Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016  :
~











  *** Έμφραγμα: Τι θα νιώσετε λίγο ΠΡΙΝ σας συμβεί
Οι περισσότεροι θάνατοι από εμφράγματα προκαλούνται από κοιλιακή μαρμαρυγή της καρδιάς που εμφανίζεται πριν προλάβει ο ασθενής να φτάσει στα Επείγοντα ενός νοσοκομείου. Όσοι καταφέρνουν να φτάσουν εκεί, έχουν εξαιρετικές πιθανότητες επιβίωσης. Με τη σύγχρονη θεραπεία αυτές υπερβαίνουν το 90%.
Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε εγκαίρως στον εαυτό σας, εκείνα τα σημάδια που δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να πάθετε κάποιο έμφραγμα.
Αν και ο πόνος και η δυσφορία στο στήθος είναι τα πιο κοινά συμπτώματα καρδιακής προσβολής, κάποιοι άνθρωποι δεν αισθάνονται καθόλου πόνο στο στήθος, ενώ άλλοι βιώνουν μόνο έναν ήπιο πόνο, ή ελαφριά δυσφορία. Άλλοι μπορεί να αντιμετωπίσουν μόνο ένα σύμπτωμα, ενώ ορισμένοι παρουσιάζουν έναν συνδυασμό από αυτά.
Δείτε πώς “χτυπάει” προηγουμένως ένα πιθανό έμφραγμα σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα:
Σαγόνι: Δυσφορία ή πόνος στο σαγόνι σας. Μπορεί να αισθάνεστε έναν πόνο ή σφίξιμο μέσα και γύρω από την κάτω γνάθο σε κάθε μία ή και στις δύο πλευρές. Αυτή η δυσφορία μπορεί να μεταδοθεί από το στήθος σας στο σαγόνι σας.
  • Λαιμός: Δυσφορία ή πόνος στον λαιμό σας. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή περιγράφουν μια γενική δυσφορία στον λαιμό τους, ή αίσθημα πνιγμού ή καψίματος. Αυτή η δυσφορία μπορεί να εξαπλωθεί από το στήθος ή τους ώμους σας προς τον λαιμό σας.
  • Ώμοι: Δυσφορία ή πόνος επάνω σε και γύρω από τον έναν ή και τους δύο ώμους σας. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή περιγράφουν μια αίσθηση γενικού πόνου, ένα αίσθημα βάρους ή πίεσης που απλώνεται από το στήθος τους στον ώμο τους.
  • Πλάτη: Δυσφορία ή πόνος στην πλάτη σας. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή περιγράφουν μια αίσθηση ενός γενικού πόνου στην περιοχή ανάμεσα από τις δύο ωμοπλάτες τους. Αυτή η δυσφορία μπορεί να μεταδοθεί από το στήθος σας στην πλάτη σας.
  • Χέρια: Δυσφορία, πόνος, αίσθημα βάρους ή αδυναμία σε ένα, ή και στα δύο χέρια. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή περιγράφουν αίσθημα δυσφορίας, μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα στο αριστερό τους χέρι. Αυτή η δυσφορία μπορεί να εξαπλωθεί από το στήθος σας στο χέρι σας.Εκτός από αυτά τα σημεία στο σώμα, λίγο πριν από ένα έμφραγμα, μπορεί επίσης να αισθανθείτε και τα παρακάτω συμπτώματα:
* Ναυτία
  • Ζαλάδα
  • “Κρύος” ιδρώτας
  • Δυσκολία στην αναπνοή
***  «Σιωπηλή» καρδιακή προσβολή: Προσοχή στα συμπτώματα – Πώς θα τα αναγνωρίσετε
 Μια σιωπηλή καρδιακή προσβολή είναι μια καρδιακή προσβολή που έχει λίγα, αν όχι καθόλου, συμπτώματα. Είναι μάλιστα πιθανό να μην είχατε ποτέ στο παρελθόν κανένα σύμπτωμα που να σας “προειδοποιήσει” ότι έχετε πρόβλημα με την καρδιά, όπως ο πόνος στο στήθος ή η δύσπνοια.
Μερικοί άνθρωποι θυμούνται αργότερα ότι την σιωπηλή καρδιακή προσβολή που υπέστησαν την είχαν παρερμηνεύσει ως δυσπεψία, ναυτία, πόνο στους μυς ή μια βαριά γρίπη.
Οι παράγοντες κινδύνου για το "σιωπηλό" έμφραγμα είναι οι ίδιοι όπως εκείνοι για ένα κανονικό/τυπικό έμφραγμα με τα γνωστά συμπτώματα. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
  • Κάπνισμα
  • Οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου
  • Ηλικία
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Διαβήτης
  • Έλλειψη άσκησης
  • Υπερβολικό βάρος
Το "σιωπηλό" έμφραγμα σάς θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για να υποστείτε μια “κανονική” καρδιακή προσβολή, η οποία θα μπορούσε να αποβεί μοιραία. Κάθε είδος καρδιακής προσβολής αυξάνει επίσης τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.
Ο μόνος τρόπος για να ξέρετε εάν είχατε ποτέ "σιωπηλό" έμφραγμα είναι να κάνετε τακτικά απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχοκαρδιογράφημα ή άλλες. Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να αποκαλύψουν τις αλλαγές που σηματοδοτούν ότι έχετε πάθει μία καρδιακή προσβολή, έστω και αν τα συμπτώματά της ήταν ανεπαίσθητα.

*** Καρδιακή νόσος: 6 «αθώα» συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε ποτέ
Η καρδιακή νόσος παραμένει η #1 αιτία θανάτου τόσο για άντρες, όσο και για γυναίκες παγκοσμίως. Μάλιστα τα στατιστικά υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν από πρόβλημα στην καρδιά ξεπερνούν εκείνους που πεθαίνουν από κάθε μορφή καρκίνου συνολικά.
Ένας από τους λόγους που η καρδιακή νόσος είναι τόσο θανατηφόρα είναι επειδή οι άνθρωποι αγνοούν ή αδιαφορούν για πολλά συμπτώματα, όταν αυτά πρωτοεμφανίζονται.
Ο οξύς πόνος στο στήθος σίγουρα θα κάνει τον καθένα να πάει στον γιατρό, αλλά τα συμπτώματα των καρδιακών προβλημάτων δεν είναι πάντα τόσο προφανή και μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Δείτε μερικά από αυτά τα “αθώα” συμπτώματα, για να ξέρετε αν και πότε πρέπει να ανησυχήσετε:
  1. Άγχος: Η καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος ή φόβο θανάτου. Πολλοί επιζώντες από καρδιακή προσβολή συχνά αναφέρουν ότι είχαν μια έντονη αίσθηση “επικείμενης καταστροφής”.
  2. Βήχας: Ο επίμονος βήχας, ή συριγμός μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας, ως αποτέλεσμα της συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν και αιμόπτυση.
  3. Ζάλη: Ένα έμφραγμα μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα και απώλεια συνείδησης. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και από δυνητικά επικίνδυνες ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες).
  4. Κόπωση: Ιδίως στις γυναίκες, η ασυνήθιστη κόπωση μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, καθώς και κατά τις ημέρες και τις εβδομάδες που προηγήθηκαν μίας τέτοιας. Γενικά, αν αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα, αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας.
  5. Ναυτία ή έλλειψη όρεξης: Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να αισθάνονται άρρωστοι στο στομάχι τους ή να έχουν τάση για έμετο κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής. Το κοιλιακό πρήξιμο που σχετίζεται με την καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί επίσης να επηρεάζει την όρεξη του ατόμου.
  6. Πόνος σε άλλα μέρη του σώματος: Σε πολλές καρδιακές προσβολές, ο πόνος αρχίζει στο στήθος και εξαπλώνεται στους ώμους, τα χέρια, τους αγκώνες, την πλάτη, τον λαιμό, το σαγόνι, ή στην κοιλιά. Αλλά μερικές φορές δεν υπάρχει πόνος στο στήθος, αλλά μόνο πόνος σε αυτές τις άλλες περιοχές του σώματος, όπως στο ένα ή και τα δύο χέρια, ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Ο πόνος αυτός μπορεί “να έρχεται και να φεύγει”.
 *** Καρδιακός ρυθμός: Πώς θα βρείτε τον σφυγμό σας εδώ και τώρα

Ο καρδιακός σας ρυθμός αντιστοιχεί στο πόσες φορές η καρδιά σας κτυπά ανά λεπτό, δηλαδή το πόσες συσπάσεις κάνει η κοιλία της καρδιάς. Γνωρίζατε ότι ο καρδιακός ρυθμός και ο σφυγμός διαφέρουν;  ·         Ο καρδιακός ρυθμός αφορά την καρδιά, και το πόσες συσπάσεις κάνει σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα.  ·         Ο σφυγμός αφορά την αρτηρία και τον ελέγχετε βάζοντας το δάχτυλό σας σε σημεία που η αρτηρία διογκώνεται όταν υπάρχει ένα κύμα αίματος που την διαπερνάει. Αυτά τα δύο είναι σχεδόν πάντα ακριβώς τα ίδια νούμερα, εκτός από ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Ο καρδιακός ρυθμός ενός ατόμου ποικίλλει ανάλογα με το τι κάνει εκείνη τη στιγμή. Είναι πιο αργός, όταν κοιμάται και πιο γρήγορος όταν ασκείται.
Πώς να βρείτε και να ελέγξετε το σφυγμό σας στον καρπό
 
Απλώστε το ένα σας χέρι με την παλάμη προς τα επάνω και τον αγκώνα ελαφρώς λυγισμένο
  1. Τοποθετήστε το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο του άλλου χεριού σας στο εσωτερικό του καρπού σας, ακριβώς κάτω από τη βάση (“μαξιλαράκι”) του αντίχειρά σας
  2. Πιέστε τα δύο δάχτυλα ελαφρά στο δέρμα σας μέχρι να αισθανθείτε το σφυγμό σας
  3. Εάν δεν αισθάνεστε κάτι, είτε πατήστε λίγο πιο έντονα ή αναζητήστε με τα δάχτυλά σας και πάλι την αρτηρία και πατήστε ξανά

Μην ακουμπάτε τον αντίχειρά σας στον καρπό σας, επειδή έχει το δικό του παλμό, λόγω μιας αρτηρίας που τον διαπερνά και θα σας μπερδέψει
Μετρήστε πόσους κτύπους νιώθετε για ένα χρονικό διάστημα 20 δευτερολέπτων και στη συνέχεια πολλαπλασιάστε το αποτέλεσμα με το 3, το οποίο θα σας δώσει τον ρυθμό της καρδιάς σας ανά λεπτό.
Φυσικά και μπορείτε να μετρήσετε για τριάντα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να πολλαπλασιάσετε με το 2 ή να μετρήσετε για ένα ολόκληρο λεπτό για καλύτερη ακρίβεια.
Καρδιακή συχνότητα ηρεμίας
Η καρδιακή συχνότητα ηρεμίας σας είναι οι κτύποι της καρδιάς σας ανά λεπτό, αφότου είστε ήρεμοι (καθιστοί ή ξαπλωμένοι) για δέκα λεπτά. http://www.medicalnewstoday.com
*** Πονόλαιμος: Πότε είναι απλό κρυολόγημα και πότε στρεπτόκοκκος
~Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να έχετε πονόλαιμο. Αλλεργίες, οπισθορρινική καταρροή, κρυολογήματα, γρίπη και βακτηριακές λοιμώξεις είναι οι βασικές αιτίες που προκαλούν σε όλους μας πόνο στον λαιμό.
Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια συμπτώματα, που δείχνουν ότι ο πονόλαιμος είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πάτε σε ένα γιατρό.
Ο στρεπτόκοκκος είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Streptococcus (ομάδας Α). Τις περισσότερες φορές, ο πονόλαιμος οφείλεται σε ιούς, ή είναι παρενέργεια λοιμώξεων σε άλλα μέρη της μύτης και των ιγμορίων.
Πώς θα καταλάβετε αν ο πονόλαιμος οφείλεται σε στρεπτόκοκκο
Βλέπετε ασυνήθιστα σημάδια; 
Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του στρεπτόκοκκου είναι ένας κόκκινος, τραχύς στην όψη και την αίσθηση λαιμός με πρησμένες αμυγδαλές, που συχνά έχουν ορατές λευκές κηλίδες (πύον). Τυχόν σκούρες κόκκινες κηλίδες γύρω από τις αμυγδαλές, ή στον ουρανίσκο είναι επίσης ενδεικτικά σημάδια στρεπτόκοκκου στον λαιμό. Τα σημάδια αυτά είναι τα ίδια σε παιδιά και ενήλικες.
Έχετε συμπτώματα κρυολογήματος;
Αν έχετε συμπτώματα κρυολογήματος, όπως ρινική καταρροή, ρινική συμφόρηση, οπισθορρινική καταρροή, φαγούρα στον λαιμό με απώλεια της φωνής (λαρυγγίτιδα) και βήχα, συνήθως αυτό υποδεικνύει μια ιογενή πηγή για τον πονόλαιμο που νιώθετε και όχι στρεπτόκοκκο.
Έχετε υψηλό πυρετό;
Δυστυχώς ο πονόλαιμος από στρεπτόκοκκο μπορεί να συνοδεύεται με υψηλό, ή και χαμηλό πυρετό. Αλλά ο πονόλαιμος με πυρετό πάνω από 38,3 °C συνήθως υποδηλώνει μια μόλυνση από στρεπτόκοκκο. Αν έχετε πόνο στον λαιμό, αλλά καθόλου πυρετό, τότε δεν έχετε στρεπτόκοκκο.Έχετε πρησμένους λεμφαδένες;
Οι πρησμένοι λεμφαδένες κάτω από το πηγούνι και στο μπροστινό μέρος του λαιμού μπορεί να είναι μια αντίδραση σε οποιαδήποτε μόλυνση στο σώμα και δεν είναι ειδικά συμπτώματα για στρεπτόκοκκο. Η διόγκωση των λεμφαδένων μπορεί να είναι συμβεί επ' αφορμή οποιασδήποτε λοίμωξης στην μύτη, τα ιγμόρεια, τα αυτιά, ή τον λαιμό.Πόσο οξύς είναι ο πόνος;
~ Μια μόλυνση από στρεπτόκοκκο στον λαιμό συχνά χαρακτηρίζεται ως πολύ επώδυνη. Μπορεί να έχετε δυσκολία στην κατάποση ακόμα και στο δικό σας σάλιο. Ο πονόλαιμος από στρεπτόκοκκο τείνει να είναι πιο οξύς και διαρκεί περισσότερο από όσο εκείνος που οφείλεται σε κρυολόγημα.Έχετε κάποιο εξάνθημα; Αν πονόλαιμος συνοδεύεται από ένα λεπτό, με αίσθηση σαν γυαλόχαρτο στην αφή και ροζ χρωματισμού, εξάνθημα στο δέρμα, τότε ίσως έχετε οστρακιά, η οποία σίγουρα σχετίζεται με τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου. Εάν συμβεί αυτό, δείτε ένα γιατρό αμέσως. Η οστρακιά αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.
Πονόλαιμος από στρεπτόκοκκο: Θεραπεία και αντιμετώπιση

Εάν ο γιατρός σας διαγνώσει ότι έχετε στρεπτόκοκκο, θα σας συνταγογραφήσει αντιβίωση, ή θα σας κάνει μια ένεση με αντιβιοτικό. Είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε πλήρως την θεραπεία που θα σας συστήσει, ακόμα και αν αισθάνεστε καλύτερα προτού αυτή τελειώσει. Ο στρεπτόκοκκος εξακολουθεί να είναι μεταδοτικός, ακόμη και αν παίρνετε αντιβιοτικά. Γι' αυτό πρέπει να πλένετε τα χέρια σας συχνά, να μην μοιράζεστε τρόφιμα ή σκεύη με άλλους και να πετάξετε την οδοντόβουρτσά σας, αφότου ολοκληρωθεί η θεραπεία.
~ How Can You Tell if It's a Sore Throat or Strep Throat?: https://youtu.be/qhW2_0JaSDg .-
~Κάποια απλά μέτρα αντιμετώπισης για τον πονόλαιμο από στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν γαργάρες με ζεστό αλατισμένο νερό, παστίλιες λαιμού, σπρέι λαιμού και τσάι με μέλι. Όλες αυτές οι θεραπείες αποσκοπούν στο να διατηρείτε τον λαιμό σας υγρό και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Αναρωτιέστε τι πρέπει να τρώτε σε αυτή την κατάσταση; Επιλέξτε μαλακές, δροσερές τροφές, όπως τα παγωτά, milkshakes και ζελέδες. Η δροσιά των τροφίμων καταπραΰνει τον πόνο και οι μαλακές τροφές είναι εύκολο να διέλθουν από περιοχές του λαιμού με φλεγμονή.
Είναι σημαντικό να μείνετε καλά ενυδατωμένοι, για να βοηθήσετε το σώμα σας να καταπολεμήσει την μόλυνση. Πίνετε άφθονο νερό. Χρησιμοποιήστε ένα καλαμάκι για να πιείτε νερό, ή άλλα υγρά, προκειμένου να είναι ευκολότερη η κατάποση. Αποφύγετε τους χυμούς εσπεριδοειδών και τα αλκοολούχα ποτά.
Απλά αναλγητικά, όπως ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη και ναπροξένη θα σας βοηθήσουν να μειωθεί ο πονόλαιμος. Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει ποτέ να παίρνουν ασπιρίνη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ενός γιατρού, επειδή υπάρχει κίνδυνος να εκδηλώσουν σύνδρομο Reye.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί και δεν “ανταποκρίνεται” στις θεραπείες αυτές, μπορεί να είναι σημάδια μιας πιο σοβαρής κατάστασης, όπως μονοπυρήνωση, Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενη Νόσος (ΣΜΝ), όγκος στον λαιμό, μηνιγγίτιδα, ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Δείτε το γιατρό σας εάν έχετε υποβληθεί σε θεραπεία για στρεπτόκοκκο και η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, ή δεν σας έχει περάσει ο πονόλαιμος μετά από 3-4 ημέρες.  http://www.medicinenet.com 
 
 
*** Πονοκέφαλος στο πρωινό ξύπνημα: Δείτε γιατί σας συμβαίνει

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται συχνά ότι μόλις ξυπνούν από τον ύπνο τους συνειδητοποιούν ότι έχουν πονοκέφαλο. Αν ανήκετε και εσείς σε αυτούς τους ανθρώπους, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να ξέρετε και τα οποία εξηγούν τους λόγους που σας συμβαίνει αυτό.

Ο πονοκέφαλος το πρωί είναι κάτι αρκετά σύνηθες για αρκετούς ανθρώπους. Πρώτα απ' όλα, αν για μια σειρά ημερών δεν κοιμάστε επαρκώς, τότε είναι πολύ πιθανό κάποια μέρα να ξυπνήσετε με πονοκέφαλο ο οποίος θα διαρκεί για αρκετές ώρες στην ημέρα.
Μία δεύτερη πιθανή εξήγηση είναι η υπνική άπνοια, δηλαδή εκείνη η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει πολλές στιγμιαίες διακοπές στην αναπνοή του, καθώς κοιμάται. Έχει αποδειχτεί ότι πολλά άτομα με υπνική άπνοια, έχουν πονοκέφαλο όταν ξυπνούν το πρωί.
Μία τρίτη εξήγηση μπορεί να είναι το τρίξιμο των δοντιών σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολλοί άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν, αλλά καθώς κοιμούνται έχουν την συνήθεια να πιέζουν και να τρίζουν την κάτω γνάθο επάνω στην άνω γνάθο. Αυτός ο πόνος που δεν γίνεται αντιληπτός όσο ο οργανισμός είναι σε κατάσταση ύπνου, προκαλεί πρόβλημα στους μυς της γνάθου ή της κροταφογναθικής άρθρωσης, το οποίο εκδηλώνεται και με πονοκέφαλο.
Τέλος, είναι πιθανό να υποφέρετε από εποχικές ή άλλες αλλεργίες. Η έκθεση στα ακάρεα της σκόνης, ενώ κοιμάστε (τους αρέσει να ζουν στα σεντόνια, το στρώμα και τις μαξιλαροθήκες σας) μπορεί επίσης να σας αφήσει με έναν πόνο στο κεφάλι, λόγω της συμφόρησης των ρινικών κόλπων.
http://news.health.com

***  Πονοκέφαλος: Τι σας συμβαίνει ανάλογα με το τι νιώθετε (ΒΙΝΤΕΟ)
Σχεδόν κάθε άνθρωπος έχει ταλαιπωρείται συχνότερα ή πιο σπάνια από πονοκεφάλους. Αλλά δεν είναι όλοι οι πονοκέφαλοι το ίδιο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πονοκέφαλος κατηγοριοποιείται σε 150 ξεχωριστές διαγνωστικά περιπτώσεις, όπου στην κάθε μία ισχύουν και διαφορετικά πράγματα. Προφανώς όλες οι κατηγορίες μοιάζουν σαν να είναι... μία, σε όλους εμάς που δεν είμαστε γιατροί, αλλά η διάγνωση ενός πονοκεφάλου δεν είναι τόσο απλό όσο μας φαίνεται εμάς.
Οι πιο συνήθεις τύποι πονοκεφάλου είναι τρεις:
  • Πονοκέφαλος τάσης
  • Ημικρανία
  • Αθροιστικός πονοκέφαλος
Πονοκέφαλος τάσης
Είναι γνωστός και ως χρόνιος ημερήσιος πονοκέφαλος ή χρόνιος μη-προοδευτικός πονοκέφαλος. Ο πονοκέφαλος τάσης είναι ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου στους ενήλικες και τους εφήβους. Προκαλείται από την σύσπαση των μυών, έχει ήπια έως μέτρια ένταση πόνου και πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι ο πόνος “έρχεται και φεύγει” σε μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.
Ημικρανία
Τα ακριβή αίτια της ημικρανίας είναι άγνωστα. Μια δημοφιλής θεωρία είναι ότι διάφορα ερεθίσματα προκαλούν μια ανώμαλη δραστηριότητα στον εγκέφαλο, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του. Αυτό ονομάζεται η νευραγγειακή θεωρία. Η γενετική προδιάθεση παίζει επίσης ρόλο στις ημικρανίες και υπάρχουν κάποιες μορφές ημικρανίας που σχετίζονται με κληρονομικές ανωμαλίες σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου. Ο πόνος από την ημικρανία μπορεί να είναι από μέτριος έως ισχυρός και συχνά περιγράφεται ως “σουβλιές” πόνου. Οι πονοκέφαλοι ημικρανίας μπορεί να διαρκέσουν από τέσσερις ώρες έως και τρεις ημέρες και συνήθως συμβαίνουν μία έως τέσσερις φορές ανά μήνα. Οι ημικρανίες συνδέονται και με άλλα συμπτώματα όπως ευαισθησία στο φως, τον ήχο, ή τις οσμές, ναυτία, εμετό, απώλεια της όρεξης και στομαχικές διαταραχές ή κοιλιακό άλγος.
Αθροιστικός πονοκέφαλος
Είναι ο λιγότερο συχνός, αλλά ταυτόχρονα και ο πιο ισχυρός τύπος πονοκεφάλου. Ο πόνος της αθροιστικής κεφαλαλγίας είναι πολύ δυνατός και μπορεί να περιγραφεί και με ένα κάψιμο ή τρύπημα που πάλλεται, ή είναι σταθερό. Ο πόνος είναι τόσο σοβαρός, ώστε οι περισσότεροι που υποφέρουν από αθροιστικούς πονοκεφάλους (ή πονοκεφάλους συμπλέγματος όπως επίσης ονομάζονται) δεν μπορούν καν να κάτσουν σε ένα μέρος και συχνά βαδίζουν χωρίς σκοπό όσο διαρκεί ο πόνος. Ο πόνος βρίσκεται συνήθως πίσω από το ένα μάτι ή στην γενικότερη περιοχή των ματιών, χωρίς να αλλάζει τις πλευρές. Ο όρος “αθροιστική κεφαλαλγία” αναφέρεται σε πονοκεφάλους που έχουν μια χαρακτηριστική “ομαδική επίθεση”. Συμβαίνουν μία έως τρεις φορές ανά ημέρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έξαρσης, η οποία μπορεί να διαρκέσει από δύο εβδομάδες έως τρεις μήνες. Οι πονοκέφαλοι μπορεί να εξαφανιστούν πλήρως για μήνες ή και χρόνια και στην συνέχεια να επανέλθουν.
video :  ....................
 
***   Aκόμη και μικρή απώλεια βάρους βελτιώνει σημαντικά την ψωρίαση
Η ισορροπημένη διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στο αυτοάνοσο
Aκόμη και μικρή απώλεια βάρους βελτιώνει σημαντικά την ψωρίαση
Ολοένα και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη διατροφή και την ψωρίαση, με αποτέλεσμα οι σωστές διατροφικές συνήθειες να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της προσπάθειας αντιμετώπισης της νόσου.
Πρωταρχικής σημασίας παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ψωρίασης αποτελεί η απόκτηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, καθώς, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι τροφές δεν είναι μόνο μέσα μεταφοράς θρεπτικών συστατικών, όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά, αλλά ταυτόχρονα- και πάνω απ' όλα- σημαντικών ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, όπως οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανίνες και οι θειούχες ενώσεις, χρήσιμων στην ψωρίαση.
Αυτά τονίστηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση για τον «ρόλο της διατροφής στην ψωρίαση», που διοργάνωσε το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «ΚΑΛΥΨΩ», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, στις 29 Οκτωβρίου.
Οι ειδικοί εξήγησαν στους ασθενείς με ψωρίαση πώς μπορούν να μαγειρεύουν νόστιμα και υγιεινά, επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα και μαγειρεύοντάς τα σωστά, με σκοπό να βελτιώσουν την ψωρίαση τους, αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υπερβολικού βάρους-παχυσαρκίας, μεταβολικών και καρδιαγγειακών νόσων. 
Ισχυρός σύμμαχος για τους ασθενείς
Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό σύμμαχο για τους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση, είπε εμφατικά ο Κ. Λούμος, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «ΚΑΛΥΨΩ».
 Υπολογίζεται ότι το 73% των ασθενών με ψωρίαση έχουν τουλάχιστον μία συνυπάρχουσα νόσο. Αυτή μπορεί να είναι ψωριασική αρθρίτιδα, παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτης, υπερλιπιδαιμία, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά νοσήματα, φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου, ΧΑΠ, αποφρακτική άπνοια ύπνου, ψυχιατρικές διαταραχές, κατάθλιψη, λεμφώματα και σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η παρουσία αυτών των συνυπαρχουσών παθήσεων, καθώς και των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για αυτές επηρεάζει την επιλογή της θεραπείας για την ψωρίαση. 
Η παχυσαρκία και η ψωρίαση
Επίσης, οι επιστήμονες τόνισαν ότι έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας το 2014, συνδέει την παχυσαρκία με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ψωρίασης. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ύπαρξη υψηλότερου Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην εκδήλωση της ψωριασικής αρθρίτιδας, όπως και σε αύξηση των σοβαρών συμπτωμάτων της ασθένειας.
 Ο δρ. Wilson Liao, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, δήλωσε ότι η παχυσαρκία δίνει, πιθανότατα, το έναυσμα για την εκδήλωση της ψωρίασης σε ανθρώπους που έχουν κάποια προδιάθεση στη συγκεκριμένη νόσο. Ακόμη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε υπέρβαρα άτομα, που καταφέρνουν να χάσουν βάρος, υπάρχει βελτίωση στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Τα λιποκύτταρα «κρύβουν» κυτοκίνες, δηλαδή πρωτεΐνες που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές, σύμφωνα με τον δρ. Liao.
Με λιγότερα κιλά βελτιώνονται τα συμπτώματα
«Ο συσχετισμός μεταξύ της απώλειας βάρους και της βελτίωσης των συμπτωμάτων της νόσου ήταν σαφής», σε άλλη βρετανική μελέτη, όπως δήλωσε ο δρ. Luigi Naldi, βασικός συντάκτης της μελέτης του Βρετανικού Περιοδικού Δερματολογίας. «Σε ασθενείς που έχασαν περισσότερο βάρος υπήρξε και σημαντικότερη βελτίωση της νόσου», πρόσθεσε. Επίσης, σημείωσε ότι ακόμη και μία μικρή απώλεια βάρους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον βαθμό νοσηρότητας.
 

***  Η Ψωρίαση
 - Είναι μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού και διαφέρει ανάλογα με τη φυλή, το γεωγραφικό πλάτος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι άντρες και οι γυναίκες προσβάλλονται εξίσου. Η συνήθης ηλικία έναρξης είναι η 3η - 4η δεκαετία της ζωής.
Περίπου....
10-15% των ασθενών εμφανίζουν τη νόσο πριν την ηλικία των 10 ετών. Στην περίπτωση αυτή προσβάλλεται μεγαλύτερη έκταση του σώματος και η νόσος ανταποκρίνεται σημαντικά λιγότερο στην τοπική θεραπεία.
Τι προκαλεί την ψωρίαση;
Η ψωρίαση αποτελεί πρωτίστως ανοσολογικό νόσημα, που σημαίνει ότι σχετίζεται με το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Το τελευταίο είναι «λανθασμένα» ενεργοποιημένο στην ψωρίαση, με αποτέλεσμα να αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να ωριμάσουν και να πολλαπλασιαστούν πιο γρήγορα και κατόπιν να συσσωρεύονται στα ανώτερα στρώματα του, δημιουργώντας τις ψωριασικές «πλάκες». Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (Τ-λεμφοκύτταρα), φτάνουν με την κυκλοφορία του αίματος σε κάποιο σημείο του δέρματος, δημιουργούν μια τοπική φλεγμονή και με τις ουσίες που παράγουν διαταράσσουν τον φυσιολογικό κύκλο των κυττάρων του δέρματος.
Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν οι γενετικοί παράγοντες, αφού το 1/3 των ασθενών έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό, με ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους να πάσχουν από κάποια μορφή ψωρίασης. Παρ’όλα αυτά η ψωρίαση δεν ακολουθεί ένα τυπικό τρόπο κληρονομικότητας, όπως είναι το χρώμα των ματιών ή το ύψος, που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο το παιδί ενός ασθενούς να εμφανίσει ψωρίαση. Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι κάποιος που έχει το γονίδιο της ψωρίασης θα εμφανίσει ψωρίαση.
Άλλοι εκλυτικοί παράγοντες είναι: \ Τραυματισμοί του δέρματος
1.Φάρμακα (λίθιο, ορισμένα καρδιολογικά φάρμακα, ιντερφερόνη κ.α.)
2.Ενδοκρινικοί παράγοντες (εφηβεία, εμμηνόπαυση)
3.Ορισμένες λοιμώξεις (κυρίως στρεπτοκοκκικές)
4.Η αυξημένη χρήση αλκοόλ
Τύποι
  Οι κύριες βλάβες του δέρματος στην ψωρίαση είναι παχιές, κόκκινες πλάκες με χαλαρά προσκολλημένα λέπια στην επιφάνειά τους. Η συχνότερη μορφή είναι η κατά πλάκας ψωρίαση που συνήθως εντοπίζεται στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, το κατώτερο τμήμα της ράχης αλλά και παντού στο σώμα. Είναι χαρακτηριστικός ο κνησμός, η απολέπιση και η αιμορραγία.
Άλλη συνηθισμένη μορφή είναι η σταγονοειδής ψωρίαση που συνήθως εμφανίζεται μετά απο στρεπτοκοκκική λοίμωξη σε νεώτερους ασθενείς.
Παρατηρούνται πολλαπλά, υπό μορφή σταγόνας, κόκκινα στίγματα κυρίως στον κορμό, τα άνω και κάτω άκρα.
Άλλες μορφές, πιο σπάνιες, είναι:
Ανάστροφη ψωρίαση: συνήθως παρατηρείται σε παχύσαρκα άτομα στις φυσιολογικές πτυχές του σώματος, όπως κάτω απο τους μαστούς, τη βουβωνική περιοχή και τις μασχάλες.
Φλυκταινώδης ψωρίαση: παρατηρούνται φυσαλίδες με υγρό που περιβάλλονται απο κόκκινο δέρμα κυρίως σε παλάμες και πέλματα (Φλυκταινώδης ψωρίαση παλαμών-πελμάτων). Υπάρχει και η γενικευμένη μορφή που συνδυάζεται με την:
Ερυθροδερμική ψωρίαση: είναι σπάνια. Το δέρμα σχεδόν σε όλο το σώμα είναι κόκκινο, σαν καμμένο και ξεφλουδίζει. Συνυπάρχει πόνος και κνησμός.
Ένα ποσοστό 10-30% των ασθενών με ψωρίαση πάσχει επίσης και από ψωριαστική αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο, οίδημα και δυσκαμψία των αρθρώσεων. Κυρίως προσβάλλονται τα χέρια, τα πόδια, οι αγκώνες, οι καρποί και το κατώτερο τμήμα της ράχης.
Η ψωρίαση επίσης επηρεάζει τα νύχια και υπάρχει περίπτωση να εντοπίζεται μόνο σε αυτά (ψωρίαση ονύχων). Παρατηρούμε τα βοθρία (δηλαδή στικτές εμβυθύνσεις στην επιφάνεια), κιτρινωπό χρώμα των νυχιών, σχηματισμούς σαν «σταγόνα λαδιού» και πάχυνση των νυχιών.

*** Θεραπεία ψωρίασης με Φυσικά Μέσα

Θεραπεία της ψωρίασης με Φυσικά Αρχικά διορθωτικά μέτρα
Αρχικά διορθωτικά μέτρα μπορεί επίσης να παράσχει κάποια ανακούφιση για την ψωρίαση....:...
1. Η σωστή διατροφή μπορεί να κάνει μια τεράστια διαφορά στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ψωρίασης.
Η λεκιθίνη είναι ένα συμπλήρωμα που είναι ήδη βρεθεί ιδιαίτερα ευεργετικό στη θεραπεία με φολιδωτό δέρμα. Αυτό είναι διαθέσιμο ως υγρό είτε με τη μορφή της σε κίτρινους κόκκους στο τοπικό φυσικό κατάστημα τροφίμων σας.
Κρατήστε τη διατροφή σας σε χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.Το Έλαιο ινδικής καρύδας και συμπληρώματα ελαίων ψαριών ενυδατώνουν το δέρμα από μέσα προς τα έξω. Για τον έλεγχο του κνησμού εφαρμόζονται επιθέματα από χαμομήλι.
2. 30 έως 45 λεπτά στον ήλιο κάθε μέρα, φροντίζοντας να μην πάθετε ένα ηλιακό έγκαυμα.
3. Η Νεκρά Θάλασσα έχει βρεθεί να περιέχει ένα πλούσιο ορυκτό μείγμα είναι πολύ δημοφιλή. Ωστόσο, αν δεν έχετε τον χρόνο ή χρήματα για να ταξιδέψουν με τη Νεκρά Θάλασσα, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να είναι σχεδόν το ίδιο επωφελής. Extra μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο.Αυτά λοιπόν είναι τα συστατικά που χρειάζεστε να βρείτε για να κάνετε δική σας θεραπεία εμποτισμού.
Οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους μπορούν να βοηθήσουν τα συμπτώματα της ψωρίασης για να την εξασθενίσει ή ακόμη και να εξαλειφθούν πλήρως. maxiarti.com

***  Οι κεφαλιές αλλάζουν τον εγκέφαλο και επιδεινώνουν τη μνήμη
 Έρευνα σε ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές
Μικρές αλλά όχι αμελητέες αλλαγές στον εγκέφαλο προκαλούν οι κεφαλιές στους ποδοσφαιριστές, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της μνήμης τους, σύμφωνα με μικρή βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο EbioMedicine.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, με επικεφαλής τη γνωσιακή νευροεπιστήμονα Δρ Μαγκνταλένα Ιέτσγουαρτ, ζήτησαν από μια ομάδα 19 εθελοντών ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, ανδρών και γυναικών, να βαράνε κεφαλιές σε μπάλες, τις οποίες πετούσε προς το μέρος τους ένα μηχάνημα, που προσομοίωνε τα χτυπήματα κόρνερ στο ποδόσφαιρο. Πριν και αμέσως μετά από κάθε κεφαλιά, οι επιστήμονες έλεγχαν τον εγκέφαλο των εθελοντών, καθώς και την μνήμη τους.
Όπως προέκυψε από την ανάλυση των δεδομένων, μετά τις κεφαλιές οι επιδόσεις στα τεστ μνήμης ήταν 41% έως 67% χειρότερες. Η μνήμη αποκαθίστατο πλήρως μετά από ένα 24ωρο περίπου. Επίσης μετά από μερικές κεφαλιές ο εγκέφαλος εμφάνιζε τάση συστολής.
«Αν και οι αλλαγές είναι προσωρινές, τις θεωρούμε σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου, ιδίως αν συμβαίνουν ξανά και ξανά, όπως συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Καθώς μεγάλοι αριθμοί ανθρώπων παίζουν αυτό το άθλημα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους και τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν σε βάθος χρόνου», εξηγεί η Δρ Ιέτσγουαρτ.
Προς το παρόν, παραμένει αβέβαιο κατά πόσο οι αλλαγές στον εγκέφαλο είναι προσωρινές στους ανθρώπους που παίζουν ποδόσφαιρο για χρόνια, γι' αυτό το θέμα θα μελετηθεί περαιτέρω από τους επιστήμονες.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

*** Η καισαρική τομή αυξάνει τον κίνδυνο θρομβώσεων μετά τον τοκετό
Μία νέα ανασκόπηση δημοσιευμένων μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες που κάνουν καισαρική τομή αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο δυνητικά επικίνδυνων θρόμβων στα πόδια ή στους πνεύμονες μετά τον τοκετό.
Ο τοκετός με καισαρική τομή αποτελεί μία λύση «έκτακτης ανάγκης», στην οποία προσφεύγει ο γιατρός, όταν ο φυσιολογικός τοκετός δεν μπορεί να γίνει λόγω επιπλοκών που παρουσιάστηκαν ή αυξημένης επικινδυνότητας, εξαιτίας λόγων υγείας της μητέρας ή της θέσης του εμβρύου.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, διάφορες επιστημονικές ομάδες κάνουν μελέτες για τους παράγοντες κινδύνου και ωφέλειας μεταξύ φυσιολογικού τοκετού και καισαρικής τομής.
Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Chest, ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης, ανέλυσαν 60 διεθνείς μελέτες και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν καισαρική τομή είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν θρόμβο, σε σχέση με τις γυναίκες που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό. Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν πως τα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτό που μεμονωμένες μελέτες έχουν ήδη δείξει, μέχρι τώρα.
Σε μια υποομάδα 10 μελετών που εξέταζε το ποσοστό επικινδυνότητας μεταξύ προγραμματισμένης και έκτακτης καισαρικής τομής, οι γυναίκες που είχε προγραμματιστεί να γεννήσουν με καισαρική τομή είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν θρόμβωση από εκείνες που γέννησαν κολπικά. Ο κίνδυνος ήταν τρεις με τέσσερις φορές υψηλότερος για τις γυναίκες που υποβλήθηκαν εκτάκτως σε καισαρική τομή. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι ένας εσπευσμένος τοκετός με καισαρική τομή μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο τραύμα από ότι μία προγραμματισμένη καισαρική. Επιπλέον, σημειώνουν ότι στην έκτακτη καισαρική προσφεύγουν οι μαιευτήρες-χειρουργοί, όταν ένας φυσιολογικός τοκετός δεν προχωρά ομαλά. Αυτή η μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασία τοκετού και η μεγαλύτερη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, μπορεί, επίσης, να συμβάλει στην πρόκληση θρόμβωσης.
«Είναι γνωστό ότι η ίδια η εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης θρόμβων στο αίμα λίγο πριν τον τοκετό αλλά και τις εβδομάδες που τον ακολουθούν», σχολιάζει ο Δρ Δημήτριος Μπιλάλης, MBBCh MMedSci CCST FRCOG, Μαιευτήρας-Χειρουργός-Γυναικολόγος. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε καισαρική τομή διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, αν και ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός, σύμφωνα με τους ερευνητές (περίπου 3 στις 1.000 γυναίκες), οπότε η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών δε θα αναπτύξουν θρόμβωση.
«Όταν μια έγκυος με το γιατρό της παίρνουν την απόφαση να προχωρήσουν σε καισαρική τομή, θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τον κίνδυνο θρομβώσεων που υπάρχει, ειδικά αν η καισαρική γίνεται χωρίς κάποιο σοβαρό ιατρικό λόγο. Κάθε επίτοκος θα πρέπει να συζητά με το γιατρό της το θέμα των θρομβώσεων. Πρόκειται για μια συζήτηση που αφορά όλες τις εγκύους, καθώς υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν θρομβώσεις, πέρα από την καισαρική», αναφέρει ο Δρ Μπιλάλης.   
Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες ή άνω των 35 έχουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι επιπλοκές της κύησης ή αιτίες, όπως μολύνσεις, διαβήτης και υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο.
Τα νέα αποτελέσματα, πραγματικά, επιβεβαιώνουν ότι η καισαρική τομή ενέχει τον κίνδυνο θρόμβωσης πέρα και πάνω από την ίδια την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Αλλά, και η ίδια η εγκυμοσύνη μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία θρομβώσεων για διάφορους λόγους συμπεριλαμβανομένης της πίεσης στα αιμοφόρα αγγεία της πυέλου και αλλαγών στις ορμόνες και τις πρωτεΐνες που επηρεάζουν την τάση του αίματος να πήζει.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι λόγοι που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για καισαρική τομή, επίσης, αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος.
Οι γυναίκες ενθαρρύνονται να σηκωθούν και να περπατήσουν το συντομότερο δυνατόν μετά τον τοκετό, είτε είναι φυσιολογικός, είτε έχει γίνει καισαρική τομή και αυτό επειδή η ακινησία μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση θρόμβων. Όταν ο γιατρός κρίνει ότι η μητέρα παρουσιάζει επιπλέον παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση θρόμβωσης, προτείνει προληπτική αντιθρομβωτική αγωγή, συνήθως με ηπαρίνη.
«Όταν μια γυναίκα έχει ιατρικές ενδείξεις για μια προγραμματισμένη καισαρική τομή, αν επιλεγεί ο κολπικός τοκετός δεν προλαμβάνουμε τη θρόμβωση, καθώς είναι αυξημένος ο κίνδυνος για τις γυναίκες που προσπάθησαν να γεννήσουν κολπικά αλλά στη συνέχεια, χρειάστηκαν ένα έκτακτο χειρουργείο καισαρικής για να ολοκληρωθεί ο τοκετός», τονίζει ο Δρ Μπιλάλης.
Στις περισσότερες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με θρόμβωση σχετιζόμενη με την εγκυμοσύνη, η κατάσταση αυτή οφείλεται στην εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, μία απειλητική για τη ζωή κατάσταση, που προκαλεί κύρια ανησυχία για να μη σπάσει ο θρόμβος οδεύσει στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή. Τα αντιπηκτικά φάρμακα είναι και σε αυτή την περίπτωση η κύρια θεραπεία.

health.in.gr

***  Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
Ασπίδα κατά της τύφλωσης
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα πορτογαλική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας στο Σικάγο.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, υγιεινά λιπαρά και ψάρια, κάνει καλό στην καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Αλλά ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά για το αν βοηθά στην προστασία κατά των διαφόρων οφθαλμικών παθήσεων, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κοϊμπρα στην Πορτογαλία με τη βοήθεια ερωτηματολογίων κατέγραψαν τις διατροφικές συνήθειες 883 ανθρώπων, 55 ετών και άνω στην Πορτογαλία. Εξ αυτών 449 είχαν πρώιμου σταδίου ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας και 434 δεν είχαν την οφθαλμική πάθηση.
Η τήρηση του μεσογειακού προτύπου διατροφής σχετίστηκε με 35% χαμηλότερο κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ενώ ιδιαίτερα ωφέλιμη ήταν η κατανάλωση πολλών φρούτων.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι τα άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης είχαν επίσης μικρότερο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Μεταξύ όσων κατανάλωναν περίπου 78 mg καφεΐνης την ημέρα, δηλαδή περίπου ένας καφές εσπρέσσο, το 54% δεν είχε την οφθαλμική πάθηση και το 45% την είχε.
«Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλα δεδομένα που δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για την προστασία της υγείας μας, περιλαμβανομένης και των ματιών μας. Πιστεύουμε λοιπόν ότι η έρευνα είναι ένα βήμα προς την ανακάλυψη νέων αποτελεσματικών θεραπειών για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας» επεσήμανε ο Δρ Ρουφινο Σιλβα, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο πορτογαλικό πανεπιστήμιο.
Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

***  Κρέατα και αβγά κρύβουν κινδύνους για ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο
Κίνδυνος πρόωρου θανάτου
Τα άτομα που πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο δηλαδή στένωση των αρτηριών στα κάτω άκρα και άλλα σημεία του σώματος, και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος και αβγών, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of the American Heart Association, αυτό οφείλεται σε ένα υποπροϊόν της πέψης που παράγεται από τα εντερικά βακτήρια όταν αποδομούνται τα αβγά, το κόκκινο κρέας και άλλα προϊόντα κρέατος στα οποία βρίθει η δυτική διατροφή. Πρόκειται για το Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης, που στα άτομα με περιφερική αρτηριακή νόσο όταν είναι σε υψηλά επίπεδα στον οργανισμό τους τριπλασιάζεται κίνδυνος θανάτου εντός πέντε ετών, συγκριτικά με όταν η ουσία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Επιστημονική ομάδα της Κλινικής του Κλίβελαντ μελέτησαν τη σχέση περιφερικής αρτηριακής νόσου και Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης σε περισσότερους από 800 άνδρες και γυναίκες, που είχαν δει στην κλινική, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη.
Όλοι ελέγχθηκαν τόσο για την περιφερική αρτηριακή νόσο, όσο και για τα επίπεδα του Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης στον οργανισμό τους και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για πέντε χρόνια, το διάστημα 2001-2007.
Μετά τη συνεκτίμηση στοιχείων που αφορούν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο και το ιστορικό καρδιακής νόσου των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα του Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με εκείνους που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα του υποπροϊόντος της πέψης.
«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν το Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης ως τρόπο έγκαιρης αναγνώρισης των ατόμων υψηλού κινδύνου, ώστε να κάνουμε επιθετικές και στοχευμένες διατροφικές και φαρμακευτικές παρεμβάσεις» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Γουίλσον Τανγκ, καθηγητής Ιατρικής στην Κλινική του Κλίβελαντ.
Και συμπληρώνει ότι, οι χορτοφάγοι ή όσοι κάνουν μεσογειακή διατροφή, έχουν χαμηλότερα επίπεδα του Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης στον οργανισμό τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι σαφώς υγιεινότερα μοντέλα διατροφής για τους ασθενείς. Προτείνει επίσης την διαχείριση της περιφερικής αρτηριακής νόσου με διακοπή του καπνίσματος, την αύξηση της σωματικής αύξησης, την απώλεια βάρους και τον έλεγχο της χοληστερόλης, του σακχάρου και της αρτηριακής υπέρτασης.
Μαίρη Μπιμπή            health.in.gr

***  Πόση ώρα ανά ηλικιακή ομάδα επιτρέπεται η χρήση έξυπνων συσκευών
Νέες κατευθυντήριες οδηγίες
Νέες κατευθυντήριες οδηγίες εξέδωσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής σχετικά με τη χρήση των «έξυπνων» συσκευών και των οθονών γενικά από τα μικρά παιδιά. Σύμφωνα με αυτές, τα βρέφη έως και 18 μηνών δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με καμιά έξυπνη συσκευή, ενώ για τα νήπια δύο έως πέντε ετών. η ενασχόλησή τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 60 λεπτά. 
Επίσης, οι γονείς επουδενί δεν πρέπει να μπαίνουν στον πειρασμό να δίνουν ηλεκτρονικές συσκευές στα παιδιά για να τα καθησυχάζουν όταν αυτά κλαίνε ή επιζητούν επίμονα την προσοχή τους. Το «κόλπο» αυτό επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως σε αεροπλάνα ή σε επισκέψεις σε γιατρούς.
Οι νέες συστάσεις, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, με υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Μέγκαν Μορένο και τον Δημήτρη Χρηστάκη του Πανεπιστημίου και Νοσοκομείου Παίδων του Σιάτλ, επισημαίνουν την ανάγκη η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών να εξισορροπείται με σωματική άσκηση, επαρκή ύπνο και αρκετό χρόνο με όλη μαζί την οικογένεια για φαγητό ή παιχνίδια.
Ακόμη, το σωστό είναι να μη γίνεται χρήση οθονών στο παιδικό δωμάτιο, ή τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο, καθώς και εν ώρα φαγητού.
Όταν τα νήπια χρησιμοποιούν κάποια έξυπνη συσκευή, το ιδανικό θα είναι να πρόκειται για κάποιο τηλεοπτικό ή άλλο πρόγραμμα που μπορούν να παρακολουθήσουν ή για κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι που μπορούν να παίξουν μαζί με τους γονείς τους.
Εξάλλου, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα βρέφη έως δύο ετών δεν μπορούν να μάθουν πολλά από μια ηλεκτρονική συσκευή (ηλεκτρονικό παιδικό βιβλίο, παιδικό βιντεοπαιγνίδι κ.α.), χωρίς τη βοήθεια ενός ενήλικα.
«Είναι σαν το αυτοκίνητο. Δεν του δίνεις απλώς τα κλειδιά και λες στο παιδί 'εντάξει, οδήγησε το'. Κάθεσαι δίπλα του τα πρώτα χρόνια που οδηγεί» εξηγεί η Δρ Μορένο. Και αν το παιδί παίζει με μια εφαρμογή στην ταμπλέτα ή στο κινητό, ο γονιός θα πρέπει να την έχει ελέγξει πρώτα ως προς το περιεχόμενο της.
Αλλά και στα παιδιά άνω των πέντε ετών, καθώς και στους εφήβους, πρέπει να τίθενται όρια, όσον αφορά τον χρόνο που περνάνε μπροστά σε μια οθόνη. Η συχνή χρήση οθονών παρεμβαίνει στην ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου, στον επαρκή ύπνο, στην  οικοδόμηση υγιών διαπροσωπικών σχέσεων κ.α.
Μεγάλη σημασία έχει το τι κάνει ένα παιδί μπροστά σε μια οθόνη. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι καλά ή κακά. Αυτό που πραγματικά μετράει, είναι τι κάνει το παιδί με αυτά και πώς τα χρησιμοποιεί» λέει η Δρ Μορένο.
Τέλος, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει στους γονείς να περιορίσουν και οι ίδιοι τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών (κινητών, ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α.) στο σπίτι, αλλά και όταν βρίσκονται μαζί με τα παιδιά τους (π.χ. στη διάρκεια της βόλτας), επειδή αυτή η ελλιπής επικοινωνία γονιού-παιδιού βάζει τα θεμέλια για μελλοντική αποξένωση και συγκρούσεις μεταξύ τους.  Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Κύτταρα από ρινικό χόνδρο διορθώνουν βλάβες αρθρώσεων στα γόνατα
Νέα θεραπευτική προοπτική
Ελβετοί γιατροί κατάφεραν να επιδιορθώσουν βλάβες στις αρθρώσεις των γονάτων μεταμοσχεύοντας κύτταρα του ρινικού χόνδρου στις πάσχουσες περιοχές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό εντυπο The Lancet.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της Βασιλείας Ιβάν Μάρτιν, ανακοίνωσαν ότι δύο χρόνια μετά τη μεταμόσχευση των κυττάρων της μύτης στα γόνατα, οι ασθενείς ηλικίας 18 έως 55 ετών είχαν αναπτύξει νέο χόνδρο στα κατεστραμμένα από τραυματισμό γόνατά τους, πονούσαν λιγότερο και η ποιότητά της ζωής τους είχε βελτιωθεί αισθητά.
Είναι η πρώτη φορά που η μέθοδος εφαρμόζεται σε ανθρώπους και δημιουργεί υποσχέσεις για το μέλλον, αν και θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, προκειμένου να αντικαταστήσει εν μέρει τις σημερινές χρησιμοποιούμενες θεραπείες.
«Αναπτύξαμε μια νέα πολλά υποσχόμενη τεχνική για τη θεραπεία των τραυματισμών στις αρθρώσεις των γονάτων. Προτού, όμως, την προσφέρουμε ως θεραπεία ρουτίνας, θα πρέπει να τη δοκιμάσουμε σε περισσότερους ασθενείς και σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές σε βάθος χρόνου», δήλωσε ο Μάρτιν.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη κλινική δοκιμή με 108 ασθενείς σε τέσσερα ιατρικά κέντρα.
Ο χόνδρος των αρθρώσεων είναι ο συνδετικός ιστός που καλύπτει και προστατεύει τα οστά των γονάτων, όμως τυχόν τραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα, όπως πόνους, δυσκολία βαδίσματος ή τρεξίματος, σε περιορισμένη κίνηση της άρθρωσης και τελικά πιθανώς σε οστεοαρθρίτιδα.
Κάθε χρόνο περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται με κάποια βλάβη σε άρθρωση του γονάτου. Μέχρι σήμερα η αποκατάσταση αυτών των προβλημάτων δεν ήταν εύκολη, καθώς δεν υπάρχει ιδανική θεραπεία.
Μια μέθοδος είναι η λήψη χονδροκυττάρων του ασθενούς, η καλλιέργειά τους στο εργαστήριο και η εισαγωγή τους ξανά στο γόνατο, μια διαδικασία που απαιτεί δύο χειρουργικές επεμβάσεις. Μια εναλλακτική λύση είναι η λήψη κυττάρων από πτωματικό δότη ή η δημιουργία μικροσκοπικών ρηγμάτων στο οστό, με την ελπίδα ότι θα απελευθερωθούν πρόδρομα κύτταρα, τα οποία θα αποκαταστήσουν τον ελαττωματικό χόνδρο.
Η νέα λιγότερο επεμβατική μέθοδος περιλαμβάνει τη λήψη κυττάρων χόνδρου από το ρινικό διάφραγμα του ασθενούς, με τοπική αναισθησία, και τον πολλαπλασιασμό τους στο εργαστήριο σε κυτταρικές καλλιέργειες. Στη συνέχεια, τα κύτταρα τοποθετούνται σε μια πορώδη μεμβράνη κολλαγόνου για άλλες δύο εβδομάδες. Τελικά προκύπτει ένα μόσχευμα διαστάσεων 30 x 40 χιλιοστών, το οποίο κόβεται στις κατάλληλες διαστάσεις και εισάγεται χειρουργικά στη θέση της κατεστραμμένης άρθρωσης του γονάτου.
Μετά την επέμβαση, ο ασθενής περπατά με βακτηρίες για έξι έως οκτώ εβδομάδες και η πλήρης ανάρρωση απαιτεί αρκετούς μήνες. Πάντως, στην παρούσα μελέτη, μετά από δύο χρόνια, οι διαγνωστικές εξετάσεις έδειξαν ότι νέος ιστός είχε αναπτυχθεί στο γόνατο, ο οποίος ήταν παρόμοιος με τον φυσιολογικό χόνδρο. Δεν αναφέρθηκαν κάποιες παρενέργειες.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή   health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Η μαστίχα Χίου συντελεί σε μείωση της ολικής και LDL χοληστερόλης
Σύμφωνα με ελληνική μελέτη
Σε μείωση τόσο της ολικής χοληστερόλης, όσο και της LDL («κακής») χοληστερόλης κατά 5%, συντελεί η χρήση της μαστίχας Χίου, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείο της Χίου «Σκυλίτσειο», και τα αποτελέσματα της ανακοινώθηκαν στο 37ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο. 
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του «Σκυλίτσειου», Νίκο Σμυρνιούδη, η μαστίχα Χίου θα αποτελέσει σύντομα μία εναλλακτική επιλογή σε άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, που δεν επιθυμούν ή δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή.
Διευκρινίζει ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση η μαστίχα Χίου δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη χορήγηση των ήδη τεκμηριωμένων και καταξιωμένων φαρμάκων. 
«Από τους χρόνους του Ιπποκράτη μέχρι και σήμερα η μαστίχα είναι ένα 'γιατρικό' το οποίο χρησιμοποιείται 'δια πάσαν νόσον' θα έλεγε κανείς. Μόλις τον περασμένο χρόνο πήρε έγκριση ως παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) με ενδείξεις: Δυσπεπτικά προβλήματα, δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών. Το αν θα πάρει έγκριση σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων και για άλλες ενδείξεις θα το δείξει η ιστορία. Τα ευρήματα της νέας πιλοτικής μελέτης των Ελλήνων καρδιολόγων από το Γενικό Νοσοκομείο Χίου είναι πάντως ενθαρρυντικά», εξηγεί ο κ. Σμυρνιούδης.
Αναφερόμενος στη μελέτη εξηγεί ότι «πριν από τρία χρόνια ξεκινήσαμε μία μελέτη η οποία είχε σκοπό να δείξει ποια είναι η πιθανή επίδραση της χορήγησης μαστίχας, στα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα. Σε αυτή την πρώτη μελέτη που έγινε σε δείγμα περίπου 200 ατόμων και διήρκεσε δύο χρόνια, χορηγήσαμε μαστίχα σε τρεις διαφορετικές μορφές, από αυτούσια έως ελαφρώς επεξεργασμένη, και συμπυκνωμένη. Στην μελέτη υπήρχε και ομάδα που δεν έλαβε φάρμακο πραγματικό, αλλά εικονικό. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά, καθώς φάνηκε μία μείωση στα επίπεδα της χοληστερόλης και πιθανόν μία μείωση στα επίπεδα του σακχάρου».
Αυτά τα αποτελέσματα σύμφωνα με τον κ. Σμυρνιούδη έδωσαν το κίνητρο στον ίδιο και την ομάδα του να προχωρήσουν σε μία περαιτέρω επιβεβαίωση και αυτή τη φορά να μελετήσουν, τον τελευταίο χρόνο, ανθρώπους που είχαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, δηλαδή πάνω από 200, αυξημένο σωματικό βάρος, και οριακά αυξημένο σάκχαρο.
«Σε αυτή τη δεύτερη μελέτη, εντάξαμε 85 ανθρώπους που δεν είχαν απόλυτη ένδειξη να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή για τη χοληστερίνη, δηλαδή δεν είχαν κάποιο στεφανιαίο νόσημα και δεν ήταν επίσημα διαβητικοί. Θέλαμε να δούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αυξημένο κίνδυνο, αλλά όχι απόλυτη ένδειξη για να πάρουν φάρμακα, αν μπορούμε να τους βοηθήσουμε με τη μαστίχα. Τους μετρήσαμε στον αρχικό χρόνο ένταξης στη μελέτη και τρεις μήνες μετά. Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης και της LDL κατά 5%. Ακόμα δεν έχουμε ξεκαθαρίσει πως ακριβώς δρα η μαστίχα, αλλά αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι την καλύτερη δράση έχει η ολική μαστίχα, σε αντίθεση με τα εκχυλίσματα. Επίσης δεν επιβεβαιώθηκαν στατιστικά, τα ευρήματα από την πρώτη μελέτη για μείωση του σακχάρου στο αίμα. Και αυτό είναι ένα θέμα που θα το δούμε στην πορεία», διευκρινίζει ο διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του «Σκυλίτσειου».
Αναφορικά με το επόμενο βήμα μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των δύο πιλοτικών μελετών σε σχέση με τη χοληστερόλη ο κ. Σμυρνιούδης αναφέρει ότι «οι μελέτες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα είναι σε ένα σχετικά μικρό αριθμό ασθενών. Δηλαδή η πρώτη μελέτη συμπεριέλαβε γύρω στα 200 άτομα και η δεύτερη γύρω στα 85. Οι δύο αυτές πιλοτικές μελέτες μας δίνουν ένα πάτημα για να προχωρήσουμε σε μία πολυκεντρική μελέτη, η οποία θα περιλάβει έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Κι αυτό φιλοδοξούμε να το κάνουμε μέσω της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στην οποία το έχουμε ζητήσει, είναι θετική, και αναμένουμε την επίσημη έγκριση, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης μας, στο πλαίσιο του 37ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου».
Σε ερώτηση για το αν βλέπει να εγκρίνεται η μαστίχα Χίου και με την ένδειξη της χοληστερόλης, ο κ. Σμυρνιούδης ξεκαθαρίζει ότι «προς το παρόν δεν μπορώ να πω ότι θα έχουμε μία επίσημη ένδειξη, ούτε φιλοδοξούμε να αντικαταστήσει η μαστίχα τη χορήγηση των ήδη τεκμηριωμένων και καταξιωμένων φαρμάκων. Ευελπιστούμε όμως ότι σύντομα θα αποτελέσει μία εναλλακτική επιλογή σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ελαφρά αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και δεν επιθυμούν ή δεν χρειάζεται να πάρουν φαρμακευτική θεραπεία».
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Μειωμένος κίνδυνος αιμορραγίας σε καρδιοπαθείς που παίρνουν dabigatran
Σε σύγκριση με rivaroxaban
Μεγάλη μελέτη παρατήρησης του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και φαρμάκων (FDA) έδειξε ότι το dabigatran (150 mg δύο φορές την ημέρα) σχετίστηκε με χαμηλότερα ποσοστά ενδοκρανιακής και μείζονος εξωκρανιακής αιμορραγίας, συμπεριλαμβανομένης και της μείζονος γαστρεντερικής αιμορραγίας, σε σχέση με το rivaroxaban (20 mg μια φορά την ημέρα) σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ).
Η μελέτη αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη παρατήρησης που έχει διενεργηθεί μέχρι σήμερα για τη σύγκριση των δύο φαρμάκων, και ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 118.000 ασθενείς με Κολπική Μαρμαρυγή και βάσει των δεδομένων που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό JAMA Internal Medicine οι σχολιαστές Παρκς και Ρεντμπεργκ προτείνουν οι γιατροί «συνταγογραφούν dabigatran αντί για rivaroxaban σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή».
Η αναδρομική μελέτη παρατήρησης της καθημερινής κλινικής πρακτικής συνέκρινε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αιμορραγίας και θανάτου μεταξύ των θεραπειών με dabigatran και rivaroxaban σε 118.891 ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή στις ΗΠΑ οι οποίοι ήταν δικαιούχοι παροχής Υγειονομικής Περίθαλψης. Όλοι οι ασθενείς που εντάχθηκαν στη μελέτη μεταξύ Νοεμβρίου 2011 και Ιουνίου 2014 θεωρήθηκαν ηλικιωμένοι (ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών) και πολλοί από αυτούς είχαν συννοσηρότητες. Συνολικά 52.240 ασθενείς που λάμβαναν dabigatran
και 66.651 ασθενείς που λάμβαναν rivaroxaban συμπεριελήφθησαν στην αναδρομική ανάλυση υποομάδων  νέων χρηστών.
Οι διαφορές στα χαρακτηριστικά αρχικής κατάστασης προσαρμόστηκαν με χρήση σταθμισμένης αντίστροφης πιθανότητας της θεραπείας βάσει δεικτών ροπής. Κανείς από τους ασθενείς που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη δεν είχε λάβει στο παρελθόν θεραπεία, και στην περίπτωση κατά την οποία κάποιος είχε λάβει στο παρελθόν βαρφαρίνη ή πόσιμο αντιπηκτικό φάρμακο μη ανταγωνιστή της βιταμίνης Κ, αποκλειόταν από τη συμμετοχή του στη μελέτη.
Οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία με τυπικές δόσεις dabigatran (150 mg δύο φορές την ημέρα) ή rivaroxaban (20 mg μια φορά την ημέρα). Η μελέτη αυτή διενεργήθηκε στα πλαίσια κοινής πρωτοβουλίας ανάμεσα στα Κέντρα Παροχής Υπηρεσιών Υγειονομικής Περίθαλψης (CMS) και του Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
Τα σημαντικότερα αποτελέσματα της μελέτης ήταν:
  • Το dabigatran σε δοσολογία 150 mg σχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά αιμορραγίας σε σχέση με το rivaroxaban 20 mg, συμπεριλαμβανομένων και των μείζονων εξωκρανιακών, μείζονων γαστρεντερικών και ενδοκρανιακών αιμορραγιών.
  • Όσον αφορά στα άλλα πρωτευοντα καταληκτικά σημεία της μελέτης (θρομβοεμβολικό εγκεφαλικό επεισόδιο και θνητότητα) δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορα μεταξύ των δυο θεραπειών.
  • Τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία της μελέτης ήταν παρόμοια μεταξύ των δύο θεραπειών, ή ευνοϊκότερα για τη θεραπεία με dabigatran 150 mg.
Το dabigatran, ένας άμεσος αναστολέας της θρομβίνης (DTI), ήταν το πρώτο φάρμακο από τη νέα γενιά άμεσων από του στόματος αντιπηκτικών που έλαβε έγκριση, για την κάλυψη της σημαντικής ιατρικής ανάγκης για πρόληψη και θεραπεία οξέων και χρόνιων θρομβοεμβολικών ασθενειών. Ισχυρή αντιθρομβωτική επίδραση επιτυγχάνεται με άμεσους αναστολείς της θρομβίνης μέσω ειδικής παρεμπόδισης της δράσης της θρομβίνης, του βασικού ενζύμου που λαμβάνει μέρος στη διαδικασία δημιουργίας θρόμβων στο αίμα. Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ, οι οποίοι δρουν με διάφορους τρόπους μέσω διαφορετικών παραγόντων πήξης,  το dabigatran παρέχει αντιπηκτική δράση η οποία είναι αποτελεσματική, προβλέψιμη και μπορεί να αναπαραχθεί, με χαμηλή πιθανότητα αλληλεπίδρασης με άλλα φάρμακα και μηδενική αλληλεπίδραση με τροφές, χωρίς την ανάγκη τακτικής παρακολούθησης της αντιπηκτικής αγωγής ή υποχρεωτική προσαρμογή στη δοσολογία.
Το dabigatran είναι το μοναδικό από του στόματος αντιπηκτικό μη ανταγωνιστής της βιταμίνης Κ για το οποίο διατίθεται εγκεκριμένος παράγοντας αναστροφής, το idarucizumab.
Η κλινική εμπειρία στο dabigatran etexilate αντιστοιχεί σε περισσότερα από 6 εκατομμύρια  ανθρωποέτη-ασθενών (patient-years) σε όλες τις εγκεκριμένες ενδείξεις, παγκοσμίως. Το dabigatran κυκλοφορεί στην αγορά για περισσότερα από 7 χρόνια και έχει λάβει έγκριση σε περισσότερες από 100 χώρες.
Οι ενδείξεις στις οποίες έχει λάβει έγκριση το dabigatran etexilate είναι:
* Πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου και συστηματικής εμβολής σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή και παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Πρωτογενής πρόληψη φλεβικών θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε εκλεκτική χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης ισχίου ή χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης γόνατος.
  • Αντιμετώπιση της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (ΕΦΘ) και της πνευμονικής εμβολής (ΠΕ) και πρόληψη της υποτροπιάζουσας ΕΦΘ και ΠΕ σε ενήλικες.   health.in.gr

***   Στηθάγχη 
Τι είναι η στηθάγχη; 
Η στηθάγχη είναι ο πόνος στο στήθος, που μπορεί να αντανακλά και στην κάτω γνάθο ή το άνω άκρο και προκαλείται από την ανεπαρκή ροή αίματος στον καρδιακό μυ. Η στηθάγχη προκαλείται κυρίως από τη στεφανιαία νόσο, δηλαδή την απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών που παρέχουν αίμα για τη θρέψη του καρδιάς. Οι αρτηρίες αυτές αποφράσσονται εξαιτίας της ανάπτυξης αθηρωματικών πλακών. Αλλες καταστάσεις που επιδεινώνουν τον πόνο της στηθάγχης είναι εκείνες που απαιτούν αύξηση της ροής του αίματος στην καρδιά. Τέτοιες είναι η άσκηση, τα μεγάλα γεύματα και το άγχος. 
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από τη στηθάγχη και τη στεφανιαία νόσο;
Οι παράγοντες κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο είναι το άρρεν φύλο, το κάπνισμα, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, η υπέρταση, ο διαβήτης, η παρουσία και άλλων περιστατικών στεφανιαίας νόσου στην οικογένεια, η αγχώδης προσωπικότητα και η παχυσαρκία. Έχω συχνά πόνους στο στήθος. 
Τι πρέπει να κάνω;
Ο πόνος που οφείλεται στη στηθάγχη περιγράφεται από τους ασθενείς σαν σφίξιμο ή πίεση στο στήθος. Μπορεί να αντανακλά στον ώμο, στην κάτω γνάθο και σε άλλες περιοχές. Συνήθως επιδεινώνεται ύστερα από άσκηση, βαριά γεύματα ή αγχώδεις καταστάσεις και ανακουφίζεται έπειτα από ξεκούραση. Κάθε πόνος στο στήθος πρέπει να αξιολογείται από ειδικό καρδιολόγο, αφού απαιτεί γρήγορη διάγνωση και αντιμετώπιση. Ο καρδιολόγο μπορεί να κάνει τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου βασισμένος στον τρόπο που περιγραφής του πόνου, καθώς και σε εξετάσεις, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το τεστ κόπωσης. Σε αυτές αξιολογούνται η λειτουργία της καρδιάς και η ικανότητά της να αντεπεξέρχεται στην κούραση. 
Έχω καιρό στηθάγχη. Τι πρέπει να κάνω, εάν ο πόνος στο στήθος δεν υποχωρεί; 
Πόνος στο στήθος που δεν υποχωρεί ύστερα από 15 λεπτά και δεν ανακουφίζεται από τα φάρμακα που σας έχει δώσει ο γιατρός σας μπορεί να υποδηλώνει κάποιο έμφραγμα του μυοκαρδίου και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση στο νοσοκομείο. Το έμφραγμα συμβαίνει όταν οι αθηρωματικές πλάκες, που δυσχεραίνουν τη ροή του αίματος μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες, τις αποφράξουν τελείως, με αποτέλεσμα ο καρδιακός μυς να μην αιματώνεται καθόλου και να παρουσιάζει μη αναστρέψιμες βλάβες.
Ποια θεραπεία πρέπει να ακολουθήσω, αν πάσχω από στηθάγχη;
Κάτω από την παρακολούθηση του ειδικού καρδιολόγου, η στηθάγχη αντιμετωπίζεται κατ' αρχάς με αλλαγές του τρόπου ζωής. Η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή και η αντιμετώπιση άλλων νοσημάτων που επιβαρύνουν την κατάσταση, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Επιπλέον, χορηγούνται φάρμακα που βασίζονται στη νιτρογλυκερίνη, προκαλούν διαστολή των στεφανιαίων αρτηριών, ενώ ανακουφίζουν και από τον πόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις διενεργείται επέμβαση για την αντικατάσταση των στενωμένων στεφανιαίων αρτηριών, το γνωστό μας by pass.

 ***   Βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα  
Τι είναι η βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα; 
Είναι μια λοίμωξη του εσωτερικού περιβλήματος της καρδιάς και των καρδιακών βαλβίδων από διάφορους μικροοργανισμούς. Η βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα αναφέρεται στη λοίμωξη της καρδιάς από βακτήρια. Ένα συγκεκριμένο βακτήριο ο πρασινίζων στρεπτόκοκκος, που βρίσκεται και φυσιολογικά στο στόμα μας ευθύνεται για το 50% των περιπτώσεων της βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας. 
Πώς φτάνουν οι μικροοργανισμοί μέχρι την καρδιά;
Πολύ συχνά την πάθηση παρουσιάζουν άνθρωποι που έχουν ήδη κάποιο ελάττωμα στις βαλβίδες της καρδιάς ή άλλο καρδιακό νόσημα. Aλλοι τρόποι προσβολής από την ασθένεια περιλαμβάνουν καταστάσεις στις οποίες βακτήρια κυκλοφορούν στο αίμα, όπως παθήσεις των πνευμόνων ή του γαστρεντερικού συστήματος. Συχνά, η νόσος παρατηρείται με την είσοδο των βακτηρίων στο αίμα έπειτα από οδοντιατρικές ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις. Γι΄ αυτό και σε παιδιά που πάσχουν από παθήσεις της καρδιάς συνιστάται προληπτική αντιβιοτική αγωγή, προτού υποβληθούν σε οδοντιατρικές επεμβάσεις. 
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η νόσος και πώς επιβεβαιώνεται η διάγνωση; 
Τα συμπτώματα ενδέχεται να ξεκινήσουν είτε με ήπιο είτε με οξύ τρόπο. Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχει πυρετός, καθώς και γενικευμένη κόπωση και αδυναμία. Πυρετός που συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνυπάρχει με κάποια συγγενή καρδιοπάθεια μπορεί να υποδηλώνει βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα. Λόγω της φλεγμονής των τμημάτων της καρδιάς, ο ιατρός μπορεί να ακούσει χαρακτηριστικούς ήχους σαν φυσήματα κατά την ακρόασή της. Για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση, ο ιατρός προχωρά πάντα σε εξετάσεις που μπορούν να αποκαλύψουν τη νόσο, όπως η καλλιέργεια αίματος και το υπερηχογράφημα της καρδιάς. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η νόσος;
Συνήθως, μετά τη διάγνωση κρίνονται αναγκαίες τόσο η εισαγωγή σε νοσοκομείο όσο και η ισχυρή αντιβιοτική θεραπεία, ώστε να υποχωρήσουν όλα τα μικρόβια από την καρδιά. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες, γεγονός που καθορίζεται από τις καλλιέργειες αίματος, τη βελτίωση της κλινικής εικόνας του ασθενούς και τις άλλες εξετάσεις της καρδιακής λειτουργίας. Σε περίπτωση που η πάθηση έχει προσβάλει τις βαλβίδες της καρδιάς με τρόπο που προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια, συνήθως απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση της κατεστραμμένης βαλβίδας.

***  Αθηροσκλήρυνση  
Τι είναι η αθηροσκλήρυνση; 
Η αθηροσκλήρυνση είναι μία πάθηση των αρτηριών κατά την οποία λιπώδες υλικό εναποτίθεται στον αυλό τους προκαλώντας στένωσή του, σημαντική μείωση της ικανότητας τους να διατείνονται και τελικά δυσχέρεια στη ροή του αίματος. 
Ποια είναι ακριβώς η φύση της βλάβης στα αγγεία;
Λίπος από την πέψη των τροφών, χοληστερόλη και άλλες ουσίες προσκολλώνται στο τοίχωμα των αρτηριών. Οι μεγαλύτερες συναθροίσεις των υλικών αυτών ονομάζονται αθηρώματα ή αθηρωματικές πλάκες. Σταδιακά στις συναθροίσεις αυτές εναποτίθενται άλατα ασβεστίου. Σε μεταγενέστερα στάδια, οι αθηρωματικές πλάκες γίνονται σκληρές, προκαλώντας μείωση της ελαστικότητας των αρτηριών. Ταυτόχρονα, λόγω του ότι οι πλάκες προβάλλουν μέσα στον αυλό των αρτηριών, διαταράσσουν την ομαλή ροή του αίματος. Πολύ συχνά αναπτύσσονται θρόμβοι στο αίμα και η παροχή του αίματος στα όργανα που βρίσκονται οι αρτηρίες ελαττώνεται κατά πολύ. 
Πώς μπορώ να καταλάβω ότι πάσχω από αθηροσκλήρυνση;
Η αθηροσκλήρυνση δεν προκαλεί κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα μέχρι να παρατηρηθούν επιπλοκές της. Αυτές παρατηρούνται σε όργανα η αιματική ροή των οποίων μειώνεται κατά πολύ. Έτσι, στην καρδιά η αθηροσκλήρυνση προκαλεί συμπτώματα στηθάγχης, πόνου στο στήθος που είναι γνωστή και ως στεφανιαία νόσος. Συχνά παρατηρούνται επίσης αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια λόγω της διαταραχής της παροχής αίματος στον εγκέφαλο, καθώς και προβλήματα με τη βάδιση λόγω της σταδιακής απόφραξης των αρτηριών στα πόδια. 
Υπάρχουν κάποιες εξετάσεις που δείχνουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αγγεία μου;
Ο ειδικός αγγειολόγος είναι σε θέση, ακούγοντας με το στηθοσκόπιό του εκεί όπου βρίσκονται κάποια μεγάλα αγγεία, όπως οι καρωτίδες αρτηρίες στον τράχηλο, να διαπιστώσει εάν αυτές είναι στενωμένες ή όχι. Στην περίπτωση στένωσης ακούγεται ένα χαρακτηριστικό φύσημα που παράγεται από τη δυσχερή ροή του αίματος. Η επιβεβαίωση γίνεται με τη διενέργεια υπερηχογραφικών εξετάσεων των αγγείων που δείχνουν τις όποιες αλλοιώσεις στον αυλό των αρτηριών, καθώς και τις διαταραχές της ροής του αίματος.
Τι προκαλεί την αθηροσκλήρυνση και πώς μπορώ να την αποφύγω;
Οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν την αθηροσκλήρυνση είναι η διατροφή με πολλά λιπαρά και τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη, καθώς και συνυπάρχουσες παθήσεις όπως η υπέρταση και ο διαβήτης. Σημαντικό ρόλο παίζουν βέβαια το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με άσκηση και σωστή αντιμετώπιση παθήσεων που συνυπάρχουν, επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

*** Υπέρταση 
Τι είναι η υπέρταση;
 Η υπέρταση είναι η επίμονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από συγκεκριμένα επίπεδα. Αυτά ορίζονται ως 135 μιλιμέτρ στήλης υδραργύρου για τη συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη) και ως 85 μιλιμέτρ στήλης υδραργύρου για τη διαστολική αρτηριακή πίεση (μικρή). Η υπέρταση προσβάλλει πολλά άτομα και απαιτεί σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση, αφού βλάπτει τον οργανισμό με πολλούς τρόπους. 
Ποια είναι τα αίτια της υπέρτασης;
Κατά 90% η υπέρταση είναι ιδιοπαθής. Με άλλα λόγια δεν ανευρίσκεται συγκεκριμένο παθολογικό αίτιο στο οποίο να οφείλεται. Το υπόλοιπο 10% αποδίδεται σε άλλα αίτια, όπως παθήσεις των νεφρών (π.χ., η στένωση της νεφρικής αρτηρίας), βλάβες των επινεφριδίων, ή έχει σχέση με επιπλοκές από πιθανή κύηση. 
Τι είναι η συστολική και τι η διαστολική πίεση;
Η συστολική πίεση ή αλλιώς "μεγάλη" είναι η πίεση μέσα στα αγγεία κατά το χτύπο της καρδιάς. Η διαστολική πίεση ή αλλιώς "μικρή" είναι η πίεση στα αγγεία όταν η καρδιά ξεκουράζεται. Πώς μπορούμε να ταξινομήσουμε την υπέρταση; Η υπέρταση ανάλογα με τις τιμές της διαστολικής και της συστολικής πίεσης διακρίνεται σε:
ΧαρακτηρισμόςΣυστολική πίεσηΔιαστολική πίεση
Φυσιολογική135 85
Ήπια140-15990-99
Μέτρια160-179100-109
Σοβαρή 180-209110-119
Πολύ σοβαρή210 120
 Όταν αναφερόμαστε στη φυσιολογική αρτηριακή πίεση, εννοούμε ότι η συστολική πίεση είναι κάτω από 135 και η διαστολική κάτω από 85 μιλιμέτρ στήλης υδραργύρου. 
Ποια είναι τα συμπτώματα της υπέρτασης;
Τις περισσότερες φορές η υπέρταση δεν έχει κανένα σύμπτωμα και ανευρίσκεται τυχαία, όταν ο ασθενής για κάποιο λόγο μετρά την πίεσή του. Πολλά άτομα παραπονιούνται για πονοκεφάλους, αίσθημα κόπωσης και άλλα συμπτώματα, τα οποία όμως η επιστημονική έρευνα δεν έχει συνδέσει απευθείας με την υπέρταση.
Ποιους κινδύνους κρύβει η υπέρταση για τον οργανισμό;
Η υπέρταση αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση πολλών παθήσεων, όπως η αρτηριοσκλήρυνση και η βλάβη των αγγείων, οι βλάβες των οφθαλμών και των νεφρών. Ειδικά οι βλάβες των αγγείων μπορεί να προκαλέσουν σε κάποιους ανθρώπους την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Πώς αντιμετωπίζεται η υπέρταση;
Η υπέρταση πρέπει να αντιμετωπιστεί, διότι, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, θα προξενήσει πολλαπλές βλάβες στον οργανισμό. Αρχικά ο ασθενής χρειάζεται να αλλάξει τον τρόπο διαβίωσης και διατροφής. Επίσης, πρέπει να ασκείται, να χάσει βάρος και να περιορίσει την κατανάλωση αλατιού ή αλκοόλ. Για τη θεραπεία της υπέρτασης ενδέχεται να ληφθούν και φαρμακευτικές ουσίες, τις οποίες πρέπει να χορηγήσει ο θεράπων ιατρός.

  ***  Ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής 
Τι είναι τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής;
Τα ανευρύσματα είναι διαταραχές του τοιχώματος των μεγάλων συνήθως αγγείων. Ένα από τα αγγεία που προσβάλλεται συχνότερα είναι η κοιλιακή αορτή, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγγεία του σώματος και μεταφέρει το αίμα από την καρδιά σε όλα τα όργανα της κοιλιάς. Το ανεύρυσμα παρατηρείται συχνότερα στους άνδρες ανάμεσα στα 40 και 70 έτη.  
Ποια ακριβώς είναι η βλάβη που παρατηρείται στα ανευρύσματα;
Το τοίχωμα του αγγείου υφίσταται σταδιακά διεύρυνση και διάταση με αποτέλεσμα να χάνει την ακεραιότητά του και να υπάρχει κίνδυνος ρήξης. Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της βλάβης είναι η αθηροσκλήρυνση και η υπέρταση. Η αθηροσκλήρυνση προκαλεί σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αγγείων, ενώ η υπέρταση αυξάνει σημαντικά τις πιέσεις που ασκούνται στο εσωτερικό του αυλού τους με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο να προκληθεί ανεύρυσμα. Με το πέρασμα του χρόνου το ανεύρυσμα μπορεί να μεγαλώνει μιας και η καταστροφή του τοιχώματος της κοιλιακής αορτής επιδεινώνεται.
Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχω ανεύρυσμα στην κοιλιακή αορτή και από τι μπορεί να κινδυνεύσω;
Γενικά, το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής δεν προκαλεί έντονα ή χαρακτηριστικά συμπτώματα πέρα από χρόνιους πόνους στην κοιλιά. Ο ιατρός στο πλαίσιο μιας κλινικής εξέτασης ρουτίνας μπορεί να αντιληφθεί μία μάζα στην κοιλιά που σφύζει, δηλαδή πάλλεται μαζί με τους καρδιακούς σφυγμούς και συνήθως υποδηλώνει ανεύρυσμα. Βέβαια, κάτι τέτοιο είναι συχνό και σε νεαρά ή πολύ αδύνατα άτομα, γι' αυτό και όταν υπάρχει υποψία ανευρύσματος το άτομο υποβάλλεται σε παρακλινικές εξετάσεις, ώστε να φανεί η κατάσταση της κοιλιακής αορτής. Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής είναι η ρήξη, δηλαδή το σπάσιμο του αγγείου, που συνοδεύεται από μεγάλη αιμορραγία και είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς. 
Τι μπορώ να κάνω, εάν έχω ανεύρυσμα στην κοιλιακή αορτή;
Εάν το ανεύρυσμα είναι μικρό και δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία σας, θα χρειαστεί απλώς να το ελέγχετε συχνά, αλλά και πιθανόν να πάρετε φάρμακα για τον περιορισμό της υπέρτασης. Στην περίπτωση μεγάλου ανευρύσματος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάστασή του.

***  Κιρσοί των κάτω άκρων  
Τι είναι οι φλεβικοί κιρσοί στα κάτω άκρα; 
Οι κιρσοί των κάτω άκρων συνίστανται σε παθολογικές διατάσεις των φλεβών στα πόδια εξαιτίας ανωμαλίας στις βαλβίδες τους. Πολλοί άνθρωποι έχουν τη φυσιολογική απορία πώς είναι δυνατόν το αίμα να κυκλοφορεί κανονικά παρ' ότι, σύμφωνα με τους νόμους της βαρύτητας, πρέπει να μαζεύεται στα κάτω άκρα. Οι φλέβες που είναι επιφορτισμένες με το έργο να επιστρέφουν το αίμα πίσω στην καρδιά, διαθέτουν ειδικές βαλβίδες που το εμποδίζουν να επιστρέφει προς τα πίσω λόγω του βάρους του. Στην περίπτωση των κιρσών, οι βαλβίδες παρουσιάζουν ανεπάρκεια και επιτρέπουν στο αίμα να μένει μέσα στις φλέβες προκαλώντας τη διόγκωσή τους. Η πάθηση είναι συχνότερη σε γυναίκες μεταξύ της ηλικίας των 30 και 60 ετών. 
Τι ευθύνεται για την ανάπτυξη των κιρσών;
Σε πολλές περιπτώσεις οι κιρσοί οφείλονται σε μία κληρονομική ανωμαλία στην κατασκευή των βαλβίδων. Ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο παίζουν η παρατεταμένη ορθοστασία και η εγκυμοσύνη. 
Ποια ενοχλήματα προκαλεί η παρουσία των κιρσών;
Τα πιο συχνά ενοχλήματα που παρατηρούνται είναι οι πόνοι στα πόδια, που συνοδεύονται από μυϊκές κράμπες και πρηξίματα. Οι παθολογικές φλέβες είναι ορατές και διατεταμένες. Σε μερικές περιπτώσεις η κακή κυκλοφορία του αίματος προκαλεί την εμφάνιση νεκρώσεων στο δέρμα των κάτω άκρων. Για τους ίδιους λόγους οι κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στη συχνότητα των θρομβώσεων του αίματος στις φλέβες των κάτω άκρων.
Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τους κιρσούς;
Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεται η ορθοστασία, ειδικά εάν υπάρχει και άλλο μέλος της οικογένειας που πάσχει από κιρσούς. Επίσης, τα πόδια πρέπει να τοποθετούνται σε όρθια θέση και να ασκούνται, ώστε η κυκλοφορία του αίματος να διατηρείται σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Ειδικές ελαστικές κάλτσες μπορεί να βοηθήσουν την κυκλοφορία του αίματος και να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της πάθησης. Σε περιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί θέση ή οι κιρσοί είναι πολύ επώδυνοι πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των βλαβών.
 
***  Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την αλλαγή του κλίματος 
Το μέγεθος του κινδύνου που διατρέχει η ανθρώπινη υγεία από την αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά είναι σίγουρα μεγάλο. Οι επιπτώσεις στην αύξηση των θανάτων ή της νοσηρότητας γενικότερα δεν μπορούν αυτήν τη στιγμή να υπολογιστούν με ακρίβεια. Το βέβαιο είναι ότι παρατηρούνται μεγάλες διαφορές σχετικά με το πόσο ευάλωτοι είναι οι ανθρώπινοι πληθυσμοί σε αλλαγές όπως η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας ή η μόλυνση της ατμόσφαιρας. Παράγοντες όπως ο υπερπληθυσμός, οι υδάτινοι ή οι διατροφικοί πόροι και τα υγειονομικά συστήματα θα καταστήσουν πολλούς πληθυσμούς εξαιρετικά ευάλωτους.
Κατ΄ αρχάς, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος θα προκαλέσει καύσωνες, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν σε διάρκεια και θα επιδεινωθούν σε ένταση. Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους θανάτους. Τα περιστατικά θερμοπληξίας που προκαλούνται απευθείας από την επίδραση της θερμοκρασίας σε άτομα που εκτίθενται στον ήλιο, όπως οι εργάτες, θα εμφανίζοναι όλο και συχνότερα.
Ταυτόχρονα, οι ασθενείς με καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα θα αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερα προβλήματα. Η επιβάρυνση του οργανισμού τους, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος, είναι πολύ μεγάλη και οδηγεί σε πολλούς θανάτους από θερμική εξάντληση. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες του αέρα θα αυξήσουν και τα επίπεδα του όζοντος στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Το φυσικό στρώμα του όζοντος στα υψηλά επίπεδα είναι ωφέλιμο, εφόσον φιλτράρει τις επικίνδυνες ακτινοβολίες του ήλιου, αλλά στα χαμηλότερα είναι πολύ επικίνδυνο. Το όζον προκαλεί βλάβη στους ιστούς των πνευμόνων και επιβαρύνει κατά πολύ άτομα με προβλήματα του αναπνευστικού, όπως το άσθμα ή οι χρόνιες πνευμονοπάθειες.
Η άνοδος της θερμοκρασίας θα αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων μεταδοτικών ασθενειών, οι οποίες μέχρι πρότινος εμφανίζονταν μόνο σε τροπικές ή σε πολύ θερμές χώρες. Τα κουνούπια και άλλα έντομα-φορείς τέτοιων ασθενειών μπορούν να μετακινηθούν σε υψηλότερη γεωγραφική θέση, σε περίπτωση που οι θερμοκρασίες το επιτρέψουν. Αυτό ενδέχεται να φέρει σε επαφή πληθυσμούς, όπως αυτόν της χώρας μας, με ασθένειες τις οποίες δεν είχαν αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν. Η ελονοσία, ο κίτρινος πυρετός και διάφοροι τύποι εγκεφαλίτιδας είναι από τις πρώτες ασθένειες από τις οποίες θα κινδυνεύσουμε, λόγω της μετανάστευσης των φορέων τους στη δική μας γεωγραφική ζώνη.
Πέρα από την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας αλλά και συμπληρωματικά με αυτήν, μεγάλο κίνδυνο θέτει και η προβληματική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Σε πολλές περιοχές του πλανήτη το νερό θα λείψει, ενώ άλλες θα αντιμετωπίσουν πλημμύρες από το λιώσιμο των πάγων στον αρκτικό κύκλο. Ταυτόχρονα, το νερό που είναι διαθέσιμο μολύνεται όλο και περισσότερο από τα αστικά και τα βιομηχανικά λύματα. Επικίνδυνες ουσίες από τα λύματα περνούν στην τροφική αλυσίδα, ενώ πολλές ασθένειες μεταδίδονται από το πόσιμο νερό, που γίνεται όλο και λιγότερο ασφαλές. Ο συνδυασμός των μολυσμένων υδάτων με την αύξηση της θερμοκρασίας και οι επιπτώσεις όλων αυτών στην αλυσίδα της παραγωγής των τροφίμων (γεωργία, κτηνοτροφία, ιχθυοκαλλιέργειες) θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία όλων μας.
Οι φορείς της δημόσιας υγιεινής και οι άνθρωποι του ιατρικού λειτουργήματος έχουν ήδη προτείνει αλλαγές στις δομές της περίθαλψης, που θα πρέπει να γίνουν, προκειμένου η ανθρωπότητα να προστατευτεί από τις επιδράσεις της αλλαγής του κλίματος. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση της τεχνολογίας, όπως ο κλιματισμός, οι εμβολιασμοί, ο καθαρισμός του ύδατος ή ο ψεκασμός με εντομοκτόνα, αλλά και την προσαρμογή της υποδομής της υγειονομικής περίθαλψης στα νοσηλευτικά συστήματα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.

***   Μυκητιάσεις στόματος
Η πιο συχνή μυκητίαση πού απαντάται, στην στοματική κοιλότητα, είναι η μονιλίαση. Η μονιλίαση οφείλεται στον μύκητα Candida Albicans πού σαπροφυτεί στό στόμα, στο φάρυγγα, στο γαστρεντερικό σωλήνα και στον κόλπο και κάτω από ορισμένες συνθήκες και την επίδραση ορισμένων παραγόντων, μπορεί να μεταπέσει σε παθογόνο κατάσταση προκαλώντας λοίμωξη.
Σε ποιούς εμφανίζεται και ποιοί είναι οι εκλυτικοί παράγοντες;
Η νόσος εμφανίζεται συνήθως σε ηλικιωμένους και άτομα που είναι εξασθενημένα. Έχει παρατηρηθεί ,όμως, και σε βρέφη πού μολύνθηκαν κατά τον τοκετό, από την μονιλίαση του κόλπου της μητέρας. Μερικοί από τους παράγοντες πού ευνοούν τον πολλαπλασιασμό και την μετάπτωση του μύκητα στην παθογόνο κατάσταση είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι υποβιταμινώσεις και διάφορες κακοήθεις νεοπλασίες. Η μονιλίαση αποτελεί , επίσης, χαρακτηριστικό στοματολογικό σύμπτωμα σε φορείς ή ασθενείς από τον ιό του aids. 
Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω μυκητίαση;
Η μυκητίαση χαρακτηρίζεται, από την εμφάνιση στο στοματικό βλεννογόνο και κυρίως στη γλώσσα, στην υπερώα, στην παρειά και στα χείλη, λευκών μαλακών πλακών με μικρό μέγεθος πού μοιάζουν με πήγματα γάλακτος και είναι διάσπαρτες ή συρρέουν. 
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Οι πλάκες της μονιλιάσεως αποκολλώνται σχετικά εύκολα και καταλείπουν ερυθρά επιφάνεια πού συνήθως αιμορραγεί. Οι ασθενείς αισθάνονται ότι το στόμα τους είναι ξηρό και πονούν ενώ καταπίνουν με δυσκολία. 
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση της μονιλιάσεως βασίζεται στην κλινική εικόνα και στην μικροβιολογική και ιστολογική εξέταση δείγματος από τις βλάβες του στόματος από τον ειδικό ιατρό ή οδοντίατρο. 
Ποια είναι η θεραπεία;
Η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των παραγόντων πού μπορεί να επιδείνωσε ή να προκάλεσε την εμφάνιση της μονιλιάσεως και στη συνέχεια γίνεται η αντιμετώπιση των βλαβών που έχει προκαλέσει η νόσος. Φάρμακο εκλογής είναι η μυκοστατίνη και η αμφοτερίνη Β με τοπική χορήγηση σε μορφή εναιωρήματος ή δισκίων πού διαλύονται στο στόμα ή αλοιφής.

***   Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
Ο εγκέφαλος αποτελείται από δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα. Ελέγχει την ικανότητα της όρασης, της ακοής, της γεύσης, της όσφρησης, της ομιλίας και της κίνησης. Η σκέψη, η ευαισθησία της μνήμης, της κρίσης και της παρατηρητικότητας επίσης ξεκινούν από τον εγκέφαλο. Το αίμα παρέχει συνεχώς οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο μέσω τεσσάρων βασικών αρτηριών. Οι μεγαλύτερες είναι η δεξιά και η αριστερή καρωτίδα, οι οποίες εύκολα ψηλαφώνται δίπλα στον τράχηλο, στην περιοχή του λαιμού. Δύο μικρότερες αρτηρίες, οι σπονδυλικές αρτηρίες, εισέρχονται από το πίσω μέρος του εγκεφάλου και τρέφουν περιοχές του που ευθύνονται για την ανάπτυξη, την καρδιακή λειτουργία και τη θερμοκρασία του σώματος. Όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, τα κύτταρα που δεν παίρνουν οξυγόνο πεθαίνουν. Η βλάβη του εγκεφάλου που ακολουθεί ονομάζεται εγκεφαλικό. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι ελαφρύ ή πολύ σοβαρό και τα αποτελέσματά του προσωρινά ή μόνιμα. Η σοβαρότητα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτάται από την έκταση και τον εντοπισμό της καταστροφής των νευρικών κυττάρων. Διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου ελέγχουν διαφορετικές λειτουργίες κι έτσι τα συμπτώματα εξαρτώνται από την περιοχή η οποία θα υποστεί τη βλάβη. Ακόμα και ένα ελαφρύ εγκεφαλικό μπορεί να είναι καταστροφικό, εάν επηρεάσει ένα κρίσιμο σημείο του εγκεφάλου. Σε αντίθεση με πολλά άλλα κύτταρα του σώματος τα κύτταρα του εγκεφάλου δεν αναγεννιούνται. Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η τρίτη βασικότερη αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τα 500.000 έως 600.000 εγκεφαλικά επεισόδια που συμβαίνουν κάθε χρόνο, το 43% συμβαίνουν σε άτομα άνω των 65 ετών. Τα υπόλοιπα θύματα έχουν μόνιμη ανικανότητα σε διάφορους βαθμούς. Οι άντρες παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα εγκεφαλικών επεισοδίων από ό,τι οι γυναίκες. 
Αιτίες
Τα εγκεφαλικά επεισόδια κατατάσσονται ανάλογα με τα αίτια που τα προκάλεσαν.
Θρόμβωση: η αιματική ροή προς τον εγκέφαλο αποφράσσεται εξαιτίας θρόμβου σε ένα αγγείο που έχει υποστεί βλάβη από αρτηριοσκλήρυνση.
Εμβολή: η αιματική ροή ενός αγγείου προς τον εγκέφαλο αποφράζεται από θρόμβο που δημιουργείται σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος, συχνότερα στην καρδιά.
Αιμορραγία: όταν ένα αγγείο εντός ή εκτός του εγκεφάλου ρήγνυται-σπάει, επιτρέποντας αίμα να διαφύγει στον εγκέφαλο (εγκεφαλική αιμορραγία). Ανεξέλεγκτη υπέρταση πολύ συχνά είναι η αιτία αυτής της κατάστασης.  Σημεία προσοχής για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο
Η παροδική διακοπή της αιματικής ροής σε ένα σημείο του εγκεφάλου ονομάζεται παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΤΙΑ). Μπορεί έχει διάρκεια μερικών δευτερολέπτων ή μερικών ωρών, συνήθως όμως διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες. Το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο αποτελεί ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημείο ενός μελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Είναι μια σαφής ένδειξη ότι η αιματική ροή προς τον εγκέφαλο είναι διαταραγμένη. Σε περίπτωση που έχουμε τα παρακάτω συμπτώματα του παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου, θα πρέπει να ειδοποιηθεί αμέσως ο γιατρός:
Μούδιασμα, αδυναμία, μη συνεργασία χεριού-ποδιού
Παροδική απώλεια όρασης σε ένα μάτι
Δυσαρθρία ή δυσκολία στην κατανόηση λέξεων γραμμένων ή προφορικών
Παροδική αμνησία
Ο γιατρός, με την κλινική εξέταση, μπορεί να ανακαλύψει κάποια προειδοποιητικά σημεία για μελλοντικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένα από αυτά είναι το φύσημα στην καρωτίδα, το οποίο σημαίνει συνήθως την ύπαρξη αθηροσκλήρυνσης μέσα στον αυλό της αρτηρίας. Το φύσημα είναι ένας ήχος που προκαλείται από το αίμα που διασχίζει τη στενωμένη αρτηρία και ακούγεται με το στηθοσκόπιο τοποθετημένο πάνω από την αρτηρία. 
Συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου
Τα συμπτώματα ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου έχουν μικρή διάρκεια. Αντίθετα, αυτά ενός εγκεφαλικού επεισοδίου διαρκούν περισσότερο από 24 ώρες. Οι βλάβες που προκαλούν τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι μόνιμες και έχουν αποτέλεσμα μία ή περισσότερες αναπηρίες.
Παράλυση ή μούδιασμα της μιας πλευράς του σώματος
Πτώση της γωνίας του στόματος ή παραμόρφωση του προσώπου
Τύφλωση ή στιγμιαία τύφλωση του ενός ματιού
Δυσαρθρία στην ομιλία, μη κατανόηση του γραπτού και προφορικού λόγου
Δυσκαταποσία
Απώλεια των αισθήσεων  
Υψηλός κίνδυνος για εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου
Ορισμένα άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο:
Ατομα προχωρημένης ηλικίας
Ανδρες
Διαβητικοί
Ατομα με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου
Αλλοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να συμβεί εγκεφαλικό επεισόδιο και μπορούν να αντιμετωπιστούν είναι:
Υπέρταση
Καρδιακή και αγγειακή νόσος
Ιστορικό παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου
Ο έλεγχος της χοληστερίνης, η ελάττωση του καπνίσματος και της κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ, καθώς και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μειώνουν την πιθανότητα να συμβεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Πώς αντιμετωπίζονται άτομα με πιθανή αγγειακή νόσο του εγκεφάλου;
Για να εξακριβώσει ο γιατρός εάν ένα άτομο πάσχει από μια σημαντική αγγειακή νόσο του εγκεφάλου, χρειάζεται πρώτα να πάρει το ιστορικό του και να κάνει πλήρη νευρολογική και ιατρική εξέταση. Για να συμπληρώσει το ιστορικό, ο γιατρός θα χρειαστεί να μάθει εάν ο ασθενής έχει υπέρταση ή/και διαβήτη, αν κάνει χρήση αντισυλληπτικών, έχει κάποια κληρονομική ανωμαλία στον καρδιακό σφυγμό, πάσχει από άλλες καρδιακές παθήσεις, καπνίζει, έχει υψηλή χοληστερίνη ή είναι παχύσαρκος. Μεγάλη σημασία δίνεται στον έλεγχο με ανώδυνο υπερηχογράφημα των καρωτίδων, των αγγείων που παρέχουν το αίμα στον εγκέφαλο (υπερηχογράφημα με Doppler). Αλλες εξετάσεις για τον έλεγχο των καρωτίδων είναι το υπερηχογράφημα (με τη χρήση υπερηχητικών κυμάτων μετριέται η αιματική ροή στις καρωτίδες αρτηρίες) και η απεικόνιση με υπερήχους ΤΡΙΠΛΕΧ (ένα μικρό probe ακουμπά πάνω στο λαιμό και, χρησιμοποιώντας υψηλές συχνότητες, δημιουργεί την εικόνα της αρτηρίας και του αυλού της στην οθόνη). Οι δύο αυτές εξετάσεις είναι ανώδυνες, χωρίς σκιαγραφικό, ενέσεις ή ακτινοβολία. Γίνονται γρήγορα (σε δέκα λεπτά περίπου) και δεν χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο. Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τα συμπτώματα δείχνουν στένωση της καρωτίδας, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω έλεγχο με αγγειογραφία (ακτινολογική εξέταση κατά την οποία χρησιμοποιείται σκιαγραφικό που εγχέεται στις αρτηρίες προς τον εγκέφαλο). Αυτή δείχνει το ακριβές σημείο της στένωσης, της απόφραξης ή άλλης αλλοίωσης.
Θεραπεία της καρωτιδικής νόσου
Φαρμακευτική αγωγή
Εάν η νόσος της καρωτίδας είναι ελαφριάς μορφής, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου. Χρησιμοποιούνται φάρμακα που είτε ελαττώνουν τη ροή ή τη δημιουργία θρόμβων είτε ελέγχουν συνυπάρχουσες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση. 
Επέμβαση
Η αγγειοχειρουργική επέμβαση δίνει τη δυνατότητα να αποφύγουμε το εγκεφαλικό επεισόδιο, με την αφαίρεση της πλάκας που περιορίζει την αιματική ροή προς τον εγκέφαλο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, συνιστάται η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή ή και η διαστολή με μπαλόνι και η τοποθέτηση ενδαρτηριακού νάρθηκα (stent) με ενδοαγγειακή χειρουργική. Ύστερα από την καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή, πολύ λίγες αρτηρίες αποφράσσονται, ενώ μερικές μπορεί να στενέψουν με το χρόνο. Η επέμβαση είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Το μέλλον Η θεραπεία της καρωτιδικής νόσου είναι το πρώτο βήμα στην επανόρθωση της καλής υγείας και στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο συνεχής εργαστηριακός έλεγχος και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μειώνουν τον κίνδυνο. Στις αλλαγές αυτές συμπεριλαμβάνονται η γυμναστική, η σωστή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, του βάρους και της χοληστερίνης.


***  Καρκίνος του προστάτη
Ισάμ Μπανκουσλί
Παθολόγος Ογκολόγος 
Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται πολύ συχνά και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Βέβαια, πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλες οι διογκώσεις του προστάτη δεν είναι καρκίνος και ότι το 50% των ανδρών ηλικίας άνω των 40 ετών υποφέρουν από καλοήθη διόγκωση του προστάτη. Ο προστατικός αδένας βρίσκεται στη βάση του εσωτερικού τμήματος του πέους, ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και πάνω από το απευθυσμένο. Έχει διάμετρο περίπου 2x2,5x2,5 εκατοστά. Μαζί με άλλους μικρούς αδένες και πόρους είναι υπεύθυνος για την παραγωγή του σπερματικού υγρού, που εκκρίνεται κατά τον οργασμό.  
Αιτιολογία και παράγοντες κινδύνου
Η αιτία του καρκίνου του προστάτη δεν είναι ακόμη γνωστή. Ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τη συχνότητα της νόσου.
Ηλικία: ο καρκίνος του προστάτη αυξάνεται δραματικά με την πρόοδο της ηλικίας. Ατομα ηλικίας άνω των 80 ετών κινδυνεύουν να αναπτύξουν τη νόσο χίλιες φορές περισσότερο από άτομα κάτω των 40 ετών. Το 70% των ατόμων ηλικίας άνω των 90 ετών πάσχει από καρκίνο του προστάτη.
Κληρονομικότητα: τα άτομα που έχουν στενή συγγενική σχέση με καρκινοπαθείς από προστάτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Διατροφή: στους πληθυσμούς που καταναλώνουν τροφή με μεγάλη περιεκτικότητα λίπους, εμφανίζεται συχνότερα η μορφή του καρκίνου αυτού.
Οικογενειακή κατάσταση: οι έγγαμοι άνδρες και μάλιστα οι πολύτεκνοι παρουσιάζουν πιο συχνά καρκίνο του προστάτη, συγκριτικά με τους άγαμους ή τους έγγαμους χωρίς παιδιά.
Εργασία: άτομα που η εργασία τους έχει άμεση σχέση με καουτσούκ ή με κάδμιο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο.
Παθολογικές καταστάσεις: άτομα που πάσχουν από ηπατική κίρρωση αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση του προστατικού καρκίνου. 
Συμπτώματα
Τα τοπικά συμπτώματα είναι πόνος προς τα πίσω, επώδυνη ούρηση και εκσπερμάτιση, καθώς και δυσκολία στη συγκράτηση των ούρων ή στην έναρξη της ούρησης. Όταν ο προστάτης διογκώνεται και αρχίζει να πιέζει την ουρήθρα, τότε τα ούρα βγαίνουν σε σταγόνες αντί να ρέουν ελεύθερα και είναι πιθανόν να περιέχουν και αίμα. Δυστυχώς όμως, πολλές φορές τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη προέρχονται από τις μεταστάσεις σε διάφορα απομακρυσμένα όργανα, κυρίως στα οστά. Περίπου το 20 έως 40% των πασχόντων από καρκίνο του προστάτη παρουσιάζεται στον ορθοπεδικό για οσφυαλγία ή παράλυση ή επισκέπτεται τον παθολόγο με γενικά συμπτώματα, όπως καταβολή δυνάμεων ή απώλεια βάρους, χωρίς όμως να εμφανίζει τοπικά συμπτώματα της νόσου.  Διάγνωση
Η διάγνωση της νόσου συνήθως γίνεται με απλή κλινική εξέταση. o Η δακτυλική εξέταση του ορθού και η ψηλάφηση του προστάτη μπορούν να μας δώσουν μια πρώτη εικόνα για την ύπαρξη του προβλήματος. o Ο αιματολογικός έλεγχος, συμπεριλαμβανομένης κάποιας ειδικής εξέτασης, όπως η όξινη φωσφατάση, ή ο ειδικός καρκινικός δείκτης του προστάτη ΡSA, δίνουν σοβαρές ενδείξεις της νόσου.
o Το διορθικό υπερηχογράφημα προστάτη είναι πολύ αξιόπιστη εξέταση.
o Η αξονική τομογραφία μπορεί να ορίσει την έκταση του προβλήματος.
o Η βιοψία του προστάτη δίνει πληροφορίες για τον τύπο του καρκίνου.
Εφόσον η διάγνωση τεθεί, πρέπει να γίνει ευρύτερος έλεγχος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου ολόσωμου σπινθηρογραφήματος οστών, καθώς και έλεγχος των πνευμόνων για ανεύρεση τυχόν μεταστάσεων.  
Προφύλαξη
Έλεγχος του προστάτη με δακτυλική εξέταση πρέπει να πραγματοποιείται ετησίως σε κάθε άνδρα ηλικίας άνω των 50 ετών. Το υπερηχογράφημα αποτελεί έναν οικονομικό και αβλαβή τρόπο, προκειμένου να ελέγξουμε τον προστάτη. Το ΡSA είναι ένας ευαίσθητος καρκινικός δείκτης και γίνεται με εξέταση αίματος.
Πόσο συχνά εμφανίζεται ο καρκίνος του προστάτη;
Είναι η μορφή του καρκίνου που παρουσιάζεται συχνότερα από κάθε άλλη στον ανδρικό πληθυσμό και αποτελεί, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, τη δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου στους άνδρες. 
Σε ποιον άνδρα εμφανίζεται συχνότερα;
Κάθε άνδρας ηλικίας 50 ετών και άνω πρέπει να γνωρίζει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο ανάπτυξης προστατικού καρκίνου. Η συχνότητα αυξάνει με την ηλικία και η οικογενειακή επιβάρυνση είναι σημαντικός παράγοντας. 
Με ποιο τρόπο ελαττώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη;
Με κανέναν τρόπο. Είναι δυνατόν όμως να διαγνωσθεί πρώιμα και κάθε πρώιμη διάγνωση είναι το κλειδί της επιτυχούς θεραπείας. 
Τι πρέπει να κάνει ένας άνδρας, ώστε να είναι εφικτή η πρώιμη διάγνωση;
Να ενημερώνεται και να ελέγχει τον προστάτη ετησίως. 
Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;
Στα πρώτα στάδια, στα οποία ο όγκος είναι μικρός, δεν υπάρχουν συμπτώματα. Όταν όμως ο όγκος μεγαλώσει, τότε ο ασθενής θα έχει:
Συχνουρία, ιδιαίτερα τη νύχτα
Ελάττωση της ακτίνας ούρησης
Δυσκολία στην ούρηση (διακεκομμένη ούρηση, σταγόνες)
Τσούξιμο και κάψιμο κατά την ούρηση
Αίμα στο σπέρμα και στα ούρα
Στην περίπτωση επέκτασης στα οστά, αισθάνεται πόνο στα οστά. 
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Στην αρχή γίνεται με συνήθη δακτυλική εξέταση, ενώ στη συνέχεια, με τη μέτρηση του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (ΡSΑ), η τιμή του οποίου αυξάνει στην περίπτωση ύπαρξης καρκίνου (αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως η φλεγμονή). Τέλος, το Διορθικό Υπερηχοτομογράφημα του Προστάτη δίνει την πλήρη και σαφή εικόνα του προστάτη, μέσω της οποίας ελέγχεται η φυσιολογική ή όχι εσωτερική αρχιτεκτονική του οργάνου. 
Πώς γίνεται η επιβεβαίωση;
Με κατευθυνόμενη βιοψία μέσω του Διορθικού Υπερηχοτομογράφου. Η λήψη μερικών δειγμάτων προστατικού ιστού γίνεται με απόλυτη ακρίβεια μέσω της οπτικής εικόνας που δίνει ο υπερηχοτομογράφος. 
Θεραπεία
Ο καρκίνος του προστάτη, όταν είναι σε αρχικά στάδια, αντιμετωπίζεται επιτυχώς με χειρουργική αφαίρεση και ακτινοβολία. Όταν όμως η νόσος είναι τοπικά εκτεταμένη ή έχουν δημιουργηθεί απομακρυσμένες μεταστάσεις, αντιμετωπίζεται με ορμονοθεραπεία ή χημειοθεραπεία με καλά αποτελέσματα.
Στάδιο Καρκίνου
Περιορισμένος μέσα στον προστάτη
Τύπος θεραπείας
Ριζική προστατεκτομή
Εξωτερική ακτινοβολία
Εσωτερική ή ενδοϊστική ακτινοβολία (εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων)  Τοπικά προχωρημένος
  Τύπος θεραπείας
Εσωτερική ή ενδοϊστική ακτινοβολία (εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων)
Συμπληρωματική εξωτερική ακτινοβολία 
Με μεταστάσεις σε άλλα όργανα ή ιστούς
  Τύπος θεραπείας
Ορμονοθεραπεία
Χημειοθεραπεία  
Με ποια κριτήρια επιλέγεται η θεραπεία;
Εξαρτάται από:
Την ηλικία του ασθενούς
Τη γενική του κατάσταση
Το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση 
Βραχυθεραπεία προστάτη (εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων)
Πρόκειται για εσωτερική ή ενδοϊστική ακτινοβολία του προστάτη. Είναι μία νεότερη από την εξωτερική ακτινοβολία τεχνική και έχει καταξιωθεί ως θεραπεία για πολλές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του προστάτη. Η εμφύτευση συνεπάγεται την τοποθέτηση κόκκων από ραδιενεργό υλικό σε ένα μέρος ή μία κοιλότητα ή έναν ιστό του ανθρώπινου σώματος. Στη θεραπεία του προστατικού καρκίνου, αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας μια μακριά βελόνα, η οποία εισέρχεται διά μέσου του περιναίου, μεταξύ πρωκτού και οσχέου, οδηγούμενη από την εικόνα που λαμβάνεται από ειδικό υπερηχογράφημα του προστάτη, το οποίο καλείται διορθικό. Πριν από την εμφύτευση έχουν πραγματοποιηθεί πολύπλοκες μετρήσεις από εξομοιωτή υπολογιστή, βάσει των εικόνων που λαμβάνονται από το υπερηχογράφημα του προστάτη. Το ραδιενεργό υλικό που χρησιμοποιείται στους κόκκους είναι κυρίως ιώδιο ή παλλάδιο, ένα μέταλλο όμοιο της πλατίνας. Λόγω της υψηλής τοπικής δράσης τους, τα ραδιενεργά αυτά υλικά χρησιμοποιούνται, όταν ο καρκίνος του προστάτη βρίσκεται στα αρχικά του στάδια και συνεπώς είναι ιάσιμος. Η εμφύτευση αυτών των κόκκων δεν χρησιμοποιείται, όταν ο καρκίνος έχει επεκταθεί αλλού (οστά, λεμφαδένες κ.λπ.). Όταν οι ραδιενεργοί αυτοί κόκκοι εμφυτευθούν εντός του προστάτη, υψηλές δόσεις ακτινοβολίας στέλνονται στα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να καταστρέφονται παρακείμενα όργανα και ιστοί. Τα εμφυτεύματα παραμένουν σε μόνιμη βάση εντός του προστάτη και παύουν να εκπέμπουν ακτινοβολία έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα (μερικούς μήνες). Μετά την τοποθέτησή τους εντός του προστάτη, οι κόκκοι αυτοί δεν προκαλούν δυσανεξία. Είναι αυτονόητα τα πλεονεκτήματα της μεθόδου έναντι της χειρουργικής αφαίρεσης. Πραγματοποιείται σε χειρουργεία μιας ημέρας, ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα της εμφύτευσης και στερείται των επιπλοκών των άλλων ριζικών αντιμετωπίσεων του καρκίνου του προστάτη.

***   Υδροκήλη  
Τι είναι η υδροκήλη; 
Η υδροκήλη προκύπτει όταν ο σάκος που περιέχει τους όρχεις γεμίζει με υγρό. Η υδροκήλη είναι πολύ συχνή στα νεογέννητα αγόρια, γιατί το υγρό παγιδεύεται εκεί κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης των όρχεων στην τελική τους θέση μετά τη γέννηση. Σε άλλες περιπτώσεις το υγρό μπορεί να προέλθει από φλεγμονή ή τραυματισμό των όρχεων. 
Πώς θα καταλάβω ότι ο γιος μου έχει υδροκήλη και ποιες εξετάσεις πρέπει να του κάνω;
Η υδροκήλη στα μικρά αγόρια είναι μία ανώδυνη διόγκωση του όρχι, ο οποίος μοιάζει σαν να επιπλέει σε ένα μπαλόνι από νερό. Στα πιο πολλά νεογέννητα, το υγρό υποχωρεί έπειτα από μερικούς μήνες μόνο του, αλλά η παρουσία του μπορεί να ανησυχήσει πολλούς γονείς. Σε περιπτώσεις αμφιβολιών, ένας υπερηχογραφικός έλεγχος μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. 
Ο γιος μου είναι μόλις δύο ετών και έχει υδροκήλη. Πότε πρέπει να χειρουργηθεί;
Η υδροκήλη δεν είναι συνήθως επικίνδυνη. Χειρουργείται μόνο όταν προκαλεί δυσφορία ή αισθητική δυσμορφία, όταν συνυπάρχει με βουβωνοκήλη, καθώς και όταν το μέγεθός της είναι τόσο μεγάλο που πιέζει τα αγγεία της περιοχής και απειλεί τη φυσιολογική παροχή αίματος στον όρχι. Η επέμβαση σε γενικές γραμμές είναι απλή και η ανάρρωση γρήγορη.

***   Κιρσοκήλη
Τι είναι η κιρσοκήλη;
 Η κιρσοκήλη είναι η διάταση των φλεβών που απομακρύνουν το αίμα από τους όρχεις. Η κιρσοκήλη οφείλεται σε βλάβη των φλεβών αυτών και πιο συγκεκριμένα των βαλβίδων που διαθέτουν, ώστε να κατευθύνουν το αίμα προς τα πίσω σε μεγαλύτερες φλέβες και τελικά στην καρδιά. Οι ανεπαρκείς βαλβίδες δεν μπορούν να απομακρύνουν το αίμα όπως πρέπει, και αυτό μένει στάσιμο, προκαλώντας διάταση των φλεβών. Η κιρσοκήλη είναι πιο συχνή σε άτομα νεαρής ηλικίας από 15 μέχρι 25 ετών.  
Ο γιος μου παραπονιέται συχνά ότι πονά στους όρχεις του. Θα μπορούσε να έχει κιρσοκήλη;
Η κιρσοκήλη συχνά εκδηλώνεται ως μία ανώδυνη μάζα στους όρχεις, η οποία παρατηρείται συχνότερα αριστερά. Πολλές φορές σε αυτήν τη μάζα είναι ορατές και οι διετατεμένες φλέβες, που της προσδίδουν μία χαρακτηριστική όψη που μοιάζει με "σάκο με σκουλήκια". Η κιρσοκήλη μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα, αλλά κάποιες φορές γίνεται αισθητή σαν μούδιασμα και ήπιος πόνος στην περιοχή που αναπτύσσεται. 
Τι πρέπει να κάνω για να διαπιστώσω εάν έχω κιρσοκήλη, και πόσο επικίνδυνη είναι;
Η κιρσοκήλη διαγιγνώσκεται απλά, είτε με την ψηλάφησή της στους όρχεις από ειδικό ουρολόγο, είτε με τη διενέργεια ενός υπερηχογραφήματος. Η κιρσοκήλη έχει ως αποτέλεσμα διαταραχές της αιμάτωσης των όρχεων που μπορούν να καταλήξουν σε διαταραχή της ικανότητάς του για παραγωγή σπερματοζωαρίων. Με άλλα λόγια, ένα δυσάρεστο επακόλουθο της κιρσοκήλης είναι η στειρότητα λόγω της μη επαρκούς παραγωγής σπερματοζωαρίων από τον όρχι. Γι' αυτό αν διαγνωστεί κιρσοκήλη, συνήθως ο γιατρός συστήνει τη διενέργεια μιας ειδικής εξέτασης που ονομάζεται σπερμοδιάγραμμα. Σε αυτή την εξέταση αναλύονται παράμετροι του σπέρματος του ασθενούς, όπως ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και η ζωηρότητά τους, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι γόνιμος ή όχι. 
Πώς αντιμετωπίζεται η κιρσοκήλη;
Η κιρσοκήλη, ειδικά στην περίπτωση που προκαλεί ενοχλήματα ή έχει διαταράξει την ικανότητα τεκνοποίησης, πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Η επέμβαση είναι πολύ απλή, απαιτεί συνήθως μονοήμερη παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο και έχει άριστα αποτελέσματα στην αποκατάσταση της γονιμότητας ή στην ύφεση των ενοχλημάτων.

***  Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Η νόσος των καπνιστών
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια  (ΧΑΠ) ή αλλιώς λεγόμενη «Νόσος των Καπνιστών» αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας της εποχής μας. Είναι η 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως και σ’αυτήν αποδίδονται περίπου 3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως. 
Η ΧΑΠ είναι μία χρόνια πάθηση, που μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί. Χαρακτηρίζεται από απόφραξη των αεραγωγών (βρόγχων), η οποία είναι μερικώς αναστρέψιμη και συνήθως είναι  προοδευτικά επιδεινούμενη, ενώ συσχετίζεται με την παθολογική φλεγμονώδη απάντηση των πνευμόνων σε βλαπτικούς παράγοντες (τοξικά σωματίδια ή αέρια) που προέρχονται κυρίως από τον καπνό του τσιγάρου. Αν και η ΧΑΠ προσβάλλει βασικά τους πνεύμονες, προκαλεί επίσης αρκετές συστηματικές εκδηλώσεις: μυϊκή ατροφία, μυϊκή αδυναμία, απίσχναση ή παχυσαρκία, ελάττωση ικανότητας για άσκηση, άγχος, κατάθλιψη, κοινωνική απομόνωση κ.α. 
Δύο φλεγμονώδεις καταστάσεις είναι οι πιο κοινές μορφές της ΧΑΠ: η Χρόνια Βρογχίτιδα και το Εμφύσημα. Η χρόνια βρογχίτιδα χαρακτηρίζεται απο χρόνιο παραγωγικό βήχα (βήχας με απόχρεμψη), ενώ το εμφύσημα χαρακτηρίζεται από μόνιμη διάταση και καταστροφή των τελικών βρογχιολίων-κυψελίδων. 
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΧΑΠ 
Στα αρχικά στάδια της ΧΑΠ τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια, γι’αυτό και συχνά οι ασθενείς δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια (η νόσος συχνά υποδιαγιγνώσκεται). Με το πέρασμα των χρόνων όμως η κατάσταση ολοένα επιδεινούται και η δύπνοια, ο βήχας και η απόχρεμψη πτυέλων γίνονται η καθημερινότητα των ασθενών αυτών. Η νόσος στην προχωρημένη της μορφή καταστρέφει την ποιότητα ζωής των ασθενών, μειώνει την ικανότητα για άσκηση και τελικά τους καθηλώνει στην καρέκλα λόγω μεγάλης καταβολής και ανάγκης χρήσης οξυγονοθεραπείας ή τους οδηγεί συχνά στα Νοσοκομεία λόγω παροξύνσεων της νόσου. 
ΠΑΘΟΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΧΑΠ 
Το κάπνισμα είναι ο κύριος παθογενετικός μηχανισμός της ΧΑΠ. Επιπλέον παράγοντες κινδύνου , που συμβάλλουν στην ΧΑΠ είναι: η ρύπανση του περιβάλλοντος, επαγγελματικές σκόνες και χημικά, η μόλυνση του αέρα του σπιτιού από καύσιμα βιομάζας (για μαγειρική ή θέρμανση), η ηλικία, το παθητικό κάπνισμα, η έλλειψη του ενζύμου α1-αντιθρυψίνη, οι συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού στην παιδική ηλικία, η υγρασία στην οικία και η πτωχή διατροφή σε ψάρι, φρούτα και αντιοξειδωτικούς παράγοντες. 
ΔΙΑΓΝΩΣΗ 
Η πρώιμη διάγνωση της ΧΑΠ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην επιτυχή αντιμετώπισή της και δίνει την δυνατότητα στον ασθενή να αλλάξει την πορεία της νόσου αλλάζοντας τον τρόπο ζωής του. Η διάγνωση τίθεται με την σπιρομέτρηση σε συνδυσμό με την κλινική εικόνα. Η σπιρομέτρηση είναι  η εξέταση που μας δείχνει το βαθμό της απόφραξης των αεραγωγών και γίνεται φυσώντας απότομα και γρήγορα σε ένα σωλήνα που συνδέεται με το σπιρόμετρο,  που μετράει τον εκπνεόμενο όγκο αέρος. Είναι διαδικασία απλή και αναίμακτη, όμως χρειάζεται σωστή συνεργασία του ασθενούς και πρέπει να επαναληφθεί  μετά τη χορήγηση ενός εισπνεόμενου βρογχοδιασταλτικού, ώστε να φανεί η ανταπόκριση του ασθενούς στο φάρμακο. Η σπιρομέτρηση είναι απαραίτητο να γίνεται από επαγγελματία υγείας που έχει εξειδικευτεί σε αυτό, ώστε να ειναι επιτυχημένη. Για τον έλεγχο υπάρχουσας αναπνευστικής ανεπάρκειας χρειάζεται η οξυμετρία (μέτρηση του κορεσμού του αίματος) και η μέτρηση των αερίων του αίματος (για καθορισμό και του διοξειδίου του άνθρακα). 
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΧΑΠ 
Η θεραπεία των ασθενών με ΧΑΠ βασίζεται στο τρίπτυχο: 
Πρόληψη : με διακοπή καπνίσματοςετήσιο εμβολιασμό έναντι γρίπης και έναντι πνευμονιοκόκκου. 
Αντιμετώπιση της πνευμονικής νόσου και των επιπλοκών της : με σωστή φαρμακευτική θεραπεία (εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά κυρίως), οξυγονοθεραπεία, χρήση μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού ή χειρουργικής εκτομής πνεύμονα LVRS, όπου χρειάζεται. 
Αντιμετώπιση της ΧΑΠ και των συστηματικών επιπλοκών της: με την Πνευμονική Αποκατάσταση, που περιλαμβάνει ενημέρωση, άσκηση, φυσικοθεραπεία αναπνευστικού, διατροφική παρέμβαση και ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς. 
 *Η Ελπίδα Π. Θεοδωρακοπούλου είναι πνευμονολόγος , εξειδικευμένη στη ΧΑΠ   περισσότερες πληροφορίες στο: elthin11@yahoo.gr

***  Οι ημικρανίες ξεκινούν από το έντερο! 
...εξαιτίας συγκεκριμένων τροφών
Οι ημικρανίες ξεκινούν από το έντερο!
Ορισμένα βακτήρια του εντέρου μπορεί να «βάζουν το χεράκι» τους, ώστε κάποιος να υποφέρει από ημικρανίες. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι πάσχουν από αυτούς τους επώδυνους πονοκεφάλους, διαθέτουν στο στόμα και στο έντερό τους περισσότερους μικροοργανισμούς που διασπούν γρήγορα τα νιτρικά άλατα.
Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί ορισμένες τροφές φαίνεται να «πυροδοτούν» ημικρανίες, όπως η σοκολάτα, το κρασί, τα επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. του χοτ-ντογκ) και άλλα φαγητά που περιέχουν νιτρικά άλατα. Όταν αυτές οι χημικές ουσίες διασπώνται από τα βακτήρια στο σώμα, μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο στο αίμα, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αντόνιο Γκονζάλεθ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό mSystems, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», πήραν δείγματα σάλιου και κοπράνων από εθελοντές και έκαναν ανάλυση DNA στα βακτήρια που περιέχονταν σε αυτά.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι υπέφεραν από ημικρανίες, ήσαν αυτοί που στον οργανισμό τους υπήρχαν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων τα οποία διασπούν ταχύτερα τα νιτρικά άλατα, παράγοντας έτσι περισσότερο νιτρικό οξείδιο μέσα στο αίμα.
Περίπου ένας στους επτά ανθρώπους πάσχει από ημικρανίες, με τους περισσότερους να έχουν ένα επεισόδιο πάνω από μια φορά το μήνα. Εκτός από τον πόνο, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία και λήθαργο, ενώ μερικοί βλέπουν και μια 'αύρα', ένα αμυδρό φως στην περιφερική όρασή τους.
Η διατροφή, το στρες και η έλλειψη ύπνου είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τις ημικρανίες, ενώ θεωρείται ότι και οι ορμόνες παίζουν ρόλο, καθώς οι ημικρανίες είναι τρεις φορές συχνότερες στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.
Οι επιστήμονες σχεδιάζουν μια διατροφική μελέτη για να ελέγξουν σε ποιο βαθμό τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου επηρεάζουν τις ημικρανίες. Στο μέλλον, ελπίζουν ότι ίσως προλαμβάνουν τις ημικρανίες με το κατάλληλο αντιβακτηριακό, πιθανώς με μορφή στοματικού διαλύματος.

*** Αμερικανικό ginseng: το βότανο που θα αλλάξει τη ζωή σας!

~ Δέκα τουλάχιστον είδη Panax αναπτύσσονται παγκοσμίως, στη βόρεια Αμερική και στην ανατολική και νοτιοδυτική Ασία. Το ασιατικό ginseng (τζίνσενγκ) (Panax ginseng) θεωρείται συγγενές με το αμερικανικό ginseng (Panax quinquefolius), δεν είναι όμως συγγενές με τον ελευθερόκοκκο ή Siberian ginseng, παρ’ ότι χρησιμοποιούνται εναλλακτικά.
Το όνομα Panax προέρχεται από την ελληνική λέξη πανάκεια, που σημαίνει θεραπεία των πάντων. Αν και τα αρχαία κείμενα αναφέρονται στη χρήση του ginseng για ηρεμία, πεπτική δυσφορία και για θρέψη, αυτό χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, για τη θεραπεία του διαβήτη και του καρκίνου και για ενέργεια, σωματική δύναμη και αντοχή. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν το American ginseng για μια ποικιλία ασθενειών. Το 1716 ο Γάλλος Jesuit, κάνοντας ιεραποστολικό έργο στα βόρεια του Montreal, ανέφερε ότι ανακάλυψε το ginseng. Η λέξη σύντομα διαδόθηκε μέσω της Γαλλίας στην Κίνα.  Το American ginseng ερευνήθηκε ύστερα στην Ασία για τις διαφορές του από το Asian ginseng. Το American ginseng έχει γλυκιά γεύση, και «κρύες» ιδιότητες, θρέφοντας το yin, σε αντίθεση με το Asian ginseng που θρέφει το yang, αφού έχει «θερμικές» ιδιότητες (αυξάνει τη θερμότητα). Το American ginseng αναζητήθηκε στη συνέχεια από τους καταναλωτές των τροπικών κλιμάτων για τις «κρύες» επιδράσεις του.
Τα κύρια ενεργά συστατικά σε όλα τα είδη των ειδών Panax είναι οι σαπωνίνες. Στο γένος Panax ονομάζονται τζινσενοσίδες. Οι τζινσενοσίδες θεωρούνται υπεύθυνες για την φαρμακευτική αξία του ginseng. Το ginseng θεωρείται προσαρμογόνο – ένα συστατικό που βοηθά το σώμα να προσαρμόζεται στο στρες. Οι τζινσενοσίδες θεωρείται ότι καταπολεμούν το στρες, ενισχύοντας τους αδένες της αδρεναλίνης και τη χρήση οξυγόνου από τους ασκούμενους μύες.
Οι περισσότερες μελέτες έχουν γίνει για το ασιατικό ginseng. Το αμερικανικό ginseng βρίσκεται ακόμα σε νηπιακή ηλικία όσον αφορά στην έρευνα. Αν και υπάρχουν λίγες αποδείξεις για τις επιδράσεις του στην ενίσχυση της ενέργειας, μελέτες δείχνουν ότι το ginseng αυξάνει την επίδραση της ινσουλίνης και ρυθμίζει τη γλυκόζη στους διαβητικούς, εξουδετερώνει την ανδρική ανικανότητα, βοηθά στη θεραπεία της ελλειμματικής προσοχής στα παιδιά (ADHD) και αναχαιτίζει την ανάπτυξη του καρκίνου σε εργαστηριακές μελέτες. Σε μια μελέτη ανακαλύφθηκε ότι 3 gr αμερικανικού ginseng ελαττώνουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση ποτού υψηλού σε γλυκόζη από άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Μια μελέτη που συνέκρινε δυο ομάδες έδειξε ότι το αμερικανικό ginseng μπορεί να μειώσει τους καρκίνους του πνεύμονα, του ήπατος, του παγκρέατος, του στομάχου και των ωοθηκών. Το αμερικανικό ginseng λαμβάνεται για αυξημένη φυσική απόδοση, αλλά μελέτες σε αθλητές έδειξαν ανάμεικτα αποτελέσματα. Μερικές μελέτες έδειξαν αυξημένη δύναμη, άλλες αυξημένη αντοχή, άλλες αυξημένο χρόνο αντίδρασης και άλλες καθόλου αυξημένη απόδοση. Άλλες ιδιότητες του αμερικανικού ginseng είναι ότι είναι ρυθμιστικό της λειτουργίας των επινεφριδίων, διεγείρει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτιώνει την πέψη και είναι ήπιο αντιφλεγμονώδες.
Συνιστάται 1-3 gr σκόνης αποξηραμένης ρίζας την ημέρα σε κάψουλα ή σε μορφή ταμπλέτας.  Μάριος Δημόπουλος   Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο » ΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΕΣ: ΓΙΝΕΤΕ ΑΙΩΝΟΒΙΟΙ»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

***  Σκλήρυνση κατά πλάκας: τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε…

~  Σκλήρυνση κατά πλάκας: τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε…
 Η σκλήρυνση κατά πλάκας (Multiple Sclerosis – MS) είναι μια νόσος με απρόβλεπτα συμπτώματα που μπορεί να ποικίλλουν σε ένταση.
Ενώ μερικοί άνθρωποι βιώνουν κόπωση και μούδιασμα, σε σοβαρές περιπτώσεις η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσει παράλυση, απώλεια της όρασης, και μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου.
Τι είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ)
Η ΣΚΠ είναι μια προοδευτική αυτοάνοση διαταραχή. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να κρατήσει το σώμα σας υγιές λανθασμένα επιτίθεται σε μέρη του σώματός σας που είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή λειτουργία. Το προστατευτικό κάλυμμα των νευρικών κυττάρων καταστρέφεται, κάτι που οδηγεί σε μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης.
Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα της ΣΚΠ
Προβλήματα Όρασης
Τα πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας είναι ένα πρόβλημα όρασης, που κλινικά αποκαλείται “οπτική νευρίτιδα”. Η φλεγμονή επηρεάζει το οπτικό νεύρο και διαταράσσει την κεντρική όραση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια, διπλή όραση ή απώλεια της αντίθεσης και των “ζωντανών” χρωμάτων. Είναι πιθανό να μην παρατηρήσετε τα προβλήματα όρασης αμέσως, καθώς η εκφύλιση της όρασης μπορεί να είναι αργή. Ο πόνος όταν κοιτάζετε προς τα πάνω ή προς τη μία πλευρά μπορεί, επίσης, να συνοδεύει την απώλεια της όρασης.
Μούδιασμα & Μυρμήγκιασμα/Γαργάλισμα
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας επηρεάζει τα νεύρα στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη (κέντρο μηνυμάτων του σώματος). Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να στείλει αντιφατικά μηνύματα σε όλο το σώμα. Μερικές φορές, δεν υπάρχει καν αποστολή σημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα: το μούδιασμα. Το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα είναι τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Τα πι συνήθη σημεία που εμφανίζονται αυτά είναι το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια και τα δάχτυλα.
Πόνος & Σπασμοί
Ο χρόνιος πόνος και οι ακούσιοι μυϊκοί σπασμοί είναι επίσης συνήθη συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Έρευνα από την National MS Society των ΗΠΑ, έδειξε ότι τα μισά από τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν, είτε “κλινικά σημαντικό πόνο”, είτε χρόνιο πόνο. Η μυϊκή δυσκαμψία ή οι σπασμοί είναι, επίσης, κοινά προβλήματα. Περιλαμβάνουν την δυσκαμψία των μυών ή των αρθρώσεων, καθώς και τις ανεξέλεγκτες, επώδυνες σπασμωδικές κινήσεις των άκρων. Πιο συχνά επηρεάζονται τα πόδια, αλλά ο πόνος στην πλάτη εμφανίζεται πολλές φορές και στην πλάτη.
Κόπωση και αδυναμία
Η “ανεξήγητη” κόπωση και αδυναμία επηρεάζει περίπου το 80% των ανθρώπων που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η χρόνια κόπωση συμβαίνει όταν τα νεύρα στη σπονδυλική στήλη αρχίζουν να καταστρέφονται. Συνήθως, η κόπωση εμφανίζεται ξαφνικά και διαρκεί για εβδομάδες πριν υπάρξει βελτίωση. Η αδυναμία είναι πιο εμφανής αρχικά στα πόδια.
Προβλήματα ισορροπίας & Ζάλη
Η ζάλη και τα προβλήματα με το συντονισμό και την ισορροπία μπορεί να μειώσουν την κινητικότητα κάποιων ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας συχνά αισθάνονται λιποθυμία, ζάλη, ή σαν να “γυρίζει” ο κόσμος γύρω τους (ίλιγγος). Αυτό το σύμπτωμα παρουσιάζεται συχνά όταν ένας ασθενής στέκεται όρθιος.
Δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης, του εντέρου και σεξουαλική δυσλειτουργία
Μια δυσλειτουργική κύστη είναι ένα άλλο σύμπτωμα που εμφανίζεται σε έως και το 80% των ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την συχνοουρία, την ισχυρή επιτακτική ανάγκη για ούρηση, ή την αδυναμία να συγκρατήσει ο ασθενής τα ούρα του. Λιγότερο συχνά, τα άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα, διάρροια, ή απώλεια του ελέγχου του εντέρου. Η σεξουαλική διέγερση μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, επειδή ξεκινάει από το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο και προσβάλλεται άμεσα από την ασθένεια.
Γνωστικά προβλήματα
Περίπου τα μισά από τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας θα αναπτύξουν κάποιου είδους προβλήματα με τη γνωστική τους λειτουργία. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
Προβλήματα μνήμης
Μικρότερη διάρκεια προσοχής/εστίασης
Γλωσσικά προβλήματα
Δυσκολία να παραμείνει οργανωμένος
Η κατάθλιψη και άλλα προβλήματα συναισθηματικής υγείας είναι επίσης πολύ συνήθη.
Συναισθηματική υγεία
Η μείζονα κατάθλιψη είναι συχνή μεταξύ των ανθρώπων με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι τάσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί επίσης να προκαλέσουν ευερεθιστότητα, εναλλαγές της διάθεσης, καθώς και μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο έχει εξάρσεις με ανεξέλεγκτο κλάμα ή γέλιο.  ΠΗΓΗ: healthline.com   iatropedia.gr

*** ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα σημάδια του καρκίνου που δεν πρέπει να αγνοείτε

~   ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα σημάδια του καρκίνου που δεν πρέπει να αγνοείτε…
 Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μία από τις συχνότερες και σοβαρότερες μορφές καρκίνου που επηρεάζει τόσο τους άνδρες και τις γυναίκες. Ωστόσο, τα είδη και τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα είναι διαφορετικά στο κάθε φύλο και ως εκ τούτου, θα πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα που αντιστοιχούν σε εσάς.
Ο καρκίνος του πνεύμονα στις γυναίκες
Ο καρκίνος του πνεύμονα στις γυναίκες ονομάζεται αδενοκαρκίνωμα και αναπτύσσεται στο εξωτερικό μέρος των πνευμόνων. Δυστυχώς, τα συμπτώματα του αδενοκαρκινώματος είναι λιγότερο προφανεί σε σχέση με τους άλλους τύπους καρκίνου του πνεύμονα. Σε πολλές περιπτώσεις, ο όγκος μπορεί να μεγαλώσει και να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα πριν διαγνωστεί.
Εδώ είναι μερικά από τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες:
Πόνος στην πλάτη και τους ώμους
Επίμονος βήχας
Αίμα στον βήχα
Βήχας με φλέγμα ή βλέννα με αίμα
Τραχύς ήχος κατά την αναπνοή
Δυσκολία στην αναπνοή
Πονοκέφαλοι
Εξάντληση
Απώλεια μυϊκής μάζας
Απώλεια της όρεξης και ανεξήγητη απώλεια βάρους
Θρόμβοι αίματος
Οίδημα στο πρόσωπο ή τον λαιμό
Δύσπνοια κατά την άσκηση
Μόλις ο καρκίνος αναπτύσσεται, τα ακόλουθα συμπτώματα εμφανίζονται:
Αυξημένη βλέννα και αλλαγή στο χρώμα της
Το στήθoς, οι ώμοι και η πλάτη, πονάνε
Προβλήματα με τη μνήμη
Κατάγματα των οστών που δεν προκαλούνται από τραυματισμό
Πόνοι στα οστά ή τις αρθρώσεις
Ο καρκίνος του πνεύμονα στους άνδρες
Το πλακώδες καρκίνωμα είναι ένας υπότυπος του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα και αναπτύσσετε στον ιστό που διατρέχει τις διόδους αέρα στους πνεύμονες. Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα των πνευμόνων, στους μεγαλύτερους βρόγχους που ενώνουν την τραχεία με τους πνεύμονες.
Μερικά από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Συριγμό
Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις των πνευμόνων, όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία
Χρόνιο βήχα
Τα κοινά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες εμποδίζουν τους αεραγωγούς περισσότερο απ” ότι στις γυναίκες. Αλλά οι άνδρες συνήθως παραμελούν τα συμπτώματα αυτά θεωρώντας ότι οφείλονται στο κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτες. ΠΗΓΗ: mikroskopio.gr

***


 ~** ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βότανο-θεραπείας στη ζωή  μας :  
1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαΐου  2015   :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.  .-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαΐου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   
12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015:
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,
ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  
18 - ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 :
 http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
 26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   : 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :  
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015 .-       
43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   :
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html
47.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 
50.- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   
Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
53 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
55.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
56.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .- 
57 .- ΥΓΕΙΑ γιά  ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12  Μαϊου  2016  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/12-2016.html .-                                   
 58.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :
  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-   
59.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22  Ιουνίου  2016  : 
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/22-2016.html  .-            
60 .- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016 
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-  
61.-   Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .-   
62.-~ Υγεία για όλους  μας   Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016  :
 
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μαςhttp://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/19-2016.html  .-
63.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
64.-ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/24-2016.html .- 
65.-  
~
*** ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Πέμπτη 20 Οκτωβρίου  2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-20-2016.html .-
~   Η  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Παρασκευή 21 Οκτωβρίου  2016: 

http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-21-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο  22 Οκτωβρίου  2016  :

http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-22-2016.html  .-  
 ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 και 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/22-23-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας    Arfara News  2  Σάββατο  22-10-2016  :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-2-22-10-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-23-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας ΑRFARA NEWS  Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/10/rfara-news-24-2016.html .- 
~


 ** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5044  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3153 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3151  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.356   βίντεο   .-  

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .- 
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-
 https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   
Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-          
  Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI ,
 «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -     
  https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,, 
  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -  
 ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- =
 Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .       
  *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    , 
 ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ                                      
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 

~* ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010 

  


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: