Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016  :
~

~
***  Ποιά σημάδια δείχνουν πρόβλημα στα νεφρά;
~ Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια συμβαίνει όταν τα νεφρά σας αδυνατούν ξαφνικά να φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα σας.
Είναι μια επείγουσα πάθηση που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς σε διάστημα μερικών ωρών ή λίγων ημερών. Η οξεία νεφρική μπορεί να είναι θανατηφόρα και απαιτεί εντατική θεραπεία. Ωστόσο, μπορεί να είναι αναστρέψιμη, εφόσον γίενι εγκαίρως αντιληπτή.
Δείτε τα συμπτώματα που πρέπει να σας θορυβήσουν και να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας:
- Μειωμένη παραγωγή ούρων
- Αιματουρία (αίμα στα ούρα)
- Κατακράτηση υγρών, η οποία προκαλεί οίδημα στα πόδια, στους αστραγάλους ή στα πόδια σας
- Υπνηλία
- Δύσπνοια
- Μεταλλική γεύση στο στόμα (από την αύξηση της ουρίας στο αίμα)
- Κόπωση
- Σύγχυση
- Ναυτία, ζαλάδα και δυσκολία στη συγκέντρωση
- Πόνος ή/και “πλάκωμα” στο στήθος
- Επιληπτικές κρίσεις ή κώμα

***  Έξαρση Η1Ν1: Τους 51 έφτασαν οι νεκροί
 
~  Σε έξαρση βρίσκεται το φαινόμενο της εποχικής γρίπης στη χώρα μας. Ο αριθμός των νεκρών από επιπλοκές της γρίπης έχει φτάσει τους 51, ανάμεσα στους οποίους αρκετά παιδιά και νέοι.
Αυτή την στιγμή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 144 ασθενείς, ενώ συνολικά από την αρχή του φαινομένου έχουν νοσηλευθεί 233 άτομα. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κάνει έκκληση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι της γρίπης, και ειδικά των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Παρά τις συστάσεις των ειδικών, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, με αποτέλεσμα αρκετοί να νοσηλεύονται καθημερινώς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και εμπίπτουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου έστω και τώρα να εμβολιαστούν, διότι γρίπη και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα έχουμε, και η κάμψη θα εμφανιστεί από τα μέσα Απριλίου» επισήμανε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος

***   Σε σάλιο και ούρα ο ιός Ζίκα. Φόβοι μετάδοσης μέσω σωματικών υγρών
~ Το βραζιλιάνικο κυβερνητικό ινστιτούτο υγείας Fiocruz ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανακάλυψε για πρώτη φορά ενεργό ιό Ζίκα σε δείγματα σάλιου και ούρων και ότι θα ερευνήσει το ενδεχόμενο ο ιός να μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών, ενώ παράλληλα ο ΟΗΕ κάλεσε τις χώρες που πλήττονται από τον Ζίκα, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι προκαλεί συγγενείς δυσπλασίες, να επιτρέψουν την πρόσβαση των γυναικών στην αντισύλληψη και την άμβλωση.
Το ινστιτούτο Fiokruz εντόπισε τον Ζίκα σε σάλιο και σε ούρα αφού ανέλυσε δείγματα από δύο ασθενείς και χαρτογράφησε μερικώς το γονιδίωμα του ιού, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ρίο ντε Ζανέιρο ο Πάουλο Γκαντέλια, πρόεδρος του Ιδρύματος Οσβάλντο Κρουζ, όπως είναι επισήμως γνωστό το Fiokruz.
Παράλληλα στη Γενεύη, η Υπάτη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έβαλε ιδιαίτερα στο στόχαστρο τα κράτη της Νότιας Αμερικής, πολλά από τα οποία δεν επιτρέπουν ούτε την άμβλωση ούτε το αντισυλληπτικό χάπι και συμβουλεύουν τις γυναίκες να αποφεύγουν να μένουν έγκυες εξαιτίας του κινδύνου που δημιουργεί ο Ζίκα.
"Πώς μπορούν να ζητούν απ' αυτές τις γυναίκες να μην μένουν έγκυες, χωρίς να τους προσφέρουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την εγκυμοσύνη;" δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Σεσίλ Πουγί.
Ο ιός Ζίκα πιστεύεται ότι σχετίζεται με την εμφάνιση κρουσμάτων μικροκεφαλίας, μιας συγγενούς δυσπλασίας από την οποία πάσχουν τα παιδιά που γεννιούνται με αφύσικα μικρό εγκέφαλο.
Με δεδομένο τον κίνδυνο αυτόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε στις 2 Φεβρουαρίου "κατάσταση επείγουσας ανάγκης διεθνούς εμβέλειας για τη δημόσια υγεία".
"Να αναθεωρηθούν οι νόμοι σε χώρες που απαγορεύεται η αντισύλληψη ή ή άμβλωση"
Ο ιός μεταδίδεται με εκθετικό τρόπο στη Λατινική Αμερική μέσω του κουνουπιού Aedes aegypti, όμως οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα κρούσμα μετάδοσης στο Τέξας δια της σεξουαλικής οδού.
Μπροστά στην απειλή αυτή, ορισμένες λατινοαμερικανικές χώρες δεν βρήκαν τίποτε καλύτερο να κάνουν από το να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να μην μένουν έγκυες.
Όμως ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ραάντ Αλ Χουσέιν δήλωσε πως η προειδοποίηση αυτή δεν έχει καμιά χρησιμότητα στις χώρες που απαγορεύουν ή περιορίζουν αυστηρά την πρόσβαση σε μεθόδους οικογενειακού προγραμματισμού, όπως η αντισύλληψη ή η άμβλωση.
"Η συμβουλή που απευθύνεται στις γυναίκες να καθυστερούν την εγκυμοσύνη αγνοεί το γεγονός ότι πολλές απ' αυτές απλούστατα δεν έχουν την εξουσία να αποφασίσουν αν ή πότε θέλουν να μείνουν έγκυες σ' ένα περιβάλλον όπου η σεξουαλική βία είναι κάτι συνηθισμένο", υπογράμμισε ο Ζέιντ σε ανακοίνωσή του.
Ο ίδιος κάλεσε αντίθετα τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών "να εξασφαλίσουν ότι οι γυναίκες, οι άνδρες και οι έφηβοι έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και πληροφορίες ποιότητας για την υγεία και την αναπαραγωγή, χωρίς διακρίσεις".
Αυτό περιλαμβάνει, διευκρινίζει η Υπάτη Αρμοστεία, το δικαίωμα στην αντισύλληψη, στη μητρική φροντίδα και στην άμβλωση σε ασφαλές περιβάλλον.
"Οι νόμοι και οι πολιτικές που περιορίζουν την πρόσβαση σ' αυτές τις υπηρεσίες πρέπει να αναθεωρηθούν επειγόντως σύμφωνα με τις υποχρεώσεις αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε το δικαίωμα στην υγεία να είναι εγγυημένο για όλους", ζήτησε ο Ζέιντ.
news247

 ***  ΠΟΥ: Επένδυση 25 εκατ. δολαρίων για την καταπολέμηση του Ζίκα
~ Το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων θα επενδύσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ένα εξαμηνιαίο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του ιού Ζίκα.
Μεταξύ άλλων, θα χρηματοδοτηθούν μελέτες με αντικείμενο τη μετάδοση του ιού μέσω σεξουαλικής επαφής ή μετάγγισης αίματος, δήλωσε η διευθύντρια του τμήματος πανδημιών και επιδημιών του ΠΟΥ, Δρ. Σιλβί Μπράιαντ στο πρακτορείο Reuters.
Η δΡ. Μπράιαντ συμπλήρωσε ότι, οι έγκυες γυναίκες στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ιατρικά κέντρα με την κατάλληλη τεχνολογία, ώστε να ενημερώνονται για το θέμα και να επιλέγουν, μεταξύ άλλων, αν θα προχωρήσουν σε άμβλωση στην περίπτωση που το έμβρυό τους πάσχει από μικροκεφαλία.
Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ συνέστησαν πάντως σε όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από χώρες που πλήττονται από τον ιό, να χρησιμοποιούν προφυλακτικά ή να μην προβαίνουν σε ερωτικές περιπτύξεις με τις έγκυες συντρόφους τους

***  Επιβεβαιώθηκε μετάδοση του ιού Ζίκα από μετάγγιση αίματος!
~ Το θλιβερό περιστατικό σημειώθηκε στη Βραζιλία.
Οι υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας επιβεβαίωσαν σήμερα ένα κρούσμα μετάδοσης του Ζίκα μέσω μετάγγισης αίματος από δωρητή ο οποίος ήταν μολυσμένος από τον ιό αυτό, που είναι γνωστό ότι μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού και ότι διαδίδεται με ταχύτητα στην αμερικανική ήπειρο.
Η υπηρεσία υγείας της Καμπίνας, μιας βιομηχανικής πόλης κοντά στο Σάο Πάολο, ανακοίνωσε πως ένας ασθενής, που νοσηλευόταν με τραύματα από σφαίρες, μολύνθηκε από τον Ζίκα έπειτα από πολλαπλές μεταγγίσεις τον Απρίλιο του 2015. Αξιωματούχοι είπαν ότι προσδιόρισαν ότι ένα από τα πρόσωπα, τα οποία δώρισαν αίμα που χρησιμοποιήθηκε στη μετάγγιση, είχε μολυνθεί από τον Ζίκα.
Το κέντρο αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Καμπίνας ανακοίνωσε πως ένα δεύτερο πρόσωπο, που είχε δωρίσει αίμα τον Μάιο, ανέπτυξε συμπτώματα και διαγνώσθηκε θετικό στον Ζίκα, αν και ο λήπτης του μολυσμένου αίματος δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα του ιού.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε πως ο πρώτος ασθενής υπέκυψε στα τραύματά του και όχι στη μόλυνσή του από τον Ζίκα. Πρόσθεσε πως ενισχύει τις οδηγίες προς τις τράπεζες αίματος να μην επιτρέπουν σε πρόσωπα μολυσμένα από τον Ζίκα ή από δάγκειο πυρετό να δωρίζουν αίμα για 30 ημέρες μετά την πλήρη ανάρρωσή τους από το ενεργό στάδιο της μόλυνσης.
Η μετάδοση του Ζίκα από μεταγγίσεις αίματος προσθέτει άλλη μια διάσταση στο ξέσπασμα του ιού. Ο ιός μεταδίδεται συνήθως από το δάγκωμα κουνουπιού. Ωστόσο υγειονομικοί αξιωματούχοι στο Τέξας ανέφεραν την Τρίτη πως ένα πρόσωπο στο Ντάλας μολύνθηκε αφού έκανε σεξ με ένα άλλο πρόσωπο το οποίο είχε ταξιδέψει στη Βενεζουέλα, όπου κυκλοφορεί ο ιός.

***   Ένα παιδί με άσθμα μπορεί να αθλείται;
 ~ To άσθμα είναι μια κοινή χρόνια φλεγμονώδης πάθηση των αεραγωγών που χαρακτηρίζεται από διάφορα επαναλαμβανόμενα συμπτώματα, μεταβλητή στένωση των αεραγωγών και βρογχόσπασμο.
Στα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνονται: συριγμός, βήχας, αίσθημα σύσφιξης στο θώρακα και δύσπνοια.

Τα παιδιά που έχουν άσθμα μπορούν να συμμετέχουν χωρίς περιορισμό στο παιχνίδι, τη γυμναστική και τις αθλητικές δραστηριότητες με τη βασική προϋπόθεση ότι το άσθμα τους ελέγχεται.
Η σωματική άσκηση μπορεί ωστόσο να προκαλέσει συμπτώματα όπως βήχα, «βράσιμο» στο στήθος, δύσπνοια, θωρακικό άλγος. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανίζονται μόνο κατά την διάρκεια ή μετά από άσκηση και για αυτόν τον λόγο καλό είναι κάποια παιδιά με συμπτώματα να λαμβάνουν φάρμακο πριν από την έναρξη της άσκησης, πάντα με τις οδηγίες του γιατρού.
Απαραίτητο είναι οι γονείς να έχουν ενημερώσει τους γυμναστές και προπονητές ότι το παιδί τους έχει άσθμα καθώς και ποια συμπτώματα μπορεί να εμφανίσει κατά την άσκηση ή μετά από αυτήν.
ΠΗΓΗ: athletes.gr

***  Έρευνα: Ένας σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει άνοια
~ Η εμφάνιση άνοιας και Αλτσχάιμερ δεν είναι μόνο ζήτημα προχωρημένης ηλικίας, αλλά μπορεί να συμβεί -για άγνωστο λόγο- ακόμη και έπειτα από έναν σχετικά σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Άνθρωποι που έχουν τραυματισθεί στο κεφάλι (π.χ. σε τροχαίο) μπορεί -χωρίς να το γνωρίζουν- να έχουν αποκτήσει πρωτεϊνικές «πλάκες» παρόμοιες με αυτές που εμφανίζονται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ και μάλιστα στις ίδιες περίπου περιοχές, όπου κάνει τη ζημιά η νευροεκφυλιστική νόσος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευρολογίας Ντέιβιντ Σαρπ του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν τους εγκεφάλους εννέα ανθρώπων που είχαν υποστεί μέτριο έως σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι.
Η μέση ηλικία των ατόμων ήταν 40 ετών και τα τραύματα είχαν συμβεί έως 17 χρόνια πριν από τη μελέτη. Για λόγους σύγκρισης, οι επιστήμονες μελέτησαν επίσης τους εγκεφάλους εννέα ατόμων χωρίς προηγούμενο τραυματισμό και άλλων εννέα με Αλτσχάιμερ.
Όπως διαπιστώθηκε, οι εγκέφαλοι τόσο των ασθενών με Αλτσχάιμερ όσο και όσων είχαν κάποτε τραυματισθεί εμφάνιζαν πλάκες της πρωτεΐνης αμυλοειδούς στο κέντρο του εγκεφάλου και στην παρεγκεφαλίδα, αν και οι πρώτοι είχαν μεγαλύτερες πλάκες. Όσο μεγαλύτερη ζημιά είχε κάνει το παλιό τραύμα στη φαιά ουσία του εγκεφάλου, τόσο πιο εκτεταμένες ήταν οι πλάκες ύστερα από χρόνια.
«Οι άνθρωποι, έπειτα από τραύμα στο κεφάλι, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν άνοια, χωρίς να είναι σαφές για ποιο λόγο» δήλωσε ο Σαρπ. Όπως είπε, η δημιουργία των πλακών πυροδοτείται από διαφορετικό βιολογικό μηχανισμό στην περίπτωση του τραυματισμού από ό,τι στην άνοια.
Τα νοητικά/γνωστικά τεστ έδειξαν ότι τα άτομα με παλιό τραύμα στο κεφάλι έχουν χειρότερες επιδόσεις (στην ταχύτητα σκέψης, στην προσοχή, στη συγκέντρωση κ.α.) σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν είχαν ποτέ τέτοιο τραύμα. Αυτό δείχνει ότι, παρά την ανάκαμψή τους μετά τον τραυματισμό, ο εγκέφαλός τους δεν λειτουργεί πλέον το ίδιο καλά όπως πριν, αλλά εμφανίζει σημάδια άνοιας.
Θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες μελέτες με στόχο να επιβεβαιωθεί κατά πόσο όντως τα τραύματα στο κεφάλι ανοίγουν τον δρόμο στην άνοια και στο Αλτσχάιμερ. Τα περιστατικά τραυματισμών στο κεφάλι έχουν αυξηθεί σημαντικά σε διάφορες χώρες, οπότε το ζήτημα έχει σημασία και από άποψη δημόσιας υγείας.

***  Έρευνα: Το φλας βοηθά τους νυσταγμένους ταξιδιώτες να ξεπεράσουν το «τζετ-λαγκ»
Η έκθεση το βράδυ σε φως που αναβοσβήνει σαν φλας μπορεί να βοηθήσει τους νυσταγμένους ταξιδιώτες να ξεπεράσουν το «τζετ-λαγκ» και να προσαρμοστούν καλύτερα στη διαφορετική χρονική ζώνη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Το φως εισχωρεί μέσα από τα κλειστά βλέφαρα και φθάνει ως τον εγκέφαλο, δίνοντάς του σήμα να ρυθμίσει εκ νέου το εσωτερικό βιολογικό ρολόι. Ο επικεφαλής επιστήμων, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής Τζέιμι Ζάιτσερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, έκανε λόγο για «βιολογικό χάκινγκ», επειδή το φως ξεγελά τον εγκέφαλο να νομίζει ότι η μέρα είναι μακρύτερη από ό,τι πραγματικά είναι, πράγμα που ισοδυναμεί με χρονική μετάθεση του βιολογικού ρολογιού.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Clinical Investigation», πειραματίσθηκαν με 39 εθελοντές ηλικίας 19 έως 36 ετών, που χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες και κοιμήθηκαν στο εργαστήριο. Η μία ομάδα (οκτώ ατόμων) εκτέθηκε σε συνεχόμενο φως και η άλλη (31 ατόμων) σε «φλας» που ήταν στροβοσκοπικοί παλμοί φωτός διάρκειας δύο χιλιοστών του δευτερολέπτου ανά δέκα δευτερόλεπτα - περίπου όσο το φλας μιας κάμερας.
Τα μέλη της δεύτερης ομάδας (του «φλας») ανέφεραν ότι την επόμενη νύχτα η νύστα τους εμφανίσθηκε με σχεδόν δύο ώρες καθυστέρηση, έναντι μέσης καθυστέρησης 36 λεπτών στην πρώτη ομάδα. Μία ώρα έκθεσης σε διακεκομμένο φως ήταν αρκετή για να αλλάξει το βιολογικό ρολόι κατά δύο ώρες περίπου.
Ο οργανισμός των ανθρώπων συγχρονίζεται σε έναν 24ωρο κύκλο φωτός-νύχτας, με βάση τον τόπο όπου ζει. Τα μακρινά ταξίδια αποσυντονίζουν αυτόν τον συγχρονισμό λόγω του νέου κύκλου μέρας-νύχτας. Όσες περισσότερες χρονικές ζώνες αλλάζει κάποιος απότομα, τόσο δυσκολότερη γίνεται η αναπροσαρμογή του βιολογικού ρολογιού του. Έτσι, όταν κάποιος φθάνει στον νέο προορισμό του, προκαλείται το αίσθημα του «τζετ-λαγκ», που μπορεί για μερικές μέρες να του προξενήσει κούραση, ευρεθιστότητα, αποπροσανατολισμό, γαστρεντερικά προβλήματα κ.ά.
Ως λύσεις, μερικοί άνθρωποι παίρνουν χάπια μελατονίνης (που αναπροσαρμόζουν το βιολογικό ρολόι με ορμονικό τρόπο), ενώ άλλοι δοκιμάζουν τη φωτοθεραπεία (ένα κουτί με συνεχόμενο φως πάνω από το κεφάλι). Η νέα μελέτη, όμως, δείχνει ότι πιο αποτελεσματική λύση είναι -ήδη από το βράδυ πριν από το ταξίδι, καθώς και τα αμέσως επόμενα βράδια- να κοιμάται κάποιος μπροστά από έναν στροβοσκοπικό μηχανισμό που εκπέμπει διαδοχικούς παλμούς φωτός.
Όπως είπε ο Ζάιτσερ, η τεχνική μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο από ταξιδιώτες με «τζετ-λαγκ», αλλά επίσης από όσους εργάζονται συχνά σε νυχτερινές βάρδιες, όπως γιατρούς, φύλακες, οδηγούς κ.ά., στους οποίους επίσης αποσυντονίζεται το βιολογικό ρολόι.

***  Γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο χασμουρητό;
~ Γυναίκες και άνδρες χασμουριούνται το ίδιο από μόνοι τους, όμως όταν το χασμουρητό τους είναι κολλητικό, επειδή βλέπουν άλλους γύρω τους να χασμουριούνται, τότε οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα.
Το χασμουρητό είναι πιο κολλητικό μεταξύ φίλων και συγγενών παρά μεταξύ ξένων, ενώ συμβαίνει και σε πιθήκους που είναι συγγενείς των ανθρώπων, όπως οι χιμπατζήδες. Επίσης οι άνθρωποι μπορούν να χασμουρηθούν ακόμη κι αν απλώς διαβάζουν ή σκέφτονται για κάποιον άλλο που χασμουριέται.
Η νέα μελέτη, με επικεφαλής την Ελιζαμπέτα Παλάγκι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Πίζα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Open Science» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το «Science» και τη βρετανική «Indipendent», ανέλυσαν πάνω από 4.000 χασμουρητά σε τρένα, αεροπλάνα, εστιατόρια, γραφεία κ.α.
Οι ερευνητές παρακoλουθούσαν αν κάποιος ή κάποια χασμουριόταν και κάτα πόσο οι γύρω του τον μιμούνταν μέσα στο επόμενο τρίλεπτο. Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες «κολλάνε» το χασμουρητό σε ποσοστό περίπου 55% (δηλαδή πάνω από τις μισές φορές θα χασμουρηθούν αν κάποιος γύρω τους χασμουριέται), ενώ στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόνο 40%.
Το χασμουρητό θεωρείται σημάδι ενσυναίσθησης για τον άλλο και με δεδομένο ότι, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, οι γυναίκες τείνουν να νιώθουν τα συναισθήματα των άλλων περισσότερο από τους άνδρες, το «κόλλημα» του χασμουρητού εντάσσεται μάλλον σε αυτή ακριβώς την αυξημένη ευαισθησία απέναντι στους γύρω τους.   Πηγή: govastileto.gr 

***  «Ασπίδα» για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα ένα ποτήρι κρασί, μεσογειακή διατροφή και άσκηση
~  Η έγκαιρη μεταφορά στο νοσοκομείο είναι καθοριστική για τη ζωή του ασθενούς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία, το 95% από αυτούς που μεταφέρονται έγκαιρα σε νοσοκομείο με αιμοδυναμικό εργαστήριο επιβιώνουν, ενώ αντίθετα εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα «ο φονιάς», όπως αποκαλείται από τους καρδιολόγους το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σκοτώνει χωρίς διακρίσεις άνδρες και γυναίκες. Στην Ελλάδα σκοτώνει περίπου 4.000 έως 5.000 άτομα το χρόνο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), Στέφανος Φούσας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη δεύτερη διάλεξη του 1ου κύκλου ομιλιών του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Φούσα, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα σκοτώνουν κάθε χρόνο περισσότερα άτομα από όλες τις μορφές καρκίνου και τα τροχαία μαζί και η βασική αιτία αυτής της δυσμενούς εξέλιξης είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις δυτικές κοινωνίες, που μαστίζονται από κάπνισμα, παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη. Κατά τους καρδιολόγους, το μόνο αντίδοτο σε αυτόν τον ακήρυκτο καθημερινό πόλεμο με εκατομμύρια νεκρούς κάθε χρόνο είναι η αφύπνιση και η ενημέρωση του σύγχρονου ανθρώπου για τον κίνδυνο που τον απειλεί ανά πάσα στιγμή.

Όπως σημείωσε ο κ. Φούσας, τα βασικά συμπτώματα που προκαλεί η εμφάνιση του εμφράγματος είναι έντονος οπίσθιος πόνος στο στέρνο, με αντανάκλαση στην κάτω σιαγόνα και το αριστερό χέρι, διάρκειας 30 λεπτών, σφίξιμο και έντονη πίεση στο στήθος, τάση προς έμετο, εφίδρωση και έντονη δύσπνοια ή αδυναμία. «Η εμφάνιση των συμπτωμάτων αυτών πρέπει άμεσα να μας κινητοποιήσει, γιατί κάθε λεπτό που περνά είναι πολύτιμο για τη ζωή μας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΕ και εξήγησε τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν: Καλούμε τις Πρώτες Βοήθειες μέσα στα πρώτα τρία έως πέντε λεπτά και βάζουμε κάτω από την γλώσσα ασπιρίνη μέχρι να έρθει η ιατρική βοήθεια. Μεταφερόμαστε, άμεσα, σε νοσοκομείο που έχει αιμοδυναμικό εργαστήριο για να γίνει εντός 60 έως 90 λεπτών πρωτογενής αγγειοπλαστική.
Η αλλαγή του τρόπου ζωής με σωστή μεσογειακή διατροφή και καθημερινή άσκηση είναι «η μόνη μας ασπίδα στον κίνδυνο από τα καρδιοαγγειακή νοσήματα» τόνισε ο κ. Φούσας, επισημαίνοντας ότι «τα άτομα που τρέφονται σωστά και ασκούνται συστηματικά έχουν ελαττωμένο ιξώδες αίματος και κινδυνεύουν λιγότερο από θρομβοεμβολικά επεισόδια». Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεσογειακή διατροφή με ψάρι και κοτόπουλο και την προσθήκη ενός ποτηριού κρασιού καθημερινά είναι η καλύτερη ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς οι καρδιολόγοι υποστηρίζουν ότι το κρασί, στην ποσότητα του ενός ποτηριού, βοηθάει στη διάλυση του λίπους στο αίμα και δημιουργεί ευεξία. Επίσης, η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος της υπέρτασης και του σακχαρώδη διαβήτη σε συνδυασμό με την απώλεια βάρους και την άσκηση είναι «ισχυρά όπλα στην φαρέτρα» κάθε ανθρώπου απέναντι στα καρδιοαγγειακά νοσήματα, κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΚΕ.

***  Ελπιδοφόρα κλινική δοκιμή: Θεραπεία της εκφύλισης ωχράς κηλίδας με στατίνες
~  Επιστήμονες από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια ελπιδοφόρα κλινική δοκιμή για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας με στατίνες των ηλικιωμένων ασθενών που πάσχουν από εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Οι ασθενείς εμφάνισαν βελτίωση μετά τη χορήγηση υψηλών δόσεων των στατινών, μιας κατηγορίας φαρμάκων που συνταγογραφούνται ευρέως για τη μείωση της χοληστερόλης.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Eye and Ear» της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Οφθαλμολογίας Τζόαν Μίλερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο νέο ιατρικό περιοδικό «EBioMedicine», πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή με 23 ασθενείς που είχαν την ξηρά μορφή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Στους ασθενείς χορηγήθηκε υψηλή δοσολογία 80 μιλιγκράμ ατορβαστατίνης (γνωστής με την εμπορική ονομασία Lipitor). Από τους 23 ασθενείς, στους 10 εξαφανίσθηκαν οι εναποθέσεις λιπιδίων στον αμφιβληστροειδή φακό των ματιών τους, ενώ υπήρξε και μέτρια βελτίωση στην ικανότητα όρασής τους.
Στο παρελθόν, άλλες υπό δοκιμή θεραπείες είχαν αποτύχει να εξαφανίσουν τις εναποθέσεις λιπιδίων, με αποτέλεσμα η νόσος να επιδεινώνεται ή να μετατρέπεται στην υγρά μορφή της. Οι ερευνητές, ως επόμενο βήμα, σχεδιάζουν μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή της θεραπείας με στατίνες.
«Οι στατίνες είναι ένα εγκεκριμένο φάρμακο, από το οποίο έχουμε τρομερά μεγάλη εμπειρία. Εκατομμύρια ασθενείς παίρνουν στατίνες για την υψηλή χοληστερόλη τους και για την καρδιοπάθεια. Με βάση τα έως τώρα ευρήματά μας, πιστεύουμε ότι οι στατίνες έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν την εξέλιξη της πάθησης και πιθανώς να αποκαταστήσουν την όραση σε μερικούς ασθενείς με εκφύλιση ωχράς κηλίδας λόγω προχωρημένης ηλικίας» δήλωσε ο βασικός ερευνητής Δημήτριος Βάββας του Τμήματος Οφθαλμολογίας του Χάρβαρντ και του νοσοκομείου «Eye and Ear».
Η εν λόγω πάθηση πλήττει περισσότερους από 150 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και οδηγεί σε θόλωση της όρασης ή ακόμη και σε τύφλωση στο κέντρο του οπτικού πεδίου.
Η νόσος αποτελεί βασική αιτία τύφλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες. Η λεγόμενη «ξηρά» μορφή της πάθησης είναι πιο συχνή (85% των περιστατικών) και δεν υπάρχουν γι' αυτήν αποτελεσματικές θεραπείες μέχρι στιγμής, ενώ για την «υγρή» μορφή (15%) υπάρχουν πιο δραστικές.
Οι γιατροί, εδώ και χρόνια, υποπτεύονται ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και στην αθηροσκλήρωση, καθώς οι εναποθέσεις λιπιδίων στον αμφιβληστροειδή των ματιών συχνά μοιάζουν με τις εναποθέσεις λιπιδίων στα τοιχώματα των αρτηριών. Όλες οι περιπτώσεις της εκφύλισης πάντως δεν είναι ίδιες και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς στις στατίνες.
Στην έρευνα, από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν επίσης ο δρ Ευάγγελος Γραγούδας (Χάρβαρντ/Eye and Ear), καθώς και από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης ο καθηγητής Παθολογίας Εμμανουήλ Γανωτάκης, ο αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης και η Ζωή Καψάλα.

***  Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη
~  Κάθε πρόσθετη ώρα που περνά κάποιος καθισμένος μέσα στη μέρα (π.χ. μπροστά στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση) σχετίζεται με μια αύξηση κατά 22% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, με επικεφαλής την Τζούλιαν βαν ντερ Μπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Diabetologia» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, μελέτησαν περίπου 2.500 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία 60 ετών.
Οι συμμετέχοντες φορούσαν ειδική συσκευή καταγραφής όλο το 24ωρο, η οποία παρακολουθούσε τη σωματική δραστηριότητά τους, έτσι ώστε οι επιστήμονες να γνωρίζουν πόσο καθιστική ζωή έκανε ο καθένας. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες έκαναν τεστ για να φανεί η ανοχή του οργανισμού τους στη γλυκόζη.
Όπως διαπιστώθηκε, το 56% των συμμετεχόντων είχε φυσιολογικό μεταβολισμό γλυκόζης, το 15% διαταραγμένο μεταβολισμό και το 29% διαβήτη τύπου 2. Οι διαβητικοί ήταν αυτοί που περνούσαν περισσότερη ώρα καθισμένοι, περίπου 26 λεπτά τη μέρα πιο πολύ σε σχέση με τα υπόλοιπα άτομα κατά μέσο όρο.
Ο αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη υπολογίσθηκε σε 22% ανά πρόσθετη ώρα καθιστικής ζωής. Οι ερευνητές επεσήμαναν την επίπτωση για τη δημόσια υγεία από τη συσχέτιση καθισιού-διαβήτη.

***   Χυμοί και προβιοτικά σύμμαχοι των γυναικών στις ουρολοιμώξεις
~ Ο ρόλος της διατροφής στις ουρολοιμώξεις των γυναικών αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης για τους Φιλανδούς επιστήμονες καθώς, η συχνότητα εμφάνισής τους δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα ζωής πολλών γυναικών.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες 139 γυναικών που είχαν παρουσιάσει έστω και μία ουρολοίμωξη τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει η έρευνα. Ενώ συγχρόνως ανέλυσαν τα στοιχεία από 185 γυναίκες οι οποίες είχαν παρουσιάσει έστω και μία φορά ουρολοίμωξη τα τελευταία πέντε έτη πριν τη μελέτη.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν εντάξει τα προβιοτικά και τους χυμούς στην καθημερινή τους διατροφή διέτρεχαν το μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που κατανάλωναν κάθε μέρα χυμό, και ειδικά χυμό από μούρα, είχαν 34% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν ουρολοίμωξη, ενώ οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα γιαούρτι και τυρί, είχαν 80% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν ουρολοίμωξη.
Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

***  Ο θηλασμός μπορεί να σώσει 800.000 ζωές παιδιών ετησίως στον κόσμο
 
~Ο παρατεταμένος θηλασμός μπορεί να σώσει τη ζωή 800.000 και πλέον βρεφών κάθε χρόνο και παράλληλα να εξοικονομεί δισεκατομμύρια δολάρια στα συστήματα υγείας σε παγκόσμια κλίμακα χάρη στον προστατευτικό του ρόλο από ορισμένες παιδικές ασθένειες, σύμφωνα με μια σειρά από μελέτες που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα.
Μόνο ένα παιδί στα πέντε θηλάζει έως τους 12 πρώτους μήνες της ζωής του στις πλούσιες χώρες, και ένα παιδί στα τρία θηλάζει αποκλειστικά τους έξι πρώτους μήνες στις χώρες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος", επισημαίνει η βρετανική ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».
Συνεπώς εκατομμύρια είναι τα παιδιά που δεν επωφελούνται πλήρως από τα οφέλη του μητρικού γάλατος, διαπιστώνουν οι ερευνητές.
Το μητρικό γάλα καλύπτει όλες τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά "αποκλειστικό" μητρικό θηλασμό έως την ηλικία των έξι μηνών και μερικό θηλασμό έως τα δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, λιγότερο από το 40% των βρεφών στον κόσμο επωφελείται σήμερα από τον θηλασμό.
Εκτός από την αμιγώς διατροφική πλευρά, ο θηλασμός φημίζεται εδώ και χρόνια για την ευεργετική του δράση στην υγεία του βρέφους και αυτή της μητέρας του.
Ο μακροχρόνιος θηλασμός "μπορεί να σώσει 800.000 και πλέον ζωές παιδιών ετησίως στον κόσμο, αριθμός που ισοδυναμεί με το 13% του συνόλου των θανάτων παιδιών ηλικίας μικρότερης των δύο ετών". Μπορεί επίσης να αποτρέπει κάθε χρόνο τον θάνατο 20.000 μητέρων από καρκίνο του μαστού, διευκρινίζουν οι συντάκτες που βασίζονται σε σειρά ερευνών.
Επίσης, σε αντίθεση με μια «εσφαλμένη και ευρέως διαδεδομένη άποψη», τα οφέλη του θηλασμού δεν αφορούν μόνο τις φτωχές χώρες. «Οι εργασίες μας δείχνουν σαφώς ότι ο θηλασμός σώζει ζωές και επιτρέπει την εξοικονόμηση πόρων σε όλες τις χώρες, πλούσιες ή φτωχές", τονίζουν οι συντάκτες και αναφέρουν ότι από εκεί πηγάζει η ανάγκη να προωθηθεί η πρακτική του θηλασμού σε παγκόσμια κλίμακα.
«Στις πλούσιες χώρες, ο θηλασμός μειώνει κατά περισσότερο από ένα τρίτο τα κρούσματα αιφνιδίου θανάτου στα βρέφη. Στις φτωχές χώρες ή τις χώρες μεσαίου εισοδήματος σχεδόν οι μισές επιδημίες διάρροιας και το ένα τρίτο των αναπνευστικών λοιμώξεων θα μπορούσε να αποτραπεί χάρη στο θηλασμό".
Ο μακροχρόνιος θηλασμός φέρεται επίσης να μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη στο παιδί, ενώ στις μητέρες δείχνει να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
Οι ερευνητές υπολόγισαν εξάλλου ότι, αν αυξανόταν σε 90% το ποσοστό του αποκλειστικού θηλασμού έως τους πρώτους έξι μήνες στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βραζιλία και σε 45% στη Βρετανία, θα μειωνόταν το κόστος θεραπείας κοινών παιδικών ασθενειών, όπως η πνευμονία, η διάρροια, το άσθμα.
Χάρη στο θηλασμό, "μια εξοικονόμηση για το σύστημα υγείας τουλάχιστον 2,45 δισεκ. δολαρίων στις ΗΠΑ, 29,5 εκατ. στη Βρετανία, 223,6 εκατ. στην Κίνα και 6 εκατ. στη Βραζιλία" θα ήταν εφικτή.
Στις πλούσιες χώρες, η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά παγκοσμίως όσον αφορά τον θηλασμό έως 12 μήνες (αντίστοιχα κάτω από 1%, 2% και 3%).
Στη βάση προγενέστερης μελέτης που δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2015 και υποστήριζε ότι ο θηλασμός συντείνει σε περισσότερη ευφυΐα, περισσότερα χρόνια σπουδών και συνεπώς σε καλύτερα εισοδήματα στην ενήλικη ζωή, οι συντάκτες εκτιμούν ότι ο ανεπαρκής θηλασμός προκάλεσε απώλειες 302 δισεκ. δολαρίων (0,49% του παγκόσμιου ΑΕΠ) το 2012.
Οι επιστήμονες εκφράζουν λύπη εξάλλου για επιθετικές διαφημίσεις υπέρ των υποκατάστατων γάλατος που υπονομεύουν, σύμφωνα με τους συντάκτες, τις προσπάθειες των αρχών για την προώθηση του μητρικού θηλασμού. "Ο κορεσμός των αγορών πλούσιων χωρών οδήγησε τους βιομήχανους να εισχωρήσουν γρήγορα στις αναδυόμενες αγορές. Οι παγκόσμιες πωλήσεις γάλατος (σε αντικατάσταση του μητρικού) αυξήθηκαν από δύο δισεκ. δολάρια το 1987 σε 40 δισεκ. περίπου το 2014".
Οι χώρες ωστόσο είναι σε θέση να προωθήσουν σημαντικά τον θηλασμό. Για παράδειγμα, στη Βραζιλία η διάρκεια του θηλασμού από 2,5 μήνες που ήταν το 1974-1975 αυξήθηκε σε 14 μήνες το 2006-2007 χάρη στην πολιτική προώθησης του θηλασμού και τις μεγάλες εκστρατείες ενημέρωσης. 

***  H βιταμίνη C θεραπεύει το κρυολόγημα;
 
 Η βιταμίνη C είναι σίγουρα το πιο δημοφιλές θρεπτικό συστατικό του χειμώνα. Και αυτό λόγω της πεποίθησης ότι η αυξημένη πρόσληψή της μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση του κοινού κρυολογήματος.
Κατά πόσο όμως ισχύει κάτι τέτοιο; Μπορεί πράγματι η βιταμίνη C να μας προστατεύσει από τα ενοχλητικά συμπτώματα που συνοδεύουν το κρυολόγημα;

Σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία, φαίνεται πως η βιταμίνη C δεν σχετίζεται με την πρόληψη του κρυολογήματος. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα πρόσφατης ανασκόπησης δεκάδων επιστημονικών μελετών που εξέτασαν την παραπάνω υπόθεση, έδειξαν πως η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης C δεν μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης του κοινού κρυολογήματος. Η μόνη περίπτωση στην οποία φάνηκε να δρα βοηθητικά ήταν σε άτομα που εκτελούσαν έντονη φυσική δραστηριότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα οι μαραθωνοδρόμοι, αλλά όχι στον γενικό πληθυσμό.
Ωστόσο, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η συστηματική λήψη βιταμίνης C μπορεί να ελαττώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος ή τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Διαβάστε τη συνέχεια στο govastileto.gr .-

***  Έχετε καούρες; Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε 
 
~ Αν ταλαιπωρείστε συχνά από καούρες, δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε για να μην έχετε αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα μετά το φαγητό.
Η καούρα είναι σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και το ακολουθεί συχνά μια ξινή ή πικρή γεύση στο λαιμό και το στόμα, που διαρκεί κάποια λεπτά ή ακόμη και ώρες.
Ντομάτες
Οι ντομάτες παρουσιάζουν υψηλό βαθμό οξύτητας, οδηγώντας στο δυσάρεστο αυτό αίσθημα. Το αντίδοτο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κάτι που βοηθά στην παραγωγή σάλιου, όπως μια καραμέλα, καθώς το σάλιο εξουδετερώνει το γαστρικό οξύ που ανεβαίνει από το στομάχι.
Εσπεριδοειδή
Τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ και ο χυμός πορτοκάλι αποτελούν κλασικούς «ενόχους» σε περιπτώσεις καούρας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι όξινα και είναι ιδιαιτέρως επίφοβα όταν καταναλωθούν με άδειο στομάχι.
Πικάντικα φαγητά
Το πιπέρι, το τσίλι και όλα τα πικάντικα φαγητά μπορεί να προκαλούν καούρες. Μείνετε μακριά από τέτοιου είδους τροφές και βρείτε εναλλακτικές, πιο ήπιας γεύσης, έτσι ώστε να κρατήσετε τις καούρες μακριά.
Δυόσμος
Αποφύγετε τις καραμέλες δυόσμου για να καθαρίσετε την αναπνοή σας μετά το φαγητό, αν έχετε τάση για καούρες, καθώς ο δυόσμος χαλαρώνει το σφιγκτήρα ανάμεσα στο στομάχι και τον οισοφάγο, επιτρέποντας στα γαστρικά οξέα να ανέβουν προς τα πάνω.
Τυρί, ξηροί καρποί, μπριζόλες
Όλες αυτές οι τροφές είναι διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά έχουν ένα κοινό: παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και παρ’ όλο που δεν κατηγορούνται όσο οι όξινες τροφές για πρόκληση καούρας, μπορούν να θεωρηθούν κι αυτές ύποπτες. Το λίπος καθυστερεί το «καθάρισμα» του στομαχιού, αφήνοντας μεγάλη πιθανότητα για φούσκωμα, κάτι που αυξάνει την πίεση στον οισοφαγικό σφιγκτήρα, προκαλώντας καούρες. Προσπαθήστε να μην τελειώσετε το γεύμα σας με τυριά, καθώς θα σας επιβαρύνουν.
Αλκοόλ
Το κρασί, η μπίρα και γενικά τα οινοπνευματώδη είναι επικίνδυνα για πρόκληση καούρας όταν απορροφούνται με ένα μεγάλο γεύμα. Το αλκοόλ, όπως και ο δυόσμος, «ανοίγει» το σφιγκτήρα.
Καφεΐνη
Καφές, αναψυκτικά, τσάι και οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη θέλει προσοχή, γι’ αυτό μην ξεπερνάτε τα 85-110 γραμμάρια την ημέρα.
Σοκολάτα
Λόγω της καφεΐνης που περιέχει, είναι επικίνδυνη για καούρα.

***   Το φρούτο που καταπολεμάει αρθρίτιδα και καρκίνο
 
~ Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο ανανάς είναι φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και επιδεικνύει αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για τις γυναίκες, δεδομένου ότι περιέχει ουσίες που επαναφέρουν την ελαστικότητα των ιστών και των ινών του δέρματος. Αυτό είναι κυρίως ορατό στο γυναικείο στήθος, επειδή χάνει το σχήμα του με την πάροδο των ετών.
Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ο καφές μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα, αλλά ο ανανάς μπορεί να κάνει “θαύματα” για αυτό και τα αποτελέσματα θα είναι αισθητά αμέσως.
Εκτός από θέματα… αισθητικής, όμως, ο ανανάς προσφέρει πολύ σημαντικά πράγματα στην γενικότερη υγεία του οργανισμού:
Αρθρίτιδα
Όταν πρόκειται για οφέλη για την υγεία, ο ανανάς είναι γνωστός για την ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή των αρθρώσεων και των μυών, κυρίως εκείνων που συνδέονται με την αρθρίτιδα, μια εξουθενωτική ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Περιέχει ένα αρκετά σπάνιο πρωτεολυτικό ένζυμο, που ονομάζεται βρομελίνη, το οποίο είναι γνωστό ότι διασπά τις πολύπλοκες πρωτεΐνες και έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό το ένζυμο έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τα σημάδια και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας σε πολλές έρευνες.
Καρκίνος
Ο ανανάς έχει συνδεθεί άμεσα με την πρόληψη των καρκίνων του στόματος, του φάρυγγα και του στήθους. Εκτός από πολύ βιταμίνη C, ο ανανάς περιέχει επίσης διάφορα άλλα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, του β-καροτένιου, της βρομελίνης, διάφορα φλαβονοειδή και έχει υψηλά επίπεδα μαγγανίου. Το τελευταίο είναι ένα σημαντικό συστατικό της υπεροξειδικής δισμουτάσης, ενός εξαιρετικά ισχυρού “εργαλείου”, που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συνδέονται με πολλά είδη καρκίνου.
Οστά
Παρά το γεγονός ότι ο ανανάς δεν είναι πλούσιος σε ασβέστιο, το οποίο συνδέεται με τα υγιή οστά, περιέχει άφθονο μαγγάνιο, το οποίο είναι ένα άλλο ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την υγεία των οστών, την ανάπτυξη και την επισκευή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι με μία μόνο μερίδα ανανά θα πάρετε πάνω από το 70% των ημερήσιων αναγκών σας σε μαγγάνιο.
Μάτια
Ανανάς είναι επίσης επωφελής για την όρασή σας. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει άμεση συσχέτιση της κατανάλωσης ανανά με την βελτίωση της υγείας των ματιών και την πρόληψη των κοινών παθήσεων σε αυτά, που σχετίζονται με την ηλικία. Το β-καροτένιο, ειδικά, έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει στην πρόληψη και καταπολέμηση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πέρα από όλα τα οφέλη για την υγεία σας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέχετε όσον αφορά τον ανανά. Η βρομελίνη στον ανανά είναι γνωστό ένζυμο για την μαλάκυνση του κρέατος, το οποίο συνεπάγεται ότι διευκολύνει την πέψη των σκληρών τροφών. Όμως, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κάποια τρυφερότητα ή και ευαισθησία των χειλιών, των ούλων και της γλώσσας σας, αν τρώτε πάρα πολύ ανανά. Η βρομελίνη είναι ένα ισχυρό χημικό συστατικό και σε υπερβολική δόση μπορεί να επιφέρει εμετό, διάρροια, πονοκεφάλους και ναυτία.
Επιπλέον, η βρομελίνη έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την έμμηνο ρύση.

***  Διαβήτης: Τρώγοντας αυτές τις σαλάτες τον διατηρείτε υπό έλεγχο
Αυτές οι σαλάτες είναι νόστιμες και απλές για να τις φτιάξετε και σας βοηθούν να… διατηρήσετε τον Διαβήτη υπό έλεγχο. Είτε έχετε διαγνωστεί είτε θέλετε απλώς να ισορροπήσετε τις τιμές του ζαχάρου στο αίμα σας, μπορείτε να τις ενσωματώσετε στη διατροφή σας.
Σαλάτα με σπανάκι και σκόρδο βινεγκρέτ
Για να φτιάξετε αυτή τη σαλάτα θα χρειαστείτε τα παρακάτω συστατικά:
6 φλιτζάνια φύλλα σπανάκι
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
½ κ.γ.ι μουστάρδα τύπου Dijon
1 κ.σ. λευκό ξύδι
½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
1/8 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
¼ φλιτζάνι φέτες κόκκινου κρεμμυδιού
1 ½ κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Προετοιμασία
Κρατήστε το κομμένο κρεμμύδι και το σπανάκι και τοποθετήστε όλα τα υπόλοιπα συστατικά σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπήστε τα καλά με σύρμα και έπειτα προσθέστε το κρεμμύδι και το σπανάκι. Ανακατέψτε και είναι έτοιμο.
Σαλάτα με αντίδια και αγγούρι
Για να τη φτιάξετε θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:
200 γρ. αγγούρια
Ελαιόλαδο
90 γρ αντίδια
10 γρ μαύρες ελιές
Ξύδι
Θαλασσινό αλάτι
Προετοιμασία
Πλύντε και καθαρίστε καλά τα αντίδια. Έπειτα, πλύντε, ξεφλουδίστε και κόψτε σε ροδέλες τα αγγούρια. Προσθέστε το λάδι, το ξύδι και το αλάτι ης αρεσκείας σας.
Σαλάτα με αγγούρι
Για αυτή την εξαιρετικά αποτελεσματική σαλάτα χρειάζεστε τα εξής υλικά:
1 μεγάλο αγγούρι
1 κ.γ. στέβια
2 κ.σ. ψημένο σουσάμι
¼ φλιτζάνι ξύδι
¼ κ.γ. θαλασσινό αλάτι
Προετοιμασία
Πλύντε τα αγγούρια και ξεφλουδίστε τα αφήνοντας πάνω τους κάποιες πράσινες ρίγες. Έπειτα κόψτε τα στη μέση και αφαιρέστε τους σπόρους με ένα κουταλάκι. Κόψτε τα σε όσο το δυνατόν πιο λεπτές φέτες. Τοποθετήστε τα ανάμεσα σε δύο φύλα από ρολό κουζίνας και στύψτε απαλά για να φύγει η υγρασία. Ανακατέψτε το αλάτι, το ξύδι και τη στέβια μεταξύ τους και έπειτα προσθέστε τα αγγούρια και το σουσάμι.

***   Πώς θα κάνετε άμεσα αποτοξίνωση στο λεμφικό σας σύστημα
Γνωρίζετε τι είναι και τι κάνει το λεμφικό σας σύστημα; Αν όχι, μην απογοητεύεστε, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει καν ότι υπάρχει κάτι τέτοιο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το λεμφικό σύστημα είναι ασήμαντο.
Η αποτοξίνωση στο λεμφικό σύστημα είναι απαραίτητη κατά περιόδους, επειδή στην πραγματικότητα είναι εξίσου σημαντικό με το κυκλοφορικό σύστημα του αίματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι το λεμφικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην επιδιόρθωση των ιστών και τον έλεγχο της φλεγμονής σε διάφορα όργανα του σώματος. Αλλά όταν αυτό το λεμφικό σύστημα δεν “αποστραγγίζεται” σωστά, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα ή να προκαλέσει όγκους στους λεμφαδένες σας.   
Γιατί είναι απαραίτητη η τακτική αποτοξίνωση του λεμφικού συστήματος
Εκτίθεστε καθημερινά σε έως και 82.000 τοξίνες από διάφορες πηγές. Δεδομένου ότι αυτές οι τοξίνες συσσωρεύονται, είναι επιτακτική ανάγκη να απομακρυνθούν αποτελεσματικά για να αποφευχθεί η επιβάρυνση των οργάνων του σώματός σας. Αυτός είναι ο λόγος που το λεμφικό σύστημα είναι τόσο σημαντικό. Καθαρίζει τα υγρά γύρω από τα κύτταρά σας, απομακρύνει τα απόβλητα και εκκενώνει κάθε άλλο είδος περιττών ουσιών από αυτά. Αν δεν κάνετε ποτέ αποτοξίνωση στο λεμφικό σας σύστημα μπορεί να αναπτύξετε κάποια από τις ακόλουθες παθήσεις: δυσπεψία, ινομυαλγία, φούσκωμα, σκλήρυνση κατά πλάκας, άλγη και πόνους, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και παχυσαρκία.
Πώς να κάνετε αποτοξίνωση του λεμφικού σας συστήματος
Καστορέλαιο
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που να έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την λεμφική κυκλοφορία. Αυτό είναι, ευτυχώς, κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα μέσω της τοπικής εφαρμογής καστορέλαιου. Το καστορέλαιο μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα επάνω στο δέρμα. Στοχεύστε στο κάτω μέρος της κοιλιάς με το λάδι για να διεγείρετε το λεμφικό σας σύστημα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βαμβακερό πανί για πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Θα βάλετε μερικές σταγόνες καστορέλαιο πάνω στο πανί και θα το αφήσετε να δράσει επάνω στο δέρμα σας όλη τη νύχτα. Αυτό θα αποφέρει ευεργετικά αποτελέσματα όπως λιγότερες φλεγμονές, βελτίωση του πεπτικού συστήματος και πιο σωστή κυκλοφορία των λεμφικών υγρών.
Βότανα
Τα βότανα και τσάγια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό του λεμφικού συστήματος. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το καλύτερο βότανο για τον σκοπό αυτό είναι η Echinacea. Το φυτό αυτό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά επίσης το λεμφικό σύστημα να λειτουργήσει καλύτερα. Αυτό το βότανο χρησιμοποιείται επίσης για τη μείωση και την πρόληψη των φλεγμονών, ενώ καταπολεμάει επίσης βακτήρια, ιούς και μύκητες. Η Echinacea μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση των μακροφάγων, τα οποία είναι κύτταρα λεμφαδένων που εκκρίνουν τοξίνες από τους λεμφικούς συνδέσμους.
Σάουνα
Η εφίδρωση μέσω της σάουνας μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις τοξίνες στο λεμφικό σύστημα. Μια σάουνα θα αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας και θα διεγείρει τους ιδρωτοποιούς σας αδένες. Ως εκ τούτου, το σώμα σας αποβάλλει μέσω του ιδρώτα τοξικές χημικές ουσίες, όπως ο χαλκός, ο υδράργυρος, οδήγησε, το νάτριο κ.α.
***  Αυτά είναι τα 8 φαγητά που δεν πρέπει να τρως πριν κοιμηθείς!
~ Για να κοιμηθείτε ήσυχοι…
1. Οτιδήποτε με σοκολάτα
Δεν αρχίσαμε καλά. Το ξέρω, αλλά σοκολάτες, πραλίνα φουντουκιού, μπισκότα, παγωτό, ακόμα και δημητριακά με σοκολάτα τα οποία ποθείς στις βραδινές λιγούρες σου, μπορούν να σε κρατήσουν ξύπνια. Ο λόγος; Η σοκολάτα περιέχει καφείνη (αν βρεις έναν τρόπο να την αφαιρέσεις να τον μοιραστείς μαζί μας). Ναι, να επιδοθούμε σε ανυπολόγιστες ποσότητες σοκολάτας -εμείς μαζί σου είμαστε- απλώς όχι αργά το βράδυ.
2. Μπέικον
Άλλη μία τεράστια απώλεια που πρέπει να υποφέρουμε είναι αυτή του μπέικον-συγνώμη μπέικον. Το μπέικον που λες περιέχει τυραμίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή διεγερτικών του εγκεφάλου. Κάτι πολύ χρήσιμο αν χρειάζεται να δουλέψεις, αλλά καθόλου πρακτικό αν θέλεις να κοιμηθείς.
3. Ξηρούς καρπούς
Το να μασουλάς από τη χούφτα σου φιστίκια, καρύδια κ.λπ. σημαίνει ενέργεια. Με λίγα λόγια καλό είναι να τα φας πριν τρέξεις, όχι πριν κοιμηθείς.
4. Πατατάκια
Άλλος ένας φίλος που θα απογοητεύσουμε είναι τα πατατάκια. Μπορεί να σου φαίνονται αέρας καθώς τα τρως, αλλά στην πραγματικότητα περιέχουν πολλά λιπαρά, πράγμα που θα επιβραδύνει τη διαδικασία της χώνεψης. Και αυτό, όταν τελικά θα ξαπλώσεις στο κρεβάτι θα σε βοηθήσει μόνο στο να στριφογυρίζεις. Όχι όμως να κοιμηθείς.
5. Καρότα
Εδώ είναι που χάσαμε κι εμείς κάθε ελπίδα. Νόμιζαμε ότι η λίστα θα συμπεριλαμβάνει μόνο λιπαρά φαγητά, αλλά η ζωή είναι ΤΟΣΟ άδικη. Βλέπεις, τα καρότα (αλλά και σχεδόν κάθε είδους λαχανικό) είναι υγιεινά και σε κάνουν να χορταίνεις γρήγορα, αλλά είναι εξίσου δύσκολο να χωνευτούν όσο τα πατατάκια.
6. Τηγανιτά φαγητά
Εδώ είναι τα καρότα στη λίστα, τα τηγανίτα δεν θα ήταν; Και όταν λέμε “τηγανιτά” δεν εννοούμε μόνο τις πατάτες, αλλά οτιδήποτε στην τηγανιτή του μορφή: πατάτες, κοτόπουλο, ψάρια και όλη τη λίστα με τα όρεκτικά από τον κατάλογο της ταβέρνας.
7. Ψητό κρέας
Όσο ζουμερό και λαχταριστό κι αν είναι, απόφυγε να το βάλεις στο πιάτο σου αν μέσα στην επόμενη μία ώρα θέλεις να είσαι στο κρεβάτι σου. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες και λίπος- ένας συνδυασμός που εγγυάται ενέργεια μεν, ανήσυχα βράδια δε.
8. Μπρόκολο
Από την μία, το μπρόκολο περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που από μόνο του βοηθάει στον ύπνο. Από την άλλη, όμως είναι ένα λαχανικό στο οποίο οι φυτικές ίνες κάνουν πάρτι. Και φυτικές ίνες και ταχεία χώνεψη είναι δύο εντελώς αταίριαστα πράματα.
Και τι μας έμεινε να φάμε πριν κοιμηθούμε δηλαδή;
1. Μικρές ποσότητες πρωτεΐνης όπως:
Φέτες γαλοπούλας με ψωμί
αυγά βραστά
2. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες όπως:
Ρύζι, μακαρόνια, ψωμί
3. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο όπως:
αβοκάντο
μπανάνα
αποβουτυρωμένο γάλα

***  Σήμα κινδύνου για παιδιά και ενήλικες εκπέμπουν οι Ωτορινολαρυγγολόγοι 
~ Σήμα κινδύνου  για παιδιά και ενήλικες εκπέμπουν οι Ωτορινολαρυγγολόγοι  καθώς η γρίπη ,που βρίσκεται σε έξαρση, προκαλεί οξείες φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες!
«Χρειάζεται προσοχή  γιατί φέτος ο ιός της γρίπης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και προκαλεί  δυσάρεστες επιπλοκές οι οποίες για να αντιμετωπιστούν χρειάζονται νοσηλεία» αναφέρει  ο διαπρεπής  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και προσθέτει.
~ «Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν τα παιδιά καθώς οι φαρυγγίτιδες και οι λαρυγγίτιδες  που τους προκαλεί ο ιός έχουν οξεία μορφή και χρειάζονται φαρμακευτική αντιμετώπιση, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις νοσηλεία».                  ΠΡΟΣΟΧΗ   ΣΤΑ   ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Σύμφωνα  με τους Ωτορινολαρυγγολόγους  φέτος όλοι μας θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων  κι αν αυτά επιμείνουν τότε  η επίσκεψη στο γιατρό κρίνεται απαραίτητη. Τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας είναι:
  • Πόνος και τσούξιμο στο λαιμό
  •  Δυσφορία
  •  Πυρετός
  •  Πονοκέφαλος
  • Διόγκωση των λεμφαδένων του λαιμού
  •  Δυσκολία και πόνος στην κατάποση
  •  Μυϊκοί πόνοι
  •  Μύτη που τρέχει
  •  Οι αμυγδαλές μπορούν να επηρεαστούν, να μολυνθούν και να διογκωθούν.
«Τα παιδιά  που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη φαρυγγίτιδα μπορεί να εμφανίσουν  σοβαρότερη μορφή της νόσου με δυσκολίες στην αναπνοή, στην κατάποση, δυνατό πονοκέφαλο, εμετούς και βήχα» εξηγεί ο κ Αρτόπουλος και συμπληρώνει
«Η φαρυγγίτιδα χρειάζεται προσοχή. Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις θα εξελιχθούν ομαλά υπάρχει ένα ποσοστό που παρουσιάζουν επιπλοκές και για το λόγο αυτό χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση».

             ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ -  ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή, που συνήθως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κρίνεται από τον γιατρό απαραίτητη, για την ενίσχυση του οργανισμού των ασθενών απαιτείται :
* Ξεκούραση: Ο ύπνος βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει μια μόλυνση
  • Άφθονα  υγρά: Ο πυρετός αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού σε υγρά, που  υγραίνουν  το φάρυγγα, μειώνουν το τσούξιμο, ευκολύνουν την κατάποση και απομακρύνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης
  • Γαργάρες με αλμυρό νερό: Οι γαργάρες με αλμυρό νερό μερικές φορές την ημέρα βοηθούν στην καταπράυνση του πόνου στο λαιμό
  • Σωστή διατροφή: Zωμοί και  σούπες έχουν ανακουφιστικές επιδράσεις, ενώ πρέπει να αποφεύγονται φαγητά που  ερεθίζουν το φάρυγγα  όπως ο χυμός πορτοκαλιού ή πικάντικα φαγητά
  • Εξαερισμός του χώρου: Δεν πρέπει να υπάρχει καπνός  τσιγάρου στο χώρο , ενώ ο αέρας δεν πρέπει να είναι ξηρός. Ιδιαίτερα στα παιδιά  η ξηρότητα μπορεί να επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση. 
         Λ Α Ρ Υ Γ Γ Ι Τ Ι Δ Α
Η λαρυγγίτιδα πλήττει κυρίως βρέφη και  παιδιά προσχολικής ηλικίας. Είναι συνήθως ήπια νόσος με γρήγορη και πλήρη ανάρρωση, αρκεί να τύχει άμεσης ιατρικής διάγνωσης και αντιμετώπισης. Η λοίμωξη ξεκινάει από το ανώτερο αναπνευστικό αλλά  επεκτείνεται προς τα κάτω, προκαλώντας οίδημα (πρήξιμο) γύρω από την τραχεία και τον λάρυγγα του παιδιού.
Τα μικρότερα παιδιά τείνουν να επηρεάζονται πιο έντονα στην λαρυγγίτιδα, γιατί οι αεροφόροι σωλήνες είναι μικροί και ακόμα και ήπιο οίδημα μπορεί να τους φράξει σημαντικά.

                               ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ      ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑΣ
  • Συνάχι και ξηρός βήχας, με ή χωρίς ήπιο πυρετό κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Δύσκολη ή και γρήγορη αναπνοή,
  • Εισολκές στο θώρακα και  χαρακτηριστικό ήχο όταν το παιδί εισπνέει (συριγμός),
  • Βραχνή φωνή και ερεθιστικό, παροξυσμικό βήχα (σαν γάβγισμα σκύλου)
  • Το χρώμα του παιδιού γίνεται μπλε και το επίπεδο συνείδησης μειωμένο, σε βαριές περιπτώσεις
«Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά άλλων παθήσεων και γι αυτό είναι σημαντική η κλινική εξέταση και διάγνωση από παιδίατρο .Η διάρκεια των συμπτωμάτων ποικίλει αλλά συνήθως αφορά τρεις με επτά ημέρες» τονίζει ο κ Αρτόπουλος.
Και συνιστά τι πρέπει να γίνεται σε περίπτωση μιας ήπιας κρίσης που  μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι.
Συγκεκριμένα:                 
*  Eκθεση στον ψυχρό αέρα
  •  Καλός αερισμός του δωματίου
  • Αύξηση της υγρασίας με ατμούς ή υγραντήρα
  • Ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον 
  • Πολλά υγρά
  • Χρήση αντιπυρετικού όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του
  • Όχι αντιβηχικά ή αντιβιοτικά.
Η νόσος συνήθως περνάει σε 2-3 μέρες, ενώ ήπιος βήχας μπορεί να παραμείνει για μία βδομάδα.
www.artopoulos.com.gr   Τηλ. 6937673736

***  Πως να ρίξετε την πίεση με 3 κινήσεις, χωρίς φάρμα

Σήμερα, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η μία από τις πιο επικίνδυνες νόσους, η οποία προκαλείται από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, στο κάπνισμα, στα αλμυρά τρόφιμα, στην παχυσαρκία, στην στέρηση ύπνου, και το άγχος.
Ο τρόπος ζωής είναι παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της υψηλής πίεσης του αίματος. Εάν το διαχειριστείτε σωστά με ένα υγιεινό τρόπο ζωής, μπορείτε να μειώσετε ή να καθυστερήσετε την ανάγκη για φάρμακα.
Αυτό το πρόβλημα είναι εξαιρετικά κοινό!
Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης, φροντίστε να παρακολουθείτε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση για να εξασφαλίσει ότι είναι σε ένα υγιές επίπεδο.
Ο dr Lu Hun Sen είναι γιατρός στην ποδοσφαιρική ομάδα της πρωτεύουσας της Ρωσίας που ονομάζεται «Σπαρτάκ», και αποκάλυψε από την αρχαία κινεζική ιατρική αυτό το μυστικό που θα σας βοηθήσει στην εξισορρόπηση της πίεσης του αίματος σας.
Σημείο 1-2
Τα σημεία ένα και δύο πάνε πίσω από τον χόνδρο του αυτιού σας προς στο κέντρο του οστού που βρίσκετε στο λαιμό σας. Δεν πρέπει να τα τρίψετε, να τα πιέσετε, αλλά θα πρέπει σταδιακά να αγγίξετε. Μόλις και μετά βίας αγγίζετε με τις άκρες των δακτύλων σας, και τα »σέρνετε» κατά μήκος (όπως στη φωτό) δέκα φορές από πάνω προς τα κάτω, και δέκα φορές στην αντίθετη κατεύθυνση.
Σημείο 3
Το τρίτο σημείο αρχίζει στο πρόσωπό σας περίπου μισή ίντσα μακριά από το λοβό του αυτιού σας και καταλήγει προς τη μύτη. Κάντε μασάζ στις δύο αυτές πλευρές με τις άκρες των δακτύλων, αλλά μην πιέσετε πάρα πολύ σκληρά. Κάντε το αυτό για 1 λεπτό. Στο σημείο αυτού του μασάζ θα πρέπει να αισθανθείτε κάποια πίεση σε ένα συγκεκριμένο μέρος, όχι να αισθανθείτε πόνο..
Μην διστάσετε να δοκιμάσετε αυτή την αρχαία παλιά κινεζική τεχνική είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο μυστικό όταν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Το μασάζ θα ομαλοποιήσει την αρτηριακή σας πίεση και θα υποστηρίξει την σωστή ροή του αίματος στο σώμα σας. Υπάρχουν πολλά φάρμακα ώστε να αποτρέψουν αυτό το θέμα, αλλά δυστυχώς όλα αυτά συνοδεύονται από κάποιο είδος παρενέργεια που είναι επιβλαβής για το σώμα σας

*** ΠΡΟΣΟΧΗ! Σταματήστε αμέσως να τρώτε αυτό το φαγητό! Προκαλεί καρκίνο...

Πρόκειται για ένα ευρέως διαδεδομένο φαγητό που σίγουρα θα έχετε καταναλώσει αμέτρητες φορές.
Τα γνωστά σε όλους μας hot-dogs όμως, δεν είναι τόσο αθώα όσο μπορεί να φαντάζεστε.
Το voicenews.gr ανέλαβε να σας πληροφορήσει για τον κίνδυνο που διατρέχεται, καθώς σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), τα επεξεργασμένα κρέατα μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέας.
Τα hot-dogs περιέχουν ένα μείγμα χοιρινού, βοδινού και κοτόπουλου. Κατά την παραγωγή τους, τα εργοστάσια χρησιμοποιούν περισσεύματα από μπριζόλες χοιρινές και «βρώσιμα« σφαγμένα υποπροϊόντα, όπως τα πόδια τα κεφάλια των ζώων, ο λιπώδης ιστός και δέρματα.
Κατά τη διαδικασία, όλα τα συστατικά αναμιγνύονται μαζί. Το μείγμα ενισχύεται με πολλά πρόσθετα, όπως κορεσμένο, σιρόπι καλαμποκιού, νιτρικά, μεγάλες ποσότητες αλατιού, και άλλες χημικές ουσίες, από τις οποίες οι περισσότερες έχουν συσχετιστεί με τον καρκίνο.
Θεσμοί όπως η Επιτροπή Ιατρών για Υπεύθυνη Ιατρική κατάταξη των κινδύνων των hot-dogs στο ίδιο επίπεδο με εκείνα του καπνίσματος.
Νιτρικά και νιτρώδη άλατα είναι τα πιο επιβλαβή πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των hot-dogs. Κατά τη διαδικασία παραγωγής, οι δύο προαναφερθέντα πρόσθετα δεσμεύονται με άμυνες σε υψηλή θερμότητα, η οποία οδηγεί σε νιτροζαμίνες.
Οι νιτροζαμίνες έχουν συνδεθεί άμεσα με διάφορους τύπους καρκίνου:
Καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Καρκίνο του παχέος εντέρου
Καρκίνος του στομάχου

***  Η υπερβολική καθαριότητα κάνει κακό λένε οι επιστήμονες...

Οι περισσότεροι θέλουν να έχουν ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον στο σπίτι τους τόσο για τους ίδιους όσο και για την οικογένεια τους.
Όμως το ξέρατε ότι η υπερβολική καθαριότητα μπορεί να κάνει κακο;
Κάποιοι επιστήμονες μάλιστα προτρέπουν να μην πλένουμε τόσο συχνά τα χέρια μας, καθώς καταστρέφεται η μικροβιακή χλωρίδα του δέρματος.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι "πολύτιμα" μικρόβια που υπάρχουν στο δέρμα μας χάνονται και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά δυσάρεστα αποτελέσματα σύμφωνα με τους ειδικούς οι οποίοι λένε πως «τα αποστειρωμένα σπίτια και η σχολαστική καθαριότητα διαταράσσουν τη σχέση μας με τα βακτήρια και τα παράσιτα που βρίσκονται στο περιβάλλον γύρω μας».
Μάλιστα πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια έρευνα στην ιατρική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences στην οποία φαίνεται πως οι άνθρωποι των πόλεων σε σχέση με τους ανθρώπους του χωριού έχουν μικρότερης ποικιλίας μικροβίωμα στο δέρμα τους λόγω του ότι δεν εκτίθενται στο χώμα και τα ζώα τόσο συχνά.
Αυτή η περιορισμένη ποικιλία όμως αυξάνει τον κίνδυνο των αλλεργιών γιαυτό και τα τελευταία τριάντα χρόνια οι περιπτώσεις εκζέματος και αλλεργικής ρινίτιδας έχουν πολλαπλασιαστεί ενώ ταυτόχρονα εξαπλασιάστηκαν και οι νοσοκομειακές εισαγωγές για αναφυλαξία, την πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση

***  Εκεί κρύβεται το μυστικό της σωματικής ευεξίας...
~ Βίντεο :  Όλα για την υγεία μου - Ολιστικό μασάζ , https://youtu.be/Icx7baK7veI  .-

***   Θαυματουργό ρόφημα κατά της οστεοπόρωσης! Όλοι το έχουμε σπίτι μας...
~   Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που εμφανίζουν κυρίως οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αλλά δεν είναι μικρός και ο αριθμός εμφανίσεων σε άντρες. Για το γεγονός αυτό, το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης πραγματοποίησε μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 30% των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση εμφανίζουν την πάθηση, ενώ γενικότερα οι γυναίκες κατά 40% εμφανίζουν οστεοπόρωση, ενώ οι άντρες κατά 30%.
Η έρευνα του ιδρύματος κράτησε για περισσότερα από δεκα χρόνια, καθώς οι ερευνητές παρακολουθούσαν για μια δεκαετία 1.200 γυναίκες και τα αποτελέσματα είναι αντυπωσιακά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όσες γυναίκες έπιναν περίπου τρείς φορές την ημέρα τσάι, είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κάταγμα, συγκριτικά με όσες έπιναν σπάνια, ή καθόλου.
Το τσάι λοιπόν, μπορεί να γίνει σύμμαχος του ανθρώπου κατά της οστεοπόρωσης, αν λαμβάνεται τακτικά.

***  Μάθετε τι σημαίνει ο επίμονος βήχας και προφυλαχτείτε...
Μια μέση διάρκεια ενός κανονικού βήχα είναι γύρω στις 18 μέρες ο οποίος οφείλετε σε μια ιωση σε ενα κρυολόγημα, όμως υπάρχουν κ άλλες πιθανές αιτίες ενός έντονου βήχα.
Διαβάστε πιο κάτω τους 6 πιθανούς λόγους που προκαλούν βήχα
Το κοινό κρυολόγημα (1-2 βδομάδες)
Συνοδεύεται από συμπτώματα όπως καταρροή, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, φτέρνισμα, ή πυρετό. Επικοινωνήστε με τον φαρμακοποιό σας και προμηθευτείτε με αντιβηχικά και αποχρεμπτικά ώστε να ηρεμήσετε τους πνεύμονες.
Βρογχίτιδα (από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες)
Η βρογχίτιδα (μια φλεγμονή των βρόγχων) ξεκινά ως ένα ήπιο κρυολόγημα και στη συνέχεια εξελίσσεται σε αυτό το δυσάρεστο και μερικές φορές επώδυνο βήχα που δεν σταματάει. Απαιτεί ξεκούραση και κατανάλωση ζεστών ροφημάτων ώστε να «σπάσει» η βλέννα που παραμένει προσκολλημένη στους πνεύμονες.
Πνευμονία
Η πνευμονία είναι μια μόλυνση που ερεθίζει τους θύλακες αέρα στον ένα ή και στους δύο πνεύμονες. Σε αυτή την περίπτωση, ενήλικες και παιδιά χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο για ιατρική φροντίδα.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Συνήθως παρουσιάζεται μετά την κατανάλωση μεγάλου γεύματος ή τα πρωινά και τα βράδια. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες αποφεύγοντας τα πολύ λιπαρά τρόφιμα, τα τηγανητά, τα πικάντικα φαγητά, τα εσπεριδοειδή και τα γλυκά σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή.
Άσθμα
Ένας ξερός βήχας προκαλείται όταν οι αεραγωγοί στενεύουν και πρήζονται και η αναπνοή γίνεται δύσκολη. Ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες γίνεται ακόμα πιο έντονος διαταράσσοντας τον ύπνο και κάνοντάς σας να αισθάνεστε κουρασμένοι την επόμενη ημέρα.
Καρκίνος του πνεύμονα ή χρόνια καρδιακή νόσο
Εάν έχετε έναν πολύ δυνατό βήχα που επιμένει και δεν ανταποκρίνεται σε θεραπείες, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας ώστε να αποκλείσει μια πιο τρομακτική αιτία, τον καρκίνο του πνεύμονα. Σε κάθε περίπτωση αν έχετε ιστορικό καρκίνου ή καρδιακής νόσου ή άλλους παράγοντες κινδύνου όπως υψηλή αρτηριακή πίεση επισκεφθείτε τον γιατρό σα άμεσα.

***  Ενημερωθείτε για τις αιτίες που καταστρέφουν την σεξουαλική ζωή…
Με τον καιρό το πρώτο πάθος μιας σχέσης αργοσβήνει και το ζευγάρι καταπιάνεται με την καθημερινότητα, που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας αλλά και της σεξουαλικής απόδοσης.
Σας παραθέτουμε τους βασικούς λόγους που συμβάλλουν στο να «χάσει» κάποιος την σεξουαλική του ζωή:
Ρινική συμφόρηση
Η αδύναμη όσφρηση στους άνδρες συσχετίζεται με μικρότερο αριθμό ερωτικών συντρόφων κατά τη διάρκεια της ζωής, σύμφωνα με μελέτη, ενώ στις γυναίκες συσχετίζεται με το αίσθημα ανασφάλειας στη σχέση.
«Ποικίλα κοινωνικά σήματα μεταφέρονται μέσω του οσφρητικού συστήματος (της μύτης και των νεύρων της ρινικής κοιλότητας) και η αδυναμία της όσφρησης συνεπάγεται πιθανώς ότι το άτομο δεν λαμβάνει τα σήματα αυτά» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Ιλόνα Κρόι.
Δίαιτα
Η απώλεια βάρους μειώνει την επιθυμία για σεξ, καθώς η ξαφνική απώλεια της τροφής μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.
Ψηλά τακούνια
Σύμφωνα με τον γυναικολόγο Δρ Ίντεν Φρόμμπεργκ, τα ψηλά τακούνια αναγκάζουν το σώμα να κλίνει προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα οι μύες του πυελικού εδάφους (λεκάνη) να συσπώνται σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν το σώμα στη σωστή όρθια στάση.
Όσο καταπονείται το σώμα των γυναικών, τόσο χάνουν την όρεξη για σεξ δηλαδή.
Δουλειά γραφείου
Το νευρικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί από την δουλειά του γραφείου, καθώς η κακή στάση όταν κάποιος κάθεται αρκετές ώρες καταπονεί τους μυς που διαπερνούν το σώμα, από το ύψος της μέσης έως την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ως αποτέλεσμα επηρεάζεται σε δεύτερο επίπεδο η διαδικασία μεταφοράς νευρικών σημάτων προς το αναπαραγωγικό σύστημα.
«Σωσίβιο»
Με την μειωμένη απελευθέρωση πρωτεΐνης που ονομάζεται σφαιρίνη, συνδέεται το λίπος που συσσωρεύεται γύρο από την κοιλιά, καθώς η σφαιρίνη προσκολλάται στην τεστοστερόνη και τη βοηθά να μεταφερθεί σε ολόκληρο το σώμα. Οι άντρες λοιπόν με μειωμένη σφαιρίνη, έχουν και χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.
Κρύα πόδια
Τα ζεστά πόδια οδηγούν τις γυναίκες πιο γρήγορα στον οργασμό, καθώς διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματος.

***  Τρώτε ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους; Τότε…
Τρώτε περισσότερους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια και φιστίκια, καθώς και σπόρους όπως ηλιόσπορο, σουσαμόσπορο και κολοκυθόσπορο. Οι ξηροί καρποί και σπόροι είναι σχετικά υψηλοί σε λίπος, ένα μείγμα λινολεϊκού και άλφα-λινολενικού οξέος, και το περιεχόμενό τους σε λίπος δίνει μια γλυκιά γεύση. Περιέχουν επίσης και αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Μπορείτε να τρώτε επίσης ταχίνι, που είναι υψηλή πηγή ασβεστίου και άλλων μετάλλων, καθώς και βούτυρο αμυγδάλου ή φιστικοβούτυρο. Αγοράστε όμως βούτυρο αμυγδάλου και φιστικοβούτυρο μόνο από βιολογικά καταστήματα, διότι τα αντίστοιχα συμβατικά προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ περιέχουν υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Αποφύγετε να τρώτε φιστίκια, αν έχετε αλλεργία σε αυτά. Μελέτες έχουν βρει ότι η υψηλή κατανάλωση ξηρών καρπών (ιδίως ωμών) μειώνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι περιέχουν καλή αναλογία λιπών καθώς και στο ότι είναι πλούσια σε μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου, που είναι απαραίτητα για την καρδιαγγειακή υγεία.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Αυτά τα λαχανικά πρέπει να τρώμε! Το χρώμα παίζει ρόλο...
Τα λαχανικά και πολλά φρούτα είναι οι καλύτερες διατροφικές πηγές αντιοξειδωτικών, τα οποία καταστέλλουν τις υπερδραστήριες ανοσοποιητικές ανταποκρίσεις. Αντίθετα με τη διαδεδομένη άποψη, τα περισσότερα από αυτά τα αντιοξειδωτικά δεν είναι βιταμίνες. Πολύ σημαντικά αντιοξειδωτικά είναι τα πολυφαινολικά φλαβονοειδή, τα οποία είναι μια μεγάλη οικογένεια συστατικών που μοιάζουν με βιταμίνες.
            Περισσότερα από 5000 φλαβονοειδή (μια υποοικογένεια των πολυφαινολών) έχουν αναγνωριστεί στα φυτά. Η κουερσετίνη, ένα ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδες φλαβονοειδές, βρίσκεται στα μήλα και στα κρεμμύδια. Ένα μικρό μήλο περιέχει περίπου 5,7 mg βιταμίνης C, αλλά περισσότερο από 500 mg αντιοξειδωτικών πολυφαινολών και φλαβονοειδών
            Επιπρόσθετα, τα λαχανικά και τα φρούτα είναι επίσης πλούσιες πηγές καροτενοειδών, μιας άλλης ομάδας ισχυρών αντιοξειδωτικών. Αν και έχουν βρεθεί στη φύση περισσότερα από 600 καροτενοειδή, λίγα είναι σημαντικά για τους ανθρώπους. Αυτά περιλαμβάνουν η άλφα-καροτίνη, η βήτα-καροτίνη, η λουτεΐνη και το λυκοπένιο.
            Ο κανόνας είναι να έχετε ποικιλία στη διατροφή σας. Τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες λαχανικών και φρούτων καθημερινά και τρώτε διαφορετικούς τύπους λαχανικών. Προσπαθήστε να τρώτε μια μεγάλη σαλάτα καθημερινά, παρασκευασμένη από μαρούλι ή μπρόκολο ή σπανάκι, ντομάτα, κρεμμύδια, ψιλοκομμένα καρότα και άλλα λαχανικά. Μπορείτε να προσθέσετε ψητό κοτόπουλο, ψάρι ή γαρίδες στη σαλάτα. Σε άλλο γεύμα ψήστε σπαράγγια και πράσινα φασολάκια με ελαιόλαδο και σκόρδο. Άλλη μέρα ψήστε σε γκριλ ή βράστε κολοκύθα, μελιτζάνα και μάραθο στο οποίο έχετε ρίξει ελαιόλαδο και σκόρδο. Λίγο σκόρδο, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού θα ενισχύσει τη γεύση όλων σχεδόν των λαχανικών.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Αυτή η βιταμίνη θα σε κάνει ... θηρίο στο κρεβάτι!
Πολλά ακούγονται λίγα επαληθεύονται σχετικά με την... σεξουαλική τόνωση.
Διάφορα αφροδισιακά, χάπια ότι μπορεί να δοκιμάσει ο καθένας. Ένα όμως από τα βασικά κλειδιά της πετυχημένης ερωτικής ζωής είναι η βιταμίνη του σεξ η αλλιώς βιταμίνη D!
Αυτή η βιταμίνη προλαμβάνει τη ραχίτιδα και συνεργάζεται με το ασβέστιο για γερά οστά και υγιή σπονδυλική στήλη, ενώ σε έρευνες έχει βρεθεί πως προλαμβάνει και συμβάλει στη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου.
Σε μια ομάδα ανδρών που δόθηκε βιταμίνη D μετρήθηκαν τα επίπεδα της τεστοστερόνης και βρέθηκαν αυξημένα, αναλογικά με την ποσότητα της D στο αίμα ενώ όταν η βιταμίνη μειώθηκε μειώθηκαν τα επίπεδα τεστοστερόνης.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές διατροφικές πηγές της βιταμίνης D δεκαπέντε λεπτά έκθεσης στον ήλιο κάθε μέρα όμως, αρκούν για να συνθέσει ο οργανισμός αυτή την πολύτιμη βιταμίνη.
Εναλλακτικά δοκιμάστε δημητριακά και γάλα...

***  ΣΟΚ! Παράσιτο που ζει στις γάτες "χτυπάει" τον ανθρώπινο εγκέφαλο...
Πρόκειτε για ενα μικροσκοπικό παράσιτο που ζει στις γάτες το οποίο ενδέχεται να επηρεάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων που μολύνει όπως υποστηρίζουν επιστήμονες .
Το συγκεκριμένο παράσιτο λέγεται Toxoplasma gondii και προσπαθώντας να προσδιορίσουν την επίδραση του επιστήμονες έκανα έρευνες σε χιμπαντζήδες δεδομένης της στενής μας «συγγένειας» με το συγκεκριμένο ζωικό είδος.
Ανακάλυψαν λοιπόν οτι έχει την ικανότητα να αλλάζει τον τρόπο που φέρονται διάφορα ζώα, συχνά με αρνητικές επιπτώσεις για αυτά.
Οι χιμπατζήδες για παράδειγμα, αφού μολυνθούν από το Toxoplasma gondii, εμφανίζουν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη έλξη για τη μυρωδιά ενός από τα πιο θανάσιμα σαρκοφάγα του περιβάλλοντός τους, τη λεοπάρδαλη.
Το Toxoplasma gondii μπορεί να μολύνει διάφορα είδη, μεταξύ των οποίων οι χιμπαντζήδες, οι αρουραίοι και οι άνθρωποι, όμως πρέπει απαραίτητα να περάσει ένα μέρος του κύκλου ζωής του σε μια γάτα προκειμένου να αναπαραχθεί.

***  EKTAKTO! Πασίγνωστα αλλαντικά περιέχουν άκρως επικίνδυνη ουσία! Δείτε τις εταιρίες...
Βόμβα έριξε με ανακοίνωση του ο ΕΦΕΤ για γνωστές μάρκες αλλαντικών που κυκλοφορούσαν στα ράφιια των σούπερ μάρκετ, τα οποία απ'ότι φαίνεται περιέχουν μια επικίνδυνη ουσία.
Πρόκειται για την ουσία Ε120 η οποία είναι χρωστική προσδίδει ένα έντονο κόκκινο χρώμα στα προϊόντα και συμφωνα με τον πρώην Πρόεδρο του ΕΦΕΤ κ. Νίκο Κατσαρό είναι απαγορευμένη στα αλλαντικά όπως ζαμπόν, γαλοπούλα, χοιρινή ωμοπλάτη, μπέικον καθώς σε συνδυασμό με τις πρωτεΐνες που περιέχουν, μπορεί να γίνει άκρως επικίνδυνη.
«Η χρωστική αυτή παράγεται από σκαθάρια που αν και φυσικό προϊόν δεν είναι αθώο εάν χρησιμοποιηθεί στα αλλαντικά», λέει ο κ. Κατσαρός «Μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι, το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και στο κεντρικό νευρικό σύστημα».
Πρόκειται για τα εξής προϊόντα:
«Χοιρινή ωμοπλάτη για πίτσα σε φέτες» Aro, βάρους περίπου 1kg το οποίο παράγεται από την εταιρεία «ΑΦΟΙ ΠΑΝΤΕΡΗ Ο.Ε.» για λογαριασμό της επιχείρησης «ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗ» με αριθμό παρτίδας και ανάλωση:
. lot 040713 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 14.10.2013,
. lot 040613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 04.09.2013,
. lot 070613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 11.09.2013,
. lot 180613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 18.09.2013,
. lot 270613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 06.10.2013,
. lot 020713 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 09.10.2013,
. lot 020713 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 10.10.2013
«Μπέικον Catering φέτες Snack», Creta Farm, βάρους 1,5 kg, L01318502
«Μπέικον φιλικό», Creta Farm, βάρους 100 gr, L01320006 με ανάλωση μέχρι 16.12.2013
«Μπριζόλα καπνιστή», Creta Farm, βάρους 160 gr, (2?), L01317606 με ανάλωση μέχρι 23.09.2013
«Ζαμπόν μπούτι», Creta Farm, βάρους 160 gr, (2?) GR, L01316328 με ανάλωση μέχρι 10.09.2013
«Μπέικον ρολό σε φέτες», Creta Farm, βάρους 160 gr, L01317406, με ανάλωση μέχρι 21.09.2013
«Μπριζόλα Καπνιστή», Creta Farm, βάρους 160gr, L01318406, L01319106, L01317006, L0131760 τα οποία παράγονται από την εταιρεία CRETA FARM A.E.
«Γαλοπούλα Βραστή» ΠΑΣΣΙΑΣ, βάρους 180 gr, L77288, L77667, L77316
<«Γαλοπούλα Καπνιστή», ΠΑΣΣΙΑΣ,, βάρους 180 gr, L77386, L77516, L77459, τα οποία παράγονται από την εταιρεία ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

*** Έχετε αλλεργία; Δείτε από τι σας προστατεύει...
Μία έρευνα από τη Νέα Υόρκη έδειξε πως τα άτομα που έχουν αλλεργίες του αναπνευστικού, άσθμα και έκζεμα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από μία συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του εγκεφάλου.
Οι όγκοι που πηγάζουν από τον κολλώδη ή υποστηρικτικό ιστό του εγκεφάλου ονομάζονται στην επιστημονική ορολογία ως γλοίωμα. Μάλιστα, περισσότερο από το 25% των καρκίνων του εγκεφάλου και το 80% των καλοηθών εγκεφαλικών όγκων είναι γλοιώματα.
Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Cancer Epidimiology, Biomakers and Prevention, μελετήθηκαν περισσότεροι από 4.500 ασθενείς με γλοίωμα και 4.200 δίχως καρκίνο του εγκεφάλου. Οι έρευνες έδειξαν πως όσοι πάσχουν από αλλεργίες, άσθμα και έκζεμα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από γλοίωμα.
Συγκεκριμένα, τα άτομα που υποφέρουν από αναπνευστικές αλλεργίες ή έκζεμα είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη θανατηφόρα μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν τις παθήσεις.

***  Βρέθηκε το φάρμακο κατά των τάσεων αυτοκτονίας...
Σε μία σειρά από πειραματικές έρευνες, ερευνητές στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ δοκίμασαν ένα οπιοειδές αναλγητικό κατά των τάσεων αυτοκτονίας, με την ελπίδα ότι θα αναπτύξουν το πρώτο χάπι που θα είναι άμεσα αποτελεσματικό. Το χάπι αυτό είναι η  βουπρενορφίνη, ένα ημισυνθετικό οπιοειδές, που χρησιμοποιείται επίσης, όπως η μεθαδόνη, για την απεξάρτηση από την ηρωίνη! 
Το φάρμακο θα έχει τη δυνατότητα να μειώσει δραστικά τις αυτοκτονικές σκέψεις ύστερα από μία μόνο εβδομάδα χορήγησης εάν καταφέρουν οι γιατροί να το επιβεβαιώσουν μέσα από μεγάλες κλινικές δοκιμές, τότε ανοίγει ο δρόμος για το πρώτο αντι-αυτοκτονικό φάρμακο ταχείας δράσης. 
Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και του Πανεπιστημίου της Χάϊφα, με επικεφαλής τον Τζάακ Πάνκσεπ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής, εξηγώντας πως  χορήγησαν επί ένα μήνα σε χαμηλή δοσολογία το φάρμακο σε 40 ανθρώπους με σοβαρές τάσεις αυτοκτονίας. Μια δεύτερη ομάδα ατόμων επίσης με αυτοκτονικές τάσεις έλαβε απλώς ένα εικονικό φάρμακο. Κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας, η ψυχική κατάσταση των ασθενών καταγραφόταν από ψυχιάτρους ανά εβδομάδα μέσω ενός ειδικού ερωτηματολογίου. Στην αρχή της δοκιμής οι ασθενείς είχαν κατά μέσο όρο «σκορ αυτοκτονίας» 20 και  όσοι πήραν το φάρμακο, σε μια εβδομάδα είχαν υποχωρήσει έξι μονάδες στην κλίμακα των αυτοκτονικών σκέψεων και σε ένα μήνα εμφάνιζαν μείωση δέκα μονάδωνστο δηλαδή γύρω στο μσό, επίπεδο ασφαλές για να μην χρειάζονται νοσηλεία. Όσοι πήραν πλασέμπο, εμφάνισαν μείωση δύο μονάδων. Ένα τέτοιο φάρμακο γρήγορης δράσης θεωρείται απαραίτητο, σύμφωνα με τους γιατρούς, καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων με τάσεις αυτοκτονίας ιδιαίτερα στις  ΗΠΑ μέσα σε ένα έτος πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας. 
Οι θεραπείες που ακολουθούνται σήμερα,  όπως αντικαταθλιπτικά φάρμακα και οι ψυχοθεραπείες, δεν έχουν άμεση αποτελέσματα, καθώς συχνά και τα δύο χρειάζονται πάνω από έξι εβδομάδες για να δράσουν. Η κεταμίνη, ένα φάρμακο που δρα πιο γρήγορα, επιφέρει παραισθήσεις ως παρενέργειες και η δράση της γρήγορα εξασθενεί. Οι ερευνητές λοιπόν σκέφτηκαν ως εναλλακτική λύση στα οπιοειδή. Ο Πάνκσεπ δήλωσε ότι αν η βουπρενορφίνη χορηγείτο σε υψηλότερη δόση, τα αποτελέσματα θα ήσαν ακόμη πιο θετικά. Όμως η αύξηση της δόσης στα οπιοειδή είναι ένα επίμαχο θέμα, καθώς η υπερδοσολογία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. 
Από όλα τα οπιοειδή, η βουπρενορφίνη θεωρείται η πιο "ασφαλής" και γι' αυτό συνταγογραφείται ακόμη και σε ανθρώπους που έχουν εθιστεί σε άλλα οπιοειδή. Η ερευνητική ομάδα του Πάνκσεπ φρόντισε πάντως να χορηγήσει δόσεις 30 φορές μικρότερες από αυτές που θα οδηγούσαν σε εθισμό. Κανείς από τους συμμετέχοντες ασθενείς δεν ανέφερε συμπτώματα στέρησης μετά τη διακοπή της χορήγησης του φαρμάκου, όταν τελείωσε η δοκιμή. 

***  Τι προδίδει η άσχημη αναπνοή;
 Ένα υγιές πεπτικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της γενικής υγείας. Στο έντερό σας κατοικούν τρισεκατομμύρια ωφέλιμων βακτηρίων που επηρεάζουν πολλές από τις λειτουργίες του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Οι μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 80 % του το ανοσοποιητικό σας σύστημα βρίσκεται στο έντερό σας.
Η αναλογία των καλών και των κακών βακτηρίων είναι ένας κρίσιμος δείκτης της κατάστασης της υγείας σας. Το έντερό σας θα πρέπει να έχει μια ισορροπία γύρω στο 85 % καλών βακτηρίων και 15 % κακών  βακτηρίων. Μια ανισορροπία ανάμεσα στα καλά και στα κακά βακτήρια μπορεί να σας προδιαθέτει για έναν μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας, πιο σοβαρά από ό, τι η κακή αναπνοή και η οσμή του σώματος.
Το να έχετε κακή εντερική χλωρίδα μπορεί να σας κάνει ευάλωτους σε προβλήματα υγείας που συνδέονται με την κακή αναπνοή. Μια μυρωδιά στην αναπνοή σαν ψαριού υποδηλώνει νεφρικά προβλήματα, ενώ μια αναπνοή με άρωμα φρούτου υποδηλώνει διαβήτη. Αυτός είναι ο λόγος που ο επαναποικισμός του εντέρου σας με ωφέλιμα βακτήρια είναι απαραίτητος για βέλτιστη υγεία και για την πρόληψη των ασθενειών.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Μάθετε ποιες τροφές είναι η λύση για την αναιμία!
Το μοσχαρίσιο συκώτι συστήνεται συχνά για τη σχετιζόμενη με τη διατροφή αναιμία, καθώς είναι πλούσιο όχι μόνο σε σίδηρο αλλά επίσης και σε όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β12 και του φολικού οξέος. Η μαγιά μπύρας είναι επίσης μια άριστη πηγή σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Ωστόσο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά προσφέρουν σημαντικό όφελος στα άτομα με κάθε είδους αναιμία. Αυτά τα λαχανικά περιέχουν φυτική λιποδιαλυτή χλωροφύλλη καθώς και άλλα σημαντικά συστατικά, όπως σίδηρο και φολικό οξύ. Το μόριο της λιποδιαλυτής χλωροφύλλης είναι παρόμοιο με αυτό της αιμοσφαιρίνης και απορροφάται αποτελεσματικά από τον γαστρεντερικό σωλήνα, παρέχοντας όλα τα δομικά συστατικά για την αιμοσφαιρίνη.
            Τροφές πλούσιες σε σίδηρο, εκτός από το μοσχαρίσιο συκώτι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τη μαγιά της μπύρας, είναι: το μοσχάρι, τα ξερά φασόλια, οι φακές, η μελάσα, τα αποξηραμένα βερίκοκα, οι σταφίδες, το σουσάμι και τα οστρακοειδή. Οι πλούσιες σε βιταμίνη C τροφές διευκολύνουν την απορρόφηση του σιδήρου. Να βάζετε άφθονο λεμόνι στις τροφές με μη αιματικό σίδηρο ή να παίρνετε συμπλήρωμα βιταμίνης C μαζί με αυτές τις τροφές, για να αυξήσετε την απορροφητικότητα τους. Τα συμπληρώματα βιταμίνης C έχουν φανεί ότι αυξάνουν σημαντικά την απορρόφηση του διατροφικού σιδήρου. Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη C θεωρείται ως ο ισχυρότερος ενισχυτής της αφομοίωσης του σιδήρου, και η βιταμίνη C μόνη της αυξάνει τα αποθέματα σιδήρου στο σώμα. 500 mg με κάθε γεύμα είναι η κατάλληλη δόση για αυτό το αποτέλεσμα.
            Διάφορες τροφές και ποτά περιέχουν συστατικά που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, όπως ο καφές, το τσάι (περιέχουν ταννίνες), ο κρόκος των αυγών και τροφές πλούσιες σε φυτικά οξέα, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Αν θέλετε να αδρανοποιήσετε τη δράση των φυτικών οξέων, θα πρέπει να μουλιάσετε αυτές τις τροφές, όπως κάνετε με τα όσπρια πριν τα μαγειρέψετε. Τα αντιόξινα και η υπερβολική χρήση συμπληρωμάτων ασβεστίου μειώνουν την  απορρόφηση του σιδήρου. Δεν θα πρέπει να τρώτε μαζί τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και σίδηρο (για παράδειγμα μην συνδυάζετε μοσχάρι με γιαούρτι ή φακές με τυρί). Αν λαμβάνετε συμπληρώματα σιδήρου, μην καταναλώσετε γάλα ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μαζί, αλλά 4 ώρες πριν ή 4 ώρες μετά τη λήψη του συμπληρώματος σιδήρου. Το ασβέστιο και ο σίδηρος είναι ανταγωνιστές, οπότε δεν θα πρέπει να λαμβάνονται μαζί.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

*** Υποφέρετε από τριχόπτωση; Έτσι θα την ξεφορτωθείτε...
Η γκουάβα είναι ένα φυτό με πολλές θαυματουργές ιδιότητες, μία εκ των οποίο είναι και η διακοπή της τριχόπτωσης! Τα φύλλα του συγκεκριμένου φυτού, είναι πλούσια σε βιταμίνη B που προστατεύει την υγεία και τη γονιμότητα των μαλλιών. Όσοι λοιπόν υποφέρετε από τριχόπτωση, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι σε ένα λίτρο νερό να βράσετε φύλλα γκουάβας για 20 λεπτά. Μετά, αφήστε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού κρυώσει, κάντε μασάζ με το μείγμα στο κεφάλι σας και αφήστε το όλη νύχτα. Το πρωί ξεβγάζετε και επαναλαμβάνετε καθημερινά! Σε μικρό χρονικό διάστημα, θα δείτε τα μαλλιά σας να επιστρέφουν στη φυσική τους κατάσταση 

***  Δείτε το! Μάθετε πως να ξεχωρίζετε τη γρίπη από το απλό κρυολόγημα...
Η γρίπη είναι μία οξεία νόσος του αναπνευστικού μας συστήματος και προκαλείται από τους ιούς της γρίπης οι οποίοι μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία. Όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση και Οσοι πιο υγιείς άνθρωποι φαίνεται να την ξεπερνούν χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και έτσι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. 
Τα συμπτώματα της γρίπης 
-Υψηλός πυρετός 
-Απότομη έναρξη έντονου πονοκεφάλου 
-Έντονοι μυϊκοί πόνοι 
-Έντονη εξάντληση 
-Έντονος και επίμονος βήχας 
-Καταρροή, φτάρνισμα (μερικές φορές) 
Τα συμπτώματα του κρυολογήματος 
-Καταρροή 
-Φτάρνισμα 
-Πονόλαιμος 
-Μέτρια βαρύτητας παροξυσμικός βήχας 
-Μέτριας βαρύτητας μυϊκοί πόνοι 
-Πυρετός στα βρέφη και στα μικρά παιδιά (σπάνια στους ενήλικες) 
Βασικά μέτρα προστασίας 
-Εμβολιασμός 
-Συχνό πλύσιμο των χεριών 
-Αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, το στόμα και την μύτη 
-Αποφυγή συγχρωτισμού 

*** Αυτός είναι ο σύμμαχός σας κατά της παχυσαρκίας...
Έρευνες που γίνονται σχετικά με την παχυσαρκία δείχνουν ότι οι ακατάστατες και βρόμικες κουζίνες, προκαλούν στρες το οποίο στρες τείνει να ανοίγει την όρεξη …
Έτσι λοιπόν μια καθαρή και τακτοποιημένη κουζίνα ίσως είναι η λύση για την οποία τόσοι επιστήμονες σπαζοκεφαλιάζουν.
Ειδικοί της εταιρίας Cornell Food and Brand Lab με την έρευνα που διεξήγαγαν, ανακάλυψαν πως όσοι έχουν καθαροί την κουζίνα τους αποφεύγουν να τρώνε υψηλής θερμιδικής αξίας τροφές.
Κάνανε μάλιστα και σχετικό πείραμα στο οποίο πήραν μέρος εκατό γυναίκες οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο γκρούπ. Το πρώτο γκρούπ, έκατσε σε μια ακατάστατη κουζίνα, με άπλυτα πιάτα και πεταμένα βρόμικα χαρτιά και το δεύτερο σε μια πεντακάθαρη και οργανωμένη κουζίνα. μαζί τους και τα δύο γκρουπ είχαν μπισκότα, crackers και καρότα. Στο σύνολο οι γυναίκες στη βρόμικη κουζίνα κατανάλωσαν 100 θερμίδες περισσότερες από εκείνες που κάθονταν στην καθαρή.

*** Ρυθμίστε την αρτηριακή πίεση με πέντε απλά tips...
Η χρήση φαρμάκων δεν είναι πάντα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, ώστε να διατηρηθεί στα φυσιολογικά επίπεδα η αρτηριακή πίεση.
Για να καταφέρετε να ρυθμίσετε την πίεση σας, πρέπει να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας, προσθέτοντας την άσκηση.
Η διατροφή όμως είναι το βασικό «κλειδί» για να πετύχετε τον σκοπό σας.
Αποφύγετε τις 5 τροφές που ακολουθούν και θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα:
Αναψυκτικά
Αντί για κάποιο αναψυκτικό μπορείτε να επιλέξετε, ένα ανθρακούχο νερό με μια φέτα λεμόνι ή χυμό λεμονιού.
Επεξεργασμένα κρέατα – αλλαντικά
Εναλλακτικά μπορείτε να ζητήσετε αλλαντικά με μειωμένο νάτριο, όπως από στήθος γαλοπούλας ή κοτόπουλου.
Πίτσα
Έαν είναι δύσκολο να αντισταθείτε στην αγαπημένη ιταλική συνταγή, τουλάχιστον επιλέξτε μια πίτσα με πολλά λαχανικά και λεπτή ζύμη.
Κινέζικο φαγητό
Επειδή περιέχουν επίσης πολύ νάτριο.
Έτοιμη σάλτσα ντομάτας
Μπορείτε να τρίψετε ντομάτες και να δημιουργήσετε την δική σας σπιτική σάλτσα, αντί για τις έτοιμες και επεξεργασμένες του εμπορίου.

*** Αυτή είναι η "τροφή-φάρμακο" που όλοι έχουμε στα σπίτια μας!
Τελικά η φύση μας παρέχει ακριβώς ότι χρειαζόμαστε, καθώς το κάστανο θεωρείται «φάρμακο» για αλλά και «υπερτροφή»!
Η μέχρι σήμερα «κρυφή υπρετροφή», βοηθά σημαντικά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ αυξάνουν την καλή χοληστερόλη και συμβάλλουν στην μείωση της κακής.
Τα κάστανα περιέχουν Βιταμίνες:
Του συμπλέγματος Β όπως Β6, Β1, Β2, Β3
Οι βιταμίνες αυτές τονώνουν και ταυτόγχρονα προστατεύουν τον
οργανισμό μας, το νευρικό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Περιέχουν μέταλλα:
Νάτριο,
Κάλιο,
Ασβέστιο,
Μαγνήσιο,
Φωσφόρο,
Σίδηρο,
Ψευδάργυρο
Οι φυτικές ίνες που περιέχουν, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, οπότε μειώνεται το αίσθημα της πείνας.
Ωστόσο χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσετε, καθώς περιέχουν πολλές θερμίδες. Για παράδειγμα δυο μεγάλα κάστανα, έχουν περίπου 100 θερμίδες.

***  Έρευνα: Αυτά είναι τα φρούτα που ελέγχουν το σωματικό βάρος…
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ανακοίνωσαν ότι συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φλαβονοειδή, έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν το σωματικό βάρος, με την πάροδο του χρόνου.
Για την μελέτη οι ερευνητές, έθεσαν υπό παρακολούθηση περισσότερους από 124.000 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι είχαν συμμετέχει σε κλινικές μελέτες, εστιάζοντας στην κατανάλωση επτά τύπων φλαβονοειδών που κατανάλωναν σε μια περίοδο 24 ετών.
Οι διαφόρων ηλικιών συμμετέχοντες, είχαν αφήσει τα απαραίτητα στοιχεία, όπως βάρος, τρόπο ζωής και διατροφή. Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα, ισχυρότερη σχέση με την διατήρηση του σωματικού βάρους είχαν οι φλαβονόλες, ταφλαβονοειδή πολυμερή, οι ανθοκυανίνες και οι φλαβαν-3-ολες.
Τα φρούτα και τα λαχανικά με σημαντική επίδραση στο βάρος είναι:
Τα μήλα,
τα αχλάδια,
τα μούρα και
οι πιπεριές
Η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Μόνικα Μπερτόγια, δήλωσε: «μπορεί η επίδραση στο βάρος να ήταν μέτρια, αλλά παρόλα αυτά σημαντική. Για παράδειγμα, σε ότι αφορά τις ανθοκυανίνες διαπιστώθηκε ότι ένα τέταρτο του φλιτζανιού φράουλες ή κεράσια δίνουν 10 mg ανθοκυανίνες και για κάθε επιπλέον mg, διαπιστώσαμε μισό κιλό λιγότερο αύξηση του βάρους σε τέσσερα χρόνια»

*** Μην κάθεστε λεπτό! Δείτε τι προκαλεί διαβήτη…
Ολλανδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, υποστηρίζουν ότι όσο πιο πολλές ώρες κάθεται κάποιος, τόσο περισσότερο κινδυνεύει από διαβήτη!
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι ερευνητές στο έντυπο Diabetologia, παρουσιάζουν ότι αυξάνεται κατά 22% ο κίνδυνος να εμφανίσει κάποιος διαβήτη.
Στην έρευνα συμμετείχαν 2.497 άτομα, τα οποία για 8 συνεχόμενες ημέρες φορούσαν βηματόμετρο, ώστε κα καταγραφεί η κινητικότητα τους και ο χρόνος που περνούσαν καθιστοί.
Οι εθελοντές, για να αξιολογηθεί ο διαβλητης, υποβλήθηκαν δια του στόματος σε δοκιμασία γλυκόζης και τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:
1.395 (56%) συμμετέχοντες είχαν φυσιολογικό μεταβολισμό γλυκόζης,
388 (15%) εξασθενημένη και
714 (29%) έπασχαν από διαβήτη τύπου ΙΙ.
Πιο αναλυτικά, η μελέτη αναφέρει ότι: «για κάθε μια επιπλέον ώρα καθιστικής συμπεριφοράς ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη αυξάνει κατά 22%. Η μελέτη μας έχει σημαντική επίπτωση στην δημόσια υγεία αφού τεκμηριώνει τη σχέση της καθιστικής ζωής στην εκδήλωση του διαβήτη, ανεξαρτήτως της υψηλής έντασης σωματικής δραστηριότητας. Συνεπώς, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη μείωση του χρόνου που περνάμε καθιστοί στο πλαίσιο των προγραμμάτων πρόληψης του διαβήτη» αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

*** Να τι σκοτώνει την επιθυμία για σεξ!
Κάποια στιγμή στην ζωή μας όλοι οι άνθρωποι έχουμε αισθανθεί ή μπορεί να αισθανθούμε ότι δεν επιθυμούμε να έρθουμε σε επαφή με τον σύντροφο μας.
Γενικά, για κάποια χρονική περίοδο, είτε μεγάλη είτε μικρότερη, κάθε ανθρώπινο όν δεν έχει όρεξη για σεξ.
Αυτό το οφείλεται σε:
Στρες
Προβλήματα σχέσης
Αλκοόλ
Ανεπαρκής ύπνος
Τα παιδιά
Φάρμακα
Αρνητική εικόνα σώματος
Παχυσαρκία
Χαμηλή τεστοστερόνη
Κατάθλιψη
Τα φάρμακα αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία, για το θέμα του σεξ, καθώς μερικά από αυτά μπορούν να μειώσουν την ερωτική επιθυμία.
Τέτοιου είδους χάπια είναι:
Αντικαταθλιπτικά
Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
Αντισυλληπτικά (ορισμένες έρευνες δείχνουν σχέση- άλλες όχι)
Χημειοθεραπεία
Αντιρετροικά
Η φιναστερίδη

***  Οι αφροδισιακές τροφές κάνουν... Θαύματα!
Παρότι είναι επιβεβαιωμένη επιστημονικά, η ύπαρξη αφροδισιακών τροφών, οι επιστήμονες ενημερώνουν πως δεν αρκούν μόνο οι συγκεκριμένες τροφές.
Για την καλή σεξουαλική απόδοση, χρειάζεται ένας συνδυασμός τροφών, μαζί με καλή ψυχολογία και αυτοπεποίθηση.
Βέβαια, πρωταρχικό παράγοντα για μια υγιές σεξουαλική ζωή, αποτελεί το ιδανικό βάρος. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι υπέρβαρα άτομα, ύστερα από απώλεια βάρους βελτίωσαν σημαντικά την σεξουαλική τους ζωή.
Όσον αφορά την διατροφή, παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία των αναπαραγωγικών οργάνων και ενίοτε αυξάνει τα επίπεδα της σεξουαλικότητας.
Σημαντικό ρόλο για την σεξουαλική ζωή έχουν οι:
Βιταμίνες B
Βιταμίνη C,
το μαγνήσιο και
το σελήνιο.
Πιο αναλυτικά:
Βιταμίνη Β1: φασόλια, αρακάς, φακές, καρύδια, μαύρο ρύζι, αλεύρι ολικής αλέσεως, γιαούρτι, χοιρινό κρέας
Βιταμίνη Β3: παντζάρι, μαγιά μπίρας, φιστίκια, ξιφίας, σολομός, τόνος, χοιρινό
Βιταμίνη Β6: μπανάνες, καρότα, αβοκάντο, αυγά, φιστίκια, γαρίδες, τόνος
Φυλικό οξύ: πράσινα λαχανικά, ρεβίθια, φιστίκια, τυρί, τόνος, σολομός
Βιταμίνη C: πορτοκάλια, ντομάτες, πράσινα λαχανικά
Β-καροτένιο: κίτρινα και κόκκινα λαχανικά, φρούτα
Μαγνήσιο: ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, κακάο, ξηροί καρποί, καλαμπόκι, σπανάκι
Σελήνιο: μαγιά, σπόροι ολικής αλέσεως

*** Δείτε ποιές είναι οι 6 πιο επικίνδυνες τοξίνες......
Είναι πιθανό να επιβαρύνετε καθημερινά τον οργανισμό σας με ουσίες βλαβερές για την υγεία σας από ουσίες που υπάρχουν στις συσκευασίες των επεξεργασμένων τροφών. Είναι πολλές οι έτοιμες τροφές οι οποίες περιέχουν τοξίνες και όπως είναι κατανοητό, καμία κονσέρβα, ή ένα κουτί δημητριακά δεν ενέχει κάποιον άμεσο κίνδυνο για την υγεία σας. Αλλά επειδή η σύγχρονη διατροφή μας αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από επεξεργασμένες τροφές, αυτή η αυξημένη κατανάλωση τέτοιων ουσιών λειτουργεί συσσωρευτικά και μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα στο μέλλον.
Αυτές είναι λοιπόν εκείνες τις τοξίνες σε επεξεργασμένες τροφές, που θεωρούνται πιο επικίνδυνες για την υγεία σας.
Υψηλής φρουκτόζης σιρόπι καλαμποκιού
Βρίσκεται σε διάφορα γλυκά, όπως αναψυκτικά και επιδόρπια. Χρησιμοποιείται, επίσης, κατά κόρον σε προϊόντα fast food. Οι πιθανές επιδράσεις του σιροπιού καλαμποκιού είναι η παχυσαρκία, η αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, η αύξηση του κοιλιακού λίπους και οι καρδιακές παθήσεις.
Trans-λιπαρά οξέα
Ονομάζονται και υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά. Βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα μπισκότα και τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Οι πιθανές επιπτώσεις των trans λιπαρών είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος.
Τεχνητές ουσίες για ενίσχυση της γεύσης
Υπάρχουν σε όλα τα γλυκά, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα μπισκότα και τα έτοιμα φαγητά. Οι ουσίες αυτές είναι αρκετά επιβλαβείς για την υγεία σας. Υπάρχουν περισσότερα από 100 πρόσθετα και διάφορα χημικά μέσα σε αυτή την ομάδα ουσιών που έχουν ως στόχο να “ενισχύσουν τη γεύση της τροφής”. Οι πιθανές επιπτώσεις αυτών των τεχνητών αρωμάτων και ουσιών είναι οι αλλεργίες και ορισμένες αντιδράσεις στην συμπεριφορά του ατόμου, όπως η υπερκινητικότητα.
Όξινο γλουταμινικό νάτριο
Επίσης γνωστό και ως MSG (Mono-Sodium Glutamate), βρίσκεται σε πολλά αλμυρά τρόφιμα, όπως οι τηγανητές πατάτες, επειδή είναι αυτό που χρησιμοποιείται αντί του κοινού αλατιού (χλωριούχο νάτριο). Οι πιθανές επιπτώσεις από το όξινο γλουταμινικό νάτριο είναι:
Πόνος στο στήθος
Ταχυπαλμία
Πονοκέφαλος
Υπερδιέγερση της γεύσης (η οποία προκαλεί μια αίσθηση ότι θέλετε να φάτε περισσότερο)
Τάση να βάζετε τελικά περισσότερο αλάτι στο φαγητό σας
Τεχνητές χρωστικές ουσίες
Μαζί με τους ενισχυτές γεύσεις, υπάρχουν και χρωστικές ουσίες, οι οποίες βρίσκονται σε όλα σχεδόν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως καραμέλες, μπισκότα και γλυκά. Οι πιθανές επιπτώσεις από τις τεχνητές χρωστικές ουσίες είναι οι αλλεργίες, η ρινική συμφόρηση, η υπερκινητικότητα (ειδικά στα παιδιά) και οι σοβαρές ψυχικές ασθένειες στα βρέφη, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD).
Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Διαφορετικά είδη μπορούν να βρεθούν σε αυτή την ομάδα:
Ασπαρτάμη
Σουκραλόζη
Ακεσουλφάμη καλίου
Σακχαρίνη

***

~   ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βοτανοθεραπείας στη ζωή  μας :   1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.-  2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαϊου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαϊου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -

7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαϊου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαϊου  2015http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαϊου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   

12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 

14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  

18 - ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-    26.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.- ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
!!! 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html .-         
   43.- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-   ~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html 47.-  ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-

47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 

50.- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
 51~                                                                                                                                
 ~      ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2016   : 
 Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  01 Φεβρουαρίου  2016 :  
http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-01-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη 02  Φεβρουαρίου 2016: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-02-2016.html .-  
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Η  Εφημερίδα  μας ,Τρίτη  02  Φεβρουαρίου  2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/02/02-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  04 Φεβρουαρίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-04-2016.html .-
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Τετάρτη  03 Φεβρουαρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/02/03-2016.html  .-
~ Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Πέμπτη  04 Φεβρουαρίου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-04-2016.html .-
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .-
 ~ Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης Παρασκευή  05  Φεβρουαρίου  2016 :   http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-05-2016.html .-
~  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Παρασκευή  05  Φεβρουαρίου  2016 : 9ο μέρος -κεφάλαιο: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/02/05-2016.html .-  
~ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  06 Φεβρουαρίου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-06-2016.html .-  
  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή 07  Φεβρουαρίου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-07-2016.html .-                                                                                                                                         
~ Η Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  08-Φεβρουαρίου -2016   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-08-2016.html  .-
~Η Εφημνερίδα  μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Τρίτη 09 Φεβρουαρίου  2016  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-09-2016.html .-           
Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο  αγιάζι της  ενημέρωσης Τετάρτη 10 Φεβρουάριος  2016   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-10-2016.html .- 
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  10  Φεβρουαρίου  2016  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/02/10-2016.html .-    
~Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  11 Φεβρουαρίου 2016  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-11-2016.html .-          
~   Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι  της ενημέρωσης  Παρασκευή 12  Φεβρουαρίου  2016:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-12-2016.html .-
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html .-
~                                                                                                                                                                                                                                                                 
~ Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
, 2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
, 3. Stamos
Arfara Messinias Greece
, 4. ARFARA - KALAMATAS , 5. ASTERAS ARFARON
2011
, 6. Arfara-Messinias 2 , 7. stamos-dynami , 8. Arfara-Messinias , 9. Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
, 10. vlasios , 11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 
15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  ,  
 ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas = 
Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4475 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2794 video.     σταμος σκουλικας ,  3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2764   video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.033  βίντεο   .- ~                                                                                     ~

Δεν υπάρχουν σχόλια: