Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016  :
~
  Ο  ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

***  Τα 5 βότανα που ρίχνουν τη χοληστερίνη  
 ~  Η αύξηση των τιμών της χοληστερίνης αποτελεί βασικό προδιαθεσικό παράγοντα που ενισχύει τις πιθανότητες να εκδηλώσει κάποιος στεφανιαία νόσο.
Η διατροφή παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μείωση της χοληστερίνης και κατά συνέπεια της πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Εκτός από το να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που θα σας συστήσει ο γιατρός σας, μπορείτε να αξιοποιήσετε το φαρμακείο της φύσης και την ποικιλία βοτάνων του διαθέτει, πολλά από τα οποία είναι σύμμαχοι στη ρύθμιση των τιμών της χοληστερίνης.
Πράσινο τσάι
Τα φλαβονοειδή και οι κατεχίνες που περιέχει έχουν ευεργετική επίδραση στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα.
Το τσάι αναστέλλει την οξείδωση της «κακής» (LDL) χοληστερίνης, που έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης, ενώ παράλληλα εμποδίζει την απορρόφησή της από το έντερο. Αμερικανική έρευνα έδειξε ότι μπορεί να μειώσει τα λιπίδια του αίματος έως και 10% σε μόλις 3 εβδομάδες.
Κανέλα
Η κανέλα είναι γνωστό ότι βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στον οργανισμό. Έχει αποδειχθεί όμως ότι συμβάλλει και στη ρύθμιση της χοληστερίνης. Μειώνει τα επίπεδα τόσο της ολικής όσο και της «κακής» (LDL) χοληστερίνης στο αίμα, καθώς και τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνει την «καλή» (HDL) χοληστερίνη. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, 1/2 κουταλάκι ημερησίως μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη έως και κατά 18% και τα τριγλυκερίδια μέχρι 30%. Θεωρείται, μάλιστα, πως η κατανάλωσή της με μέλι έχει ακόμη πιο θεαματικά αποτελέσματα.
Δυόσμος
Ο δυόσμος είναι σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς, καθώς εμποδίζει την παραγωγή της χοληστερίνης στο συκώτι. Παράλληλα, χάρη σε ένα συστατικό του, τη μενθόλη, διευκολύνει την έκκριση των χολικών οξέων που μεταβολίζουν τα λιπαρά.
Πικραλίδα
Η πικραλίδα ή ταραξάκο βοηθά στον μεταβολισμό των σακχάρων και των λιπών και γι’ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη μείωση της χοληστερίνης. Συμβάλλει επίσης στην εύρυθμη λειτουργία του ήπατος και του παγκρέατος, είναι αιμοκαθαρτικό και αποτοξινωτικό και παράλληλα έχει καταπραϋντική δράση.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ ή πιπερόριζα ρίχνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και αποτρέπει τη σύνθεση νέας χοληστερίνης. Επιπλέον, βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Πηγή: onmed.gr

***  Κόκκοι πιπεριού: Βοηθούν στην απώλεια βάρους, φέρνουν τη νεότητα!
 
Το πιπέρι χαρίζει νοστιμιά και σπιρτάδα στα φαγητά. Πολλοί πέρα από το αλεσμένο έχουν στο ντουλάπι της κουζίνας τους κόκκους αυτού, τους οποίους και προτιμούν να βάζουν ολόκληρους σε ό,τι μαγειρεύουν.                                           Αυτά τα μικρά σφαιρίδια, εκτός από γεύση, προσφέρουν ένα σωρό οφέλη στον οργανισμό, καθώς είναι «φορτωμένα» με θρεπτικά συστατικά. Βοηθούν στην απώλεια βάρους Είναι γνωστό και χιλιογραμμένο.                                                  Το πιπέρι αποτελεί σύμμαχο στην απώλεια βάρους. Το μαύρο εξωτερικό περίβλημα των κόκκων περιέχει μια χημική ουσία που επιταχύνει την διάσπαση των λιποκυττάρων.                                                                                                     Εχει αποδειχθεί πως μετά την κατανάλωσή τους, το σώμα έρχεται σε κατάσταση θερμογένεσης. Δεδομένου, λοιπόν, πως το σώμα «καίει» μέρος από τις αποθήκες λίπους, αδυνατίζετε.                                                                                                   Ενισχύουν το αναπνευστικό σύστημα Σε ορισμένους πολιτισμούς του κόσμου, χρησιμοποιούνται ως θεραπεία για λοιμώξεις από βακτήρια και μύκητες. Αποτελεί πρόσθετο σε τονωτικά που αντιμετωπίζουν το κρυολόγημα, το βήχα και τη γρίπη.Το μπαχαρικό παρέχει, επίσης, προσωρινή ανακούφιση σε περιπτώσεις ιγμορίτιδας, ρινικής συμφόρησης και άλλες αναπνευστικές παθήσεις. Οι χημικές τους ουσίες, επιπλέον, «σπάνε» την παχύρευστη βλέννα στο αναπνευστικό σύστημα, ενώ καταπραΰνουν και από ερεθισμούς.                                                   Βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία Εκτός από το αναπνευστικό σύστημα δρα ευεργετικά και στην καρδιά.                                                                                      Τα τρόφιμα πλούσια σε χοληστερόλη μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες, κάτι που οδηγεί σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.                                     Το πιπέρι περιέχει ουσίες που απομακρύνουν αυτά τα λιπαρά στρώματα, με τις ίνες να κρατούν υγιές ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα.                                    Φορτωμένα με αντιοξειδωτικά Τα αντιξειδωτικά είναι θρεπτικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.                                               Μελέτες δείχνουν πως αυτό ευθύνεται για χρόνιες νόσους, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Το πιπέρι δημιουργεί ένα προστατευτικό πλέγμα γύρω από το κύτταρα, κρατώντας τα μακριά από τις ελεύθερες ρίζες.       Ενισχύει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών Οταν το σώμα βρίσκεται στο πικ της λειτουργίας του είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως όλα τα θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από τα τρόφιμα.                                                          Με μια πολύ απλή κίνηση, προσθέτοντας δηλαδή, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, βοηθάτε στη σωστή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
***  Ένα σπιτικό ρόφημα για απώλεια βάρους που πρέπει να δοκιμάσετε

  Εκμεταλλευτείτε τα άφθονα και πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά της φύσης, δημιουργώντας μόνη σας ένα υπέροχο και θαυματουργό ρόφημα που βοηθάει στην απώλεια βάρους.
Θα χρειαστείτε:
– 10 φύλλα δυόσμου
– 1/2 αγγούρι κομμένο σε φέτες
– 5 φέτες γκρέιπφρουτ
– 1 μανταρίνι κομμένο σε φέτες (ώστε οι ίνες να μείνουν στο νερό)
– 2 λίτρα νερό
Αξίζει να σημειωθεί πως το γκρέιπφρουτ θεωρείται πολύ σημαντικός σύμμαχος για την απώλεια βάρους, αφού έχει την ικανότητα να μειώνει τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, δρώντας έτσι ανασταλτικά στην αποθήκευση λίπους. Από την άλλη, ο δυόσμος δρα κατά της δυσπεψίας και διαθέτει εφιδρωτικές ιδιότητες, ενώ το μανταρίνι περιέχει φυτικές ίνες που διευκολύνουν τη σωστή πέψη και βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Τρόπος παρασκευής:
Βάλτε σε μια γυάλινη κανάτα όλα τα υλικά και αφήστε τα για 2 ώρες μέχρι να βγάλουν όλα τα ευεργετικά τους συστατικά. Μετά το πέρας των 2 ωρών το ρόφημα σας είναι έτοιμο και μπορείτε να το πίνετε όποτε θέλετε, ακόμη και όλη την ημέρα.


***  Φυσιολογικοί σφυγμοί: Οι τιμές ανά ηλικία και πώς να τους μετρήσετε
 Ο καρδιακός ρυθμός ενός ανθρώπου είναι ένας από τους πιο ενδεικτικούς παράγοντες της υγείας του. Είναι ο αριθμός που αντιστοιχεί στο πόσες φορές χτυπάει η καρδιά του μέσα σε ένα λεπτό.
Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι φυσιολογικοί σφυγμοί για την ηλικία μας, αλλά και να μπορούμε να τους μετρήσουμε άμεσα, ειδικά σε περιστάσεις που μπορεί να μην αισθανόμαστε καλά.
Φυσιολογικοί σφυγμοί σε κατάσταση ηρεμίας
Το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έχει δημοσιεύσει μια λίστα με το ποιοι πρέπει να είναι οι παλμοί της καρδιάς σε κατάσταση ηρεμίας, ανάλογα με την ηλικία του ατόμου. Σε γενικές γραμμές, ο παλμός της καρδιάς γίνεται σταδιακά πιο αργός από την παιδική ηλικία προς την εφηβεία.
Ο κανονικός καρδιακός ρυθμός ηρεμίας, δηλαδή οι φυσιολογικοί σφυγμοί, για τους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και κάθε ατόμου άνω των 10 χρόνων, είναι μεταξύ 60 και 100 καρδιακών παλμών το λεπτό.
Οι αθλητές που είναι καλά προπονημένοι μπορεί να έχουν καρδιακό ρυθμό ηρεμίας κάτω από 60 παλμούς το λεπτό, ενδεχομένως ακόμα και 40 χτύπους το λεπτό.

Πώς θα μετρήσετε τους καρδιακούς σας παλμούς
Αρτηρίες περνούν ακριβώς από το δέρμα στο σημείο των καρπών και του λαιμού, κάνοντας την ψηλάφηση σε αυτά τα σημεία ευκολότερη.
Μπορείτε να μετρήσετε τους καρδιακούς σας παλμούς σε δύο βασικά βήματα:
Ακουμπήστε δύο δάχτυλα στον καρπό του χεριού και πιέστε απαλά μέχρι να νιώσετε τον παλμό.
Μετρήστε τον αριθμό των παλμών που νιώθετε, διπλασιάζοντας τον αριθμό που έχετε αισθανθεί/μετρήσει μέσα σε 30 δευτερόλεπτα (αντιστοίχως πολλαπλασιάστε επί 4 τους παλμούς που μετρήσατε μέσα σε 15” για πιο γρήγορα)
Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τον δείκτη και τον μέσο δάκτυλο, ενώ κρατάτε το κάτω μέρος του καρπού σας προς τα πάνω, όπως στη φωτογραφία.
Μπορείτε επίσης να βρείτε τον παλμό στο λαιμό, με την τοποθέτηση των ίδιων δύο δακτύλων με τον ίδιο τρόπο, πιέζοντας απαλά στο μαλακό αυλάκι εκατέρωθεν της τραχείας.
iatropedia.gr

 ***   Πώς θα καταλάβω ότι έχω έλλειψη τεστοστερόνης;
 Εάν ένας άνδρας παραπονεθεί στον ιατρό του για τη μείωση της ενέργειας του και της σεξουαλικής του ορμής, είναι πολύ πιθανό ο ιατρός να συστήσει μια εξέταση αίματος για την ανίχνευση των επίπεδων τεστοστερόνης.
Από την επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών
Πολύ συχνά οι άνδρες αναρωτιούνται πως μπορούν να γνωρίζουν εάν χρειάζονται θεραπεία με τεστοστερόνη. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η χορήγηση τεστοστερόνης πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει κλινική ένδειξη για αυτό, όταν δηλαδή υπάρχουν τα κλινικά σημεία και χαμηλές εργαστηριακές τιμές. Επισημαίνουν μάλιστα, ότι οι απορίες των ανδρών σχετικά με τη τεστοστερόνη κατευθύνονται εν πολλοίς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις τα επίπεδα της τεστοστερόνης των ανδρών που έχουν τη σχετική ανησυχία είναι φυσιολογικά. Πολλές φορές λοιπόν, η λύση δεν είναι η θεραπεία υποκατάστασης της τεστοστερόνης, η οποία μάλιστα σε καμία περίπτωση δεν συνιστά πανάκεια.
Ένα πολύ σημαντικό ερώτημα αναφέρεται στο ενδεχόμενο παρενεργειών από την πρόσληψη τεστοστερόνης. Η αλήθεια είναι πως η λήψη τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσει έναν αριθμό παρενεργειών μεταξύ των οποίων είναι η υπογονιμότητα και η αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μπορεί να οδηγήσει σε υπερπηκτικότητα του αίματος. Παράλληλα συστήνεται να μη λαμβάνεται τεστοστερόνη από τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη.

 *** ΜΟΥΔΙΑΖΕΙΣ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΔΙΑ; Τι φταίει και πότε πρέπει να αρχίσεις να φοβάσαι

Το μούδιασμα είναι η αίσθηση όταν δεν μπορείτε να νιώσετε σχεδόν τίποτα σε κάποιο μέρος του σώματός σας.                                                                                                       Πολλές φορές την αίσθηση αυτή την περιγράφουμε ως “καρφίτσες” στο δέρμα, αφού είναι σαν ένα “μυρμήγκιασμα” από πολλές επαφές με καρφίτσες σε μια περιοχή της επιδερμίδας, συχνά στα χέρια ή στα πόδια. Τις περισσότερες φορές αυτό το συναίσθημα οφείλεται στην πίεση στα νεύρα ή τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα νεύρα. Αυτό συμβαίνει συχνά αφού έχετε έρθει σε μια ανατομικά δύσκολη θέση, όπως το να κάθεστε σταυροπόδι για πολύ ώρα, ή να έχετε ξαπλώσει επάνω στο χέρι σας.                                                            Περιστασιακά, ωστόσο, μπορεί να είναι και σημάδι μιας πολύ πιο σοβαρής υποκείμενης πάθησης/ασθένειας  Η ασθένεια δεν είναι άλλη από τον διαβήτη  Μπορείτε να νιώσετε μούδιασμα/καρφίτσες ακόμα και με το να φοράτε στενά παπούτσια ή αξεσουάρ (βραχιόλια, δαχτυλίδια κλπ). Οι άνθρωποι με πόνο στην πλάτη, οι διαβητικοί ή τα άτομα που χρησιμοποιούν δονούμενα εργαλεία είναι πιο επιρρεπή στην εκδήλωση μουδιάσματος στα άκρα.  Ποια είναι τα αίτια για το μούδιασμα στα άκρα   Πίεση  Τα σφιχτά παπούτσια ή το να κάθεστε επάνω στο πόδι σας μπορεί να σας προκαλέσει μούδιασμα ή “καρφίτσες”. Το πρόβλημα περνάει, όταν η πίεση μειωθεί.   Παγιδευμένα νεύρα  Οι “καρφίτσες” μπορεί επίσης να οφείλονται σε κάποιο παγιδευμένο νεύρο. Μια δισκοπάθεια ή ένα πρόβλημα στην πλάτη μπορεί να ασκήσει πίεση σε κάποιο νεύρο που ξεκινάει από την σπονδυλική σας στήλη, περνάει από το πόδι σας και φτάνει μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας. Ένα παγιδευμένο νεύρο στο λαιμό μπορεί επίσης να προκαλέσει μούδιασμα ή “καρφίτσες” οπουδήποτε από το λαιμό σας μέχρι τα χέρια και τα δάχτυλά σας. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, επίσης, προκαλείται από ένα παγιδευμένο νεύρο στον καρπό και μπορεί να οδηγήσει σε “καρφίτσες”, μούδιασμα και πόνο στο χέρι και απώλεια της δυνατότητας ισχυρής λαβής.    Διαβήτης Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα νεύρα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει “καρφίτσες”, πόνο ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια (περιφερική νευροπάθεια).   Τραυματισμός     Τυχόν βλάβη στις νευρικές απολήξεις στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός τραυματισμού. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν δονούμενα εργαλεία (πχ κομπρεσέρ) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν βλάβη των νεύρων και μπορεί να νιώθουν πιο συχνά “καρφίτσες” και μούδιασμα.  Ασθένειες που βλάπτουν τα νεύρα   Πολλές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο νευρικό σύστημα και προκαλούν μούδιασμα ή “καρφίτσες” στα άκρα. Αυτές περιλαμβάνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, πολλαπλή σκλήρυνση και όγκους του εγκεφάλου. Οι ασθένειες αυτές είναι σοβαρές, αλλά σχετικά σπάνιες και κατά κανόνα προκαλούν και άλλα συμπτώματα εκτός από μούδιασμα/καρφίτσες στα άκρα.    Αλκοόλ   Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τα νεύρα.   Ανεπάρκεια βιταμίνης  Η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι συνήθης μεταξύ των πολύ ηλικιωμένων ατόμων, των χορτοφάγων και των ατόμων με κακοήθη αναιμία. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 προκαλεί αναιμία και βλάβη των νεύρων.
***  Κάψτε τα φύλλα αυτού του βοτάνου και το άγχος σας θα εξαφανιστεί!
Τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων του στρες, του άγχους, και της έντασης, έχουν μια λύση. Μπορείτε, επομένως, να σταματήσετε να απελπίζεστε γι “αυτά τα κοινά προβλήματα.
Υπάρχει ένα βότανο που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην ανακούφιση του στρες και του άγχους. Με αυτό, θα έχετε την πολύ επιθυμητή χαλάρωσή σας.
Αυτό το βότανο δεν είναι άλλο από την συνηθισμένη, φτηνή δάφνη! Απομακρύνει την νευρικότητα σε λίγα λεπτά.
Σύμφωνα με τον Gennady Malakhov, έναν Ρώσο επιστήμονα, τα αρωματικά φύλλα δάφνης ανακουφίζουν από την μεγάλη πίεση και το άγχος. Το αειθαλές δέντρο δάφνης, του οποίου η προέλευση είναι η Μεσόγειος, χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική, καθώς επίσης και σαν φαρμακευτική αγωγή.
Αφήνετε ένα στεγνό φύλλο δάφνη να καίγεται σε ένα τασάκι, και βγαίνεται έξω από το δωμάτιο για 10 λεπτά περίπου. Όταν επιστρέψετε, θα αισθανθείτε μία μαγευτική, αρωματική μυρωδιά καπνού και μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα.
Οι φλόγες επιφέρουν την απελευθέρωση ορισμένων ουσιών που διεγείρουν τη ροή της θετικής ενέργειας. Καθίστε αναπαυτικά, απολαύστε το άρωμα, Εισπνεύστε βαθιά και ηρεμήστε το σώμα και το μυαλό σας. Το άγχος σας τελικά θα εξαφανιστεί!

***  Αυτή είναι η βιταμίνη που πρέπει να παίρνετε για να μην πάθετε εγκεφαλικό
Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα ξαφνικό γεγονός που προκύπτει από βλάβη στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις του εγκεφαλικού εξαρτώνται από το τμήμα του
εγκεφάλου που πλήττει και την έκταση της βλάβης που προκαλεί.
Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική, προκειμένου κάποιος να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να υποστεί εγκεφαλικό.
Μέρος αυτή είναι η κατάλληλη διατροφή και ειδικότερα η κατανάλωση μιας συγκεκριμένης βιταμίνης, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να προστατεύσει από το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Επιστήμονες από την Κίνα ανέλυσαν 14 κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 55.000 ατόμων και διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Β μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 7%.
Από αυτούς, οι 2.471 ασθενείς είχαν υποστεί εγκεφαλικό, όμως η βιταμίνη Β βοήθησε τον οργανισμό τους να μειώσει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, ενός μορίου που εμπλέκεται στον σχηματισμό θρόμβων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βιταμίνη Β μειώνει την ομοκυστεΐνη, άρα και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η βιταμίνη Β αποτελείται από μια ομάδα οκτώ βιταμινών κ υπάρχει στα δημητριακά, τον τόνο, τις μπανάνες, το συκώτι κ.α.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Β3 βοηθά τους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να αναρρώσουν καλύτερα και ταχύτερα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ικανότητα της βιταμίνης Β να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες, όπως ο βαθμός στον οποίο απορροφάται από τον οργανισμό, τα επίπεδα του φολικού οξέος και της Β12 που υπάρχουν στο αίμα και η ύπαρξη υπέρτασης ή νεφρικών προβλημάτων.

***  Γιατί πρέπει να διακόπτετε το τζόκινγκ όταν έχετε γρίπη
Οι άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά, δύσκολα διακόπτουν το πρόγραμμά τους, ακόμη και όταν είναι άρρωστοι.                                      Παρά τα οφέλη που έχει όμως η άσκηση για τη σωματική και ψυχική υγεία, αν είστε άρρωστοι και εξακολουθείτε να τρέχετε, μπορεί να βλάψετε σημαντικά τον οργανισμό σας.                                                                                           
Σύμφωνα με τον Αμερικανό δρα Ντέιβιντ Νίμαν, ο οποίος έχει τρέξει σε 58 μαραθώνιους, ισχύει ο «κανόνας του λαιμού».                                                
Συμπτώματα κάτω από τον λαιμό (κρυολόγημα στο στήθος, βρογχίτιδα, πόνοι στο σώμα) απαιτούν διακοπή από το τρέξιμο, ενώ συμπτώματα πάνω από τον λαιμό (ρινίτιδα, συνάχι, απόφραξη) δεν αποτελούν κίνδυνο για τους δρομείς, οπότε μπορούν να συνεχίσουν να την άσκησή τους.
bigstock Woman Fitness Inspiration And 99037034                                        
Η άποψη αυτή υποστηρίζεται και από μια άλλη έρευνα που έγινε στο University Βall State από τον δρα Τομ Γουέντνερ, διευθυντή έρευνας στην αθλητική προπόνηση.                                                                                               
Ο ερευνητής εξέτασε δύο ομάδες 30 δρομέων. Και οι δύο ομάδες παρουσίαζαν κοινό κρυολόγημα. Η μία ομάδα έτρεχε 30 έως 40 λεπτά την ημέρα επί μία εβδομάδα, ενώ η άλλη απείχε από την άσκηση. Οι δύο ομάδες δεν διέφεραν όσον αφορά τη διάρκεια ή τη σοβαρότητα των κρυολογημάτων.                              
Ο δρ Γουέντνερ παρατήρησε ότι το τρέξιμο με κρυολόγημα δεν είχε επίδραση στις επιδόσεις των δρομέων. Συμπέρανε λοιπόν ότι το τρέξιμο με κρυολόγημα στο κεφάλι είναι ευεργετικό στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και της ψυχικής ευεξίας.                                                                                   
Οι επιστήμονες επισημαίνουν, πάντως, ότι πρέπει να παίρνει κανείς ιδιαίτερες προφυλάξεις όταν ασκείται με συμπτώματα σοβαρότερα ενός απλού κρυολογήματος, γιατί μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και τους πνεύμονες.                                                    
Εάν έχετε ιγμορίτιδα, είναι δύσκολο να τρέξετε. Εάν το κάνετε, όμως, ακολουθείστε τον κανόνα των 72 ωρών, δηλαδή μην τρέξετε για τρεις ημέρες. Ακόμα και αν δεν έχετε πυρετό, μια ιγμορίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί να οδηγήσει σε πνευμονία και πνευμονική ανεπάρκεια.                                                       
Επίσης αν έχετε θερμοκρασία πάνω από 37,2 βαθμούς Κελσίου, διακόψτε το τρέξιμο.
Το τρέξιμο δεν βοηθά το ανοσολογικό σύστημα να καταπολεμήσει τον πυρετό, γι' αυτό αν είστε δρομέας πρέπει να περιμένετε να υποχωρήσουν τα συμπτώματα πριν επιστρέψετε στην άσκηση.                                                                     
Πηγή:onmed.gr


*** Λαρυγγίτιδα: Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα 


Στο εσωτερικό του λάρυγγα υπάρχουν φωνητικές σας χορδές, δύο πτυχές της βλεννογόνου μεμβράνης που καλύπτει μυς και χόνδρους. Κανονικά, οι φωνητικές σας χορδές ανοίγουν και κλείνουν ομαλά, σχηματίζοντας ήχους μέσα από την κίνηση και τους κραδασμούς.
Αλλά όταν έχετε λαρυγγίτιδα, οι φωνητικές σας χορδές αναπτύσσουν φλεγμονή ή ερεθίζονται πολύ. Η διόγκωση αυτή προκαλεί στρέβλωση των ήχων που παράγονται από τον αέρα που περνά από πάνω τους. Ως αποτέλεσμα, η φωνή σας ακούγεται βραχνή. Σε ορισμένες περιπτώσεις λαρυγγίτιδας, η φωνή σας μπορεί σχεδόν να “κλείσει” εντελώς.
Η λαρυγγίτιδα μπορεί να είναι βραχύβια (οξεία) ή μακράς διάρκειας (χρόνια). Οι περισσότερες περιπτώσεις λαρυγγίτιδας προκαλούνται από κάποια προσωρινή ιογενή λοίμωξη ή φωνητική κόπωση και δεν είναι σοβαρές.
Λαρυγγίτιδα: Πρώτα σημάδια της νόσου
 Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας διαρκούν λιγότερο από 2 εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση είναι πιθανό να είστε στα πρώτα στάδια της λαρυγγίτιδας αν νιώσετε τα ακόλουθα:
Βραχνάδα
Ασθενής φωνή
"Γαργαλητό" στο πίσω μέρος του λαιμού σας
Πονόλαιμος
Ξηρότητα στον φάρυγγα
Ξηρός βήχας
>>>Πότε η ενόχληση στον λαιμό είναι φαρυγγίτιδα
 Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
 Μπορείτε να διαχειριστείτε την οξεία λαρυγγίτιδα με απλά βήματα, όπως το να αναπαύσετε τη φωνή σας για κάποιες μέρες και να πίνετε πολλά υγρά. Η έντονη χρήση της φωνής σας κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου οξείας λαρυγγίτιδας μπορεί να βλάψει τις φωνητικές σας χορδές.
Κλείστε ένα ραντεβού με έναν γιατρό εάν τα συμπτώματα από την λαρυγγίτιδα διαρκούν για περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν:
Έχετε δυσκολία στην αναπνοή
Φτύνετε αίμα
Έχετε πυρετό που δεν υποχωρεί
Έχετε αύξηση του πόνου
Έχετε δυσκολία στην κατάποση
 Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν το παιδί σας:
Κάνει ήχους υψηλής συχνότητας όταν αναπνέει (συριγμός)
Τρέχουν τα σάλια του περισσότερο από το συνηθισμένο
Έχει δυσκολία στην κατάποση
Έχει δυσκολία στην αναπνοή
Έχει πυρετό υψηλότερο από 39,4°C
Αυτά τα σημάδια μπορεί να υποδεικνύουν φλεγμονή του λάρυγγα και του αεραγωγού ακριβώς κάτω από αυτό. Αν και η λαρυγγίτιδα μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, τα πιο σοβαρά συμπτώματα απαιτούν ιατρική φροντίδα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να υποδεικνύουν επιγλωττίτιδα, μια φλεγμονή στον ιστό που λειτουργεί ως “καπάκι” για να καλύψει την τραχεία κ


***  3 ροφήματα που καθαρίζουν τα ιγμόρεια και καταπολεμούν άμεσα τη λοίμωξη του λαιμού
Η χειμερινή περίοδος συνήθως φέρνει κρυολογήματα και γρίπη τα οποία προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες μυστικές φυσικές θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το κρυολόγημα και το φλέμα και να καταπραΰνετε τα ιγμόρεια. Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα έχετε συνάχι, δοκιμάστε τις παρακάτω 3 καταπληκτικές συνταγές για να βελτιώσετε την υγεία σας!
Ακατέργαστο τσάι
 Συστατικά
• 1 πρέζα κανέλα
• ¼ κουταλάκι κουρκούμη
• ½ κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
• 1 κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμονιού
• ½ κουταλάκι ακατέργαστο μέλι
• ½ κουταλιά της σούπας μηλόξυδο
• προσθέστε 1 σταγόνα κολλοειδή άργυρο για επιπλέον ενίσχυση στην καταπολέμηση του κρυολογήματος
 Μέθοδος παρασκευής
 Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό και ανακατέψτε.
Αποτελεσματικότητα
 Το μέλι και η κανέλα διαθέτουν αντιιικές, αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν στην καταστροφή των ιογενών βακτηρίων και ενισχύουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, ο κολλοειδής άργυρος έχει αποδειχτεί ότι εμποδίζει τους ιούς δεδομένου ότι έχει ιδιαίτερα αντιβακτηριακή και αντιική δράση.
Το ελιξίριο του ανανά
 Συστατικά
• ½ – 1 φλιτζάνι χυμός ανανά
• 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
• 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
• ½ κουταλιά της σούπας μηλόξυδο
 Μέθοδος παρασκευής
 Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα πιατάκι και ζεστάνετέ το ελαφρώς όσο επιθυμείτε.
Αποτελεσματικότητα
 Ο ανανάς διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μειώνουν τη συσσώρευση φλέματος και μαλακώνουν τον λαιμό. Είναι επίσης πλούσιος σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα εμποδίζοντας έτσι τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Το πιπέρι καγιέν θερμαίνει το σώμα εσωτερικά και καταπολεμά τον πυρετό και τη ναυτία, ενώ το μέλι έχει αποτελέσει ένα φυσικό θεραπευτικό για αιώνες, καθώς διαθέτει αντιικές, αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Επιπλέον, όταν το σώμα σας βρίσκεται σε αλκαλική κατάσταση, τα ιογενή βακτήρια δεν μπορούν να επιβιώσουν. Το μηλόξυδο βοηθά το σώμα σας να αλκαλοποιηθεί.
Το θαυματουργό ρόφημα της ευεξίας
 Συστατικά:
• 1 πρέζα σκόνη κουρκούμης
• 2,5 εκατοστά τζίντζερ
• 1-2 πρέζες πιπέρι καγιέν
• 1 λεμόνι
• 1 σταγόνα εκχύλισμα μέντας
• 1-2 σταγόνες στέβια (προαιρετικά)
Μέθοδος παρασκευής
 Στύψτε ή βάλτε στο μπλέντερ το λεμόνι και το τζίντζερ και προσθέστε την κουρκούμη, τη μέντα και το πιπέρι καγιέν. Ανακατέψτε και προσθέστε αρκετό ζεστό νερό προκειμένου να διπλασιαστεί το μείγμα.

*** Εξέταση εντοπίζει το γονίδιο της παχυσαρκίας-Γιατί να την κάνουμε;‏   
Νέα εξέταση εντοπίζει το γονίδιο της παχυσαρκίας-Γιατί να την κάνετε
Με μια σταγόνα αίματος ο διατροφολόγος βλέπει αν για τα περιττά σας κιλά φταίει το γονίδιο της παχυσαρκίας. Τι προτείνει στην συνέχεια.
Αν παίρνετε βάρος και δεν μπορείτε να χάσετε κιλά ούτε με μείωση των μερίδων, καλό είναι να κάνετε την αιματολογική εξέταση που εντοπίζει το γονίδιο FTO. Πρόκειται για το γονίδιο της παχυσαρκίας, οι μεταλλάξεις του οποίου δημιουργούν προδιάθεση για εμφάνιση του προβλήματος σε μια μερίδα ανθρώπων. Σήμερα η δράση του είναι τόσο καταλυτική ώστε η μείωση βάρους χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση μοιάζει με γολγοθά.
Άννα Κόμπου
Όπως αναφέρει η Άννα Κόμπου, διαιτολόγος-διατροφολόγος στην Advanced Nutrition «η παχυσαρκία συνδέεται με μεταλλάξεις σε περισσότερα από 41 γονίδια που εμπλέκονται στην ρύθμιση της όρεξης και του μεταβολισμού. Ωστόσο, την πιο σημαντική επίδραση ασκεί το FTO. Όσοι φέρουν μεταλλάξεις του συγκεκριμένου γονιδίου έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) 1,2 - 1,5 φορές υψηλότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Άτομα που φέρουν ένα ζεύγος του γονιδίου έχουν 3-4 κιλά παραπάνω ενώ με δύο μεταλλαγμένα αντίγραφά του, το βάρος τους είναι αυξημένο κατά 7 κιλά παραπάνω έναντι του πληθυσμού ελέγχου. Επιπλέον διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας σε σύγκριση με όσους δεν φέρουν κανένα αντίγραφο».
Όπως προσθέτει η ειδικός, η παχυσαρκία αποτελεί μία πάθηση της εποχής. Οι μελέτες δείχνουν πως η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή και το άγχος επηρεάζουν την έκφραση του γονιδίου FTO. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο οι άνθρωποι με το γονίδιο αυτό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν παχυσαρκία σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που σχετίζεται με την αλλαγή του τρόπου ζωής.
Η εξέταση
Η ανίχνευση της μετάλλαξης γίνεται γρήγορα και ανώδυνα. Ο ειδικός λαμβάνει μία σταγόνα ξηρού αίματος σε ειδικές καρτέλες. «Γνωρίζοντας την γονιδιακή εικόνα του εξεταζόμενου καταρχήν τον υποψιάζουμε ότι θα πρέπει να έχει πάντα τον έλεγχο της διατροφής του εφόσον υπάρχει η γονιδιακή προδιάθεση για αύξηση βάρους. Όμως αυτό δεν αρκεί, γιατί το αυξημένο σωματικό βάρος προκύπτει και από τις λάθος διατροφικές συνήθειες που πρέπει να ρυθμίσουμε» αναφέρει η κ. Κόμπου.
Σύμφωνα με μελέτες (The American Journal of Clinical Nutrition, 2014), μια δίαιτα θερμιδική (θερμίδες που προσαρμόζονται κατάλληλα σε κάθε περίπτωση) και υψηλή σε πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει την όρεξη, να σαμποτάρει δηλαδή μέχρι ένα βαθμό τις επιπτώσεις του γονιδίου FTO. Ωστόσο, όπως καταλήγει η διατροφολόγος, η διατροφή πρέπει να προτείνεται από ειδικό γιατί μια αποκλειστικά πρωτεϊνική δίαιτα δεν ενδείκνυται. Ο διατροφολόγος θα καθορίσει ποσότητες και μενού ανάλογα με τον άνθρωπο που έχει μπροστά του. Επίσης προτείνεται η άσκηση μέτριας έντασης η οποία έχει φανεί να βοηθά κάποιον με το γονίδιο να χάσει βάρος.
Πότε θα κάνετε την εξέταση
Μία σοβαρή ένδειξη που πρέπει να οδηγήσει κάποιον στην απόφαση να κάνει το τεστ DNA είναι η δυσκολία απώλειας βάρους πέρα από ένα συγκεκριμένο σημείο και η γρήγορη επαναπρόσληψη βάρους μετά από διατροφή.
Info: Advanced Nutrition, τηλ.: (+30) 2106980451, www.advancednutrition.gr

***  Οι ειδικοί προειδοποιούν: Η ζάχαρη είναι εθιστική όσο και η κοκαΐνη!
Κι όμως! Η ζάχαρη είναι η νέα κοκαΐνη, προειδοποιούν οι ειδικοί επισημαίνοντας ότι ο εθισμός που προκαλεί η γλυκιά ουσία, είναι το ίδιο επικίνδυνη για τον οργανισμό όσο τα ναρκωτικά, το κάπνισμα και το το αλκοόλ.
Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά την άμεση επιβολή «φόρου ζάχαρης» προκειμένου να μπει φρένο στην κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων παιδικής παχυσαρκίας τα τελευταία χρόνια, παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ζάχαρη είναι εθιστική και καθορίζει τα τρόφιμα που θα καταναλώσουμε. Ο εθισμός στερεί τον έλεγχο στο άτομο να επιλέγει με βάση το τι είναι θρεπτικό για τον οργανισμό του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι θα πρέπει οι καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωση ζάχαρης αλλά και γλυκόζης σε λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων, τονίζοντας μάλιστα ότι η περαιτέρω μείωση σε λιγότερο από 5% παρέχει πρόσθετα οφέλη, απομακρύνοντας σημαντικά τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και της τερηδόνας των δοντιών, που συνδέονται με την υπερκατανάλωσή της.
Ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει ότι η ζάχαρη είναι εθιστική και η κατανάλωσή της προκαλεί την επιθυμία για όλο και μεγαλύτερη ποσότητα.
Όπως αναφέρει στην βρετανική εφημερίδα Daily Mail, η Βρετανή γιατρός Σάλι Νόρτον, ειδική στην απώλεια βάρους, η υπερκατανάλωση ζάχαρης είναι το ίδιο βλαβερή για τον ανθρώπινο οργανισμό όσο τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το κάπνισμα καθώς αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 , καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
Σε διαφορετική έρευνα που πραγματοποίησαν Γάλλοι επιστήμονες σε ποντίκια, το πόρισμα της μελέτης τους εξέπληξε: Τα ποντίκια που είχαν εθιστεί στην κοκαΐνη, επέλεγαν την ζάχαρη αντί της κοκαΐνης για να ικανοποιήσουν τον εθισμό τους!

***  Το  σύμπτωμα στο συκώτι που προειδοποιεί για έμφραγμα
Το λίπος στο συκώτι ή λιπώδες ήπαρ αποτελεί την πιο συχνή αιτία χρόνιας ηπατικής νόσου στις δυτικές κοινωνίες.
Υπολογίζεται ότι το 20%-30% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού στον δυτικό κόσµο και το77% των παχύσαρκων παιδιών πάσχουν από τη νόσο.
Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται στο 70%-90% σε ανθρώπους µε παχυσαρκία ή διαβήτη.
Μια σχετικά άγνωστη πλην εξαιρετικά σοβαρή επίπτωση του λίπους στο συκώτι είναι ότι αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού επεισοδίου.
Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη επιστημόνων της Α’ Πανεπιστηµιακής Καρδιολογικής Κλινικής, οι οποίοι ερεύνησαν τη σχέση µεταξύ του λιπώδους ήπατος και των λειτουργικών αλλαγών στις αρτηρίες και την πρόωρη αθηροσκλήρωση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το λίπος στο συκώτι διπλασιάζει τον κίνδυνο εµφάνισης ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου.
bigstock Heart attack 73362295
Ο αυξηµένος αυτός κίνδυνος σχετίζεται µε τη συστηµατική φλεγµονή που συνοδεύει το λιπώδες ήπαρ και η οποία επιταχύνει τη δηµιουργία των αθηρωµατικών πλακών που προκαλούν στεφανιαία νόσο και άλλα καρδιαγγειακά νοσήµατα.
Στη μελέτη έλαβαν μέρος 23 ασθενείς (11 άνδρες) µε µέση ηλικία τα 55 χρόνια και βιοψία που επιβεβαίωνε τη νόσο και 28 υγιείς εθελοντές ως οµάδα ελέγχου, µε παρόµοια ηλικία, δείκτη µάζας σώµατος,φύλο και άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.
Όσοι είχαν λιπώδες ήπαρ, είχαν σηµαντικά υψηλότερη ταχύτητα γήρανσης των αρτηριών, µεγαλύτερο πάχος µέσου χιτώνα (δείκτη πρώιµης αθηροσκλήρωσης) και µειωµένη ενδοθηλιακή λειτουργία της βραχιονίου αρτηρίας.
Οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με λιπώδη διήθηση του ήπατος πρέπει να μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η παχυσαρκία και ο διαβήτης, µε περιορισµό των θερµίδων, άσκηση, δίαιτα και φαρµακευτική αγωγή και να παρακολουθούνται από καρδιολόγο για το ενδεχόμενο στεφανιαίας νόσου.

***  4 τροφές που θα σας χαρίσουν μνήμη "ελέφαντα"!
Ο διευθυντής σας ζήτησε ένα έγγραφο και εσείς το… ξεχάσατε. Η φίλη σας, από την άλλη, σας κάλεσε για καφέ και ούτε που θυμηθήκατε να την πάρετε τηλέφωνο.
 Γενικώς, τον τελευταίο καιρό ίσα που θυμάστε τα βασικά και αυτό με δυσκολία.Μην αγχώνεστε, αυτές είναι οι νέες συνθήκες ζωής, αφού οι γρήγοροι ρυθμοί της σας θέλουν να τρέχετε και να μην προλαβαίνετε. Το μυαλό σας είναι «φορτωμένο» με πολλές πληροφορίες και για αυτό συχνά πυκνά κατεβάζει τα… ρολά του. Δείτε, λοιπόν, 4 τροφές με τις οποίες μπορείτε να ενισχύσετε τη μνήμη σας και να μη χρειαστεί να ξαναζητήσετε συγνώμη για την κακή της… κατάσταση.
 Μύρτιλα: Τα γνωστά ως και blueberries, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Tufts, περιέχουν τις ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι αρκετά ωφέλιμες για τον εγκέφαλό σας. Με λίγα λόγια, προστατεύουν τα κύτταρα του εγκεφάλου από την οξείδωση και ενισχύουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου. Εσείς ακόμη να γεμίσετε ένα μπολ με…blueberries;
 Ελαιόλαδο: Πρέπει να αισθάνεστε αρκετά τυχεροί που ζείτε σε μία χώρα σαν την Ελλάδα. Οι ελιές της προσφέρουν το καλύτερο λάδι που υπάρχει σε όλον τον κόσμο και πολλοί θα ήθελα να το έχουν στην κουζίνα τους. Είναι μια εξαιρετική πηγή πολυφαινολών, ισχυρών αντιοξειδωτικών που μπορούν να «σηκώσoυν» τοίχο σε όποια ασθένεια σχετίζεται με τα προβλήματα της μνήμης.
 Πράσινα λαχανικά: Η σαλάτα και ιδιαίτερα τα πράσινα λαχανικά κρίνονται απαραίτητα για την… υγεία σας. Τα χόρτα, το σπανάκι, το μαρούλι και το λάχανο έχουν αποδειχθεί ότι βοηθάνε αρκετά τη μνήμη να μείνει σε εγρήγορση, λόγω της βιταμίνης Κ που περιέχουν. Μην ξεχνάτε οπότε, να έχετε πάντα ένα μπολ με σαλάτα ως συνοδευτικό για τα γεύματά σας. Πρασινίστε το… τραπέζι σας και δείτε τα πράγματα τριγύρω σας να αλλάζουν ριζικά.
 Θαλασσινά: Τα ψάρια περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D. Αν μέχρι τώρα δεν είχε τύχει ποτέ να το ακούσετε, σας διαβεβαιώνουμε πως ο τόνος, ο σολομός και άλλου είδους θαλασσινά μπορούν να μειώσουν ως και 30% τις πιθανότητες για εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Το ξέρουμε ότι ίσως και να προτιμάτε λίγο περισσότερο το κρέας, αλλά δώστε τους μία θέση στο τραπέζι σας 2 φορές την εβδομάδα.

***  Έρευνα-σοκ: Ποια ρούχα περιέχουν επικίνδυνα-καρκινογόνα για την υγεία χημικά -
Τα βέλη της εναντίον των ορειβατικών ρούχων έχει στρέψει η Greenpeace.
 Σύμφωνα πάντα με την Greenpeace οι εταιρίες για να επιτύχουν τον σκοπό τους, χρησιμοποίησαν μεθόδους και υλικά που είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η μεγαλύτερη πρόκληση στα ορειβατικά ρούχα (αλλά και παπούτσια, ή σκηνές κ.λπ.) είναι να παραμείνουν αδιάβροχα χωρίς όμως να χάσουν την δυνατότητα να «αναπνέουν» έτσι ώστε να μην ιδρώνει ο χρήστης τους.
 Η Greenpeace υποστηρίζει ότι 36 από τις 40 κορυφαίες εταιρίες κατασκευής ορειβατικού εξοπλισμού (μερικές μάλιστα από τις πιο γνωστές σε όλο τον κόσμο) χρησιμοποιούν στα ρούχα τους πολυμερή υλικά ή υλικά της οικογένειας των PFC, τα οποία χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα υφάσματα να αντέχουν στη βροχή και την λάσπη.
 Τα υλικά αυτά όμως παρυσιάζουν έναν πολύ αργό ρυθμό διάσπασης όταν απελευθερωθούν στο περιβάλλον, ενώ έχουν συνδεθεί με την παρουσίαση ορμονικών διαταραχών και την ανάπτυξη όγκων στον άνθρωπο.
 Οι άνθρωποι της Greenpeace δηλώνουν απογοητευμένοι από τα αποτελέσματα, ιδίως όταν όλα αυτά τα προϊόντα αφορούν ανθρώπους ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένους με το περιβάλλον το οποίο επισκέπτονται. Τα υλικά αυτά βρίσκονται σε όλα σχεδόν τα ρούχα των ορειβατών, αλλά και στα σακίδιά τους, τις σκηνές και τους υπνόσακους. 

***  Το μυρωδικό που εμποδίζει την εξέλιξη της καρδιοπάθειας
Οι αρτηρίες του ανθρώπου υφίστανται αλλαγές με την πάροδο της ηλικίας. Η αύξηση του πάχους των αρτηριών είναι μια φυσιολογική διαδικασία και συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
Αυτές οι αλλαγές όμως που συμβαίνουν με την πάροδο της ηλικίας στις αρτηρίες δεν εμποδίζουν την κύρια αποστολή τους που είναι η μεταφορά του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών σε όλα τα σημεία του σώματος.
Στην περίπτωση της αρτηριοσκλήρυνσης υπάρχει αύξηση του πάχους μιας αρτηρίας που οφείλεται στη δημιουργία μιας πλάκας στο εσωτερικό του αγγείου και ονομάζεται αθηρωματική πλάκα.
Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, ένα πολύ κοινό μυρωδικό μπορεί να εμποδίσει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη της καρδιοπάθειας, μειώνοντας τις αθηρωματικές πλάκες που προκαλούν στένωση στις αρτηρίες της καρδιάς.
Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας, το οποίο υπάγεται στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, χορήγησαν εκχύλισμα σκόρδου σε 55 ασθενείς, ηλικίας 40 έως 75 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με μεταβολικό σύνδρομο.
Το σύνδρομο αυτό σημαίνει ότι είχαν τουλάχιστον τρεις από πέντε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι παράγοντες αυτοί είναι η υπέρταση, η χαμηλή «καλή» (HDL) χοληστερόλη, τα υψηλά τριγλυκερίδια, η υψηλή περίμετρο μέσης ή/και ο σακχαρώδης διαβήτης.
bigstock Garlic on the wooden backgroun 992172381
Κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε αξονική στεφανιαιογραφία για να καταγραφεί το εύρος και η υφή των αθηρωματικών αλλοιώσεων των στεφανιαίων αρτηριών.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες, ζητώντας από τους μισούς να καταναλώνουν καθημερινά εκχύλισμα σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης και από τους άλλους μισούς να παίρνουν ένα εικονικό φάρμακο. Ένα χρόνο αργότερα, επανέλαβαν σε όλους την στεφανιαιογραφία.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι έπαιρναν το εκχύλισμα όχι μόνο παρουσίαζαν επιβράδυνση της συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας κατά 80%, αλλά και μείωση στις υφιστάμενες πλάκες.
Επιπλέον, είχαν μειωθεί οι μαλακές πλάκες (είναι αυτές που συνήθως σπάνε και προκαλείται έμφραγμα).
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης και να αντιστρέψει τα πρώιμα στάδια της στεφανιαίας νόσου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάθιου Τζ. Μπάντοφ, καθηγητής Ιατρικής στο UCLA και διευθυντής του Προγράμματος Καρδιολογικής Αξονικής στον Καρδιολογικό Τομέα του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition». Πηγή: boro.gr

***  Έρευνα: Αύξηση 90% των περιστατικών καρκίνου του εντέρου σε ηλικίες από 20 - 49 ετών μέχρι το 2030 
Αύξηση 90% μέχρι το 2030, δείχνουν τα ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου του εντέρου για τις ηλικίες 20-34 ετών και 46% για τις ηλικίες 35-49 ετών.
 Πιο αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για τους άνω των 50 ετών, στους οποίους ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου θα βαίνει διαρκώς μειούμενος.
 Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης Αμερικανών επιστημόνων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου με επικεφαλής την Κριστίνα Μπέιλι του Αντικαρκινικού Κέντρου
Άντερσον του πανεπιστημίου του Τέξας-Χιούστον, που δημοσιεύθηκε στην μηνιαία ιατρική επιθεώρηση JAMA Surgery.
 Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, επισημαίνοντας, ότι ενώ μειώνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου μεταξύ ανδρών και γυναικών άνω των 50 ετών, αντίθετα αυξάνεται στις μικρότερες ηλικίες και ιδιαίτερα σ’ εκείνες των 20-34 ετών.
 Από τις περιπτώσεις που διαγνώσθηκαν κατά την περίοδο της μελέτης, μόνο το 1% αφορούσαν άτομα κάτω των 35 και 6,8 % άτομα ηλικίας 35-49 ετών. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 9 στους 10 στους οποίους γίνεται διάγνωση καρκίνου του εντέρου είναι 50 ετών ή μεγαλύτεροι.
 Σύμφωνα με μελέτη του Αντικαρκινικού Κέντρου Άντερσον, η αύξηση του ποσοστού του καρκίνου στο κόλον θα φτάσει το 90% ενώ του καρκίνου του ορθού θα πλησιάσει το 124% στις νεώτερες ηλικίες μέχρι το 2030, εφόσον δεν υπάρξει καμία αλλαγή στην ευαισθητοποίηση του νεότερου πληθυσμού απέναντι στη διατροφή, την άσκηση και την παχυσαρκία.   Πηγή: boro.gr
 
***  Ινομυώματα: Οι καλοήθεις όγκοι της μήτρας
 
 Τα ινομυώματα είναι πολύ συχνοί καλοήθεις όγκοι της μήτρας και εμφανίζονται σε γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία (απασχολούν συνήθως ηλικίες 22-55 ετών). Είναι πιο συχνά στις γυναίκες της μαύρης φυλής ενώ σπάνια γίνονται κακοήθεις.
 Τα ινομυώματα χαρακτηρίζονται και κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το μέγεθος και κυρίως την εντόπισή τους στο τοίχωμα της μήτρας. Ανάλογα με τη θέση τους στη μήτρα, τα ινομυώματα διακρίνονται σε υποορογόνια, υποβλεννογόνια και ενδοτοιχωματικά .
 Τα υποορογόνια ινομυώματα εντοπίζονται κάτω από τον ορογόνο χιτώνα, στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας. Εάν το μέγεθος τους αυξηθεί, μπορεί να γίνουν μισχωτά δηλαδή συνδέονται με τη μήτρα με ένα παχύ ή λεπτό μίσχο. Τα ενδοτοιχωματικά ινομυώματα εντοπίζονται μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας. Συνήθως καθώς αυξάνονται επεκτείνονται προς τον ορογόνο χιτώνα στην πρόσθια ή στην οπίσθια επιφάνεια της μήτρας ή στο πλάγιο τοίχωμα της μήτρας, οπότε και επιφέρουν διαφορετικά συμπτώματα αλλά και αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Τα υποβλεννογόνια είναι αυτά που συνήθως δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα. Αυτά εντοπίζονται κάτω από το ενδομήτριο, μέσα στην κοιλότητα της μήτρας.
 Που οφείλονται;
 Τα αίτια που προκαλούν τα ινομυώματα δεν είναι απολύτως διευκρινισμένα. Σαφή ρόλο έχει η κληρονομικότητα σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων της γυναίκας. Τα οιστρογόνα φαίνεται δηλαδή ότι συντελούν στην αύξησή τους. Έτσι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όπου τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται, τα ινομυώματα τείνουν να μεγαλώνουν σε μέγεθος και πολλές φορές δίνουν και συμπτώματα, ενώ στην εμμηνόπαυση λόγω του ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν, τα ινομυώματα υποστρέφονται. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες των οποίων η μητέρα ή η αδελφή έχει ήδη παρουσιάσει ινομυώματα.
 Ποια συμπτώματα προκαλούν;
 Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν ινομυώματα δεν το γνωρίζουν διότι το μέγεθος είναι μικρό και δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα. Προβλήματα μπορεί να προκληθούν από το μέγεθος, την εντόπισή τους ή τον αριθμό τους. Συμπτώματα ύπαρξης ινομυωμάτων μπορεί να περιλαμβάνουν: αλλαγές της περιόδου (πιο πολύ αίμα, πιο συχνές περίοδοι, κράμπες στην πύελο κατά την περίοδο, κολπική αιμορραγία εκτός περιόδου), πόνο χαμηλά στην κοιλιά ή πίσω στην πλάτη. Εάν το μέγεθος του ινομυώματος είναι μεγάλο μπορεί να πιέζει γειτονικά όργανα όπως ουροδόχο κύστη. Έτσι θα έχουμε δυσχέρεια ούρησης ή συχνοουρία. Εάν η πίεση ασκείται στο παχύ έντερο μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ή πόνο στο ορθό.
 Τα ινομυώματα μπορεί να σχετίζονται με υπογονιμότητα και αποβολές, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Υπάρχουν πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η αφαίρεση ινομυωμάτων, ακόμη και όταν αυτά βρίσκονται μακριά από την κοιλότητα της μήτρας, βελτιώνει σημαντικά τα ποσοστά εγκυμοσύνης σε γυναίκες με πρόβλημα σύλληψης και αποβολών.
 Διάγνωση
 Η διάγνωση των ινομυωμάτων γίνεται με κλινική εξέταση και κυρίως με διακολπικό υπερηχογράφημα αλλά και με αξονική ή και με μαγνητική τομογραφία. Κατά την αμφίχειρη γυναικολογική κλινική εξέταση ο γιατρός μπορεί να βρει το μέγεθος της μήτρας αυξημένο ή να ψηλαφήσει τα ίδια τα ινομυώματα στις περιπτώσεις που είναι μεγάλα. Πολλά ινομυώματα δεν δίνουν συμπτώματα και εντοπίζονται τυχαία στον γυναικολογικό έλεγχο ρουτίνας οπότε συμπεραίνουμε πως είναι άκρως απαραίτητο η κάθε γυναίκα να κάνει ένα διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών μία φορά το χρόνο. Το υπερηχογράφημα θα αναδείξει τον αριθμό των ινομυωμάτων, το μέγεθος, και τη θέση τους στη μήτρα. Συνήθως το υπερηχογράφημα είναι αρκετά διαγνωστικό αλλά σε περίπτωση αμφιβολίας μπορεί να συστηθεί μαγνητική ή αξονική τομογραφία.
 Θεραπεία ινομυωμάτων
 Η θεραπεία είναι είτε συντηρητική, είτε χειρουργική. Η συντηρητική μπορεί να είναι απλή υπερηχογραφική παρακολούθηση σε περιπτώσεις που είναι μικρά σε μέγεθος και ειδικά σε γυναίκες που βρίσκονται κοντά στην εμμηνόπαυση. Επίσης όταν δεν προκαλούν συμπτώματα και δεν αυξάνουν με πολύ γρήγορο ρυθμό. Στην εποχή μας η σωστότερη αντιμετώπιση είναι η χειρουργική αφαίρεση, η οποία πλέον γίνεται σχεδόν αποκλειστικά ενδοσκοπικά, με τη λαπαροσκοπική ή και την υστεροσκοπική μέθοδο αναλόγως της εντόπισης τους. Οι συγκεκριμένες επεμβάσεις είναι μοντέρνες, χωρίς ιδιαίτερο μετεγχειρητικό πόνο, με εξαιρετικό αποτέλεσμα και νοσηλεία συνήθως μίας ημέρας.
 Η μέθοδος αυτή είναι σημαντικά καλύτερη από την κλασσική ανοιχτή ινομυωματεκτομή και τα ποσοστά κυήσεων φαίνεται να είναι μεγαλύτερα με την ενδοσκοπική μέθοδο. Tο αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο ενώ η ασθενής δεν βιώνει τον πόνο της τομής, ούτε τις επιπλοκές της. Κάθε γυναίκα πρέπει μία φορά το χρόνο να κάνει ένα διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας – ωοθηκών. Αν έχει ινομύωμα πρέπει να γίνονται περισσότερα υπερηχογραφήματα, για να παρακολουθείται ο ρυθμός αύξησης του καθώς γρήγορος ρυθμός αύξησης ειδικά μετά την εμμηνόπαυση συνιστά την ύπαρξη λειομυοσαρκώματος παρά ινομυώματος, το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης για τη ζωή της γυναίκας.
 Η αλματώδης εξέλιξη της γυναικολογικής ενδοσκοπικής χειρουργικής έχει αλλάξει την ιατρική αντιμετώπιση των ινομυωμάτων: αφενός ενισχύει την αναγκαιότητα της χειρουργικής θεραπείας κάνοντάς την και ευκολότερη και αφετέρου παρέχει στις γυναίκες το καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά σε γονιμότητα και ποιότητα ζωής. Πηγή: boro.gr
 
***  Έρευνα: Τα ορειβατικά ρούχα περιέχουν επικίνδυνα χημικά που προκαλούν ορμονικές διαταραχές και όγκους στον άνθρωπο 
 
Η εξέλιξη των ορειβατικών ρούχων (και γενικώς του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στα βουνά) ήταν δραματική τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με αποτέλεσμα να αλλάξουν όλες οι συνήθειες των ορειβατών αλλά και να αυξηθεί στο μέγιστο η άνεση και η ασφάλειά τους.
Όμως σύμφωνα με την Greenpeace αυτό δεν έγινε... αβρόχοις ποσί. Με άλλα λόγια, οι εταιρίες για να επιτύχουν τον σκοπό τους, χρησιμοποίησαν μεθόδους και υλικά που είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η μεγαλύτερη πρόκληση στα ορειβατικά ρούχα (αλλά και παπούτσια, ή σκηνές κ.λπ.) είναι να παραμείνουν αδιάβροχα χωρίς όμως να χάσουν την δυνατότητα να «αναπνέουν» έτσι ώστε να μην ιδρώνει ο χρήστης τους.
Η Greenpeace υποστηρίζει ότι 36 από τις 40 κορυφαίες εταιρίες κατασκευής ορειβατικού εξοπλισμού (μερικές μάλιστα από τις πιο γνωστές σε όλο τον κόσμο) χρησιμοποιούν στα ρούχα τους πολυμερή υλικά ή υλικά της οικογένειας των PFC, τα οποία χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα υφάσματα να αντέχουν στη βροχή και την λάσπη.
Τα υλικά αυτά όμως παρυσιάζουν έναν πολύ αργό ρυθμό διάσπασης όταν απελευθερωθούν στο περιβάλλον, ενώ έχουν συνδεθεί με την παρουσίαση ορμονικών διαταραχών και την ανάπτυξη όγκων στον άνθρωπο.
Οι άνθρωποι της Greenpeace δηλώνουν απογοητευμένοι από τα αποτελέσματα, ιδίως όταν όλα αυτά τα προϊόντα αφορούν ανθρώπους ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένους με το περιβάλλον το οποίο επισκέπτονται. Τα υλικά αυτά βρίσκονται σε όλα σχεδόν τα ρούχα των ορειβατών, αλλά και στα σακίδιά τους, τις σκηνές και τους υπνόσακους.
Η Greenpeace καλεί τις εταιρίες κατασκευής αυτού του εξοπλισμού, μαζί με την ορειβατική κοινότητα να βρουν έναν τρόπο να απαλείψουν αυτές τις ουσίες από τα ορειβατικά είδη. Η Greenpeace έχει ήδη από το 2001 ξεκινήσει την καμπάνια «Αποξίνωση της μόδας μου» σε μία προσπάθεια να καταφέρει να ευαισθητοποιήσει τους πάντες, έτσι ώστε να μην υπάρχουν επικίνδυνα χημικά στην βιομηχανία των ορειβατικών ρούχων μέχρι το 2020
 
***  Πώς να βελτιώσετε την όρασή σας με φυσικό τρόπο
 
Από όλα τα πράγματα που θεωρούμε δεδομένα στην καθημερινότητά μας, η όρασή μας είναι ένα από τα καταστροφικά αν χαθεί. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ανάπτυξη καταρράκτη, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η ξηρότητα των ματιών, ή οποιεσδήποτε άλλες παθήσεις στα μάτια είναι αναπόφευκτες, διότι είναι ακριβώς μέρος της διαδικασίας γήρανσης.
Η αλήθεια είναι, ότι η κακή διατροφή και οι κακές επιλογές στον τρόπο ζωής πλήττουν την όραση πιο γρήγορα από ό,τι θα γινόταν από την απλή διαδικασία της γήρανσης. Με την υιοθέτηση πιο υγιεινών για τα μάτια σας συνηθειών και διατροφής είναι εφικτή όχι μόνο η καθυστέρηση των προβλημάτων στα μάτια, αλλά ακόμη και η επιδιόρθωσή τους.
1. Διατροφή και όραση
Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα καρότα, οι κολοκύθες, οι γλυκοπατάτες, οι κίτρινες πιπεριές και οι κρόκοι αυγών περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που προστατεύουν από τα προβλήματα που οφείλονται στην γήρανση και σχετίζονται με την τύφλωση και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Επίσης, ο φρέσκος χυμός καρότου, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, είναι μια εξαιρετική συνήθεια που προστατεύει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα των ματιών.
Επίσης, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, λεκιθίνη και κυστεΐνη είναι μια άλλη χρήσιμη προσθήκη στη διατροφή σας. Τέτοιες τροφές είναι το σκόρδο, τακρεμμύδια, τα πράσα, τα καρύδια, τα γαλακτοκομικά, το λάδι καρύδας και τα όσπρια. Αυτές οι τροφές προστατεύουν μειώνουν ειδικά τον κίνδυνο καταρράκτη.
Τα βατόμουρα, η μαύρη σταφίδα και τα goji berries είναι γεμάτα από ανθοκυανίνες, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες που βελτιώνει σημαντικά την υγεία των ματιών.
Ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί παρέχουν εν αφθονία απαραίτητα λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην υγεία των κυτταρικών μεμβρανών στα μάτια.
Επιπλέον, οι βιταμίνες C και Ε, μαζί με τον ψευδάργυρο και τον χαλκό (μέταλλα), είναι επίσης χρήσιμα για τη διατήρηση της υγιούς όρασης. Τα εσπεριδοειδή, τομπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι επίσης καλές πηγές βιταμίνης C, ενώ οι ξηροί καρποί με κέλυφος (κυρίως τα αμύγδαλα) είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και χαλκό. Το βόειο κρέας, το κρέας από κυνήγι και τα αυγά είναι πλούσιες τροφές σε ψευδάργυρο.
2. Ασκήσεις για καλύτερη όραση
  • “Ζέσταμα”
  • Τρίψτε τις παλάμες σας μαζί για να παράγουν θερμότητα και στη συνέχεια ακουμπήστε τις στα μάτια σας για πέντε δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε αυτό τρεις φορές.
  • “Ρολάρετε” τα μάτια σας
  • Ξεκινήστε κοιτώντας ψηλά και, στη συνέχεια, σιγά-σιγά κάντε κυκλικές κινήσεις κοιτώντας 10 φορές δεξιόστροφα και άλλες τόσες αριστερόστροφα.
  • Εστίαση
  • Κρατήστε ένα στυλό με το χέρι σας τεντωμένο, εστιάστε τα μάτια σας σε αυτό, και σιγά-σιγά φέρτε το πιο κοντά μέχρι να είναι περίπου 15 εκατοστά μακριά από τη μύτη σας. Στη συνέχεια, απομακρύνετέ το σιγά-σιγά προς τα πίσω, κρατώντας πάντοτε τα μάτια σας εστιασμένα σε αυτό. Επαναλάβετε 10 φορές συνολικά.
  • Μασάζ στους κροτάφους
  • Χρησιμοποιώντας τους αντίχειρες, κάντε μασάζ στους κροτάφους σας με μικρές κυκλικές κινήσεις, 20 φορές σε μία κατεύθυνση και 20 στην άλλη. Επαναλάβετε τις ίδιες ενέργειες πάνω από το μεσαίο σημείο των φρυδιών στο μέτωπο και μετά κάτω από τα μάτια και στις δύο πλευρές της γέφυρας της μύτης.
 ***  Το βιάγκρα... κρύβεται στο κόκκινο κρασί και τα μούρα   Πρόκειται για υπερτροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή που προλαμβάνουν την στυτική δυσλειτουργία
Το βιάγκρα... κρύβεται στο κόκκινο κρασί και τα μούρα
Τα ευρήματα 40ετούς μελέτης των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και East Anglia, δείχνουν ότι το κόκκινο κρασί, τα μούρα και ορισμένα άλλα φρούτα περιέχουν συστατικά τα οποία μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως στυτικής δυσλειτουργίας.
Η σχετική μελέτη έδειξε ότι τα συστατικά αυτά είναι οι φλαβόνες και οι ανθοκυανίνες που, εκτός από το κόκκινο κρασί και τα μούρα, περιέχονται σε υψηλά επίπεδα σε κεράσια, βατόμουρα, μύρτιλα, φράουλες, ραπανάκια και γενικώς στα φρούτα και τα λαχανικά με κόκκινο ή μωβ χρώμα.
Εξίσου προστατευτικές είναι και οι φλαβανόνες που υπάρχουν κυρίως στα εσπεριδοειδή.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), πραγματοποιήθηκε σε 25.096 άνδρες, οι οποίοι από το 1986 έως και το 2008 συμπλήρωναν κάθε τέσσερα χρόνια ειδικά ερωτηματολόγια διατροφής, τρόπου ζωής και υγείας, ενώ το 2000, το 2004 και το 2008 απάντησαν σε ερωτήματα ειδικά για την στυτική λειτουργία τους.
Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, το 35,6% από αυτούς είχαν αναπτύξει στυτική δυσλειτουργία.
Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ' όψιν όλους τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου γι' αυτήν, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μεμονωμένα οι φλαβόνες ή ανθοκυανίνες ελάττωναν κατά 9% τον κίνδυνο εκδήλωσής της και οι φλαβανόνες κατά 11%.
Επειδή, ωστόσο, τα φρούτα περιέχουν συνδυασμούς αυτών των συστατικών, όσοι άνδρες κατανάλωναν καθημερινά τα περισσότερα φρούτα είχαν κατά μέσον όρο 14% μικρότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.
Τα οφέλη αυτά ήταν εντονότερα στους μεσήλικες άνδρες και μικρότερα στους ηλικιωμένους, ιδίως όταν είχαν περάσει τα 70 τους χρόνια.
Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου East Anglia στο Νόργουϊτς, διαπίστωσαν επίσης πως οι εθελοντές τους που συνδύαζαν την αυξημένη κατανάλωση φρούτων με τακτικό περπάτημα, μείωναν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο (κατά 21%).
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η συστηματική κατανάλωση των συγκεκριμένων φρούτων και μικρής ποσότητας κόκκινου κρασιού μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την σεξουαλική υγεία των μεσηλίκων ανδρών», δήλωσε ο επιβλέπων καθηγητής δρ Έρικ Ριμ, καθηγητής Επιδημιολογίας & Διατροφής στο Χάρβαρντ.
«Οι άνδρες που θα υιοθετήσουν αυτή την τακτική, θα έχουν σημαντικό όφελος και στην καρδιολογική υγεία τους, διότι η στυτική δυσλειτουργία συχνά αποτελεί πρώιμο βαρόμετρο κακής αγγειακής λειτουργίας, η οποία με τη σειρά της είναι προάγγελος καρδιαγγειακών προβλημάτων».
Τι ποσότητες φρούτων και κρασιού απαιτούνται για να αποκομίσει κανείς αυτά τα οφέλη; Οι εθελοντές της μελέτης έτρωγαν έως τρία φρούτα την ημέρα και έπιναν ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί μερικές φορές την εβδομάδα, γράφουν οι ερευνητές.

***  Το έμφραγμα μπορεί να χτυπήσει χωρίς να το καταλάβετε
Ένα στα τρία εμφράγματα είναι σιωπηλό και συνήθως αυτός ο τύπος εμφράγματος προτιμάει τις γυναίκες
 Το έμφραγμα μπορεί να χτυπήσει χωρίς να το καταλάβετε
Ένα στα τρία εμφράγματα είναι σιωπηλό και συνήθως αυτός ο τύπος εμφράγματος προτιμάει τις γυναίκες, μετά την εμμηνόπαυση, τους διαβητικούς και τους ηλικιωμένους. Στις γυναίκες μάλιστα διαγιγνώσκεται πολύ αργότερα απ΄ ότι στους άνδρες, δηλώνει καρδιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας Δημήτρης Ρίχτερ, στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ της Τάνιας Μαντουβάλου.
«Σε μεγάλες καταγραφικές μελέτες έχουμε βρει ότι περίπου το ένα τρίτο έως το ένα τέταρτο των εμφραγμάτων που υπήρχαν, ο ασθενής δεν το είχε καταλάβει. Η λέξη σιωπηλό σημαίνει ότι δεν έχουμε στην πραγματικότητα κανένα σύμπτωμα, οπότε εκεί είναι ένα πολύ πιο δύσκολο κομμάτι, αναφέρει ο γνωστός καρδιολόγος και τονίζει ότι για τις γυναίκες έχει φανεί σε όλο τον κόσμο, πως όταν παθαίνουν ένα στεφανιαίο επεισόδιο, έχουν πιο άτυπα συμπτώματα.
«Τι σημαίνει άτυπο: Ότι δεν έχεις τον κλασσικό πόνο, ο οποίος είναι σαν βάρος, πιέζει στο στήθος, ορισμένες φορές πιάνει σαγόνι, ορισμένες φορές πιάνει αριστερό χέρι, κάτι το οποίο όμως είναι εμφανές, ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι γυναίκες για παράδειγμα πολλές φορές το έχουν ως μία δύσπνοια, ή ως ένα σύμπτωμα που δεν καταλαβαίνουν επακριβώς τι είναι. Εδώ και 4 χρόνια στην Αμερική έχει ξεκινήσει μία πολύ μεγάλη καμπάνια, για να ενημερώσει τις γυναίκες, ότι έχουν διαφορετικό τρόπο εμφάνισης των συμπτωμάτων, όσο και τους γιατρούς ότι πρέπει να το προσέξουν, γιατί πολλές φορές έρχονται γυναίκες με καρδιακό πρόβλημα στο νοσοκομείο και η διάγνωση τους γίνεται πολύ πιο καθυστερημένα από ότι στους άντρες».
Ο μόνος κίνδυνος που έχουν οι γυναίκες από την καρδιά τους, μέχρι την εμμηνόπαυση , είναι να μείνουν χήρες, λέει χαριτολογώντας ο κ. Ρίχτερ, γιατί όπως αιτιολογεί, όσο η γυναίκα προστατεύεται από την έμμηνο ρύση και τα οιστρογόνα τα οποία παράγει, είναι πολύ χαμηλό το κομμάτι των καρδιακών. «Ωστόσο μετά τα 50 φαίνεται ότι αυξάνονται σημαντικά τα καρδιαγγειακά. Μέχρι τα 70-75 έχει ισοφαριστεί το νούμερο καρδιακών όσο είναι και των ανδρών. Οπότε θα λέγαμε ότι μία γυναίκα, μετά τα 55 κατά μέσον όρο, βρίσκεται σε κατηγορία κινδύνου».
Ο κ. Ρίχτερ θεωρεί ότι ναι μεν ο έλεγχος είναι σημαντικός από πλευράς εξετάσεων, ωστόσο τονίζει ότι είναι πιο σημαντικό να προλάβει κανείς να μην το πάθει, με τον τρόπο ζωής του.:« Να μην καπνίζουμε, να προσέχουμε το βάρος μας, να περπατάμε, να ελέγχουμε την πίεση και τη χοληστερίνη μας, να προσπαθήσουμε να μη γίνουμε διαβητικοί και ταυτόχρονα ψυχολογικά να μην έχουμε ούτε άγχος ούτε κατάθλιψη».
Όσον αφορά τον καρδιολογικό έλεγχο ο κ. Ρίχτερ αναφέρει: «Σε πολύ γενικές γραμμές θα πρέπει να γίνεται μεταξύ ενός και πέντε ετών, ανάλογα με το ιστορικό του κάθε ατόμου κι αυτό ξεκινάει από μία ηλικία μετά τα 40 για τους άνδρες και μετά τα 50 για τις γυναίκες».

***  Αϋπνίες; 14 τροφές για να κοιμάστε καλύτερα 
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από αϋπνίες. Μήπως το μυστικό είναι στο... πιάτο μας
Αϋπνίες; 14 τροφές για να κοιμάστε καλύτερα
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από αϋπνίες ή διαταραχές ύπνου. Μήπως το μυστικό για την καταπολέμηση τους βρίσκεται σε κάτι πολύ πιο απλό από ότι νομίζουμε; Πχ... στο πιάτο μας;

Το Reuters μας προτείνει με τι να γεμίσουμε το... καλάθι των αγορών μας για να κοιμόμαστε καλύτερα το 2016 και στο εξής:

  1. Αμύγδαλα: Πλούσια σε μαγνήσιο, μια ουσία που επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του ύπνου μας.
  2. Υδατάνθρακες: Ρυθμίζουν με φυσικό τρόπο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας.
  3. Χαμομήλι: Γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες.
  4. Χυμός κεράσι: Ο χυμός κεράσι ρυθμίζει τα επίπεδα μελατονίνης (το σήμα της μελατονίνης αποτελεί μέρος του συστήματος που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου).
  5. Κρέας από ελάφι: Περιέχει διπλάσια επίπεδα τρυπτοφάνης σε σχέση με τη γαλοπούλα.
  6. Μέλι: Ανεβάζει την ινσουλίνη και επιτρέπει την καλύτερη απορρόφηση της τρυπτοφάνης.
  7. Χούμους: Τα ρεβίθια είναι εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης.
  8. Λάχανο: Πλούσια πηγή ασβεστίου που βοηθά τον εγκέφαλο να παράξει μελατονίνη.
  9. Μαρούλι: Το υγρό που περιέχουν τα φύλλα του μαρουλιού προκαλεί ένα ήπιο αίσθημα ευφορίας.
  10. Ρόφημα από Φρούτα του Πάθους: Περιέχει αλκαλοειδή που ηρεμούν το νευρικό σύστημα.
  11. Ριζωματώδη λαχανικά: Πατάτες, γλυκοπατάτες, καρότα και γενικά λαχανικά που φυτρώνουν κάτω από το έδαφος. Το μαγνήσιο που περιέχουν βοηθά στη χαλάρωση ενώ το ποτάσιο ρίχνει τα επίπεδα της πίεσης στο αίμα.
  12. Γαρίδες και αστακό: Τα οστρακοειδή περιέχουν μεγάλες ποσότητες τρυπτοφάνης.
  13. Καρύδια: Τα αμινοξέα που περιέχουν ελέγχουν τις ορμόνες που επηρεάζουν τους κύκλους του ύπνου.
  14. Χλιαρό γάλα: Η γνωστή συνταγή της... γιαγιάς! Το ασβέστιο βοηθά τον εγκέφαλο να αξιοποιήσει καλύτερα την τρυπτοφάνη για να παράξει μελατονίνη. 
***   Το φυτό που γονατίζει δεκάδες ασθένειες!
 ippofaes
~  Το αρχαίο ελληνικό όνομά του προκαλεί απορία ενώ οι επιστήμονες το τοποθετούν στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο. Οι πορτοκαλί υπόστυφοι καρποί και τα φύλλα αυτού του αγκαθωτού θάμνου έχουν αποδειχτεί «διατροφικός δυναμίτης»
Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε είναι υψηλότερη από εκείνη του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας και ότι οι φυτοστερόλες που περιέχει ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες του ελαίου της σόγιας.
Πρόκειται για το ιπποφαές, το οποίο Ρώσοι και Κινέζοι επιστήμονες το τοποθετούν στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο. Υποστηρίζουν ότι περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τη φράουλα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, την ντομάτα, το καρότο και τον κράταιγο.
Το φυτό αυτό έχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Και όχι μόνο αυτό. Προσφέρει στον οργανισμό ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως: ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση. Για όλους αυτούς τους λόγους, χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, ως συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων, αλλά και ως αυτούσιο φαρμακευτικό σκεύασμα για πλήθος παθήσεων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί και μαρμελάδες.
Αν και στη σύγχρονη Ελλάδα το ιπποφαές χρησιμοποιείται την τελευταία διετία, στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη. Σχετικές αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως του Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας. Το όνομά του το οφείλει στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό. Το ονόμασαν ιπποφαές, που στα νέα ελληνικά σημαίνει φωτεινό, λαμπερό άλογο (ίππος: άλογο, φάος: φως, λάμψη).
Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη. Η παρουσία του χρονολογείται πολύ πριν την εποχή των παγετώνων. Η επιστημονική του ονομασία είναι: Ιπποφαές το ραμνοειδές (Hippophae rhamnoides). Ευδοκιμεί ακόμα και στα πιο φτωχά χώματα και ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής, το συναντάμε σε παράκτιες ζώνες, αλλά και σε ημιερημώδεις ή ορεινές περιοχές. Oι καρποί του μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού, είναι πορτοκαλί και χυμώδεις και έχουν υπόξινη γεύση. Σύμφωνα με το «Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Ιπποφαές», το φυτό ευδοκιμεί και καλλιεργείται στην Ευρώπη και στην Ασία. Το συναντάμε κυρίως στις εξής χώρες: Κίνα, Μογγολία, Ινδία, Νεπάλ, Πακιστάν, Ρωσία, Oυκρανία, Αγγλία, Γαλλία, Δανία, Oλλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Φιλανδία, Σουηδία και Νορβηγία. Στη χώρα μας καλλιεργείται στη βόρεια Εύβοια, στην περιοχή Αχούρια.
~  Στην κλασική θιβετιανή φαρμακευτική βίβλο «Sibu Yidian», που έχει γραφτεί το 18ο αιώνα, τριάντα ολόκληρα κεφάλαια είναι αφιερωμένα στις θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις του φυτού. Στην Ινδία αποτελεί βασική παράμετρο της Ayurveda, ενώ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής φαρμακευτικής. Στη Μογγολία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως άριστο τονωτικό. O θρύλος λέει ότι ο Τζένγκις Χαν και ο στρατός του έπιναν χυμό από ιπποφαές, προκειμένου να αυξήσουν την αντοχή και να επιταχύνουν τη θεραπεία των πληγών τους. Στη Ρωσία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως συστατικό της διατροφής των αστροναυτών. Το 1929 έγινε η πρώτη βιοχημική ανάλυση των συστατικών του. Oι πρώτες κλινικές δοκιμές για τις θεραπευτικές χρήσεις του φυτού ξεκίνησαν στη Ρωσία τη δεκαετία του 1950. Τη δεκαετία του 1970 συμπεριλήφθηκε στον επίσημο κατάλογο των φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη Ρωσία και την Κίνα και τα επόμενα χρόνια συμπεριλήφθηκε στους επίσημους φαρμακευτικούς καταλόγους των χωρών όπου καλλιεργείται. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές μελέτες, κυρίως στη Ρωσία και την Ασία, που έχουν φέρει στο φως την πληθώρα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει και την ευεργετική τους δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το πυκνό ριζικό σύστημα του ιπποφαούς και η αντοχή του σε άγονες και δύσκολες συνθήκες (κρύο, αλάτι, φτωχά εδάφη) είναι οι λόγοι που ο θάμνος αυτός φυτεύεται συστηματικά σε καμμένες περιοχές για να εμποδίσει τη διάβρωση των εδαφών, όπως π.χ. σε μεγάλες εκτάσεις της βόρειας Κίνας, όπου παράλληλα οι καρποί του συλλέγονται και αποφέρουν κάποιο εισόδημα στους ντόπιους πληθυσμούς.
Συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των «υπερτροφών» (super foods), μερικές από τις οποίες είναι: η σπιρουλίνα, η αλόη, η γύρη, το τζίνσενγκ, το κερί του ζαχαροκάλαμου, η χλωρέλα, το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου. Σύμφωνα με ρώσους και κινέζους επιστήμονες, το ιπποφαές περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Oι περισσότερες και δραστικότερες (106) έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του. Σύμφωνα με τους μελετητές, το σημαντικότερο επιστημονικό εύρημα για το ιπποφαές δεν είναι μόνο ότι περιέχει πολύτιμες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου, αλλά και το ότι τόσο οι συγκεντρώσεις τους όσο και ο συνδυασμός τους έχουν συνταιριαστεί από τη φύση με τέτοιον τρόπο, ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη στον ανθρώπινο οργανισμό.
~  Το ιπποφαές περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών συστατικών που δρουν προληπτικά κατά της γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων περιέχει:
Βιταμίνη C: Συνεισφέρει στην απορρόφηση του σιδήρου, βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου στο δέρμα, στην επούλωση των πληγών, στην επανόρθωση των ιστών και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
Βιταμίνη Ε: Επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, βοηθά στην οξυγόνωση των ιστών και ενισχύει το γεννητικό σύστημα. Επιταχύνει την επούλωση των πληγών και προστατεύει από την αρτηριοσκλήρυνση.
Βιταμίνη Α: Διατηρεί την υγεία των ματιών και του δέρματος.
Όλα τα μεταλλικά στοιχεία: Ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Είναι απαραίτητα για την πνευματική και σωματική υγεία. Όπως και οι βιταμίνες, δρουν ως καταλύτες σε πολλές βιολογικές αντιδράσεις και οι λειτουργίες τους είναι αλληλένδετες. Το σελήνιο και ο χαλκός έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Καροτενοειδή: Αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την οξείδωση των κυττάρων και την καταστροφή τους. Το ιπποφαές περιέχει β-καροτένιο, που είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, καθώς και λυκοπένιο (αντικαρκινική δράση), α-καροτίνη, ζεαξανθίνη (πρόληψη κατά της γεροντικής ωχράς κηλίδας) και λουτεΐνη. Πολλές φορές το ιπποφαές, ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργείται, περιέχει καροτενοειδή σε μεγαλύτερες ποσότητες από κάθε άλλο φυτό.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Συγκεκριμένα: ω-3 (λινολενικό οξύ), ω-6 (λινελαϊκό οξύ), ω-7 (παλμιτελαϊκό οξύ), ω-9 (ελαϊκό οξύ). Το ιπποφαές θεωρείται από ρώσους και κινέζους επιστήμονες η πλουσιότερη πηγή φυτικών λιπαρών οξέων, που είναι απαραίτητα στον οργανισμό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, περιορίζουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα και έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Το ω-7 λιπαρό οξύ είναι κυρίως ζωικής προέλευσης. Έχει εντοπιστεί μόνο στο έλαιο του φυτού μακαντέμια, αλλά σε συγκεντρώσεις 2 φορές χαμηλότερες από αυτές που έχουν βρεθεί στο ιπποφαές. Το ω-7 έχει αντιική, αντιβακτηριδιακή, επουλωτική και αντιγηραντική δράση.
Μεταξύ άλλων είναι πηγη βιταμινών του συμπλέγματος Β οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, αλλά και της καρδιάς. Συμμετέχουν στη σύνθεση των ενζύμων και στο μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Βοηθούν στην ανάπτυξη και στην αναπαραγωγή, φροντίζουν για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.
Πηγή βιταμίνης D που βοηθά στο μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου και του μαγνησίου στον οργανισμό και την ενσωμάτωσή τους στα οστά, συμβάλλοντας στην υγεία τους.
Βιταμίνης Κ η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην πηκτικότητα του αίματος
και βοηθά στο σχηματισμό των οστών και στην ανασύστασή τους.
Β-σιτοστερόλης που ανήκει σε μια ομάδα στερολών που υπάρχουν μόνο στα φυτά. Έχει αποδειχθεί ότι μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες φυτικές στερόλες μειώνει τα επίπεδα κακής χοληστερίνης στο αίμα. Επίσης, δρα προστατευτικά από την υπερπλασία του προστάτη, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύει από τον καρκίνο.
Και τέλος σημντική πηγή φλαβονοειδών. Πρόκειται για ουσίες που συναντάμε μόνο στα φυτά και έχουν παρόμοιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες με αυτές των βιταμινών C, Ε και Α.
Το αρχαίο αυτό φυτό προσφέρει:
1. Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών.
2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστασία από τον καρκίνο.
3. Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους.
4. Ρύθμιση του μεταβολισμού.
5. Αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων στο συκώτι, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn.
6. Προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος.
7. Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος. 8. Επανόρθωση ιστών και κυττάρων μετά από μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολία.
9. Προληπτική δράση εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
1O. Αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης.
11. Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση, έκζεμα.
Μπορείτε να το βρείτε στην αγορά σε διάφορες μορφές όπως:
● Αποξηραμένο φυτό σε καταστήματα που πουλάνε βότανα, για να φτιάξετε αφέψημα ή έγχυμα.
● Το έλαιο του φυτού, που προκύπτει από την έκθλιψη των καρπών του. Περιέχει τα θρεπτικά συστατικά στην πιο ισχυρή τους μορφή. Χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων (εξωτερική επάλειψη) και για την τόνωση του κυκλοφορικού (πίνοντάς το διαλυμένο σε νερό ή χυμό).
● Συμπυκνωμένο χυμό, που προκύπτει από την πολτοποίηση των καρπών και των φύλλων του φυτού και έχει πιο ήπια δράση από το έλαιο. Είναι κατάλληλο για την τόνωση και ενδυνάμωση του οργανισμού.
● Κάψουλες: Πρόκειται για το ξηρό εκχύλισμα των φύλλων και των καρπών του φυτού. Είναι πιο εύκολο στη χρήση και έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης, κυκλοφορούν κάψουλες που περιέχουν έλαιο ιπποφαούς.
Αναζητήστε τα σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής, μεγάλα φαρμακεία ή φαρμακεία που πουλούν φυτικά φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα.

***  Ένα απλό κόλπο για να καταπολεμήσετε την κακοσμία του στόματος!
kakosmia
Έχετε κακή αναπνοή; Μασάτε τσίχλες που δεν έχουν ζάχαρη αλλά ξυλιτόλη. Στόχος σας είναι να παράγετε περισσότερο σάλιο για να διώξετε τα βακτήρια, αλλά βεβαιωθείτε ότι η τσίχλα που μασάτε δεν περιέχει ζάχαρη, διότι διαφορετικά θα δίνετε τροφή στα βακτήρια του στόματος. Διαλέξτε αντίθετα τσίχλες με ξυλιτόλη. Η ξυλιτόλη είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που εκτός του ότι δεν παχαίνει και έχει χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, έχει αντιβακτηριδιακή δράση και κάνει καλό στα δόντια. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές οδοντόκρεμες περιέχουν ξυλιτόλη. Η κατανάλωση λοιπόν τσιχλών που περιέχουν ξυλιτόλη καταπολεμούν τα βακτήρια και την ουλίτιδα και έτσι έχετε πιο υγιή δόντια και ούλα. Πλην τούτου, οι τσίχλες αυτές περιέχουν δυόσμο ή μέντα που χαρίζει δροσερή αναπνοή.       Μάριος Δημόπουλος    Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***   Βόμβα! Κινδυνεύουμε από 5 επιδημίες…
gggs
~  Την πιθανότητα να επανέλθουν στην επιφάνεια «ξεχασμένες» ασθένειες, εντός του 2016, τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Αυτές οι ασθένειες είναι:
Χολέρα,
Ελονοσία,
Ιλαρά,
Μηνιγγίτιδα
Ενώ η 5η απειλή είναι, μια ομάδα πολλών ασθενειών, που μεταδίδονται από ιούς και παράσιτα.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αναφέρουν σχετικά: «Γνωρίζουμε ότι χιλιάδες ζωές θα κινδυνεύσουν το επόμενο έτος, παρόλο που υπάρχουν τα μέσα για την αποτροπή αυτών των θανάτων. Επιδημίες χολέρας, ελονοσίας, ιλαράς και μηνιγγίτιδας ξεσπούν κάθε χρόνο, προκαλώντας τον θάνατο σε πολλούς ανθρώπους- και αυτό πρέπει να σταματήσει.
»Την ίδια στιγμή, πρέπει να αντιμετωπιστεί η απειλή από ιούς και παρασιτικές ασθένειες που εμφανίζονται και επανεμφανίζονται - όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζίκα, ο ιός Έμπολα και το Κάλα-Αζάρ».
Για την αύξηση των κρουσμάτων, από τις εν λόγω ασθένειες ευθύνεται η ελλιπής μέριμνα τόσο των κρατών, όσο και των ανθρώπων ατομικά, τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

***  Ενημερωθείτε! Τι πρέπει να τρώτε για την πρόληψη της άνοιας
anoia
~   Πέρα από τη λύση sudoku και σταυρόλεξων, το διάβασμα, το περπάτημα, η γνωστική λειτουργία μπορεί να ενδυναμωθεί και μέσω της διατροφής. Αυτή τη φορά μελετήθηκε η επίδραση των βιταμινών και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό. Όπως διαπιστώθηκε, τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό μπορούν να ενισχύσουν την επίδραση συμπληρωμάτων βιταμίνης Β, οδηγώντας στην επιβράδυνση της νοητικής εξασθένησης σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Cape Town, Oslo, Oxford και UAE μελέτησαν περισσότερους από 250 ανθρώπους με ελαφριά νοητική εξασθένηση στην Οξφόρδη. Η Dr Celeste de Jager, του University of Oxford, δήλωσε ότι προηγουμένως ανακάλυψε ότι οι βιταμίνες Β μπορούν να επιβραδύνουν ή να εμποδίσουν την ατροφία του εγκεφάλου και την εξασθένηση της μνήμης σε ανθρώπους με ελαφριά νοητική εξασθένηση.
Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν τα ωμέγα-3 λιπαρά και οι βιταμίνες Β θα μπορούσαν να αλληλεπιδρούν για την πρόληψη της νοητικής εξασθένησης.
Στην έναρξη της έρευνας, κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε σε εξετάσεις για να μετρηθεί η νοητική κατάσταση και σε εξέταση αίματος, για να καθοριστούν τα επίπεδα 2 ωμέγα- 3 λιπαρών που βρίσκονται συνήθως στα ιχθυέλαια (DHA και EPA). Ο Dr Abderrahim Oulhaj δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι για ανθρώπους με χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 τα συμπληρώματα βιταμίνης είχαν μικρή έως καθόλου επίδραση.
Ωστόσο, σε όσους είχαν υψηλά επίπεδα ωμέγα- 3 στην έναρξη, οι βιταμίνες Β ήταν πολύ αποτελεσματικές στην πρόληψη της νοητικής εξασθένησης σε σύγκριση με το placebo. Πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα συμπληρώνει τα προηγούμενα ευρήματα ότι οι βιταμίνες B επιβραδύνουν το ρυθμό της ατροφίας του εγκεφάλου στην ελαφριά νοητική εξασθένηση μόνο σε όσους έχουν καλά επίπεδα ωμέγα- 3 λιπαρών οξέων.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer's Disease.
Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα DHA θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικά από τα επίπεδα EPA, αν και προειδοποιούν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλήξουν αν αληθεύει.

***   Δείτε πως θα ξεχωρίζετε τα μεταλλαγμένα προϊόντα!
froyta
~  Τα σκάνδαλα «μεταλλαγμένων» ή επεξεργασμένων φρούτων είναι συχνά και πολλές φορές ο καταναλωτής δεν μπορεί να αντιληφθεί ποια από αυτά έχουν καλλιεργηθεί με λιπάσματα και τοξίνες.
Ωστόσο, υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος για να γίνεται αντιληπτό από όλους, ποια φρούτα έχουν επεξεργαστεί και ποια είναι φυσικά.
Τα φρούτα συχνά έχουν κολλημένα πάνω τους, χαρτάκια με κωδικούς. Αυτοί οι κωδικοί φανερώνουν πως έχουν καλλιεργηθεί τα φρούτα!
Αν στην ετικέτα λοιπόν, υπάρχουν 4 ψηφία, τα οποία ξεκινάνε με τον αριθμό 3 ή 4, τότε το φρούτο έχει επεξεργαστεί τεχνικά και έχει υποστεί τεχνικά λιπάσματα.
mhlp
~ Αν αγοράσετε κάποιο προϊόν και έχει 5 ψηφία, με το αρχικό να είναι το 8, τότε έχει τροποποιηθεί γενετικά.
Αν έχει πάλι 5 ψηφία, αλλά το αρχικό είναι το 9 τότε το προϊόν έχει καλλιεργηθεί παραδοσιακά και με φυσικό τρόπο. Δηλαδή, είναι βιολογικής καλλιέργειας.

***  Αναιμία λόγω έλλειψης Β12: Πώς προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται...  vitam
~   Η αναιμία από έλλειψη βιταμίνης Β12 οφείλεται πολλές φορές σε ελάττωμα απορρόφησής της και όχι σε διατροφική έλλειψη βιταμίνης Β12. Για να απορροφηθεί η βιταμίνη Β12, πρέπει να απελευθερωθεί από την τροφή από το υδροχλωρικό οξύ του στομάχου και να δεθεί με ένα συστατικό που είναι γνωστό ως «ενδογενής παράγοντας» μέσα στο λεπτό έντερο. Η έλλειψη του ενδογενούς παράγοντα συντελεί σε μια κατάσταση γνωστή ως κακοήθης αναιμία. Το ελάττωμα αυτό είναι σπάνιο πριν την ηλικία των 35 ετών και είναι συχνότερο σε άτομα σκανδιναβικής, αγγλικής και ιρλανδικής καταγωγής. Είναι λιγότερο συχνό σε νοτιο-Ευρωπαίους, Ανατολίτες και μαύρους. Η κακοήθης αναιμία συνδυάζεται επίσης συχνά με έλλειψη σιδήρου.
Η διατροφική έλλειψη βιταμίνης Β12 συνδέεται πιο συχνά με μια αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα (δίαιτα vegan που αποκλείει και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά). Δεδομένου ότι οι αποθήκες του σώματος σε βιταμίνη Β12 μπορούν να παραμείνουν φυσιολογικές για τρία με έξι χρόνια, η έλλειψη βιταμίνης Β12 δεν είναι συνήθως εμφανής αμέσως, αλλά μετά από πολλά χρόνια συστηματικής χορτοφαγίας. Οι χορτοφάγοι vegetarians που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα νομίζουν ότι δεν κινδυνεύουν από έλλειψη βιταμίνης Β12, διότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12. Οι χορτοφάγοι που τρώνε γαλακτοκομικά μπορούν να έχουν και αυτοί κίνδυνο, διότι κατά μέσο όρο καταναλώνουν λιγότερη από τη μισή ποσότητα της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας (RDA) της βιταμίνης Β12.
Η έλλειψη σε βιταμίνη Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Αυτή η αναιμία είναι διαφορετική από την αναιμία που προκαλείται από έλλειψη σιδήρου. Μια ήπια έλλειψη μπορεί να προκαλέσει μόνο ήπια συμπτώματα. Αλλά καθώς η αναιμία χειροτερεύει, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως: αδυναμία, κούραση, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και γρήγορη αναπνοή, ωχρό δέρμα, ερεθισμένη γλώσσα, μώλωπες και αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας των ούλων, αναστατωμένο στομάχι, απώλεια βάρους, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Αν η έλλειψη δεν διορθωθεί, μπορεί να καταστρέψει τα νευρικά κύτταρα. Αν αυτό συμβεί, οι επιδράσεις της έλλειψης βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν: μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα δάκτυλα του χεριού και στα πόδια, δυσκολία στο βάδισμα, αλλαγές στη διάθεση ή κατάθλιψη, απώλεια μνήμης, αποπροσανατολισμό και άνοια. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 στα βρέφη, αν δεν διαπιστωθεί και θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή και μόνιμη βλάβη του νευρικού συστήματος.
Η αναιμία από βιταμίνη Β12 αντιμετωπίζεται με κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Β12, όπως είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι και το γάλα, καθώς με συμπληρώματα βιταμίνης Β12. Μερικά άτομα που έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12 λόγω έλλειψης ενδογενούς παράγοντα δεν μπορούν να βοηθηθούν με διατροφική πρόσληψη βιταμίνης Β12, και θα πρέπει να κάνουν ενέσιμες θεραπείες με βιταμίνη Β12.   Μάριος Δημόπουλος   Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Το κινητό βλάπτει και τα δόντια....
kin
~ Τα προβλήματα που μπορούμε να έχουμε εξαιτίας ενός κινητού τηλεφώνου είναι πολλά.
Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που αποκτάμε από το κινητό είναι στα δόντια μας γιατί η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μειώνει το σάλιο το οποίο προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα.
Οι ειδικοί λένε πως το καλύτερο που θα πρέπει να κάνει κανείς είναι να χρησιμοποιεί το κινητό του με μέτρο.

***  H παλάμη του χεριού σας αποκαλύπτει αν έχετε πρόβλημα...
sdrr
~  Με έναν απλό τρόπο μπορείτε να καταλάβετε αν έχετε έλλειψη σιδήρου, χωρίς να χρειαστεί να μπείτε στην διαδικασία επίπονων εξετάσεων.
Η έλλειψη σιδήρου συνήθως παρουσιάζει τα εξής συμπτώματα:
Επίμονη εξάντληση,
Μειωμένη συγκέντρωση,
Εξασθένιση ανοσοποιητικού,
Άστατοι καρδιακοί παλμοί.
Ωστόσο για να είστε σίγουροι, αν έχετε έλλειψη σιδήρου ή όχι, μπορείτε απλά να κάνετε το παρακάτω τεστ.
Αρχικά τεντώστε τα δάχτυλα του χεριού σας και κρατήστε τα έτσι. Παρατηρήστε την επιδερμίδα της παλάμης σας, η οποία θα γίνει πιο χλωμή. Αν «χλωμιάσουν» και οι γραμμές της παλάμης σας, είναι σημάδι ότι έχουν ελαττωθεί τα αποθέματα σιδήρου του οργανισμού σας.
Σε περίπτωση λοιπόν που οι γραμμές στο χέρι σας γίνουν λευκές, απευθυνθείτε στο γιατρό σας…

***  Προσοχή! Αυτή είναι η επικίνδυνη στάση που μπορεί να προκαλέσει...
sex
~  Βάσιμες έρευνες πως μια συγκεκριμένη στάση κάνει κακό στην υγεία μας, δηλαδή το 50% των καταγμάτων που παθαίνουν οι άντρες οφείλεται από αυτή την στάση.
Η στάση είναι εκείνη που η γυναίκα βρίσκεται κάτω από τον άντα ενώ είναι και εκείνος εντελώς ξαπλωμένος πάνω της.
Άλλη μια επικίνδυνη στάση είναι όταν η γυναίκα βρίσκεται στα τέσσερα και ο άντρας είναι από πίσω, αυτό είναι προκαλεί 29% κάταγμα του πέους.

***  Δώστε βάση! Πώς θα αναγνωρίσετε έναν ψυχοπαθή...
psuxop
~  Γνωστή και ως αντικοινωνική η ψυχοπαθητική προσωπικότητα εκφράζεται με χρόνια περιφρόνηση του ατόμου και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων ανθρώπων. Επικίνδυνος, αλλά συνάμα καθημερινός μύθος που προβάλλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι η ταύτιση της ψυχοπαθητικής προσωπικότητας με τη σχιζοφρένεια.
Όχι, οι λεγόμενοι ψυχοπαθείς δεν είναι ψυχικά άρρωστοι, δεν έχουν σχιζοφρένεια, ούτε υποφέρουν. Έχουν όμως διαταραγμένη προσωπικότητα. Σε αντίθεση με τον ασθενή με σχιζοφρένεια, ο ψυχοπαθητικός άνθρωπος είναι βίαιος και επικίνδυνος. Μοιάζει μάλιστα να αντλεί ικανοποίηση μέσα από τον κίνδυνο, την εκμετάλλευση και την επιθετικότητα.
Η δυσκολία του ψυχοπαθητικού ατόμου να προσαρμόζεται και να συμμορφώνεται με τους νόμους και τις κοινωνικές επιταγές το οδηγεί στο να συλλαμβάνεται συχνά από τις (αστυνομικές αρχές. Η απουσία ηθικής και η έλλειψη ενσυναίσθησης (empathy) για τις συνέπειες των πράξεών του είναι χαρακτηριστικές, ενώ εύκολα εξαπατά και εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των άλλων.
Το ψέμα είναι συχνά ένα αποτελεσματικό γι’ αυτό όχημα προκειμένου να πραγματοποιεί τους στόχους του. Συστηματικά υποτιμά και περιφρονεί τα συναισθήματα των άλλων, (αδυνατεί να συμπάσχει με εκείνος, ενώ λειτουργεί με ψυχρό και αδιάφορο τρόπο. 0 θυμός του συχνά μεταμορφώνεται σε βία, ενώ ως παιδί μπορεί να βασάνιζε και να κακοποιούσε άλλα παιδιά και ζώα. Το ψυχοπαθητικό άτομο αδυνατεί να νιώσει ενοχές, ενώ εύκολα εκλογικεύει την ψυχρότητα, το μένος και την επιθετική συμπεριφορά του αποδίδοντάς την στους άλλους.
Είναι συνήθως παρορμητικό, βαριέται εύκολα και αντιμετωπίζει με δυσκολία την καθυστέρηση της προσωπικής του ικανοποίησης. Δυσκολεύεται να αναλάβει ευθύνες, είναι ασυνεπές και συχνά αλλάζει δουλειές. Οι διαπροσωπικές σχέσεις του πάσχουν. Παρότι μοιάζει γοητευτικά, στην ουσία δεν μπορεί να εμπλακεί συναισθηματικά με τον άλλο, ενώ τερματίζει τις σχέσεις του με ευκολία, δίχως τύψεις και με γνώμονα την ιδιοτέλεια.
Φαινομενικά, ο ψυχοπαθητικός άνθρωπος είναι φυσιολογικός, δεν πάσχει, δεν υποφέρει, δεν έχει εμφανή συμπτώματα, μάλιστα μπορεί ακόμα και να σαγηνεύει. Πίσω όμως από την εμφανώς αδίστακτη και ανήθικη αυτή προσωπικότητα κρύβεται ένας ψυχισμός ο οποίος έχει βαθιά αναπηρία στο να συνδεθεί με τους άλλους ανθρώπους. Έρευνες μας αποκαλύπτουν ότι πολλά ψυχοπαθητικά άτομα έχουν κακοποιηθεί από την οικογένεια τους. Η θεραπεία των ψυχοπαθητικών ανθρώπων είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της απουσίας αναισθησίας (insight) τους για τη συμπεριφορά τους.
Στην ουσία δεν επιθυμούν να αλλάξουν, άρα σπάνια θα αναζητήσουν οι ίδιοι βοήθεια. Συνήθως τη θεραπευτική βοήθεια τη ζητούν μέλη της οικογένειάς τους ή του στενού τους περιβάλλοντος που αντιλαμβάνονται την αλόγιστη ψυχρότητα και τη βία τους. Η καταλυτική απουσία κατανόησης του εαυτού, η αδυναμία τους να βάλουν όρια στη συμπεριφορά τους, η δυσκολία τους να μάθουν από προηγούμενες εμπειρίες τους αναπόφευκτα παρεμποδίζουν την αναζήτηση και εμπλοκή τους σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Η ομαδική ψυχοθεραπεία μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι βοηθητική, όπως και κάποια συμπεριφορικά προγράμματα μακράς διάρκειας σε εξειδικευμένα θεραπευτικά κέντρα, ενώ η βίαιη συμπεριφορά ενδέχεται να ελεγχθεί μερικώς με τη χρήση ψυχοφαρμάκων.

***  Νέα μέθοδος μεταμόσχευσης ήπατος...
ipar
~   {youtube\]fNFU5LlAWy8{/youtube}

***   Επανάσταση στη χειρουργική μετά την νέα ελληνική ρομποτική μέθοδο!!!!
Untitled
Για πρώτη φορά στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία απο τον Δρ. Κωνσταντινίδη η πρώτη δεξιά κολεκτομή και αφαίρεση επιπλόου (δηλαδή της μεμβράνης του περιτοναίου της κοιλιάς) μέσω μόνο μίας μικροτομής 2,5 εκατοστών. Για την πραγματοποίηση της επέμβασης χρησιμοποιήθηκε το ρομποτικό σύστημα Da Vinci Si HD ενώ την επέμβαση παρακολούθησαν ζωντανά χειρούργοι απο όλο τον κόσμο, μέσω διαδικτύου.
 Κατά την κλασική επέμβαση αφαίρεσης τμήματος ή ολόκληρου του εντέρου (κολεκτομή), μραγματοποιείται μία πολύ μεγάλη τομή στο μέσο της κοιλιάς, διότι ο χειρουργός θα πρέπει να μπορεί να κάνει πολλούς και λεπτούς χειρισμούς μέσα στην κοιλιακή χώρα, ώστε η εντερική λειτουργία μετά την επέμβαση να επανέλθει σύντομα. Λόγω του μεγάλου μεγέθους της τομής ο πόνος μετά την επέμβαση είναι ισχυρός και η φυσική αποκατάσταση του ασθενή καθυστερεί έως και μερικούς μήνες. Με τη νέα μέθοδο, η επέμβαση γίνεται αναίμακτη και ανάρρωση ανώδυνη και ταχύτατη!!
 Σύμφωνα με δηλώσεις του Δρ. Κωσταντιννίδη, «Η αεροδιαστημική ρομποτική τεχνολογία έχει αλλάξει άρδην τα έως τώρα δεδομένα». Η νέα μέθοδος παρουσιάστηκε μετά από πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Εταιρείας Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής, στο 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής – EAES, που διεξήχθη στο Παρίσι το διάστημα 25-28 Ιουνίου.
 Με αφορμή τη διάλεξή του με θέμα: «Η ρομποτική χειρουργική μέσω μίας τομής», ο ίδιος δήλωσε πως: «Είναι μεγίστη τιμή για μένα και τους συνεργάτες μου να ανακοινώνουμε σε διεθνή συνέδρια πρωτοποριακές, επιτυχημένες επεμβάσεις που ταλαιπωρούν ελάχιστα τους ασθενείς και τους επιτρέπουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους γρήγορα και υγιείς. Η αεροδιαστημική ρομποτική τεχνολογία έχει αλλάξει τα δεδομένα της χειρουργικής της κοιλιάς και κάνει εμάς τους χειρουργούς πιο προσεκτικούς αφού χειρουργούμε με μεγάλη μεγέθυνση και τρισδιάστατη εικόνα».
 Ο κος Β. Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, δήλωσε σχετικά:
«Μέσα από τη χειρουργική κορυφαίων συνεργατών μας, αποδεικνύουμε σταθερά την προσήλωση του Ομίλου Ιατρικού στην καινοτομία και την επιστημονική υπεροχή. Ο Δρ. Κωνσταντινίδης αποτελεί κορυφαίο εκπρόσωπο των Ελλήνων ιατρών στο εξωτερικό και μας τιμά και χαροποιεί ιδιαίτερα η συνεργασία μαζί του όλα αυτά τα χρόνια.»

***  H παλάμη του χεριού σας αποκαλύπτει αν έχετε πρόβλημα...
sdrr
~  Με έναν απλό τρόπο μπορείτε να καταλάβετε αν έχετε έλλειψη σιδήρου, χωρίς να χρειαστεί να μπείτε στην διαδικασία επίπονων εξετάσεων.
Η έλλειψη σιδήρου συνήθως παρουσιάζει τα εξής συμπτώματα:
Επίμονη εξάντληση,
Μειωμένη συγκέντρωση,
Εξασθένιση ανοσοποιητικού,
Άστατοι καρδιακοί παλμοί.
Ωστόσο για να είστε σίγουροι, αν έχετε έλλειψη σιδήρου ή όχι, μπορείτε απλά να κάνετε το παρακάτω τεστ.
Αρχικά τεντώστε τα δάχτυλα του χεριού σας και κρατήστε τα έτσι. Παρατηρήστε την επιδερμίδα της παλάμης σας, η οποία θα γίνει πιο χλωμή. Αν «χλωμιάσουν» και οι γραμμές της παλάμης σας, είναι σημάδι ότι έχουν ελαττωθεί τα αποθέματα σιδήρου του οργανισμού σας.
Σε περίπτωση λοιπόν που οι γραμμές στο χέρι σας γίνουν λευκές, απευθυνθείτε στο γιατρό σας…

*** Σημαντική πληροφορία για όσους έχουν θυρεοειδή!
thirodio
Υπάρχουν πάνω από 2.500 ποικιλίες φυκιών που περιλαμβάνουν άλγη γλυκών νερών και φύκια kelp των ωκεανών. Σε γενικές γραμμές τα φύκια ταξινομούνται σύμφωνα με το χρώμα τους – καφέ, κόκκινο, πράσινο, μπλε-πράσινο. Τα φύκια είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, σιδήρου και ιωδίου. Οι περισσότεροι παίρνουν kelp, διότι είναι μια καταπληκτική πηγή οργανικού ιωδίου. Πλην αυτού όμως αν κάποιος λαμβάνει φύκια kelp, εισάγει στον οργανισμό του ιχνοστοιχεία που δύσκολα βρίσκει σε άλλες τροφές, όπως οργανικό μόλυβδο, οργανικό χρυσό και πολλά άλλα σπάνια ιχνοστοιχεία.
Ο VarroTyler, κοσμήτορας του πανεπιστημίου Περντιού, αναφέρει ότι «το φύκι χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, της βρογχίτιδας, του εμφυσήματος, του άσθματος, της δυσπεψίας, του έλκους, της κολίτιδας, της πέτρας στη χολή, της παχυσαρκίας και των διαταραχών του ουρογεννητικού και αναπαραγωγικού συστήματος, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Πιστεύεται επίσης ότι καθαρίζει το αίμα, αυξάνει την αντοχή στις ασθένειες, καταπολεμά τους ρευματισμούς και την αρθρίτιδα, δρα ως ηρεμιστικό, διώχνει το στρες και ανακουφίζει από δερματικές ασθένειες, εγκαύματα και τσιμπήματα εντόμων».
Ίσως να είναι υπερβολικές οι ιδιότητες που του αποδίδει ο Tyler, αλλά τα φύκια kelp είναι το καλύτερο συμπλήρωμα για την υγεία του θυρεοειδούς, αφού περιέχουν μεγάλη ποσότητα ιωδίου. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι παθήσεις του θυρεοειδούς, όπως ο υποθυρεοειδισμός, οφείλονται σε μια χρόνια υποκλινική έλλειψη ιωδίου. Ωστόσο, αν κάποιος έχει ήδη κάποια πάθηση θυρεοειδούς και παίρνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ενδοκρινολόγο του αν θα πρέπει να πάρει κάποιο σκεύασμα που να περιέχει ιώδιο, διότι μπορεί να χειροτερέψει την κατάστασή του ή να αλληλεπιδρά με τα φάρμακα του θυρεοειδούς. 
Οι Ασιάτες τρώνε φύκια με το φαγητό τους, αλλά ο δυτικός ουρανίσκος δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοιες γεύσει;. Τα φύκια kelp διατίθενται ως διατροφικό συμπλήρωμα.
Μάριος    Δημόπουλος  Διατροφολόγος   Μέλος του AmericanCouncilofAppliedClinicalNutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

***  Αυτό το φυσικό σκεύασμα σκοτώνει όλα τα μικρόβια!
meli
~  Τα φυσικά ροφήματα θεωρούνται τα καλύτερα αντιβιοτικά, καθώς δεν παρουσιάζουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις όπως τα μη φυσικά, ενώ έχουν την ιδιότητα να ωφελούν σε περισσότερα από ένα προβλήματα.
Το μέλι σε συνδυασμό με την κιτρινόριζα, αν χορηγηθεί σωστά στον άνθρωπο, θα αυξήσει τα "καλά" βακτήρια στο έντερο.
Τα συστατικά παραγωγής είναι:
100 γραμμάρια μέλι
1 κουταλιά της σούπας κιτρινόριζα (κουρκουμάς)
Ανακατεύεται τα υλικά σε ένα μπουκάλι και σε περίπτωση που κρυώσετε ακολουθείτε το εξής πρόγραμμα:
Ημέρα 1η: Καταναλώστε μισό κουταλάκι του γλυκού κάθε μία ώρα
Ημέρα 2η: Καταναλώστε μισό κουταλάκι του γλυκού κάθε δύο ώρες
Ημέρα 3η: Καταναλώστε μισό κουταλάκι του γλυκού 3 φορές μέσα στην ημέρα
Ο κουρκουμάς έχει αντιοξειδωτική δράση, αλλά και αντιισχαιμική, αντιφλεγμονώδη, ενώ καθυστερεί την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών.
Πιο συγκεκριμένα:
Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης.
Έχει αντικαρκινική της δράση.
Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Προλαμβάνει τη σπαστική κολίτιδα.
Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης, να ανακατευθεί με αγγούρι η χυμό λεμονιού, και να απλωθεί στο πρόσωπο. Ως αποτέλεσμα, το πρόσωπο σας θα καθαρίσει και θα φαίνεται πιο λαμπερό.

*** Alfalfa (Τριφύλλι) : Η υπερτροφή που αποτοξινώνει!
fikia
~  Το alfalfa (αλφάλφα) θεωρείται “Βασιλιάς των βοτάνων”. Έχει καλλιεργηθεί από τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια, ξεκινώντας πιθανώς στην Αρμενία το 2000 π.Χ. Στην Ελλάδα άρχισε να καλλιεργείται γύρω στο 490 π.Χ. Στη συνέχεια διαδόθηκε στην Ευρώπη και στη βόρεια Αφρική. Οι Ισπανοί εξερευνητές το έφεραν στον Νέο Κόσμο. Τα φύλλα του τρώγονται ωμά ή μαγειρεύονται ως λαχανικό εδώ και αιώνες σε πολλούς πολιτισμούς. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και άλλα μέταλλα, βιταμίνη Α, του συμπλέγματος Β, C, D, E και Κ και περιέχει μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης. Η χλωροφύλλη οξυγονώνει τους ιστούς του σώματος, αλκαλοποιεί το σώμα και έχει αντικαρκινική δράση. Οπότε δικαίως το alfalfa θεωρείται υπερτροφή. Στις ΗΠΑ τα φύτρα alfalfa έχουν γίνει δημοφιλής τροφή σε σαλάτες. Ως φαρμακευτικό φυτό, το alfalfa είναι λιγότερο γνωστό. Παρασκευάσματα αποξηραμένου alfalfa είναι ενσωματωμένα σε βοτανικά συμπληρώματα και λέγεται ότι δρουν στο κυκλοφορικό και ουροποιητικό σύστημα και ελέγχουν την αιμορραγία, μειώνουν την κατακράτηση νερού, μειώνουν τη χοληστερίνη και τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Το alfalfa μπορεί επίσης να επηρεάζει τις ορμόνες.
Το alfalfa χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική ως θεραπεία για όλες τις φλεγμονές, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας και του ρευματισμού. Θεωρείται ότι είναι υποχολεστερολαιμικό (μειώνει τη χοληστερίνη) και υπογλυκαιμικό (μειώνει το σάκχαρο του αίματος). Είναι δημοφιλές ως καθαριστικό του αίματος και ως πικρό τονωτικό. Προτείνεται ως φάρμακο για την αναιμία, για να διεγείρει την όρεξη και να βοηθήσει στην αύξηση βάρους σε ελλειποβαρή άτομα, για δυσπεψία, ως διουρητικό, ως υποκατάστατο ορμονών με σκοπό την αύξηση του γάλακτος στους μαστούς και για να ανακουφίζει από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
Το alfalfa χρησιμοποιείται επίσης ως ένα δημοφιλές πρόσθετο σε βοτανικά ροφήματα. Ο συνδυασμός τσαγιού alfalfa και μέντας έχει θεωρηθεί ως ένα μαλακτικό που βοηθά στη διαδικασία της πέψης. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι το alfalfa περιέχει το πεπτικό ένζυμο μπεταΐνη.
Συνίσταται η λήψη 500-1000mg αποξηραμένων φύλλων την ημέρα ή 1-2ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα. Η χρήση alfalfa στις ποσότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω θεωρείται ασφαλής. Ο ευκολότερος τρόπος να καταναλώσετε alfalfa είναι παίρνοντάς το ως διατροφικό συμπλήρωμα. Διατίθεται σε ταμπλέτες ή σε σκόνη. Την σκόνη μπορείτε να την ανακατέψετε σε νερό ή σε κάποιον χυμό ή να την ρίξετε στη σαλάτα σας.
Μάριος  Δημόπουλος    Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της  American Association of Drugless Practitioners

***  Το στοματικό σεξ προκαλεί καρκίνο!
sex
~  Αν ψάχνετε μια δικαιολογία για να αποφύγετε το στοματικό σεξ, σας την προσφέρουν οι επιστήμονες! Σύμφωνα με νέα έρευνα, το στοματικό σεξ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο στο κεφάλι και στον φάρυγγα!
Η έρευνα, που διενεργήθηκε στο «Ιατρικό Κολέγιο Άλμπερτ Αινστάιν» της Νέας Υόρκης, κατέδειξε τον ισχυρό σύνδεσμο που υπάρχει μεταξύ του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και μεταδίδεται με το στοματικό σεξ.
Οι επιστήμονες μελέτησαν δείγμα 97.000 εθελοντών, οι οποίοι δεν έπασχαν από καμία μορφή καρκίνου και μετά από πάροδο τεσσάρων ετών ανακάλυψαν ότι 132 από τα άτομα αυτά νόσησαν με καρκίνο στο κεφάλι ή στον φάρυγγα. Δείγματα από το στόμα των ασθενών αναλύθηκαν και βρέθηκε ότι αυτά τα άτομα είχαν αναπτύξει τον ιό HPV, έναν ιό που αυξάνει κατά 22 φορές την πιθανότητα να ασθενήσει κάποιος από καρκίνο στο κεφάλι ή στον φάρυγγα.
Μάλιστα, η αύξηση των δύο αυτών μορφών καρκίνου είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι επιστήμονες να θεωρούν ότι μέχρι το 2020 θα αποτελούν τις πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου που προκαλούνται από τον ιό HPV, ξεπερνώντας τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

***

 
***  ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βοτανοθεραπείας στη ζωή  μας :
  1.-  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαϊου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-

3~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαϊου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -

7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαϊου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαϊου  2015http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .-
 9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαϊου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  

10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11 .-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   

12 .- ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 

14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 .- ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16.-ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 .- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  

18 - ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 .- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 .-
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-    26.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
!!! 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html .-         
   43.- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-
ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html
47.-  ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .- 
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
49.- 
                                                                                         
   ~ Από τις τελευταίες  μας αναρτήσεις   του Ιανουαρίου  2016  :
~ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ  , ...Πέμπτη 14  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-

~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  15  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-15-2016.html .-                                                                                                                                           
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-  
 ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-
~  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  16  Ιανουαρίου  2016:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-16-2016.html .-  
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  16 και  17 Ιανουαρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/16-17-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή 17  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-17-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 18  Ιανουαρίου  2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-18-2016.html .-   
 ~   Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη  19 Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-19-2016.html .-   
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFAR  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης   Τετάρτη  20  Ιανουαρίου  2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfar-news-20-2016.html .-  
~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Πέμπτη  21  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-21-2016.html .-              
~  Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  22 Ιανουαρίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-22-2016.html  .-
Το  αγιάζι  στην ενημέρωση Παρασκευή  22  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/01/22-2016.html .-    
 Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 23  Ιανουαρίου  2016  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-23-2016.html .-                           
  Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  23  και  24  Ιανουαρίου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr / .-  
~  Η  Εφημερίδα  μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 24  Ιανουαρίου  2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-24-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  25  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-25-2016.html .-  
~  Η  Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016  :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-26-2016.html
~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
~
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
****    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4463 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2782 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2753   video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9997   βίντεο   .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4736 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 575 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.524   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   552 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  496. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139                 
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   

  ~
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: