Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 04 Δεκεμβρίου 2015

ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015   :
~
 
 ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας
~ Υγεία είναι : η διαρκής πάλη του οργανισμού κάθε ζωντανού οργανισμού , έναντι της αρρώστιας –της νόσου .-
Περπάτημα μισής ώρας μειώνει την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη
~ Θάνατος είναι : το τέλος της ζωής .-

 
Κοινωνικότης , είναι : να βγεις έξω από το σπίτι σου , έξω από την οικογένεια σου , έξω από τον εαυτό σου , έξω από την πατρίδα σου , έξω από την Ήπειρό σου , έξω από τον πλανήτη σου , και να δεις , να μάθεις , να γνωρίσεις , πως τρέφονται , πως ζούνε , πως διαβάζουν, πως διασκεδάζουν , πως παίζουν , πως κλαίνε , πως γελάνε , πως τραγουδάνε , πως περπατάνε , πως χορεύουνε , και γενικά πως συμπεριφέρονται εν γένει οι άλλοι άνθρωποι.-
 
Τιμιότης σημαίνει :, αλήθεια στη σκέψη , αλήθεια στα λόγια και αλήθεια στα έργα .-
 ***   Τo ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ φυσικό αντιβιοτικό με μόλις 2 υλικά, που ΤΡΕΜΟΥΝ οι φαρμακευτικές να μην διαδοθεί! 
~ Αυτό το φυσικό αντιβιοτικό με την ισχυρή αντι-φλεγμονώδη δράση σκ0τώνει όλα τα βακτήρια και τους παράγοντες που προκαλούν τις ασθένειες.
Το πλεονέκτημα είναι ότι σε αντίθεση με τα συνθετικά αντιβιοτικά, αυτό δεν προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα, το οποίο σημαίνει ότι είναι απολύτως αξιόπιστο.

Χρησιμοποιώντας το συνδυασμό του μελιού και της κιτρινόριζας, θα βελτιώσετε την πέψη αυξάνοντας παράλληλα τον αριθμό των καλών βακτηρίων στο έντερο.

~ Συστατικά παραγωγής:
100 γραμμάρια μέλι
1 κουταλιά της σούπας κιτρινόριζα (κουρκουμάς)
Ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα και τοποθετήστε το σ” ένα γυάλινο βάζο. Εάν «τσιμπήσετε» κάποιο κρυολόγημα τότε:
Ημέρα 1η: Καταναλώστε μισό κουταλάκι του γλυκού κάθε μία ώρα                                           Ημέρα 2η: Καταναλώστε μισό κουταλάκι του γλυκού κάθε δύο ώρες                                          Ημέρα 3η: Καταναλώστε μισό κουταλάκι του γλυκού 3 φορές μέσα στην ημέρα                                
Συστήνετε να μην το καταπιείτε αλλά να λιώσει στο στόμα σας, ενώ αν δεν σας αρέσει η γεύση του μπορείτε να προσθέσετε λίγο ζεστό γάλα ή τσάι στο μίγμα.
Κουρκουμάς ή κιτρινόριζα ως αντιφλεγμονώδες, αντικαρκινικό, για τον διαβήτη, την χοληστερινη, το Αλτσχάιμερ, την ακμή, τις πανάδες

~  ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ
Πολυάριθμα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν οτι η κουρκουμίνη μπορεί να έχει δράση αντιοξειδωτική, αντιισχαιμική, αντιφλεγμονώδη, κατά της αρθρίτιδας ακόμη και αντικαρκινική, επιβραδύνει την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

~ Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης
  • Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  • Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης.
  • Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση.
  • Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.
  •  Προλαμβάνει τη χολολιθίαση, τη σπαστική κολίτιδα και άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος
  • Βοηθά στην καλυτέρευση της πέψης και είναι φιλικό με το στομάχι. 
  • Είναι ευεργετικό σε ασθενείς με Αλτσχάϊμερ καθώς μπορεί να σταματήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της ασθένειας αποτρέποντας την συσσώρευση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.
  • Έχει ευεργετική δράση στους κακοήθεις όγκους.
  • Ανακουφίζει σχεδόν όλες τις αλλεργικές καταστάσεις, είτε του δέρματος (έκζεμα), είτε του αναπνευστικού.
  • Επιταχύνει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και βοηθά σημαντικά τον μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη των ενηλίκων.
  • Σταματάει γρήγορα την αιμορραγία και έχει αντισηπτικές ιδιότητες, εάν πασπαλιστεί προσεκτικά πάνω από πληγές. Επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης
  • Φάρμακο εξπρές κατά της καταρροής και του φλέγματος
  • Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες
  • Κατά της αναιμίας
  • Κατά της διάρροιας
  • Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής
ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ 

~  Ο κουρκουμάς μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την όψη της επιδερμίδας του προσώπου σας. Ανακατέψτε λίγο κουρκουμά με αγγούρι ή χυμό λεμονιού και απλώστε το στο πρόσωπό σας. Αφήστε το για λίγη ώρα και κατόπιν ξεπλύνετε πολύ καλά. Με μία μόνο εφαρμογή θα σας βοηθήσει, ενώ με περισσότερες εφαρμογές θα δείτε μία απαλή λάμψη στο πρόσωπό σας.
ΑΚΜΗ
Αν έχετε προβλήματα ακμής ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Ανακατέψτε κουρκουμά με σκόνη σανταλόξυλου, λίγο νερό και απλώστε στο πρόσωπο. Θα σας βοηθήσει αρκετά στην αντιμετώπιση της ακμής και είναι πολύ καλή και φθηνή εναλλακτική σε όλα αυτά τα χημικά σκευάσματα του εμπορίου.
ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ
Άλλη μία πολύ καλή εφαρμογή που έχει ο κουρκουμάς είναι να τον χρησιμοποιήσετε σαν απολεπιστικό σώματος. Ανακατέψτε λίγο κουρκουμά σκόνη μαζί με λίγο αλεύρι και νερό και με αυτό τρίψτε όλο σας το σώμα πριν πλυθείτε.
ΡΑΓΑΔΕΣ
Ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες είναι η εμφάνιση ραγάδων. Για να τις αποφύγετε, ετοιμάστε ένα μείγμα με κουρκουμά και γιαούρτι, απλώστε στο στην κοιλιά σας για πέντε λεπτά και μετά ξεπλύνετε. Αν το κάνετε συχνά θα διατηρηθεί η ελαστικότητα του δέρματος και θα αποφευχθούν οι ραγάδες.
ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Αν κατά λάθος κάψατε το χέρι σας στην κουζίνα, να μία εύκολη λύση για την αντιμετώπιση του εγκαύματος. Ανακατέψτε μία κουταλιά της σούπας με τζελ αλόης και τοποθετήστε στο μείγμα πάνω στο σημείο του εγκαύματος.
ΟΥΛΙΤΙΔΑ
Ο κουρκουμάς βοηθάει επίσης στη μείωση της ουλίτιδας. Εφαρμόστε ένα μείγμα από κουρκουμά, φυσικόν αλάτι και έλαιο σιναπιού στην περιοχή με το πρόβλημα δύο με τρεις φορές τη μέρα. Ξεπλύντε το στόμα σας μετά με χλιαρό νερό.
ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
~  Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη κουρκουμίνης που είναι το κύριο συστατικό του κουρκουμά, μπορεί να αντιμετωπίσει την υπερβολική συσσώρευση του λίπους στο λιπώδη ιστό, καθώς προκαλεί καλύτερο μεταβολισμό των λιπών. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα την προοδευική απώλεια βάρους.
~ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, η λήψη κουρκουμά μειώνει το φούσκωμα σε ανθρώπους που υποφέρουν από πεπτικές διαταραχές και ελαττώνει τη συχνότητα των εξάρσεων που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Επίσης έρευνες δείχνουν ότι δρα ευεργετικά στον πόνο που οφείλεται στην οστεοαρθρίτιδα, επειδή μειώνει τη φλεγμονή. Ωστόσο δεν βοηθά σε περιστατικά όπως έλκος στομάχου (ίσως μάλιστα αντενδείκνυται). Τέλος, μελέτες που γίνονται σχετικά με τη δράση του σε διάφορες μορφές καρκίνου (μαστού, δέρματος, παχέος εντέρου, προστάτη), ναι μεν καλλιεργούν αισιοδοξία, αλλά είναι ακόμα πρόωρες και χρειάζεται να συμπληρωθούν από άλλες. Σε καμία περίπτωση το μπαχαρικό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα φάρμακα που χορηγούνται για σοβαρές παθήσεις.
Πόσο να πάρουμε;
Οι ειδικοί τονίζουν ότι για να καρπωθούμε τα οφέλη του κουρκουμά -και κατ’ επέκταση της κουρκουμίνης- καλό είναι να καταναλώνουμε τουλάχιστον 1 κ.γ. καθημερινά (δεν είναι τοξικός). Στην αγορά το μπαχαρικό διατίθεται σε μορφή σκόνης (σε μεγάλα σουπερμάρκετ, καταστήματα με μπαχαρικά και βιολογικά προϊόντα).
-  Eξουδετερώνει αρκετούς καρκινογόνους παράγοντες. Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση.
Η βιταμίνη D και η κουρκούμη ενδέχεται να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να απαλλάξει τον εγκέφαλο από τις πλάκες β-αμυλοειδούς που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές.
-  Η μελέτη των ερευνητών, δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease
ΣΥΝΤΑΓΗ #2
-  Για να ενισχύσετε ακόμη περισσότερο το ανοσοποιητικό σας δοκιμάστε επίσης και την παρακάτω θαυματουργή συνταγή!
~  Οι αναλογίες είναι εντελώς ενδεικτικές, κάντε το ανάλογα με τις προτιμήσεις σας:
3 φλιτζάνια γάλα αμυγδάλου
1 ½ κουταλάκια κουρκουμά
½ κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη
½ κουταλάκι κάρδαμο,
πιπέρι καγιέν
2-3 Γαρίφαλα
Ένα ξυλάκι κανέλα ή ½ κουταλάκι σκόνη
Μέλι
~  Βάλτε τα συστατικά σε ένα κατσαρολάκι και ζεστάνετε αργά το γάλα, χωρίς να βράσει. Προσθέστε μέλι στα φλιτζάνια και έτοιμο.
~  Για να πολλαπλασιάσετε τα οφέλη της παραπάνω συνταγής χρησιμοποιήστε για κουρκουμά το θεραπευτικό κουρκουμά turmeric longa. Μπορείτε να τον πιείτε σκέτο είτε σύμφωνα με την παραπάνω συνταγή, χωρίς όμως να ζεστάνετε το γάλα.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
- Είναι σημαντικο επίσης να γνωρίζετε, οτι όταν συνδυάζεται με το μαύρο πιπέρι ή το πράσινο τσαι, αυξάνεται η απορρόφηση του από τον οργανισμό. Επίσης, το ιδιο αποτέλεσμα φέρνει και ο συνδυασμός του με κάποια λιπαρή ουσία, πχ. ελαιόλαδο ή βούτυρο.
~ Σε συνδυασμό με το μαύρο πιπέρι, ανεβάζει την αποτελεσματικότητά του έως 1000 φορές στον άνθρωπο.
-  Σε αυξημένες δόσεις παρουσιάζει μια σειρά απο παρενέργειες, γιαυτό πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ.

*** Εσείς ξέρετε ποια είναι τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν οι έφηβοι;
Ο εμβολιασμός έχει σώσει τις περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση αφορά τη δημόσια υγεία
~  Εμβόλια δεν πρέπει να γίνονται μόνο στα παιδιά, αλλά και στους έφηβους και τους ηλικιωμένους.
Σε ότι αφορά τα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία, πρέπει να γένονται  εξής εμβόλια:
-Η επαναληπτική δόση του τριπλού εμβολίου για διφθερίτιδα-τέτανο-κοκίτη
-Το τετραδύναμο εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο
-Eιδικά στα κορίτσια το εμβόλιο για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, τον HPV
Το τετραδύναμο εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο περιέχει τέσσερα στελέχη του και συνιστάται να γίνεται μία δόση του στις ηλικίες 12-15 ετών.
Το εμβόλιο εναντίον του HPV που προφυλάσσει από τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και συνιστάται στα κορίτσια 11-18 ετών και στις νεαρές γυναίκες ηλικίας 18-26 ετών.
Οι νεαροί ενήλικοι που θέλουν να το κάνουν δωρεάν, πρέπει να το προγραμματίσουν εγκαίρως, γιατί μετά τον Δεκέμβριο του 2016 θα χορηγείται δωρεάν μόνο στους εφήβους.

*** Πόσα κιλά θα χάσετε με μισή ώρα περπάτημα την ημέρα;
 Αλλά πιο είναι το ιδανικό για εσάς; Το περπάτημα, το τζόκινγκ ή το τρέξιμο;
Είναι όλα αερόβιες δραστηριότητες, που γυμνάζουν το κυκλοφορικό σύστημα, τονώνουν τη λειτουργία της καρδιάς, βελτιώνουν το…
αναπνευστικό σύστημα και δυναμώνουν -κυρίως, αλλά όχι μόνο- το μυϊκό σύστημα των κάτω άκρων. Επειδή είναι δραστηριότητες που απαιτούν τη μεταφορά του βάρους του σώματος, ωφελούν και το σκελετικό σύστημα, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση και -με διαφορετική διαβάθμιση- προκαλούν σημαντική απώλεια θερμίδων. Μιλάμε για το περπάτημα, το αθλητικό περπάτημα (fitness walking), το τζόγκινγκ και το τρέξιμο, που έχουν πολλά να σας προσφέρουν.
Πόσο συχνά;
Για να έχετε αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το αν ο στόχος σας είναι ο έλεγχος του σωματικού βάρους ή η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της υγείας σας, θα πρέπει ξεκινώντας να κάνετε 2-3 φορές/εβδομάδα όποια από αυτές τις δραστηριότητες διαλέξετε, για 20-30 λεπτά. Στη συνέχεια, αφού βελτιωθεί η φυσική σας κατάσταση, καλό είναι να γίνονται 4-5 φορές/εβδομάδα για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Τα κριτήρια της επιλογής
Οι διαφορές, τα υπέρ και τα κατά κάθε είδους δραστηριότητας ξεχωριστά που θα βρείτε παρακάτω, θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε το είδος της άσκησης που είναι πιο κατάλληλο για εσάς. Για να καταλήξετε όμως, πρέπει να συνυπολογίσετε τη φυσική σας κατάσταση, το μυοσκελετικό σας σύστημα, το βάρος, την ηλικία και τους στόχους που έχετε βάλει. Συνήθως, η τελική επιλογή εξαρτάται από τη δραστηριότητα που σας βολεύει περισσότερο από άποψη χρόνου, σας είναι πιο εύκολη και σας ευχαριστεί (άρα την κάνετε αγόγγυστα, τακτικά και συστηματικά).
Περπάτημα
Περιγραφή Γίνεται με μικρό διασκελισμό και συνήθως με ταχύτητα 3-4 χλμ./ώρα, κάτι που αντιστοιχεί σε κάλυψη 1 χλμ. σε 15 έως 20 λεπτά.
Μέση καύση θερμίδων = 0,042 θερμίδες/λεπτό/κιλό σωματικού βάρους.
Δηλαδή, για παράδειγμα, ένα άτομο 75 κιλών θα κάψει σε 20 λεπτά 63 περίπου θερμίδες.
ΤΑ ΣΥΝ
• Είναι εύκολο.
• Είναι κατάλληλο και ασφαλές για όλους.
• Είναι ιδανικό για ευπαθείς ομάδες και για αποκατάσταση (π.χ. εγκύους, καρδιοπαθείς, παχύσαρκους κ.ά.).
• Μπορεί να γίνει οπουδήποτε.
• Δεν έχει κραδασμούς.
• Μπορεί να γίνει έντονο (αν περπατάτε σε ανηφόρα).
ΤΑ ΠΛΗΝ
• Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα.
• Προκαλεί χαμηλή σχετικά καύση θερμίδων.
• Δεν βελτιώνει τη λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος.
• Επιφέρει μικρές βελτιώσεις στη φυσική κατάσταση.
***  Αυτά πρέπει να ξέρετε για τον βήχα του παιδιού σας
Ο βήχας είναι συχνό σύμπτωμα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, κατά τους… μήνες του χειμώνα.
Όπως όλα τα συμπτώματα στον ανθρώπινο οργανισμό, οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ο βήχας εξυπηρετεί μια λειτουργία, βοηθάει στην απομάκρυνση των ερεθιστικών ή μολυσματικών παραγόντων από τα πνευμόνια και την αναπνευστική οδό.
Επομένως, η συμπτωματική καταπολέμηση οποιουδήποτε βήχα στα παιδιά, ούτε χρειάζεται, ούτε είναι ωφέλιμη. Και πράγματι αυτό επιβεβαιώνεται από την επιστημονική τεκμηρίωση, που αποτυγχάνει να βρει όφελος από την χρήση διαφόρων αντιβηχικών.
Σκοπός του γονιού δεν είναι να καταπολεμήσει οποιοδήποτε βήχα στο παιδί του. Θα πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει πότε ο βήχας είναι ένα παροδικό σύμπτωμα μιας εκ των πολλών ιώσεων που θα περάσει το μικρό του παιδί στο δρόμο για να χτίσει την άμυνά του και πότε έχει ιδιαίτερα και πιο δύσκολα χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να τον οδηγήσουν σε παιδιατρική εκτίμηση ή και θεραπευτική αντιμετώπιση.
Από τις αρχές του φθινοπώρου και με το άνοιγμα των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων, ξεκινούν επιδημίες ιώσεων από μεγάλο αριθμό ρινο-ιών και άλλων ιών που προκαλούν κοινό κρυολόγημα. Αυτός ο τύπος βήχα ακολουθεί συνήθως ένα σύντομο διάστημα όχι υψηλού πυρετού και ρινικής καταρροής και μπορεί να επιμείνει ως μεταλοιμώδης βήχας με φθίνουσα πορεία, έως και 7-10 μέρες.
Στο στάδιο του βήχα, η μύξα του παιδιού έχει συνήθως γίνει πηχτή και το παιδί εμφανίζεται να «πνίγεται» στο ξάπλωμα ή όταν ξυπνάει ή μετά το γάλα του.
Προς ανακούφιση του παιδιού, απλά παρηγορητικά μέτρα συνήθως αρκούν: να κοιμάται πιο ανασηκωμένο με ανάκλιση (κάτω του έτους) ή σε μαξιλάρια (άνω του έτους), άφθονη αγκαλιά και ανταπόκριση, μέλι είτε σε χλιαρό ρόφημα, είτε και σκέτο πριν τον ύπνο, βιταμίνη C σε φρούτα λαχανικά και χυμό, θηλασμό και καθάρισμα της μύτης με φυσιολογικό ορό ή θαλασσινό νερό.
Με υπομονή αποφεύγουμε την πολυφαρμακία και ιδιαίτερα δυνητικά επικίνδυνα φάρμακα, όπως κατασταλτικά του βήχα.
Συχνά, στις μέρες έξαρσης του βήχα αρκεί να δώσουμε πιο χλιαρό το γάλα του ή λιγότερη ποσότητα ή σε πιο όρθια ή καθιστή θέση ή όχι με μπιμπερό αλλά σε ποτήρι, για να βελτιωθούν τα επεισόδια βήχα.
Οι γονείς έχουν το νου τους για την επιπλοκή της ωτίτιδας: αν στην πορεία της ίωσης ο πυρετός χειροτερεύει αντί να καλυτερεύει ή το παιδί φαίνεται κακοδιάθετο και στο ρίξιμο του πυρετού ή να πονάει στο αυτί του.
Ο βήχας που είναι αποτέλεσμα απλών ιώσεων του ανώτερου αναπνευστικού, όπως η ιογενής φαρυγγίτιδα, μπορεί επίσης να κάνει τον κύκλο του σε αρκετές ημέρες, έως και 10-14 μέρες ανά επεισόδιο λοίμωξης. Αν, δε, αναλογιστούμε ότι τα περισσότερα μικρά παιδιά χτίζουν την άμυνά τους, καταπολεμώντας κατά την διάρκεια της προσχολικής ηλικίας πάνω από 50-60 ιώσεις συνολικά, και ότι ένα μικρό παιδί που ξεκινάει για πρώτη φορά βρεφονηπιακό σταθμό είναι πιθανό να κολλήσει -ως παρθένος οργανισμός- μια καινούργια ίωση κάθε βδομάδα, γίνεται εμφανές ότι -ιδιαίτερα κατά την περίοδο του χειμώνα- ένα φυσιολογικό κατά τα άλλα παιδί μπορεί να έχει σχεδόν μόνιμα υποτροπιάζοντα βήχα με κάθε κύκλο λοίμωξης.
Ο βήχας αυτός είναι μεταλοιμώδης και στο τελείωμά του, εκεί που καλυτερεύει, υποτροπιάζει με μια καινούργια ίωση που θα  έρθει .. 
***   Tα παράξενα συμπτώματα μιας «σιωπηλής» καρδιακής προσβολής
 -

«Την καρδιά σας, σαν τα μάτια σας». Αυτό προτρέπουν οι ερευνητές αφού ανακάλυψαν ότι μπορεί κάποιος να πάθει «σιωπηλή» καρδιακή προσβολή και συστήνουν οι άνθρωποι και κυρίως οι άντρες που έχουν περάσει τα 45 χρόνια να κάνουν τακτικούς ελέγχους της καρδιάς τους. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ)των ΗΠΑ οι καρδιακές προσβολές δεν έχουν όλες τα ίδια συμπτώματα, δηλαδή πόνο στο στήθος και εφιδρώσεις, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μία καρδιακή προσβολή μπορεί να χτυπήσει «σιωπηλά», εμφανίζοντας ελάχιστα ή και καθόλου συμπτώματα. Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 1.800 άτομα, άνω των 45 χρόνων, τα οποία δεν είχαν καρδιακά προβλήματα. Στη συνέχεια τα εξέτασαν 10 χρόνια αργότερα και διαπίστωσαν ότι το 8% των συμμετεχόντων παρουσίαζαν αλλοιώσεις στους καρδιακούς ιστούς. Η πλειοψηφία των ατόμων αυτών δεν γνώριζαν για τα προβλήματα που εμφάνισε η καρδιά τους, ενώ το 50% αυτών είχαν όλα τα τυπικά στοιχεία μιας καρδιακής προσβολής. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είχαν περάσει μία καρδιακή προσβολή χωρίς καν να το γνωρίζουν. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς έχουν κάποια συμπτώματα τα οποία αισθάνονται, αλλά δεν ήταν αρκετά για να πάνε στο γιατρό», λέει ο συντάκτης της μελέτης δρ. Ντέιβιντ Μπλούμκε, διευθυντής της Κεντρικής Κλινικής του ΝΙΗ.  Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπιος πόνος στο στήθος, ναυτία, έμετος, ανεξήγητη κόπωση, αίσθημα καύσου, δυσκολία στην αναπνοή ή δυσφορία στο λαιμό και ξηρότητα στην στοματική κοιλότητα, λέει.  Σε μία «σιωπηλή» καρδιακή προσβολή μπορεί κανείς να αισθανθεί σαν να έχει μία ίωση του στομάχου ή του αναπνευστικού. Σαν γρίπη ή δυσπεψία. Σε αντίθεση με αυτές τις ασθένειες όμως, ακόμη και μια ήπια καρδιακή προσβολή μπορεί να αφήσει τα «σημάδια» της στην καρδιά σας, προκαλώντας ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, ή αρρυθμία, λέει ο δρ. Μπλούμκε.  Έτσι προτείνει πως το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι άνθρωποι είναι να παρακολουθούν συχνά την καρδιά τους και ιδιαίτερα όταν δεν αισθάνονται 100% καλά. Αν είστε πάνω από τα 40 με οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή συντρέχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το κάπνισμα τότε θα πρέπει να απευθύνεστε στο γιατρό σας το συντομότερο δυνατό αν τα συμπτώματα επιμένουν περισσότερο από 20 λεπτά ή αν επιδεινώνονται με κάποια δραστηριότητα.  Ακόμα κι αν δεν έχετε συμπτώματα και αισθάνεστε απολύτως υγιείς καλό είναι μία φορά το χρόνο να κάνετε ένα τσεκ απ. Εξάλλου ο δρ. Μπλούμκε λέει ότι «την καρδιά μας δεν την πληγώνει μόνο μία καρδιακή προσβολή, αλλά και άλλα πράγματα όπως, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία».    Στην πραγματικότητα, το 70% των ατόμων με μη διαγνωσμένες καρδιακές παθήσεις που πέθαναν από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο έδειξε πράγματι ότι είχαν ουλές στις καρδιές τους, σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη. Γι αυτό η έγκαιρη ανίχνευση της καρδιακής νόσου είναι σημαντική, έτσι ώστε να προληφθεί μία καρδιακή προσβολή.  Πηγή: www.news.gr .-
*** 9 καθημερινές συνήθειες που μας γερνούν
 Μπορεί να αισθανόμαστε μικρότεροι από ό,τι φαινόμαστε, αλλά η αλήθεια είναι ότι η κούραση της δουλειάς, το καθημερινό τρέξιμο και ο σύγχρονος τρόπος ζωής αφήνουν ανεξίτηλα τα σημάδια στο σώμα και κυρίως στο πρόσωπο μας.  
Οι ειδικοί μας προτείνουν κάποιους τρόπους που μπορούν να μας βοηθήσουν να γυρίσουμε τον χρόνο…πίσω.
Είστε νυχτοπούλι;
Εάν συνηθίζετε να κοιμάστε αργά, πρέπει να έχετε κατά νου ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνήθειας σύντομα θα τα δείτε να «χαράσσονται» στο πρόσωπό σας. Η στέρηση ύπνου προκαλεί σακούλες κάτω από τα μάτια, πεσμένα, κουρασμένα βλέφαρα και ωχρότητα, σημάδια που σας κάνουν να φαίνεστε λιγότερο υγιείς άρα και λιγότερο ελκυστικοί, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Κρατάτε κακία;
Αν είστε σε θέση να αφήσετε πίσω το παρελθόν και τις όποιες δυσάρεστες αναμνήσεις έχετε από αυτό, μπορείτε να προσθέσετε χρόνια στο …σώμα σας. Αρκετές μελέτες δείχνουν, ότι η συγχώρεση και η μετάνοια έχουν εμφανή, θετικά σημάδια στον οργανισμό.
Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Behavioral Medicine το 2005, έδειξε ότι η έλλειψη συγχώρεσης αυξάνει τη δραστηριότητα των νευρώνων, η οποία μειώνει την ποιότητα του ύπνου.
Επιπλέον, η μνησικακία αυξάνει το άγχος, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης. Η ορμόνη αυτή του στρες στη συνέχεια, συμβάλλει στην… αύξηση του σωματικού βάρους, της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα και του κινδύνου του διαβήτη.
Ασκείστε μόνο όταν «πρέπει»;
Αν τα σχέδιά σας για το γυμναστήριο ξεκινούν την 1η Ιανουαρίου, στο πνεύμα των μεγάλων αποφάσεων για το νέο έτος, προκειμένου να χάσετε τα κιλά των γιορτών, τότε ίσως να πρέπει επιτέλους να παραδεχτείτε την αλήθεια: κοροιδεύετε τον εαυτό σας.
Αντίθετα, πολλές μελέτες δείχνουν, ότι η τακτική άσκηση βοηθά στην πρόληψη των ασθενειών που αφορούν στην ηλικία, ενώ παράλληλα παρατείνει τη διάρκεια ζωής. Η καθημερινή άσκηση συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και αυξάνει τις ευεργετικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη, ενώ βοηθά στον έλεγχο της υψηλής πίεσης του αίματος, βελτιώνει τη διάθεση και κρατά ισχυρό και ευέλικτο το σώμα καθώς γερνά.
Είστε γλυκατζήδες;
Αν δεν λέτε ποτέ όχι σε επιδόρπια και γλυκά, μπορεί σύντομα να χρειαστεί να πείτε «ναι, έχω ρυτίδες». Ακολουθώντας μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, δε θα βλάψει μόνο την περιφέρεια της μέσης, αλλά θα αυξήσει τον κίνδυνο του διαβήτη και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και προβλήματα στο δέρμα.
Όταν τρώτε ζάχαρη, συμβαίνει μια διαδικασία, που ονομάζεται γλυκοζυλίωση, κατά την οποία όταν η ζάχαρη στο αίμα συνδέεται με τις πρωτεΐνες, σχηματίζουν νέα μόρια που ονομάζονται τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης ή για συντομία… γήρανση. Με απλά λόγια, η ζάχαρη, ενεργοποιεί μία διαδικασία, η οποία καταστρέφει την ελαστικότητα του δέρματος, κάνοντας πιο έντονες τις ρυτίδες.


***   Άσκηση και καρδιακή ανεπάρκεια: Κάλλιο αργά παρά ποτέ
 Ακόμα και αν κάποιος αρχίζει πιο αργά στη ζωή του να ασκείται, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ ακόμα και μέτρια αύξηση στη δραστηριότητα θα μπορούσε να παράσχει κάποιου βαθμού προστασία.
Ο ερευνητής Dr. Chiadi Ndumele, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι όσον αφορά την άσκηση και την καρδιακή ανεπάρκεια, το αξίωμα ‘’καλύτερα αργά παρά ποτέ’’ μοιάζει αληθινό και ότι ακόμα και λίγη άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες άσκησης περίπου 11.000 Αμερικανών αντρών και γυναικών σε 20χρονη κυβερνητική έρευνα για τη γήρανση και την καρδιοπάθεια.
Οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία από 45 έως 64 ετών. Κανείς δεν εμφάνιζε καρδιοπάθεια στην έναρξη της έρευνας. Αξιολογήθηκαν τα επίπεδα δραστηριότητας σε 2 επισκέψεις, σε διάστημα 6 ετών.
Σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνταν, στις 2 επισκέψεις, άνθρωποι που υιοθετούσαν ή ξεπερνούσαν τα συνιστώμενα επίπεδα άσκησης (150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης την εβδομάδα) στις 2 επισκέψεις, είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, ανακάλυψε η έρευνα. Όσοι σταθερά ασκούνταν μετρίως, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο.
Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι μη δραστήριοι άνθρωποι, που σε κάποια στιγμή της έρευνας ασκήθηκαν για να φτάσουν το συνιστώμενο επίπεδο, εμφάνισαν μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας κατά 22%. Οι αδρανείς που αύξησαν το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας σε περίπου 30 λεπτά περπατήματος, 4 φορές την εβδομάδα, μείωσαν τον κίνδυνο κατά 12%, ανακάλυψε η έρευνα.
Η έρευνα παρουσιάστηκε νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα στο συνέδριο της American Heart Association στο Ορλάντο.
Η ερευνήτρια Dr. Roberta Florido, του Johns Hopkins, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι αποθαρρύνονται αν δεν έχουν χρόνο ή ικανότητα για έντονη άσκηση, αλλά τα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμα και λίγη άσκηση παίζει ρόλο και ότι η έναρξή της αργότερα στη ζωή είναι καλύτερη από το να μην ασκείται κάποιος καθόλου.
 
***   Αυτά είναι τα συμπτώματα για τη λοίμωξη του αναπνευστικού που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Μέχρι να φτάσουμε στο χειμώνα , ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορες ιώσεις και κρυολογήματα που μας ταλαιπωρούν με συμπτώματα όπως το συνάχι, ο βήχας, ο πονόλαιμος, ο πυρετός κ.α. Έχετε σκεφτεί ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι και τόσο αθώα;
Τότε κάνουμε λόγο για σοβαρότερες περιπτώσεις, όπου τα μικρόβια καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι και τους πνεύμονες. Ο λόγος για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, από το κοινό κρυολόγημα μέχρι την πνευμονία και διακρίνονται σε δυο κατηγορίες, του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού, οι οποίες χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης.
Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού αφορούν τον ρινικό βλεννογόνο, το φάρυγγα, το λάρυγγα, τις αμυγδαλές, την τραχεία, προκαλώντας παθήσεις που αντίστοιχα ονομάζουμε ρινίτιδα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα και τραχειοβρογχίτιδα.
Οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού αφορούν τους πνεύμονες. Πρόκειται για σοβαρά νοσήματα, που συνήθως οφείλονται σε μικρόβια και όχι σε ιούς, είναι δηλαδή μικροβιακές λοιμώξεις
Ένα από τα κύρια συμπτώματα της λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος είναι συνήθως ο βήχας. Άλλα συμπτώματα είναι η ρινική συμφόρηση και καταρροή, ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, οι μυαλγίες-αρθραλγίες. Τα συμπτώματα κορυφώνονται κατά κανόνα ύστερα από 2-3 ημέρες και στη συνέχεια σταδιακά υποχωρούν.
Ωστόσο, ο βήχας ενδέχεται να επιμένει και μετά την ίαση της λοίμωξης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η φλεγμονή των αεραγωγών, που προκλήθηκε από τη λοίμωξη, πιθανώς να χρειάζεται χρόνο μέχρι να επιλυθεί. Μπορεί να χρειαστούν 2-3 εβδομάδες, αφότου περάσουν τα υπόλοιπα συμπτώματα, μέχρι να υποχωρήσει εντελώς και ο βήχας. Μερικές φορές η λοίμωξη μεταφέρεται στον πνευμονικό ιστό, στα ιγμόρεια ή στα αυτιά. Τα βακτήρια ευδοκιμούν στη βλέννα και γι’ αυτόν το λόγο κάποιοι αναπτύσσουν δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις των ιστών του πνεύμονα (πνευμονία), των αυτιών ή των ιγμορείων
Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα που πρέπει όμως να χορηγούνται σε περιπτώσεις μικροβιακών λοιμώξεων και πάντα κατόπιν ιατρικής συμβουλής. Χορηγούνται κυρίως σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σε ηλικιωμένα ή εξασθενημένα άτομα όπου μια ιογενής λοίμωξη μπορεί να μετατραπεί σε μικροβιακή και τότε η αντιβίωση κρίνεται άκρως απαραίτητη.
Για την αντιμετώπιση των βλεννών μπορούν να χρησιμοποιηθούν βλεννολυτικά σκευάσματα π.χ. αμβροξόλη. Η αμβροξόλη είναι ένα μόριο με ολοκληρωμένη φαρμακολογική δράση: α) βλεννολυτική, δηλ μειώνει το ιξώδες της βλέννης, β) αποχρεμπτική εφόσον έχει βλεννοκινητικές ιδιότητες αλλά και γ) βλεννορυθμιστική (αποκαθιστά τη δραστηριότητα του κροσσωτού επιθηλίου). Επιπλέον όμως έρευνες έχουν δείξει ότι η συγχορήγηση της αμβροξόλης με αντιβιώσεις αυξάνει τα επίπεδα αντιβιοτικών στους πνευμονικούς ιστούς και τις ενοχλήσεις στο λαιμό.
Πιο συγκεκριμένα όταν η αμβροξόλη χορηγήθηκε συνδυαστικά με αμοξυκιλλίνη, ερυθροκυμίνη ή κεφουροξίμη σε σύγκριση με χορήγηση αντιβιοτικού σε συνδυασμό με placebo, τα αποτελέσματα έδειξαν σχεδόν διπλάσια συγκέντρωση αντιβίωσης – από την 1η κιόλας ημέρα- όταν χρησιμοποιείται αμβροξόλη σε συνδυασμό με αντιβιοτικό από όταν χρησιμοποιείται μόνο το αντιβιοτικό. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής αναρρώνει νωρίτερα αν μαζί με την αντιβίωση συγχορηγηθεί αμβροξόλη.
Συνολικά το ιστορικό και η εξέταση του ασθενούς, βοηθούν στο να γίνει η διάγνωση της πνευμονίας και σε πολλές περιπτώσεις να αναγνωρισθεί ο παράγοντας που την έχει προκαλέσει. Σε κάθε περίπτωση, αντιμετωπίστε την πνευμονία σε συνεργασία με τον γιατρό σας και χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή μόνο κατόπιν συνεννόησης μαζί του

***  Δείτε όλα τα συμπτώματα από τις φραγμένες αρτηρίες
Έρευνες αναφέρουν ότι σχεδόν το 80% των καρδιακών παθήσεων μπορούν…
να προβλεφθούν με μικρές καθημερινές αλλαγές. Ωστόσο, υπάρχουν
κάποια σιωπηλά σημάδια που πρέπει να μας προϊδεάσουν ότι οι αρτηρίες μας ενδεχομένως να είναι φραγμένες.
Στυτική δυσλειτουργία
Οι άνδρες έχουν ένα ενσωματωμένο σύστημα προειδοποίησης για τη σιωπηλή στεφανιαία νόσο. Η αδυναμία ή η δυσκολία στυτικής λειτουργίας ενδεχομένως να είναι ένα σημάδι φραγμένων αρτηριών στην πύελο, ενδείξεις μίας επικείμενης καρδιακής προσβολής.
Υπάρχουν, κατά μέσον όρο, τρία έως πέντε έτη μεταξύ της έναρξης των στυτικών δυσλειτουργιών και της διαπίστωσης της στεφανιαίας νόσου. Χρόνος ικανός, για να εντοπίσει ο γιατρός σας το πρόβλημα και να εργαστείτε από κοινού για την πρόληψη των καρδιακών ζητημάτων.
Φαλάκρα
Σε μια ΝΕΑ εμπεριστατωμένη μελέτη, που διεξήχθη σε σχεδόν 37.000 άνδρες, η έντονη φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού προέβλεψε την παρουσία σιωπηλών ενδείξεων για φραγμένες αρτηρίες σε οποιαδήποτε ηλικία.
Σε μια ξεχωριστή μελέτη, που έγινε σε περισσότερα από 7.000 άτομα (συμπεριλαμβανομένων και 4.000 γυναικών), η μέτρια έως σοβαρή φαλάκρα διπλασίαζε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο και στα δύο φύλα.
Πτυχή του αυτιού
Μια πτυχή στο λοβό του αυτιού (συγκεκριμένα, μία γωνιακή πτυχή στο αυτί που υπάρχει διαγώνια από το κανάλι μέχρι το κατώτερο άκρο του λοβού) έχει αναφερθεί σε ιατρικές εκθέσεις ως ένδειξη σιωπηλής στεφανιαία νόσου. Η πτυχή του αυτιού μπορεί να προκύψει από κακή κυκλοφορία του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών της καρδιάς.
Αν και μερικοί ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι μια πτυχή είναι μόνο μια γενική ένδειξη της γήρανσης του πληθυσμού, οι ερευνητές πρόσφατα χρησιμοποίησαν την πιο εξελιγμένη μέθοδο αξονικής τομογραφίας για τη μέτρηση της σιωπηλής στεφανιαία νόσου και διαπίστωσαν ότι σε μία προβλεπόμενη καρδιοπάθεια το αυτί τσαλακώνεται. Φυσικά συνυπολόγιζαν και άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το κάπνισμα κ.λπ.
Πόνος στην κνήμη
Ο πόνος στην κνήμη μπορεί να σημαίνει ότι έχουν μπλοκάρει οι αρτηρίες των σκελών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των καπνιστών, πριν ακόμα διαγνωστεί η στεφανιαία νόσος. Ένα τέτοιο σύμπτωμα απαιτεί αξιολόγηση χωρίς καθυστέρηση όμως, ώστε ο γιατρός σας να εξετάσει τους παλμούς στα πόδια σας, να εκτελέσει απλές μετρήσεις της πίεσης του αίματος (στα πόδια) και τη ροή του αίματος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της κακής κυκλοφορίας.
Είναι ζωτικής σημασίας οι καρδιακές παθήσεις να διαγιγνώσκονται όσο το δυνατόν νωρίτερα, διότι υπάρχουν πολλές διατροφικές και ιατρικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστροφή του προβλήματος.

***  Σταματήστε να αναπνέετε από το στόμα τώρα!
 Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αντί για τη μύτη έχουν συνηθίσει να αναπνέουν με το…
στόμα. Αυτή η συνήθεια όμως είναι κακή και βλαβερή για τον   οργανισμό μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο αέρας όταν εισπνέουμε με την μύτη φιλτράρεται, μέσω του επιθηλίου και έτσι δεν επιτρέπεται η είσοδος στα ξένα σωματίδια που τυχόν συμπαρασύρονται μαζί με τον αέρα στη διαδικασία της αναπνοής.
Όταν η αναπνοή πραγματοποιείται από το στόμα κ επειδή ο βλεννογόνος της στοματικής κοιλότητας δεν είναι φτιαγμένος για να δέχεται τόσον αέρα, το στόμα ξεραίνεται, με αποτέλεσμα αυτή η αίσθηση της ξηρότητας να μας ενοχλεί ενώ από τη στιγμή που ο αέρας δεν φιλτράρεται πολλά σωματίδια να καταλήγουν στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα.

***   Γιατί πρέπει να περπατάμε συχνότερα ξυπόλητοι;
Πιθανότατα η ιδέα να αφήνετε τις πατούσες σας εκτεθειμένες στα… κάθε είδους μικρόβια που βρίσκονται εντός και εκτός σπιτιού δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική, ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν λιγότερη «εξάρτηση» από τα παπούτσια για καλύτερη υγεία!
Ερευνητές από το Κολλέγιο Ίθακα των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το onmed.gr, επισημαίνουν ότι ο ρόλος των μυών του πέλματος είναι αρκετά υποτιμημένος αλλά καθοριστικός όσον αφορά την ισορροπία, τη σωστή στάση σώματος και την πρόληψη τραυματισμών και πτώσεων.
Τα πέλματά μας, εξηγούν, λειτουργούν βάσει ενός κύκλου αλληλεπίδρασης. Από τους πιο μικρούς έως τους πιο μεγάλους μύες κατά μήκος ολόκληρου του ποδιού, καθένας αποστέλλει μηνύματα στον εγκέφαλο σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον. Όταν η αποστολή αυτών των μηνυμάτων δεν ολοκληρώνεται επιτυχώς, προκύπτουν τραυματισμοί, επειδή κάποια άλλη μυϊκή ομάδα προσπαθεί να αντισταθμίσει την έλλειψη επικοινωνίας. Τα παπούτσια συχνά ευθύνονται για τέτοιου είδους εκβάσεις, καθώς, όταν περπατάμε, τρέχουμε, χορεύουμε, κάνουμε άλματα κ.λπ., οι μύες των κάτω άκρων απορροφούν την ισχύ πρόσκρουσης ολόκληρου του σώματος. Εάν οι ελάσσονες μύες των κάτω άκρων δεν αποστείλουν τις αναγκαίες πληροφορίες στον εγκέφαλο, οι μείζονες μύες θα πρέπει να αντισταθμίσουν την έλλειψη αυτή. Έτσι, καταπονούνται υπερβολικά και είναι πιθανό να προκύψει τραυματισμός.
«Όταν βάζουμε μια σόλα κάτω από το πέλμα, εξασθενεί η διαδικασία μεταφοράς της πληροφορίας», δηλώνει ο Πάτρικ ΜακΚίον, καθηγητής στο Τμήμα Σωματικής Άσκησης και Επιστημών του Αθλητισμού του Κολλεγίου Ίθακα. «Υπάρχει ένας χαμένος κρίκος ανάμεσα στο περιβάλλον και το σώμα», συμπληρώνει ο καθηγητής, επισημαίνοντας ωστόσο πως «ορισμένα παπούτσια είναι πολύ καλά, από την άποψη ότι παρέχουν υποστήριξη». Συνέπεια βέβαια αυτής της υποστήριξης μπορεί να είναι η απώλεια πληροφοριών και ένας επακόλουθος τραυματισμός από υπερβολική καταπόνηση.
Έτσι, ο ΜακΚίον και οι συνεργάτες του συνιστούν να περπατάμε συχνότερα ξυπόλυτοι, ώστε να «εξασκήσουμε» περισσότερο την αλληλεπίδραση του σώματός μας με το περιβάλλον. «Όσο περισσότερο περπατάμε ξυπόλυτοι, για παράδειγμα στο σπίτι ή στο γραφείο, τόσο το καλύτερο», τονίζει ο καθηγητής

***  Φτέρνισμα: Ποιες βλάβες μπορεί να προκαλέσετε όταν το κρατάτε
Πολλοί από εμάς όταν ξαφνικά νιώσουμε ότι θέλουμε να φτερνιστούμε, κρατάμε το φτέρνισμα μας, στην προσπάθειά μας να μην εκτονωθεί, συνήθως όταν βρισκόμαστε με άλλους μαζί.
Σύμφωνα με την Δρ. Άλισον Κατλέτ Γούνταλ, ωτορινολαρυγγολόγο του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Αρκάνσας, αυτή η συνήθεια μπορεί να αποβεί μοιραία για την υγεία μας, προκαλώντας πολλαπλές βλάβες στον οργανισμό μας.
Η κυριότερη είναι ότι μπορεί να προκαλέσει εσωτερική ζημιά στο αυτί,συμπεριλαμβανομένης της ρήξης τυμπάνου.
Όπως εξηγεί η Δρ. Γούνταλ: «Πριν από το φτέρνισμα, ένα σημαντικό ποσό πίεσης του αέρα συσσωρεύεται στους πνεύμονες κατά την προετοιμασία της άμεσης εκκένωσης της ρινικής κοιλότητας. Αν το φτέρνισμα συγκρατείται κλείνοντας την μύτη ή κρατώντας το στόμα κλειστό, αυτό ωθεί τον πεπιεσμένο αέρα πίσω στην ευσταχιανή σάλπιγγα και μέσα στην κοιλότητα του μέσου ωτός».
Για να επισημάνει ότι: «Η συγκράτηση του φτερνίσματος μπορεί να προκαλέσειξαφνική σοβαρή απώλεια ακοής, βαρηκοΐα, ακόμη και ίλιγγο».
Επίσης, άλλες βλάβες που ενδέχεται να προκληθούν είναι:
Τραυματισμοί διαφράγματος
Ρήξη των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια
Ρήξη ή αποδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.


***  Τι κίνδυνο κρύβει ο πόνος στο πόδι;
Κάθε πέλμα περιέχει 26 οστά, τα οποία σχηματίζουν δύο τόξα, ή αλλιώς “καμάρες” στο κάτω μέρος.
Η διαμήκης “καμάρα” είναι εκείνη που καταννοοούν οι περισσότεροι άνρθρωποι και εκτείνεται από τη φτέρνα μέχρι τα δάχτυλα και η εγκάρσια “καμάρα” ανοίγεται στο πλάτος του πέλματος.
Τα οστά του τόξου συγκρατούνται με ινώδεις ιστούς, γνωστούς ως συνδέσμους. Οι μυς του ποδιού, μαζί με ένα σκληρό, νευρώδη ιστό γνωστό ως περιτονία πελματιαία, παρέχουν δευτερογενή στήριξη στο πόδι. Υπάρχουν επίσης στρώματα λίπους στο πόδι που βοηθούν στην υποστήριξη, απορρόφηση και κατανομή του σωματικού βάρους. Ο πόνος στην καμάρα του πέλματος μπορεί να συμβεί κάθε φορά που κάτι πάει στραβά με τη λειτουργία ή την αλληλεπίδραση οποιασδήποτε από αυτές τις δομές.
Πόνος στην καμάρα του ποδιού: Άιτια
 Οι καμάρες είναι οι βασικές δομές του ποδιού που απορροφούν και “αντανακλούν” δύναμη από το σώμα προς τον έξω κόσμο, όταν στεκόμαστε όρθιοι. Όταν κάτι συμβαίνει σε αυτές τις δομές, υπάρχει πόνος και ίσως τραυματισμός.
Μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες του πόνου στην καμάρα. Απευθείας τραύμα σε εκείνο το σημείο, διάστρεμμα συνδέσμων, μυική τάση, κακή εμβιομηχανική ευθυγράμμιση, κατάγματα κόπωσης, καταπόνηση και φλεγμονώδης αρθρίτιδα είναι μερικές από τις αιτίες αυτές.
Ο τραυματισμός στην πελματιαία περιτονία είναι μια κοινή αιτία του πόνου αψίδα. Η πελματιαία περιτονία είναι ο παχύς, συνδετικός ιστός που υποστηρίζει την αψίδα στο κάτω μέρος του ποδιού. Εκτείνεται την φτέρνα προς τα εμπρός μέχρι τα μετατάρσια οστά των δαχτύλων. Όταν αυτή έχει υποστεί ζημιά, δημιουργείται φλεγμονή και πόνος στην καμάρα του ποδιού.
Επίσης, ένας τραυματισμός με αμβλύ αντικείμενο, όπως όταν κάποιος πατάει μια πέτρα, μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε μια μελανιά (θλάση) αλλά και ζημιά στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές του ποδιού. Πολλοί από τους μυς της κνήμης και του ποδιού συνδέονται πάνω ή κοντά στην καμάρα..
Ένα διάστρεμμα της καμάρας συμβαίνει όταν οι σύνδεσμοι που συγκρατούν τα οστά μεταξύ τους είναι εξαντλημένοι και οι ίνες σχίζονται. Οι μυς του ποδιού μπορεί να είναι σε διαρκή τάση από υπερέκταση, κατάχρηση, υπερφόρτωση, μώλωπες, ή από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο. Αρθρίτιδα των αρθρώσεων της καμάρας μπορεί επίσης να προκύψει εάν το πόδι υποβάλλεται σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις που ασκούν τάση στην αψίδα.
Ένας παράγοντας που συχνά συμβάλλει σε τραυματισμούς του πέλματος είναι τα πάρα πολύ σκληρά ή πολύ μαλακά παπούτσια, που έχουν κακή ποιότητα απορρόφησης, ή γίνονται πολύ σκληρά μετά από μακριχρόνια χρήση.
Πώς περνάει ο πόνος στην καμάρα του ποδιού
 Όταν αρχίσετε να έχετε δυσφορία ή πόνο στην περιοχή, μπορείτε να περιποιηθείτε τον εαυτό σας με ανάπαυση, πάγο, απαλό μασάζ και ανύψωση του πέλματος. Απλά φάρμακα που δεν απαιτούν συνταγή γιατρού μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τη δυσφορία και τον πόνο.
Η ξεκούραση θα επιτρέψει στους ιστούς να θεραπευτούν, αφού δεν θα υπάρχουν περαιτέρω πιέσεις στην πληγείσα περιοχή.
Ο πάγος θα πρέπει να μην εφαρμόζεται στο σημείο για πάνω από 20 λεπτά κάθε φορά. Βάλτε τον πάγο σε μια πλαστική σακούλα ή τυλίξτε τον με μια πετσέτα. Τα επιθέματα πάγου του εμπορίου δεν συνιστώνται, επειδή είναι συνήθως πάρα πολύ κρύα.
Η συμπίεση (μασάζ) και η ανύψωση θα βοηθήσουν στην πρόληψη τυχόν πρηξίματος των προσβεβλημένων ιστών.
Επίσης, υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά πλαστικά ή λαστιχένια στηρίγματα που μπαίνουν στο παπούτσι σας και στηρίζουν καλύτερα την καμάρα του ποδιού σας, μειώνοντας τον πόνο και βοηθώντας σας να βαδίζετε πιο άνετα.
Υπάρχουν δύο τύποι απλά φάρμακα που μπορεί να σας βοηθήσουν με τον πόνο και το πρήξιμο στην πληγωμένη καμάρα του ποδιού. Η ακεταμινοφαίνη θα βοηθήσει με τον πόνο και τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, θα βοηθήσουν με τον πόνο, αλλά και με την μείωση της φλεγμονής.
Κάθε φάρμακο φυσικά θα πρέπει να λαμβάνεται ΠΑΝΤΑ με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Επίσης, ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε ιστορικό έλκους του στομάχου. Εκείνοι που έχουν χρόνιες παθήσεις ή που λαμβάνουν άλλα φάρμακα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους σχετικά με το καταλληλότερο είδος του αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

***    Το κάπνισμα και η γυναικεία γονιμότητα
lasmok
-   Στις γυναίκες το κάπνισμα επιδρά στον εμμηνορυσιακό κύκλο, προκαλώντας χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων. Επιπλέον επηρεάζει τη λειτουργικότητα των σαλπίγγων μειώνοντας την κινητικότητα και βέβαια μειώνει σημαντικά την ποιότητα και την βιωσιμότητα των ωαρίων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι καπνίστριες πριν ακόμα μείνουν έγκυες, έχουν τις προϋπoθέσεις μιας εγκυμοσύνης με προβλήματα. Ακόμη κι αν μια γυναίκα καταφύγει στην εξωσωματική γονιμοποίηση, αν είναι μη καπνίστρια, είναι αποδεδειγμένο ότι έχει διπλάσιες πιθανότητες επιτυχίας απ’ ό,τι αν είναι καπνίστρια. Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια βλαβερή για την υγεία όλων μας, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας. Αν η επιθυμία σας να γίνετε γονείς σταθεί αφορμή για να κόψετε το τσιγάρο είτε αντιμετωπίζετε προβλήματα γονιμότητας, είτε όχι- το κέρδος είναι δεδομένο.
πηγή: www.ladyslife.gr

***  Καρκίνος μαστού και Αλτσχάιμερ
cancer altzheimer
-   Τη σχέση του γονιδίου που προκαλεί καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών με τη νόσο Αλτσχάιμερ, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.Οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους ασθενών οι οποίοι είχαν πεθάνει από νόσο Αλτσχάιμερ, διαπιστώνοντας πως έφεραν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα του υγιούς BRCA1 – ένα εύρημα που επιβεβαίωσαν στη συνέχεια στους εγκεφάλους πειραματόζωων γενετικά τροποποιημένων ώστε να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ.Στο επόμενο στάδιο της έρευνάς τους, μείωσαν τα επίπεδα του BRCA1 στους εγκεφάλους υγιών ποντικιών, διαπιστώνοντας ότι ανέπτυξαν προβλήματα μάθησης και μνήμης επειδή άρχισαν να συρρικνώνονται και να γίνονται δυσλειτουργικά τα κύτταρα του εγκεφάλου τους.Όταν, δε, προχώρησαν σε μειώσεις του BRCA1 και στα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, τα οποία ήταν προδιατεθειμένα να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ, οι δομικές και νοητικές αλλαγές ήταν ακόμα εντονότερες, γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Nature Communications».Γιατί συνέβαινε αυτό; Η αιτία ως φαίνεται είναι η συσσώρευση της βήτα-αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, απαντά ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λέναρτ Μάκε, διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογικών Ασθενειών Gladstone και καθηγητής Νευροεπιστήμης & Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).
πηγή: www.ladyslife.gr

***  Κολπίτιδα
kolpitida
-  Κολπίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή στην περιοχή του κόλπου, συνήθως λόγω διατάραξης της φυσιολογικής μικροχλωρίδας των γυναικείων γεννητικών οργάνων ή λόγω λοίμωξης από μικρόβιο. Η κολπίτιδα μπορεί επίσης να προκύψει από την πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων σε γυναίκες που έχουν περάσει από το στάδιο της εμμηνόπαυσης. Η αντιμετώπιση της κολπίτιδας εξαρτάται από την ακριβή αιτία που προκαλεί τη φλεγμονή. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, οι τέσσερις βασικοί τύποι κολπίτιδας είναι οι εξής:
Βακτηριακή κολπίτιδα: Είναι αποτέλεσμα υπερβολικής ανάπτυξης κάποιου μικροοργανισμού που βρίσκεται φυσιολογικά στο γυναικείο κόλπο. Μυκητίαση: Οφείλεται συνήθως στο μύκητα Candida albicans, ο οποίος ζει φυσιολογικά στο γυναικείο κόλπο.
Τριχομονίαση (τριχομονάδωση): Οφείλεται σε παράσιτο και συνήθως μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Ατροφία (ατροφική κολπίτιδα): Είναι αποτέλεσμα της πτώσης στα επίπεδα των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση.  πηγή: www.ladyslife.gr   .-

***   ALERT! Έρχεται επιδημία χολέρας...
xolera
~   Μπορεί να νομίζαμε ότι οι ασθένειες του μεσαίωνα εξαφανίσθηκαν για πάντα, στοιχεία όμως από το Ιράκ διαψεύδουν τις εν λόγω πεποιθήσεις.
Διαγνώστηκαν 2.724 άνθρωποι με χολέρα σε 17 νομούς του Ιράκ ενώ μέχρι στιγμής δύο έχουν χάσει τη μάχη για τη ζωή τους.
Η Τουρκία ήταν η χώρα που έφερε στο φως της δημοσιότητας τα στοιχεία, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα και ενα από αυτά αν πίσω από την ενημέρωση κρύβονται σκοπιμότητες.
Τέλος, η Ελλάδα δεν έχει κοινά σύνορα με το Ιράκ αλλά πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η παράμετρος της λαθρομεταναστευτικής ροής. Πολλοί Ιρακινοί βλέπουν την Ελλάδα ως πόρτα για την Ευρώπη και οι φόβοι μεγαλώνουν σχετικά με την εκδήλωση επιδημίας της ασθένειας και στη χώρα μας.

***   Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών έχει ανασφάλεια για την εμφάνιση του στήθους της;
poio einai to kalutero gunaikeio stithos
~  Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών έχει ανασφάλεια για την εμφάνιση του στήθους της περισσότερο σχεδόν από κάθε άλλο σημείο του σώματός της. Και σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plastic and Reconstructive Surgery, το ασύμμετρο ή το πολύ μεγάλο στήθος μπορεί να οδηγήσει τη γυναίκα σε προβλήματα ψυχικής υγείας, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και διατροφικές διαταραχές.
Οι δύο μαστοί στο στήθος της γυναίκας έχουν συχνά διαφορετικό μέγεθος και σχήμα, ειδικά κατά την ηλικία που το σώμα της ακόμη διαμορφώνεται (εφηβεία). Αυτό είναι γνωστό ως ασυμμετρία του μαστού και επηρεάζει περισσότερες από τις μισές γυναίκες. Ο δρ Brian Labow, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και χειρουργός στο νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, υποστηρίζει ότι η ασυμμετρία του μαστού είναι κάτι περισσότερο από ένα «απλό θέμα εμφάνισης» και ότι μπορεί να έχει αρνητικές ψυχολογικές και συναισθηματικές συνέπειες για τις γυναίκες.
Για να αναλύσουν τις επιπτώσεις της ψυχικής υγείας της εμφάνισης και του μεγέθους του στήθους στη γυναίκα, ο Labow και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις περιπτώσεις 59 γυναικών ηλικίας 12-21 ετών, οι οποίες είχαν ασύμμετρο ή πολύ μεγάλο στήθος, με μια ομάδα γυναικών ίδιας ηλικίας, που δεν παρουσίαζαν κάποιο «εμφανές» πρόβλημα στην εμφάνιση του στήθους τους.
Οι ερευνητές εστίασαν στην ψυχολογική και κοινωνική λειτουργία των γυναικών, ενώ αξιολόγησαν και την ποιότητα ζωής που οι ίδιες πίστευαν ότι είχαν. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με ασύμμετρο ή πολύ μεγάλο στήθος είχαν μειωμένη αυτοεκτίμηση και προβλήματα στην κοινωνική λειτουργία, τις διατροφικές τους συμπεριφορές και την άποψή τους για την ποιότητα ζωής τους.
«Αυτή η διαταραχή της ψυχολογικής κατάστασης των εφήβων γυναικών με ασυμμετρία μαστού ή με πολύ μεγάλο στήθος μπορεί να υποδεικνύει την ανάγκη για έγκαιρη παρέμβαση από νεαρή ηλικία με σκοπό την ελαχιστοποίηση των αρνητικών ψυχικών επιπτώσεων», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έρευνας.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας εγείρουν ζητήματα που καμία άλλη αντίστοιχη έρευνα στο παρελθόν δεν είχε επισημάνει σχετικά με τις γυναίκες που έχουν πρόβλημα με την εμφάνιση του στήθους τους.
Ο δρ Labow και οι συνεργάτες του τονίζουν πως αυτό δεν σημαίνει κατ” ανάγκη την επιλογή της πλαστικής χειρουργικής επέμβασης, αλλά τη «διαβούλευση και υποστήριξη» που είναι απαραίτητη από νεαρή ηλικία. Για τα κορίτσια που έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σώματός τους και εξακολουθούν να έχουν ασυμμετρία μαστού, η χειρουργική διόρθωση μπορεί να προσφέρει συναισθηματικά οφέλη για εκείνες  πηγή: www.ladyslife.gr  .-

***  Σοκ! Η ζάχαρη μας σκοτώνει (Βίντεο)
zax
-   Έρευνες δείχνουν ότι η ζάχαρη είναι πολύ επικίνδυνη και μας δημιουργεί προβλήματα υγείας.
Άκόμα μπορεί να μας προκαλέσει διαβήτη, καρδιακές προσβολές και καρκίνο.
Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, και η Caroline Malone μας λέει αναλυτικότερα
τις επιπτώσεις. Δείτε το βίντεο:  The hidden dangers of sugar , https://youtu.be/wUTpVLZmvns  .- 

***  Χρήση ινσουλίνης
isoul
Δείτε το Βίντεο ~  H ινσουλινοθεραπεία στην καθημερινή πράξη - ΕΔΕ Webinar (7-5-2014) ,  https://youtu.be/aWCt31zYTJE  .- 

***   Ένα σύντομο και περιεκτικό βίντεο για τον Σακχαρώδη Διαβήτη
diav
Δείτε το Βίντεο ~  Σακχαρώδης Διαβήτης: Όσα πρέπει να γνωρίζετε σε 2 λεπτά   ,  https://youtu.be/aNiZf8BTLDo .-

***  Πρακτικές οδηγίες για αυτοέλεγχο
helauto
~  Δείτε το Βίντεο : ΕΔΕ - Πρακτικές Οδηγίες για τον Αυτοέλεγχο ,   https://youtu.be/aYvSfcG1KDE .-

***  Παιδική ασφάλεια στο αυτοκίνητο
autohealth
~ Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι σ ενα αυτοκίνητο που πρέπει να προσέξουμε. Δείτε το βίντεο,
 Παιδική ασφάλεια στο αυτοκίνητο , https://youtu.be/on67U2vu3IU .- 

***  Ατυχήματα στη θάλασσα
seahealth
~  Tι προσέχουμε το καλοκαίρι στη θάλασσα; Δείτε το Βίντεο , Καλοκαίρι -
 Θάλασσα, αλλεργίες, ατυχήματα - και παιδί , https://youtu.be/7Aofnd3z130  .- 

***  Αξίζει να έχουμε άγχος;
agxos
~  Πολλοί έχουμε την  τάση να ζούμε το άγχος και ανησυχούμε για την καθημερινότητα και τις σχέσεις μας, τότε αυτή η αντίδραση δεν σταματά ποτέ. Μελετητές λένε ότι μακροχρόνια ενεργοποίηση των συμπτωμάτων του άγχους μπορεί να έχει επικίνδυνα, ακόμα και θανάσιμα αποτελέσματα στο σώμα μας. Όταν τα σημάδια του άγχους επιμένουν βρισκόμαστε σε ρίσκο για πολλά προβλήματα υγείας και τα οποία όμως δεν συνειδητοποιούμε. 'Ενα μεγάλο μέρος τους οφείλεται στο άγχος όπως παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, κατάθλιψη, ανορεξία. Ακόμη μειώνει την σεξουαλική ικανότητα και μπορεί να προκαλέσει και θάνατο από καρδιακή ανεπάρκεια.

***  Και η υγεία είναι μαθηματικά
mathygei
~ Τα πάντα στη ζωή μας λίγο πολύ είναι μαθηματικά. Ένας ακόμα τομέας που εμπλέκονται άμεσα τα μαθηματικά είναι η υγεία. Άσ τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν αρρωσταίνουμε εισέρχεται μικρόβιο στον οργανισμό μας και η λειτουργία του διαταράσσεται. Η αύξηση ή η μείωση κίνησης των κυττάρων μας είναι μαθηματικά. Η επίλυση του προβλήματος γίνεται με φαρμακευτική αγωγή. Η δοσολογία που χρειάζεται εμπλέκεται στα μαθηματικά. Οι ρυτίδες που έχουν χαραχτεί στο δέρμα μας, καθώς και κάποια ακόμη σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής, σχετίζονται με την καρδιακή λειτουργία. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν δανοί επιστήμονες. Σε μακροχρόνια έρευνα που έκαναν σε σύνολο 11.000 ατόμων διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν 3-4 σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες, εναπόθεση λίπους στα βλέφαρα, απαρχές φαλάκρας και μεγάλους λοβούς στα αφτιά, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, είχαν 57% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που έμοιαζαν νεότεροι. Είδαμε λοιπόν τη σχέση μαθηματικών και υγείας.

***  Οστεοπόρωση - Ποιές οι επιπτώσεις που έχει στο σώμα μας
osteoporosi
~ Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που προκαλεί ουσιαστικά μείωση στην πυκνότητα των οστών με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται λεπτά και εύθραυστα (πορώδη οστά) και το συναντάμε συνήθως σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας.
Η συγκεκριμένη ασθένεια εμφανίζεται όταν το ασβέστιο, το φώσφορο και κάποια άλλα μέταλλα χάνονται από τα οστά. Είναι μια ασθένεια που είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ωστόσο κάποιοι παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν κάποιον να έχει αυτή την ασθένεια, όπως είναι οι γυναίκες, ιδιαίτερα οι καυκάσιες ή ασιατικής καταγωγής, με λεπτή κατασκευή και οικογενειακό ιστορικό της πάθησης.
Τα συμπτώματα της πάθησης μπορεί να παρουσιάστουν με διάφορους τρόπους, για αυτό οι επιδράσεις της οστεοπόρωσης κυμαίνονται από απλά θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής μέχρι τον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.
Πολλές φορές οι επιπτώσεις της οστεοπόρωσης δεν είναι πάντα άμεσα αντιληπτές, καθώς πολλές περιπτώσεις της νόσου είναι ασυμπτωματικές. Οι ασθενείς που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα μπορούν να αντιληφθούν την ασθένεια μόνο όταν υποβληθούν σε κάποια επέμβαση ρουτίνας για οστεοπόρωση ή όταν υποφέρουν από οστεοπορωτικό κάταγμα κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους δραστηριοτήτων. Αυτά τα κατάγματα επηρεάζουν συχνότερα τα οστά που είναι επιφορτισμένα να αντέχουν το βάρος, όπως είναι το ισχίο και η σπονδυλική στήλη. Τα κατάγματα του καρπού προκύπτουν επίσης συχνά, από πτώσεις.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις της οστεοπόρωσης που έχουν να κάνουν με κατάγματα ισχίου, τείνουν να είναι πιο σοβαρές και μάλιστα πολλές φορές απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της συγκεκριμένης κατάστασης. Στη συνέχεια οι ασθενείς παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών που σχετίζονται με την ακινησία και μπορεί να περιλαμβάνουν φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή, πνευμονία και φθορά των μυών. Οι χειρουργικές επεμβάσεις του ισχίου μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης αναπηρίας, ακόμα και θανάτου, ιδιαίτερα στον ηλικιωμένο πληθυσμό.
Το ίδιο συμβαίνει στις επιπτώσεις της οστεοπόρωσης που προκύπτουν από τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να είναι εξίσου καταστροφικές. Αυτά τα κατάγματα μπορούν να συμβούν χωρίς οποιονδήποτε τραυματισμό ή πτώση. Μπορούν απλά να προκύψουν από την εξασθένηση των οστών της πλάτης που ονομάζονται σπόνδυλοι. Αν οι σπόνδυλοι αποδυναμωθούν, η συμπίεσή τους μπορεί να προκαλέσει συμπιεστικά κατάγματα.
Συχνά τα συμπιεστικά κατάγματα είναι πολύ επώδυνα και μπορούν να προκαλέσουν μια σπονδυλική παραμόρφωση, γνωστή ως κύφωση. Η επιπλοκή αυτή μπορεί να αφαιρέσει αρκετά εκατοστά από το ύψος του ασθενή και να προκαλέσει την εμφάνιση «καμπούρας». Επιπλέον η κύφωση μπορεί να προκαλέσει συνωστισμό των εσωτερικών οργάνων, με αποτέλεσμα δυσκολίες στην αναπνοή.
Ευτυχώς υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση και σε ορισμένες περιπτώσεις στην αποτροπή πολλών από τις συνέπειες της οστεοπόρωσης. Αυτές περιλαμβάνουν ορμονοθεραπεία, διφωσφονικά (έχουν εγείρει ωστόσο ανησυχίες επειδή  μπορεί να προκαλέσουν σε κάποια άτομα στομαχικές διαταραχές και φλεγμονή), ταμοξιφαίνη, ραλοξιφαίνη (evista), καθώς και αρκετές άλλες θεραπείες και φάρμακα. Οι ασθενείς μπορούν, επίσης, να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, που θα τούς βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης ή στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της οστεοπόρωσης. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν την πρόσληψη αρκετού ασβεστίου και βιταμίνης D, μέσω μιας πιο υγιεινής διατροφής και συμπληρωμάτων, τακτική άσκηση και διακοπή του καπνίσματος.
Πηγή: Medianova

*** Νέο διαγνωστικό εργαλείο για τον εντοπισμό των εγκεφαλικών όγκων
Ένα νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο, το GLIOMARK, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Γερμανών επιστημόνων, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός βιοδείκτη (biomarker) για τη διάγνωση των εγκεφαλικών όγκων (γλοιωμάτων) με τη χρήση τεχνικών πυρηνικής ιατρικής.
Το έργο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Ορίζων 2020» (Horizon 2020) και πιο συγκεκριμένα της προκήρυξης για την υποστήριξη καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η συνολική χρηματοδότηση θα φθάσει τα 4,7 εκατ. ευρώ στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το έργο θα υλοποιηθεί από την κοινοπραξία δύο μικρομεσαίων εταιρειών, της ελληνικής pro-Actina ΑΕ και της γερμανικής ConsulTech Technologieberatung GmbH. Βασίζεται στην πρωτοπόρο έρευνα του καθηγητή πυρηνικής ιατρικής Ανδρέα Φωτόπουλου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των συνεργατών του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, πάνω στον τομέα της απεικόνισης των εγκεφαλικών βλαβών.
Σκοπός του έργου είναι η κλινική επικύρωση ενός βιοδείκτη για τη διάγνωση του γλοιώματος. Αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση ενός ιχνηθέτη (99mTc-tetrofosmin), σε συνδυασμό με μία χαμηλού κόστους διαγνωστική τεχνική της πυρηνικής ιατρικής (Single-Photon Emission Computer Tomography-SPECT).
Μετά την ολοκλήρωση του έργου, αναμένεται να είναι διαθέσιμο στην αγορά ένα από τα λίγα διαγνωστικά προϊόντα για τους εγκεφαλικούς όγκους, το οποίο, σε συνδυασμό με τη διαγνωστική τεχνική πυρηνικής ιατρικής SPECT, θα προσφέρει στην ιατρική κοινότητα ένα αξιόπιστο διαγνωστικό εργαλείο με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

***  Έρευνα: Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;
  
Ουκ εν τω πολλώ το ευ, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και φαίνεται πως η συμβουλή τους είναι διαχρονική, ισχύοντας ακόμη και για το σύγχρονο σεξ, αφού μια νέα αμερικανο-καναδική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πολύ σεξ δεν κάνει κατ' ανάγκη τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους.
Τα ζευγάρια που κάνουν σεξ μία φορά την εβδομάδα κατά μέσο όρο φαίνεται πως είναι τα πιο ευτυχισμένα. Προηγούμενες μελέτες έτειναν στη διαπίστωση ότι περισσότερο σεξ ισούται με περισσότερη ευτυχία.
Οι ερευνητές -με επικεφαλής την κοινωνική ψυχολόγο Έιμι Μούιζ του Πανεπιστημίου του Τορόντο- που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας «Social Psychological and Personality Science», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 40.000 άτομα, που συλλέχθηκαν σε διάστημα άνω των τεσσάρων δεκαετιών.
«Μολονότι το συχνότερο σεξ έχει συσχετιστεί με τη μεγαλύτερη ευτυχία, αυτό δεν ισχύει όταν το σεξ γίνεται συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα» υποστηρίζει η Μούιζ. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι είναι σημαντικό να διατηρεί κάποιος μια βαθιά σχέση με τον/τη σύντροφό του, αλλά δεν είναι ανάγκη να κάνει σεξ κάθε μέρα, από τη στιγμή που έχει αυτήν τη σχέση» προσθέτει.
Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους συμπεριέλαβε μόνο παντρεμένους ή ετεροφυλόφιλα ζευγάρια με ρομαντική-ερωτική σχέση και το συμπέρασμα για τη σχέση ανάμεσα στη συχνότητα του σεξ και στην ευτυχία δεν ισχύει κατ' ανάγκη για τους εργένηδες και άλλα είδη ζευγαριών.
Επίσης, παρά τα στερεότυπα ότι οι άνδρες αναζητούν συχνότερα το σεξ από τις γυναίκες, η νέα έρευνα δεν διαπίστωσε κάποια τέτοια διαφορά.
Από την άλλη, το σεξ φαίνεται να συσχετίζεται με την ευτυχία στενότερα και από το χρήμα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ανάμεσα σε ένα άτομο που έχει χαμηλό εισόδημα και σε ένα που κάνει πολύ αραιά σεξ, φαίνεται πως το δεύτερο έχει μικρότερη ευτυχία (όλα αυτά ισχύουν πάντα με βάση τον μέσο όρο).
Οι ερευνητές συνέστησαν στους ανθρώπους να μην αυξομειώνουν σκοπίμως τη συχνότητα του σεξ για να φθάνουν τη μία φορά την εβδομάδα, αλλά να συζητήσουν μεταξύ τους σε ποιο βαθμό οι σεξουαλικές ανάγκες τους ικανοποιούνται κι αν θα έπρεπε να κάνουν αλλαγές, καθώς αυτό που μετράει πάνω απ' όλα είναι η ποιότητα της σχέσης τους και όχι η όσο γίνεται μεγαλύτερη συχνότητα του σεξ.
Πάντως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα παντρεμένα ζευγάρια τείνουν πράγματι να κάνουν σεξ περίπου μία φορά την εβδομάδα, οπότε ίσως ενδόμυχα να έχουν βρει τη χρυσή τομή!

*** Πέντε τρόποι για να χάσετε βάρος ενώ… κοιμάστε
Το να μειώσετε τις θερμίδες που παίρνετε καθημερινά τρώγοντας αποτελεί για σας εφιάλτη; Αδυνατίστε κάνοντας... όνειρα ακολουθώντας τους παρακάτω απλούς τρόπους για να κάψετε περισσότερο λίπος, ενώ βρίσκεστε στο κρεβάτι.
Σηκωθείτε αργά
Ξεχάστε το πρωινό ξύπνημα για να τρέξετε στο γυμναστήριο. Η καλύτερη ώρα για να ασκηθείτε είναι αμέσως μετά τη δουλειά.

Πηγαίνετε κατευθείαν από το γραφείο στο γυμναστήριο και πιάστε τους αλτήρες, αφού η κίνησή σας αυτή μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό σας ρυθμό για 16 ώρες, σύμφωνα με την International Journal of Sport Nutrition. Δεν είστε μέλος σε κάποιο γυμναστήριο; Κανένα πρόβλημα, συνεχίστε να κοιμάστε βαριά, ξυπνήστε αργότερα και τότε θα έχετε κάψει περισσότερο λίπος μέχρι το πρωί.
Πιείτε γάλα πριν κοιμηθείτε
Η καζεΐνη που περιέχει θα «ταΐσει» τους πεινασμένους σας μυς. Εκτός αυτού, η εν λόγω πρωτεΐνη αποδεσμεύεται σταδιακά, αφού η πέψη της διαρκεί πάνω από οκτώ ώρες, κρατώντας τον μεταβολισμό σε υψηλά επίπεδα ώστε να καίει λίπος όλη τη νύχτα. Το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ διαπίστωσε επίσης ότι η καζεΐνη ενισχύει τη σύνθεση πρωτεϊνών, η οποία βοηθάει τον οργανισμό να κάψει επιπλέον 35 θερμίδες την ημέρα για κάθε μυϊκό κιλό.
Κάντε κρύο ντους πριν από τον ύπνο
Ένα παγωμένο ντους πριν από τον ύπνο έχει τα ίδια αποτελέσματα με το γαλακτικό οξύ που έχουν οι μύες μετά το γυμναστήριο. Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE διαπίστωσε ότι 30 δευτερόλεπτα παγωμένου ντους είναι αυτό που χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί το καφέ λίπος του σώματος, η ενεργοποίηση του οποίου καίει επιπλέον 400 θερμίδες ενώ βρίσκεστε στο κρεβάτι. Το κρύο νερό πρέπει να πέφτει στο κεφάλι, αφού το περισσότερο καφέ λίπος αποθηκεύεται στο πίσω μέρος του αυχένα και τους ώμους.
Πιείτε πράσινο τσάι
Ζεσταθείτε με ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι. Τα φλαβονοειδή του πράσινου τσαγιού τονώνουν τον μεταβολισμό και αν πιείτε τρία φλιτζάνια μέσα στην ημέρα τότε θα κάψετε 3,5% περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με την αμερικανική Journal of Clinical Nutrition. Και μην ανησυχείτε για την περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Το πράσινο τσάι θα σας βοηθήσει να κρατηθείτε ξύπνιοι το πολύ μέχρι τις 10 το βράδυ, όχι για όλη τη νύχτα.
Κατεβάστε τον υδράργυρο
Κλείστε τα σώματα του καλοριφέρ και αφαιρέστε τις θερμαντικές κουβέρτες. Έχει αποδειχθεί ότι κατεβάζοντας τον θερμοστάτη του καλοριφέρ κατά 4 βαθμούς Κελσίου, τότε θα καίτε κατά τη διάρκεια της νύχτας 7% περισσότερες θερμίδες, καθώς ο οργανισμός καίει λίπος για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος σε σταθερά επίπεδα. Ξεκινήστε λοιπόν βγάζοντας τις κάλτσες πριν πέσετε στο κρεβάτι και ξαπλώστε στην πιο δροσερή πλευρά του στρώματός σας.
 ***  Αντιρετροϊκή θεραπεία προστατεύει τα θηλάζοντα βρέφη από τον HIV
 
 Μια αντιρετροϊκή θεραπεία που δίνεται στα θηλάζοντα βρέφη οι μητέρες των οποίων είναι οροθετικές επιτρέπει να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος μόλυνσής τους από τον ιό HIV, σύμφωνα με μια έρευνα που διενεργήθηκε στην Αφρική και δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «The Lancet».
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από δύο Γάλλους ερευνητές, έδειξε ότι μια προληπτική θεραπεία που δίνεται καθ’ όλη την περίοδο του θηλασμού και η οποία συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) επιτρέπει να μειωθεί το ποσοστό μετάδοσης του ιού HIV στο 1,4%, δηλαδή το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε έρευνα.

Η έρευνα διεξήχθη από το 2009 έως το 2012 σε περισσότερα από 1.200 παιδιά που γεννήθηκαν από οροθετικές γυναίκες σε τέσσερις αφρικανικές χώρες, στην Μπουρκίνα Φάσο, τη Νότια Αφρική, την Ουγκάντα και τη Ζάμπια.
Οι μητέρες την εποχή εκείνη δεν είχαν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία, καθώς δεν είχε μειωθεί στο αίμα τους το επίπεδο των λεμφοκυττάρων CD4, τον στόχο που προτιμά ο ιός HIV.
Από το 2013 ο ΠΟΥ συστήνει σε όλες τις έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV να υποβάλλονται σε θεραπεία ανεξάρτητα από το επίπεδο των CD4.
Όμως, όπως επεσήμανε ο δρ Βαν ντε Περ, ένας από τους ερευνητές του ινστιτούτου Inserm/CHU του Μονπελιέ, οι έρευνες δείχνουν ότι, ακόμη κι αν η μητέρα ακολουθεί θεραπεία, αυτή «δεν αποκλείει εντελώς τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV μέσω του θηλασμού». Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τον ίδιο, εξακολουθεί να υφίσταται σε ποσοστό 0,2% ανά μήνα θηλασμού, δηλαδή φτάνει το 2,4% αν ο θηλασμός διαρκέσει 12 μήνες.
Κατά την έρευνα, τα βρέφη λάμβαναν θεραπεία επί 12 μήνες με αντιρετροϊκά φάρμακα που εμποδίζουν τη μετάδοση του ιού HIV μέσω του μητρικού γάλακτος.
Συνολικά παρατηρήθηκαν 17 μολύνσεις, δηλαδή ποσοστό 1,4%, το οποίο όμως μειώνεται περαιτέρω (στο 0,5%) όταν τα βρέφη λάμβαναν σωστά τη θεραπεία.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο μητρικός θηλασμός στις περισσότερες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής μπορεί δύσκολα να αντικατασταθεί με γάλα σκόνη, καθότι «παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας», κυρίως εξαιτίας των κακών συνθηκών υγιεινής υπό τις οποίες προετοιμάζεται το γάλα.

***  Αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου, αν η καρδιά χτυπάει γρήγορα σε φάση ηρεμίας
Οι άνθρωποι που έχουν υψηλή καρδιακή συχνότητα -μεγάλο αριθμό καρδιακών παλμών- σε φάση ηρεμίας αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ακόμη κι αν δεν έχουν τους συνήθεις παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντονγκφένγκ Ζανγκ του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου Τσινγκντάο της Σαντόνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου «Canadian Medical Association Journal», μελέτησαν (μετα-ανάλυση) 46 δημοσιευμένες έρευνες, που συνολικά αφορούσαν περίπου 1,24 εκατ. ασθενείς και 78.400 θανάτους.

«Η συσχέτιση της καρδιακής συχνότητας σε φάση ηρεμίας με τον κίνδυνο θανάτου είναι ανεξάρτητη από τους παραδοσιακούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, πράγμα που σημαίνει πως η συχνότητα των καρδιακών παλμών σε φάση ηρεμίας συνιστά δείκτη πρόβλεψης της θνησιμότητας στον γενικό πληθυσμό» υποστηρίζουν οι Κινέζοι επιστήμονες.
Μέχρι σήμερα, τα υπάρχοντα στοιχεία για τη σχέση ανάμεσα στην ταχυκαρδία σε φάση ηρεμίας και στον κίνδυνο θανάτου δεν είχαν οδηγήσει σε οριστικά συμπεράσματα. Η νέα μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία αυξάνεται κατά 9% για κάθε 10 παραπάνω παλμούς της καρδιάς ανά λεπτό σε φάση ηρεμίας.
Οι άνθρωποι με περισσότερους από 80 παλμούς ανά λεπτό έχουν κατά μέσο όρο 45% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους έχουν 60 έως 80 παλμούς (για τους τελευταίους ο αυξημένος κίνδυνος είναι της τάξεως του 21%). Ο κίνδυνος αυξάνεται περισσότερο, όταν η ταχυκαρδία σε φάση ηρεμίας ξεπερνά τους 90 παλμούς ανά λεπτό. Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι, αν και συγκριτικά αυξημένος, ο απόλυτος κίνδυνος παραμένει μικρός.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αυξημένη καρδιακή συχνότητα συνιστά δείκτη κακής υγείας. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη συχνότητα των καρδιακών παλμών τους σε φάση ηρεμίας και πρέπει να ασκούνται σωματικά περισσότερο ώστε να τη μειώσουν» δήλωσε ο δρ Ζανγκ.
Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη να αναπτυχθεί ένας αλγόριθμος, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν του τόσο την καρδιακή συχνότητα σε φάση ηρεμίας όσο και τυχόν άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, προκειμένου να βοηθήσει τους γιατρούς κατά την κλινική αξιολόγηση των ασθενών.

***  Νέα μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Τη μείωση σε ποσοστό 75% των θανάτων από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας θα μπορούσε να επιφέρει η νέα μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου HPV DNA test, εξοικονομώντας παράλληλα τουλάχιστον 3,5 εκατ. ευρώ για το σύστημα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με νεότερη μελέτη Ελλήνων επιστημόνων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 250 από τα 600 νέα περιστατικά ΚΤΜ κάθε χρόνο στην Ελλάδα χάνουν τη μάχη από έναν καρκίνο ο οποίος είναι ο μόνος που θα μπορούσε να προληφθεί πλήρως. Τα οφέλη για τη γυναίκα και το σύστημα υγείας με την υιοθέτηση νέων μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας ανέδειξαν σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου οι ειδικοί.

Όπως επεσήμαναν, μόνο το 30% των γυναικών κάνει τακτικό γυναικολογικό έλεγχο, ενώ το τεστ ΠΑΠ δεν αρκεί σε αρκετές περιπτώσεις στις οποίες φαίνεται ότι μόνο το HPV DNA test αναγνωρίζει ακόμα κατά 100% τις γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο.
«Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 4ος πιο συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας το 9% της παγκόσμιας επίπτωσης του καρκίνου. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου» ανέφερε ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας Ι. Κυριόπουλος.
Τα νέα δεδομένα στην πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας προκύπτουν από την κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4.009 γυναικών στη χώρα μας το διάστημα 2012-2014 από την ερευνητική ομάδα HERMES σε πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια πέντε πόλεων πανελλαδικά.
«Η ευαισθησία του τεστ Παπανικολάου για να αναγνωρίσει τις γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο ανήλθε στο 53,7%, ενώ η αντίστοιχη ευαισθησία του HPV DNA test ήταν 100%» υποστήριξε ο καθηγητής ο Θ. Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων.
«Ουσιαστικά από τη μελέτη πιστοποιήσαμε την υπεροχή του HPV DNA test έναντι του τεστ Παπανικολάου ως μεθόδου πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, ιδιαίτερα σε γυναίκες μεγαλύτερες των 30 ετών. Με το HPV DNA test η προληπτική επανεξέταση μπορεί να γίνεται κάθε τρία χρόνια» κατέληξε.

***  «Φύλακας» της καρδιάς το ελληνικό ελαιόλαδο
Το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, μπορεί να προστατέψει το καρδιαγγειακό σύστημα, σύμφωνα τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια, και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Gaea και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης.
Όπως ανέφεραν σε ειδική εκδήλωση ο αναπληρωτής καθηγητής Προκόπιος Μαγιάτης και η δρ Ελένη Μέλλιου της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών, τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα περιέχουν ένα ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών, των οποίων η σχετική συγκέντρωση διαφέρει πάρα πολύ μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών ελιάς.

Πολλές από αυτές τις χημικές ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενώ ο όρος «ολικές φαινόλες» ενός ελαίου είναι αποδεκτός ως μέτρο της αντιοξειδωτικής του ικανότητας, η «φαρμακευτική» του δράση μπορεί να προέρχεται από συγκεκριμένες ενώσεις. Ένα παράδειγμα είναι η ουσία ελαιοκανθάλη, η οποία συνδέεται με την πιπεράτη αίσθηση στον λαιμό που προκαλείται από ορισμένα φρέσκα και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα.
Όπως εξήγησαν, τα ελαιόλαδα που δοκιμάστηκαν επιλέχθηκαν έτσι ώστε να έχουν την ίδια συγκέντρωση ολικών φαινολών αλλά διαφορετική αναλογία δραστικών συστατικών ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης.
Συγκεκριμένα, επιλέχθηκε ένα ελαιόλαδο με υψηλή ελαιοκανθάλη από ποικιλία Κορωνέικη από την περιοχή του ΠΟΠ Καλαμάτας, ένα ελαιόλαδο από ποικιλία Arbequina με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιασίνη και ένα λάδι ελέγχου που ήταν μεν εξαιρετικά παρθένο, με ισοδύναμη περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες, αλλά με μηδενική περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε όσους κατανάλωσαν το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η ελαιοκανθάλη συμπεριφέρθηκε σαν ένα φυσικό φάρμακο για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.
«Η πρωτοπόρα αυτή μελέτη έδειξε πολύ σημαντικά ευρήματα και ανοίγει τον δρόμο για τη διενέργεια νέας εκτενέστερης μελέτης σε μεγαλύτερη ομάδα πληθυσμού ώστε να διερευνηθούν σε βάθος οι παράγοντες που καθιστούν ένα ελαιόλαδο να έχει φαρμακευτικές ιδιότητες» δήλωσε ο κ. Μαγιάτης που συντόνισε τη μελέτη.
Από τη μεριά της, η δρ Ελένη Μέλλιου, υπεύθυνη συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του κέντρου ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, σημείωσε ότι «νέα εργαλεία, όπως η μέθοδος NMR ή η μέθοδος Aristoleo, που έχουν ανακαλυφθεί στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, μπορούν με ακρίβεια να μετρήσουν το περιεχόμενο ενός λαδιού σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, είναι εξαιρετικά χρήσιμα για να ξεχωρίσουν τα ποιοτικά ελαιόλαδα με τις ισχυρότερες υγειοπροστατευτικές δράσεις». Πρόσθεσε ,δε, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο στην παραγωγή ελαιολάδου με αγγειοπροστατευτικές ιδιότητες.
«Τα αποτελέσματα δικαιώνουν την πεποίθησή μας, ότι η ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου συναρτάται ευθέως με τα οφέλη στην υγεία. Ακόμα πιο σημαντική, η ανακάλυψη ότι ένα υψηλής ποιότητας ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ποικιλίας Κορωνέικη, προσφέρει, εκτός από αξεπέραστη γαστρονομική απόλαυση, αποτελεσματική προστασία από τις θρομβώσεις και γενικά τις καρδιοπάθειες» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Gaea Άρης Κεφαλογιάννης.
«Η ποιότητα αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό ελαιόλαδο και πρέπει να στηριχθεί από όλους τους φορείς στην Ελλάδα» τόνισε από τη μεριά του ο Ξενοφών Κάππας, διευθυντής του ιδρύματος Καπετάν Βασίλη.  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μιας γυναίκας
Διάφοροι παράγοντες που συνδέονται με την αναπαραγωγή μπορούν να μειώσουν ή να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μιας γυναίκας, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή.
Έτσι, η εμφάνιση της περιόδου με καθυστέρηση, η γέννηση παιδιών, ο θηλασμός τους, καθώς και η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μειώνουν τον κίνδυνο και αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής των γυναικών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μελίσα Μέριτ του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMC Μedicine», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 323.000 γυναίκες από 10 χώρες. Κάθε γυναίκα παρακολουθήθηκε για περίπου 13 χρόνια και σε αυτό το διάστημα υπήρξαν συνολικά σχεδόν 14.400 θάνατοι, από τους οποίους οι 5.938 από καρκίνο και οι 2.404 από καρδιαγγειακά αίτια.
Η ανάλυση έδειξε ότι οι γυναίκες που γέννησαν είτε πολύ νωρίς (έως τα 20 τους) ή σχετικά αργά (μετά τα 31 τους) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσες γέννησαν μεταξύ 20-30 ετών. Επίσης, όσες θήλασαν τα μωρά τους έχουν μειωμένο κίνδυνο σε σύγκριση με όσες δεν θήλασαν.
Ακόμη, οι γυναίκες που είχαν την πρώτη περίοδό τους σε ηλικία 15 ετών και μετά έχουν μικρότερο κίνδυνο έναντι όσων εμφάνισαν εμμηνόρροια πριν από τα 12 τους. Επίσης, όσες έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια (και δεν κάπνιζαν) είχαν μειωμένο κίνδυνο.
Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο είναι μικρότερος στις γυναίκες που έχουν γεννήσει σε σχέση με όσες δεν έχουν κάνει παιδί. Επιπλέον, όσες έχουν γεννήσει δύο ή περισσότερες φορές κινδυνεύουν λιγότερο σε σύγκριση με όσες έχουν γεννήσει μόνο μία φορά.
Όσον αφορά στους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια, βρέθηκε ότι μειωμένος είναι ο κίνδυνος για όσες έχουν γεννήσει, έχουν θηλάσει και εμφάνισαν περίοδο με καθυστέρηση.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ορμονικοί είναι πιθανώς οι μηχανισμοί που εξηγούν τη συσχέτιση των αναπαραγωγικών παραγόντων με τον κίνδυνο θανάτου. Όπως είπαν, χρειάζονται πάντως περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα και να φωτίσουν τα αίτιά τους.
Η έρευνα είχε και ελληνικό «χρώμα» χάρη στη συμμετοχή της Αντωνίας Τριχοπούλου και της Παγώνας Λάγιου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Γραφείο Επιδημιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

***   Aιματολογικό τεστ δείχνει την ανταπόκριση των ασθενών στα αντικαταθλιπτικά             
Η κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές μπορούν να «πυροδοτήσουν» επιγενετικές αλλαγές χημικής φύσης, όπως η μεθυλίωση του DNA, οι οποίες επιδρούν στον τρόπο που εκφράζονται τα γονίδια

Μία νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν δύο Έλληνες επιστήμονες, φωτίζει καλύτερα τον βιολογικό μηχανισμό μέσω του οποίου τα αντικαταθλιπτικά ασκούν την επίδρασή τους, αφήνοντας πρωτεϊνικά «αποτυπώματα» στο αίμα του ασθενούς.
Αυτό πιθανώς ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη ενός τεστ αίματος, που θα γίνεται πριν τη χορήγηση του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου και θα προβλέπει κατά πόσο η θεραπεία θα είναι αποτελεσματική για τον συγκεκριμένο ασθενή ή όχι.
Οι ερευνητές από τέσσερις χώρες (Γερμανία, ΗΠΑ, Σουηδία και Ελλάδα), με επικεφαλής τον Θέο Ράιν του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής Μαξ Πλανκ του Μονάχου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Signaling". Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο καθηγητής παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Χρούσος και ο Αντώνης Ζάννας, ερευνητής του Τμήματος Ψυχιατρικής του Ιατρικού Κέντρου του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ντιουκ και του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ.
Η κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές μπορούν να «πυροδοτήσουν» επιγενετικές αλλαγές χημικής φύσης, όπως η μεθυλίωση του DNA, οι οποίες επιδρούν στον τρόπο που εκφράζονται τα γονίδια.
Για να καταλάβουν καλύτερα πώς «δουλεύουν» τα αντικαταθλιπτικά, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση σε ποντίκια και ασθενείς ενός ευρέως συνταγογραφούμενου αντικαταθλιπτικού, της παροξετίνης (Seroxat).
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το αντικαταθλιπτικό αλλάζει τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών. Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι ίδιες αυτές αλλαγές παρατηρούνται στα κύτταρα του αίματος που είχαν ληφθεί από ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη.
Αυτό, κατά τους επιστήμονες, σημαίνει ότι στο μέλλον, προτού χορηγηθεί κάποιο αντικαταθλιπτικό, ίσως είναι δυνατό να προβλεφθεί εκ των προτέρων η θετική ή αρνητική ανταπόκριση του ασθενούς στο φάρμακο, ελέγχοντας τη δράση του προηγουμένως σε μια καλλιέργεια κυττάρων αίματος του εν λόγω ατόμου.
Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει μελλοντικά σε μια πιο εξατομικευμένη φαρμακευτική θεραπεία της κατάθλιψης και θα απαλλάξει ορισμένους ασθενείς από την ταλαιπωρία των παρενεργειών ενός αναποτελεσματικού φαρμάκου στην περίπτωσή τους.

***   «Γκρεμίζοντας» το μύθο… του πόσιμου κολλαγόνου - Μην πετάτε τα λεφτά σας σε πόσιμα Κολλαγόνα…
«Γκρεμίζοντας» το μύθο… του πόσιμου κολλαγόνου
Του Νίκου Δαραδήμου*
Υγρό Πόσιμο Κολλαγόνο ως συμπλήρωμα διατροφής.
Κολλαγόνο, η «κόλλα» του σώματος
Tο κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που αποτελεί βασικό συστατικό του συνδετικού ιστού (περιτονίας) του σώματός μας. Ο συνδετικός ιστός υπάρχει παντού μέσα μας, καθώς συνδέει τα όργανα μεταξύ τους (έτσι πχ κρατιούνται σταθερά στη θέση τους, μέσα στον θώρακα και την κοιλιά), συνδέει τις ίνες των ιστών μεταξύ τους μέσα στα όργανα, καθώς και τα κύτταρα μεταξύ τους μέσα στις ίνες των ιστών.
Ουσιαστικά, όλο το σώμα μας (ακόμα και τα οστά) χτίζεται πάνω, γύρω και μέσα στην περιτονία, όπως τα τούβλα «γεμίζουν» τον τσιμεντένιο σκελετό για να φτιαχτεί ένα σπίτι. Επίσης, σε διάφορες μορφές ανάλογα με το όργανο, το κολλαγόνο βρίσκεται στους τένοντες, στην καρδιά, στα νύχια, στα μαλλιά, στο δέρμα, στα ούλα, στα μάτια, στις αρθρώσεις και στα αιμοφόρα αγγεία μας• είναι αυτό που δίνει συνοχή και ελαστικότητα στους ιστούς, όπως για παράδειγμα στο δέρμα, τους χόνδρους, τις αρτηρίες και τις αρθρώσεις. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το κολλαγόνο αντιστοιχεί περίπου στο 30% του σωματικού μας βάρους
Κολλαγόνο ως συμπλήρωμα διατροφής;
Από όλα τα συμπληρώματα διατροφής, ένα από τα περισσότερο «ευρηματικά» είναι το «υγρό πόσιμο κολλαγόνο». Το βλέπω να διαφημίζεται όλο και περισσότερο, τόσο στο Facebook, όσο και σε φαρμακεία και online καταστήματα καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής (υπάρχει σχετική ελληνική σελίδα στο Facebook με πάνω από 26.000 like!!!)
Η προώθηση του πόσιμου υγρού κολλαγόνου γίνεται βάσει συνδυασμού δύο
πραγμάτων:
Πρώτον: Οι ισχυρισμοί υπέρ
Διαβάζοντας τις διαφημίσεις, μαθαίνει κανείς για τις γνωστές ιδιότητες του κολλαγόνου, ότι δηλαδή μεταξύ άλλων βελτιώνει την υγεία των μαλλιών, των νυχιών, του δέρματος και των αρθρώσεων• μαθαίνει όμως και πρωτότυπα «καινούργια» πράγματα, όπως ότι:
• Λευκαίνει το δέρμα
• Μειώνει την κυτταρίτιδα
• Αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού και αδυνατίζει
• Θεραπεύει την ακμή, τη δερματίτιδα και την ψωρίαση
Δεύτερον: Μικρές παραπλανησούλες
Οι περισσότεροι από εκείνους που προωθούν το υγρό πόσιμο κολλαγόνο φροντίζουν να αποκρύπτουν μια μικρή λεπτομέρεια, ενώ άλλοι προχωράνε ανερυθριάστως (για τους κάτω των 40: αυτό σημαίνει «χωρίς να κοκκινίζουν από ντροπή») και σε διατύπωση ανακριβειών, στα όρια του ψεύδους.
Η λεπτομέρεια που δεν λένε είναι ότι όλα τα καλά και αγαθά που προσμετρώνται στα οφέλη του κολλαγόνου, αφορούν το κολλαγόνο που ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ μέσα στο σώμα μας. Ωστόσο, άλλο το κολλαγόνο που υπάρχει μέσα στο σώμα μας, το οποίο έχει κατασκευάσει ο οργανισμός μας και άλλο το κολλαγόνο που παίρνουμε ως συμπλήρωμα διατροφής.
Για να καταλάβουμε τη διαφορά, υπενθυμίζουμε ότι το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη. Άρα, αποτελείται από αμινοξέα. Άρα, όταν το λαμβάνουμε μέσω του πεπτικού συστήματος ως τροφή ή συμπλήρωμα διατροφής, μεταβολίζεται δηλαδή, δε μένει να κυκλοφορεί μέσα στον οργανισμό μας αυτούσιο όπως το φάγαμε ή το ήπιαμε σαν κολλαγόνο, ούτε πάει και κάθεται όπως είναι μέσα στις αρθρώσεις και τους ιστούς.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το χωνεύουμε κανονικότατα όπως όλες τις άλλες τροφές – δηλαδή, διασπάται από τα οξέα του στομάχου στα αμινοξέα από τα οποία αποτελείται, τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται από το λεπτό έντερο.
Ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει κάποια από τα αμινοξέα για ενέργεια, ενώ κάποια άλλα θα τα χρησιμοποιήσει για να συνθέσει εκ νέου πρωτεΐνες και ιστούς (μεταξύ των οποίων και νέο κολλαγόνο). Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι το κολλαγόνο που μας πουλάνε σε συσκευασίες των 500ml (όπως τα μικρά μπουκαλάκια νερού) για 50 ευρώ το μπουκάλι, είναι απλά… άλλη μια πηγή πρωτεϊνών!
Να το πούμε ξανά: Το υγρό πόσιμο κολλαγόνο είναι απλά άλλη μια διατροφική πηγή πρωτεϊνών! Εδώ πρόκειται για ένα είδος παραπλανητικής διαφήμισης: Οι εκπληκτικές ιδιότητες που διαφημίζονται, είναι αυτές που αντιστοιχούν στο κολλαγόνο που έχει κατασκευάσει ο οργανισμός μας, όχι στο κολλαγόνο που τρώμε. Άρα, άλλο πράγμα διαφημίζεται και άλλο πράγμα πωλείται!
Μην πετάτε τα λεφτά σας σε πόσιμα Κολλαγόνα… μπορείτε να πάρετε την πρωτεΐνη σας με πιο εύγευστο τρόπο!!! Ξηροί καρποί, όσπρια, αυγά κλπ.
Επίσης το κολλαγόνο πέραν του τρόπου που παρασκευάζεται (βράσιμο δέρματος, χόνδρων, τενόντων, κοκάλων και άλλων συνδετικών ιστών από σφαγμένα ζώα είναι Η ΧΕΙΡΙΣΤΗ μορφή πρωτεΐνης η οποία έχει την δυνατότητα απώλειας πρωτεΐνης απο το σώμα και είναι ΜΗΔΑΜΙΝΗ σε απαραίτητα αμινοξέα όπως τρυπτοφάνη και μεθειονίνη. Επίσης όπου βλέπετε hydroxyprolin είναι υγρό κολλαγόνο απλά με άλλη ονομασία. Μακριά από το κολλαγόνο, υπάρχουν πολλά καλύτερα για υγεία τενόντων κτλ όπως και φυσικά πολύ καλύτερα συμπληρώματα πρωτεΐνης αν κάποιος θέλει να πάρει.
* Δαραδήμος Νικόλαος
Πτυχίο Βιολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
MSc στα Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας και Διασφάλισης Υγιεινής Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πιστοποιημένος Επικεφαλής Επιθεωρητής (IRCA reg: 01196265) για Επιθεώρηση Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας κατά ISO 9001 και Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων κατά ISO 22000:2005
Πιστοποιημένος Εισηγητής σεμιναρίων του ΕΦΕΤ

 ***   Αυτοί είναι οι 6 ιστοί του σώματος που μπορούν να αναγεννηθούν "εύκολα" μέσω της σωστής διατροφής
Άρθρο του ερευνητή Sayer Ji
Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτηρία Κακαγιά
Μπορεί να φανεί περίεργο σε μερικούς και ειδικά σε όσους ακολουθούν τη συμβατική ιατρική, αλλά στην πραγματικότητα η φυσική κατάσταση του σώματος είναι η αδιάκοπη αναγέννησή του. Χωρίς τη διαδικασία της συνεχούς λειτουργίας των κυττάρων μέσα στο σώμα – η ζωή και ο θάνατος είναι ασταμάτητα συνυφασμένα – το θαύμα του ανθρώπινου οργανισμού δεν θα υπήρχε.
Όταν προκύψει κάποια ασθένεια, η εκφυλιστική διαδικασία υπερέχει της αναγεννητικής. Σε αυτό το σημείο η ιατρική μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αποκτήσει την ισορροπία του με τρόφιμα, βότανα, θρεπτικά συστατικά και θεραπευτική ενέργεια, ώστε να επέλθει η ίαση. Ωστόσο, στις μέρες μας η ιατρική βασίζεται στα φάρμακα και πάντα χρησιμοποιεί χημικές ουσίες που δεν συμβάλλουν ούτε καν στο ελάχιστο σε αυτή την αναγεννητική διαδικασία. Αντιθέτως, παρεμβαίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστείλουν τα συμπτώματα κατά των οποίων χορηγούνται.
Παρά την εντελώς αιρετική φύση εκείνων των μεθόδων που βοηθούν στην ίαση και αναγέννηση και που αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από τη συμβατική ιατρική η οποία προσπαθεί να καταπολεμήσει τα συμπτώματα μιας ασθένειας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών εκφράσαμε την αντίθεσή μας προς το Ιατρικό Σύστημα και συγκεντρώσαμε μια σειρά από αξιόλογες μελέτες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.
Αναγέννηση του νευρικού συστήματος.
Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φυσικών ουσιών με αποδεδειγμένα νεύρο-αναγεννητικά αποτελέσματα. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2010 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Rejuvenation Research» βρέθηκε ότι ο συνδυασμός βατόμουρου, πράσινου τσαγιού και καρνοσίνης έχουν νευριτογόνο (δηλαδή προαγωγή της νευρωνικής αναγέννησης) και αναγεννητική δράση στα βλαστικά κύτταρα σε δοκιμές που έγιναν σε ζώα με νευροεκφυλιστικές ασθένειες. (1) Άλλες νευριτογόνες ουσίες περιλαμβάνουν:
1. κουρκουμίνη
2. μανιτάρι «χαίτη του λιονταριού»
3. απιγενίνη (ένωση που υπάρχει σε λαχανικά όπως το σέλινο)
4. μπλε μούρα
5. τζίνσενγκ
6. υπερζίνη
7. ναττό
8. κόκκινο φασκόμηλο
9. ρεσβερατρόλη
10. βασιλικός πολτός
11. θεανίνη
12. ασβαγκάντα (ινδικό χειμερινό κεράσι)
13. καφές (τριγονελλίνη)
Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία ουσιών γνωστών ως ενώσεις επαναμυέλωσης, οι οποίες βοηθούν στην επιδιόρθωση του καλύμματος γύρω από τον άξονα των νευρώνων, δηλαδή τη μυελίνη, και το οποίο συχνά εμφανίζει βλάβη ή / και δυσλειτουργία ειδικά λόγω διαταραχών απομυελίνωσης που προκύπτουν από αυτοάνοσα νοσήματα και εμβόλια. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ακόμη και η μουσική και το συναίσθημα του έρωτα έχουν μελετηθεί για την πιθανή συμβολή τους στη νευρογένεση, αναγέννηση ή / και επισκευή των νευρώνων αποδεικνύοντας ότι η αναγεννητική ιατρική δεν απαιτεί τη λήψη κανενός φαρμάκου. Αντιθέτως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών μεθόδων για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας. (2)
Αναγέννηση ήπατος.
Η γλυκυρριζίνη, μια ένωση που βρίσκεται μέσα στη γλυκόριζα και η οποία πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως ισχυρός παράγοντας κατά του ιού SARS, έχει επίσης βρεθεί ότι τονώνει την αναγέννηση της ηπατικής μάζας και λειτούργησε σε περιπτώσεις ηπατεκτομής που έγινε σε ζώα. Άλλες ουσίες για την αναγέννηση του ήπατος περιλαμβάνουν:
1. καρβακρόλη (μια πτητική ένωση στη ρίγανη) (3)
2. κουρκουμίνη (3)
3. κορεατικό τζίνσενγκ (3)
4. κόκκινο τσάι (3)
5. βιταμίνη Ε (3)
Αναγέννηση των βήτα κυττάρων.
Δυστυχώς, η ιατρική κοινότητα δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει το δυναμικό των φυσικών ενώσεων για την αναστροφή του διαβήτη. Ενώ στο επίκεντρο των ερευνών που κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση βρίσκονται οι ακριβές θεραπείες με βλαστικά κύτταρα, οι μεταμοσχεύσεις νησιδίων καθώς και διάφορα συνθετικά φάρμακα, η περιζήτητη θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1 μπορεί να βρίσκεται ήδη στο ντουλάπι της κουζίνας μας. Οι ακόλουθες ενώσεις έχουν αποδειχτεί πειραματικά ότι συμβάλλουν στην αναγέννηση των κυττάρων βήτα που παράγουν ινσουλίνη και τα οποία καταστρέφονται στον ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη. Όταν αυτά αποκατασταθούν, μπορεί (τουλάχιστον θεωρητικά) να αποκατασταθεί και η υγεία του ασθενούς σε σημείο που να μην απαιτείται πλέον η χρήση ινσουλίνης. (4)
1. γύμνεμα («ο καταστροφέας της ζάχαρης»)
2. μαύρο κύμινο
3. βιταμίνη D
4. κουρκουμίνη (από το μπαχαρικό κουρκούμη)
5. αργινίνη
6. αβοκάντο
7. βερβερίνη (βρίσκεται στα πικρά βότανα όπως η υδραστίδα και η οξυάκανθα)
8. πικρό πεπόνι
9. σέσκουλα
10. ίνες καλαμποκιού
11. στέβια
12. σουλφοραφάνη (βρίσκεται κυρίως στα φύτρα μπρόκολου)
Βρείτε όλη τη βιβλιογραφία εδώ (4)
Αναγέννηση ορμονών.
Υπάρχουν εκκριταγωγά τα οποία αυξάνουν την ικανότητα των ενδοκρινών αδένων να εκκρίνουν περισσότερες ορμόνες και ουσίες που αναγεννούν τις ορμόνες που έχουν εκφυλιστεί (εκπέμποντας ηλεκτρόνια) σε δυνητικά καρκινογόνους μεταβολίτες. Μία από αυτές τις ουσίες είναι η βιταμίνη C. Αυτή η βιταμίνη αποτελεί έναν ισχυρό δότη ηλεκτρονίων κι έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει τη μορφή και τη λειτουργία της οιστραδιόλης (οιστρογόνο Ε2), της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης. (5) Σε συνδυασμό με τις τροφές που υποστηρίζουν τη λειτουργία των αδένων, όπως τις ωοθήκες, η βιταμίνη C αποτελεί ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα ή εναλλακτική λύση ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
Αναγέννηση των καρδιακών κυττάρων.
Μέχρι και πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, υπήρχε η πεποίθηση ότι ο καρδιακός ιστός ήταν ο μοναδικός που δεν είχε την ικανότητα να αναγεννηθεί. Ωστόσο, νέες και ταχέως αυξανόμενες πειραματικές έρευνες δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει τελικά και ότι υπάρχει ένα είδος ενώσεων γνωστών ως νεοκαρδιογενετικές ουσίες οι οποίες διεγείρουν τον σχηματισμό των προγονικών καρδιακών κυττάρων που σχηματίζουν υγιή καρδιακό ιστό:
1. ρεσβερατρόλη
2. σιβηρικό τζίνσενγκ («ελεύθερο»)
3. εκχύλισμα κόκκινου κρασιού
4. βότανο geum japonicum
5. ν-ακετυλοκυστεΐνη
Μία άλλη αξιοσημείωτη μέθοδος αναγέννησης των καρδιακών κυττάρων γίνεται μέσω της μεταφοράς εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων μέσω του πλακούντα. Σε ένα πρόσφατο άρθρο αναφέραμε την καταπληκτική διαδικασία που είναι γνωστή ως «εμβρυϊκός μικροχιμαιρισμός» μέσω της οποίας το έμβρυο δίνει βλαστικά κύτταρα στη μητέρα που μπορούν να αναπλάσουν τα κατεστραμμένα καρδιακά κύτταρα και ενδεχομένως κι άλλους τύπους κυττάρων.
Αναγέννηση χόνδρου / αρθρώσεων / σπονδυλικής στήλης.
Έχει αποδειχτεί ότι η κουρκουμίνη και η ρεσβερατρόλη επιταχύνουν την ανάρρωση από τραυματισμούς στον νωτιαίο μυελό. Μπορείτε να βρείτε πολλές άλλες φυσικές ενώσεις με παρόμοια αποτελέσματα στην ιστοσελίδα Spinal Cord Injury (6). Όσον αφορά την εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων, δηλαδή την οστεοαρθρίτιδα, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα δυνητικά αναγεννητικών ουσιών με 50 από αυτές να αναφέρονται εδώ (7).
Συνεπώς, η αναγεννητική ιατρική απειλεί να υπονομεύσει την οικονομική υποδομή που στηρίζει το σύγχρονο ιατρικό σύστημα που βασίζεται στα φάρμακα. Η καταστολή των συμπτωμάτων είναι κερδοφόρα, επειδή προκαλεί τόσο τη διαιώνιση της αρχικής υποκείμενης νόσου καθώς και τη δημιουργία ενός διαρκώς διευρυνόμενου φάσματος πρόσθετων συμπτωμάτων που προκαλούνται από τη θεραπεία.
Αυτό αποτελεί ένα μοντέλο κυτταρικής ανάπτυξης το οποίο μοιράζεται κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα με τη διαδικασία της καρκινογένεσης – ένα μοντέλο, το οποίο από τη φύση του είναι καταδικασμένο να αποτύχει και τελικά να καταρρεύσει. Η σωστή διατροφή, ο κατάλληλος τρόπος ζωής και μια νοοτροπία που ευνοεί τη σωματική αναγέννηση μπορούν να διακόψουν αυτή την παθολογική πορεία και να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε την απελευθέρωση του σώματος που αποτελεί προϋπόθεση για την απελευθέρωση της ψυχής και του πνεύματος.
1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20586644
2) http://www.greenmedinfo.com/pharmacological-action/neuritogenic
3) http://www.greenmedinfo.com/keyword/liver-regeneration
4) http://www.greenmedinfo.com/keyword/beta-cell-regeneration
5) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21814301
6) http://www.greenmedinfo.com/disease/spinal-cord-injuries
7) http://www.greenmedinfo.com/disease/osteoarthritis
Πηγή πρωτότυπου άρθρου στα αγγλικά: www.greenmedinfo.com

 ***  Δείτε ποιες λέξεις προκαλούν πόνο στον εγκέφαλο;
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Friedrich Schiller University Jena και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Pain», οι λέξεις που αναφέρονται στον πόνο έχουν από μόνες τους την ικανότητα να προκαλέσουν την αίσθηση του πόνου, αφού όπως αποδείχθηκε, ο εγκέφαλος αντιδρά στις λέξεις έτσι όπως αντιδρά και στον σωματικό πόνο.
Για παράδειγμα, όταν ο γιατρός πριν την ένεση μας λέει «αυτό θα πονέσει λίγο», πριν ακουμπήσει καλά-καλά η βελόνα το δέρμα μας έχουμε νιώσει τον πόνο του τρυπήματος, σύμφωνα με τον ερευνητή dr. Thomas Weiss. Με το που ακούμε λέξεις όπως «βασανίζω», «εξαντλώ», «μαστίζει» ενεργοποιούνται οι περιοχές εκείνες του εγκεφάλου οι που εκκινούν την διαδικασία ανταπόκρισης του οργανισμού στα ερεθίσματα αυτά.
Κατά την έρευνα, 16 υγιή άτομα πέρασαν από λειτουργικό μαγνητικό τομογράφο την ώρα που επεξεργάζονταν λέξεις που αναφέρονται στον πόνο, καθώς και άλλες λέξεις αρνητικά φορτισμένες όπως «αηδιαστικός» ή «βρώμικος». Σκοπός της έρευνας αυτής, σύμφωνα με τον Thomas Weiss ήταν να εξακριβωθεί ποια είναι τα κέντρα επεξεργασίας του πόνου στον εγκέφαλο. Μάλιστα, τα ευρήματα της μελέτης αναμένεται να φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμα κατά την θεραπεία ασθενών με διαταραχές χρόνιου πόνου.
Η δύναμη του Ναι και του Όχι
H λέξη “όχι” μπορεί να κάνει ζημιά στον εγκέφαλο και του ομιλητή αλλά και του ακροατή, καθώς το άκουσμα της λέξης έχει σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση δεκάδων ορμονών που παράγουν το στρες καθώς επίσης και νευροπομπών. Αυτές οι χημικές ουσίες παρενοχλούν άμεσα την κανονική λειτουργία του εγκεφάλου, καταστρέφοντας τη λογική, την αιτία, τη διαδικασία άρθρωσης της γλώσσας και την επικοινωνία. Στην πραγματικότητα, η απλή ματιά σε μια λίστα από αρνητικές λέξεις για μερικά δευτερόλεπτα, μπορεί να κάνει ένα άτομο που υποφέρει από υψηλό στρες ή κατάθλιψη να αισθανθεί ακόμα χειρότερα, και όσο πιο πολύ τις συλλογίζεται τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να καταστρέψει εκείνες τις υποδομές που ρυθμίζουν την μνήμη, τις αισθήσεις και τα συναισθήματα.
Οι λέξεις που εμπνέουν φόβο –όπως η φτώχεια, η αρρώστια και ο θάνατος –επίσης οδηγούν τον εγκέφαλο σε αρνητικές πτυχές. Ακόμα και αν αυτές οι σκέψεις που προκαλούν φόβο δεν είναι αληθινές, κάποια άλλα μέρη του εγκεφάλου (όπως είναι η αμυγδάλα) αντιδρούν σε αυτές τις τρομακτικές φαντασίες καθώς σκέφτονται ότι είναι πραγματικές απειλές που συμβαίνουν στον έξω κόσμο. Περιέργως, φαινόμαστε καλωδιωμένοι να ανησυχούμε, ίσως εξαιτίας της μνήμης μας σε παλιά περιστατικά φόβου όπου στους αρχαίους χρόνους οι απειλές ήταν αμέτρητες για την επιβίωση των ανθρώπων.
Η Barbara Fredrickson, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του κέντρου Θετικής Ψυχολογίας, ανακάλυψε πως πρέπει να παράγουμε τουλάχιστον τρεις θετικές σκέψεις και αισθήματα για κάθε μορφή αρνητικού συναισθήματος. Αν εκφράσεις λιγότερο από τρία, πιθανότατα να αποτύχεις σε ότι έχει να κάνει με προσωπικές ή επαγγελματικές σχέσεις. Αν θες να κάνεις τις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις να ανθίσουν, πρέπει να κάνεις τουλάχιστον πέντε θετικές σκέψεις για κάποιο αρνητικό συναίσθημα. Για παράδειγμα οι εκφράσεις ‘’είμαι απογοητευμένος’’ ή ‘’αυτό δεν έγινε όπως ήλπιζα’’ αποτελούν μέρος του αρνητισμού, όπως και το συνοφρύωμα ή το νεύμα του κεφαλιού.
Οι θετικές λέξεις και σκέψεις ωθούν τα κέντρα κίνησης του εγκεφάλου να δράσουν και μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε ένα αίσθημα ευθυμίας όταν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της ζωής. Σύμφωνα με την Sonja Lyubomirsky, μια από τις κύριες ερευνήτριες της ευτυχίας παγκοσμίως, αν επιθυμείς να αποκτήσεις ισόβια ικανοποίηση πρέπει να εντρυφήσεις στις θετικές σκέψεις για τον εαυτό σου, να μοιράζεσαι τις όμορφες στιγμές με τους άλλους και να γεύεσαι κάθε θετική εμπειρία στη ζωή σου.
Η συμβουλή μας: διάλεξε σοφές θετικές λέξεις και να τις απαγγέλεις απαλά και σιγανά. Αυτό θα σε βοηθήσει να εμποδίσεις το μέρος εκείνο του εγκεφάλου σου που σκέφτεται αρνητικά, και καθώς πρόσφατη έρευνα έχει δείξει πως η συνεχής επανάληψη των θετικών λέξεων, όπως είναι η αγάπη, η ειρήνη και η συμπόνια θα επαναφέρουν αυτά τα γονίδια που μειώνουν το φυσικό και συναισθηματικό στρες. Θα αισθάνεσαι καλύτερα, θα ζεις περισσότερο και θα αναπτύξεις μια βαθύτερη σχέση με τους άλλους που θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη, τόσο στο σπίτι όσο και στο χώρο εργασίας.
Όπως οι ερευνητές επισημαίνουν, αν αναφέρεις έστω και πέντε θετικές σκέψεις για κάθε αρνητικό συναίσθημα θα σε βοηθήσει να βιώσεις μια ‘’άριστη ποικιλία της ανθρώπινης λειτουργίας’’. Αυτή είναι η δύναμη του ‘’ΝΑΙ’’.

***  Μικρές συμβουλές για το καλύτερο σεξ
sex
~    Ειδικοί δίνουν συμβουλές στις γυναίκες για το καλύτερο σεξ.
Λένε ότι θα πρέπει να αφήσουν τα κόμπλεξ και να αγαπήσουν το σώμα τους, να κοιτάζονται στο καθρέφτη και να μην νιώθουν μειονεκτικά.
Εάν η γυναίκα έχει θέμα με το σώμα της, τότε και ο σύντροφος της θα έχει, και δεν θα του αρέσει αυτό που βλέπει... Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο.
Αγαπήστε τον σώμα σας και με τα καλά του αλλά και με τα κακά του.
Μιλήστε με τον άνθρωπο σας για το σεξ. Δείξτε του τι ακριβώς θέλετε και χρειάζεστε για να κάνετε ένα αξέχαστο σεξ, δεν είναι κακό. Σταματήστε να κρύβεστε πίσω από το δαχτυλάκι σας και μην ντρέπεστε να πείτε αυτό που σας ερεθίζει.
Τέλος, ανανεώστε το σεξ όχι μόνο με διάφορες στάσεις αλλά κάντε και σε διάφορα επιθυμητά μέρη. Όχι πάντα στο κρεβάτι.
Βολικά και άνετα θα μπορούσε να είναι και στο αμάξι, και στην ύπαιθρο αλλά και σε ένα ξενοδοχείο.
Μην διστάζετε, ζήστε επικίνδυνα και σεξουαλικά.

***  Τι άλλο θα δούμε! Αναλυτικές οδηγίες για σεξ όταν είσαι single...
daxtyla
~  Έρχονται οι γιορτές και είσαι μόνος δίχως έτερον ήμισυ... μην κολλάς το μόνιμο δεν είναι πάντα απαραίτητο!
Βάλε τα καλά σου ακούγοντας το κλασικό "All i want for Xmas is you" και βγες στο κυνήγι της ...περιπέτειας.
Τηλεφώνησε στους κολλητούς σου και πηγαίντε για ποτό σε μαγαζί που δεν είναι στέκι σας. Νέες γνωριμίες... κέρνα αυτή που σου αρέσει ένα σφηνάκι ή δέξου από τον τύπο που ώρα σε κοιτά το κέρασμα.
Άσε τη μαμά και τον μπαμπά να πάνε μόνοι φέτος διακοπές, έλα, είσαι μεγάλο παιδί και εκείνοι επίσης, τις γιορτές πέρνα τες μόνος με διάθεση να γνωρίσεις μέχρι και τη γειτόνισσα που τόσο σου αρέσει αλλά καιρό "κολλάς" να της μιλησεις! Μια καλησπέρα αρκεί.
Σωτήρια συμβουλή, όσο συναισθηματικά μόνος/η και αν νιώθεις, η επιστροφή-έστω προσωρινή- σε πρώην θα σου κοστίσει την καλή ψυχολογία. Η ζωή προχωρά, ακολούθησε την...

***


ΟΛΕΣ  ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  για  την ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ   :
1~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 14 Μαΐου 2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html  .-
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html
.-
4~**   
~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-

5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015  ΒΛΑΣΗΣ  :http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-
 8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .-

 9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαϊου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-
 10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 

 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .- 
 12  ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
14 ~
ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-    

 15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ 
Τρίτη  16  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-
18 - ΥΓΕΙΑ
για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015
: http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-

19.- ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-                         

22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-   23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
24.-
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
 26.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.-
ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.- 
~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-
31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-

33.-~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
34.- ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-   
35.- ~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-

38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .-  
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
  40.-  ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html .- 
43.- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
                                                              
   Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ     ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ      

Ήρθε ο καινούργιος     Χρόνος 2011 ...Αγάπη
Θέματα Υγείας για     όλους μας .      
Θέματα Υγείας     για όλους μας Νοέμβριος 2009 .
θέματα υγείας     Νο 1    Υγεία για όλους     Οκτώβρης - Νοέμβρης 2009 .  
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ     Νο 2    Υγεία για όλους     Νοέμβρης -Δεκεμβρίου 2009 *  
ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ     ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΔΙΑΚΡΗΤΩΣ foto athos- Βότανα και Υγεία      
ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ . Stamos1 DentisT Dentistry.  .-
YGEIA GIA OLOUS    -Υγεία για όλους Ιούλιος 2010 , ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ     μας Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 , 
 FOTOS -ODONTIATRIKIS sns arfara 2008 Dentist , Υγεία για όλους     μας 27   
O ODONTIATROS STH ZOH MAS    , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ     ΜΑΣ 13-03-2013  
Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ  .- Υγεία για όλους     μας- 0dontiatriki.-
Yγεία για όλους     Δεκέμβριος 2010 07/12/2010 . ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΛΗΨΗ.-      stamos   
 (Α) ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ {Ανορεξία} .-   (Β).-ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ και ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ(1) Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ   ,  ~ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ .-  2) ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Νο 1 , για όλους μας .-   (3) ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ για όλους μας (Νο 2) .-( 4) Υγεία για όλους , Ιανουάριος- Φεβρουάριος , 2009 .- , (5) Υγεία για όλους ΄Μάρτιος- Απρίλιος 2009.-  
      ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ .- ,  (9) Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ σήμερα sns Arfara     Dentist .-
  10) Φωτογραφίες για Οδοντιατρική Ενημέρωση .- (11) stamos: ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ και ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ .-
  (12) ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ - DENTIST .-     Η     Οδοντιατρική μέσα από εικόνες και Φωτογραφίες. sns.-
   ·    Ειδήσεις - Αθλητικά - Παράξενα - Υγεία για όλους και πολλά άλλα .-        ~ ΕΙΔΗΣΕΙΣ -ΥΓΕΙΑ.-             ~ Ειδήσεις-Νέα - Αθλητικά -Παράξενα-Υγεία για όλους και     άλλα .  Υγεία γιά όλους μας 01 Φεβρουαρίου 2013  .-
~* Υγεία ...και ..Γυναίκα ...Καρκίνος Μαστού ..όσα πρέπει να ξέρουμε 22/12/2010 . .-  . Υγεία για όλους Μάρτιος 5/3/2011 ,
  ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Θέματα υγείας Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013  .-Υγεία (1) 
Υγεία πάνω απ΄     όλα Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014  , Υγεία για όλους Φεβρουάριος
Υγεία για όλους μας Φεβρουάριος 2011 (1)  Οδοντίατρος και Εμφυτεύματα .
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΛΙΓΟ-ΛΟΓΑ .- , ~ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ιατρικά Θέματα Παρασκευή 05 Ιουλίου 2013  .-

****** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :  
Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-01-2015.html .-   

~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  02  Νοεμβρίου  2015  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-02-2015.html .- 
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  02  Νοεμβρίου  2015  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/12/02-2015.html .-
~Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  03  Δεκεμβρίου  2015  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-03-2015.html .-  
~Η  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-04-2015.html  .- 
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015.html .- 
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html .- 
 
~                                                                                                         
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2015   :
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  31/10  και 1, 2 Νοεμβρίου 2015  :
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/3110-1-2-2015.html .-
~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA   NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  01  Νοεμβρίου  2015 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-01-2015.html .- 
 ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  02  Νοεμβρίου  2015  :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr /  .-
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  03  Νοεμβρίου  2015  : 
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-03-2015.html .-  
------------------   ~  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  20  Νοεμβρίου  2015  :         http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-20-2015.html .- 
  Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS    στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  21  Νοεμβρίου  2015 :   http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-21-2015.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  22  Νοεμβρίου  2015   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-22-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  23  Νοεμβρίου  2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-23-2015.html .-

~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  24  Νοεμβρίου  2015 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-24-2015.html .- 
 ~  Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  24  Νοεμβρίου  2015   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/11/24-2015.html .- 
~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-25-2015.html .- 
  ~  ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας     ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015    : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-26-2015.html . -
~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης 26  Νοεμβρίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  27  Νοεμβρίου   2015 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-27-2015.html .-                                                                                                                        
~ Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  28  και  29  Νοεμβρίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/11/28-29-2015.html .-
~Προγράμματα  κληρώσεων αγώνων ποδοσφαίρου περιόδου  2015-2-16 στην Ελλάδα  , Κυριακή  16  Αυγούστου  2015   :
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/2015-2-16.html .- 
~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 ,  23  και  24  Αυγούστου  2015  :
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/22-23-24-2015.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   :
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .- 
Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου 2015:
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/10-11-2015.html .-
  ~ Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS   Σάββατο  28  Νοεμβρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-28-2015.html .-

~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  29  Νοεμβρίου  2015 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-29-2015.html .-                                                                                                                      ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  30  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-30-2015.html .-                                                                                                
  *** *** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1.
STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS
,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2
,
7.
stamos-dynami
,
8.
Arfara-Messinias
,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,
*** Aναρτήθηκε από   ~  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4642-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,

https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 565 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.455  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   527 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  483. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,        
~  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: