Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης Μ.Τετάρτη 08 Απριλίου 2015

ARFARA  NEWS  Το αγιάζι  της ενημέρωσης Μ.Τετάρτη  08  Απριλίου  2015  :
Το Θείο φως της Ανάστασης
να΄ χετε για συντροφιά σας
Κι άγγελοι να ΄ναι δίπλα σας
σ΄ όλα τα βήματά σας
καλή ανάσταση σε όλους

~*ΚΕΠ  Αρφαρών Καλαμάτας  7-4-2015 :
http://youtu.be/7Dmsl8o24BM,

8 Απριλίου
Αποστόλων (Ο΄) Αγάβου, Ασύγκριτου επισκόπου Υρκανίας, Ερμού επισκόπου Δαλματίας, Φλέγοντος επισκόπου Μαραθώνος. Κελεστίνου (1), πάπα Ρώμης(†432). Μάρτυρος Παυσίλυπου. Νεομαρτύρων Ιωάννου του Κουλικά (†1564)] και Ιωάννου του ναυκλήρου, του εν Κω (†1669).

(1) Ο άγιος Κελεστίνος γεννήθηκε στη Ρώμη και ο πατέρας του ονομαζόταν Πρίσκος. Από νεαρή ηλικία, ως διάκονος, διακρίθηκε για τη ευσέβειά του την μόρφωσή του και τον θερμό ζήλο στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Για τις αρετές του αυτές μετά το θάνατο του πάπα Βονιφάτιου το 422 ανήλθε στο θρόνο. Πρώτο του μέλημα ήταν η παρέμβαση του στη Αφρική, τη Γαλατία και την Κολοβρία για την εφαρμογή των Ι. Κανόνων στην εκλογή των επισκόπων. Παροιμιώδης ήταν η πολεμική του εναντίον των αιρέσεων. Εργάσθηκε για την αναίρεση των κακοδοξιών του Πελαγιανισμού στη Μεγ. Βρετανία, ενώ συγχρόνως η ιεραποστολική του προσπάθεια στην Ιρλανδία στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Απέστειλε επίσης αντιπροσωπεία στη συγκληθείσα Γ΄Οικουμενική σύνοδο, η οποία καταδίκασε τη πλάνη του Νεστόριου.

*** Μεγάλη Τετάρτη: «Του Δείπνου Σου του Μυστικού»
      
Την Μεγάλη Τετάρτη το πρωί γίνεται η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ή το βράδυ γίνεται το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου, όπου ο παπάς διαβάζει επτά Ευαγγέλια και επτά ευχές για να ευλογήσει λάδι που το χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία ψυχικών και σωματικών ασθενειών. Μετά την ακολουθία του Ευχελαίου ο ιερέας σταυρώνει τους πιστούς με λάδι στο μέτωπο, τα μάγουλα, το πρόσωπο και τα χέρια.
Το ευχέλαιο, που γίνεται στις εκκλησίες, σε μερικούς τόπους, όπως στον Πόντο, γινόταν και στο σπίτι. Στα αντικείμενα που ευλογούνται στη διάρκεια αυτής της τελετής, αποδίδεται ξεχωριστή θεία ιδιότητα και δύναμη.
Στα Κοτύωρα, ο παπάς τη Μεγάλη Τετάρτη, γύριζε στα σπίτια για ευχέλαιο. Είχαν σε κάθε σπίτι, έτοιμα αυγά ωμά, αλεύρι και αλάτι. Ο παπάς τους έκανε ευχέλαιο και τη Μεγάλη Πέμπτη αφού έβαφαν τα αυγά, τα πήγαιναν μαζί με το “ευχελιασμένο” αλεύρι και το αλάτι, στην Εκκλησία στον Εσπερινό, μέσα σε καλαθάκια σκεπασμένα καλά με πανί.
Στη Σπάρτη, τρώνε κάθε πρωί, ένα κομμάτι από αυτό το αλεύρι. Τότε παρασκευάζεται και η νέα ζύμη, το προζύμι της χρονιάς.
Η ζύμη του ψωμιού, μπορεί λόγω πολυκαιρίας και μακρόχρονης χρήσης να χάσει την αρχική της δύναμη και καθαρότητα. Για αυτό πρέπει να ανανεωθεί και να αποκτήσει νέα πλήρη δύναμη.
Στην Αθήνα, τη Μεγάλη Τετάρτη, η εκκλησάρισσα, πήγαινε από σπίτι σε σπίτι και μάζωνε αλεύρι και το ζύμωνε χωρίς προζύμι. Ο παπάς, ακουμπούσε απάνω το Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το ζυμάρι ανέβαινε. Αυτό θα ήταν το προζύμι της χρονιάς. Η εκκλησάρισσα το μοίραζε κατόπιν στα σπίτια. Με αυτό, ζυμώνουν και τις κουλούρες της Λαμπρής.
Σε πολλές  περιοχές της Ελλάδας, οι γυναίκες πηγαίνουν στο Μεγάλο Ευχέλαιο, έχοντας μαζί τους μια σουπιέρα με αλεύρι. Σε αυτό στερεώνουν τρία κεριά, τα οποία καίνε κατά την τέλεση του Μυστηρίου. Το αλεύρι αυτό, το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα πασχαλινά κουλούρια την επόμενη ημέρα.
  Η ‘ΑΜΑΡΤΩΛΗ” ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ
Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47), που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με πολύτιμο μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματα της, καθώς μετανόησε ειλικρινά.  Η τιμή του μύρου ήταν γύρω στα τριακόσια δηνάρια και γι’ αυτό οι μαθητές την επέκριναν και περισσότερο απ’ όλους ο Ιούδας. Γνώριζαν οι μαθητές καλά πόσο μεγάλο ζήλο έδειχνε πάντοτε ο Χριστός για την ελεημοσύνη προς τους φτωχούς. Ο Χριστός όμως την υπερασπίσθηκε, επισημαίνοντας ότι τον προετοιμάζει για την ταφή του. Άλλωστε, είπε στους μαθητές, “εμένα θα με έχετε για λίγο ακόμα κοντά σας, τους φτωχούς θα τους βοηθάτε καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής σας”.
Ο Ιούδας αποχώρησε δυσαρεστημένος και πήγε στους Αρχιερείς, όπου και διαπραγματεύτηκε την παράδοση του Διδασκάλου του έναντι 30 αργυρίων.
Η υμνογραφική παράδοση συγκρίνει την μετάνοια της πόρνης με το φοβερό ολίσθημα του Ιούδα και παραλληλίζει τις δύο ψυχικές καταστάσεις.
Η πόρνη ελευθερώνεται από την αμαρτία και μετανοεί, ενώ ο Ιούδας αιχμαλωτίζεται από τη φιλαργυρία και αποχωρίζεται απ’ το Θεό.
Ο Χρυσόστομος υποστηρίζει ότι δύο ήταν οι γυναίκες που άλειψαν με μύρο τον Κύριο. Οι τρεις πρώτοι Ευαγγελιστές αναφέρουν μια και την ίδια γυναίκα, που πήρε την ονομασία πόρνη. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης όμως κάνει λόγο για άλλη γυναίκα, αξιοθαύμαστη και σεμνή, τη Μαρία την αδελφή του Λαζάρου, που άλειψε τα άχραντα πόδια Του σκουπίζοντας τα με τις τρίχες των μαλλιών της.
  Την σημερινή ημέρα η Εκκλησία είναι ανοιχτή από το πρωί καθώς τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και η Θεία Λειτουργία. Κατά την διάρκεια της σημερινής ημέρας αναφέρεται η μετάνοια και η μεταστροφή της πόρνης που άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού, ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή η παράδοση της Θείας Ευχαριστίας, η προσευχή του Χριστού στο Όρος των Ελαίων και η προδοσία του Ιούδα.
Η μετάνοια της αμαρτωλής πόρνης: Πόρνη προσῆλθέ σοι μύρα σὺν δάκρυσι κατακενούσά σου ποσί, φιλάνθρωπε, καὶ δυσωδίας τῶν κακῶν λυτροῦται τῇ κελεύσει σου
Το Μυστήριο του Ευχελαίου: δεινόν η ραθυμία, μεγάλη η μετάνοια
Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, τελείται στις Εκκλησίες το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου, κατά τη διάρκεια του οποίου διαβάζονται επτά Ευαγγέλια και επτά Ευχές. Ευλογείται με αυτό το τρόπο το λάδι με το οποίο ο ιερέας «σταυρώνει» τους πιστούς στο μέτωπο, στο πηγούνι, στα μάγουλα και στις παλάμες, προσφέροντας έτσι τη χάρη και την ευλογία του Ιησού και του Αγίου Πνεύματος.
Το Ευχέλαιο θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, οι γυναίκες πηγαίνουν στο Μεγάλο Ευχέλαιο, έχοντας μαζί τους μια σουπιέρα με αλεύρι. Σε αυτό στερεώνουν τρία κεριά, τα οποία καίνε κατά την τέλεση του Μυστηρίου. Το αλεύρι αυτό, το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα πασχαλινά κουλούρια την επόμενη ημέρα.
Ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης
Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης ψάλλεται  ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα. Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Ιησού στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των παθών.
Ο Μυστικός Δείπνος: Λάβετε φάγετε τοῦτό μου ἐστι τὸ σῶμά – Η τελετή του νιπτήρος
Ο Ιησούς με τους δώδεκα Αποστόλους δείπνησαν μαζί μία μέρα πριν την σταύρωση του στην Ιερουσαλήμ. Κατά την διάρκεια του δείπνου ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του και η συγκεκριμένη πράξη θεωρείται ως μία από τις αρχές του Χριστιανισμού λόγω του βαθύτερου νοήματος της, καθώς συμβολίζει την ισότητα και όχι μόνο.
Το βασικό τροπάριο της ημέρας είναι το «Ότε οι ένδοξοι μαθηταί» και αναφέρεται στην νίψη των ποδιών των Αποστόλων ενώ αποδίδεται στον Ρωμανό τον Μελωδό.
Ότε οι ένδοξοι μαθηταί
Ότε η ένδοξοι μαθηταί
εν τω νιπτήρι εφωτίζοντο,
τότε Ιούδας ο δυσεβής,
φιλαργυρίαν νοσήσας, εκοτίζετο•
και ανόμοις κριταίς
σε τον δίκαιον κριτήν παραδίδωσι.
Βλέπε, χρημάτων εραστά,
τον δια ταύτα αγχόνη χρησάμενον•
φεύγε ακόρεστον ψυχήν
την διδασκάλω τοιαύτα τολμήσασαν.
Ο περί πάντων αγαθός,
Κύριε, δόξα σοι.
Μόλις ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του τους κοινώνησε με το σώμα και το αίμα του λέγοντας τους: «Λάβετε φάγετε τοῦτό μου ἐστι τὸ σῶμά καθώς» και: «Τοῦτό ἐστι τὸ αἷμά μου τὸ τῆς καινῆς διαθήκης τὸ περὶ πολλῶν ἐκχυνόμενον».
Ουσιαστικά η Μεγάλη Τετάρτη περιλαμβάνει και την Θεία Κοινωνία που βρίσκεται στη ζωή των Χριστιανών.
Μάλιστα, το όνομα «Μυστικός Δείπνος» δεν αναφέρεται πουθενά στην Καινή Διαθήκη, όμως σήμερα χρησιμοποιείται από όλα τα δόγματα του Χριστιανισμού.
Η προσευχή στον κήπο της Γεσθημανή και το φιλί του Ιούδα
Ο Ιούδας είχε αποχωρήσει από τον Μυστικό Δείπνο καθώς είχε σχεδιάσει να προδώσει τον Ιησού. Επίσης, κατά την διάρκεια της ημέρας γίνεται αναφορά και στην σύγκλιση του συμβουλίου των Ιουδαίων που είχαν αποφασίσει να συλλάβουν τον Χριστό.
Μετά το τέλος του Μυστικού Δείπνου, ο Ιησούς με τους μαθητές του πήγαν στον κήπο της Γεσθημανή και μόλις έφθασαν αποσύρθηκε μαζί με τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο για να προσευχηθεί. Σε κάποιο σημείο ο Ιησούς ζήτησε από τους τρεις μαθητές να σταματήσουν και να μείνουν ξάγρυπνοι μαζί του, ενώ εκείνος απομακρύνθηκε λίγο και έπεσε με το πρόσωπο στη γη.
Και αφότου ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού, πήγε στο σημείο και τον φίλησε έτσι ώστε να τον δουν οι φρουροί και να τον συλλάβουν.
www.bankwars.gr  .-

*** Το Νυμφώνα σου βλέπω...
       
Τι να γράψεις για τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν η ζωή σου πνίγεται σε μια μικρή πεζότητα. Πώς να προσεγγίσεις τα Μεγάλα, όταν νιώθεις τόσο μικρός; Η Μεγάλη Εβδομάδα δεν είναι γι’ αυτούς που αισθάνονται ισχυροί, που ζαλίστηκαν στην αλαζονεία της δήθεν αρετής τους, στη δύναμη της εξουσίας τους και των «κατορθωμάτων» τους. Δεν είναι γι’ αυτούς που έμειναν πιστοί στα «έθιμα» και τις «παραδόσεις» μιας θρησκευτικής σύμβασης
Από τότε που πάψαμε να «μετράμε την ποιότητα της ζωής με τη χαρά της Γιορτής…», να μεταμορφώνουμε τον πόνο σε προσευχή, τους καημούς και τα μεράκια της υπάρξεως μας σε τέχνη, δεν μπορούμε να βιώσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα. Γιατί για να βιώσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα, πρέπει με πνευματικό θάρρος να ομολογήσεις «ότι στα δάκρυα της Μαγδαληνής είδες τα δάκρυα σου..».
 
~** Βίντεο από χθές Μ.Τρίτη στους Αγίους Θεόδωρους  Αρφαρών Καλαμάτας :
~* Μ Τρίτη 07-04-2015 Άγιοι Θεόδωροι Ι. Ευαγγέλιον: http://youtu.be/o6HOF2pJIxQ ,

~* Μ. Τρίτη στο Αρφαρά  Άγιοι Θεόδωροι 07/04/2015: http://youtu.be/M2XpOvjUJPY,

~*Μ. Τρίτη Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών ψάλτες ψέλνουν  07-04-2015: http://youtu.be/Hz-1SVbGMe0 ,


~*  Αρφαρά Μ. Τρίτη 07/04/2015 ψέλνουν Ι. Πετρόπουλος Π. Κουτσομίτης: http://youtu.be/_thUedYD6c4 ,

~*Μ. Τρίτη  ψέλνουν Ι. Δ.  Πετρόπουλος και Παν. Κουτσομίτης 07-04-2015: http://youtu.be/NJdYh_r-SaI ,

~* 08/04 Απολυτίκιο Αγ. Αγάβου, Ρούφου, Φλέγων και Ασύγκριτος από τους 70 Αποστόλους - 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ : https://youtu.be/oLZimsUO_Ig?list=PL818C79CB4D1C7C88 ,


*** Ο δήμαρχος Οιχαλίας Αρ. Σταθόπουλος στους 16 του πορίσματος Κορέα
      
Και μεσσηνιακό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι στους δεκαέξι για τους οποίους κρίθηκε ότι μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη λόγω επαρκών ενδείξεων περιλαμβάνεται ο δήμαρχος Οιχαλίας, Αριστείδης Σταθόπουλος, παρουσιάζει το πόρισμα του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, Αριστ. Κορέα, για την πολύκροτη υπόθεση της δράσης εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Το πόρισμα αποκάλυψε προχθές το βράδυ η τηλεοπτική εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ» και σε αυτό περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις του εισαγγελέα για ποινικές διώξεις εις βάρος 16 προσώπων, εκ των οποίων και κορυφαίοι παράγοντες του ποδοσφαίρου, ενώ κατονομάζονται οι διευθυντές και οι συμμετέχοντες της οργάνωσης.
Στο κείμενο των 173 σελίδων του πορίσματος, που δημοσιεύεται αυτούσιο στην ιστοσελίδα του σταθμού, αναφέρεται πως έχουν ασκηθεί ήδη οι κακουργηματικές διώξεις και ο ανακριτής διαφθοράς, Γιώργος Ανδρεάδης, έχει αυξήσει τον αριθμό των κατηγορούμενων σε 25.
Η εκπομπή αποκάλυψε ότι υπάρχει και έκτος διαιτητής της Σούπερ Λίγκα, που έλαβε κλήση από τον ανακριτή διαφθοράς ως κακουργηματικά κατηγορούμενος, ενώ αναφέρθηκαν τα ονόματα των 10 διαιτητών για τους οποίους υπήρξε εισαγγελική εντολή και το ΣΔΟΕ άνοιξε τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Όσον αφορά στον κ. Σταθόπουλο, πρώην αντιπρόεδρο της ΕΠΟ και νυν μέλος του Δ.Σ της ΕΠΟ, κρίνεται ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης για τις πράξεις της: α) συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, β) ηθικής αυτουργίας σε απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση από υπαίτιο που διαπράττει απάτες κατά συνήθεια και κατ’ επάγγελμα, το περιουσιακό όφελος της οποίας και η προξενηθείσα σε βάρος τρίτων ζημία υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 30.000 ευρώ και 120.000 ευρώ, τελεσθείσης κατά συνήθεια, κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση και γ) απόπειρας εκβίασης με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος, τελεσθείσης από υπαίτιο που διαπράττει τέτοιες πράξεις κατά συνήθεια και κατ' επάγγελμα (άρθρα 13 στοιχ.στ, 26 παρ.1εδ.α, 27, 42 παρ.1, 45, 46 παρ.1στοιχ.α, 94, 98, 187 παρ.1, 385 παρ.1στοιχ.βεδ και 386 παρ.1,3 ΠΚ).

***  Τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ τη Μ. Παρασκευή
     
Ανακοίνωση προς το επιβατικό κοινό και προσωπικό κινήσεως εξέδωσε το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας που αναφέρει τα εξής:
Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι τη Μ. Παρασκευή 10-4-2015 το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Μεσσηνίας Α.Ε. θα εκτελέσει δρομολόγια ημιαργίας (Σαββάτου).  Καλαμάτα, 6-4-2015  ,  Εκ της ΚΤΕΛ Α.Ε.

***  Επεισόδια στα Εξάρχεια, «έβαψαν» τους τοίχους γύρω από τη Βουλή
     
Ομάδα περίπου 40 αντιεξουσιαστών αποκόπηκε από τον κύριο όγκο της πορείας που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας και έβαλε φωτιά σε 4 αυτοκίνητα και έναν κάδο απορριμμάτων στην οδό Στουρνάρη.
Επεισόδια εκτυλίσσονται αυτή την ώρα στα Εξάρχεια, ενώ νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κουκουλοφόροι έγραψαν συνθήματα σε τοίχους γύρω από τη Βουλή.
Ομάδα περίπου 40 αντιεξουσιαστών αποκόπηκε από τον κύριο όγκο της πορείας που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας και έβαλε φωτιά σε δυο αυτοκίνητα και έναν κάδο απορριμμάτων στην οδό Στουρνάρη, μπροστά από το Πολυτεχνείο.
Επί τόπου βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες δεν έχουν προς το παρόν επέμβει.  www.skai.gr  .-
 
***  8200 κροτίδες κατέσχεσε η Αστυνομία σε μια ημέρα στη Μεσσήνη! Οδηγίες προς το κοινό από την ΕΛΑΣ
     
Στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την εμπορία και την παράνομη κατοχή κροτίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων, συνελήφθησαν, σήμερα (7.4.2015) το πρωί, στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, σε δύο περιπτώσεις, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, δύο (2) ημεδαποί ηλικίας 57 και 53 ετών αντίστοιχα, για παράβαση της νομοθεσίας για τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα.
Ειδικότερα, σήμερα το πρωί, στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας πραγματοποίησαν έρευνες στα καταστήματα των ανωτέρω, όπου στο κατάστημα του 57χρονου βρήκαν και κατάσχεσαν -3.200- κροτίδες, ενώ στο κατάστημα του 53χρονου βρήκαν και κατάσχεσαν -5.000- κροτίδες.
Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.
Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι, από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, θα συνεχιστούν με αμείωτο ενδιαφέρον, για την αποφυγή ατυχημάτων και άλλων δυσάρεστων περιστατικών από την παράνομη εμπορία, κατοχή και χρήση κροτίδων και βεγγαλικών.
Υπενθυμίζεται ότι δυστυχώς κάθε χρόνο, πριν και κατά τη διάρκεια των Εορτών του Πάσχα σε όλη τη χώρα, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το Νόμο.
Η Ελληνικής Αστυνομία στο πλαίσιο της πρόληψης αυτών των ατυχημάτων, συμβουλεύει και συνιστά στους πολίτες και ιδιαίτερα στους γονείς τα εξής:
·                   Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
·                   Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.
·                   Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
·                   Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
·                   Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δε θα προκληθεί ατύχημα.
·                   Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
·                   Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.
Άλλες χρήσιμες θεματικές συμβουλές, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη Ιστοσελίδα (site) της Ελληνικής Αστυνομίας  www.hellenicpolice.gr   .-

*** Αυτό είναι πηγάδι, όχι τρύπα (φωτογραφία)
       
«Πηγάδι» έχει ανοίξει στο δεξί πεζοδρόμιο στην οδό Κλαδά, λίγο πριν από τα φανάρια. Βέβαια, είναι ανύπαρκτο και το πεζοδρόμιο σε αυτό το σημείο, αλλά κι αυτό που έχει δημιουργηθεί, δεν είναι μια απλή τρύπα. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, έχει χωρέσει μέχρι και λάστιχα αυτοκινήτων.
Δε θέλουμε να φανταστούμε τι θα γίνει αν πέσει μέσα πεζός το βράδυ.
Β.Β. 

***  Από τη Μεγάλη Παρασκευή στην Καλαμάτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
     
Σημαντικός αριθμός κρατήσεων εν όψει Πάσχα σε Καλαμάτα και Costa Navarino
  Παρά το φόβο, όχι των Ιουδαίων, αλλά του γενικότερου οικονομικού κλίματος στις σχέσεις της χώρας μας με την Ευρωζώνη, οι πρώτες ενδείξεις για τις επόμενες ημέρες είναι ανοιξιάτικες τουριστικά για τη Μεσσηνία.
Οι κρατήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες της Καλαμάτας είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ δύο κρουαζιερόπλοια θα προσεγγίσουν το λιμάνι της πόλης, ένα τη Μεγάλη Παρασκευή και ένα ανήμερα το Πάσχα, με συνολικό αριθμό επιβατών περί τους 3.000.
Ο δήμαρχος Παν. Νίκας, αλλά και η πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου, Παναγιώτα Ντίντα, σε συνέντευξη Τύπου χθες, τόνισαν ότι ο Δήμος Καλαμάτας καταβάλλει προσπάθεια, ώστε η πόλη και οι τοπικές κοινότητες να είναι καθαρές και ευπρεπισμένες για τις εορτές, ενώ, όπως όλα δείχνουν, η κίνηση στην πόλη θα είναι στα ίδια, τουλάχιστον, επίπεδα με πέρυσι.
Ο κ. Νίκας επισήμανε ακόμη ότι η Καλαμάτα θα υποδεχθεί τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μέγα Σάββατο το εκλεκτό της τέκνο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Επιπρόσθετα, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Costa Νavarino οι πληρότητες έχουν φτάσει ήδη στο 90% στο Westin Resort, ενώ στο Romanos, που θα ανοίξει για το Πάσχα και μετά θα κλείσει, για να ανοίξει και πάλι στο τέλος Μαΐου, η πληρότητα φθάνει στο 70%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότεροι επισκέπτες είναι Έλληνες, ωστόσο υπάρχει ήδη μια κινητικότητα από επισκέπτες της Βόρειας Ευρώπης και Ισραηλινούς, οι οποίοι είχαν Πάσχα τις ίδιες ημέρες με τους καθολικούς.  Α.Π.

***  Στο πεζοδρόμιο της Κεφάλα (φωτογραφία)
      
Στην περίπτωση που δεν έχετε βρει άλλο καταλληλότερο σημείο για να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας, ιδού η λύση. Το αφήνετε κάθετα στο πεζοδρόμιο της οδού Κεφάλα, αφήνετε και λίγο χώρο, έτσι για να περνούν οι πεζοί, και είναι όλα μια χαρά. Και εσείς κάνετε τη δουλειά σας και οι πεζοί περνούν. Στη χειρότερη, άντε να σας βγάλουν φωτογραφία το αυτοκίνητο, όπως κάνουμε εμείς, αλλά δε σας πειράζει καθόλου, αφού καταφέρατε να λύσετε, έστω κι άκομψα, το θέμα της στάθμευσης… Χ.Χ. 

***  Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο οι επιθέσεις στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας
     
Μόνο μεμονωμένο περιστατικό δεν ήταν η επίθεση και οι προπηλακισμοί σε βάρος των εργαζομένων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Καλαμάτας, την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο «Θ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Ελευθ. Πουρνάρας.
Κατά τον κ. Πουρνάρα, είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού και γιατρών, καθώς απαιτούνται γιατροί γενικής ιατρικής, που θα κάνουν τη διαλογή των περιστατικών και θα κρίνουν τη σοβαρότητά τους, η οποία γίνεται σήμερα από διοικητικούς υπαλλήλους. Το περιστατικό έγινε από άτομα συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, οι οποίοι θεώρησαν ότι ο συγγενής τους, που δήλωσε ότι έπασχε από πονοκέφαλο, δεν εξετάστηκε αμέσως, κι ενώ οι γιατροί και το προσωπικό προσπαθούσαν να σώσουν τη ζωή ασθενούς με βαρύτερο πρόβλημα υγείας. Ο ίδιος ασθενής δε δίστασε να πιάσει από το λαιμό τον άνδρα της φύλαξης, με κίνδυνο να απειληθεί η ζωή του.     
Ένα ακόμη συμβάν, που περιορίστηκε όμως σε φραστικές αντεγκλήσεις, ήταν αυτό που περιέγραψε στην ηλεκτρονική έκδοση του «Θ» μια 26χρονη, η οποία βρισκόταν την Παρασκευή στα Επείγοντα, με πόνο στο στήθος και μούδιασμα σε ολόκληρη την αριστερή πλευρά. Έπειτα από μιάμιση ώρα αναμονής, οι συγγενείς της διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο προσωπικό, όταν είδαν να εισάγεται στο Τμήμα ηλικιωμένη γυναίκα χωρίς φανερό πρόβλημα υγείας, τη στιγμή που στην 26χρονη δεν είχε γίνει καρδιογράφημα ή μέτρηση πίεσης για να εξακριβωθεί η βαρύτητα ή όχι της κατάστασης και να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες.
Η 26χρονη ανέφερε, επίσης, πως μετά την ένταση βρέθηκε κρεβάτι και εξετάστηκε, παρέμεινε προς παρακολούθηση στο νοσοκομείο και πήρε εξιτήριο το πρωί του Σαββάτου, ενώ πρόσθεσε πως από τα όσα έμαθε, νωρίτερα την ίδια ημέρα είχαν συμβεί ένα ή δύο περιστατικά άσκησης βίας σε βάρος των εργαζομένων.
  Παρέμβαση Χρονά
Σε παρέμβασή του ο Άγγελος Χρονάς, ειδικός χειρουργός, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, εντεταλμένος σύμβουλος αρμόδιος για θέματα υγείας Π.Ε Μεσσηνίας, σημειώνει πως το συμβάν της Παρασκευής δεν είναι μεμονωμένο και δε συμβαίνει μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, αλλά αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας με την απουσία φύλαξής τους όλο το 24ωρο.
Ο κ. Χρονάς καταδικάζει απερίφραστα  ως γιατρός και ως περιφερειακός σύμβουλος «την επίθεση που δέχθηκαν οι γιατροί (οι οποίοι είναι απλήρωτοι πέντε μήνες για τις εφημερίες) και το νοσηλευτικό προσωπικό των εξωτερικών ιατρείων (το οποίο καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες και δουλεύει συνεχώς υπερωρίες)», ενώ δηλώνει αλληλέγγυος στα αιτήματα του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου για συνεχή φύλαξη των χώρων του και κάλυψη των αναγκών του σε έμψυχο δυναμικό.
Όπως σημειώνει, θα επιδιώξει να ασκηθεί παντός είδους πίεση προς κάθε κατεύθυνση, ώστε άμεσα να δοθεί λύση στο θέμα της συνεχούς παρουσίας προσωπικού φύλαξης στο χώρο του νοσοκομείου και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων ως προς την αυτόνομη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
Θα ζητήσει, δε, να συναντηθεί με τη διοίκηση του νοσοκομείου, για να συζητηθούν τα ζητήματα «και να κινηθούμε οργανωμένα και από κοινού στην επίλυσή τους».  Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

***  Οι τσιγγάνες έστελναν τον «μπέμπη» να κάνει την παράδοση της ηρωίνης
      
Ακόμα και γνωστός ηθοποιός προμηθευόταν από την 39χρονη που έφερνε ηρωίνη
Με τις πέντε πρώτες προφυλακίσεις μελών των δύο εγκληματικών οργανώσεων που διακινούσαν ηρωίνη και αποτελούνται, κυρίως, από τσιγγάνους, ξεκίνησαν χθες το πρωί οι απολογίες των 21 που συνελήφθησαν την Παρασκευή σε μεγάλη επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.
Χθες, ενώπιον της ανακρίτριας Καλαμάτας, οδηγήθηκαν επτά άτομα, από τα οποία δύο γυναίκες αφέθησαν ελεύθερες με περιοριστικούς όρους.
Η δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων, όπως «ξεδιπλώθηκε» από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, αφού έχει αποδειχθεί ότι σε αυτές κατέληγε η πλειοψηφία των χρηστών σκληρών ναρκωτικών, όχι μόνο από τη Μεσσηνία. Από τους συγκεκριμένους τσιγγάνους ηρωίνη προμηθεύονταν και τα λεγόμενα «βαποράκια» (μικρο-διακινητές).
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κατάλογος των 146 ατόμων της δικογραφίας περιλαμβάνει πολλούς τοξικομανείς που είναι γνωστοί και σεσημασμένοι στις Αστυνομικές Αρχές, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται ένας πυροσβέστης που υπηρετεί εκτός Μεσσηνίας, ένας δημοτικός υπάλληλος, αλλά κι ένας γνωστός ηθοποιός από την Αθήνα.
Από τα πιο συγκλονιστικά στοιχεία, πάντως, είναι η χρησιμοποίηση των ανήλικων παιδιών για τη διακίνηση των ναρκωτικών. Όπως έχει προκύψει, αρκετές φορές οι τσιγγάνες πήγαιναν στο προκαθορισμένο ραντεβού με τον αγοραστή έχοντας μαζί ένα παιδί, πάντα κάτω των 15 ετών, το οποίο είχε πάνω του κρυμμένα τα ναρκωτικά και έπαιρνε τα χρήματα της πώλησης.
  Προφυλακίσεις
Χθες, για να απολογηθούν στην ανακρίτρια, οδηγήθηκαν ο 41χρονος προμηθευτής της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης από το Μενίδι, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα, τα μέλη της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης και ένας μικροδιακινητής της πρώτης.
Ο 41χρονος προμηθευτής, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, προφυλακίσθηκε.
Επίσης, από τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση απολογήθηκαν: Ένας 25χρονος τσιγγάνος και η 22χρονη τσιγγάνα γυναίκα του, ο 34χρονος αδελφός του και η 31χρονη τσιγγάνα γυναίκα του και η 61χρονη μητέρα των δύο αδελφών. Η 61χρονη τσιγγάνα και η 31χρονη νύφη της, μετά τις απολογίες τους, αφέθηκαν ελεύθερες με περιοριστικούς όρους. Τα δύο αδέλφια και η 22χρονη σύζυγος του ενός προφυλακίσθηκαν. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο 25χρονος κατηγορείται ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης και ο 34χρονος αδελφός του ως υπαρχηγός.
Επίσης προφυλακιστέος κρίθηκε, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, ένας 34χρονος, που κατηγορείται ως «βαποράκι» της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης.
Σήμερα, η διαδικασία θα συνεχισθεί με τις απολογίες μελών της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης. Εκείνες των υπολοίπων αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο.
  Ο ηθοποιός, η 39χρονη και οι μπέμπηδες
Τα πλοκάμια των κυκλωμάτων της ηρωίνης είναι τόσο περίπλοκα, που η 39χρονη που συνελήφθη στις αρχές Μαρτίου στα διόδια του αυτοκινητόδρομου να μεταφέρει για λογαριασμό της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης ένα κιλό ηρωίνης, σύμφωνα με πληροφορίες έχει διαπιστωθεί ότι και στην Αθήνα, όπου έμενε, έκανε διακίνηση.
Μάλιστα, στη δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμα και όνομα γνωστού ηθοποιού, ο οποίος φέρεται να επικοινωνεί μαζί της και να της ζητά «…να πιούμε κάτι σήμερα και αύριο άλλο ένα δεκαράκι, μέχρι να τελειώσει το κατοστάρικο…», με την 39χρονη να του απαντά: «Τώρα ψωνίζω, πάω και παίρνω δόση και έρχομαι».
Χαρακτηριστικό είναι και το πώς δρούσαν οι τσιγγάνες, χρησιμοποιώντας τα ανήλικα παιδιά τους. Μαρτυρία αναφέρει πως, όταν κλείσθηκε ραντεβού για την αγορά ηρωίνης, εμφανίσθηκε τσιγγάνα με τσιγγανάκι. Τα λεφτά παρέλαβε το παιδί, το οποίο και παρέδωσε τα ναρκωτικά που είχαν συμφωνήσει.
Χαρακτηριστική, επίσης, είναι η συνομιλία που φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν μάνα και γιος τσιγγάνοι που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διακίνηση ναρκωτικών:
-Γιος: Τράβα του μια 5άρα σε αυτόν με την μπλε κούρσα (5άρα ονόμαζαν τα 5 γραμμάρια ηρωίνης, σύμφωνα με την Αστυνομία).
-Μάνα του: Ναι.
-Γιος: Πήγατε;
-Μάνα: Τώρα τα πάει ο μπέμπης.
-Γιος: Άντε, σας περιμένει.
Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Με χιόνια η κάθοδος για το Πάσχα στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)
      
 
Μπορεί να βρισκόμαστε ελάχιστες μέρες πριν το Πάσχα αλλά το ταξίδι των επισκεπτών στην Καλαμάτα πιο πολύ παραπέμπει σε Χριστούγεννα.
Το περίεργο αυτό σκηνικό συμβαίνει αφού στη διαδρομή προς την πόλη μας οι οδηγοί συναντούν χιόνια στο ύψος της Τρίπολης.
Από τη χιονόπτωση δεν έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής προβλήματα.

***  Τροχαίο στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας
     
Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μηχανάκι λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι της Μ. Τετάρτης στη Νέα Είσοδο της Καλαμάτας στο ύψος του Super Market Lidl.
Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και το αυτοκίνητο μετά τη σύγκρουση κατέληξε σε δέντρο της νησίδας του δρόμου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος τραυματισμός.

*** Η Μεσσηνία που αγαπάμε…
       
Με το που μπαίνει κάποιος ενδιαφερόμενος στην ιστοσελίδα της ξενοδοχειακής μονάδας Costa Navarino, μια διακριτική «αναγγελία» σε προτρέπει: «Κοιτάξτε τη νέα μας ταινία». Δεν είναι άλλη από το βίντεο που ετοίμασε η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, με διευθυντή φωτογραφίας τον Φαίδωνα Παπαμιχαήλ και παραγωγή της Faliro House του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου.
Οι εικόνες αποτελούνται από ονειρικές τοποθεσίες, παιδιά που βιώνουν τη χαρά της γνωριμίας με την Αρχαία Μεσσήνη, καταγάλανες παραλίες, εξαίρετες εγκαταστάσεις του γκολφ, βόλτες στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας. Τα παραπάνω είναι από τα ελάχιστα που γεμίζουν την οθόνη...  Α.Π.
Video: Costa Navarino - Νέο Βίντεο , https://youtu.be/YyJY9CohUOw .-
 
*** Η Δήμητρα Παχτίτη αποκαλύπτει τα σκίτσα της ψυχής της... (έκθεση σκίτσου στο “Barfly”)
       
  
Η ταυτότητα της έκθεσης
-Τι; Late Night Sketches
-Ποιος; Δήμητρα Παχτίτη ή αλλιώς D.P. AliTiz
-Πού; Στο Bar Fly (cafe Bar, Τριπολιτσάς 10-Ιστορικό Κέντρο), στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του για εκθέσεις, “Tiny Will”
-Πότε; Η έκθεση ανοίγει σήμερα M. Τετάρτη, 8 Απριλίου, στις 8.00 το βράδυ, και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 15 Απριλίου.

Η Δήμητρα Παχτίτη βρίσκεται συνήθως… πίσω από την εφημερίδα μας, καθώς εργάζεται στο τμήμα σελιδοποίησης του «Θ», αλλά σήμερα βγαίνει μπροστά (ε, την πιέσαμε και λιγάκι), με αφορμή την απόφασή της να παρουσιάσει στο κοινό τα χαρακτηριστικά σκίτσα της.
Η έκθεση ανοίγει «τις πύλες της» απόψε στο Bar Fly, στο Ιστορικό Κέντρο, και θα παραμείνει εκεί, για να μας ταξιδέψει σε ένα διαφορετικό κόσμο, μέχρι την Τετάρτη του Πάσχα, 15 Απριλίου.
Κι αφού δώσαμε στη συνάδελφο Δήμητρα και τις δικές μας ολόθερμες ευχές για καλή επιτυχία, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε περισσότερο και να σας παρουσιάσουμε την καλλιτεχνική διάσταση της d.p. AliTiz…

-Τι θα δει ο κόσμος που θα έρθει στην έκθεση;
Έχω συγκεντρώσει περίπου 50 σκίτσα, σε διάφορα μεγέθη. Τα περισσότερα τα έχω δουλέψει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, πάντα νύχτα, γι’ αυτό και ο τίτλος της έκθεσης.
Στην πλειοψηφία τους είναι ασπρόμαυρα, φτιαγμένα με μολύβι, κάρβουνο, ξυλομπογιά ή μαρκαδόρο. Υπάρχουν και αρκετά που έχουν χρώμα, σε ιδιαίτερα σημεία, ώστε να βγάζουν το «χαρακτήρα» τους.
Στο σύνολο τους είναι σκίτσα με στοιχεία από καρικατούρες ή κόμικς, χωρίς να λείπουν κι αυτά που είναι επηρεασμένα από πραγματικές φιγούρες /εικόνες.
Και ως αυτοδίδακτη, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τεχνική, παρά μόνο ο τρόπος που θέλω να σκιτσάρω κάτι στο χαρτί.
-Μπορεί κάποιος να αγοράσει κάποιο σκίτσο που του αρέσει ή δεν τα… αποχωρίζεσαι;
Όπως πιστεύω ότι ισχύει με τους περισσότερους, όταν φτιάχνεις κάτι, το κάνεις για να αισθανθείς ωραία εσύ και είναι δύσκολο να το αποχωριστείς. Θα με τιμούσε, αν κάποιος ήθελε ένα σκίτσο, με την υπογραφή μου επάνω, για το σπίτι του. Οπότε ναι, έτσι τα αποχωρίζομαι και όποιος θέλει, μπορεί να αγοράσει αυτό που του αρέσει.
-Γιατί Late Night Sketches;
Σε ελεύθερη μετάφραση «Μεταμεσονύχτια Σκίτσα», γιατί όλα έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας…
-Το AliTiz από πού προέκυψε;
To Alitiz (Αλήτης στην αρχή) είναι κάτι που έχει μείνει από τα χρόνια του σχολείου, το παρατσούκλι που χρησιμοποιούσαν οι δύο κολλητές μου για να με φωνάζουν. Και επειδή τα παρατσούκλια, όπως και οι πραγματικές φιλίες, μένουν, σκέφτηκα να το χρησιμοποιώ και ως υπογραφή για τα σκίτσα μου.
-Πότε και πώς ξεκίνησε αυτή η εμμονή με το σκίτσο;
Σκιτσάρω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Βέβαια, όχι όπως τώρα και ούτε με την ίδια θεματολογία. Τα πρώτα σκίτσα ήταν καρτούνς της Ντίσνεϋ, Μίκυ Μάους κ.τ.λ. Έβλεπα ότι μπορούσα να τα αποδώσω στο χαρτί και μου άρεσε το αποτέλεσμα από το δικό μου χέρι, οπότε συνέχισα.
Μεγαλώνοντας πήγα λίγο παραπέρα και σκίτσαρα οτιδήποτε μου δημιουργούσε την επιθυμία να το σχεδιάσω. Τώρα έχω καταλήξει περίπου στο στυλ που θέλω να έχω στα έργα μου, οπότε αναπτύσσω και την τεχνική μου.
-Πώς ήρθε η απόφαση γι’ αυτή την έκθεση;
Όσοι είχαν δει σκίτσα μου, τους άρεσαν πολύ και μου έλεγαν συνέχεια να κάνω μια έκθεση -κάτι που δεν είχα σκεφτεί ποτέ για να είμαι ειλικρινής. Όμως, ένας πολύ καλός φίλος με έφερε σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του BarFly, κ. Γιώργο Ζωντανό, ο οποίος μου διέθεσε το χώρο και έτσι κάπως έγινε το πρώτο βήμα για την έκθεση…
-Το «αυτοδίδακτη» σημαίνει δυσκολίες στις τεχνικές και επίπονη προσωπική αναζήτηση ή, τελικά, ελευθερία και πρωτοτυπία;
Και τα δύο. Εννοείται ότι, όταν δεν έχεις μάθει από κάποιον που ξέρει, μερικές φορές δε βγαίνει το σκίτσο όπως ακριβώς το έχεις στο μυαλό σου, είναι δύσκολο αλλά το ψάχνεις, φτιάχνεις άλλο, το μελετάς μόνος σου, βλέπεις το λάθος και το διορθώνεις. Από την άλλη, το να μην ακολουθείς «κανόνες» σημαίνει πλήρη ελευθερία να σκιτσάρεις με την ψυχή σου και να μη σκέφτεσαι, να πειραματίζεσαι και να σου αρέσει και η διαδικασία και το αποτέλεσμα.
-Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης, περιοδικό ή άλλο πρότυπο ή πηγή έμπνευσης;
Συγκεκριμένα όχι. Παρακολουθώ, όμως, κυρίως από ίντερνετ και σόσιαλ μίντια, κάποιους σκιτσογράφους και ζωγράφους που θα ήθελα πολύ να φτάσω την τεχνική τους και το πώς αποδίδουν τα έργα τους.
-Είναι σκίτσα φαντασίας, πραγματικά πρόσωπα;
Λίγο και από τα δύο. Έχουν όλα το στοιχείο της υπερβολής στις γραμμές και τα χαρακτηριστικά, οπότε θα μπορούσαν να είναι πραγματικά πρόσωπα αλλά και όχι.
-Κυριαρχούν οι ανδρικές ή γυναικείες φιγούρες και γιατί;
Αν και το γυναικείο στοιχείο κυριαρχεί, δε λείπουν και οι ιδιαίτερες αντρικές φιγούρες.
-Σκιτσάρεις με συγκεκριμένη ψυχική διάθεση και, άραγε, τα έργα της χαράς είναι διαφορετικά από τα έργα της λύπης;
Κάπου είχα διαβάσει ότι η έμπνευση για να δημιουργήσεις κάτι δεν έρχεται ποτέ όταν είσαι χαρούμενος. Ισχύει. Αλλά δεν αποτελεί και κανόνα. Στα δικά μου έργα, πάντως, δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά. Τα αγαπάω όλα εξίσου για να διαφέρουν τα μεν από τα δε…
-Θα ήθελες ν’ ασχοληθείς επαγγελματικά με το σκίτσο;
Ναι, πολύ και μακάρι να μου δοθεί κάποια στιγμή η δυνατότητα. Ποιος δε θα ήθελε να κερδίζει κάνοντας αυτό που αγαπά πολύ;
 
***  Όλοι οι τοίχοι της Καλαμάτας γεμάτοι
      
Δεν έχει μείνει τοίχος για τοίχος, σε ορισμένες περιοχές της Καλαμάτας, που να μην έχει βαφτεί, ιδίως σε κτήρια που στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες. Εκεί δεν έχουν το φόβο μήπως τους δει κάποιος ιδιοκτήτης και έτσι οι «ζωγράφοι» δρουν ανενόχλητοι.
Όχι ότι και σε ιδιωτικά κτήρια δε γίνεται το ίδιο. Απλώς εκεί είναι λιγότερα τα γκράφιτι.  Β.Β.

***  Παλαιοί σαϊτολόγοι, ονόματα μπουλουκιών στην Καλαμάτα
     
Μέρος δ΄
Του Χρήστου Νικ. Ζερίτη
 Στο φετινό αφιέρωμα στο έθιμο θα δημοσιοποιηθούν ειδήσεις από τους σαϊτοπόλεμους της περιόδου 1908-1926, ονόματα σαϊτολόγων από το 1894 μέχρι το 1926 και γενναίες πράξεις τους, ονόματα μπουλουκιών, συνοικιών και ενοριών που «κατέβαζαν» ομάδες σαϊτολόγων, μαζί με ανέκδοτα περιστατικά και δημοσιογραφικές απόψεις, ώστε η διαχρονικότητα του εθίμου να ενισχύσει το φρόνημα της σημερινής γενιάς σαϊτολόγων, αλλά και των οπαδών του και, παρ’ όλες τις δυσκολίες, να συνεχιστεί:
«Θάρρος», 13.4.1911
«Οι υμνήσαντες το Ελληνικόν Πάσχα ως κατ’ εξοχήν εορτήν της υπαίθρου, στολισμένην με φως του εαρινού ηλίου και με τα άνθη της ανοίξεως, με αρνιά ψηνόμενα εις το άνοιγμα ενός κήπου και χορούς συρομένους εις την πλατείαν της συνοικίας ή εις το χωράφι, διεψεύσθησαν τελείως εις τα προβλέψεις των. Εις την Καλαμάτα τουλάχιστον ο καιρός ήτο πολύ χειρότερος από τα περασμένα Χριστούγεννα. Από την νύκτα της Αναστάσεως έως το πρωί της Δευτέρας έβρεχεν αδιάκοπα, συγκρατημένα, εις νεροποντήν αληθινήν. Δια τον λόγον δε ακριβώς αυτόν και η κίνησις περιωρίσθη εις το ελάχιστον δια να μην είπωμεν ότι εμηδενίσθη. Με όλον τον άθλιον καιρόν οι Σαϊταδόροι ευρήκαν μιαν στιγμήν καλοκαιρίας το απόγευμα της Κυριακής, να διαχύσουν το άρωμα της μπαρούτης. Οι σαΐτες ήστραψαν, εσύριξαν και εβρόντησαν μεγαλοπρεπέστατα και χωρίς πολλά σκασίματα. Ο κόσμος εχειροκρότησεν ειλικρινώς».
«Θάρρος», 23.3.1912
Αρχίζει η περίοδος της σκληρής απαγόρευσης των εκρηκτικών, κυρίως λόγω των σε εξέλιξη Βαλκανικών Πολέμων. Το 1912 οι γιορτές του Πάσχα και της 25ης Μαρτίου συνέπεσαν. Ρίχτηκαν λίγες σαϊτες και στις δύο γιορτές.
«Εξεδόθη αστυνομική διάταξις δια της οποίας απαγορεύονται η οπλοφορία και οι πυροβολισμοί. Τα αστυνομικά όργανα, έξωθεν διαφόρων εκκλησιών, κατέσχον σωρεία κροτίδων, τας οποίας είχον διάφοροι παίδες κι μάλιστα μαθηταί των δημοτικών και Ελληνικών σχολείων. Εννοείται πολλούς εκ των μικρών αυτών γαυριάδων, εν κλαυθμοίς και οδυρμοίς, οι χωροφύλακες ωδήγησαν μέχρι της αστυνομίας, αλλ’ εκείθεν τους αφήκαν αμέσως, αφού τους εφιλοδώρησαν με μερικά χαστούκια».
«Θάρρος», 28.3.1912
«Χωρίς να σημειωθή γεγονός ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος άξιον, παρήλθον δια την πόλιν μας αι ημέραι του Πάσχα. Την Κυριακήν το απόγευμα εκάησαν εις την κάτω πλατείαν ολίγαι σαΐται… Δια την Εθνική Εορτή η εν τω ναώ της Υπαπαντής δοξολογία επί τη 25η Μαρτίου, εγένετο μετά της συνήθως επισήμου τυπικότητος. Παρευρέθησαν ο φρούραρχος κ. Μιχαλόπουλος, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου κ. Σκούμπης μετά του Εισαγγελέως κ. Ψυχαλίνου και του Αντεισαγγελέως κ. Αποστολάκη, ο Νομαρχών κ. Πολυλάς, ο Δήμαρχος κ. Μπενάκης, …εκ των φερόντων παράσημα διεκρίνετο ο τραυματίας του πολέμου δημοδιδάσκαλος κ. Βαλσαμάκης… την 8ην εσπερινήν εκάησαν πλείσται σαΐται με αρκετήν επιτυχίαν».
«Θάρρος», 29.3.1912
«ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ… αι τρεις ημέραι παρήλθον ειρηνικώτατοι και αν έλειπαν αι σαΐτες, είναι ζήτημα εάν το ανεγνωρίζαμεν ως ιδικόν μας Πάσχα αυτό… Τι εκπληκτική η παραγωγή εκείνη των νεαρών σαϊταδόρων. Υπελογίσθη από παρακολουθούντα το πολεμοχαρές έθιμον του τόπου, ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους κατόχους των σαϊτών εφέτος, ενεφανίζοντο πρώτην φοράν εις τον καπνοχαρή στοίβον της κάτω πλατείας. Και ήσαν πολλοί εξ αυτών τοσούληδες, μόλις δωδεκαετείς. Γενικώς όμως οι σαΐτες που εκάησαν το απόγευμα της Λαμπρής, εχαρακτηρίσθησαν “αδύνατες”, αρκεταί δε ήσαν που έσκασαν. Τουναντίον το βράδυ του Ευαγγελισμού…».
«Θάρρος», 17.4.1913
Το 1913 δε ρίχτηκαν σαΐτες, παρόλο που όπως γράφτηκε «[…] Γκράδες, τρομπόνια, μάουζερ, μάνλιχερ, περίστροφα, κουμπούρες, βαρελότα και καρυοφίλλια, επεστρατεύτηκαν εις μίαν ηφαιστειώδη συμπυροκρότησιν, η οποία διέσειε με τρομακτικούς κρότους την προσπαθούσαν να ηρεμήση πόλιν… αλήθεια είναι ότι εις την εξαιρετικήν αυτήν τρομοκράτησιν συνετέλεσαν αι πολεμοχαρείς διαθέσεις των συμπολιτών… επίσης είναι αλήθεια ότι σκιά χωροφύλακος, αστυνόμου και λοιπών αρμοδίων δεν εσκέφθη να εμποδίση τας, εκκωφαντικάς αυτάς εναντίον των ακουστικών μας νεύρων και της ασφαλείας, μάχας…».
«Θάρρος», 9.4.1914
«[…] Την Κυριακήν του Πάσχα λόγω της αθλιότητος του καιρού... ο κόσμος περιωρίσθη εις οικογενειακάς συναθροίσεις… μόνον το απόγευμα, οπότε επρόκειτο να ριφθούν οι αιώνιες σαΐτες, όλοι σιγά-σιγά ήρχισαν εξερχόμενοι και συγκεντρούμενοι εις την άνω και κάτω πλατείαν, ίνα απολαύσουν το θέαμα της, κατά τον πλέον επικίνδυνον και πρωτόγονον τρόπον, καιομένης μπαρούτης, να θαυμάσουν τους αριστοτέχνας των σαϊτών, να τους επευφημίσουν, να τους απολαύσουν, να τους χειροκροτήσουν. Η αστυνομία δεν έπαυσε να φέρη τας αιωνίους αντιρρήσεις της, δια τας σαΐτας, δεν εβράδυνε να επέμβη-κατά τον πλέον όμως αξιοθρήνητον τρόπον-διότι επιτέλους, μετά την παρέλευσιν απείρων κωμικοτραγικών επεισοδίων, οι σαϊτοφόροι κατίσχυσαν και υπό τα παταγώδη χειροκροτήματα του κοινού, το οποίον εναγωνίως ενέμενε εις την άνω και κάτω πλατείαν, έφεραν εις φως το αριστουργηματικόν προϊόν τόσης εργασίας και φευ!!! τόσης οικονομίας!!!...».
-Τις χρονιές 1915, 1916, 1917, 1918 και 1919 ΔΕΝ έπεσαν σαΐτες. Εκείνη τη 10ετία συνεχείς πόλεμοι (Βαλκανικοί, Α΄ Παγκόσμιος, Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή) έσυραν τους άνδρες σε μάχες και την κοινωνία σε πένθος και φόβο. Τα έθιμα και οι γιορτές ατόνησαν.
-Στην εφημερίδα Καλαμάτας «Σημαία» γράφτηκε σε χρονογράφημα, στις 6.4.1919… Η Βασιλεία της σαΐτας έσβυσεν οριστικώς. Οι Συμπολίται είναι κατατεθλιμμένοι δια τον θάνατον της σαΐτας.
-Στο «Θάρρος», 27.3.1920, ανακοινώθηκε η παρακάτω: «Απαγορευτική διάταξις. Ενεκρίθη υπό της Νομαρχίας η υποβληθείσα υπό της υπομοιραρχίας Μεσσήνης διάταξις, δια της οποίας απαγορεύεται η πώλησις των κροτίδων και των συναφών πυροτεχνημάτων».
-Το 1921 όλοι περίμεναν να ριχθούν σαΐτες στον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Όμως είχε απαγορευθεί το έθιμο. Ο χρονογράφος στην εφημερίδα «Σημαία» στις 19.3.1921 γράφει: «Σε συζήτηση περί νεωτερισμών, λέγει ο ένας:-νεωτερισμός είναι η έλλειψις εκείνου του αγρίου και βαρβάρου εθίμου της Σαΐτας. Του απαντά ο άλλος:-αυτό δεν είναι πρόοδος αλλά εκφυλισμός, μάλιστα εκφυλισμός. Η Σαΐτα, φίλε μου, ήτο κάτι που άξιζε τον θαυμασμόν ολοκλήρου της ανθρωπότητος. Όσοι συνετέλεσαν εις την κατάργησιν της σαΐτας, πρέπει να παραδοθούν εις γενικόν ανάθεμα. Σπουδαιολογώ. Όταν αναπολώ εις την μνήμην μου την ωραίαν εκείνην εποχήν που οι σαϊτολόγοι κατά ενορίας περιέρχοντο την πόλιν, με τα σακούλια τους γεμάτα σαΐτες, μαυρισμένοι από το μπαρούτι, πλήρεις πολεμικού μένους, και μεταβάλλοντες την πόλιν εις ένα πραγματικό στρατόπεδον, μου έρχεται να σκάσω από το κακό μου και καταρώμαι τους καταργήσαντας το ωραίον αυτό έθιμον… η σαΐτα με την οποίαν είχεν ζυμωθεί η Καλαμάτα έπρεπε να διατηρηθή. Αν εξακολουθείς να θεωρείς το καταργηθέν αυτό έθιμο ως βάρβαρον, τότε δεν έχει παρά να μας θαυμάσης, διότι καταργήσαντες την σαΐταν την αντικαταστήσαμεν με το βαρελότο!!!!».
Ρίχτηκαν όμως σαΐτες, όχι όμως στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου (ρίχθηκαν πυροτεχνήματα με κατασκευαστή τον κ. Ασημάκο, που συναντάμε και το 1894 ως πυροτεχνουργό), αλλά το Πάσχα, παρόλο που ίσχυε Στρατιωτικός Νόμος.
Στη «Σημαία», 21.4.1921, γράφτηκε η είδηση πως «…Την ημέραν του Πάσχα εις την Κεντρικήν Πλατείαν ερρίφθησαν και αρκετές σαΐτες, κατασκευασμέναι με πολλήν τέχνην. Το θέαμα ήτο ωραίον και ανεπόλησεν εις την μνήμην των παλαιοτέρων περασμένα σαϊτικά μεγαλεία».
Φαίνεται πως οι σαΐτες ως έθιμο έχουν ατονήσει. Στην εφημερίδα «Σημαία», στις 17.4.1921, υπάρχει μια σημαντική είδηση, το παρατσούκλι των κατοίκων της ενορίας του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Αποκαλούνται Τσιρίτσιδες: «Οι Αγιαννήτες υπερηφανεύονται, και δικαίως, ότι ο Ναός των είναι ο αριστοκρατικώτερος των άλλων της πόλεως. Εφρόντισαν λοιπόν ώστε και ο στολισμός του επιταφίου των να είναι ανάλογος προς τας αριστοκρατικάς παραδόσεις των Τσιρίτσιδων, ως αυτοαποκαλούνται οι Αγιαννήτες, και το κατόρθωσαν».
-Τα κείμενα των παλαιών εφημερίδων είναι σε πολυτονικό σύστημα που δεν κρατείται, παρά μόνον η ορθογραφία.

*** Να τελειώνουμε με τα παραμύθια…
      
Τα ψέματα με τον παράνομο καταυλισμό των αθιγγάνων στην Αγία Τριάδα πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό. Η κατάσταση εδώ και καιρό είναι στο μη παρέκει. Κι όσοι κλείνουν τα μάτια, παρανομούν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε μέσα σε τόση υποκρισία.
Ο χώρος πρέπει να διαλυθεί, να καθαριστεί, οι αθίγγανοι να ζήσουν σ’ ένα βελτιωμένο περιβάλλον. Κι όταν παρανομούν, μαζί με τους υπόλοιπους που ζουν σ’ αυτή την πόλη, να τιμωρούνται. Όλα είναι γνωστά πλέον... Α.Π.

*** Ευχέλαιο στην Ιερά Μονή Βελανιδιάς
        
Το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου θα τελεστεί αύριο Μεγάλη Τετάρτη το απόγευμα στις 5.00, στην ιστορική Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βελανιδιάς στην Καλαμάτα.
Το μυστήριο θα τελέσει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.  

***

***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4109 video. - 4141.-    Σταματης Σκουλικας                    
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   2444    video.-  2479.-             https://plus.google.com/+stamatios01/posts  ,.-   
σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2 428   video.-  2408.-                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        8971  βίντεο   .-

***  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 3963.-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 381. -  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
http://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    964/ 1000.. –   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook   *** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   369 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01                                      
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .- *** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 368  ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ  .- www.erroso.gr , .- 
 STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   , 
  ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12/17.- https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 73/140 .-

~    AΠΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2015  :
~ ARFARA NEWS - ΕΠΙΛΟΓΕΣ 1 Γαλατάσαράϊ- Παναθηναϊκος 84-86 27/03/2015 P1010779   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/84-86-27032015-p1010779.html .-
~ ARFARA NEWS Κυριακή 29  Μαρτίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-29-2015.html  .-
~ ARFARA NEWS Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-30-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης   Δευτέρα  30  Μαρτίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/03/30-2015.html .- 
~ ARFARA  NEWS  Ειδήσεις  ενημέρωση Τρίτη  31  Μαρτίου  2015  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-31-2015.html .-
~ ARFARA NEWS Η Εφημερίδα  μας Τρίτη 31 Μαρτίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-31-2015.html ,

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2015  :
~ARFARA  NEWS  Ειδήσεις  Ενημέρωση Τετάρτη  01  Απριλίου  2015   : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-01-2015.html .-
~ ARFARA NEWS , Ειδήσεις Ενημέρωση , Πέμπτη  02  Απριλίου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-02-2015.html , .-
~ ARFARA NEWS Ειδήσεις Ενημερώσεις  Παρασκευή 03   Απριλίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-03-2015.html .-
~ARFARA  NWES   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης ,  Παρασκευή  03  Απριλίου  2015   :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/04/arfara-nwes-03-2015.html .-
~ ARFARA NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Σάββατο  04  Απριλίου  2015:  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-04-2015.html .-
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  04  και  05  Απριλίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/04/04-05-2015.html .-
~ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Κυριακή  05  Απριλίου  2015  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-05-2015.html .-
~ Ειδήσεις  Ενημέρωση  Κυριακή  05  Απριλίου  2015  :
Σήμερα  Κυριακή των Βαϊων  !   :
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/04/05-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS Το  αγιάζι της ενημέρωσης , Μ. Δευτέρα 06  Απριλίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-06-2015.html .- 
~ARFARA  NEWS  ,  Το αγιάζι  της ενημέρωσης ,  Μ. Τρίτη 07  Απριλίου 2015 :
ΕΒΔΟΜΑΔΑ   ΑΓΙΩΝ ΠΑΘΩΝ !   :
http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-07-2015.html .-
ARFARA  NEWS  Το αγιάζι  της ενημέρωσης Μ.Τετάρτη  08  Απριλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-08-2015.html .-

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: