Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή 01  Ιανουαρίου  2017 :
~
 
~* ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ και  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με την ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ μας
Η μάχαιρα του Προφήτη Ηλία
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης- Γέροντα, το απολυτίκιο του Προφήτη Ηλία λέει ότι είναι ο «δεύτερος Πρόδρομος της παρουσίας Χριστού». Θα έρθει ο Προφήτης Ηλίας στη γη;
- Ο Προφήτης Ηλίας τροχάει τώρα τη μάχαιρα. Πρώτα θα αρχίσει από τους Πατριάρχες, Δεσποτάδες, παπάδες, μοναχούς.

 
~**  Γιαγιά και εγκονάκια 29-12-2016 ARFARA MESSHNIA    
  https://youtu.be/tmGVMwkj03I  .-
~** Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από Σταματάκο 31/12/2016 Αρφαρά στον παππού : https://youtu.be/_A9HnB759nA . -  
- Αλλαγή χρόνου 2016-17 Αρφαρά:  
 https://youtu.be/wUkEfEuZSIA .-
 
Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα; Μια ιστορία από τη Καισαρεία...
 *  Βασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους χριστιανούς παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται (μοιράζεται) λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος.
~ Η ιστορία της βασιλόπιτας ξεκινά πριν από εκατοντάδες χρόνια, περίπου 1500, στη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας. Την εποχή που ο  Μέγας Βασίλειος,  ήταν δεσπότης της Καισαρείας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του, με αγάπη, κατανόηση και αλληλοβοήθεια
~* Κάποια μέρα όμως, ένας αχόρταγος στρατηγός – τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης της Καισαρείας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη για να την κατακτήσει και να τη λεηλατήσει.
Ο Μέγας Βασίλειος ολόκληρη τη νύχτα προσευχόταν να σώσει ο Θεός την πόλη. Ξημέρωσε η νέα μέρα και ο στρατηγός αποφασισμένος με το στρατό του περικύκλωσε αμέσως την Καισαρεία. Μπήκε με την ακολουθία του και ζήτησε να δει το Δεσπότη, ο οποίος βρισκόταν στο ναό και προσευχόταν. Με θράσος και θυμό ο αδίστακτος στρατηγός απαίτησε το χρυσάφι της πόλης καθώς και ότι άλλο πολύτιμο υπήρχε στην πόλη.
Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οι άνθρωποι της πόλης του δεν είχαν τίποτε άλλο πέρα από πείνα και φτώχεια, δεν είχαν να δώσουν τίποτε αξιόλογο στον άρπαγα στρατηγό. Ο στρατηγός με το που άκουσε αυτά τα λόγια θύμωσε ακόμα περισσότερο και άρχισε να απειλεί τον Μέγα Βασίλειο ότι θα τον εξορίσει πολύ μακριά από την πατρίδα του ή κι ακόμη μπορεί να τον σκοτώσει.
Οι χριστιανοί της Καισαρείας αγαπούσαν πολύ το Δεσπότη τους και θέλησαν να τον βοηθήσουν. Μάζεψαν λοιπόν από τα σπίτια τους ότι χρυσαφικά είχαν και του τα πρόσφεραν, ώστε δίνοντάς τα στο σκληρό στρατηγό να σωθούν. Στο μεταξύ ο ανυπόμονος στρατηγός κόντευε να σκάσει από το κακό του. Διέταξε αμέσως το στρατό του να επιτεθεί στο φτωχό λαό της πόλης.
Ο Δεσπότης, ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο στρατηγό ότι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που ο στρατηγός πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς, με το που ακούμπησε τα χέρια του πάνω στα χρυσαφικά έγινε το θαύμα!
‘Όλοι οι συγκεντρωμένοι είδαν μια λάμψη και αμέσως μετά έναν λαμπρό καβαλάρη να ορμάει με το στρατό του επάνω στον σκληρό στρατηγό και τους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός στρατηγός και οι δικοί του αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και στρατιώτες του οι άγγελοι.
Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισαρείας. Τότε όμως, ο δεσπότης της, ο Μέγας Βασίλειος, βρέθηκε σε δύσκολη θέση! Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Προσευχήθηκε λοιπόν ο Μέγας Βασίλειος και ο Θεός τον φώτισε τι να κάνει. Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά. Όταν αυτά ετοιμάστηκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισαρείας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της. Ήταν λοιπόν ένα ξεχωριστό ψωμάκι, η βασιλόπιτα . Έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.
Πηγή: dogma.gr  .-
** Το ελληνικό έθιμο

~* Η Βασιλόπιτα κατά το ελληνικό έθιμο κόβεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους κυρίως μετά από φαγοπότι όπου και ακολουθεί χαρτοπαιξία «για το καλό του καινούργιου χρόνου». Έτσι στις 12.00 ακριβώς τα μεσάνυχτα με την αλλαγή του έτους σβήνουν τα φώτα και μετά ένα λεπτό ξανανάβουν ευχόμενοι και αντευχόμενοι όλοι «χρόνια πολλά» και «ευτυχισμένο το νέο έτος».
Τότε προσκομίζεται η Βασιλόπιτα στο τραπέζι όπου ο νοικοκύρης αφού την σταυρώσει με το μαχαίρι τρεις φορές αρχίζει να τη κόβει σε τριγωνικά κομμάτια προσφερόμενο σε κάθε ένα παριστάμενο μέλος της οικογένειας ή φίλων και συγγενών με πρώτο κομμάτι του σπιτιού (ή του Χριστού της Παναγίας και του Άι Βασίλη), του σπιτονοικοκύρη, της σπιτονοικοκυράς και των άλλων παρισταμένων κατά τάξη συγγένειας και ηλικία με τελευταίο το κομμάτι του φτωχού ή πάλι του σπιτιού, χωρίς βέβαια να λησμονούνται τυχόν μετανάστες, ασθενείς και άλλα πρόσωπα της οικογένειας που για διάφορους λόγους δεν παρίστανται. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να κοπεί κομμάτι "για την εταιρεία", "για το μαγαζί" κ.λ.π..
Το κόψιμο της Βασιλόπιτας γίνεται και τις άλλες μέρες του "Δωδεκαήμερου" των εορτών. Υπουργεία, γραφεία και σύλλογοι μπορεί να κόβουν βασιλόπιτες μέχρι και το μήνα Φεβρουάριο.
Ιστορία
 Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλαιό, προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία ελληνική εορτή των «Κρονίων» (και αργότερα των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι. Από τον Μέγα Βασίλειο προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε. Ο Μέγας Βασίλειος σύμφωνα με την παράδοση για να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Κατά άλλο έθιμο, αντί νομίσματος, έβαζαν φασόλι και αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν "φασουλοβασιλιά".
~ Ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση
Πέρα όμως αυτού του φράγκικου εθίμου, που επικράτησε στην Ευρώπη, υπάρχει και μία θρησκευτική παράδοση που συνδέεται και με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου. Κατά την θρησκευτική λοιπόν παράδοση κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία που επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος ήλθε να τη καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει. Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως "λύτρα" στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) εκ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του, ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από επικείμενη καταστροφή. Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Το γεγονός αυτό απέληξε σε διπλή χαρά από της αποφυγής της καταστροφής της πόλης και συνεχίσθηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου και του Μεγάλου Βασιλείου)...
~
***Ο καιρός αύριο Δευτέρα στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Δευτέρα 2/1/2017 προβλέπεται σχεδόν αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες. Από τις πρωινές έως και τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρώτες απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 4 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και προς το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
 
 
 ~ 1 Ιανουαρίου
Η κατά σάρκα περιτομή του Κυρίου(1) ημών Ιησού Χριστού. Βασιλείου(2) αρχιεπισκόπου Καισαρείας Καππαδοκίας (†379) και Εμμελείας της μητρός αυτού. Μάρτυρος Θεοδότου. Μαρτύρων Κυράννης (†1745/51) και Πέτρου, του εκ Τριπόλεως της Πελοποννήσου, και εν Τεμίσι της Μικράς Ασίας αθλήσαντος (†1776). Οσίου Θεοδοσίου, ηγουμένου εν Τριγλία.
(1)Οκτώ ημέρες μετά την αγία γέννηση εκ Παρθένου, οι γονείς του Χριστού τον οδήγησαν στον τόπο όπου οι Ιουδαίοι να τελούσαν την περιτομή. Κατά την περιτομή έλαβε και το όνομα Ιησούς, το οποίο έδωσε ο άγγελος πριν ακόμη συλληφθεί από την Παναγία μητέρα Του. Η περιτομή την οποία εορτάζουμε και τιμούμε ως Δεσποτική εορτή είναι η απάντηση σε όσους ισχυρίζονταν ότι ο Ιησούς εγεννήθη κατά φαντασίαν. Μετά την περιτομή επέστρεψε στην οικία Του, ζώντας ανθρώπινα και “ προκόπτων εν ηλικία και σοφία και χάριτι”.
(2) Γεννήθηκε το 329 από ευσεβείς γονείς, τον εκ Πόντου Βασίλειο και την εκ Καππαδοκίας Εμέλλεια. Έζησε και ήκμασε στους χρόνους του Ουάλεντα, στον οποίο και απέδειξε την κακοδοξία του Αρείου. Έλαβε πολύπλευρη μόρφωση και δίδαξε φιλοσοφία την οποία και έθεσε στην υπηρεσία της Ορθοδοξίας. Το 370 ανήλθε στον αρχιερατικό θρόνο της Καισαρείας της Καππαδοκίας όπου και έδωσε πολλούς αγώνες υπέρ της ορθόδοξης πίστης. Συνέγραψε πλήθος θεολογικών, φιλοσοφικών, ηθικών έργων με τα οποία πολέμησε τις δοξασίες των αιρετικών και δίδαξε το ορθό χριστιανικό φρόνημα και το χριστιανικό τρόπο ζωής. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα του στον τομέα της φιλανθρωπίας ήταν η ίδρυση της “ Βασιλειάδας”, συγκροτήματος με ευαγή ιδρύματα. Όντας τύπος ασθενικός εκοιμήθη πρόωρα στα 49 του χρόνια.  ~
Σήμερα 01/01/2017 εορτάζουν:
Περιτομή του Κυρίου, Άγιος Βασίλειος ο Μέγας
~ Ἦχος α’.
~ Εἰς πᾶσαν τὴν γῆν ἐξῆλθεν ὁ φθόγγος σου, ὡς δεξαμένην τὸν λόγον σου· δι' οὗ θεοπρεπῶς ἐδογμάτισας, τὴν φύσιν τῶν ὄντων ἐτράνωσας, τὰ τῶν ἀνθρώπων ἤθη κατεκόσμησας. Βασίλειον ἱεράτευμα, Πάτερ Ὅσιε· πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
~* Απολυτίκιο Αγ. Βασιλείου - 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ : https://youtu.be/-zoHF9q5Pvg  .-

~Η Περιτομή του Κυρίου και ο Άγιος Βασίλειος - Ι. Μ. Aγίου Παντελεήμονος (Ρωσσικόν), Άγιο Όρος Η Περιτομή του Κυρίου και ο Άγιος Βασίλειος - Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, Λαρίσης (http://www.panagialarisis.gr) Περιτομή του Κυρίου
Ο Μωσαϊκός νόμος, διέταζε την περιτομή των αρσενικών παιδιών ('Εξοδ. ΙΒ' 43-49), (Γεν. ΙΖ' 9-19), η οποία γινόταν κατά την ογδόη ημέρα από αυτή της γέννησης του παιδιού (Λευιτ. ΙΓ' 3). Η τελετή αυτή έπαιρνε μέρος μέσα σε κτίριο της Συναγωγής, το πρωί, παρουσία δέκα τουλάχιστον προσώπων. Έτσι και η περιτομή του βρέφους Ιησού έγινε στη Συναγωγή της Βηθλεέμ. Η χειροποίητος αυτή περιτομή στο σώμα ήταν τύπος, που συμβόλιζε την περιτομή της καρδιάς, ενεργούμενης απ' ευθείας υπό του Θεού (Δευτ. Γ 16, Λ'6). Για τη δεύτερη αυτή περιτομή, την αχειροποίητο, ο απ. Παύλος διδάσκει: «Περιετμήθητε περιτομή αχειροποιήτω εν τη απεκδυθεί του σώματος των αμαρτιών της σαρκός, εν τη περιτομή του Χριστού, συνταφέντες αυτώ εν τω βαπτίσματι» (Κολ. Β' 11-12). Δηλαδή, λέει ο απ. Παύλος, περιτμηθήκατε και με περιτομή πνευματική, που ενεργείται απ' το Άγιο Πνεύμα. Και συνίσταται στο γδύσιμο και την αποβολή του σώματος, που δούλεψε στις αμαρτίες της σάρκας. Το γδύσιμο δε αυτό είναι η περιτομή, που πήρατε από τον Χριστό, όταν θαφτήκατε μαζί Του, δια του Αγίου Βαπτίσματος. Το Βρέφος όμως της φάτνης, αφού γεννήθηκε με τον Παλαιό Νόμο, έπρεπε να υποβληθεί και Αυτό στον τύπο, ο οποίος είχε δικαίωμα να ισχύει μέχρι της καταργήσεως του. Η περιτομή την οποία εορτάζουμε και τιμούμε ως Δεσποτική εορτή είναι η απάντηση σε όσους ισχυρίζονταν ότι ο Ιησούς εγεννήθη κατά φαντασίαν. Μετά την περιτομή επέστρεψε στην οικία Του, ζώντας ανθρώπινα και «προκόπτων εν ηλικία και σοφία και χάριτι».
~ Μέγας Βασίλειος - Λυδία Γουριώτη© (http://lydiagourioti-iconography.blogspot.com) Μέγας Βασίλειος Μέγας Βασίλειος Μέγας Βασίλειος - Αγγελική Τσέλιου© (diaxeirosaggelikistseliou. blogspot.com) Μέγας Βασίλειος
«... τὰ τῶν ἀνθρώπων ἤθη κατεκόσμησας». Με τη φράση αυτή, το απολυτίκιο, απόλυτα επιτυχημένα, τονίζει την κοινωνική προσφορά του Άγιου Βασιλείου, που με τη θεία διδασκαλία του στόλισε με αρετές τα ήθη και τη ζωή των ανθρώπων.
Ο Μέγας αυτός πατέρας και διδάσκαλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας γεννήθηκε το 329 μ.Χ., κατ' άλλους το 330 μ.Χ., στη Νεοκαισάρεια του Πόντου στο χωριό Άννησα και μεγάλωσε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Τα δε εγκυκλοπαιδικά λεξικά αναφέρουν σαν πατρίδα του Μ. Βασιλείου την Καισαρεία της Καππαδοκίας. Είχε 8 αδέρφια, 3 αγόρια και πέντε κορίτσια. Από τα 4 αγόρια τα 3 αγόρια έγιναν επίσκοποι (ο Βασίλειος Καισαρείας, ο Γρηγόριος Νύσσης και ο Πέτρος Σεβάστειας) και το ένα μοναχός (ο Ναυκράτιος). Από τις 5 αδερφές του η πρώτη, και συγχρόνως το πιο μεγάλο παιδί της οικογένειας, η Μακρίνα, έγινε μοναχή. Οι γονείς του Βασίλειος (και αυτός), που καταγόταν από την Νεοκαισάρεια του Πόντου και Εμμέλεια, που καταγόταν από την Καππαδοκία, αν και κατά κόσμον ευγενείς και πλούσιοι, είχαν συγχρόνως και ακμαιότατο χριστιανικό φρόνημα. Αυτοί μάλιστα έθεσαν και τις πρώτες -καθοριστικής σημασίας- πνευματικές βάσεις του Αγίου.
Με εφόδιο αυτή τη χριστιανική ανατροφή, ο Βασίλειος αρχίζει μια καταπληκτική ανοδική πνευματική πορεία. Έχοντας τα χαρίσματα της ευστροφίας και της μνήμης, κατακτά σχεδόν όλες τις επιστήμες της εποχής του. Και το σπουδαιότερο, κατακτά τη θεία θεωρία του Ευαγγελίου, που την κάνει αμέσως πράξη με την αυστηρή ασκητική ζωή του.
Ας αναφέρουμε όμως, περιληπτικά, την πορεία των δραστηριοτήτων του. Μετά τις πρώτες του σπουδές στην Καισαρεία και κατόπιν στο Βυζάντιο, επισκέφθηκε, νεαρός ακόμα, την Αθήνα, όπου επί τέσσερα χρόνια συμπλήρωσε τις σπουδές του, σπουδάζοντας φιλοσοφία, ρητορική, γραμματική, αστρονομία και ιατρική, έχοντας συμφοιτητές του τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό (τον θεολόγο) και τον Ιουλιανό τον Παραβάτη.
Από την Αθήνα επέστρεψε στην Καισαρεία και δίδασκε την ρητορική τέχνη. Αποφάσισε όμως, να ακολουθήσει τη μοναχική ζωή και γι' αυτό πήγε στα κέντρα του ασκητισμού, για να διδαχθεί τα της μοναχικής πολιτείας στην Αίγυπτο, Παλαιστίνη, Συρία και Μεσοποταμία. Όταν επέστρεψε, αποσύρθηκε σε μια Μονή του Πόντου, αφού έγινε μοναχός, και ασκήθηκε εκεί με κάθε αυστηρότητα για πέντε χρόνια (357 - 362 μ.Χ.). Ήδη τέλεια καταρτισμένος στην Ορθόδοξη Πίστη, χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον επίσκοπο Καισαρείας Ευσέβιο. Ο υποδειγματικός τρόπος της πνευματικής εργασίας του δεν αργεί να τον ανεβάσει στο θρόνο της αρχιεροσύνης, διαδεχόμενος τον Ευσέβιο στην επισκοπή της Καισαρείας (370 μ.Χ.). Με σταθερότητα και γενναίο φρόνημα, ως αρχιερέας έκανε πολλούς αγώνες για την Ορθόδοξη Πίστη. Με τους ορθόδοξους λόγους που συνέγραψε, κατακεραύνωσε τα φρονήματα των κακοδόξων.
Στους αγώνες του κατά του Αρειανισμού αναδείχτηκε αδαμάντινος, ούτε κολακείες βασιλικές του Ουάλεντα (364 - 378 μ.Χ.), που πήγε αυτοπροσώπως στην Καισαρεία για να τον μετατρέψει στον Αρειανισμό, ούτε οι απειλές του Μόδεστου μπόρεσαν να κάμψουν το ορθόδοξο φρόνημα του Αγίου. Υπεράσπισε με θάρρος την Ορθοδοξία, καταπλήσσοντας τον βασιλιά και τους Αρειανούς. Ακόμα, αγωνίστηκε κατά της ηθικής σήψεως και επέφερε σοφές μεταρρυθμίσεις στο μοναχισμό.
Η δε υπόλοιπη ποιμαντορική δράση του, υπήρξε απαράμιλλη, κτίζοντας την περίφημη «Βασιλειάδα», συγκρότημα με ευαγή Ιδρύματα, όπως φτωχοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο, ξενοδοχείο και νοσοκομείο κ.ά., όπου βρήκαν τροφή και περίθαλψη χιλιάδες πάσχοντες κάθε ηλικίας, γένους και φυλής.
Ο Μέγας Βασίλειος έχει πλούσιο και σημαντικό συγγραφικό έργο. Τα κυριότερα έργα του είναι οι 9 ομιλίες στην Εξαήμερο, ομιλίες στους Ψαλμούς, πολλές και διάφορες άλλες ομιλίες, ασκητικά έργα και επιστολές. Εκτός των άλλων έργων του, έγραψε και Θεία Λειτουργία, που, μετά την επικράτηση αυτής της συντομότερης του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τελείται 10 φορές το χρόνο: την 1η Ιανουαρίου (όπου γιορτάζεται και η μνήμη του), τις πρώτες πέντε Κυριακές της Μ. Τεσσαρακοστής, τις παραμονές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, την Μ. Πέμπτη και το Μ. Σάββατο.
Στα πενήντα του χρόνια ο Μέγας Βασίλειος, εξαιτίας της ασθενικής κράσεώς του και της αυστηρής ασκητικής ζωής του (ορισμένες πηγές λένε από βαριά αρρώστια του ήπατος ή των νεφρών), την 1η Ιανουαρίου του 378 μ.Χ. ή κατ' άλλους το 379 με 380 μ.Χ., εγκαταλείπει το φθαρτό και μάταιο αυτό κόσμο, αφήνοντας παρακαταθήκη και Ιερή κληρονομιά στην ανθρωπότητα ένα τεράστιο πνευματικό έργο.
Το συγγραφικό έργο του
Τα έργα του κατατάσσονται σε τέσσερεις κατηγορίες:
Δογματικά συγγράμματα.
α) «Ανατρεπτικός του Απολογητικού του δυσσεβούς Ευνομίου». Αποτελείται από τρία βιβλία και καταφέρεται ενάντια του αρχηγού των Ανομοίων Ευνομίου.
β) «Προς Αμφιλόχιον, περί του Αγίου Πνεύματος». Επιστολική πραγματεία προς τον επίσκοπο Ικονίου Αμφιλόχιο σχετικά με το Άγιο Πνεύμα.
Ασκητικά συγγράμματα.
α) «Τα Ηθικά». Συλλογή 80 ηθικών κανόνων.
β) «Όροι κατά πλάτος». Περιέχει 55 κεφάλαια με θέμα γενικές αρχές του μοναχισμού.
γ) «Όροι κατ’ επιτομήν». Περιέχει 313 κεφάλαια που αναφέρονται στην καθημερινή ζωή των μοναχών.
δ) «Περί πίστεως».
ε) «Περί κρίματος».
στ) «Περί της εν παρθενία αληθούς αφθορίας». Έργο σχετικό με την παρθενική ζωή.
Ομιλίες.
Ορισμένες από τις ομιλίες του είναι:
α) «Εις την Εξαήμερον». Συλλογή 9 ομιλιών με θέμα τη δημιουργία του κόσμου.
β) «Εις του Ψαλμούς». Συλλογή 18 ομιλιών με αφορμή το περιεχόμενο των Ψαλμών του Δαυίδ.
γ) «Περί του ουκ έστιν αίτιος του κακού ο Θεός».
δ) «Περί πίστεως».
ε) «Κατά Σαβελλιανών, Αρείου και Ανομοίων».
στ) «Προς τους νέους, όπως αν εξ ελληνικών ωφελοίντο λόγων». Το διασημότερο από τα κείμενα του Βασιλείου, στο οποίο πραγματοποιεί προσπάθεια γεφύρωσης μεταξύ χριστιανικής και κλασσικής παιδείας.
ζ) «Προτρεπτικός εις το άγιον βάπτισμα».
η) «Εις το πρόσεχε σεαυτώ».
θ) «Προς Πλουτούντας».
ι) «Εν λιμώ και αυχμώ».
ια) «Εις την μάρτυρα Ιουλίτταν και περί ευχαριστίας».
Επιστολές.
Σώζονται 365 επιστολές με το όνομα του Μεγάλου Βασιλείου, που καλύπτουν την εικοσαετία από την επιστροφή του στην Καισάρεια από την Αθήνα έως και το θάνατό του.
Το έθιμο της βασιλόπιτας
Στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη, όταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία, ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισαρεία. Τότε διέταξε να φορολογήσουν όλη την επαρχία και τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινουπολη. Ετσι, οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να δώσουν ό,τι είχε ο καθένας χρυσαφικά νομίσματα κ.λπ. Όμως ο Ιουλιανός σκοτώθηκε άδοξα σε μια μάχη στον πόλεμο με τους Πέρσες, έτσι δεν ξαναπέρασε ποτέ από την Καισάρεια. Τότε ο Αγιος Βασίλης έδωσε εντολή και από τα μαζεμένα χρυσαφικά τα μισά να δοθούν στους φτωχούς, ένα μικρό μέρος κράτησε για τις ανάγκες των ιδρυμάτων της Βασιλειάδος , και τα υπόλοιπα τα μοίρασε στους κατοίκους με ένα πρωτότυπο τρόπο: έδωσε εντολή να ζυμώσουν ψωμιά και σε κάθε ψωμί, έβαλε από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό μέσα, κατόπιν τα μοίρασε στα σπίτια, έτσι τρώγοντας οι κάτοικοι τα ψωμιά όλο και κάτι έβρισκαν μέσα. Έτσι, γεννήθηκε το έθιμο της πίτας που ονομάσθηκε βασιλόπιτα.
~ Η κηδεία του Γέροντα Ιωσήφ Βατοπεδινού Βίντεο από κοίμηση Γέροντα στο Βατοπέδι Άγιον Όρος , ... 
 https://youtu.be/l_RRuViobMU .- { Σημασία  έλεγε ο γέροντας Ιωσήφ έχει το τι θα πεί ο Θεός την τελευταία ημέρα .....  }

*** Το μήνυμα του Μητροπολίτη Μεσσηνίας για το νέο έτος (βίντεο) 
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στέλνει το μήνυμα του προς τους πιστούς της Μεσσηνίας.
Ακολουθεί το βίντεο με το φετινό μήνυμα.
Video: Το μήνυμα του Μητροπολίτη Μεσσηνίας για το 2017 , https://youtu.be/GGbrSd1DAyY  .-

*** Εξιχνιάστηκε η δολοφονία της 45χρονης παιδοψυχιάτρου στη Λαμία 
Ενας 39χρονος  από  το φιλικό περιβάλλον της 45χρονης παιδοψυχιάτρου είναι ο δράστης, οπως ομολόγησε ο ίδιος, της στυγερής δολοφονίας της.
Η 45χρονη παιδοψυχίατρος είχε βρεθεί δολοφονημένη την περασμένη Τετάρτη στο σπίτι της στη Λαμία. Η 45χρονη βρέθηκε αιμόφυρτη με πολλαπλά τραύματα απο μαχαίρι τουλάχιστον 15 στο λαιμο και στο στήθος. Η γυναίκα αντιστάθηκε και πάλεψε με τον δράστη στην προσπάθεια της να σωθεί.
Το σκηνικό της στυγερής δολοφονίας παρέπεμπε στο γεγονός ότι ο δράστης ήταν γνωστός του θύματος καθώς δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης στις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού, ενώ απο την αρχή αποκλείσθηκε η εκδοχή της ληστείας.
Οι αρμόδιοι αστυνομικοί με βάση τα δεδομένα αρχισαν να αναζητούν το δράστη της δολοφονίας στο φιλικό περιβάλλον του θύματος. Συνδιάζοντας τα στοιχεία και τις πληροφορίες κατέληξαν στον 39χρονο. Αναζητήθηκε και εντοπίσθηκε την Παρασκευή το πρωί σε περιοχή της Ευρυτανίας και προσήχθη στην Ασφάλεια Λαμίας. Εξετάσθηκε ως βασικός ύποπτος αρχικά, υπέπεσε σε σωρεία αντιφάσεων και τελικά ομολόγησε οτι δολοφόνησε την παιδοψυχίατρο. Φαινόταν συμφωνα με πληροφορίες οτι βρισκόταν σε συγχυση και δεν έχει εξηγήσει τα κίνητρα της δολοφονίας. Ωστόσο, έχει ταυτοποιηθεί ως δράστης τόσο με την συγκριση DNA και με άλλα ευρήματα.
Σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και οδηγείται στο δικαστικό μέγαρο της Λαμίας, ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα.
tanea.gr

*** Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο Μητροπολίτη Μεσσηνίας (φωτογραφίες και βίντεο) 
 
 
Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα και παραδοσιακά τραγούδια έψαλαν σήμερα παραμονή του Νέου Έτους, στο Μητρο­πο­λίτη Μεσση­νίας Χρυσόστομο, ομάδες παιδιών και χορωδίες της Καλαμάτας.
Μεταξύ αυτών στρα­τιώ­­τες από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού και την 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύ­σεως Αέρος, η Δημοτική Φιλαρμονική Καλα­μά­τας, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης και η παιδι­κή χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βέργας .Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε εγκαρδίως όλους για την επίσκεψή τους, και ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία, τονίζοντας ότι με αγάπη και αλληλεγγύη θα ξεπεραστούν οι δοκιμασίες και τα προβλήματα.
Φωτογραφίες - Βίντεο: Γιώργος Τσερεφός
Video:  ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΑΤΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (1) - 31/12/2016 , https://youtu.be/ImbSPvXOUGo .-
Βίντεο 2 : ***  ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (2) - 31/12/2016https://youtu.be/CPx3jhPs9qY  .-


***  Είπαν τα κάλαντα στον Νίκα
Μικτή χορωδία, αποτελούμενη από οπλίτες του 9ου Συντάγματος Πεζικού και σμηνίτες της 120 ΠΕΑ, έψαλε χθες το πρωί τα κάλαντα για την Πρωτοχρονιά στο δήμαρχο Καλαμάτας Π. Νίκα.
Η χορωδία απέδωσε, επίσης, επίκαιρα τραγούδια της εποχής, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Οδυσσέα Ξηρόκωστα.
Αργότερα το μεσημέρι, αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές ενδυμασίες είπαν τα κάλαντα στο δήμαρχο εκ μέρους του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας. Συνοδεία των μουσικών Νικόλαου Πράσινου, Σταυρούλας Πράσινου και Πόπης Βαζαίου, τα παιδιά χόρεψαν και παραδοσιακούς χορούς.
Μαζί με τις ευχές, ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας πρόσφερε στο δήμαρχο και παραδοσιακά λαλάγγια τα οποία είχαν παρασκευάσει προχθές τα μέλη του, σε βιωματικό εργαστήρι, μαζί με παιδιά της Δημοτικής Κοινότητας.
Ο δήμαρχος Π. Νίκας ενημέρωσε ότι στη Βέργα, στο πάρκο του Αλμυρού, έχει προγραμματιστεί η κατασκευή παιδικής χαράς. Επίσης, πληροφόρησε πως έχουν προϋπολογισθεί τα χρήματα για την κατασκευή Παιδικού Σταθμού στο χώρο στάθμευσης του πάρκου του Αλμυρού, ο οποίος θα διαθέτει και αίθουσα για εκδηλώσεις. Προϋπόθεση κατασκευής του Σταθμού είναι η ολοκλήρωση του Σχεδίου Πόλης Παραλίας Βέργας.

*** Το «Θάρρος» σας εύχεται καλή χρονιά 
Όλοι εμείς από την οικογένεια του «Θάρρους» σας ευχόμαστε καλή χρονιά, το 2017 να είναι ένα έτος γεμάτο χαρά, ελπίδα, υγεία και ευχάριστες ειδήσεις.  Χρόνια πολλά.

***  Κορυφαίος Έλληνας των θαλασσών ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος 
Η κρίση στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο έχει προκαλέσει δομικές αλλαγές στον κλάδο της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Οι μεγάλοι παίκτες προχωρούν σε συγχωνεύσεις, σε εξαγορές ή σε οικονομία κλίμακος, συμπιέζοντας τους μικρότερους ανταγωνιστές.
Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, που ναυλώνουν τα πλοία τους στις μεγάλες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (liners), αφουγκράζονται τα μηνύματα των καιρών και έχουν ρίξει τους επενδυτικούς ρυθμούς, συνεχίζοντας όμως να επενδύουν σε νεότευκτα αλλά και να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες.
Ο ελληνικός στόλος με πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ανέρχεται στα 471 κομμάτια. Από αυτά σχεδόν τα μισά, ποσοστό 47,5%, τα ελέγχουν έξι εταιρείες οι οποίες έχουν περισσότερα από 20 πλοία. Ο συνολικός αριθμός των πλοίων που ελέγχουν ανέρχεται στα 247. Υπάρχουν, επίσης, εννέα εταιρείες που έχουν από 10 έως 19 πλοία.
Η χρυσή εξάδα περιλαμβάνει στην πρώτη θέση την Costamare της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου με επικεφαλής τον Κωστή Κωνσταντακόπουλο, που ελέγχει στόλο με 65 πλοία.
Είναι ο πρωτότοκος γιος του αείμνηστου καπετάν Βασίλη. Ανέλαβε σε ηλικία 37 ετών να διευθύνει το ναυτιλιακό βραχίονα των οικογενειακών επιχειρήσεων «καπετανεύει» τον όμιλο Costamare, με μαεστρία και τον αναπτύσσει συνεχώς ακόμη και την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ο Κωστής ήταν εκείνος που αποφάσισε και προετοίμασε την είσοδο της εταιρείας στην αμερικανική χρηματαγορά το Νοέμβριο του 2010 και τέσσερα χρόνια αργότερα έχει έτοιμη και δεύτερη εταιρεία για τη Wall Street.
Η εταιρεία από την ημέρα της εισαγωγής της τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και σήμερα έχει προχωρήσει σε επενδύσεις για αγορές και ναυπηγήσεις πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Του Μηνά Τσαμόπουλου, newmoney

*** Με κρύο φτάνει το 2017 στην Καλαμάτα- Η πρόγνωση του καιρού 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Κυριακή 1/1/2017 προβλέπεται σχεδόν αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις.Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει  μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 2 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ η αισθητή θερμοκρασία, κυρίως τις νυχτερινές ώρες θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.

***  Κ. Τσορώνης: Τέλος σε παλιές παθογένειες για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα 
Θα μου επιτρέψετε να αρχίσω αυτό το άρθρο ανάποδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας εξέδωσε πανηγυρική ανακοίνωση, ενώ τόσο ο κύριος Γιώργος Βαρεμένος (δημοσιογράφος, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αντιπρόεδρος της Βουλής) όσο και η κυρία Μαρία Τριανταφύλλου (φιλόλογος, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας) εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις.
Οι παραπάνω εκδηλώσεις θα ήταν λογικές, θεμιτές και όμορφες, αν επρόκειτο για την ανέγερση ή αναβάθμιση ενός σχολείου ή ενός νοσοκομείου που είχε ανάγκη ο τόπος τους. Όταν, όμως, πρόκειται για την αγροτική πολιτική της Ελλάδας και, μάλιστα, για μια απόφαση που έρχεται σε σύγκρουση με τα νόμιμα και κατοχυρωμένα δικαιώματα αγροτών άλλης περιοχής της Ελλάδας, οι παραπάνω εκδηλώσεις φαίνονται το λιγότερο παράταιρες.
Να υπενθυμίσω ότι η ένταξη της ελιάς Καλαμάτας στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, έμμεσα όχι μόνο καταργούσε το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», αλλά αφαιρούσε και το εθνικό πλέγμα προστασίας. Δηλαδή, οποιαδήποτε ανταγωνίστρια χώρα θα μπορούσε να εντάξει, επίσης, την Ελιά Καλαμάτας στον κατάλογό της και νόμιμα να διαθέτει στο εμπόριο ελιές Καλαμάτας.
Όπως είχα αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο μου, μια τέτοια εξέλιξη θα εξυπηρετούσε κυρίως τους μεταποιητές. Στο τέλος, όμως, πρυτάνευσε η λογική και ο κύριος Αποστόλου ανακάλεσε αυτή την απόφαση.
Αν κρίνουμε από τη σφοδρή αντίδραση της ΠΕΜΕΤΕ (Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών / Τυποποιητών / Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών) και της αυτοαποκαλούμενης - μιας και δεν έχει αναγνωρισθεί από το ΥΠΑΑΤ - ΔΟΕΠΕΛ (Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς) στην πρόσφατη απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, θεωρώ πως δικαιώνομαι.
Φανταστείτε αλγεινή εντύπωση που θα προκαλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, αν στην πρώτη περίπτωση εξαπέλυε μύδρους εναντίον του κύριου Αντώνογλου, που αιφνιδιαστικά και πρόχειρα ενέταξε την ελιά ποικιλίας Καλαμάτας στον εθνικό κατάλογο, ενώ στη δεύτερη έσπευδε να πανηγυρίσει.
Δεν ακολουθήσαμε, όμως, αυτό το δρόμο. Με νηφαλιότητα, αντικειμενικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα (όπως και στην περίπτωση της φετινής δραματικής μείωσης της ελαιοπαραγωγής, από την εκτεταμένη δακοπροσβολή), χωρίς τυμπανοκρουσίες, εκφράσαμε τις απόψεις μας, απευθυνθήκαμε στα αρμόδια όργανα και δομές και τελικά επικράτησε το δίκαιο και όχι ο παραλογισμός.
Εφαρμόσαμε το δόγμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: «Δεν ήμασταν ποτέ σαν τους άλλους και δε θα γίνουμε ποτέ σαν και αυτούς». Ο αγροτικός τομέας είναι πολύ σοβαρός χώρος για εμάς, για να αποτελέσει πεδίο προσωπικής και κομματικής ανάδειξης και ανέλιξης.
Βρισκόμαστε πολύ πριν από τα μέσα αυτού του κυβερνητικού ταξιδιού της 4ετίας, όμως κάποιες νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν άρδην. Οι αποφάσεις κάθε υπουργείου πρέπει να λαμβάνονται αποκλειστικά (και να πιστώνονται) από τη διοίκησή του και όχι να υποδεικνύονται από τοπικούς βουλευτές με τρόπο που θα εξυπηρετούν τα τοπικά συμφέροντα των ψηφοφόρων τους.
Τέλος, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (όπως και τα υπόλοιπα υπουργεία) πρέπει να περιορίσουν την εσωστρέφειά τους και να πάρουν πρωτοβουλίες για ενίσχυση της αμφίδρομης επικοινωνίας και συνεργασίας με τα περιφερειακά αγροτικά τμήματα και δίκτυα. Είναι αδιανόητο σήμερα οι πολιτικές που αφορούν στην ελληνική ύπαιθρο να χαράσσονται αποκλειστικά από τεχνοκράτες συμβούλους και συνομοσπονδίες, συνδέσμους και «διεπαγγελματικές» στις οποίες εναλλάσσονται τα ίδια πρόσωπα, που δεν αντιπροσωπεύουν τον αγροτικό χώρο.
Κωνσταντίνος Αν. Τσορώνης,
Χημικός – ελαιολόγος, μέλος ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, δημοτικός σύμβουλος Πύλου-Νέστορος

***  39 νεκροί μετά από τρομοκρατική επίθεση σε νυκτερινό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη 
Στους 39 ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε νυκτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης στη διάρκεια των εορτασμών για το Νέο Έτος. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί οι 21, εκ των οποίων οι 15 ή 16 είναι ξένοι, ενώ ο δράστης της επίθεσης εξακολουθεί να διαφεύγει, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Η επίθεση προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 69 ανθρώπων, τέσσερις από τους οποίους έχουν τραυματισθεί σοβαρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Οι έρευνες για να βρεθεί ο τρομοκράτης συνεχίζονται. Ελπίζω ότι θα συλληφθεί σύντομα», πρόσθεσε ο Tούρκος υπουργός.
Ο δράστης εισήλθε στο νυχτερινό κέντρο Reina της Κωνσταντινούπολης και άνοιξε πυρ αδιακρίτως.
Τη στιγμή της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο βρίσκονταν 700 - 800 άνθρωποι που γιόρταζαν την έλευση του νέου έτους.
Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, πολλοί θαμώνες του νυχτερινού κέντρου έπεσαν στον Βόσπορο για να σωθούν από τα πυρά τoυ δράστη.
Το νυχτερινό κέντρο απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον χώρο όπου διεξάγονταν οι επίσημοι εορτασμοί για την έλευση της νέας χρονιάς, πλάι στον Βόσπορο.
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πως υπήρχαν σχέδια για τη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο Μεμέτ Κοτζαρσλάν, ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου Reina.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τη «φρικτή» πολύνεκρη επίθεση κι έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να προσφέρει βοήθεια στις τουρκικές αρχές, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Tα συλλυπητήριά της για την επίθεση εξέφρασε και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία τόνισε ότι οι προσπάθειες αποτροπής τέτοιων τραγωδιών θα συνεχιστούν.
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις αρχές και στον λαό της Τουρκίας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. «Τραγική αρχή για το 2017 στην Κωνσταντινούπολη. Οι σκέψεις μου βρίσκονται σε όσους τραυματίστηκαν στην επίθεση εναντίον ανθρώπων που γιόρταζαν τον ερχομό του Νέου Έτους και στον τουρκικό λαό», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
tanea,gr

***  Οι φιλόζωοι της Καλαμάτας που δικαιώθηκαν στην Επιτροπή 152… 
Απαραίτητη διευκρίνιση σχετικά με το χθεσινό σχόλιο στη στήλη «Αδιακρίτως» για τις πινακίδες που απαγορεύουν τη διέλευση σκύλων στο Πάρκο του ΟΣΕ…
Η απάντηση στη νέα «φιλολογία» του Δήμου Καλαμάτας ότι η απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 δεν «αγγίζει» τον σχετικό Κανονισμό Λειτουργίας δεν προέρχεται από το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας, αλλά από τους φιλόζωους που κίνησαν την όλη διαδικασία της προσφυγής και τελικά δικαιώθηκαν.
Πρόκειται για οκτώ πολίτες οι οποίοι υπογράφουν επωνύμως την αίτηση αναίρεσης προς το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης διοίκησης (είχε κρίνει νόμιμη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την επίμαχη απαγόρευση), μαζί υπάρχουν δεκάδες άλλοι που υποστήριξαν οικονομικά την πρωτοβουλία και βέβαια ηθικά συστρατεύονται χιλιάδες φιλελεύθεροι δημότες που δεν κατανοούν τέτοιου είδους πρακτικές από τη δημοτική και όποια άλλη Αρχή.
Πέρα από τη φιλοζωίας πάντως που παραμένει ένα μεγάλο και «καυτό» ζήτημα για την περιοχή μας, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανοίγει ένα νέο δρόμο σχέσης πολίτη-δήμου/κράτους που δεν θα πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτος…

***  Με αλυσίδες η κυκλοφορία στην Ε.Ο. Καλαμάτας- Σπάρτης, η κατάσταση στου υπόλοιπο οδικό δίκτυο 
Σας ενημερώνουμε ότι λόγω έντονων καιρικών φαινόμενων, στο οδικό δίκτυο της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται ανά Διεύθυνση Αστυνομίας ως ακολούθως:
Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ:
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται ΚΑΝΟΝΙΚΑ
Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ:
Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
-Ε. Οδό Λεβιδίου-Νεμέας
-Επ. Οδό Λεωνιδίου-Κοσμά-Κουνουπιά
-Δασική Οδό Άνω Οστρακίνα (χιονοδρομικό κέντρο)-Βυτίνα
-Επ. Οδό Αγίου Ανδρέα- Καστάνιτσας- Σίταινας- Πλάτανος
Γ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται ΚΑΝΟΝΙΚΑ
Δ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ:
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται ΚΑΝΟΝΙΚΑ
Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
- Ε. Οδό Καλαμάτας- Σπάρτης, από το 27ο χιλ/τρο έως το 42ο χιλ/τρο.-

***  Η ταβέρνα του Κώστα Βασιλειάδη στις 20 καλύτερες της Greek Gastronomy Guide 
Η ελληνική παραδοσιακή ταβέρνα έχει μια ιστορία που κρατάει πάνω από 2.500 χρόνια. Ξεκινώντας από τα καπηλειά της αρχαίας Ελλάδας και περνώντας από τα «μαγέρικα» του Βυζαντίου, τις οθωμανικές «λοκάντες» και τα ρεμπέτικα στέκια των προσφύγων της Μικράς Ασίας, η ταβέρνα παρέμεινε αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής του Έλληνα έως τις ημέρες μας.
Αυτά ως εισαγωγή για να σας ενημερώσουμε ότι η ιστοσελίδα ελληνικής γαστρονομίας Greek Gastronomy Guide συμπεριέλαβε στις 20 ελληνικές ταβέρνες της χρονιάς και μία καλαματιανή! Αυτή του Κώστα Βασιλειάδη στη συνοικία Μπουρνιάς…
Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο που συνοδεύει το ρεπορτάζ: «Τέλος χρονιάς, και να ’σου οι απολογισμοί. Να μαζευτεί στο νου το υλικό, να ζυγιασθεί, αλλά και να ζυγισθεί για να δούμε κατά πού γέρνει η ζυγαριά. Μα ό,τι και να γίνει, εμείς θα βαστήξουμε τις ομορφιές και θα διώξουμε στη λήθη τις ασχήμιες και τα πράγματα που μας πλήγωσαν.
Στο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας η κατάσταση βελτιώνεται συστηματικά. Μια συνεχής ποιοτική άνοδος στα προϊόντα, νέες αφίξεις στην εστίαση, φερέλπιδες σεφ, φιλόδοξες πρωτοβουλίες και κυρίως συλλογικές δράσεις που διαμορφώνουν τοπικές ταυτότητες και δημιουργούν γαστρονομικούς προορισμούς.
Κλείνοντας τη χρονιά, θα αναφερθώ σε είκοσι ταβέρνες που φέτος μας δώσαν το μήνυμα ότι η ελληνική κουζίνα καλά κρατεί. Κάθε ταβέρνα κι ένας τόπος. Αυθαιρεσία μεγάλη, μακάρι να μπορούσα να διαλέξω άλλες 100. Τα κριτήρια – όπως πάντα σε μένα – ανθρωποκεντρικά, τοποκεντρικά και ατμοσφαιροκεντρικά!
Ελληνικό φαγάκι, απλά πράγματα, να βλέπεις και να αντιλαμβάνεσαι τι τρως. Το φαγητό να μην είναι μια σπαζοκεφαλιά, ένα τεστ γαστριμαργικών γνώσεων, η ατμόσφαιρα να είναι οικεία, χαλαρή, μάλιστα κάπου επέλεξα να είναι και ανυψωτική, όπου η γαστρονομία παντρεύεται με τους αιώνιους συνοδούς της… το τραγούδι και τη διασκέδαση… και δημιουργεί αναταράξεις!
Είκοσι ταβερνάκια και ταβέρνες της Ελλάδας. Δεν ξέρουν τι σημαίνουν βραβεία και διακρίσεις, τα περισσότερα δε γνωρίζουν καν τον όρο gourmet και γκουρμεδιές. Αποτελούν όμως τον κορμό της ελληνικής κουζίνας και εκπροσωπούν εκατοντάδες έντιμους επαγγελματίες που παλεύουν για την επιβίωση και για να διατηρηθούν οι γευστικές μνήμες του τόπου.
  Η ταβέρνα του Κώστα Βασιλειάδη
Δεν είναι εύκολο να βρεις την ταβέρνα του Κώστα Βασιλειάδη, αφού ούτε ταμπέλα θέλει να βάλει. Είναι όμως η γευστική έκπληξη της περιοχής, στ’ Αρμένικα, στη βιομηχανική ζώνη της Καλαμάτας, στη θέση Μπουρνιάς. Εκεί μόνο με GPS ή με κανένα ντόπιο φίλο μπορείς να φτάσεις, αφού διασχίσεις οριζοντίως και καθέτως τα εντυπωσιακά μποστάνια της περιοχής, γεμάτα λάχανα, αραβίδες, κουνουπίδια. Χαμένη μέσα στους μπαξέδες η ταβέρνα «Στου Κώστα» θυμίζει τις κλασικές ταβέρνες της επαρχίας, με αναρτημένες σημαίες της Ελληνικής Επανάστασης, «Ταν ή επί τας», «Εν τούτω νίκα» του Βυζαντίου, αλλά και με φωτογραφίες Καζαντζίδη!
Ο κόσμος λαϊκός, αλλά και ψαγμένοι, κάθε λογής άνθρωποι έρχονται εδώ για το μεσημεριανό τους (σερβίρει μόνο μεσημέρι).
Πολλοί θεωρούν ότι έχει το καλύτερο λαϊκό φαγητό της Καλαμάτας.

***  ΕΛΛΗΝΕΣ, το ΝΟΥ ΣΑΣ! Οι Τούρκοι σε απόσταση ΑΝΑΠΝΟΗΣ από EΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ...

~ Όλο και δυναμώνουν οι προκλήσεις που έρχονται από τη γείτονα χώρα και η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή "επίθεση" επεκτατικού χαρακτήρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Λιμενικό έχει διατάξει να ενισχυθούν οι δυνάμεις στη νησίδα Ζουράφα, μετά από προσπάθειες που έχουν παρατηρηθεί να δημιουργηθεί τεχνική ένταση από την Τουρκία .
Οι Τούρκοι είδαν ότι οι πρόσφατες εντάσεις ένταση των Ιμίων δεν έφεραν το αποτέλεσμα που επιθυμούσαν και βάζουν στόχο αλλού.

*** ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ! ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ... (ΒΙΝΤΕΟ 18+)

~ Με τον χειρότερο τρόπο ξεκίνησε το νέο έτος, αφού λίγο μετά την έλευση του 2017 έγινε μακελειό στην Κωνσταντινούπολη, με τουλάχιστον 39 νεκρούς και 69 τραυματίες, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.
Βίντεο :Turkey: Ambulances rush to club after 35 killed in New Year’s Eve shooting , https://youtu.be/Rzpe_zNoFxg  .-
 . 
~ Άντρας ντυμένος Άγιος Βασίλης μπήκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα με καλάσνικοφ σε νυχτερινό κέντρο και άρχισε να πυροβολεί το πλήθος, αφού πρώτα είχε σκοτώσει έναν αστυνομικό και ένα πολίτη που βρίσκονταν απ'έξω. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί πηδούσαν στον Βόσπορο για να σωθούν.

Πολλά μέσα τονίζουν ότι ίσως οι δράστες να ήταν περισσότεροι, όμως αυτό ακόμα δενέχει γίνει σαφές λόγω της σύγχυσης που επικράτησε εκείνη την ώρα στο σημείο.

Η επίθεση έγινε στη ντισκοτέκ Reina στη συνοικία Ορτακιόι στην περιοχή Μπεσίκτας, ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα και γνωστά κέντρα της Κωνσταντινούπολης και εκτιμάται ότι εκείνη την ώρα στο εσωτερικό του βρίσκονταν 700 ως 800 άνθρωποι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.
Δείτε  ένα συγκλονιστικό βίντεο που δείχνει τον μακελάρη εντός του κέντρου:
SHOOTER DRESSED AS SANTA | Istanbul nightclub attack : https://youtu.be/8WCUxFtCCLY  .-
Να σημειωθεί ότι στην ηλεκτρονική της έκδοση της εφημερίδα "The Guardian" αναφέρεται ότι ο δράστης είναι νεκρός, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα. Δείτε βίντεο με ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΔΩ.

***  Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην Ελαία
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 29 Δεκεμβρίου στην Ελαία.
Η εκδήλωση, που έγινε στο κτήριο Βουδούρη, διοργανώθηκε από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαίας.



*** Για πάντα… Καρελιώτης
«Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα σε χάσουμε» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας «Καρέλια», Ανδρέας Καρέλιας, απευθυνόμενος προς τον επί χρόνια πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων Νίκο Παραγγίνη, όταν αυτός ουσιαστικά προανήγγειλε την αποχώρησή του από το Δ.Σ. λόγω της επικείμενης συνταξιοδότησής του.
Ο επί τρεις συνεχείς 3ετίες πρόεδρος του σωματείου συμφώνησε μάλιστα με χιούμορ, λέγοντας: «Του χρόνου τέτοια ημέρα θα είμαι πάλι εδώ, δεν θα πάω για κυνήγι». Λίγο νωρίτερα στο λόγο του είχε πει ότι για όλη του τη ζωή θα παραμείνει ένας… Καρελιώτης.  Δ.Πλ.

***  Το voicenews.gr σας εύχεται ΚΑΛΗ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

~  Το voicenews.gr εύχεται σε όλους ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, γεμάτη ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ και ΑΓΑΠΗ.
Μακάρι το νέο έτος να φέρει πίσω τη χαμένη ελπίδα και αισιοδοξία που λείπει από την Ελλάδα μας και να ξημερώσει μια καινούρια μέρα για όλον τον κόσμο.
Σας ευχαριστούμε που μας επιλέγετε για την καθημερινή σας ενημέρωση και υποσχόμαστε ότι το 2017 θα συνεχίζουμε να επιτελούμε το έργο μας, με γνώμονα την ΑΛΗΘΕΙΑ.
Mε εκτίμηση και σεβασμό,
το διοικητικό, δημοσιογραφικό και τεχνικό προσωπικό του voicenews.gr.

***  ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ για ΤΣΙΠΡΑ και για ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ! Αυτό είναι το ΜΕΛΛΟΝ της ΕΛΛΑΔΑΣ...

~  Αυτός είναι ΠΑΡΕΛΘΟΝ.Και ο Μητσοτάκης δεν μπορεί...
Η μόνη λύση είναι να σκοτώσουμε το ΚΡΑΤΟΣ
Ο Τσίπρας είναι παρελθόν. Δεν θέλει ακόμη να το πιστέψει. Θα χρειαστεί να περάσουν μερικές εβδομάδες του νέου χρόνου για να το συνειδητοποιήσει. Θα γίνει αυτό. Αλλά κι εσύ εκεί έξω να γνωρίζεις ότι η ΝΔ και ο Μητσοτάκης δεν είναι η λύση σου. Ψάξε αλλού αν θέλεις να υπάρχει στο κοντινό μέλλον μια ελληνική κουκίδα στον πλανήτη. Αυτό το κράτος για να έχει μέλλον πρέπει πρώτα να καταστραφεί ολοσχερώς. Να γίνει στάχτη.Πρέπει να αναλάβουν δράση ΕΚΕΙΝΟΙ που είναι αποφασισμένοι να κάνουν στάχτη το ΚΡΑΤΟΣ και το ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ. Εάν δεν καταστραφεί ολοσχερώς κάθε τι “κρατικό” (με εξαίρεση τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Νοσοκομεία) δεν έχεις καμμία τύχη. Απλά είσαι ένας νεκρός που περπατά. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο-όσο και το ΚΡΑΤΟΣ. Το ΚΡΑΤΟΣ είναι το ΚΤΗΝΟΣ που σου κατατρώει τα σωθικά.
Η μόνη λύση είναι να σκοτώσουμε το ΚΡΑΤΟΣ. Κι αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο Κυριάκος παρέα με τον Κικίλια, την Ολγα, τον Σταικούρα, τον Χατζηδάκη και τα λοιπά σοσονάκια. Εάν θέλεις να υπάρχει μια κουκίδα Ελλάδας (εδώ που τα λέμε δεν ξέρω γιατί θα πρέπει να υπάρχει αυτό το μολυσματικό οικόπεδο στον πλανήτη) πρέπει να σκοτώσουμε το ΚΡΑΤΟΣ. Και πρέπει αυτό να γίνει άμεσα. Στη  παρούσα βουλή δεν υπάρχει κανείς που να θέλει και κυρίως να μπορεί να σκοτώσει το κράτος. Κανείς από τους 300 κρατικοδίαιτους κηφήνες δεν θα σου χαρίσει την ελευθερία σου. Σε θέλουν είλωτα στα φορομπηχτικά δεσμά τους για να μπορούν οι ίδιοι να μαλθακίζονται στα σατέν σεντόνια της πολυτελούς εξουσίας τους. Για να υπάρχει στο κοντινό μέλλον μια ελληνική κουκίδα κάπου στη γη πρέπει να σκοτώσεις το ΚΡΑΤΟΣ-ΚΤΗΝΟΣ. Ξεκινώντας από τον εαυτό σου. Εσύ που κάθε πρωί αντικρύζεις την σκατόφατσά σου στον καθρέφτη είσαι εκείνος που επέλεξε αυτούς τους 300 να σε εκπροσωπήσουν. Εικόνα σου είναι οι Ζαπλουτίστας απατεώνες του ΣΥΡΙΖΑ. Εικόνα σου είναι οι βολεμένοι και δειλοί βουλευτές του Μητσοτάκη. Εικόνα σου είναι οι φασίστες του Μιχαλολιάκου. Εικόνα σου είναι οι ΤΙΠΟΤΑ της Φώφης, ο Νικολόπουλος και τα λοιπά παρατράγουδα της Βουλής. Εικόνα σου κακοσχηματισμένε νεοΕλληνα είναι όλοι αυτοί τούς οποίους βρίζεις γιατί δεν αντέχεις το ειδωλό σου στον καθρέφτη.
Ολοι αυτοί που μας κυβερνάνε στην διάρκεια της μεταπολίτευσης είναι η ΕΙΚΟΝΑ του σαπισμένου εαυτού μας που αντανακλάται στις επιλογές του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Για να γκρεμίσουμε το φαύλο και χυδαίο κράτος πρέπει να αποδεχθούμε το δικό μας είδωλο στο καθρέφτη. Εσύ ρε κακομοίρη είσαι ο Τσίπρας, ο Μπαλαφίνιο, ο Παπαδημούλης, ο Κικίλιας, η Κεφαλογιάννη, ο Κασιδιάρης, ο καφενόβιος Λεβέντης και πάει λέγοντας…Ψηφίζεις το είδωλό σου στον καθρέφτη και στην συνέχεια έντομος ανακαλύπτεις ότι πρόκειται για τερατογέννηση. Καλή Χρονιά…
Η Süddeutsche Zeitung (οι Γερμανοί σε ξέρουν σαν κάλπικη δεκάρα) σχολιάζει με ιδιαίτερο τρόπο το ρόλο του χρήματος στη σύγχρονη κοινωνία κάνοντας μία αναδρομή στην Αθήνα των κλασικών χρόνων και παραλληλίζοντάς της με τη σημερινή Αθήνα του Αλέξη Τσίπρα και της συνεχιζόμενης κρίσης. Η σχολιογράφος εκκινά από την παρατήρηση ότι στην αρχαία Αθήνα το χρήμα δεν είχε τη  σημασία που έχει σήμερα. «Στα χρόνια της αθηναϊκής πόλης-κράτους κανείς δεν έλεγχε τι κατέχει και τι κερδίζει κάθε άνθρωπος. Μόνο τα λεγόμενά του αρκούσαν για να φορολογηθεί.» Κάπως έτσι άρχισε βέβαια και το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, αλλά αν δεν έκρυβαν και κάποια νομίσματα οι αρχαίοι Αθηναίοι δεν θα τα βλέπαμε σήμερα στις προθήκες των μουσείων, γράφει η σχολιαγράφος με χιουμοριστική διάθεση.
Από την άλλη πλευρά η πραγματική αξία του χρήματος στις συναλλαγές ήταν σχετική: «Συχνά τα ψάρια κόστιζαν περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες. Καλο ψάρι μπορούσαν να φάνε οι περισσότεροι Αθηναίοι μόνο δυο και τρεις φορές το χρόνο». Επίσης η αξία του χρήματος άλλαζε διαρκώς. «Τα χρήματα είχαν αξία για τόσο λίγο όσο ένας γλάρος προλαβαίνει να καθίσει σε ένα βράχο. Οι πλούσιοι έπρεπε να πληρώσουν για το στόλο, για να συντηρηθούν οι τριήρεις (…), έπρεπε να δώσουν χορηγίες για τις θρησκευτικές γιορτές κι έπρεπε επίσης να χρηματοδοτήσουν τα ιδιωτικά συμπόσια». Έτσι όποιος ήταν πλούσιος τη μια χρονιά, την επόμενη μπορεί να γινόταν φτωχός. «Για το λόγο αυτό στην κλασική Αθήνα δεν ήταν δυνατή η δημιουργία φατριών και τζακιών», σημειώνει η σχολιογράφος κάνοντας αντιπαραβολή με τη σημερινή ελληνική πολιτική σκηνή. «Κάποιος θα ήλπιζε να ισχύει αυτό και για τη σύγχρονη Ελλάδα, όπου εδώ και δεκαετίες κυβερνούσαν οι ίδιες οικογένειες. Παρεμπιπτόντως, αυτή ήταν και η αιτία της εκλογής Τσίπρα από ανθρώπους που είχαν κουραστεί από το ελληνικό πελατειακό σύστημα. Ο Τσίπρας έρχεται από τη μεσαία τάξη χωρίς θείο, πατέρα ή παππού που κατείχε πριν από αυτόν τον πρωθυπουργικό θώκο».
Σε κάθε περίπτωση αυτό που μας προτρέπει η δημοσιογράφος να κρατήσουμε από την αρχαιοελληνική οικονομική αλλά και πολιτική ηθική είναι εν τέλει το «Μηδέν Άγαν» του Σόλωνα. Τίποτα στην υπερβολή του.
 killbill   ΠΗΓΗ: kourdistoportocali.com

*** KΑΛΑΝΤΑ ΠΑΝΤΟΥ!Τραγούδησαν και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας...

~  Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα τραγούδησαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,σήμερα η προεδρική φρουρά, οι σύλλογοι Ηπειρωτών και Ζακυνθινών καθώς και τα παιδιά των Special Olympics.Παραδοσιακοί ήχοι,γέλια και όμορφες στιγμές συνέβαλαν στο υπέροχο σκηνικό στο Προεδρικό Μέγαρο.
Δείτε το βίντεο: Τα κάλαντα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  , https://youtu.be/U3s_OcJaGj8  .-

***  Τα κάλαντα στο ΜΑΞΙΜΟΥ!Η συγκίνηση του Τσίπρα

~  Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδας,η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, αλλά και η Μικτή χορωδία των Ενόπλων Δυνάμεων είπαν τα κάλαντα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πρώτα πήγαν τα παιδιά από τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος και ο Πρωθυπουργός τους υποσχέθηκε  πως θα επισκεφτεί και το σύλλογο ενώ τους χάρισε και βίντεο προβολέα, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν ταινίες, όπως τους τόνισε..
Οταν δε του προσέφεραν, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, τσίπουρο και πίτες εκείνος τους είπε «μου έφτιαχνε η γιαγιά μου πίτες».

***  Όλα ΕΔΩ...πληρώνονται ! ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΦΩΤΙΑ για τους μισθούς των βουλευτών...

~ Μετά από αίτημα των πολιτών, η ιρλανδική ιστοσελίδα thejournal.ie, προχώρησε σε μια έρευνα αναφορικά με τους μισθούς των βουλευτών σε όλη την Ευρώπη.
Οι αριθμοί αφορούν τα μικτά ποσά που κερδίζουν από τον ετήσιο μισθό τους και όπως υπογραμμίζει το site, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος θα πρέπει πρώτα να ληφθεί υπ'όψιν το γενικό οικονομικό πλαίσιο, συγκρίνοντας το με τους μισθούς των πολιτών, δηλαδή το ΑΕΠ της χώρας.
Έτσι, χαρακτηριστικά για την Ελλάδα, τονίζει η ιστοσελίδα, ένας βουλευτής κερδίζει 61.620 ευρώ ετησίως, δηλαδή, περίπου, τρεις φορές περισσότερο από το ετήσιο εισόδημα ενός πολίτη που κυμαίνεται, κατά μέσο όρο, 18.331 ευρώ. 

***  Ο Πούτιν ΕΤΟΙΜΟΣ ! Θα κερδίσει ΚΑΙ αυτόν τον πόλεμο...

~ O Bλαντιμίρ Πούτιν είναι γνωστό πως επιθυμεί,και το καταφέρνει,να υπερέχει και να πρωτοπορεί.Έτσι λοιπόν και για ακόμα μία φορά κατάφερε να ξεπεράσει τους Αμερικανούς,νικώντας τους στο ίδιο τους το παιχνίδι.
Ο πόλεμος πια πέρασε από τα πεδία μάχης,σε αίθουσες με υπολογιστές.Ο πόλεμος γίνεται πια στον κυβερνοχώρο και ο Πούτιν επιστρατεύει τους καλύτερους χάκερς.Όπως γράφει η εφημερίδα Le Figaro πρόκειται για το λεγόμενο «υβριδικό πόλεμο» και επικεντρώνεται στον κυβερνοπόλεμο.Για την υπεροχή του αυτή τον κατηγόρησε και η Αμερική,λέγοντας πως επηρέασε τα αποτελέσματα των εκλογών που έδειξαν νικητή τον Ντόναλντ Τράμπ.
«Επιθετικές αρκούδες», «Μεγάλη εξίσωση», «Ομάδα του τσάρου», «Οι Δούκες» ή «Οι κλέφτες της σκιάς»,είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που χρησιμοποιούνται στον κυβερνοπόλεμο.Τα στρατόπεδα μάχης  ονομάζονται «peering points», σημεία δηλαδή όπου τα δεδομένα του ίντερνετ ενώνονται παγκοσμίως.Τα ‘’θανάσιμα’’χτυπήματα γίνονται με ιούς και με διαρροές μέηλ τα γνωστά και ως leaks.
O Ρώσος ηγέτης σίγουρα κατέχει το παιχνίδι του κυβερνοπολέμου,ο οποίος αναμένεται να εξελιχθεί στο χειρότερο και πιο απρόβλεπτο είδος.

***  Κρατικό Λαχείο, ο τυχερός αριθμός που κερδίζει 2 εκατομμύρια ευρώ
Ο αριθμός 73112 της 16ης σειράς είναι ο μαγικός αριθμός που κερδίζει 2.000.000 ευρώ.   Δείτε εδώ όλα τα ποσά

***  Επισκευή δεξαμενών πυροπροστασίας 
Τρεις δεξαμενές πυροπροστασίας στον Αγριλο, τη Νέδουσα και το Εξωχώρι πρόκειται να επισκευάσει η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.
Προχθές η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη δαπάνη και τη διάθεση πίστωσης 24.453,79 ευρώ για την επισκευή τους, καθώς και την απευθείας ανάθεση της εκτέλεσης του έργου στην εταιρεία "Βορβίλας Κωνσταντίνος και Σία ΟΕ".

***  Εξέπνευσε 36χρονος μετά από τροχαίο τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς
 
Την τελευταία του πνοή άφησε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου ένας 36χρονος άνδρας που είχε τραυματιστεί βαρύτατα σε τροχαίο λίγο μετά την έλευση του νέου χρόνου.
Ο άτυχος άνδρας, που οδηγούσε το αυτοκίνητό του στο δρόμο προς τον Μοχό, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του με αποτέλεσμα να εκτραπεί της πορείας του και να ανατραπεί.
Άμεσα στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και παρέλαβε τον οδηγό του αυτοκινήτου σε σοβαρή κατάσταση μεταφέροντάς τον στο νοσοκομείο όπου, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν τα κατάφερε υποκύπτοντας στα τραύματά του.  ΑΠΕ-ΜΠΕ 

***    Πού υπάρχουν ακόμα προβλήματα στην κυκλοφορία στην Αττική 
Αποκαθίστανται σταδιακά τα προβλήματα από τη χιονόπτωση στην Αττική.
Μέχρι και πριν από λίγη ώρα διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ίσχυε στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ, στο ρεύμα προς καζίνο, καθώς και στην περιφερειακή οδό Πεντέλης, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοακομείο, έως τη λεωφόρο Διονύσου.
Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται ακόμα τα οχήματα στη λεωφόρο Φυλής, από τη Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια. Σε όλα τα άλλα σημεία όπου υπήρχαν προβλήματα, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Σε 16 περιστατικά κοπής δένδρων έσπευσε η Πυροσβεστική Καλαμάτας
Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν προχθές στην Καλαμάτα προκάλεσαν πτώσεις δέντρων αλλά και διαφόρων άλλων αντικειμένων, για τα οποία κλήθηκε να επέμβει η Πυροσβεστική.
Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, προχθές και από ώρα 2.25 μ.μ. έως 11.45 μ.μ. δέχτηκε «12 κλήσεις για κοπές δέντρων και 4 κλήσεις για αφαιρέσεις αντικειμένων».
Επιπρόσθετα, εκδηλώθηκαν και 3 αγροτικές πυρκαγιές στην Μπιρμπίτα της Σπερχογείας, την Ασπροπουλιά του Δήμου Καλαμάτας και την Τρίοδο του Δήμου Μεσσήνης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα.
Η σχετική ανακοίνωση κλείνει με την προειδοποίηση προς τους πολίτες να προσέχουν κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους - και με την προτροπή να επικοινωνούν με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας στο 199, για οτιδήποτε αντιληφθούν ότι παρουσιάζει άμεσο κίνδυνο ατυχήματος.

***  Κάηκε ταβέρνα τις πρώτες ώρες του 2017
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 2:15 το πρωί σε ταβέρνα στις Μοίρες της Μεσαράς του Ηρακλείου από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.
Στην ταβέρνα, που εκείνη την ώρα ήταν κλειστή, έσπευσε άμεσα η Πυροσβεστική με ένα όχημα και δύο άνδρες οι οποίοι λίγο αργότερα κατάφεραν και έσβησαν την φωτιά που ωστόσο προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές. ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Πρωτοχρονιά στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας 
 
Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Καλαμάτα η πρώτη μέρα του Νέου Χρόνου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος τέλεσε την καθιερωμένη Δοξολογία για το Νέο Έτος στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού, παρουσία των τοπικών Αρχών, εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
Στη συνέχεια ευλόγησε την Βασιλόπιτα του Μητροπολιτικού Ναού και ευχήθηκε για το νέο έτος στους ιερείς και σε όσους διακονούν σε αυτόν.
Ακολούθως ευλόγησε την Βασιλόπιτα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και ευχήθηκε σε όλους για ευλογημένο κι ευτυχές νέο έτος με υγεία, τονίζοντας ότι η κρίση και οι όποιες δοκιμασίες με υπομονή, αγάπη και αλληλεγγύη θα ξεπεραστούν.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι βουλευτές Μεσσηνίας Π. Κοζομπόλη, Π. Κωνσταντινέας και Δ. Κουκούτσης, οι Αντιπεριφερειάρχες Ελ. Αλειφέρη και Π. Μαντάς, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Καλαμάτας Σμήναρχος Κ. Χίνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Μεσσηνίας Ταξίαρχος Στ. Τουφεξής, ο κεντρικός Λιμενάρχης Καλαμάτας Πλοίαρχος Π. Μποτίνης, Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Φωτογραφίες - Βίντεο: Γιώργος Τσερεφός

*** ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Ετοιμάζουν ΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ με ΧΗΜΙΚΑ...

~  Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί μουδιασμένη το νέο μακελειό στην Τουρκία με τους 39 νεκρούς.
Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Ασφαλείας Ben Wallace, προχωρά σε μια άκρως ανησυχητική αποκάλυψη σχετικά με τους τζιχαντιστές.
Ο κ.  Wallace  ανακοίνωσε πως έχει πληροφορίες ότι το ΙΚ ετοιμάζει επίθεση με χημικά στη Μεγάλη Βρετανία. "Θα μπορούσαν άνετα να παράξουν αέριο μουστάρδας που χρησιμοποιούν τακτικά στη Μέση Ανατολή. Δεν έχουν κανένα ηθικό φραγμό στο να επιτίθενται μαζικά σε λαούς", υπογράμμισε και συμπλήρωσε: " Η φιλοδοξία του Ισλαμικού Κράτους είναι σίγουρα οι μαζικές επιθέσεις. Θέλουν να βλάψουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και να τρομοκρατούν όσο το δυνατόν περισσότερους".

*** Ο Γκιουλέν κόκκινο πανί για την Τουρκία!ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ δίχως τέλος...

~  Τα τούρκικα ΜΜΕ δεν σταματούν να στοχεύουν τον Γκιουλέν,και αποκαλύπτουν συνεχώς καινούργια δεδομένα.Σύμφωνα με δημοσιεύμα τουρκική εφημερίδα λοιπόν,ο Γκιουλέν,βοήθησε τη μεταστροφή 500.000 Καζάκων στο Χριστιανισμό με τα σχολεία του,ενώ να τονιστεί πως ο ίδιος είναι Εβραίος.
Τούρκος καθηγητής αναφέρει πως ο Γκιουλέν λειτουργεί βάσει σχεδίου της Αμερικής,κάτι που εναντιώνεται σε όλο τον ισλαμικό κόσμο.
 Επιπρόσθετα η τουρκική εφημερίδα Sabah και ο αρθρογράφος Ersin Ramoğlu  αναφέρουν σε άρθρο «Ο Γκιουλέν  είναι πανέξυπνος. Γρήγορα οσφραίνεται την μυρωδιά  του χρήματος και της εξουσίας. Επειδή και αυτός είναι ένας ακόμη Εβραίος. Αυτός είναι ο λόγος που αγαπά το Ισραήλ σχεδόν σε σημείο  ασθένειας ».«Η προέλευση του Γκιουλέν  μας  πηγαίνει πίσω στους Εβραίους.  Γι “αυτό το συγκεκριμένο ανέντιμο [πρόσωπο] είναι κοντά στους Χριστιανούς ».

***  Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για το μακελειό στην Τουρκία...

~   Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε το δικό του μήνυμα στήριξης και συμπαράστασης στον τουρκικό λαό,εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων αλλά ευχήθηκε και γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.
Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επιπρόσθετα τον αποτροπιασμό του για το μακελειό στο κλαμπ Reina.

***  Ο Τραμπ παίρνει το μέρος της ΡΩΣΙΑΣ! ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στις Αμερικανικές υπηρεσίες...

~  Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε για άλλη μια φορά την αμφιβολία του, σχετικά με την κατηγορία που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Ομπάμα περί κυβερνοεπίθεσης και ανάμειξης των Ρώσων στις προεδρικές εκλογές.
Υπενθυμίζουμε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ επέβαλλε μια σειρά κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.
"Θέλω μόνο να είναι σίγουροι γι' αυτό, επειδή πρόκειται για μια μάλλον σοβαρή κατηγορία, και θέλω να είναι σίγουροι γι' αυτό", υπογράμμισε ο Τραμπ.
Μάλιστα, υπέδειξε ένα παλαιότερο σφάλμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, όταν είχαν υποστηρίξει πως το Ιράκ είχε όπλα μαζικής καταστροφής και τόνισε ότι η στρατιωτική επέμβαση του 2003 που ακολούθησε τον ισχυρισμό,  ήταν "καταστροφή, επειδή έκαναν λάθος"
"Γνωρίζω πολλά πράγματα σχετικά με την πειρατεία. Και η πειρατεία είναι κάτι πολύ δύσκολο να αποδείξει κανείς. Συνεπώς θα μπορούσε να πρόκειται για κάποιον άλλον. Γνωρίζω επίσης πράγματα που άλλοι δεν γνωρίζουν και συνεπώς δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το τι συμβαίνει", πρόσθεσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και άφησε να πλανάται ένα "άρωμα" απορίας, όταν ερωτηθείς τι είναι αυτό που ξέρει, σημείωσε ότι "θα το μάθετε την Τρίτη ή την Τετάρτη".

***  Νέο ΚΥΜΑ κακοκαιρίας!Πότε θα ΄΄ΧΤΥΠΗΣΕΙ΄΄ την Ελλάδα...

~ Nέο κύμα κακοκαιρίας φαίνεται πως έρχεται και θα σαρώσει ξανά την Ελλάδα,και μάλιστα όπως προειδοποιεί με ανάρτηση του στο Facebook o Γιάννης Καλλιάνος,μετεωρολόγος,θα είναι πιο σφοδρό από το προηγούμενο.Ο νέος χιονιάς αναμένεται να καταφτάσει από τη Σκανδιναβία ανήμερα των Φώτων και όπως τονίζει ο μετεωρολόγος θα το ‘’στρώσει’’ μέχρι και στο Σούνιο.

***  Σοκάρουν οι εξελίξεις!Τυφλωμένος απο ΠΑΘΟΣ ο δολοφόνος του Κυριάκου Αμοιρίδη...

~ Θυελλώδης ήταν η σχέση του δολοφόνου του Έλληνα πρέσβη με τη Φρανσουάζ Αμοιρίδη,σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου.Ο αστυνομικός δεν θέλει επουδενί να μπλέξει τη σύζυγο του θύματος,ωστόσο οι αστυνομικοί θεωρούν πως εκείνη κρύβεται πίσω από το συμβόλαιο θανάτου του Κυριάκου Αμοιρίδη.Ομολόγησε πως είχαν τόσο μεγάλο πάθος ο ένας για τον άλλο και πως το ζεύγος Αμοιρίδη δεν περνούσε πολύ χρόνο μαζί. Μάλιστα δήλωσε πως συνευρίσκονταν,ενόσω ο πρέσβης κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο.Ισχυρίστηκε πως ένιωθε υποχρεωμένος να την προστατεύσει από το σύζυγο της,καθότι ήταν αλκοολικός και βίαιος κάτι που όμως διαψεύδεται ακόμα και από την οικογένεια της Φρανσουάζ οι οποίοι μιλούν για τον Πρέσβη με τα καλύτερα λόγια.
«Τίποτε δεν ήταν προμελετημένο, τον σκότωσα σε αυτοάμυνα και κάλεσα τον ξάδερφό μου ως μάρτυρα» είπε στους αστυνομικούς,λέγοντας πως πήγε στο σπίτι να του ζητήσει να μην κακοποιεί τη συζυγο του.Ο ξάδερφος του όμως δήλωσε πως μία μέρα πριν τη δολοφονία του άτυχου Κυριάκου Αμοιρίδη,συναντήθηκαν και οι τρεις και η σύζυγος  του υποσχέθηκε το ποσό των 23,000 αν βοηθούσε στη δολοφονία.

***  Έφυγε από τη ζωή η σκηνοθέτρια Ηρώ Σγουράκη 
Συνδημιουργός της εκπομπής «Μονόγραμμα»
~ Η Ηρώ Σγουράκη, με τον συζυγό της Γιώργο Σγουράκη, κατά τη βράβευση για τα 30 χρόνια της εκπομπής «Μονόγραμμα» .-
~* Έφυγε από τη ζωή, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο, η σκηνοθέτρια Ηρώ Σγουράκη, η οποία μαζί με τον άνδρα της, Γιώργο Σγουράκη, είχαν δημιουργήσει δεκάδες εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση.
Από τα πιο εμβληματικά τους έργα ήταν το «Μονόγραμμα», όπου παρουσιάζονταν οι αυτοβιογραφίες των προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας.
Γεννημένη στην Αθήνα, η μικρασιατικής καταγωγής Ηρώ Σγουράκη έκανε τις γυμνασιακές σπουδές της στο Αρσάκειο, ενώ σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην «Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών», καθώς και σκηνοθεσία.
Ήταν μέλος του «Ιδρύματος Μελετών Νίκος Καζαντζάκης» και διετέλεσε μέλος των Δ.Σ.του «Πολιτιστικού οργανισμού Δήμου Αθηναίων», του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84». Ήταν επίσης εταίρος της «Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας» των Αρσακείων Σχολείων και συνεργάτης του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών», ενώ διετέλεσε και σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας, Μίκη Θεοδωράκη.
Το συγγραφικό έργο της είχε ερευνητικό χαρακτήρα, όπως το βιβλίο - λεύκωμα «Γαύδος, οδοιπορικό στο χώρο και στον χρόνο».
Το έργο του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη στην ελληνική τηλεόραση αποτελείται από περίπου 800 ταινίες - ντοκουμέντα, μεταξύ των οποίων το «Μονόγραμμα», το οποίο έχει αποκληθεί από τον Τύπο ως το «εθνικό αρχείο». Επίσης, δημιούργησαν την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αρχείο Κρήτης» και εξέδωσαν τα λευκώματα με dvd «Μίκης Θεοδωράκης - ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του», «Γιάννης Ρίτσος – αυτοβιογραφία», την ταινία «Βιογραφία Ελευθερίου Βενιζέλου», τα βιβλία «Κρητικά Ημερολόγια», καθώς και την ειδική έκδοση σε cd με όλα τα διασωθέντα ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Η ΕΡΤ σε ειδική εκδήλωση, τον Φεβρουάριο 2012, βράβευσε τους δυο δημιουργούς για τα 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της εκπομπής «Μονόγραμμα» στην ελληνική τηλεόραση.
Οι παραγωγές τους έχουν αποσπάσει ελληνικά και διεθνή βραβεία, όπως η ταινία «Θεόφιλος Γ.Χ Μιχαήλ» - Α' Βραβείο 20ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «Μίκης Θεοδωράκης – αυτοβιογραφία» κ.ά.Σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, ταινίες από το έργο τους αποτελούν θέματα μελέτης και διδασκαλίας, όπως από τις σειρές «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική...», «Μονόγραμμα», καθώς και από τα ντοκιμαντέρ «Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη», «Η άλλη Ελλάδα» και «Αυτή είναι η Κρήτη».
Το 2012 η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τους παραγωγούς εκπομπών και κινηματογραφιστές Γεώργιο και Ηρώ Σγουράκη για το σύνολο του έργου τους που αφορά στη δημιουργία εκπομπών πνευματικού, ιστορικού - καλλιτεχνικού περιεχομένου, με τα οποία προάγεται η ελληνική ποιοτική τηλεόραση.
H κηδεία της Ηρώς Σγουράκη θα γίνει την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017, στις 3 μμ. στο νεκροταφείο Καισαριανής.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***   Έφυγε από τη ζωή ο σκηνογράφος Γιώργος Ασημακόπουλος
Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο
Έφυγε από τη ζωή από αναπνευστικό νόσημα ο σκηνογράφος Γιώργος Ασημακόπουλος.
Μερικά από τα σκηνικά του που άφησαν τη σφραγίδα τους στο ελληνικό θέατρο ήταν στα έργα «Η Ηρα και το παγόνι», «Τι είδε το χρυσόψαρο», «Εξ επαφής», «Σεσουάρ για δολοφόνους», «Ψυχολογία Συριανού συζύγου», «Ξανθιά φράουλα», «Φον Δημητράκης», «Μπαμπάδες με ρούμι», «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», «Ο Βιολιστής στη Στέγη».
Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη στις 14:00 στο Α' Νεκροταφείο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ  ΑΡΦΑΡΩΝ
~ Έφυγε από τη ζωή  η Βούλα Παναγιώτη Μητρόπουλου 63  ετών κάτοικος Αρφαρών .-
~ Επίσης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92  ετών  ο Νικόλαος Κων .  Μωραγιάννης κάτοικος Σταματινού .-
~ Έφυγε από τη ζωή ο  Δημήτριος  Παν. Σπυρόπουλος κάτοικος Αγίου Φλώρου σε ηλικία 88 ετών .- Θερμά συλλυπητήρια στους οικίους των .-

***  Οι ανατριχιαστικές προβλέψεις της Baba Vanga και οι προφητείες των Αγίων μας – Η άνοδος του ISIS, η εκλογή Τραμπ και η εισβολή των μουσουλμάνων στην Ευρώπη
~ H τυφλή γερόντισσα Baba Vanga η οποία έχει το παρωνύμιο  «o Νοστράδαμος των Βαλκανίων», και ως γνωστόν έχει πεθάνει  εδώ...
1c245-25ce259125ce25b325ce25b925ce25b125ce25a325ce25bf25cf258625ce25b925ce25b1
 ~
H τυφλή γερόντισσα Baba Vanga η οποία έχει το παρωνύμιο  «o Νοστράδαμος των Βαλκανίων», και ως γνωστόν έχει πεθάνει  εδώ και  20 χρόνια, αλλά παρόλα αυτά έχει κάνει  πολλές προβλέψεις οι οποίες επιβεβαιώθηκαν κατά ένα ποσοστό και έγιναν πραγματικότητα, σύμφωνα με ξένο δημοσίευμα .
Η Baba Vanga είχε μια  κανονική ζωή ενός κοριτσιού μέχρι την ηλικία των 12 ετών, όταν είχε μυστηριωδώς έχασε την όραση της  κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης  καταιγίδας από την οποία κτυπήθηκε .
22
Η ίδια είχε προβλέψει  με ακρίβεια την άνοδο του  ISIS, και είπε ότι θα γίνει μεγάλος μουσουλμανικός πόλεμος που θα καταστρέψει τελικά την ευρωπαϊκή ήπειρο. Πάνω από το 85% από των προβλέψεων της  υλοποιήθηκαν.
Πιστεύεται ότι η Baba Vanga είχε προέβλεψε την καταστροφή των δίδυμων πύργων (9/11), το καταστροφικό τσουνάμι που συνέβη σε 2004 στο Πουκέ, και τη βύθιση του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Κουρσκ, μεταξύ άλλων.
«Φρίκη, φρίκη! Οι Αμερικανοί αδελφοί θα πέσουν μετά την επίθεση από τα πουλιά από χάλυβα» . «Οι λύκοι θα ουρλιάζουν σε ένα θάμνο που θα αναβλύζει  αθώο αίμα», είχε προφητέψει και εκτιμάται ότι πρόκειται για  αναφορά στην καταστροφή των Δίδυμων Πύργων.
Εδώ είναι 3 προβλέψεις που έγιναν από την  Baba Vanga και αφορούν το νέος έτος 2017.
Τον Ιανουάριο στις 20 Ιανουαρίου 2017, ο εκλεγμένος πρόεδρος Ν.Τραμπ θα γίνει ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ωστόσο,  σύμφωνα με την γερόντισσα , ο  44ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ήταν  Αφρικανός στην καταγωγή , αλλά και ο τελευταίος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις Baba Vanga, ο Ομπάμα θα αφήσει το οβάλ  γραφείο σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σε οικονομική περιδίνηση , ενώ θα υπάρξει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των βορείων και νοτίων πολιτειών όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφύλιου πολέμου.
Η Κίνα θα γίνει η νέα υπερδύναμη. Όπως προέβλεψε η Baba Vanga, η χώρα αυτή έχει οριστεί να γίνει η νέα υπερδύναμη το 2018, δίνοντας τέλος στην ηγεμονία των  Ηνωμένων Πολιτειών  και την οικονομία της.
Σύμφωνα με τυφλή γερόντισσα , τις προβλέψεις της οποίας πολλοί ενδεχομένως να μην τις αποδέχονται , η Κίνα θα είναι το μεγάλο «βασίλειο της Ανατολής». Είναι ενδιαφέρον ότι το 2011, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ότι η οικονομία της Κίνας θα ξεπεράσει αυτής των ΗΠΑ από το 2016 έως 2017,  ως η νέα υπερδύναμη.

 kwnstantinos-palaiologos-poli
Η εισβολή των μουσουλμάνων στην  Ευρώπη, επίσης προβλέφθηκε από την Baba Vanga, και μάλιστα η ίδια προέβλεψε ότι  αυτοί θα «εισβάλλουν» στην ευρωπαϊκή ήπειρο,  και ότι θα υπάρξει εκτεταμένη καταστροφή από εξτρεμιστές.
Αυτή η καταστροφή θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια έως ότου η Ευρωπαϊκή ήπειρο πάψει  τελικά να υπάρχει. Είναι ενδιαφέρον, ότι η Baba Vanga προέβλεψε επίσης ότι θα γίνει «Μεγάλος  μουσουλμανικός Πόλεμος»  στη Συρία.
Οι προβλέψεις της γερόντισσας όπως αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ έχουν επιτυχία 85% σε σχέση με αυτά που πραγματοποιήθηκαν.
Οι προβλέψεις όμως των Αγίων της ορθοδοξίας και κυρίως η αποκάλυψη του Αγίου Ιωάννη, και αυτές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού , έχουν «επιτυχία» 100% διότι προέρχονται από τον έναν και μοναδικό θεό.  
Η Κωνσταντινούπολη θα πάρει ξανά το αληθινό όνομα της, και  ο πόλεμος για αυτήν την πόλη θα «ξαναφέρει» όλους τους σταυροφόρους ( Γερμανούς  Γάλλους , Βρετανούς  κά) ξανά στην πόλη που διέπραξαν τα εγκλήματα τους το 1204, ενώ οι Αγαρηνοί θα «ξεπληρώσουν» για όσες γενοκτονίες επιτέλεσαν εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Όπως προέβλεψε και ο Άγιος Παΐσιος, εξαιτίας ακριβώς αυτών των δυσάρεστων γεγονότων που ζούμε  ο ελληνικός λαός στο σύνολο του θα πιστέψει ξανά δυνατά και θα ξαναγυρίσει  στην Εκκλησία και στον  Ιησού Χριστό.
Τότε, ο Κύριος, βλέποντας αυτήν την ειλικρινή μετάνοια των Ελλήνων και το πλήθος των προσευχών του λαού, θα λυπηθεί το ελληνικό έθνος και θα φέρει τις καταστάσεις κατά τέτοιον τρόπο ,  ώστε να μην συμμετάσχει η  χώρα μας  στον «μεγάλο πόλεμο»  που θα προκληθεί και που θα είναι  ο αιματηρότερος από όλους τους πολέμους που έχει αντικρίσει ποτέ ο πλανήτης από καταβολής κόσμου Έτσι η πατρίδα μας θα ζήσει λίγα  σε σχέση με αυτά που αναμένουν  άλλες μεγάλες χώρες.
Μάλιστα ο Άγιος Παΐσιος έλεγε πολλές φορές σε επισκέπτες του «Μακάρι να ζούσα μερικά χρόνια ακόμη, για να έβλεπα με τα μάτια μου τη δόξα της Ορθοδοξίας».
Σημαντικά  λόγια, σημαντικά, και κυρίως άγια, τα οποία  σημαίνουν πως πλησιάζει η μεγάλη στιγμή για το γένος μας , αυτό που χρειάζεται είναι πίστη στον Θεό .
alosis
Αυτές οι προφητείες  μας προειδοποιούν για όλα τα μελλούμενα και όλα όσα θα ζήσει η δική μας γενιά τα οποία είναι  φοβερά και τρομερά, αλλά στο τέλος θα μας δώσουν πίσω την Ελλάδα μας  όπως όλοι μας θα θέλαμε να δούμε,  μαζί με τις σκλαβωμένες πατρίδες σε μια αναβίωση της πάλαι ποτέ Ελληνικής αυτοκρατορίας και όχι Βυζαντινής όπως την ονομάζουν οι «κουτόφραγκοι».
Άλλωστε……Καιρός γαρ εγγύς……

 ***  Πριν αρχίσει ο πόλεμος θα φανεί ένας μεγάλος Σταυρός πάνω από την Πόλη! Και τότε
 Έλληνοτουρκικός πόλεμος Ό μοναχός Γεννάδιος, όπως πολλοί ασκη­τές της εκκλησίας, ήταν πνευματοφόρος και χριστοφόρος. Εξ αιτίας αυτής της θείας χάριτος...
gennadios


Έλληνοτουρκικός πόλεμος

Ό μοναχός Γεννάδιος, όπως πολλοί ασκη­τές της εκκλησίας, ήταν πνευματοφόρος και χριστοφόρος. Εξ αιτίας αυτής της θείας χάριτος έλεγε προφητείες, έβλεπε οράματα και έκανε προβλέ­ψεις, όπως θα διαπιστώση ο αναγνώστης από τα παρακάτω που θα γραφούν. Με αφορμή την με­γάλη αποστασία του ανθρώπου από το Θεό, έδίδασκε ότι έρχεται το τέλος του κόσμου, η Δευτέ­ρα Παρουσία του Κυρίου. Πρώτα θα παραχωρήση ο Κύριος να γίνη παγκόσμιος πόλεμος, διότι ο κόσμος δεν μετανοεί. Ο πόλεμος αυτός θα είναι και ο τελευταίος, επειδή η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική. Ένα μικρό κρατίδιο θα είναι η αφορμή του παγκοσμίου πολέμου. Ίσως το κρα­τίδιο αυτό να είναι η Κύπρος. Όταν έγινε ο κα­τακλυσμός του Νώε. οι άνθρωποι επνίγησαν εις τα νερά. Τώρα θα πνιγούν εις το αίμα.
Εις την Κωνσταντινούπυλιν θα γίνη μακελειό μεγάλο και η θάλασσα θα κοκκινίση από αίματα εσφαγμένων ανθρώπων. Τριχρονίτικο δαμάλι (μοσχάρι)  θα πλεύση στο αίμα. όπως λέγει ο Κοσμάς ο Αιτωλός στις προφητείες. Τούτο δηλώνει την μεγάλη σφαγή, αιματοχυσία και καταστροφή που πρόκειται να γίνη. Ο ουρανός θα γεμίση αερο­πλάνα και θα ρίχνουν φωτιές (βόμβες) εις τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι τρομαγμένοι θα φωνά­ζουν «Παναγία μου… Παναγία μου…»! Ας φωνά­ζουν, ας φωνάζουν οσο θέλουν. Δεν θα τους βοηθή κανείς. Διατί δεν μετανόησαν τόσον καιρόν; Την Κωνσταντινούπολη θα την πάρουν πάλιν οι Έλληνες, αλλά θα γίνη σκοτωμός μεγάλος. Με­γάλη καταστροφή θα πάθωμεν εμείς οι Έλληνες από τις αμαρτίες μας. Πριν αρχίση ο πόλεμος, θα φανή ένας μεγάλος Σταυρός του Χριστού εις τον ουρανόν επάνω από την Κωνσταντινούπολιν.
Οι Τούρκοι θα μας επιτεθούν, θα περάσουν τον Έβρον ποταμόν, προκαλούντες παντός είδους καταστροφάς. Θα φθάσουν ως τα Εξαμίλια (Θεσ­σαλονίκη ή Κόρινθο ή τα έξι μήλια της υφαλοκρηπίδας όπως λέγει ο γέρονρας παΐσιος). Έπειτα θα τους αντεπιτε­θούμε, θα μας βοηθήσουν και άλλοι λαοί, πιθανόν οι Ρώσοι ή οι Γάλλοι. Θα καταδιώξωμεν τότε τους Τούρκους, θα καταλάβωμεν την Πόλιν και την Μικρά Ασία, που άλλοτε ήσαν Ελληνικά εδά­φη. Οι Τούρκοι θα πάθουν μεγάλες καταστροφές, και θα καταδιωχθούν μέχρι την Κόκκινη Μηλιά (στη Μέκκα, πρωτεύουσα της Αραβίας). ~
Από τον πόλεμον το ένα τρίτον του Τουρκικού πληθυσμού θα φονευθή, το άλλο τρίτον θα καταδιωχθή μέχρι την Κόκκινη Μηλιά και το υπόλοιπον ένα τρίτον θα βαπτισθή και θα γίνουν χρι­στιανοί. Αυτοί που θα βαπτισθούν είναι όσοι κατάγονται από χριστιανικό αίμα, όσοι δηλαδή προέρχονται από  έλληνες, που δεν κατώρθωσαν να έλθουν εις την Ελλάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή το 1922 και παρέμειναν ζωντανοί εις την Τουρκία. Εκεί παραμένουν αρκετοί κρυπτοχριστιανοί και σήμερον, αλλά θα έλθη καιρός που θα φανερωθούν. Κατόπιν των παραπάνω γε­γονότων, οι Μεγάλοι, Ρωσία – Αμερική, θα συνορίζονται ποιός να πάρη την Κωνσταντινούπολιν, λόγω της στρατηγικής θέσεως της και θα είναι επικίνδυνη άλλη πολεμική σύγκρουσις μεταξύ των. Διά να μην έλθουν σε τέτοια πολεμική σύ­γκρουση και να μην την πάρη μήτε ο ένας, μήτε ο άλλος, θα είναι και εκ Θεού να την δώσουν εις τους Έλληνες, εις τους οποίους και ανήκεν. Το Ελληνικόν Κράτος θα υποστή μεγάλες καταστρο­φές. Θα τα βάλλουν και οι δικοί μας (οι Έλλη­νες) μεταξύ των και θα δημιουργηθή πιθανόν εμφύλιος πόλεμος, Και εδώ στην Κρήτη τότε θα έλθουν οι Τούρκοι. Λέγουν πως η Κρήτη είναι δι­κή τους, πατρογονική. Θα ξεβαρκάρουν οι Τούρκοι από το νοτιο μέρος της Κρήτης, από τα Πρεβελιώτικα (Μοναστήρι Πρέβελη) και από το Μαρι­δάκι, από το χωρίο Χόνδρος, κοντά στους Καλούς Λιμένες Ηρακλείου. Οι Τούρκοι θα κάνουν ένα πέρασμα και από τα μέρη που θα περνούν θα κά­νουν γενική σφαγή και καταστροφή.
Στην Επαρχία Μεραμβέλλου Λασιθίου θα γίνη μεγάλο μακελειό καικαταστροφή. Το βογγητό και το κλάμα των ανθρώπων θα ακούεται από την Βουβάλα, βουνό στις Μέλαμπες Ρεθύμνου. Εις το τέλος της περιπέτειας αυτής οι Τούρκοι θα νικη­θούν και θα καταστραφούν οριστικά. Θα οπισθο­χωρούν άτακτα και θα τους καταδιώκουν ακόμη και γυναίκες με τις ρόκες, με ασήμαντα δηλαδή μέσα. Βέβαια θα υπάρχη Ελληνικός στρατός εις την Κρήτην, αλλά δεν θα γίνη αντιληπτόν σε ποιο ακριβώς μέρος θα ξεβαρκάρουν οι Τούρκοι. Στο σημείο αυτό θα έχη πέση και ομίχλη, κατά παρα­χώρηση του Θεού, ακριβώς διά να αποβιβασθούν ανενόχλητοι και να μας τιμωρήσουν διά τα αμαρ­τήματά μας.
Η Κρήτη θα βουλιάξη όχι από βόμβες αλλά από τις αμαρτίες μας. Δεν θα μείνη από αυτήν τί­ποτα έκτος από ένα ελάχιστο μέρος δι’ ανάμνηση ότι εδώ ήτο κάποτε η Κρήτη. Εκατομμύρια χρή­ματα διατίθενται από τους ξένους διά να απομα­κρύνουν τους Έλληνες από την ορθόδοξη πίστη και Ιστορία τους. Αν, όμως, εγκαταλείψουν την πίστιν τους, αυτό θα φέρη και την καταστροφήν τους. Ό,τι έπαθαν οι Κύπριοι το 1974 από τους Τούρκους, που κατάλαβαν την μισή Κύπρο, τα ίδια θα πάθωμεν καί εμείς, οί Έλληνες, εάν δεν επιστρέψωμεν εις τον Θεόν. Οι Τούρκοι, είναι έτοιμοι, ακονίζουν τα μαχαίρια, αλλά δεν ήλθε η ώρα, δεν το επιτρέπει ακόμη ο Θεός. Υπομένει ο Θεός. Περιμένει την μετάνοιά μας.
ΣΗΜ: Πριν μερικές ημέρες (περί τα μέσα Ιουνίου 2011) συνάντησα τυχαία έναν ηλικιωμένο κύριο (τον κ. Γιώργο) στη Μάνδρα Αττικής, ο οποίος σε κάποιο σημείο μου είπε τα εξής: Η αδελφή της γυναίκας μου, μία γυναίκα αγράμματη, πριν δύο χρόνια μου είπε ότι είδε σαν όραμα ότι η λεβεντογέννα θα καταστραφεί και του έκανε μεγάλη εντύπωση η προσωνυμία λεβεντογέννα καθόσον θεωρούσε σχεδόν αδύνατο να γνώριζε αυτή τη προσωνυμία της μεγαλονήσου ΚΡΗΤΗΣ.
www.profiteiesagivn.blogspot.gr .-

  *** Αθλητική ενημέρωση :

  Α1  στο Ελληνικό Μπάσκετ :

 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 12 αγώνες)1. Ολυμπιακός 24
2. Παναθηναϊκός 23
3. ΑΕΚ 21
4. Αρης 20
5. Κολοσσός Ρόδου 19
. ΠΑΟΚ 19
7. Ρέθυμνο 18
. Κύμη 17
9. Απόλλων Πατρών 16
. Προμηθέας Πατρών 16
11. Κόροιβος Αμαλιάδας 15
. Λαύριο 15
. Τρίκαλα 15
14. Δόξα Λευκάδας 14

***  Αναλυτικά η 14η & 15η αγωνιστική της Α1:
 14η αγωνιστική
 Σάββατο (21/1/2017)
Κύμη - Λαύριο 17:00
ΑΕΚ - Απόλλων Πατρών 17:00
Τρίκαλα - Άρης 17:00
Ρέθυμνο - Κολοσσός Ρόδου 17:00
ΠΑΟΚ - Δόξα Λευκάδας 17:00
Προμηθέας - Παναθηναϊκός 19:15
Κυριακή (22/1/2017)
Ολυμπιακός - Κόροιβος 17:00

 15η αγωνιστική
 Σάββατο (28/1/2017)
Λαύριο - ΑΕΚ 17:00
Απόλλων Πατρών - Τρίκαλα 17:00
Άρης - Ρέθυμνο 17:00
Κολοσσός Ρόδου - ΠΑΟΚ 17:00
Κόροιβος - Κύμη 17:00
Δευτέρα (30/12017)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 21:00

***  Χωρίς Σπανούλη στο Ευρωπαϊκό «αιώνιο» ντέρμπι ο Ολυμπιακός        Για την Ευρωλίγκα
 Χωρίς τον αρχηγό του, Βασίλη Σπανούλη, θα υποδεχτεί τον Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός, στις 6 Ιανουαρίου στο ΣΕΦ.
Η... κακοδαιμονία δεν έχει τέλος στην ομάδα του Πειραιά, αφού μετά τους Ντάνιελ Χάκετ (χάνει το υπόλοιπο της σεζόν), την απουσία των Γιώργου Πρίντεζη και Δημήτρη Αγραβάνη χάνει και τον «Kill-Bill» για διάστημα δέκα ημερών.
Ο γκαρντ των «ερυθρολεύκων» υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία σήμερα, Σάββατο, μετά τον τραυματισμό του στο 18ο λεπτό της αναμέτρησης με τη Φενερμπαχτσέ στο ΣΕΦ.
Ο Λαρισαίος γκαρντ επέστρεψε και αγωνίστηκε στο β΄ μέρος έχοντας σημαντική συνεισφορά στην επικράτηση με 71-62 επί της ομάδας του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, τη 10η νίκη στις πρώτες 15 αγωνιστικές του πρώτου γύρου της α΄ φάσης στη Euroleague.
 O Σπανούλης υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν εστία μυϊκής θλάσεως στον μεγάλο προσαγωγό ΑΡ.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κατατείνουν σε δεκαήμερη απουσία, κάτι που σημαίνει πως ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν μπορεί να υπολογίζει στον αρχηγό του Ολυμπιακού για το ντέρμπι των «αιωνίων» της 16ης και πρώτης αγωνιστικής του πρώτου γύρου στο ΣΕΦ, όταν η ομάδα του Πειραιά θα διεκδικήσει την 6η διαδοχική νίκη της επί του Παναθηναϊκού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Μεγάλη συμμετοχή στην ψηφοφορία για το All Star Game της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ 
Με στόχο την ανάπτυξη και προβολή της Καλαθοσφαίρισης στη Κεντρική και Νότια Πελοπόννησο η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ ξάφνιασε ευχάριστα με την απόφαση να διοργανώσει το 1ο ALL STAR GAME της Α΄ Κατηγορίας Ανδρών, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 17:00, στην Τέντα.
Θα είναι μια μεγάλη γιορτή του μπάσκετ στα πλαίσιο της οποίας θα διεξαχθούν επίσης, αγώνας επίδειξης μεταξύ των Κλιμακίων Παίδων της Ένωσής και διαγωνισμός τριπόντων.
Η ανταπόκριση γι’ αυτή την πρωτοβουλία είναι ήδη μεγάλη με εκατοντάδες διαδικτυακές ψήφους για την επιλογή των παικτών που θα λάβουν μέρος.
Η διαδικασία συνεχίζεται μέσω της ιστοσελίδας της Ένωσης (πατήστε εδώ) και θα ολοκληρωθεί στις 25/01/2017 και ώρα 12η μεσημβρινή.
Κάθε φίλαθλος μπορεί να ψηφίζει δύο αθλητές της επιλογής του σε κάθε θέση, (Θέση 1: Play-Maker– Θέση 2: Guard– Θέση 3: SmallForward – Θέση 4: PowerForward – Θέση 5: Center), για τους 24 αθλητές που θα στελεχώσουν τις δύο AllStar ομάδες.
Στο διαγωνισμό τριπόντων θα συμμετέχουν οι 6 πρώτοι πιο εύστοχοι αθλητές της στατιστικής τριπόντων του Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ανδρών, μέχρι την 10η αγωνιστική.
Για τις θέσεις του 1ου Προπονητή και του συνεργάτη του (HeadCoach & AssistantCoach) θα επιλεγούν οι προπονητές των ομάδων που θα κατέχουν τις τέσσερις (4) πρώτες θέσεις της βαθμολογίας της Α΄ Κατηγορίας Ανδρών, την καταληκτική ημερομηνία της ψηφοφορίας.

***  Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ της ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ στο τέλος του Α' Γύρου...

~** Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
1. ΤΣΣΚΑ Μόσχας 12-3 (+115)
2. Ρεάλ Μαδρίτης 10-5 (+100)
3. Ολυμπιακός 10-5 (+66)
4. Μπασκόνια 10-5 (+47)
5. Παναθηναϊκός 9-6 (+53)
6. Φενέρμπαχτσε 9-6 (-14)
7. Νταρουσάφακα 8-7 (-2)
8. Ερυθρός Αστέρας 7-8 (-2)
9. Εφές 7-8 (-21)
10. Μπαρτσελόνα 7-8 (-36)
11. Μπάμπεργκ 6-9 (0)
12. Ζαλγκίρις 6-9 (-18)
13. Ούνιξ 6-9 (-29)
14. Μακάμπι 5-10 (-50)
15. Μιλάνο 4-11 (-90)
16. Γαλατάσαραϊ 4-11 (-119)

***

 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016:
~  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  , Πέμπτη  01  Δεκεμβρίου 2016 :
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/12/news-01-2016.html .-
  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας .- 
    ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 03 και 04 Δεκεμβρίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/12/03-04-2016-05-2016-1930-04122016-4-0-0-0.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου  2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/12/news-05-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-06-2016.html .-
~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .- 

~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/news-07-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-08-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-09-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 10  Δεκεμβρίου 2016 :
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-10-2016.html .- 
Αθλητικό  Σαββατοκύριακο 10  και 11 Δεκεμβρίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/12/10-11-2016-14-super-league-10-12-2016-0.html .- 

 ~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-11-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 12  Δεκεμβρίου 2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2016/12/arfara-news-12-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη  13 Δεκεμβρίου 2016  :  
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-13-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 14  Δεκεμβρίου 2016
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/12/news-14-2016-14-286-287.html .-  69~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου  2016
 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/14-2016.html .- 

~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 : 
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-15-2016-15-1.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 :
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/12/news-16-2016-16.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-17-2016-17.html .-
 ~  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  17  και  18 Δεκεμβρίου  2016:
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/12/17-18-2016-super-leagua-15-17122016-0-1.html .- 

 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 18 Δεκεμβρίου  2016
: http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-18-2016.html  .-  

  ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα και Τρίτη 19  και 20  Δεκεμβρίου  2016   : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-19-20-2016.html  .-
   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Τετάρτη  21  Δεκεμβρίου  2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/12/news-21-2016.html .- 
 ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη  22Δεκεμβρίου  2016  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/12/news-22-2016-2014-https-youtu.html  .- 
~*****   https://www.facebook.com/MCVMVR/videos/1040214996028596/ .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/12/news-23-2016-2014-httpsyoutu.html .-
~   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο  24  Δεκεμβρίου  2016   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-24-2016.html .-
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016
: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-25-2016.html .-

~  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 24  και  25 Δεκεμβρίου  2016
: http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2016/12/24-25-2016.html .-

~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016
  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-26-2016-x-2016-httpsyoutu.html  .-  

~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τρίτη  27 Δεκεμβρίου 2016
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-27-2016.html .-  
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη  28 Δεκεμβρίου  2016  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/12/news-28-2016.html .- 
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη  29  Δεκεμβρίου 2016
: http://snsarfara.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-29-2016.html  .-

~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016
 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/12/news-30-2016.html .-
~
*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS ΆΒΒΑΤΟ 31 Δεκεμβρίου 2016
: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-31-2016.html .-
~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  31 Δεκεμβρίου 2016-01 Ιανουαρίου 2017 :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/12/31-2016-01-2017-2016-15-28122016-78-80.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή 01  Ιανουαρίου  2017 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/01/arfara-news-01-2017.html .- 
**
***
 
 ΒINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5082 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        
Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3296   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   
Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3303 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11. 680  βίντεο   .-  
 ~* https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ 
~   
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas

@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-    ,    .-~
 ~

Δεν υπάρχουν σχόλια: