Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

 .ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 



ΟΤΑΝ ΕΜΒΑΘΥΝΟΥΜΕ , ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ, ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ , ΤΟΤΕ  ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΕΣΑΙ Ή ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΣ!
ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ –ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
  

*** ΟΙ 6 ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Ο Ιπποκράτης έδωσε το φάρμακο για τον καρκίνο πρίν πολλά χρόνια. Και θα υιοθετήσουμε την τακτική του πανεπιστήμονα Ιπποκράτη ο οποίος μας έλεγε ότι είμαστε ό,τι τρώμε. Τι συμβαίνει όμως και υπάρχει στις ημέρες μας αυτή η έξαρση του καρκίνου;
Ας γνωρίσουμε την Ιπποκράτειο αντικαρκινική άμυνα η οποία στηρίζεται στην ισορροπία των 4 βασικών γεύσεων. Αυτός θεωρείται η κορυφή της ελληνικής ιατρικής γιατί πρώτος αυτός ασχολήθηκε με την ανατομία και φυσιολογία και διατύπωσε ως εξής τις αντιλήψεις του για την υγεία και την αρρώστια, που υιοθέτησε και ο Ιπποκράτης:
«Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (= ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός (=μοναρχία). Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη». Οι αντιλήψεις αυτές τις βρίσκουμε ακέραιες στον Ιπποκράτη. Η ακριβής μείξη, η ισονομία, η συμμετρία, η αρμονία, βρίσκονται στη βάση των δογμάτων των Πυθαγορείων και του Ιπποκράτη. Γράφει χαρακτηριστικά ο Ιπποκράτης:
«Μέσα στον άνθρωπο υπάρχει και το πικρό και το αλμυρό, το γλυκό, το ξινό, το στυφό και το άνοστο και… τα συστατικά αυτά όταν αναμειγνύονται και ενώνονται μεταξύ τους, ούτε φαίνονται ούτε βλάπτουν τον άνθρωπο. Όταν όμως κάποιο απ΄ όλα διαχωριστεί και μείνει μόνο του τότε φαίνεται να προκαλεί βλάβη».
Έχει υποστηριχθεί, ότι με τον αποκλεισμό των πικρών ουσιών – μόνο ηδονή και ευχαρίστηση στο λάρυγγά μας είναι το σύνθημά μας – αποκλείσαμε μια από τις 4 βασικές γεύσεις: αλμυρό, ξινό, πικρό, γλυκό. Πολλοί έχουν απορρίψει και το ξινό και έχουν επιλέξει το αλμυρό και το γλυκό. Έτσι έχει χαθεί η ισορροπία.
Ο Ιπποκράτης τόνιζε την ισορροπία, επηρεασμένος από τον πατέρα της ελληνικής ιατρικής τον γιατρό Αλκμαίωνα. Αν τρώμε πολλά γλυκά και υδρογονάνθρακες και έχει γίνει το σώμα μας σοκολάτα και ζαχαροπλαστείο, έχει επέλθει ανισορροπία. Η επικράτηση των γλυκών σε βάρος του πικρού θα το πληρώσουμε και μάλιστα ακριβά.
Οι όγκοι είναι γεμάτοι από ζάχαρη.Αυτό απέδειξε ο Warburg. Το 2001 ένα ιατρικό συνέδριο στην Καρλσρούη της Γερμανίας, επιβεβαίωσε την παροιμία: «ότι είναι πικρό στο στόμα, είναι καλό στο στομάχι». Τονίστηκε ότι οι πικρές ουσίες, συμβάλλουν αποφασιστικά στη συνολική διαδικασία της πέψης Το αμυγδαλέλαιο λαμβάνεται από τους καρπούς του αμύγδαλου. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6, Β17 και ιχνοστοιχεία. Η βιταμίνη Β17 δεν είναι βιταμίνη. Είναι η παλιά ονομασία της αμυγδαλίνης, όπως διαβάσαμε σε άρθρο ειδησιογραφικού πόρταλ. Η αμυγδαλίνη είναι το πικρό συστατικό των αμυγδάλων και μια πιθανή τοξίνη αφού μπορεί να απελευθερώσει κυανίδη στον οργανισμό. Η αμυγδαλίνη θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Οι κινήσεις του στομάχου και του εντέρου εντείνονται και επιταχύνεται η προώθηση της τροφής. Διεγείρουν την έκκριση χολής και παγκρέατος, βελτιώνουν την πέψη των λευκωμάτων, πρωτεϊνών και λιπών.Μειώνεται η αίσθηση του φουσκώματος και εμποδίζονται οι διαδικασίες ζύμωσης και σήψης που συντελούνται στο έντερο.
Μέσω της βελτίωσης απορρόφησης της βιταμίνης Β12, οι πικρές ουσίες υποστηρίζουν την παραγωγή αίματος, προάγουν την απορρόφηση των λιποδιαλυτών στοιχείων, όπως και του σιδήρου. Οι πικρές ουσίες υποστηρίζουν και τη δημιουργία βάσεων (αλκαλικό υψηλό ΡΗ) στον οργανισμό. Και δρουν μ” αυτό τον τρόπο ενάντια στην υπεροξείδωση του αίματος.
Κανόνας 1ος
Σε περίπτωση συστηματικής λήψης των πικρών ουσιών 1) δυναμώνει το συκώτι: Το συκώτι θέλει πικρά για να λειτουργήσει. Η χολή που παράγεται στο συκώτι είναι πικρή. Πως λοιπόν θα έχουμε παραγωγή πρώτης ποιότητας χολής, να διαλύει τα λίπη, αν δεν τρώμε πικρά; Τροφοδοτώντας με ζάχαρη το συκώτι δεν παράγουμε πικρή χολή. 2) Βελτιώνεται ο μεταβολισμός και με τον τρόπο αυτό μειώνεται και η χοληστερίνη.
Με τα πικρά μειώνονται και οι τιμές του σακχάρου. Ο καθένας το καταλαβαίνει. Το σάκχαρο προέρχεται από την κατάχρηση υδατανθράκων, όχι από την κατάχρηση πικρών ουσιών και η θεραπεία γίνεται με τα αντίθετα, έλεγε ο Ιπποκράτης. Πικρές ουσίες, όπως η Clucosonalat Sinigrin, είναι αντικαρκινικές. Πως δρουν οι πικρές ουσίες; Η περίπτωση του βερίκοκου Το κέντρο για τον καρκίνο είναι το συκώτι. Το συκώτι είναι για τον καρκίνο, ότι η καρδιά για το κυκλοφορικό. Το συκώτι είναι το κέντρο. Δυνατό συκώτι διώχνει τον καρκίνο. Ζαχαροποιημένο και σοκολατοποιημένο συκώτι ίσον καρκίνος. Η άμυνα και ο τερματοφύλακας του οργανισμού εναντίον του καρκίνου βρίσκονται στο συκώτι και το συκώτι θέλει πικρά για να λειτουργήσει σωστά, να αποθηκεύσει τις βιταμίνες. Γιατί δεν παρουσιάζεται καρκίνος στο λεπτό έντερο;Ρωτήστε κάποιο γιατρό. Πολλοί δεν γνωρίζουν. Άλλοι απαντούν το ΡΗ, η μεγάλη ποσότητα γ – σφαιρίνης (επηρεάζεται από το σελήνιο), ή λόγω της ταχείας διέλευσης. Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός, ότι – σύμφωνα με τη φυσιολογία- στο λεπτό έντερο χύνονται οι εκκρίσεις της χολής και του παγκρέατος που κάνουν αλκαλικό το ΡΗ του λεπτού εντέρου.
Τα παγκρεατικά ένζυμα (θρυψίνη, χυμοθρυψίνη) και η χολή, είναι βασικής σημασίας για το περίεργο γεγονός, ότι στο λεπτό έντερο δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ καρκίνος. Ο συνδυασμός και των δύο. Γιατί και στο πάγκρεας και στο χοληδόχο πόρο εμφανίζεται καρκίνος; Να θέσω διαφορετικά το ερώτημα. Αν είναι το ΡΗ ή η γ-σφαιρίνη η αιτία που το καρκίνου του λεπτού εντέρου είναι πρακτικά 0, γιατί δεν αυξάνουμε τις γ – σφαιρίνες ή δεν διορθώνουμε το ΡΗ του οργανισμού σε αλκαλικό; Ας θυμηθούμε τον Otto Warburg: 1) μεγάλη κατανάλωση γλυκόζης (γαλακτικό οξύ), 2) έλλειψη οξυγόνου, 3) χαμηλό (όξινο) ΡΗ.
Η τριάδα των χαρακτηριστικών των καρκινικών κυττάρων.Πράγματι στο λεπτό έντερο υπάρχει αλκαλικό ΡΗ. Τα ένζυμα είναι πολύ ευαίσθητα. Η θερμοκρασία τα καταστρέφει εντελώς. Για να έχουμε λοιπόν πολλά ένζυμα, πρέπει να καταναλώνουμε ωμές τροφές. Έτσι θα ανεβάζουμε το επίπεδο των πεπτικών ενζύμων του εντέρου και θα έχουμε περισσότερα παγκρεατικά ένζυμα.
Κανόνας 2ος
Τουλάχιστον το 50% των τροφών ενός καρκινοπαθή πρέπει να είναι ωμές, για άριστη λειτουργία των παγκρεατικών ενζύμων. Πώς το κουκούτσι του βερίκοκου σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα; Η Β17 που περιέχεται στο κουκούτσι του βερίκοκου, στα πικραμύγδαλα και τα αμύγδαλα, αποτελείται από δύο σάκχαρα (γλυκόζη) ένα βενζελδαύδη και ένα κυάνιο συνδεδεμένα μεταξύ τους.
Όπως ο καθένας γνωρίζει, το κυάνιο είναι υψηλά τοξικό και σε μεγάλες ποσότητες θανατηφόρο.Όμως σ” αυτή τη φυσική του μορφή είναι χημικά αδρανές. Υπάρχει μία ουσία, που μπορεί να ξεκλειδώσει το μόριο της βιταμίνης Β17 και να απελευθερώσει το κυάνιο του βερίκοκου. Η ουσία αυτή είναι το ένζυμο beta glucosidase (βήτα γλυκοσιδάση), που το καλούμε, το ένζυμο που ξεκλειδώνει.
Όταν η βιταμίνη Β17, έρχεται σε επαφή μ” αυτό το ένζυμο, όχι μόνο απελευθερώνεται το κυάνιο, αλλά και η βενζελδαϊδη, η οποία είναι πολύ τοξική από μόνη της. Αυτές οι δύο ουσίες μαζί έχουν δηλητηριώδη ισχύ 100 φορές περισσότερο απ΄όσο κάθε μια χωριστά. Αυτό καλείται συνεργιστικό αποτέλεσμα.Ευτυχώς, το ένζυμο αυτό δεν βρίσκεται οπουδήποτε στον οργανισμό μας σε επικίνδυνο βαθμό, εκτός από τα καρκινικά κύτταρα. Κάποτε δε 100 φορές περισσότερο απ΄ότι στα περιβάλλοντα υγιή κύτταρα.
Αποτέλεσμα: Το δηλητήριο που απελευθερώνεται από το κουκούτσι του βερίκοκου και του αμύγδαλου στοχεύει στα καρκινικά κύτταρα και μόνο και τα σκοτώνει. Υπάρχει επίσης ένα άλλο ένζυμο, που καλείται ροδανάση. Το ονομάζουνε προστατευτικό ένζυμο, για την ικανότητά του να προστατεύει και να ουδετεροποιεί το κυάνιο μετατρέποντάς το σε υποπροϊόντα ωφέλιμα για την υγεία. Αυτό το ένζυμο απαντάται σε μεγάλες ποσότητες σε κάθε σημείο του οργανισμού μας, εκτός από τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία δεν προστατεύονται.
Με λίγα λόγια η ροδανάση προστατεύει τους ιστούς από το κυάνιο ενώ δεν υπάρχει στα καρκινικά κύτταρα. Β γλυκοσιδάση απελευθερώνει το κυάνιο που σκοτώνει τον καρκίνο. Βρίσκεται στα καρκινικά κύτταρα, δεν βρίσκεται στα υγιή. Προσοχή εδώ. Ένα παράδειγμα από την ιστορία. Οι επιστήμονες γνωρίζουν πως το αντίδοτο στη δηλητηρίαση από κυάνιο, είναι η ζάχαρη. Αναφέρεται στην ιστορική απόπειρα δολοφονίας με κυανιούχο κάλιο κατά του Ρασπούτιν, μισητό πρόσωπο στην προεπαναστατική Ρωσία. Μολονότι ο Ρασπούτιν δηλητηριάστηκε με κυάνιο, δεν έπαθε τίποτα, διότι το κυανιούχο κάλιο είχε τοποθετηθεί μέσα σε γλυκά και σε κρασί. Αν και η δόση ήταν μεγάλη παρουσίασε ελάχιστα συμπτώματα δευτερεύοντα της δηλητηρίασης, όπως λόξυγκα, σιελόρροια κ.λ.π.
Η ζάχαρη είχε εξουδετερώσει τη δράση του πολύ δραστικού δηλητηρίου. Τη λεπτομέρεια αυτή δεν τη γνώριζαν οι επίδοξοι δολοφόνοι. Ας φανταστούμε λοιπόν σήμερα έναν καρκινοπαθή που έχει καταναλώσει μεγάλες ποσότητες γλυκών, αναψυκτικών, ποτών, πατάτας, ή που η διατροφή του περιλαμβάνει κυρίως υδατάνθρακες, αν είναι δυνατόν να πάθει κάτι με λίγα κουκούτσια από βερίκοκα, όπως τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ είπαν, ακολουθώντας τα κελεύσματα των κυρίων τους στου Μεμόριαλ.
Όπως δεν έπαθαν οι Χούντζας, όπως λέει η παράδοσή μας με το μυλωνά, όπως επιστημονικά το ανέλυσε ο Krebs με τη ροδανάση και τη Β γλυκοσιδάση, τα κουκούτσια από βερίκοκα είναι απολύτως ασφαλή. Αρχίζουμε σε περιπτώσεις διαγνωσμένου καρκίνου με 5 την ημέρα, την πρώτη βδομάδα., με 10 τη δεύτερη και χωρίς περιορισμό στη συνέχεια. Η όρεξη, η πέψη, ο μεταβολισμός, θα βελτιωθούν.Τα βερίκοκα είναι φρούτα εποχής και τα προμηθευόσαστε από το μανάβη της γειτονιάς. Από αυτό το αντικαρκινικό φάρμακο όχι μόνο δεν κερδίζουν οι φαρμακευτικές εταιρίες, αντίθετα ζημιώνουν.
Κανόνας 3ος:
Τα καρκινικά κύτταρα έχουν όξινο (χαμηλό ΡΗ) Το ΡΗ το ισορροπεί το ασβέστιο η βιταμίνη D, το μαγνήσιο, το κάλιο, το βόριο. Το λεμόνι, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Καταναλώνετε πολύ λεμόνι κάθε μέρα, όπως συστήνει η αντικαρκινική δίαιτα Μοερμαν στην Ολλανδία. Τρώτε χέλια (τεράστια πηγή βιταμίνης Δ 5000 ΙΘ (μονάδες) στα 100 γραμ..Φρούτα, ειδικά σταφύλι (τεράστια πηγή καλίου). Λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, μωβ – άσπρο)καρότα, λαχανίδες (τεράστια πηγή αφομοιώσιμου ασβεστίου), βλήτα (επίσης τεράστια πηγή ασβεστίου, βορίου), μαϊντανό (ειδικά για καρκίνο του πνεύμονα, ρόκα (ειδικά για καρκίνο των νεφρών), ραδίκια (με το ζουμί τους).
Κανόνας 4ος:
Η υποξία (χαμηλό οξυγόνο), είναι χαρακτηριστικό της καρκινογένεσης H χλωροφύλλη δίνει το οξυγόνο στα φυτά.
Σύμφωνα με το μεγάλο γιατρό Max Gerson (7) που θεράπευσε τον νομπελίστα Αλμπερτ Σβάϊτσερ και αποδεδειγμένα 50 καρκινοπαθείς σύμφωνα με τις ακτινογραφίες τους πριν και μετά τη θεραπεία. Οι πράσινοι χυμοί, τουλάχιστον 5 την ημέρα, δίνουν το απαιτούμενο οξυγόνο και υγεία στα κύτταρα.Έχουμε έτσι απόπτωση (θάνατο, κυτταρική αυτοκτονία) των καρκινικών κυττάρων. Οι χυμοί της τσουκνίδας, φύλλων ελιάς, σέλινου, μαϊντανού και καρότου παίζουν σημαντικό ρόλο.
Ο Gerson μάλιστα, χρησιμοποιούσε ειδικό, αποχυμωτή, για τη διατήρηση όλων των θρεπτικών συστατικών. Όταν παρουσίασε τις ανίατες περιπτώσεις στο Κογκρέσο με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που τις συνόδευαν (εξετάσεις, ακτινογραφίες κ.λ.π.). Αντί να τον συγχαρούν, άρχισε ένα ανελέητο κυνηγητό εναντίον του. Έτσι δρουν οι φαρμακευτικές εταιρίες. Καταδιώκουν την αλήθεια. Τα ίδια έγιναν και στη Γαλλία με τον Μπελανσονί, γιατρό του προέδρου Μιτεράν κ.λ.π..
Κανόνας 5ος:
Τρώτε άφθονο σκόρδο και κρεμμύδι μέχρι «σκασμού» Σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Γιατί τεράστιες ποσότητες; Υπάρχουν πολλοί σκουπιδιάρηδες στον οργανισμό μας που τον καθαρίζουν από τις τοξίνες και τα δηλητήρια. Το γκλοκουρονικό οξύ, είναι ένα απ΄ αυτά. Έχετε ακούσει κάτι για την εξέταση Β-γλυκουρονιδάση; Ρωτείστε το γιατρό σας. Στα βιβλία της καρδιολογίας αναφέρεται ως εξέταση στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και πως συναντάται υψηλή σε σε αδενοκαρκινώματα, λεμφώματα, καρκινώματα από πλακώδη κύτταρα κ.λ.π.
Τι κάνει η γλυκουρονιδάση; Καταστέλλει τη σύζευξη μεταξύ τοξίνης και του σκουπιδιάρη γλυκουρινικού οξέως με αποτέλεσμα οι τοξίνες να παραμένουν στον οργανισμό. Όσο περισσότερο σκόρδο και κρεμμύδι καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο καταστέλλεται η δράση της β-γλυκουρουνιδάσης και αποβάλλονται οι τοξίνες από τον οργανισμό. Το ασβέστιο παίζει επίσης σημαντικότατο ρόλο στη μείωση της δραστηριότητας της β-γλυκουρονιδάσης. Από την άλλη μεριά το γλυκουρονικό οξύ χρειάζεται μήλα μπρόκολα, ραπάνια, λάχανο (ειδικά μωβ), χαμομήλι. Επίσης τα κρεμμύδια μειώνουν σημαντικά τη γλυκόζη, όσο και την απάντηση της ινσουλίνης στη γλυκόζη. Το γλυκουρανικό οξύ συζεύγνυται με τη χολερυθρίνη από το ένζυμο UDT GT και απεκρίνεται στη χολή.
Έχουμε καλύτερη λειτουργία της χολής και του συκωτιού. Ο γιατρός Χαβάκης έγραφε πως στην Τρασυλβανία, όπου οι κάτοικοι που στη διατροφή τους έχουν μεγάλη θέση τα κρεμμύδια, ο καρκίνος είναι σχεδόν άγνωστος. Επειδή η δράση των κρεμμυδιών στο σάκχαρο είναι γνωστή και στην ιατρική . Είναι αδιανόητο, οι καρκινοπαθείς και οι διαβητικοί να μην τρώνε πολλά κρεμμύδια. Ειδικά αν οι διαβητικοί τρώνε αρκετά φρέσκα κρεμμύδια, πέφτει ο δείκτης του σακχάρου. Επίσης αν κάθε πρωί στίβουν ξερά κρεμμύδια και πίνουν μισό φλιτζάνι πέφτουν αισθητά η χοληστερίνη και το σάκχαρο.
Ο δεύτερος ρόλος του κρεμμυδιού είναι ότι παρεμβαίνει στην τυροσίνη κινάση. Το κρεμμύδι, το μήλο και το γκρέιπφρουτ, περιέχουν κουερσετίνη, ένα βιοφλανοειδές. Η κουερσετίνη είναι σημαντικότατη, γιατί σταματά τη δράση μιας κατηγορίας ενζύμων που λέγονται κινάσες της τυροσίνης. Tα ένζυμα αυτά βρίσκονται στην κυτταρική μεμβράνη και στο εσωτερικό της και όταν ενεργοποιούνται εντέλουν τα καρκινικά κύτταρα να διασπαστούν και έτσι προκαλούνται οι μεταστάσεις. Για να μην δίδονται εντολές διαίρεσεις του κυττάρου και έτσι να αποτρέπονται οι μεταστάσεις, το μήνυμα είναι: τρώτε άφθονα κρεμμύδια. Υπάρχουν φάρμακα για την αναστολή δράσης της τυροσίνης κινάσης (Τυροφωστίνες). Ο στόχος των φαρμακευτικών εταιριών είναι σαφής: Θαυμάζουμε το Gleenvec ή τις τυροφωστίνες. Θαυματουργό το Gleenvec, καταπληκτική η επιστήμη! Μπράβο! Εμείς κερδίζουμε και οι καρκινοπαθείς είναι ευχαριστημένοι.! Κουβέντα όμως για το κρεμμύδι, που είναι το φυσικό Gleenvec.
Πείτε μου!
Είχε άδικο ο Ιπποκράτης, όταν έγραφε: «Πιστεύω, ότι για να ασκήσει αποτελεσματικά το επάγγελμά του ένας γιατρός, είναι ανάγκη να γνωρίζει και μάλιστα να προσπαθήσει σκληρά να μάθει, όλα τα περί φύσης, δηλαδή ποιά επίδραση ασκούν στον άνθρωπο, ή τροφή, το ποτό και οι διάφορες συνήθειες σε κάθε άτομο ξεχωριστά. Δεν αρκεί να νομίζει απλά, ότι το τυρί είναι κακή τροφή, επειδή προκαλεί πόνο σε όποιον καταναλώνει μεγάλες ποσότητες. Πρέπει να μάθει, τι πόνο προκαλεί, για ποια αιτία και για ποιο, από όσα υπάρχουν μέσα στο σώμα είναι ακατάλληλο. Γιατί υπάρχουν πολλές άλλες τροφές και ποτά που είναι από τη φύση τους βλαβερά και επιδρούν στον άνθρωπο με ποικίλους τρόπους. Κάποιοι μπορούν να φάνε μεγάλες ποσότητες τυρί, χωρίς να τους πειράξει καθόλου. Αντίθετα τονώνει θαυμάσια όσους ωφελεί. Άλλοι όμως το αφομοιώνουν δύσκολα.
Οι οργανισμοί είναι διαφορετικοί. Η γνώση αυτών θα θεράπευε τον άνθρωπο από τις αρρώστιες».
Το ερώτημα παραμένει. Έχουν σήμερα γνώσεις οι γιατροί για τη θεραπευτική αξία των τροφών; Τι διδάσκονται για τη θεραπευτική τους δύναμη; Έχει άδικο ο Ιπποκράτης;
Κανόνας 6ος:
Περιορίστε την Αποκαρβοξυλάση της ορνιθίνης (ODC) Η Αποκαρβοξυλάση της ορνιθίνης είναι το ένζυμο κλειδί στη σύνθεση των πολυαμινών και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαίρεση και ανάπτυξη του κυττάρου. Επανερχόμαστε στο μεγάλο ρόλο του συκωτιού. Η εξίσωση, συκώτι = καρκίνος και καρκίνος = συκώτι, παίζει και εδώ το ρόλο της.
Η αποκαρβοξυλάση της ορνιθίνης, είναι ηπατικό ένζυμο. Αν το σταματήσουμε, σταματούμε και την ανάπτυξη των όγκων. Η αποκαρβοξυλάση της ορνιθίνης κάνει πολύ παρέα με την ινσουλίνη. Είναι στενές, πολύ στενές φιλενάδες. Επιρεάζοντας τις πολυαμίνες, προκαλούν αύξηση των όγκων, μεταστάσεις, αύξηση του βάρους. Επίσης ο συνδυασμός ινσουλίνης με σωματομεδίνες (IGF1 και IGF 2) είναι θανατηφόρος. Οι σωματομεδίνες (IGF1 και IGF 2) μοιάζουν με την προϊσουλίνη και παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη ρύθμιση του πολλαπλασιασμού και της λειτουργίας των κυττάρων. Σε υποκλυκαιμία, σχετιζόμενη με όγκο η (IGF1) είναι υψηλή.
Ο όγκος έχει καταναλώσει όλο το σάκχαρο και ζητάει και άλλο. Γι΄αυτό έχουμε υπογλυκαιμία. Η IGF1, είναι ο κύριος παράγοντας για τη διέγερση των λιποκυττάρων, επιτάχυνση της ανάπτυξης των όγκων και πρόκλησης φλεγμονών. Η ινσουλίνη συνοδεύεται από την IGF1, που διεγείρει την κυτταρική ανάπτυξη. Μεγάλη αύξηση της ινσουλίνης και των σωματομεδινών, διεγείρουν την αύξηση των καρκινικών κυττάρων, αλλά και την ικανότητά τους να κάνουν μεταστάσεις (8). Μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης, συνδέεται με αύξηση της ινσουλίνης με την παρέα της IGF σε μια προσπάθεια του οργανισμού να ρίξει το σάκχαρο. Τη σκυτάλη μετά την ινσουλίνη, παίρνουν οι σωματομεδίνες και αποκαρβοξυλάση της οπνιθίνης.
Αποτέλεσμα: Μεταστάσεις, αυξήσεις των όγκων. Ας δούμε μερικές έρευνες: Η S. Hankinson της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ, απέδειξε, ότι από μια ομάδα γυναικών, ηλικίας κάτω των πενήντα, εκείνες με το υψηλότερο IGF, είχαν εφτά φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού (ομάδες ερευνητών από το Xάβαρντ, το Mac Gill κ.λ.π. έδειξαν το ίδιο αποτέλεσμα στον καρκίνο του προστάτη με 9 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα στους άνδρες που είχαν ψηλές σωματομεδίνες (10). Άλλες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα στον καρκίνο του παγκρέατος, του παχέος εντέρου, των ωοθηκών κ.λ.π. Πως μειώνουμε την ινσουλίνη και τις φίλες της τις σωματομεδίνες; Κόβοντας με το μαχαίρι στους καρκινοπαθείς γλυκά, πατάτες, ψωμιά και γενικά τις επεξεργασμένες τροφές. Η εξέταση ινσουλίνης και σωματομεδινών (IGF1 και IGF2) είναι απαραίτητες.
Έρευνες έχουν δείξει, ότι η πλήρης αποχή από τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες μειώνει θεαματικά τα επίπεδα ινσουλίνης και IGF. Για την αναστολή της ODC (αποκαρβοξυλάση της ορνιθίνης), το σκόρδο, το τσάι, το ρόδι ο χυμός από φύλα ελιάς, τα καρύδια, τα κρεμμύδια, τα κεράσια και όλα τα πικρά παίζουν σημαντικότατο ρόλο. Όταν πέσουν η ινσουλίνη και οι σωματομεδίνες, ο οργανισμός αποβάλλει τα σάκχαρα. Το σώμα – ζαχαροπλαστείο, διώχνει τον καρκίνο πετώντας τα στοιχεία που τον θρέφουν. Άρα μειώστε τα γλυκά και αυξήστε τα πικρά… έτσι θα έχετε ευεξία και αντίσταση απέναντι στον Καρκίνο


*** ΑΥΤA ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙ Ο ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ​Σ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙ​ΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤE
Αυτή την εβδομάδα στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» δημοσιεύθηκεάρθρο, που αμφισβητεί την αξία των βιταμινών.
Το δημοσίευμα αυτό εντάσσεται στα.....
πλαίσια της παγκόσμιας προσπάθειας κατάργησης τωνσυμπληρωμάτων διατροφής και των βοτάνων μέσω του Codex Alimentarius.
Ο Codex Alimentarius (Κώδικας Διατροφής) είναι μια ευρωπαϊκή επιτροπήελέγχου του παγκόσμιου εμπορίου και ζητημάτων τροφής.
Μεταξύ των άλλων ρυθμίσεών της είναι και η κατάργηση των καλής
ποιότητας συμπληρωμάτων διατροφής και των βοτάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Αυτό αποτελεί καίριο πλήγμα κατά της φυσικής και εναλλακτικής ιατρικής,που βασίζονται στις βιταμίνες και στα άλλα συμπληρώματα διατροφής καθώςκαι στα βότανα για την πρόληψη και θεραπεία των ασθενειών. Φυσικά πίσωαπό όλα αυτά κρύβονται οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Αν οι άνθρωποι τρέφονται σωστά, λαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλαθρεπτικά συστατικά μέσω συμπληρωμάτων διατροφής και αν λαμβάνουν βόταναθα είναι υγιείς και δεν θα χρειάζονται να λαμβάνουν φάρμακα.
Αυτό αποτελεί απειλή για τα οικονομικά συμφέροντα των φαρμακευτικώνεταιρειών.
Ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται η κυκλοφορία βοτάνων τηςκινεζικής και ινδικής (αγιουρβεδικής) ιατρικής. Σε λίγο θα απαγορευτούνκαι τα καλής ποιότητας συμπληρώματα διατροφής και θα επιτρέπονται μόνο(συνθετικές και όχι φυσικές) βιταμίνες και συμπληρώματα πολύ χαμηλώνδόσεων, που ουσιαστικά δεν θα έχουν καμμιά ευεργετική επίδραση στονανθρώπινο οργανισμό.
Πρόκειται για μια από τις πιο σκοταδιστικές ρυθμίσεις στην ιστορία τουπαγκόσμιου πολιτισμού.
Με μια σειρά άρθρων θα αποδείξω με επιστημονικά επιχειρήματα καιεπιστημονικές μελέτες την αξία των βιταμινών και άλλων συμπληρωμάτωνδιατροφής καθώς και...των βοτάνων για την ανθρώπινη υγεία και θακαταδειχθεί ποιοι ωφελούνται πραγματικά πίσω από αυτές τιςσκοταδιστικές ρυθμίσεις.
Το παρόν δημοσίευμα αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο μου «Χοληστερίνη:Ένας σύγχρονος μύθος» (έκδ. EtraPublishing, 2011) και αναφέρεται στηναξία των βιταμινών, των μετάλλων και των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων(ιχθυελαίου) για την καρδιαγγειακή μας υγεία, αποτελώντας έτσι μιαπρώτη απάντηση στο περιοδικό Σπίγκελ, ότι οι βιταμίνες τάχα δενωφελούν].
Γνωρίζετε ότι υπάρχουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλα ζωτικά θρεπτικάσυστατικά, τα οποία προστατεύουν την καρδιά σας και σας προφυλάσσουναπό καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό;
Έχετε ακούσει ότι η βιταμίνη Β3 στη μορφή νιασίνης ή καλύτερα inositolhexanicotinateμειώνει την LDL, αυξάνει την HDL, μειώνει τατριγλυκερίδια, αποτρέπει μια μη θανατηφόρο καρδιακή προσβολή καιμακραίνει την επιβίωση μετά από μια καρδιακή προσβολή;
Γνωρίζετε τι είναι η Lp(a) (λιποπρωτεΐνη α) και ποιος ο ρόλος της γιατην πρόκληση καρδιαγγειακών νοσημάτων;
Γνωρίζετε ότι η Lp(a) είναι σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου γιακαρδιαγγειακά από ό, τι η χοληστερίνη και ότι η Lp(a) δεν μειώνεται μεφάρμακα, αλλά μόνο με τη λήψη βιταμίνης C και νιασίνης σε υψηλέςδόσεις;
Έχετε ακούσει ποτέ για την ομοκυστεΐνη και για τον ρόλο της στηνπρόκληση καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού;
Είναι φυσικό να μην την έχετε ακούσει, διότι η ομοκυστεΐνη δενμειώνεται με φάρμακα, αλλά μόνο με τις βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύσε υψηλές δόσεις.
Γνωρίζεται τίποτα για την CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη); Η CRP είναι έναςδείκτης φλεγμονής και προάγγελος καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.Αν και μειώνεται με τις στατίνες (τα νεότερα φάρμακα μείωσης τηςχοληστερίνης), μειώνεται επίσης με ένα πιο φυσικό συστατικό, τοιχθυέλαιο. Γνωρίζετε ότι η βιταμίνη Ε σε υψηλές δόσεις προστατεύει τηνκαρδιά σας;
Το μόνο που πιθανώς γνωρίζετε είναι ότι η υψηλή χοληστερίνη μπλοκάρειτις αρτηρίες σας και ότι, για να προστατευτείτε από καρδιακή προσβολήκαι εγκεφαλικό, πρέπει να τρώτε μια δίαιτα με λίγα λίπη και χοληστερίνηκαι, αν αυτό δεν αρκεί, θα πρέπει να λαμβάνετε στατίνες.
Πολλές όμως επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χοληστερίνη τωντροφίμων δεν αυξάνει τη χοληστερίνη του αίματος και ότι η υψηλήχοληστερίνη του αίματος δεν προκαλεί αθηροσκλήρωση. Αυτό που επίσηςσκοπίμως σας αποσιωπούν είναι ότι οι στατίνες έχουν τρομερέςπαρενέργειες.
Μπορούν να προκαλέσουν τερατογένεση, ραβδομυόλυση (που μπορεί ναπροκαλέσει τον θάνατο σε ανθρώπους), μυοπάθεια, αμνησία, βίαιησυμπεριφορά, κατάθλιψη και αυτοκτονία, πολυνευροπάθεια, καρκίνο καικαρδιακή ανεπάρκεια.
Είναι απίθανο κάποιος καρδιολόγος να σας συνταγογραφήσει βιταμίνη Β3(inositol hexanicotinate), ιχθυέλαιο, βιταμίνη C, και βιταμίνες Β6, Β12και φολικό οξύ για την καρδιαγγειακή σας υγεία.
Το μόνο που θα σας συνταγογραφήσει είναι στατίνες. Αλλά γιατί, αφούαυτές οι βιταμίνες και το ιχθυέλαιο δεν έχουν παρενέργειες και μειώνουντον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, δεν σας τιςσυνταγογραφεί;
Διότι η πλειοψηφία των καρδιολόγων ενημερώνεται συνέδρια, πουχρηματοδοτούνται από τις εταιρείες παρασκευής στατινών. Ο καρδιολόγοςέχει μάθει να χορηγεί μόνο στατίνες και δεν έχει ενημερωθεί για τηναξία των βιταμινών και άλλων ζωτικών θρεπτικών συστατικών στην πρόληψητης καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού. Ας γνωρίσουμε λοιπόν αυτάτα ζωτικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες δενθέλουν να γνωρίζετε.
ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ (ΩΜΕΓΑ 3)
Στα πλαίσια μιας μελέτης για το Συμβούλιο Ιατρικών Μελετών 2.000 άνδρεςπου είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ακολούθησαν μία από τρεις δίαιτες.Στο τέλος των τεσσάρων χρόνων εκείνοι των οποίων η δίαιτα περιλάμβανεψάρια με λίπος ή κάψουλες με ιχθυέλαια είχαν λιγότερους θανάτους σεποσοστό ένα τρίτο σε σχέση με εκείνους που ακολούθησαν τη δίαιτα μεχαμηλά λιπαρά ή εκείνη με πολλές ίνες (1).
Άλλες μελέτες επιβεβαίωσαν ότι τα συμπληρώματα EPA (ιχθυέλαιο) μειώνουντα τριγλυκερίδια και την LDL, αραιώνουν το αίμα και αυξάνουν την HDL,ενώ προστατεύουν τα λίπη του αίματος από την οξείδωση (2, 3).
Ο Dr. Saynor από την Καρδιοθωρακική Μονάδα στο Βόρειο Νοσοκομείο τουΣέφιλντ έδωσε σε εθελοντές 20 ml EPA για πέντε εβδομάδες και παρατήρησεεπίσης πτώση των τριγλυκεριδίων και αύξηση της HDL. Συνέχισε τη μελέτητου παρακολουθώντας πάνω από 100 ασθενείς με καρδιακά προβλήματα γιαπερισσότερο από ένα χρόνο. Τα συμπληρώματα EPA είχαν ως αποτέλεσμα όλασχεδόν τα άτομα να φτάσουν σε κανονικά επίπεδα τριγλυκεριδίων και σεμεγάλη μείωση της ανάγκης για φαρμακευτική αντιμετώπιση της στηθάγχης(4).
Το EPA παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στατοιχώματα των αρτηριών και στον έλεγχο της αντίστασης στην ινσουλίνη.Το ιχθυέλαιο μειώνει τη C-reactive protein (CRP). Η C-reactive proteinείναι ένας δείκτης φλεγμονής και προάγγελος καρδιακών προσβολών,εγκεφαλικών και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματαωμέγα-3 παρουσιάζουν σημαντική μείωση στους θανάτους από καρδιαγγειακά.Αυτό οφείλεται στο ότι μειώνουν τις αρρυθμίες και προλαμβάνουν τουςθρόμβους. (5).
Γιατί λοιπόν οι γιατροί δεν συνταγογραφούν ιχθυέλαιο, αλλά μόνοστατίνες; Διότι το ιχθυέλαιο είναι μια φυσική ουσία που δενπατεντάρεται σε αντίθεση με τις στατίνες που αποφέρουν εκατομμύριακέρδη στις φαρμακευτικές εταιρείες.
ΜΑΓΝΗΣΙΟ
Όταν υπάρχει έλλειψη μαγνησίου συμβαίνουν σπασμοί στη στεφανιαίααρτηρία. Αυτή είναι μια πιθανή εξήγηση ενός αριθμού θυμάτων καρδιακήςπροσβολής, τα οποία στη νεκροψία δεν φαίνεται να έχουν ολική απόφραξητης αρτηρίας.
Είναι γνωστή η σχέση του χαμηλού επιπέδου μαγνησίου με τον υψηλόκίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα θύματα καρδιακής προσβολής έχουν συνήθως30% λιγότερο μαγνήσιο και περισσότερο ασβέστιο από το κανονικό. Οκαρδιαγγειακός κίνδυνος είναι επίσης υψηλότερος στα μέρη του κόσμου πουείτε η διατροφική πρόσληψη μαγνησίου είτε η περιεκτικότητα του νερού σεμαγνήσιο είναι χαμηλή. Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων είναι χαμηλότεροςσε περιοχές με σκληρό νερό, το οποίο περιέχει περισσότερο ασβέστιο καιμαγνήσιο.
Ένας από τους βασικούς ρόλους του μαγνησίου, σε συνδυασμό με τοασβέστιο, είναι ο έλεγχος της σύσπασης και χαλάρωσης των μυών (6).
Το μαγνήσιο εξασφαλίζει την ακεραιότητα του αρτηριακού τοιχώματοςελέγχοντας την πίεση του αίματος. Κρατά τον ρυθμό της καρδιάς σταθερό,βοηθώντας κατά της αρρυθμίας και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου τουαίματος.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ E
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη E, όταν λαμβάνεται σεμεγάλες ποσότητες, προστατεύει την καρδιά μας.
Οι πρώτες μελέτες για την επίδραση της βιταμίνης E στα καρδιαγγειακάνοσήματα έγιναν τη δεκαετία του 40 και 50 από τουςDrs. Wilfred και EvanShute, οι οποίοι θεράπευσαν 30.000 ασθενείς με καρδιοπάθεια χορηγώνταςτους βιταμίνη E με τεράστιο ποσοστό επιτυχίας.
Στη μελέτη Nurses Health που περιλάμβανε περισσότερες από 87.000γυναίκες ο Dr. Meir Stampfer και οι συνάδελφοί του στην Ιατρική ΣχολήτουHarvard και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας τουHarvard ανέφεραν 41% μείωσηκινδύνου για καρδιοπάθεια ανάμεσα στις νοσοκόμες που λάμβαναν βιταμίνηE (κατά μέσο όρο 200 IU) για περισσότερο από δύο χρόνια. Η κατά μέσοόρο κατανάλωση βιταμίνης E στην ομάδα με τον χαμηλότερο κίνδυνο ήταν200 IU (7).
Στη μελέτη Health Professionals Follow-up Study που περιλάμβανε 40.000άνδρες ο Dr. EricRimm και οι συνάδελφοί του στην Ιατρική Σχολή τουHarvard και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας τουHarvard βρήκαν ότι οι άνδρεςπου λάμβαναν βιταμίνη Ε πάνω από δύο χρόνια είχαν 37% λιγότερο κίνδυνογια καρδιοπάθεια σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν λάμβανανσυμπληρώματα βιταμίνηςE. Η κατανάλωση της βιταμίνης E στην ομάδα με τονχαμηλότερο κίνδυνο ήταν κατά μέσο όρο 400 IU(8).
Η μελέτη CHAOS (Cambridge Heart Anti-Oxidant Study) βρήκε ότι ηκατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης E ήταν εντυπωσιακά αποτελεσματικήστη μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή σε ασθενείς υψηλούκινδύνου. Η βιταμίνη Ε μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 75%.Ο συγγραφέας αυτής της μελέτης είπε ότι αυτός θα συνιστούσε «στουςασθενείς με στηθάγχη και σε αυτούς που βρίσκονται σε κίνδυνο γιακαρδιοπάθεια να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης Ε σε μεγάλες δόσεις»(9).
Σε μια μελέτη σε 2300 άνδρες στο Quebec οι άνδρες που λάμβανανδιατροφικά συμπληρώματα είχαν 70% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν απόισχαιμική καρδιοπάθεια και σχεδόν 50% λιγότερο κίνδυνο για έμφραγμα τουμυοκαρδίου. Η βιταμίνη που φάνηκε πιο προστατευτική ήταν η βιταμίνη E(10).
Ερευνητές στην Καλιφόρνια μελέτησαν την επίδραση της πρόσληψηςαντιοξειδωτικών στην εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης σε 156 άνδρες που είχανπροηγουμένως υποβληθεί σε εγχείρησηbypass. Αγγειογράμματα έγιναν στηναρχή και ύστερα από δυο χρόνια, για να εξακριβωθεί αν η αθηροσκλήρωσηείχε εξελιχθεί. Οι άνδρες που λάμβαναν 100 IU βιταμίνης E ή περισσότεροείχαν σημαντικά λιγότερη εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης κατά τη διάρκειατης μελέτης (11).
Σε μια μελέτη σε 48 υγιείς άνδρες μη καπνιστές δόθηκαν 60, 200, 400,800 και 1200 IUβιταμίνης E τη μέρα για οκτώ εβδομάδες. Η οξείδωση τηςLDL μειώθηκε στους άνδρες που λάμβαναν 400 IU ή περισσότερο βιταμίνηςE, αλλά όχι σε αυτούς που λάμβαναν μικρότερες δόσεις. Από τη μελέτηαυτή φάνηκε ότι το ελάχιστο ποσοστό της βιταμίνης E που χρειάζεται γιατην αναχαίτιση της οξείδωσης της LDL είναι 400 IU (12).
Μη λαμβάνετε συνθετική βιταμίνη Ε, αλλά φυσική βιταμίνη Ε, που ναπεριέχει και τις τέσσερεις τοκοφερόλες.
ΝΙΑΣΙΝΗ (ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3)
Η νιασίνη είναι μια βιταμίνη που η συμβατική ιατρική θεωρεί ότι είναιφάρμακο.
Στην πραγματικότητα είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο μείωσης τηςχοληστερίνης.
Για τους ανθρώπους που έχουν ήδη μια καρδιακή προσβολή η νιασίνηβελτιώνει την πιθανότητα να μείνουν ζωντανοί καλύτερα από τασυνταγογραφόμενα φάρμακα (13). Αυτό ήταν το συμπέρασμα από μια μελέτη,το Coronary DrugProject, που έβαλαν το συστατικό αυτό να συγκριθεί μεδύο φάρμακα, το clofibrate και τη cholestyramine, για να καθορίσει ποιοκαλύτερα αποτρέπει μια μη θανατηφόρο καρδιακή προσβολή και μακραίνειτην επιβίωση μετά από μια καρδιακή προσβολή.
Μερικά χρόνια μετά που οι θεραπείες είχαν σταματήσει, το ποσοστόθανάτου ήταν χαμηλότερο μόνο σε αυτούς που είχαν πάρει νιασίνη (14).
Η νιασίνη μειώνει την LDL 10-25% και αυξάνει την χαμηλή HDL πάνω από31% (15). Μειώνει την υψηλή Lp(a) (λιποπρωτεΐνη α, η οποία αποτελείανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά), ενώ κανένα φάρμακοδεν υπάρχει για τη μείωσή της. Μειώνει επίσης τα υψηλά τριγλυκερίδιααπό 20-50% (16). Κάνει τα κύτταρα του αίματος λιγότερο κολλώδη και άραμειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων, συνεπώς και καρδιακήςπροσβολής.
Τότε γιατί δεν τη συνταγογραφούν οι γιατροί;
Διότι η νιασίνη χρησιμοποιήθηκε σαν φάρμακο, η αρμονία του σώματοςαγνοήθηκε και συνταγογραφείτο αρχικά σε υψηλές δόσεις των 3 γραμμαρίωνκαι άνω. Έτσι προκαλούσε αύξηση του σακχάρου του αίματος σαν τονδιαβήτη, προβλήματα του ήπατος, αύξηση του ουρικού οξέος και κοκκίνισμαστο δέρμα. Αν χορηγείτο όμως αρχικά σε χαμηλές δόσεις και σταδιακάαυξάνονταν, τότε δεν θα υπήρχαν αυτές οι παρενέργειες. Τώρα όμως είναιδιαθέσιμη στο εμπόριο μια νέα μορφή της νιασίνης, η inositolhexanicotinate, που δεν προκαλεί κοκκίνισμα και δεν έχει καμμιάπαρενέργεια. Γιατί λοιπόν δεν τη συνταγογραφούν οι γιατροί;
Η νιασίνη είναι μια απλή βιταμίνη που δεν πατεντάρεται. Οιφαρμακευτικές εταιρείες θέλουν να χορηγούν στατίνες που τους αποφέρουνεκατομμύρια κέρδη.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
Η βιταμίνη C εξασφαλίζει την ακεραιότητα του αρτηριακού τοιχώματοςβοηθώντας στον σχηματισμό του κολλαγόνου. Είναι αντιφλεγμονώδης, όπωςφαίνεται από την ικανότητά της να μειώνει τη CRP (C-reactiveprotein)στο σώμα. Η CRP είναι ένας δείκτης φλεγμονής. Η βιταμίνη C προλαμβάνειτον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Μμειώνει τα υψηλά επίπεδα της Lp(a)(λιποπρωτεΐνης α). Έχει θεωρηθεί ότι η Lp(a) και η χοληστερίνηπαρασκευάζονται από το συκώτι, για να επισκευάσουν μικρές ρωγμές στατοιχώματα των γερασμένων αγγείων αίματος.
Και οι δύο αυτές λιποπρωτεΐνες έχουν την ικανότητα να επισκευάζουναυτές τις ρωγμές. Ένας τρόπος να κάνουμε να μην παράγει τόσο πολύ Lp(a)και χοληστερίνη είναι να παρέχουμε το σώμα με αρκετό κολλαγόνο, τοοποίο μπορεί επίσης να επισκευάσει τις ρωγμές.
Ένα κοκτέιλ βιταμίνης C, L-lysine και L-proline παρέχει στο σώμαμεγάλες ποσότητες κολλαγόνου, που βοηθούν να διατηρούνται τα τοιχώματατων αρτηριών καθαρά από Lp(a) και χοληστερίνη και να μειώνονται ταεπίπεδα και των δύο. Η αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης περιλαμβάνει τηνπρόσληψη βιταμίνης C και του αμινοξέος λυσίνη, τα οποία σε συνδυασμόαποτρέπουν την προσκόλληση της Lp(a) στα τοιχώματα των αρτηριών καισυντελούν επίσης στην απομάκρυνση των κατάλοιπων των αρτηριών,εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την αθηροσκλήρωση. Καθημερινή χρήσηβιταμίνης C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια 25% σεσύγκριση με αυτούς που δεν λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης C (17).
Η βιταμίνη C μπορεί να κατεβάζει την πίεση του αίματος.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6, Β12 ΚΑΙ ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ
Ο συνδυασμός των βιταμινών Β6, Β12 και φολικού οξέος μειώνει τα υψηλάεπίπεδα της ομοκυστεΐνης. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα τοξικό αμινοξύ, ταυψηλά επίπεδα του οποίου προκαλούν καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Ήδη το1969 ο Αμερικανός ερευνητής Kilmer McCully πρότεινε ότι ηυπερομοκυστεϊναιμία μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση (18). Βάσισε τηναντίληψή του σε νεκροψίες παιδιών με υπερομοκυστεϊναιμία λόγωδιαφορετικών σύμφυτων προβλημάτων του μεταβολισμού. Πλην των τυπικώνευρημάτων σε αυτά τα παιδιά ο McCully παρατήρησε ότι όλες οι αρτηρίεςτους ήταν τόσο αθηροσκληρωτικές όσο στους ηλικιωμένους ανθρώπους.
Η υπόθεσή του έχει επιβεβαιωθεί με διάφορους τρόπους από άλλουςερευνητές. Για παράδειγμα πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλήομοκυστεΐνη είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακήασθένεια και ότι οι άνθρωποι με υψηλή ομοκυστεΐνη είναι πιοαθηροσκληρωτικοί από τους ανθρώπους με χαμηλή ομοκυστεΐνη. Ένα ισχυρόεπιχείρημα είναι ότι ο McCully έχει επιτύχει να παράγει αθηροσκλήρωσησε πειραματόζωα ταϊζοντάς τα ή κάνοντάς τους ένεση με ομοκυστεΐνη.
Στη Physicians’ Health Study αυτοί που ανάμεσα στους 15.000συμμετέχοντες γιατρούς που είχαν επίπεδο ομοκυστεΐνης 15 ή περισσότεροήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν καρδιακή προσβολή από ό, τι αυτοίμε τα χαμηλότερα επίπεδα.
Αυτοί με επίπεδο 12 ήταν δυο φορές πιο πιθανό να έχουν καρδιακήπροσβολή σύμφωνα με την έρευνα του Dr. Meir Stampfer και των συνεργατώντου στο Harvard School of Public Health.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και ιδιαίτερα το φολικό οξύ, η B6 καιη B12 μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Αλλά οι φαρμακοβιομηχανίεςδεν έχουν κανένα κίνητρο να χρηματοδοτήσουν έρευνα στην ομοκυστεΐνη,διότι αυτή μειώνεται με βιταμίνες και άρα με ουσίες που δενπατεντάρονται.
Σε μια μελέτη του Dr. Daniel Hackam και των συνεργατών του στοSiebens-Drake/RobartsResearch Institute στο Λονδίνο στο Οντάριο οισυμμετέχοντες λάμβαναν 2,5 mg φολικού οξέος, 25mg B6 και 250 mcg B12κάθε μέρα για ένα χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι καθυστέρησαν και ακόμααντέστρεψαν τη θρόμβωση των καρωτίδων, που φέρνουν αίμα στον εγκέφαλομειώνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό (19).
Μια Βρετανική μελέτη του 2002 έδειξε ότι η καθημερινή πρόσληψη 800 mcgφολικού οξέος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια καιεγκεφαλικό (20). Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη η καθημερινή λήψη 2,5 mgφολικού οξέος δεν βοήθησε στην μείωση της επανεμφάνισης των εγκεφαλικώνσε ανθρώπους που είχαν ήδη ένα εγκεφαλικό. Αλλά ο επικεφαλής ερευνητήςσε αυτή τη μελέτη, ο Dr. James Toole, διευθυντής του Stroke ResearchCenter στο Wake Forest Universityστο Winston-Salem στη Βόρεια Καρολίνα,πιστεύει σε μια προληπτική στρατηγική κατά των εγκεφαλικών αρχίζονταςνα παίρνουμε υψηλές δόσεις φολικού οξέος στα τριάντα μας από το ναπεριμένουμε ώς τα εξήντα μας (21).
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ
Δεν είναι στην πραγματικότητα η LDL που προκαλεί βλάβη, είναι ηοξειδωμένη από τις ελεύθερες ρίζες LDL. Η οξειδωμένη LDL είναι η LDLπου έχει αντιδράσει με οξυγόνο. Η υπόθεση της οξειδωμένης LDLαναπτύχθηκε, για να εξηγήσει πώς άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα LDLπαθαίνουν καρδιοπάθεια.
Σύμφωνα με τη θεωρία της οξειδωμένης LDL δεν είναι το επίπεδο της LDLπου έχει σημασία, είναι το επίπεδο της οξειδωμένης LDL στην κυκλοφορίατου αίματος που είναι σημαντικό. Έτσι, αν καταναλώνουμε συστατικά πουδρουν ως αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη E, βήτα-καροτίνη και βιταμίνηC,θα σταματήσουμε την LDL να γίνει οξειδωμένη και θα προλάβουμε τηνκαρδιοπάθεια.


*** ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΑΣ! Θεραπευεί σχεδόν τα πάντα! Δεν φαντάζεστε τι είναι!
Θεραπεία από Ρώσους και Κινέζους θεραπευτέςΡώσοι και Κινέζοι θεραπευτές από καιρό χρησιμοποιούν λόγω της θεραπευτικής του ιδιότητας, το φύλλο του αλουμινίου.
Σύμφωνα με αυτούς, το φύλλο αλουμινίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο επούλωσης εκτός της κουζίνας, όπου θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μια ακραία προσοχή.
Αν υποφέρετε από πόνους στον αυχένα, την πλάτη, τους ώμους, τα γόνατα και τα πόδια, απλά τυλίξτε την πληγείσα περιοχή με λίγο αλουμινόχαρτο και ο πόνος θα εξαφανιστεί σύντομα.
Περνάνε φίλτρα σε ένα βιολογικά ενεργό σημείο και αντανακλούνται στους μεσημβρινούς από όπου προήλθαν.
Αυτό έχει θετική επίδραση στα πληγέντα όργανα που σχετίζονται με τα μεσημβρινά. Αυτή η μέθοδος θα σας βοηθήσει να λύσετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας και θα ανακουφίσετε τον επίμονο πόνο. Έχει καιρό που ασκείται από Κινέζους και Ρώσους θεραπευτές και έχει εξηγηθεί λεπτομερώς στα βιβλία του Βίλχελμ Ράιχ, ψυχοθεραπευτή και μαθητή του S. Freud.
Πώς να χρησιμοποιήσετε το αλουμινόχαρτο για τη θεραπεία;
Κόψτε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, τοποθετήστε το στο ευαίσθητο σημείο σας και στερεώστε το με έναν επίδεσμο. Σύμφωνα με τους κινέζους θεραπευτές, η θεραπεία θα πρέπει να διαρκεί 10-12 ώρες. Μπορείτε να φορέσετε το αλουμινόχαρτο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάντε ένα διάλειμμα για 1-2 εβδομάδες και επαναλάβετε τη θεραπεία.
Το φύλλο αλουμινίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων τύπων του πόνου, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στο λαιμό, της πλάτης, τα πόδια, τις αρθρώσεις, τους βραχίονες, την ισχιαλγία, την ρευματοειδή αρθρίτιδα, την πτέρνα, και τα άλατα. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για τη θεραπεία μετεγχειρητικών ουλών και της ουρικής αρθρίτιδας.
Το φύλλο αλουμινίου έχει ισχυρή αντι-φλεγμονώδη δράση
Εκτός από την ανακούφιση του πόνου, το αλουμινόχαρτο μπορεί επίσης να σας ανακουφίσει από το κρύο.
Τυλίξτε τα πόδια σας με το 5-7 στρώσεις αλουμινόχαρτου, τοποθετώντας ένα κομμάτι χαρτί ή κάποιο βαμβακερό ύφασμα ανάμεσα σε κάθε στρώση. Κρατήστε τη συμπίεση για μια ώρα. Βγάλτε το και τοποθετήστε το ξανά μετά από 2 ώρες. Κρατήστε το για μια ώρα, και κάντε άλλο ένα διάλειμμα. Θα πρέπει να επαναλάβετε τη θεραπεία τρεις φορές. Η όλη διαδικασία διαρκεί για μια εβδομάδα.
Πολλοί άνθρωποι, που έχουν βρει αυτή τη θεραπεία αποτελεσματική, συζητούν την αιτία πίσω από την αποτελεσματικότητά της, όπως αναφέρει το xorisorianews.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι η επιστήμη και άλλοι εξηγούν ότι αναφέρεται σε βιοενέργεια.
Ο Αβ Σκβόρκον, ένας Ρώσος επιστήμονας, εξηγεί:
“Οι θεραπευτές συχνά χρησιμοποιούν ειδικά εργαλεία ενεργειακής δόμησης, όπως και το αλουμινόχαρτο. Τα ανθρώπινα σώματα έχουν ειδικά βλαστικά κύτταρα που συνεχώς συμπλέκονται με το πεδίο της Γης. Για κάποιους λόγους, αυτό το πεδίο παραμορφώνεται, το οποίο επηρεάζει τη ροή της ενέργειας που διεξάγεται στα βλαστοκύτταρα.
Η επιφάνειά του αντανακλά το πεδίο της Γης είναι ίδιο με ένα τεράστιο μεγεθυντικό φακό εστίασης. Την κάνει αρκετές φορές να φαίνεται μεγαλύτερη, η οποία επιτρέπει την αποκατάσταση και την αλληλεπίδραση μεταξύ των κυττάρων και του τομέα. Επιπλέον, η φωτεινή επιφάνεια της εμποδίζει τη διείσδυση”.

***  Ο ΑΠΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΝ ΕΡΠΗ! Η συνταγή που σου «λύνει» τα χέρια!

~ Συνήθως, όταν εμφανίζεται ο επιχείλιος έρπης, οι περισσότεροι ταλαιπωρούμαστε για μέρες προσπαθώντας να διώξουμε τον ενοχλητικό ερεθισμό από τα χείλη μας! Στο εμπόριο θα βρείτε πολλές “λύσεις” σχετικά με τον επιχείλιο έρπη, όμως μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο, άμεσα και αποτελεσματικά, χωρίς να χρησιμοποιείτε χημικά φάρμακα. Πως όμως μπορεί κάποιος να διώξει φυσικά τον επιχείλιο έρπη, που μόλις έχει εμφανιστεί; Μα φυσικά με το μελισσόχορτο, που έχει αντισηπτικές και κατευναστικές ιδιότητες!
Η συνταγή απλή…Κόψτε ένα φύλλο από το φυτό και ξεπλύνετε το με νερό για να φύγει η όποια σκόνη έχει επάνω. Αφήστε το λίγο να στεγνώσει και τρίψτε το με τέτοιο τρόπο ώστε να βγάλει τα ζουμιά του. Μετά ακουμπήστε το φύλλο επάνω στον έρπη και κρατήστε το εκεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν. Αλλάξτε το φύλλο με νέο μετά από 30 λεπτά περίπου, ακολουθώντας πάλι την ίδια διαδικασία. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Maryland ανακάλυψαν ότι η χρήση του μελισσόχορτου στον επιχείλιο έρπητα είχε αποτελεσματικότητα στην ερυθρότητα της περιοχής, καθώς και στο πρήξιμο μετά από μόλις 2 ημέρες. Η γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα με τη βοήθεια του συγκεκριμένου βοτάνου είναι πολύ σημαντική, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας ότι στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί ο έρπης μπορεί να χρειαστεί περισσότερες από 10 ημέρες για να υποχωρήσει. Πλεονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι ότι χρειάζεται περίπου 2 με 4 (το πολύ) ημέρες για την εξάλειψη του επιχείλιου έρπη, κάτι που την κάνει ακόμη πιο προσιτή σαν λύση, εκτός φυσικά από το χαμηλό κόστος! Εάν προλάβετε και το χρησιμοποιήσετε αμέσως μόλις αντιληφθείτε πως πρόκειται να βγάλετε έρπη, η εξάλειψή του θα είναι πολύ πιο άμεση!!

***  ΡΙΖΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΝΤΕΡΩΝ
ΚΑΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
 Κάθε φορά που εκτελείτε ορισμένες θεραπειες για να καθαρίσει ο οργανισμός από τις τοξίνες καμία ασθένεια είναι σε θέση να σας επιτεθεί
 Ο Victoria Semyonova, ειδικός σε φυσικές θεραπείες, προσφέρει μια αυθεντική συνταγή για μια δραματική θεραπεία στην εντερική κάθαρση
 Πάρτε ένα μισό κιλό φρέσκα καρότα και μισό κιλό φρέσκα παντζάρια. Κόβουμε τα λαχανικά και βάλτε τα σε ένα τηγάνι. Ρίξτε βραστό νερό πάνω από αυτό-θα πρέπει να καλύπτει τα λαχανικά από το μήκος δύο δάχτυλα ».
Προσθέστε μια χούφτα αποξηραμένα βερίκοκα και σταφίδες. Τοποθετήστε το τηγάνι μακρια ​​από τη θερμότητα και περιμένετε το νερό να κρυώσει.
Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι στο μείγμα και αφήστε το να καθίσει για την θεραπεία για 12 ώρες σε δροσερό χώρο. Στραγγίξτε το υγρό και να πιείτε μισό ποτήρι, τρεις φορές την ημέρα.
Αυτή η εντερική καθαρση θα πρέπει να ασκηθεί για ένα μήνα. Κρατήστε το μείγμα στο ψυγείο ανά πάσα στιγμή.

***  Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου: Νέα τεχνική θεραπείας μέσα σε μισή ώρα!
Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου: Νέα τεχνική θεραπείας μέσα σε μισή ώρα!
Με μία ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική,τη διατρηματική δισκεκτομή (TESSYS), που εφαρμόζεται υπό τοπική αναισθησία, αντιμετωπίζονται πλέον, μέσα σε μισή ώρα, οι κήλες των μεσοσπονδύλιων δίσκων στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ενώ ο ασθενής, μία ώρα μετά την επέμβαση, μπορεί να περπατήσει.
«Η πράξη διενεργείται στο χειρουργείο με τομή μόλις 8 χιλιοστών, υπό τοπική αναισθησία και ελεγχόμενη καταστολή, διαρκεί περίπου 30 λεπτά, και ο ασθενής υποβάλλεται στην επέμβαση σε πλάγια θέση. Αυτό σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται καθόλου το μυικό του σύστημα και ο ασθενής είναι περιπατητικός μία ώρα μετά, ενώ εξέρχεται από την κλινική αυθημερόν ή την επόμενη μέρα και μπορεί άμεσα να επιστρέψει στην εργασία του εφόσον κάνει κάποια καθιστική εργασία.
Ο ασθενής μπορεί να ενταχθεί πολύ γρήγορα στη φυσιολογική του δραστηριότητα, πράγμα πολύ σημαντικό. Είναι μία οικονομική, καινοτόμος, γρήγορη, αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος. Είναι κατάλληλη ακόμη και για ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο ή από παθήσεις όπως καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια διότι, λόγω της πλάγιας θέσης κατά την επέμβαση, ο ασθενής δεν επιβαρύνεται καρδιοαναπνευτικά» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πιστοποιημένος ορθοπαιδικός   Στέλιος Καπετανάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνο που διαφοροποιεί αυτή την τεχνική από άλλες είναι ότι εφαρμόζεται υπό τοπική αναισθησία και αυτό δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται διεγχειρητικά το νεύρο, δηλαδή μπορεί ο χειρουργός την ώρα της επέμβασης να ζητήσει από τον ασθενή να κουνήσει το πόδι και έτσι να έχει τον έλεγχο. Η συγκεκριμένη χειρουργική τεχνική εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες, σε ασθενείς στους οποίους δεν απέδωσαν νωρίτερα οι συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας.
Όπως τόνισε ο κ. Καπετανάκης, η τεχνική TESSYS εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια διεθνώς με μεγάλη επιτυχία, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο ίδιος έχει ήδη αντιμετωπίσει περίπου 100 περιστατικά. Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη σε διημερίδα εκπαίδευσης Ελλήνων και ξένων γιατρών από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Αυστρία, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, το οποίο έχει επιλεγεί ως Κέντρο Αναφοράς και Εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για τη μέθοδο της ελάχιστα επεμβατικής διατρηματικής δισκεκτομής.


***   Βιταμίνη D3: το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της φαρμακοβιομηχανίας που όλα τα διεθνή ΜΜΕ κρύβουν την αλήθεια
Απ’ ό,τι φαίνεται, η βιταμίνη D3 και οι ιδιότητές της, αποτελούν ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της εποχής μας. Γιατί το λέω αυτό; Ήταν ήδη γνωστό ότι η D3 έπαιζε σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Ωστόσο, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι, η στέρηση του οργανισμού από αυτή τη βιταμίνη, μέσω της παρεμπόδισης ενός βιολογικού μηχανισμού εκατομμυρίων ετών, έχει επιπτώσεις που πάνε πέρα από την υγεία των οστών και, μάλιστα, πολύ παραπέρα απ’ όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς…
Η έρευνα πάνω στη δράση της D3 έχει εντατικοποιηθεί τα τελευταία 15 χρόνια και, παρότι έχουν μόλις πρόσφατα αρχίσει να βγαίνουν οδηγίες από ερευνητές, πανεπιστήμια και οργανισμούς υγείας ανά τον κόσμο, ως προς τις επιπτώσεις που επιφέρει η έλλειψη της βιταμίνης αυτής, εν τούτοις το ζήτημα εξακολουθεί να μη λαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα… Μήπως επειδή η επαρκής ύπαρξη της βιταμίνης D3 φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης 17 διαφορετικών ειδών καρκίνου από 30% ως 77%, ανάλογα με την περίπτωση, καθώς και να αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης σε ήδη υφιστάμενες περιπτώσεις καρκίνου; Συν τις ωφέλειες σε καρδιοπάθειες, οστεοπόρωση και μια σειρά άλλες παθήσεις που “μυστηριωδώς” έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια;… Περιεχόμενα / Contents [κρύψε / hide] 1 Βιολογία της βιταμίνης D 2 Βιταμίνη ή ορμόνη; 3 Τι κάνει ακριβώς η βιταμίνη D; 4 Βιταμίνη D2 ή D3; 5 Μέτρηση επιπέδων D 6 Κατάσταση Βιταμίνης D, βάσει επιπέδων 25(OH)D* στο αίμα 7 Φυσικός τρόπος παραγωγής 8 Δοσολογία συμπληρωμάτων 9 Εξωτερικοί σύνδεσμοι 10 Συμβουλές και επισημάνσεις Βιολογία της βιταμίνης D Η βιταμίνη D πρωτοδημιουργήθηκε μέσω της φωτοσύνθεσης πάνω από 750 εκ. χρόνια πριν και εμφανίστηκε σε πρώιμα είδη φυτοπλαγκτού, στους ωκεανούς. Μάλιστα, εάν νομίζετε ότι μόνο τα φυτά φωτοσυνθέτουν, κάνετε λάθος: Όταν τα πρώτα σπονδυλωτά εγκατέλειψαν τους πλούσιους σε ασβέστιο ωκεανούς και βγήκαν στην ξηρά, 350 εκ. χρόνια πριν, η βιταμίνη D έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των ειδών, καθώς μέσω αυτής ρυθμίζεται η δυνατότητα απορρόφησης ασβεστίου από τον οργανισμό, άρα και η δυνατότητα κατασκευής ισχυρού και υγιούς σκελετού. Εφόσον λοιπόν η βιταμίνη D μπορούσε να παραχθεί μόνο φωτοχημικά, τα σπονδυλωτά της ξηράς ανέπτυξαν τη δυνατότητα παραγωγής της βιταμίνης D μέσω της έκθεσης του δέρματός τους στο ηλιακό φως. Ακόμα και σήμερα, ο μηχανισμός παραμένει ίδιος — συγκεκριμένα, στο ανθρώπινο σώμα, η παραγωγή της βιταμίνης D3 ή αλλιώς της “βιταμίνης του ήλιου”, γίνεται μέσω της έκθεσης του δέρματος στο ηλιακό φως και συγκεκριμένα στην υπεριώδη ακτινοβολίαUVB (με ακτινοβόληση της 7-δεϋδροχοληστερόλης του δέρματος από τις ηλιακές ακτίνες)! Αξίζει να επισημανθεί ότι η βιταμίνη D3 δεν περιέχεται σε επαρκείς ποσότητες σε τροφές, οπότε δεν είναι δυνατό να λαμβάνει όση χρειάζεται ο οργανισμός με την καθημερινή τροφή. Από την άλλη, ο σημερινός τρόπος ζωής (ο οποίος μας κρατάει κλεισμένους μέσα σε κτίρια, ντυμένους με ρούχα τον χειμώνα, αλλά και πλακωμένους με αντηλιακά το καλοκαίρι, λόγω μόδας ή λόγω του φόβου για καρκίνο του δέρματος) είτε εμποδίζει, είτε αποτρέπει την έκθεση του δέρματος στην ακτινοβολία UVB και έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε έλλειψη D3. Βιταμίνη ή ορμόνη; Σύμφωνα με τον επιστημονικό ορισμό της λέξης (από το wikipedia), ονομάζουμε «βιταμίνη», μια οργανική ένωση που απαιτείται ως θρεπτική ουσία σε πολύ μικρές ποσότητες από έναν οργανισμό. Με άλλα λόγια, μια οργανική χημική ένωση (ή ένα συσχετιζόμενο σύνολο ενώσεων) ονομάζεται βιταμίνη όταν δεν μπορεί να συντεθεί σε επαρκείς ποσότητες από έναν οργανισμό και πρέπει να λαμβάνεται από τη διατροφή. Έτσι, ο όρος εξαρτάται τόσο από τις συγκεκριμένες συνθήκες, όσο και από το συγκεκριμένο οργανισμό. Για παράδειγμα, το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) είναι βιταμίνη για τον άνθρωπο (που δεν την παράγει το σώμα του), αλλά όχι για τα περισσότερα άλλα ζώα (που την παράγει το σώμα τους). Αντιστοίχως, τόσο η βιοτίνη όσο και βιταμίνη D, δεν πρέπει να θεωρούνται για εμάς βιταμίνες, καθώς παράγονται από το ανθρώπινο σώμα και η λήψη τους μέσω της διατροφής απαιτείται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Το ορθό επομένως θα ήταν, η D3 (χοληκαλσιφερόλη – cholecalciferol) να μην κατατάσσεται στις βιταμίνες, αλλά στις ορμόνες, αφού η D3 (και η D2) στη συνέχεια μεταβολίζεται στο συκώτι στην ορμόνη χαλκιδιόλη (calcifediol) ή αλλιώς 25(OH)D και, ακολούθως, στους νεφρούς λαμβάνει άλλο ένα υδροξύλιο και μετατρέπεται σε καλσιτριόλη (calcitriol) ή αλλιώς 1,25(OH)2D. Για πληρότητα πληροφόρησης σχετικά με τις τρεις μορφές της D, αναφέρω ότι η D3 (χοληκαλσιφερόλη) είναι η ανενεργή μορφή της βιταμίνης D, η 25(OH)D (χαλκιδιόλη) είναι η αποθηκεύσιμη μορφή, ενώ, τέλος, η 1,25(OH)2D (καλσιτριόλη) είναι η ενεργή μορφή. Τι κάνει ακριβώς η βιταμίνη D; Ως προς τις νεο-ανακαλυφθείσες ιδιότητες της βιταμίνης D και τις επιπτώσεις της έλλειψης αυτής, σας παραθέτω το παρακάτω μεταφρασμένο απόσπασμα, για να πάρετε μια ιδέα (πηγήVitamin D Council): Αν και τεχνικά δεν είναι “βιταμίνη”, η βιταμίνη D ανήκει σε μια κατηγορία από μόνη της. Το προϊόν του μεταβολισμού της, η καλσιτριόλη, είναι στην πραγματικότητα μια σεκοστεροειδής ορμόνη (secosteroid hormone) που αλληλεπιδρά με πάνω από 2000 γονίδια (σημ. μτφ.: με 3.000 από τα 30.000, περίπου δηλαδή με το 10% του ανθρώπινου γονιδιώματος), στο ανθρώπινο σώμα. Η τρέχουσα έρευνα έχει αναδείξει την ανεπάρκεια βιταμίνης D ως σημαντικού παράγοντα στην παθολογία τουλάχιστον 17 μορφών καρκίνου, καθώς και σε καρδιακές νόσους, εγκεφαλικά επεισόδια, υπέρταση, αυτοάνοσες ασθένειες, διαβήτη, κατάθλιψη, χρόνιο πόνο, οστεοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση, μυϊκή αδυναμία, απώλεια μυϊκής μάζας, γενετικές ανωμαλίες, περιοδοντικές νόσους, και πολλά άλλα. Βιταμίνη D2 ή D3; Αν παρατηρήσατε, έγραψα ότι, στο ανθρώπινο σώμα, η βιταμίνη D παράγεται ως D3. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα ζώα. Στα φυτά αντίστοιχα, παράγεται ως D2. Επομένως, εάν βρείτε “φυτικά προϊόντα, για χορτοφάγους” που να περιέχουν D3, να είστε επιφυλακτικοί· η D3 έχει μόνο ζωική προέλευση. Ωστόσο, όσον αφορά τα συμπληρώματα διατροφής, μην ανησυχείτε, δε σημαίνει ότι απαραιτήτως κάποιο ζώο ή ψάρι χάνει τη ζωή του για να εξαχθεί η D3. Η μεγαλύτερη ποσότητα παράγεται από… μαλλί προβάτου!! Από την επεξεργασία του λίπους που περιέχεται στο μαλλί, εξάγεται η ουσία λανολίνη. Στη συνέχεια, από τη λανολίνη παράγεται 7-δεϋδροχοληστερόλη, η οποία με ακτινοβόληση UVB παράγει χοληκαλσιφερόλη ή αλλιώς «βιταμίνη D3». Μέτρηση επιπέδων D Για να μετρηθούν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό, χρησιμοποιείται πάντα η αιματολογική εξέταση «25 υδροξυβιταμίνη D» ή χαλκιδιόλη ή εν συντομία 25(OH)D. Η εξέταση αυτή μετράει την αποθηκεύσιμη μορφή της D. Για να είμαστε ΟΚ, καλό θα είναι η τιμή του δείκτη να κυμαίνεται κατ’ ελάχιστο από 40 έως 50 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/mL). Το νούμερο αυτό δεν θα το βρείτε σε κανέναν πίνακα του ΕΟΦ ή του FDA, αλλά βγαίνει ως συμπέρασμα μελέτης [βλέπε παράγραφο «Ποιο είναι το ιδανικό επίπεδο 25(OH)D;» στο άρθρο:Αναπληρώνοντας βιταμίνη D3] που έδειξε ότι, για τον μέσο όρο των συμμετεχόντων στην έρευνα, ο οργανισμός άρχιζε να αποθηκεύει χοληκαλσιφερόλη (D3) όταν η τιμή της χαλκιδιόλης [25(OH)D] έφτανε τα 40 ng/mL.Για να έχει αρχίσει να αποθηκεύει D3 ο οργανισμός όλων ανεξαιρέτως των συμμετεχόντων, η τιμή έπρεπε να έχει φτάσει στα 50 ng/mL. Άρα, οι ανάγκες ενός υγιούς οργανισμού αρχίζουν να καλύπτονται όταν η 25(OH)D είναι στα 40 έως 50 ng/mL, με αποτέλεσμα, πάνω από το επίπεδο αυτό, ο οργανισμός να αρχίζει να αποθηκεύει D3 για μελλοντική χρήση. Σκεπτόμενοι αντίστροφα, αυτό σημαίνει επίσης, ότι όσο πιο κάτω είναι το επίπεδό μας από τα 40-50 ng/mL, τόσο μεγαλύτερη έλλειψη σε βιταμίνη D έχει ο οργανισμός μας! Δεδομένου ότι η παραπάνω έρευνα αφορούσε υγιή άτομα, η φράση «κατ’ ελάχιστο» που χρησιμοποίησα πριν, αναφερόταν στην περίπτωση που το σώμα αντιμετωπίζει κάποια ασθένεια, όπου τότε, θεωρητικά, οι ανάγκες του σώματος θα αυξάνονται· εξ ου και ορισμένοι ερευνητές αναφέρονται σε θεωρητικά ιδανικά επίπεδα από 50 έως 80 ng/mL, ωστόσο χωρίς να υπάρχουν ερευνητικά αποτελέσματα που να το τεκμηριώνουν. Ο παρακάτω πίνακας προέρχεται από έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard: Κατάσταση Βιταμίνης D, βάσει επιπέδων 25(OH)D* στο αίμα Κατάσταση Βιταμίνης D Επίπεδα 25(OH)D σε νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/mL) Ελλιπής Λιγότερο από 20 ng/mL Ανεπαρκής Από 20 έως 29 ng/mL Επαρκής Από 30 ng/mL και πάνω Δυνητικά επιβλαβής Περισσότερο από 150 ng/mL *25-hydroxyvitamin D3 (vitamin D precursor) Source: Holick MF. “Vitamin D Deficiency,” New England Journal of Medicine (July 19, 2007), Vol. 357, No. 3, pp. 266–80. Φυσικός τρόπος παραγωγής Ο πιο φυσικός τρόπος παραγωγής (και αποθήκευσης) βιταμίνης D, είναι να κάνουμε τακτική ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι. Για βέλτιστα αποτελέσματα, θα πρέπει να εκθέτουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του σώματός μας σε δυνατό ήλιο, χωρίς αντηλιακό, αλλά με πολλή προσοχή, γιατί εννοείται ότι πρέπει να αποφεύγονται τα εγκαύματα. Μην σας παραξενεύει· αν βάλουμε αντηλιακό, θα μπλοκαριστούν οι ακτίνες UVB, άρα άδικος κόπος. Από την άλλη, αν βγούμε στον ήλιο πρωί ή απόγευμα, οι ακτίνες του ήλιου θα πέφτουν υπό γωνία, το οποίο σημαίνει ότι θα «αραιώνουν», ενώ επιπλέον θα πρέπει και να περάσουν μέσα από παχύτερο στρώμα ατμόσφαιρας για να φτάσουν σ’ εμάς, με τελικό αποτέλεσμα το πλήρες φιλτράρισμα του φάσματος UV (γι’ αυτό δεν καιγόμαστε αυτές τις ώρες, άλλωστε) – άρα πάλι άδικος κόπος. Επίσης, εκθέτοντας όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια δέρματος, μεγιστοποιούμε την παραγωγή D3, άρα μειώνουμε τον απαιτούμενο χρόνο έκθεσης. Προσοχή!!! Το σημάδι για να σταματήσουμε την ηλιοθεραπεία (ή να σκεπαστούμε με ελαφρά ρούχα και καπέλο) είναι αμέσως μόλις το χρώμα του δέρματος αρχίσει να παίρνει λίγο πιο ρόδινο τόνο. Σε πολύ ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, αυτό συμβαίνει μέσα σε μόλις 5-6 λεπτά, ενώ σε πιο σκουρόχρωμες μπορεί να πάρει και 20. Τη στιγμή εκείνη, ο οργανισμός μας έχει παράξει ήδη 15 με 20 χιλιάδες IU (20.000 IU) βιταμίνης D3 και έχει μπει σε ενέργεια ο μηχανισμός μπλοκαρίσματος περαιτέρω παραγωγής. Λόγω αυτού του φυσικού προστατευτικού μηχανισμού, δεν υφίσταται πιθανότητα «υπερβολικής δόσης» D3 από ηλιοθεραπεία. Δοσολογία συμπληρωμάτων Ωστόσο, σε περιοχές με γεωγραφικό πλάτος πάνω από 42 μοίρες Βόρεια (δηλαδή περίπου από τη Σόφια της Βουλγαρίας και πάνω) η ακτινοβολία UVB φιλτράρεται από την ατμόσφαιρα, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θεωρείται ανεπαρκής για την παραγωγή D3. Το ίδιο ισχύει και για τη ζώνη της Ελλάδας, κατά την διάρκεια του χειμώνα. Κατά την περίοδο αυτή, μία λύση είναι να λαμβάνουμε D3 από συμπληρώματα διατροφής. Για να ρυθμίζουμε με ασφάλεια τη δοσολογία, θα χρειάζεται να λαμβάνουμε τη συμβουλευτική υποστήριξη ειδικού, καθώς και να υπάρχει παράλληλη παρακολούθηση των επιπέδων 25(OH)D στο αίμα, δυο-τρεις φορές το χρόνο. Για κάποιον που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής, αναφέρω ότι η ισχύουσα «Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση» D3 στις ΗΠΑ, αυξήθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Νοέμβριο του 2010, από 400IU σε 600IU. Σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις, το όριο της μέγιστης αποδεκτής δοσολογίας για καθημερινή μακροχρόνια λήψη, διπλασιάστηκε από τις 2.000IU στις 4.000IU. Ακόμα και έτσι, αν και τα ποσοστά αύξησης ήταν σημαντικά, εν τούτοις αυτή η απόφαση προκάλεσε αναστάτωση, απογοήτευση και απορία σε κύκλους διατροφολόγων και ερευνητών της υγείας. Ο λόγος ήταν ότι η αναθεώρηση των ορίων είχε παρακινηθεί από εκκλήσεις επιστημονικών και ιατρικών οργανώσεων, σε σχέση με τη διερεύνηση της επίδρασης της βιταμίνης D σε μια σειρά ασθενειών, πέρα από τον ήδη γνωστό ρόλο της στην υγεία των οστών. Παρόλα αυτά, δεν έγινε καμμία απολύτως αναφορά από τον FDA σε θέματα πέρα από την επίδραση της D3 στην ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου στα οστά, παρ’ όλες τις εκατοντάδες ερευνητικές αναφορές για πολύ πιο σημαντικές επιπτώσεις της έλλειψης D3, σε άλλες ασθένειες και παθήσεις — δεν έγινε ούτε θετική αναφορά, ούτε αρνητική αναφορά· απλά… καμμία αναφορά! Όπως και να ‘χει, η δοσολογία είναι σημαντικό να προσαρμόζεται ανάλογα με τα επίπεδα 25(OH)D στο αίμα. Πληροφοριακά αναφέρω, ότι μια αφετηρία για να ξεκινήσει κάποιος να λαμβάνει D3, την οποία έχω δει να χρησιμοποιείται συχνά ως πρόταση για τον υπολογισμό της ημερήσιας δόσης (από όσους λαμβάνουν υπόψη τα νέα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την επίδραση της βιταμίνης D), είναι οι 35IU ανά λίβρα· αυτό μεταφράζεται σε περίπου 78IU ανά κιλό σωματικού βάρους. Ενδεικτικά, κάποιος που ζυγίζει 50 κιλά, μπορεί να ξεκινήσει με περίπου 4.000 μονάδες, ενώ κάποιος που ζυγίζει 100 κιλά, μπορεί να ξεκινήσει με περίπου 8.000 μονάδες την ημέρα. Στη συνέχεια, σε δύο-τρεις μήνες, θα πρέπει να κάνει την πρώτη αιματολογική εξέταση για να δει πού βρίσκεται και, αναλόγως με τα επίπεδα που θα ανιχνευθούν και σε σχέση με τον παραπάνω πίνακα «κατάστασης βιταμίνης D», να αυξομειώσει τη δοσολογία, μέχρι ο δείκτης του να σταθεροποιηθεί μεταξύ 40 και 80ng/mL. Εξωτερικοί σύνδεσμοι Παραθέτω ορισμένους σχετικούς συνδέσμους, ενδεικτικά: GrassrootsHealth Vitamin D Action The urgent need to recommend an intake of vitamin D that is effective Canadian Cancer Society Announces Vitamin D Recommendation Vitamin D3: Higher Doses Reduce Risk of Common Health Concerns Vitamin D Needed To Cut Cancer Risk, Researchers Say Vitamin D3 and Cancer Vitamin D deficiency is a worldwide epidemic Vitamin D3, Flu, Cancer, Colds, Asthma, Crohns, Heart Disease and Diabetes. Oh .. and Depression and Schizophrenia and Many More. Vitamin D and Cancer Συμβουλές και επισημάνσεις Εννοείται ότι, σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα, ακόμα δε περισσότερο εάν είστε έγκυος ή αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας. Προσοχή επίσης πρέπει να δίνεται, ώστε να αποφεύγονται σκευάσματα D3 που περιέχουν καιβιταμίνη Α (όπως διάφορα ιχθυέλαια που παράγονται από συκώτι ψαριών, πχ cod liver oil, μουρουνέλαιο κτλ). Αφενός γιατί η δράση της βιταμίνης Α είναι ανταγωνιστική προς τη δράση της βιταμίνης D3, αφετέρου, διότι για να πάρετε με αυτό τον τρόπο επαρκή δόση βιταμίνης D, θα πάρετε ταυτόχρονα τόσο αυξημένη δόση βιταμίνης Α που μπορεί να προκληθούν προβλήματα. Αντιθέτως, προτιμήστε σκευάσματα που να περιέχουν και μαγνήσιο, καθώς είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό της D3 και, αυξάνοντας την πρόσληψη D3, αντιστοίχως οφείλει να αυξάνεται η πρόσληψη μαγνησίου. Παρεμπιπτόντως, είναι ενδιαφέρον το γιατί (στις ΗΠΑ τουλάχιστον) υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφησης από γιατρό, μόνο της D2. Αυτό συμβαίνει διότι τα σκευάσματα D2 προϋπήρχαν της ίδρυσης του FDA ως φαρμακευτικά προϊόντα και υιοθετήθηκαν αυτόματα ως τέτοια (godfathered), ενώ η D3 που ανακαλύφθηκε αργότερα, κατατάχθηκε από τον FDA στα συμπληρώματα διατροφής. Σημειώνεται ότι, και η φυτικής προέλευσης D2, και η ζωικής προέλευσης D3, ανεβάζουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό, αν και οι περισσότεροι μελετητές προτιμούν τη D3, καθώς η D3 είναι η ορμόνη που παράγει από φυσικού του και το σώμα μας, ενώ η D2 υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα υπήρχε ποτέ μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες (Creighton University, Omaha, 2004) τα αποτελέσματα της D3 έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από εκείνα της D2. Τέλος, καλό είναι, για τις γυναίκες, τα επίπεδα της D3 να παρακολουθούνται συνδυαστικά με τα επίπεδα της PTH παραθορμόνης (Parathyroid Hormone) και του ασβεστίου (Calcium)… Ο γιατρός σας γνωρίζει!


*** Όγκος στο κεφάλι: Δείτε ποια είναι τα ένοχα συμπτώματα
Ένας καρκινικός όγκος στο κεφάλι καταλαμβάνει χώρο στο κρανίο και επηρεάζει τη λειτουργία
των επιμέρους περιοχών του εγκεφάλου, ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκεται.
Δείτε ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι ασθενείς με αυτή τη μορφή καρκίνου.
1. Λόγω αυξημένης πίεσης στο εσωτερικό του κρανίου
Καθώς ο εγκέφαλος περιβάλλεται από οστά (κρανίο), καταλαμβάνει περιορισμένο χώρο. Ένας όγκος που αυξάνεται συνεχώς σε μέγεθος, αυξάνει σημαντικά και την πίεση που ασκείται σε αυτήν την περιοχή του σώματος (ενδοκρανιακή πίεση - ICP).
Το αποτέλεσμα είναι:
- ο ισχυρός πονοκέφαλος
- η ναυτία
- η σύγχυση, η κόπωση και η υπνηλία
Ο πονοκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά γενικό σύμπτωμα που εκδηλώνεται σε δεκάδες διαφορετικές παθήσεις. Εάν διακόπτει τον ύπνο, εμφανιστεί ξαφνικά (ενώ δεν εμφανιζόταν στο παρελθόν), γίνεται όλο και πιο συχνός και συνδυάζεται με τη ναυτία, επιβάλλεται η επίσκεψη στο γιατρό. Σε αρκετούς ασθενείς με όγκο στο κεφάλι, ο πονοκέφαλος είναι αρχικά ήπιος και δυναμώνει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.
Η υπνηλία δεν αποτελεί συνήθως πρώιμο σύμπτωμα. Όσο όμως μεγαλώνει ο όγκος και αυξάνεται η ενδοκρανιακή πίεση, εντείνεται και η ανάγκη για περισσότερο ύπνο.
Η αυξημένη πίεση εντός του κρανίου μπορεί επίσης να συνδυάζεται με προβλήματα στα μάτια ή με τις επιληπτικές κρίσεις.
Ο οφθαλμίατρος μπορεί να εντοπίσει την αυξημένη πίεση, όταν αυτή προκαλεί θολούρα, παροδική απώλεια όρασης ή στίγματα.
Παράλληλα, περίπου το 25% των ασθενών με όγκο στο κεφάλι αντιμετωπίζει κρίσεις που εκδηλώνονται με συσπάσει στα χέρια ή τα πόδια. Μερικές φορές οι κρίσεις επιμένουν και μετά τη θεραπεία, όταν υπάρχει ουλώδης ιστός στον εγκέφαλο.
2. Λόγω όγκου σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου
Τα συμπτώματα του όγκου στο κεφάλι εξαρτώνται συνήθως από την περιοχή στην οποία εντοπίζεται, καθώς κάθε περιοχή ελέγχει συγκεκριμένες λειτουργίες. Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, πιέζει την εκάστοτε περιοχή, επεμβαίνοντας στην ομαλή λειτουργία της.
Μετωπιαίος λοβός
- αλλαγές στην προσωπικότητα
- απώλεια αυτοσυγκράτησης
- απάθεια
- επιθετικότητα και ευερεθιστότητα
- δυσκολία στη βάδιση
- απώλεια όσφρησης
- προβλήματα ομιλίας και όρασης
Κροταφικός λοβός
- δυκολία απομνημόνευσης λέξεων
- σύγχυση κατά την ομιλία
- παροδική απώλεια μνήμης
- παραισθήσεις (φωνές)
Βρεγματικός λοβός
- δυσκολία ομιλίας
- δυσκολία κατανόησης του λόγου
- προβλήματα στη γραφή ή την ανάγνωση
- απώλεια αίσθησης σε επιμέρους περιοχές του σώματος
Ινιακός λοβός
- προβλήματα όρασης
- απώλεια όρασης από το ένα μάτι
Παρεγκεφαλίδα
- έλλειψη συντονισμού
- ανεξέλεγκτη κίνηση των ματιών
- ναυτία
- ακαμψία αυχένα
- ζαλάδα
Εγκεφαλικό στέλεχος
- έλλειψη συντονισμού
- πτώση βλεφάρου ή χείλους στη μία πλευρά
- δυσκολία κατάποσης
- δυσκολία κατά την ομιλία
Νωτιαίος μυελός
- πόνος
- μούδιασμα σε επιμέρους περιοχές του σώματος
- αδυναμία στα πόδια ή τα χέρια
- απώλεια ελέγχου της κύστης
Υπόφυση
- υπογονιμότητα
- έλλειψη ενέργειας
- επιπρόσθετο βάρος
- εναλλαγές στη διάθεση
- υπέρταση
- διαβήτης
- πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια
Οπτικά νεύρα - μερική απώλεια όρασης
Ακουστικά νεύρα - μερική απώλεια ακοής
Μήνιγγες
- πονοκέφαλος
- ναυτία
- προβλήματα όρασης
- προβλήματα στην κίνηση
Μην ξεχνάτε ότι καθένα από τα παραπάνω συμπτώματα σχετίζεται με αρκετές άλλες παθήσεις. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας.


 ***  Ένα ποτό που απομακρύνει την... τερηδόνα!
Καθαρίζει τα δόντια σε χρόνο ρεκόρ!...
Το γνωρίζετε πολύ καλά, ίσως το καταναλώνετε καθημερινά και σας φτιάχνει τη διάθεση, ωστόσο αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζετε, είναι ότι προστατεύει τα δόντια σας από την τερηδόνα!

Φυσικά αναφερόμαστε στο κόκκινο κρασί!
Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Autonoma της Μαδρίτης, μόλις ένα ή δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα είναι αρκετά για να αποτρέψουν την ανάπτυξη τερηδόνας.
Όπως δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Αγροτικής & Διατροφικής Χημείας» (JAFC), οι ασθένειες των δοντιών, που προσβάλλουν το 60% έως 90% των κατοίκων του πλανήτη, αρχίζουν, όταν ορισμένα βακτήρια του στόματος προσκολλώνται μεταξύ τους και δημιουργούν βιομεμβράνες.
Οι βιομεμβράνες αυτές δημιουργούν την οδοντική πλάκα και παράγουν οξέα, που αρχίζουν να βλάπτουν τα δόντια.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσον οι πολυφαινόλες μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων, όπως είχαν δείξει προγενέστερες μελέτες.
Εξέθεσαν, λοιπόν, βιομεμβράνες εργαστηρίου για 2 λεπτά σε κόκκινο κρασί, κόκκινο κρασί χωρίς αλκοόλ και κόκκινο κρασί εμπλουτισμένο με εκχύλισμα από κουκούτσια σταφυλιών.
Όπως διαπίστωσαν, οι πολυφαινόλες, που είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και υπάρχουν κατεξοχήν στο κόκκινο κρασί και το εκχύλισμα από τα κουκούτσια των σταφυλιών, καταπολεμούν αποτελεσματικά τις βιομεμβράνες, διασπώντας τη στερεή δομή τους και αποδιοργανώνοντάς τις.

***  Ο χυμός που καίει το λίπος στην κοιλιά

Ο διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης εμφανίστηκε στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου «Μίλα» και προτείνει έναν εύκολο στην παρασκευή χυμό με τον οποίο μπορείς να κάψεις το λίπος στην κοιλιά.Ο χυμός αυτός καίει το λίπος καθώς είναι εξαιρετικά ενεργειακός και ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Ο χυμός καίει το λίπος εκεί που το συσσωρεύουμε. Αν εσύ συσσωρεύεις το λίπος στην κοιλιά, θα κάψεις λίπος στη συγκεκριμένη περιοχή.
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
Φουντούκια - σούπερ αντιοξειδωτικά και πλούσια σε βιταμίνη E
Χυμός πορτοκάλι - πλούσιος σε βιταμίνη C
Μήλο- Πλούσιο σε πηκτίνη και φυτικές ίνες
Μπανάνα- πλούσια σε κάλιο
Μέλι- χαρακτηρίζεται ως αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο
Κανέλλα- αντιοξειδωτικό με μηδέν θερμίδες
Πάγος
Ο χυμός δεν υπερβαίνει τις 150 θερμίδες/ ποτήρι.
Δοκίμασέ τον ως πρωινό ή δεκατιανό γεύμα

***  Γιατί δεν εμφανίζουμε καρκίνο στην καρδιά
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ο καρκίνος πλήττει κάθε όργανο του σώματός μας, το αίμα ή τα οστά, όχι όμως την καρδιά μας;
Ακόμη κι αν δε σας βασάνισε ποτέ αυτή η απορία, αξίζει να μάθετε τη συναρπαστική απάντηση στο καίριο ερώτημα.
Σύμφωνα με τη Δρ Jacqueline Barrientos, εμφανίζονται καρκινικοί όγκοι στην καρδιά όμως είναι τόσο σπάνιοι που είναι σαν να μην υπάρχουν!Ο κακοήθης καρκίνος της καρδιάς ονομάζεται ραβδομυοσάρκωμα. Το σάρκωμα είναι ένα είδος καρκινικού όγκου που ξεκινά να αναπτύσσεται στους μαλακούς ιστούς του σώματος. Το ραβδομυοσάρκωμα εμφανίζεται στους μυϊκούς ιστούς της καρδιάς.
Μελέτη που βασίστηκε σε περισσότερες από 12.000 νεκροψίες κατέδειξε ότι η συχνότητα εμφάνισής του δεν αγγίζει καν το 0,1%. Από το σύνολο των αναφορών, εντοπίστηκε πρωτοπαθής καρδιακός καρκινικός όγκος σε επτά μόλις περιπτώσεις (αυτό σημαίνει ότι ο καρκίνος εκδηλώθηκε πρώτα στην καρδιά, δεν εντοπίστηκαν καρκινικά κύτταρα στην καρδιά λόγω μετάστασης από άλλο όργανο).
Ο Δρ Timothy J. Moynihan συμπληρώνει πως ο καρκίνος στην καρδιά είναι στις περισσότερες (από τις ελάχιστες) περιπτώσεις δευτεροπαθής.
Γιατί ο καρκίνος της καρδιάς είναι τόσο σπάνιος
Όπως ήδη γνωρίζουμε, κληρονομούμε τα μισά μας γονίδια από τη μητέρα και τα άλλα μισά από τον πατέρα μας. Αν και κάτι τέτοιο συνεπάγεται πως η γενετική μας μοίρα είναι προκαθορισμένη, η πραγματικότητα απέχει κατά πολύ. Η έκφραση των γονιδίων μπορεί να επηρεαστεί κατά τη διάρκεια της ζωής μας και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση του καρκίνου.
Το περιβάλλον μας επηρεάζει ποια γονίδια θα εκφραστούν –δηλαδή ποια θα ενεργοποιηθούν– και πόσο συχνά θα γίνεται αυτό. Ενδεικτικά, οι καρκινογόνες ουσίες που εισέρχονται στο σώμα από τις τροφές και την ατμόσφαιρα είναι ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων.
Αν και το σώμα μας μπορεί εν μέρει να αντισταθεί σε αυτές τις βλαβερές ουσίες, τοξίνες που βρίσκονται στο λιπώδη ιστό μπορεί να επηρεάζουν τη λειτουργία των γονιδίων και να οδηγήσουν στην εμφάνιση του καρκίνου, κυρίως σε όργανα που περιέχουν σημαντική μάζα λιπώδους ιστού (π.χ. μαστός).
Όλα τα παραπάνω εξηγούν γιατί η καρδιά «αντιστέκεται» τόσο σθεναρά στον καρκίνο: Η ανθρώπινη καρδιά δε διαθέτει σημαντική ποσότητα λιπώδους ιστού. Μάλιστα, την καρδιά περιβάλλει μια μεμβράνη (το περικάρδιο). Αυτό το γεμάτο υγρό σακουλάκι πλήττεται από τον καρκίνο, όμως ο όγκος κάνει μετάσταση έξω από αυτό κι έτσι η καρδιά μας παραμένει αλώβητη.
Έτσι, ακόμη κι αν ο καρκίνος εμφανίζεται όπου υπάρχουν κύτταρα στο σώμα –δηλαδή παντού– η καρδιά μας είναι σχεδόν άτρωτη, χάρη στη δομή της αλλά και χάρη στο περικάρδιο.

***  Γιατί χαρακτηρίζουν θαυματουργό το «νερό με λεμόνι» – Εξι ιδιότητες που εκπλήσσουν [λίστα]
Το λεμόνι εκτός από το να προσφέρει οξύτητα στο φαγητό και άρωμα στα γλυκά έχει και πολλές άλλες χρήσεις που δικαιολογούν το χαρακτηρισμό “θαυματουργό» που του αποδίδουν πολλοί.
Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθαρίζει και ενυδατώνει το δέρμα, επιταχύνει τη διαδικασία της θεραπείας και της ανάρρωσης.
Συγκεκριμένα, το νερό με λεμόνι βοηθάει στα εξής:
Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
 Τα λεμόνια περιέχουν βιταμίνη C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει τον κίνδυνο αναπνευστικής λοίμωξης. Επιπλέον το ασκορβικό οξύ που περιέχει καταπολεμά τις φλεγμονές, ενώ η σαπωνίνη έχει αντιμικροβιακές ουσίες που κρατούν μακριά τη γρίπη και το κρυολόγημα.
Διευκολύνει την πέψη
 Τα φλαβονοειδή που περιέχει βοηθούν την πέψη και καθαρίζουν το συκώτι. Επίσης, η βιταμίνη C συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο έλκους.
Καθαρίζει το δέρμα
 Η βιταμίνη C και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το λεμόνι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την εμφάνιση ρυτίδων.
Επιτάχυνση της θεραπείας
 Το ασκορβικό οξύ και η βιταμίνη C βοηθούν στην ταχύτερη επούλωση των τραυμάτων, ενώ η βιταμίνη C καταπολεμά τη φλεγμονή.
Βοηθά στην ενυδάτωση
Το νερό με λεμόνι ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα και απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα.
Δίνει ενέργεια
 Ο χυμός από το λεμόνι παρέχει ενέργεια στο σώμα και ταυτόχρονα βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης, ενώ η μυρωδιά του ηρεμεί το νευρικό σύστημα.

***  Κεράσια: Γνωρίστε τη διατροφική τους αξία!
Τα κεράσια αποτελούν χαρακτηριστικό φρούτο του καλοκαιριού, ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας. Σύμφωνα με τους Αρχαίους Έλληνες, τόπος προέλευσης των κερασιών ήταν η πόλη Κερασούντα στον Εύξεινο Πόντο.
Σήμερα, παράγονται κυρίως στην Ευρώπη και τη Δυτική Ασία, ενώ τα ελληνικής παραγωγής κεράσια, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας.
Τα κεράσια συνδυάζουν την υψηλή διατροφική αξία με το χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο, καθώς μια μερίδα 100 γραμμαρίων (περίπου 15 κεράσια) αποδίδει γύρω στις 60 θερμίδες, ενώ παράλληλα παρέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών, που προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου, και είναι καλή πηγή καλίου το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και βιταμίνης C που ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
Επιπλέον, τα κεράσια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, χημικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που φαίνεται ότι δρουν προστατευτικά ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Τέλος, περιέχουν υψηλή συγκέντρωση μελατονίνης, ορμόνης που προάγει τον ύπνο κι έχει συσχετιστεί με την αντιμετώπιση της αϋπνίας, ενώ ο χαμηλός γλυκαιμικός τους δείκτης τα καθιστά μια καλή επιλογή φρούτου για άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη.

*** Φραγκόσυκο η υπερτροφή ... το RED BULL της φύσης
Το φραγκόσυκο είναι από τα πλέον νόστιμα  φρούτα. Έχει
τη δυνατότητα να σε ξεδιψάσει, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε
νερό (87.5%).Το κιτρικό και μηλικό οξύ που περιέχει, του προσδίδει
φυσική συντήρηση , βοηθά στη καλή πέψη μέσω του μεταβολισμού των
σακχάρων (κύκλος Krebs) , και αυξάνει τη σωματική αντοχή , (μηλικό
οξύ).
Η θρεπτική και η φαρμακευτική αξία του φραγκόσυκου είναι μεγάλη, καθώς  είναι πλούσιο σε ...μαγνήσιο και το αμινοξύ “ταυρίνη”(η μεγαλύτερη περιεκτηκότητα σε ταυρίνη που  υπάρχει στην φύση ...), ουσίες οι οποίες  είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Είναι επίσης πλούσιο σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν κατά  του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. Τα φραγκόσυκα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, δρουν προστατευτικά σε διάφορους ιστούς και όργανα: στις αρτηρίες και τα νεύρα, στους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις.
Δίαιτες υψηλές σε φυλλικό οξύ, β-καροτένιο και βιταμίνη C μειώνουν την
ομοκυστεΐνη, ουσία της οποίας η συσσώρευση προκαλεί βλάβες στα αγγεία
και αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο .
Επίσης, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Β 6 , μεταξύ των
οποίων και τα φραγκόσυκα, βοηθά στο να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα
της ομοκυστεΐνης (η βιταμίνη Β 6 συμβάλλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών,
του γενετικού υλικού, των νευροδιαβιβαστών και στην προστασία κατά του
καρκίνου).
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων στη β -καροτενη και β-κρυπτοξανθίνη,
που βρίσκεται στα φραγκόσυκα , μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης
καρκίνου του πνεύμονα. Από μελέτη φάνηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν  τα περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε κρυπτοξανθίνη παρουσίαζαν 27% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα. Τα φραγκόσυκα μπορούν να δράσουν προστατευτικά και από την εμφάνιση καρκίνου του  κόλον ή άλλων νοσημάτων του εντέρου, μέσω της ευεργετικής επίδραση στο έντερο των αδιάλυτων διαιτητικών ινών.
Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε κάλιο, νιασινη , θειαμινη και φυτικές
ίνες που βοηθούν στη μείωση της υπεργλυκαιμίας και πολλές
αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Είναι πλούσια σε
ασβέστιο, και βοηθούν στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης των
συμπτωμάτων από κατάχρηση αλκοόλ, γιατί ενυδατώνουν το σώμα και
αποτρέπουν πονοκεφάλους και στομαχόπονους. Ταυτόχρονα δημιουργούν την αίσθηση του κορεσμού, μειώνουν την πείνα και κατ’ επέκταση την
παχυσαρκία.
Τόσο οι καρποί της φραγκοσυκιάς όσο και τα άνθη της έχουν
θεραπευτικές ιδιότητες για διάφορες παθήσεις του ανθρωπίνου
οργανισμού.
Η κατανάλωση φραγκόσυκων δημιουργεί ευνοϊκές καταστάσεις για το
αμυντικό σύστημα του οργανισμού, αλλά και σε περίπτωση παρουσιάσεως
κάποιας νόσου, πάλι ενεργεί δραστικά (ανοσοδιατροφή).
Οι ασθένειες τις οποίες καταπολεμουν τα φραγκόσυκα είναι :
1.Ήταν και παραμένει ένα σπουδαίο Αντιφλεγμονώδες.
2.Για την θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας και της παχυσαρκίας.
3.Κατά του σακχαρώδους διαβήτη.
4.Κατά της υπερτροφίας του προστάτου
5.Κατά της χοληστερόλης
6.Κατά της φλεβίτιδας
7.Κατά πνευμονικών παθήσεων
8.Πιθανός παράγοντας για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου
(στήθους, προστάτου, στομάχου, πνευμόνων, παγκρέατος) λόγω των
φλαβονοειδών συστατικών που περιέχουν
9.Δυναμωτικό στο ανοσοποιητικό σύστημα
Τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως :
1.Διουρητικά, αντιδιαρροϊακά, καθώς για καταπολέμηση της άμμου στα
νεφρά, και της νεφρίτιδος!
2.Τονωτικά στην καρδιά λόγω της ουσίας κακτίνη που περιέχουν.
Αντίδοτο κατά της μέθης. Απομακρύνουν πονοκεφάλους, ναυτία ξηροστομία
και άλλα.
3.Στην μαγειρική τα φύλλα παράγουν δεκάδες φαγητά με κρέας και
λαχανικά για τον άνθρωπο.
4.Εκχυλίσματα φραγκόσυκου κατεβάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
των διαβητικών, καθώς και σε υγιή άτομα με ανεβασμένα επίπεδα γλυκόζης
στο αίμα. Ασθενείς με μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη που έτρωγαν
βρασμένα φύλλα φραγκοσυκιάς, παρουσίαζαν μείωση των επιπέδων της
γλυκόζης στο αίμα, ενώ η ινσουλίνη τους γινόταν όλο και πιο
αποτελεσματική.
5.Το φυτό αυτό περιέχει σημαντικά επίπεδα διαλυτών ινών, όπως πηκτίνη.
Οι ίνες που περιέχει πιστεύεται ότι ευθύνονται για την ικανότητα του
κάκτου να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα των λιπιδίων. Τα
βρασμένα φύλλα του κάκτου αυξάνουν την ικανότητα του να μειώνει τα
επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Το φραγκόσυκο αποτελεί παράγοντα για
την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου (μαστού, προστάτη,
στομάχου, πνευμόνων, παγκρέατος) λόγω των φλαβονοειδών που περιέχουν.
Nutrient Value per 100 grams
ΕΝΕΡΓΕΙΑ 41.00 kcal
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ 0.73 g
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ 3.60 g
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΛΙΠΙΔΙΑ 0.51 g
ΝΕΡΟ 87.55 g
Carbohydrate 9.57 g
Minerals
Sodium, Na 5.00 mg
Magnesium, Mg 85.00 mg
Copper, Cu 0.08 mg
Potassium, K 220.00 mg
Zinc, Zn 0.12 mg
Iron, Fe 0.30 mg
Phosphorus, P 24.00 mg
Calcium, Ca 56.00 mg
Selenium, Se 0.60 ΅g
Vitamins
Carotene, beta 25.00 ΅g
Vitamin C, total ascorbic acid 14.00 mg
Vitamin A, RAE 2.00 ΅g_
Thiamin 0.01 mg
Cryptoxanthin, beta 3.00 ΅g
Vitamin B-6 0.06 mg
Niacin 0.46 mg
Folate, total 6.00 ΅g
Riboflavin 0.06 mg
Vitamin A, 43.00 IU
Lipids
Fatty acids, total monounsaturated 0.07 g
18:1 undifferentiated 0.07 g
Fatty acids, total polyunsaturated 0.21 g
18:3 undifferentiated 0.02 g
18:2 undifferentiated 0.19 g
Cholesterol 0.00 mg

*** Αδυνατίστε με ρόφημα μελιού – Η συνταγή
 
Αν όλες οι προσπάθειές σας για απώλεια βάρους έχουν πέσει στο κενό, πριν απελπιστείτε τελείως και τα παρατήσετε, δοκιμάστε τη μέθοδο αδυνατίσματος με μέλι. Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε, είναι να συνδυάσετε σε ρόφημα το μέλι με κανέλα και λεμόνι. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης επιστημονικής έρευνας, όταν το μέλι ...δοκιμάστηκε σε υπέρβαρους ασθενείς, όχι μόνο βοήθησε στην απώλεια βάρους, αλλά απέτρεψε παράλληλα την αύξησή του, ενώ παρείχε προστασία και από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς διαλύει τα λιπώδη κύτταρα και μειώνει τη χοληστερόλη.
Παράλληλα, η κανέλα Κεϋλάνης βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης, βελτιώνει την ικανότητα της ινσουλίνης να μεταβολίζει το σάκχαρο στο αίμα, αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, μειώνει την αρτηριακή πίεση και διαφυλάσσει και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Έχει, επίσης, διαπιστωθεί ότι μειώνει το σωματικό λίπος και βελτιώνει τα επίπεδα της άλιπης μάζας σώματος, αφού βοηθά στην αποδοτικότερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Το λεμόνι περιέχει ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες περιέχουν hesperidin, naringen, eriocitrin και diosmin. Ερευνητές αναφέρουν ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο λεμόνι έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση, την ικανότητα να μπλοκάρουν την αύξηση του σωματικού βάρους, να μειώνουν το δείκτη μάζας σώματος και να βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Πώς θα φτιάξετε το ρόφημα του αδυνατίσματος Θα χρειαστείτε: – 1/4 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη – μισό ξύλο κανέλα – 1 κουταλάκι μέλι (προτιμήστε οργανικό μέλι) – χυμό από φρέσκο λεμόνι – 1 κούπα βραστό νερό. Ανακατέψτε την κανέλα στο βραστό νερό και αφήστε τη να κρυώσει. Προσθέστε μέλι, χυμό από φρέσκο λεμόνι και ανακατέψτε. Πίνετε μια κούπα το πρωί με άδειο στομάχι και μια κούπα πριν τον ύπνο με άδειο στομάχι. Το ρόφημα μπορείτε να το πίνετε συνοδευτικά σε κάθε δίαιτα που ακολουθείτε.

*** Αιμορροϊδες: 7 τρόποι για να τις γιατρέψετε φυσικά
 
Όσοι υποφέρουν από αυτές γνωρίζουν καλά πως η καθημερινότητα μπορεί να γίνει...αβίωτη. Δείτε, με ποιους απλούς και φυσικούς τρόπους, μπορείτε να πείτε «αντίο» στο πρόβλημά σας.
~ Χρησιμοποιήστε το θαυματουργό νερό
Η επίδραση του νερού στις ερεθισμένες αιμορροϊδες είναι ιδιαίτερα καταπραϋντική. Μπορείτε να κάνετε κομπρέσες με κρύο νερό ή να βυθίσετε σε ζεστό-όχι καυτό-νερό την προβληματική περιοχή για λίγα λεπτά.
Πολλοί είναι εκείνοι οι ασθενείς που αναφέρουν πως έχουν αντικαταστήσει το χαρτί υγείας με υγρά μωρομάντηλα για να μην ερεθίσουν και άλλο την περιοχή.
Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα
Αν δεν έχετε ακόμη καταφύγει σε κάποιον ειδικευμένο γιατρό για το πρόβλημα των αιμορροϊδων που σας βασανίζει, μπορείτε να αγοράσετε κάποιο από τα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα που πωλούνται στα φαρμακεία και που μπορεί να σας βοηθήσουν. Ο λόγος για ειδικές αλοιφές ή σαπούνια καθαρισμού με συστατικά ειδικά για την περίπτωσή σας καθώς και αντιβιώσεις που καταπολεμούν τις φλεγμονές και που θα σας προτείνει ο φαρμακοποιός σας.
~Αυξήστε τη λήψη φυσικών ινών
Οι φυσικές ίνες συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου απομακρύνοντας το ενδεχόμενο δυσκοιλιότητας που συχνά προκαλεί αιμορροϊδες. Βάλτε επομένως στη διατροφή σας περισσότερα φρούτα, δημητριακά, λαχανικά και ψωμί ολικής άλεσης. Πέρα από την δυσκοιλιότητα με τη βοήθεια των φυσικών ινών θα καταπολεμήσετε και τις καρδιοπάθειες, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και την παχυσαρκία.

Πιείτε νερό, πολύ νερό
Και πάλι το θαυματουργό νερό θα σας βοηθήσει. Αλλά αυτή τη φορά, όχι ως ένα ανακουφιστικό ντους αλλά πίνοντας όσο περισσότερο νερό μπορείτε μέσα στην ημέρα. Ο γενικός «κανόνας» αναφέρει περίπου 8 ποτήρια μέσα στην ημέρα αλλά η ποσότητα αυτή μπορεί να αυξηθεί αν αθλείστε και χάνετε υγρά ή αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός. Παράλληλα, με την λήψη νερού, θα πρέπει να μειώσετε τις ποσότητες καφεϊνης και αλκοόλ που καταναλώνετε, βοηθώντας στην καλή λειτουργία του εντέρου σας.

Ασκηθείτε
Μπορεί η άσκηση να σας βοηθήσει στην καταπολέμηση των αιμορροϊδων; Σίγουρα ναι, απαντούν οι ειδικοί, οι οποίοι αναφέρουν πως στην καθημερινότητά μας αναγκαζόμαστε να καθόμαστε για πολλές ώρες (π.χ. στη δουλειά), γεγονός που επιβαρύνει την κατάστασή μας. Ασκηθείτε λοιπόν για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας αλλά αποφύγετε ορισμένες δραστηριότητες, όπως τα βάρη και η καθιστική ζωή που θα σας… δυσκολέψουν τη ζωή.
Στην τουαλέτα ολοταχώς
Οι δυσκοίλιοι άνθρωποι συχνά παραπονιούνται πως αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να επισκεφθούν την τουαλέτα τα πρωϊνά, όπως η πλειοψηφία των ατόμων. Ενδεχομένως, το έντερό τους λειτουργεί με διαφορετικούς ρυθμούς και σε διαφορετικές ώρες και έτσι δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθουν την ανάγκη να επισκεφθούν την τουαλέτα την ώρα της δουλειάς ή κατά τη διάρκεια ενός σημαντικού meeting. Η συμβουλή των ειδικών; Προσπαθήστε να αφουγκραστείτε το έντερό σας και μην αναβάλλετε την επίσκεψη στην τουαλέτα όταν νιώθετε την ανάγκη να το κάνετε. Δώστε προτεραιότητα στην λειτουργία του οργανισμού σας καθώς ενδεχόμενη αναβολή των φυσικών σας αναγκών μπορεί να σας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Προσοχή στην εγκυμοσύνη
Οι αιμορροϊδες είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης και συνήθως προκύπτουν μετά τον τοκετό. Προκειμένου λοιπόν να εξασφαλίσετε την υγεία τόσο τη δική σας όσο και του νεογέννητου βρέφους σας, συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σκεύασμα. Ωστόσο, ένα κλασικό «γιατροσόφι» είναι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να ξαπλώνετε πλάγια προς τα αριστερά προκειμένου να μην πιέζετε με την στάση του σώματός σας τις φλέβες που διαπερνούν τις αιμορροϊδες, επιβαρύνοντας το πρόβλημα.

*** Αυτό το φρούτο σκοτώνει τον καρκίνο και σταματάει το διαβήτη!
Σύμφωνα με τον Δρ. Frank Shallenberger, για την καταπολέμηση του καρκίνου, θα πρέπει να αναζητούμε φυσικές ουσίες που παρεμποδίζουν τον μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων.
Ορισμένες από τις ανακαλύψεις του είναι η ρεσβερατρόλη, το πράσινο τσάι, το seanol και πολλές ακόμη. Πρόσφατα, ανακάλυψε ένα φρούτο το οποίο ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό στην εξολόθρευση των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος. Το φρούτο ονομάζεται πικρό πεπόνι  και είναι δημοφιλέστατο στην Okinawa της Ιαπωνίας.
Όταν το πικρό πεπόνι αραιώνεται στο 5% σε νερό, αποδείχθηκε εξαιρετικά βλαβερό για τις καρκινικές κυτταρικές σειρές του παγκρέατος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο χυμός πικρού πεπονιού μείωσε την βιωσιμότητα δύο καρκινικών κυτταρικών σειρών κατά 90% και σκότωσε τις εναπομείναντες δύο σειρές σε ποσοστό 98%.
Αυτά είναι εξαιρετικά νέα – αλλά λειτουργούν όπως στις εργαστηριακές συνθήκες και στα ζώα; Θα έχουν αποτέλεσμα στους ανθρώπους; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Colorado χορήγησαν δόσεις πικρού πεπονιού σε ποντίκια και είδαν μία μείωση της τάξης του 64% στο μέγεθος των όγκων του παγκρέατος δίχως καμία παρενέργεια.
Η δόση ήταν η ίδια όπως έξι γραμμάρια σκόνης για έναν άνθρωπο μέσου μεγέθους. Το πικρό (πράσινο) πεπόνι μπορεί επίσης να βοηθήσει τους διαβητικούς. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το πικρό πεπόνι βοηθάει στη βελτίωση των μεταβολικών ζητημάτων μέσω της επίδρασης του στο μεταβολισμό της γλυκόζης.
Ασφαλώς, αν πάσχετε από καρκίνο ή διαβήτη, θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για το αν θα μπορέσετε να συνδυάσετε τη θεραπεία με πικρό πεπόνι με την υφιστάμενη θεραπεία που ακολουθείτε ώστε να έχετε το μεγαλύτερο δείκτη επιτυχίας κατά του καρκίνου.

***  Η πανάρχαια θεραπεία για την πρόληψη του καρκίνου και τη μακροζωία
Η πανάρχαια αυτή θεραπεία καταπολεμά τις πεπτικές διαταραχές, προλαμβάνει τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια, προλαμβάνει τη διαδικασία σχηματισμού όγκων, βελτιώνει την όραση και αναζωογονεί συνολικά τον οργανισμό εξασφαλίζοντας τη μακροζωϊα.
Το σκόρδο και το λεμόνι είναι τα δύο βασικά συστατικά. Το ρόφημα θα πρέπει να καταναλώνεται το πρωί με άδειο στομάχι.
Συστατικά:
300 γραμμάρια σκόρδου
1 κιλό λεμόνια με τα φλούδια τους (τα φλούδια θα πρέπει να είναι καλά τριμμένα).
1,5 λίτρο νερού
Προετοιμασία:
Βράστε 1,5 λίτρο νερού, και στη συνέχεια μειώστε την ένταση της φωτιάς και προσθέστε τριμμένο σκόρδο και λεμόνια (προσθέστε και τον χυμό λεμονιού). Ζεστάνετε τα συστατικά σε ένα βραστήρα/κατσαρόλα με κλειστό καπάκι. Βράστε το μίγμα που έχετε παρασκευάσει σε χαμηλή φωτιά για 14 ή 15 λεπτά – Προσοχή! Ούτε λεπτό παραπάνω. Όταν το μίγμα κρυώσει, τοποθετήστε το σε μία χονδρή φιάλη.
Καταναλώστε αυτό το θεραπευτικό ρόφημα το πρωί – σε ποσότητα 50ml. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για 25 ημέρες.
Όταν ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της θεραπείας, πραγματοποιήστε ένα 10ημερο διάλειμμα, και επαναλάβετε τη διαδικασία!
Σημείωση:
Τηρήστε αυστηρά την ημερήσια δόση και την παύση των δέκα ημερών. Έπειτα από αυτή τον κύκλο θεραπείας μην λάβετε το θεραπευτικό ρόφημα εκτός και εάν αντιμετωπίσετε χειροτέρευση στην κατάσταση υγείας σας. Για τους υγιείς ανθρώπους συνίστανται μία ή δύο δόσεις ετησίως – αυτή η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί δύο φορές στο χρονικό διάστημα των έξι μηνών.
Θιβετιανό Τσάι Για Μακροζωία:
Αυτό το Θιβετιανό τσάι χρησιμοποιείται για την πρόληψη του stress και την μακροζωία.
Βράστε 8,5 φλιτζάνια/ 2 λίτρα νερού για περίπου 5 λεπτά και στη συνέχεια αφήστε το να κρυώσει. Μόλις το νερό κρυώσει, προσθέστε 5 γραμμάρια τριμμένου ginger, 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, μία πρέζα πιπεριάς τσίλι και μία πρέζα γλυκάνισου.
Το συγκεκριμένο τσάι είναι ιδανικό για κατανάλωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε μικρές γουλιές.

***   To φυτό της αθανασίας
Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό εδώ και 35 – 40 χρόνια ενώ υπήρχε στην φαρέτρα των θεραπευτών εδώ και αιώνες.
Σήμερα ενώ διατηρεί τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της σταθερά, εντούτοις δεν κατέχει πραγματικά την θέση που της αξίζει.Ας την γνωρίσουμε καλύτερα μιας και ποτέ δεν είναι αργά.
Γνωστή και ως “φυτό της αθανασίας» αλλά και ως ιαματικό φυτό, αγαπημένη της Ιατρικής και της κοσμετολογίας, η αλόη είναι στην πραγματικότητα το θαυματουργό φυσικό συστατικό για άψογο δέρμα.
Με ενυδατικές, ρυθμιστικές, καθαριστικές και θεραπευτικές ιδιότητες, κατάλληλη για κάθε τύπο επιδερμίδας, είναι το φυτό που διαθέτει το μακρύτερο ίσως κατάλογο χρήσης στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία.
Το φυτό είναι κατά 96% νερό.
Το υπόλοιπο αποτελείται από ενεργά συστατικά περιέχοντας βασικά έλαια, αμινοξέα, βιταμίνες, ένζυμα και γλυκοπρωτεϊνες.Αν και η Δύση ανακάλυψε τις θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης τα τελευταία χρόνια, είναι ήδη γνωστό ότι το καταπληκτικό αυτό φυτό μπορεί να αντιμετωπίσει πάνω από εξήντα διαφορετικές παθήσεις πολλές από τις οποίες δερματικές , ενώ βρίσκεται ακόμη στα ερευνητικά εργαστήρια, με τους ειδικούς να ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες θαυματουργές εφαρμογές της.
Η Αλόη στην ομορφιά
Η πλούσια περιεκτικότητα της σε βιταμίνες, ένζυμα και μεταλλικά στοιχεία δεν είναι το “μόνο» της πλεονέκτημα.
Τα ενεργά συστατικά της μεταφέρουν τα θρεπτικά στοιχεία στις εσωτερικές στιβάδες του δέρματος, ενώ τα πολυσακχαρίδια που περιέχει δημιουργούν πλέγμα, αποτρέποντας την απώλεια της φυσικής υγρασίας.
Αντιγήρανση:
Περιέχοντας μερικά από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά, η αλόη καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
Παράλληλα, έρευνες απέδειξαν ότι δρα στα κύτταρα βελτιώνοντας την κατάσταση ιούς και ότι προκαλεί επιτάχυνση της παραγωγής του κολλαγόνου, περιορίζοντας τις ρυτίδες, βοηθώντας το δέρμα να αναγεννηθεί.
Ακμή – λιπαρότητα:
Η συστηματική της χρήση στο ακνεϊκό δέρμα εξασφαλίζει θεαματικά αποτελέσματα, αφού όχι μόνο θεραπεύει το πρόβλημα αλλά και το προλαμβάνει, καθαρίζοντας τους πόρους και ρυθμίζοντας το σμήγμα. Κ
άτι που την κάνει ιδανική και για τα λιπαρά ή μικτά δέρματα.
Ατμοσφαιρική ρύπανση:
Η ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση συνδυάζεται με την ιδιότητα της να αυξάνει την ενεργοποίηση του οξυγόνου στο δέρμα, δυναμώνοντας τους ιστούς και προλαμβάνοντας δερματικές βλάβες.
Αντιηλιακή προστασία:
Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία στη σύνθεση της προλαμβάνουν τη φωτογήρανση.
Από την άλλη, οι καταπραϋντικές και επουλωτικές της ιδιότητες είναι γνωστές από αιώνες. Ανακουφίζει το δέρμα από την έκθεση στον ήλιο, αλλά και αντιμετωπίζει τα εγκαύματα.
Σημάδια – ουλές:
Βοηθώντας με τα ενεργά συστατικά της στην ανάπλαση των ιστών, η αλόη απαλύνει τα μικρά σημάδια από ουλές, κοψίματα και πληγές.
Η Αλόη στην υγεία
Η Αλόη πιστεύεται ότι βελτιώνει την πέψη και την αφομοίωση των τροφίμων.
Επίσης μέσω της έρευνας γνωρίζουμε ότι το πήκτωμα από το φύλλο Αλόης είναι σε θέση να διατηρήσει το νερό στη δεύτερη στοιβάδα του δέρματος κάτι που βοηθά ν” απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται εκεί και στη διάλυση των ριζών της μόλυνσης.Η Αλόη Βέρα είναι μια από τις παλαιές φυσικές θεραπείες που έχουν μπει δίκαια στη σύγχρονη εποχή ως ένα από τα σύγχρονα “θαυματουργά” φάρμακα.

*** Με αυτές τις 8 τροφές δε θα αρρωστήσετε φέτος το χειμώνα!
 
Ειδικά αν το ανοσοποιητικό σας δεν είναι και στα καλύτερά του, τότε το συγκεκριμένο κείμενο σας αφορά.
Όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται, είναι δυνατόν να θωρακίσετε τον οργανισμό σας, φέτος το χειμώνα, απλά και μόνο καταναλώνοντας 8 “μαγικές» τροφές.
Γνωρίστε τις 8 υπερ-τροφές που επιβάλλεται να κατέχουν περίοπτη θέση στην κουζίνα σας όλο το χρόνο!
Μαύρη σοκολάτα!
Πρόκειται για μία από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών, σιδήρου, μαγνησίου και ψευδάργυρου, στοιχείο απαραίτητο για δυνατό ανοσοποιητικό. Μην θεωρείτε πως η σοκολάτα γάλακτος θα έχει τα ίδια αποτελέσματα, καθώς το ποσοστό κακάου είναι αυτό που κάνει την ουσιαστική διαφορά.
Μπρόκολο!
Μπορεί να μη θέλετε ούτε να το βλέπετε, αλλά ίσως αλλάξετε γνώμη αν μάθετε ότι μία μερίδα προσφέρει παραπάνω από την ημερήσια προτεινόμενη δόση βιταμίνης C, μαζί με τις βιταμίνες A, D, B6, K, σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο. Παράλληλα, το μπρόκολο βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, εξουδετερώνοντας τα περιττά στοιχεία που έχουν εισέλθει σε αυτόν.
Κινόα!
Οι μαγικοί σπόροι της είναι τράπεζες αμινοξέων, πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών, καλίου και σιδήρου. Ανάλογα με τον τρόπο που θα τους μαγειρέψετε τρώγονται είτε για πρωινό είτε για συνοδευτικό στο δείπνο.
Αβοκάντο!
Δεν επωφελείται μόνο η καρδιά σας, αλλά ολόκληρο το σώμα από τις φυτικές ίνες, τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τα υγιή λιπαρά του. Σύμφωνα με έρευνες, το αβοκάντο έχει αντικαρκινική δράση, ενώ έχει την ιδιότητα να ρίχνει τη χοληστερίνη και την πίεση.
Καρότα!
Αποτελεί “τράπεζα» βήτα-καροτένιου, που μετατρέπεται από τον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βιταμίνη Α είναι βασικό στοιχείο για την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ ειδικά το χειμώνα μας προστατεύει από ιούς και αναπνευστικά προβλήματα.Παντζάρι!
Είναι πλούσια σε φωτοχημικά και αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, βοηθώντας στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών. Μην πετάτε τα πράσινα φύλλα, καθώς είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C, βήτα-καροτενίου, ασβεστίου και σιδήρου.
Ρόδι!
Από πού να ξεκινήσουμε; Τα ρόδια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και τανίνες με αντιοξειδωτική δράση, ενώ μας προσφέρουν επίσης φολικό οξύ, κάλιο και βιταμίνες Ε και Β6.
Τα θρεπτικά συστατικά τους δρουν ενάντια στη δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο, τα καθιστά σημαντικά για ένα υγιές σώμα που πάντα έχει ανάγκη από το συνήθως ελλειμματικό κάλιο.

***  Μελισσόχορτο: Ένα ταπεινό βότανο με πλούσιες ιδιότητες

Καταπραΰνετε τον πόνο με ένα ζεστό, σπασμολυτικό τσάι από μελισσόχορτο.
Το μελισσόχορτο (Melissa officinalis), που έχει ένα ευχάριστο άρωμα λεμονιού, διαθέτει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες και είναι ένα βότανο που αξίζει να έχετε πάντα στο σπίτι. Με ένα αφέψημα, που θα φτιάξετε αφήνοντας 30 γρ. αποξηραμένο βότανο σε καυτό νερό για 10-15 λεπτά, θα επωφεληθείτε από τις αντισπασμωδικές, κατευναστικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες. Ενδείκνυται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ημικρανίας και σε νευρικές καταστάσεις, ενώ καταπολεμά την υπέρταση.
To μελισσόχορτο φαίνεται να είναι ένα βότανο με πάρα πολλές χρήσεις παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση και μέτρια αντιβακτηριδιακή. Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούμε είναι κατ’ αρχάς τα φύλλα που είναι ευεργετικά για την κατάθλιψη και την ένταση και γενικά για την αντιμετώπιση διαταραχών του νευρικού συστήματος, καθώς και στην αποφυγή ανάπτυξης έλκους. Βοηθάει την λειτουργία της καρδιάς και ηρεμεί τους έντονους παλμούς της, διώχνει μακριά την θλίψη και το άγχος επειδή επηρεάζει το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ψυχική διάθεση.
Πολύ χρήσιμη δράση καθώς το παρατεταμένο άγχος έχει δυσάρεστες επιπτώσεις.
Το μελισσόχορτο βοηθάει το μυαλό να καθαρίσει, αυξάνει την αντίληψη και ενισχύει τη μνήμη. Τα φύλλα του έχουν φυσώδεις ιδιότητες κατά συνέπεια είναι ιδανικό για όσους υποφέρουν από πεπτικές διαταραχές ενώ ταυτόχρονα είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας. Κλινικές μελέτες έδειξαν πως η δράση του αυτή οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο ροσμαρινικό οξύ (rosmarinic acid) που περιέχει το βότανο.
Πρόσφατη συστηματική έρευνα σε φοιτητές έδειξε πως η κατανάλωση Μελισσόχορτου μειώνει σημαντικά το στρες κατά τη διάρκεια των εξετάσεων – οδηγώντας σε καλύτερη συγκέντρωση και επιδόσεις (ως και 6 ώρες μετά τη κατανάλωση). Τα ζεστά αφεψήματα με μελισσόχορτο ανακουφίζουν από τον πυρετό, τη καταρροϊκή έμφραξη και την ιγμορίτιδα. Το μελισσόχορτο είναι δροσιστικό και έτσι τα φύλλα του είναι καλά για εμπύρετα κρυολογήματα. Επίσης με νωπά φύλλα μπορούμε να φτιάξουμε ένα δροσιστικό ρόφημα το Καλοκαίρι.
Εξωτερικά το βότανο χρησιμοποιείται σε πληγές και επώδυνα πρηξίματα Το αιθέριο έλαιο του Μελισσόχορτου έχει τις ίδιες ιδιότητες με τα φύλλα, αλλά είναι πολύ πιο ισχυρό. Με λίγες μόνο σταγόνες μπορούμε να φτιάξουμε ένα πολύ ισχυρό αντίδοτο για την κατάθλιψη. Άλλες χρήσεις που έχει αυτό το θαυμάσιο βότανο είναι σαν αλοιφή που την χρησιμοποιούμε για ερεθισμούς, δαγκώματα εντόμων ή για να απωθούμε τα έντομα.
Η αντιβακτηριακή και αντισταμινική του δράση καθιστά το μελισσόχορτο άριστη θεραπεία για μολύνσεις και αλλεργίες, όπως ο αλλεργικός κατάρρους, το έκζεμα και οι φλεγμονώδεις παθήσεις των ματιών. Όσο αφορά το αναπαραγωγικό σύστημα, το βότανο ανακουφίζει από σπασμούς και πόνους της περιόδου. Το τσάι μελισσόχορτου διευκολύνει τον τοκετό αν ληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Η εξωτερική χρήση (σε μορφή κρέμας) βοηθάει στην αντιμετώπιση του έρπη. Το έλαιο του μελισσοβότανου το χρησιμοποιούμε ως αλοιφή ή ως ήπιο μασάζ για την κατάθλιψη, την ένταση, το άσθμα και την βρογχίτιδα.
Το μελισσόχορτο (ή Melissa officinalis), γνωστό και ως μέλισσα ή βάλσαμο λεμονιού, ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Ο όρος «μέλισσα» προέρχεται από τη λέξη «melissophyllon», που σημαίνει «φύλλο της μέλισσας», επειδή χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα του φυτού σε νέκταρ αποτελεί ιδανικό μέρος για να αναζητήσουν τροφή οι μέλισσες. Το μελισσόχορτο καλλιεργήθηκε αρχικά στη Νότια Ευρώπη, σήμερα όμως είναι πλέον γνωστό σε όλο σχεδόν τον κόσμο, ενώ στη χώρα μας ευδοκιμεί σε βουνοπλαγιές αρκετών περιοχών. Στην εποχή του Μεσαίωνα λέγεται ότι αλχημιστές χρησιμοποιούσαν μελισσόχορτο για να φτιάχνουν ελιξήρια νεότητας. Το μελισσόχορτο μυρίζει λεμόνι, περιέχει μεταξύ άλλων πτητικά έλαια (γνωστά για τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες), πολυφαινόλες, τανίνες και φλαβονοειδή, ενώ η δράση του στηρίζεται κυρίως στα αιθέρια έλαια που περιέχονται στη σύστασή του (κιτράλη, κιτρονελλάλη, λιναλοόλη, γερανιόλη).
Πώς μας ωφελεί επιγραμματικά: 1. Το μελισσόχορτο είναι γνωστό για την αντισπασμωδική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή του δράση.
2. Παράλληλα, τονώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, προκαλώντας διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος.
3. Θεωρείται πολύ σημαντική η συμβολή του στην καταπολέμηση των ιών. Έρευνες επιβεβαιώνουν μάλιστα την αποτελεσματικότητά του σε περιπτώσεις επιχείλιου έρπητα.
4. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας, έντονου στρες, έντασης και ευερεθιστότητας, ενώ μπορεί να βοηθήσει ακόμα και άτομα με κατάθλιψη, χάρη στις καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες.
5. Ανάμεσα στις δράσεις του συγκαταλέγεται και η ανακούφιση από πεπτικές διαταραχές.
6. Το βάλσαμο του μελισσόχορτου θεωρείται επίσης ότι ηρεμεί τον υπερκινητικό θυρεοειδή αδένα (νόσος Graves).
7. Επιπλέον, επειδή το μελισσόχορτο καθαρίζει το μυαλό, αυξάνει την αντίληψη και ενισχύει τη μνήμη, έχει αποδειχθεί βοηθητικό σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.
8. Τέλος, χάρη στην ιδιότητά του να δρα κατά των πόνων στις νευρικές απολήξεις, το μελισσόχορτο συστήνεται σε ανθρώπους με πονοκεφάλους, ημικρανίες και άλλους πόνους (π.χ. πόνοι περιόδου, πονόδοντος, εντερικοί κολικοί).
Στην αγορά Τα μέρη του μελισσόχορτου που χρησιμοποιούμε κατά βάση είναι τα φύλλα του. Το μελισσόχορτο μπορούμε να το βρούμε ως αποξηραμένο φυτό και να το απολαύσουμε ως ρόφημα, επωφελούμενοι από τις ιδιότητές του, ή να το προμηθευτούμε με τη μορφή βάμματος.
Φτιάξτε μόνοι σας – Σε βραστό νερό προσθέτουμε 1 κουταλιά αποξηραμένο μελισσόχορτο. Αφήνουμε για 5΄ και σουρώνουμε.
– Προμηθευόμαστε μελισσόχορτο σε βάμμα και παίρνουμε 3 φορές την ημέρα από 30 σταγόνες (σε νερό).
– Το φυτό σε μορφή βάμματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τοπικά, σε περιπτώσεις επιχείλιου έρπητα. Αλείφουμε το βάμμα πάνω στον έρπη με ένα βαμβάκι, 3-4 φορές την ημέρα.
Δράση στο maximum
Όσο φτιάχνουμε το ρόφημα από μελισσόχορτο, καλό είναι να έχουμε σε όλη τη διάρκεια καλυμμένο το κατσαρολάκι και στη συνέχεια την κούπα, έτσι ώστε ο ατμός –ο οποίος είναι πλούσιος σε αιθέρια έλαια με θεραπευτικές ιδιότητες- να παραμένει στο εσωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο θα επωφεληθούμε στο μέγιστο από τη δράση του μελισσόχορτου.
Ιδανικοί συνδυασμοί 1. Ο συνδυασμός μελισσόχορτου με λυκίσκο θεωρείται αποτελεσματικός σε περίπτωση δυσπεψίας.
2. Όταν συνδυάζεται με δυόσμο, το μείγμα είναι εξαιρετικά μαλακτικό για το στομάχι.
3. Το μελισσόχορτο μαζί με τη βαλεριάνα βοηθά σε περιπτώσεις αϋπνίας και πόνου των νεύρων.
Στην πράξη: Φτιάχνουμε ένα μείγμα με ίσες ποσότητες από τα δύο -κάθε φορά- βότανα και ρίχνουμε μια κουταλιά από το μείγμα σε βραστό νερό. Το αφήνουμε για 5΄ και στη συνέχεια το σουρώνουμε.
Να θυμάστε Το μελισσόχορτο θεωρείται σε γενικές γραμμές ασφαλές φυτό. Ωστόσο, είναι πιθανό να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που λαμβάνονται για τον θυρεοειδή. Στην περίπτωση, λοιπόν, που αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη λήψη του.
Διώξτε τον έρπη Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Maryland ανακάλυψαν ότι η χρήση του μελισσόχορτου στον επιχείλιο έρπητα είχε αποτελεσματικότητα στην ερυθρότητα της περιοχής, καθώς και στο πρήξιμο μετά από μόλις 2 ημέρες. Η γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα με τη βοήθεια του συγκεκριμένου βοτάνου είναι πολύ σημαντική, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας ότι στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί ο έρπης μπορεί να χρειαστεί περισσότερες από 10 ημέρες για να υποχωρήσει.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΜΑΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

***    Δείτε πως θα χτυπήσετε την πρεσβυωπία! Νέα μέθοδος

~  Μπορεί η πρεσβυωπία να αφορά τους πρεσβύτερους (το λέει και η λέξη) αλλά
εμφανίζεται στην ηλικία των 42 ετών. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες από αυτή την ηλικία και μετά αδυνατούν να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες για κοντά: όπως να βλέπουν το ρολόι του χεριού, τα μηνύματα στο κινητό τους τηλέφωνο, τις τιμές στο super market και τα ονόματα στα κουδούνια στις εισόδους πολυκατοικιών, καθώς και το menu στο εστιατόριο χωρίς να χρησιμοποιούν τα κοντά τους γυαλιά. Τα νέα όμως είναι ευχάριστα.
Μια νέα μέθοδος, η οποία παρουσιάστηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής διορθώνει την πρεσβυωπία με την εμφύτευση στο μάτι ενός μικροσκοπικού δακτυλίου, o οποίος επιτρέπει την όραση, τόσο για κοντά όσο και για ενδιάμεσες αποστάσεις.
Η εφαρμογή της νέας μεθόδου γίνεται σε πολύ μικρό χειρουργικό χρόνο, έχει άμεσα αποτελέσματα, όσον αφορά την βελτίωση της όραση του ασθενούς» αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Μάλλιας.
Σύμφωνα με τον κ Μάλλια ο μικροσκοπικός δακτύλιος, ο οποίος στο κέντρο του έχει άνοιγμα διαμέτρου 1,6 χιλιοστών, τοποθετείται μέσα σε μία «τσέπη» στον κερατοειδή χιτώνα στο μη επικρατές μάτι του ασθενούς.
Η «τσέπη» αυτή δημιουργείται από τον χειρουργό με τη χρήση Laser μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα χωρίς τη χρήση νυστεριού. Η εμφύτευση του δακτυλίου είναι απλή και σύντομη διαδικασία και το μόνο που χρειάζεται είναι η καλή επικέντρωση του δακτυλίου στον οπτικό άξονα του κερατοειδούς.
Ο μικροσκοπικός δακτύλιος φέρει 8400 μικροοπές, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η φυσιολογία του κερατοειδούς και να παραμένει ο κερατοειδής υγιής με το πέρασμα του χρόνου.
χωρίς νυστέρι
«Όταν τοποθετηθεί ο μικροσκοπικός δακτύλιος στον κερατοειδή μπλοκάρει τις μη εστιασμένες ακτίνες του φωτός και επιτρέπει μόνο στις εστιασμένες ακτίνες να φτάσουν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, αυξάνοντας κατά αυτό τον τρόπο το βάθος πεδίου» εξηγεί ο χειρουργός και συμπληρώνει.
«Με τον τρόπο αυτό ο ασθενής απολαμβάνει ένα μεγαλύτερο εύρος βελτιωμένης όρασης για όλες τις αποστάσεις (κοντά, μακριά και στις ενδιάμεσες αποστάσεις). Η τεχνολογία αυτή, προσφέρει καλύτερη ποιότητα όρασης από τις τεχνολογίες που στηρίζονται στη δημιουργία πολυεστιακού κερατοειδούς».
Μεταξύ αυτών που έχουν υποβληθεί επιτυχώς στην επέμβαση, είναι και πολλοί οφθαλμίατροι, οι οποίοι ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό.
Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί στον ίδιο χρόνο με την γνωστή επέμβαση Lasik, η οποία αφορά τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού. Επίσης η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς που έχουν κάνει Lasik ή επέμβαση καταρράκτη στο παρελθόν.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η επέμβαση είναι εύκολα αναστρέψιμη και μπορεί να επαναφέρει το μάτι του ασθενούς στην αρχική του κατάσταση χωρίς συνέπειες. Σε περίπτωση που μετά από χρόνια ο ασθενής εμφανίσει καταρράκτη είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί επέμβαση της αφαίρεσης του καταρράκτη χωρίς να χρειαστεί η αφαίρεση του ενδοκερατοειδικού δακτυλίου.
Η επέμβαση είναι σύντομη δεν απαιτεί νοσηλεία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες από την επόμενη κιόλας μέρα.
Η βελτίωση στην κοντινή όραση είναι εμφανής από την πρώτη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα και σταδιακά η όραση για κοντά συνεχίζει να βελτιώνεται μέχρι και 3 μήνες μετά την επέμβαση.
AYPNOS

***  Ίλιγγος ή ζάλη; Που οφείλεται, πώς αντιμετωπίζεται, τι πρέπει να κάνετε; Τι είναι οι ασκήσεις αντιρρόπησης του ιλίγγου και πώς γίνονται;
 
To 25% των ασθενών που επισκέπτονται τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, αναφέρουν τη ζάλη ως στοιχείο του προβλήματός τους. Αυτό το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 40% στους ηλικιωμένους ασθενείς και είναι το συχνότερο σύμπτωμα σε ασθενείς άνω των 75 ετών. Η διάγνωση του αιτίου της ζάλης επιτυγχάνεται περίπου στο 80% των ασθενών στα επείγοντα. Σε περίπου το 50% των ασθενών το αίτιο της ζάλης είναι περιφερική ή κεντρική πάθηση του αιθουσαίου συστήματος.
Περιφερικός, κεντρικός, φαρμακευτικός, δεν μας ενδιαφέρει κατ’ αρχήν τι είδους ίλιγγος είναι, αλλά εάν είναι πράγματι ίλιγγος η απλά ζάλη-διαταραχή της ισορροπίας η προσυγκοπτική κατάσταση.
Με τον όρο ίλιγγος εννοούμε την ψευδαίσθηση της κίνησης, ενώ το σώμα παραμένει ακίνητο. Αυτό εκδηλώνεται: με την αίσθηση της περιστροφής του σώματος, της ώθησης, της τάσης για πτώση ή της αιώρησης προς τα πλάγια, εμπρός, πίσω, πάνω ή κάτω. Ο ασθενής βέβαια σχεδόν πάντα γνωρίζει ότι τα συμπτώματα αυτά είναι ψευδή και τις περισσότερες φορές, παρότι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά δεν είναι επικίνδυνα. Η διάγνωση του ιλίγγου απαιτεί εξειδικευμένο νευροωτολογικό έλεγχο για τον προσδιορισμό των αιτιών του, πριν δοθεί οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.

Πως Εκδηλώνεται 

Αν και αποτελούν διαφορετικές παθήσεις, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις ο ίλιγγος εκδηλώνεται ή συνοδεύεται από ζάλη. Αυτό συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, ελαττώνεται προοδευτικά ο νυσταγμός, οπότε παύει το αίσθημα κίνησης και ο ασθενής νιώθει ζάλη ή όταν ο ίλιγγος ξεκινήσει από την αρχή με μικρή ένταση, οπότε εκδηλώνεται μόνο με ζάλη. Ανάλογα με την αιτία που τον προκαλεί, ο ίλιγγος συνοδεύεται από αίσθημα ναυτίας εμετό, εφίδρωση, αίσθημα φόβου 


Που οφείλεται 

Αν και συνήθως, τα αίτια είναι «αθώα», η ζάλη και ο ίλιγγος μπορεί να οφείλονται σε οργανικές παθήσεις, π.χ. νοσήματα του λαβύρινθου (αιθουσαίο σύστημα), άλλες παθήσεις του αυτιού, παθήσεις του καρδιαγγειακού ή κεντρικού νευρικού συστήματος, αιματολογικά ή νοσήματα του μεταβολισμού (π.χ. διαβήτης).
Επιπλέον, μπορεί να οφείλεται σε ψυχικά αίτια, στη δράση κάποιων φαρμάκων ή στη χρήση αλκοόλ, καθώς και σε αυχενικό σύνδρομο, που είναι από τις συνηθέστερες αιτίες εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων.
Για να προκύψει ίλιγγος πρέπει να προκληθεί βλάβη στο αιθουσαίο σύστημα, το σύστημα δηλαδή που σε συνεργασία με το οπτικό σύστημα εξασφαλίζει την ισορροπία και τον προσανατολισμό στο χώρο. Μέρη αυτού του συστήματος είναι ο λαβύρινθος, το αιθουσαίο νεύρο και οι συνδέσεις του με τον εγκέφαλο. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ίλιγγος είναι το αποτέλεσμα καλοήθους διαταραχής της λειτουργίας σώματος και ψυχής. Κακοήθεις παθήσεις νευρολογικά και συστηματικά νοσήματα (π.χ. ρευματοπάθεια) μπορούν να εκφραστούν με ίλιγγο, ωστόσο αφορούν λίγες περιπτώσεις.

Συχνότερες αιτίες ιλίγγου 

Υπάρχουν πολλά αίτια, που προκαλούν ίλιγγο-αστάθεια και θα αναφερθούν μόνο τα πιο συχνά.
Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης. Οφείλεται στην αποκόλληση κρυστάλλων μέσα στο λαβύρινθο, οι οποίοι κατά την κίνηση του κεφαλιού ερεθίζουν συγκεκριμένα σημεία του λαβυρίνθου και προκαλούν ίλιγγο. Συνήθως διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα, αν και το αίσθημα της ζάλης μπορεί να παραμείνει για ώρες. Η διάγνωση συνήθως τίθεται με έναν ειδικό χειρισμό, που εκτελεί ο γιατρός στο ιατρείο. Αντιμετωπίζεται με ειδικές ασκήσεις και χειρισμούς επανατοποθέτησης (μόνο από εξειδικευμένους ιατρούς) των αλάτων, που έχουν αποκολληθεί.
Αιθουσαία νευρωνίτιδα. Χαρακτηρίζεται από έντονο ίλιγγο και εμέτους, εισβάλει απότομα και διαρκεί από λίγες μέρες έως τρεις εβδομάδες. Οποιαδήποτε κίνηση της κεφαλής επιδεινώνει στην αρχή τα συμπτώματα και γι’ αυτό ο ασθενής αποφεύγει οποιαδήποτε κίνηση. Ο άρρωστος συχνά πάσχει ή αναρρώνει από μία ιογενή λοίμωξη και γι’ αυτό πιθανολογείται ως αιτία κάποια ιογενής λοίμωξη που προσβάλει το αιθουσαίο νεύρο.
Νόσος Meniere (Μενιέρ). Πρόκειται για προοδευτική πάθηση, η οποία μπορεί να συνδυάζει τον ίλιγγο με βαρηκοΐα και εμβοές (βουητά). Ο ίλιγγος μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες και η κατάσταση αρκετές ημέρες. Η διάγνωση γίνεται με λεπτομερή ακουολογικό έλεγχο και εργαστηριακό έλεγχο του συστήματος ισορροπίας. Χαρακτηριστικό της πάθησης είναι ότι υποτροπιάζει.
Λαβυρινθίτιδα. Είναι φλεγμονή του λαβυρίνθου, η οποία μπορεί να οφείλεται στη δράση μικροβίων και η οποία προκαλεί πολύ έντονα συμπτώματα με προβλήματα και από την ακοή και από την ισορροπία. Είναι σοβαρή κατάσταση και χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.
Ιστορικό κακώσεων και ωτοχειρουργικών επεμβάσεων. Κακώσεις στην περιοχή του κεφαλιού, καθώς και επεμβάσεις στην περιοχή του αυτιού μπορεί να διαταράξουν τη φυσιολογική κατασκευή και λειτουργία του λαβυρίνθου.
Ακουστικό νευρίνωμα. Πρόκειται για όγκο του ακουστικού νεύρου κατά την πορεία του προς τον εγκέφαλο. Προκαλεί προοδευτικά προβλήματα όχι μόνο στην ακοή, αλλά και στην ισορροπία. Ανησυχητικό σύμπτωμα είναι το να έχει κανείς βουητά ή/και πτώση της ακοής μόνο από το ένα αυτί. Η προσεκτική ακουολογική και νευροωτολογική εξέταση σε συνδυασμό με τις σύγχρονες ακτινολογικές μεθόδους θέτουν τη διάγνωση. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι παρακολούθηση, ακτινοβολία ή εγχείρηση.
Ίλιγγος σχετιζόμενος με ημικρανία. Χαρακτηρίζεται από επεισόδια ιλίγγου ή συνεχόμενη ζάλη συνοδευόμενα με δυσανεξία στους ήχους ή στο φως. Σε αρκετές περιπτώσεις συνυπάρχει ευαισθησία στις κινήσεις του σώματος. Η ημικρανία συνοδεύεται με αύρα (φωτεινές γραμμές, φωτάκια στο οπτικό πεδίο, θαμπά τμήματα στο οπτικό πεδίο) ή όχι . Συχνά υπάρχει κυμαινόμενη βαρηκοΐα και εμβοές.
Αιμοδυναμικές μεταβολές (έχουν ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Προκαλούνται συνήθως από άγχος, κούραση, διαταραχές ύπνου). 

Μεταβολικά προβλήματα (αυξημένο σωματικό βάρος, διαταραχή σακχάρου, λιποειδών, αρτηριακής πίεσης, θυρεοειδούς αδένα). 

Ψυχογενείς διαταραχές. 
Ο απεικονιστικός έλεγχος (αξονική/μαγνητική τομογραφία) χρειάζεται σπανίως και μόνο όταν το συστήσει ο ειδικός γιατρός. 


Σκλήρυνση κατά πλάκας. Είναι προοδευτική εκφυλιστική πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σε αρκετές περιπτώσεις τα αρχικά συμπτώματα είναι βουητά στα αυτιά, διαταραχές ισορροπίας-αστάθεια και ελάττωση της κατανόησης της ομιλίας σε θόρυβο. Ο λεπτομερής έλεγχος είναι ανάλογος της διερεύνησης του ακουστικού νευρινώματος.

Διάγνωση
Σε κάθε περίπτωση ιλίγγου απαιτείται λεπτομερές ιστορικό και κλινική εξέταση. Το ιστορικό μπορεί να αποτελεί και το 50% της διάγνωσης. Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει τη στάση και κίνηση του ασθενούς με συγκεκριμένες δοκιμασίες και την πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση.
Ο εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει τη μελέτη του συστήματος ακοής και ισορροπίας. Πάντοτε εξετάζουμε και την ακοή, γιατί το σύστημα ακοής και ισορροπίας αποτελούν μία ενιαία λειτουργική μονάδα. Μετράται η ακοή, διερευνάται η ύπαρξη και τα χαρακτηριστικά των βουητών και σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται καταγραφή των ακουστικών προκλητών δυναμικών. Από εργαστηριακής απόψεως το σύστημα ισορροπίας διερευνάται με το βιντεονυσταγμογράφημα. Πρόκειται για σύγχρονη μέθοδο κατά την οποία χρησιμοποιούνται ειδικές υπέρυθρες κάμερες. Κατά την εκτέλεση διαφόρων εξετάσεων προκαλούνται αυτόματες κινήσεις των ματιών, λόγω σύνδεσης των λαβυρίνθων με τα κέντρα κίνησης των ματιών, και οι οποίες κινήσεις καταγράφονται από την υπέρυθρη κάμερα. Προσμετράται η κατεύθυνση της κίνησης, η ταχύτητα της και άλλες παράμετροι. Τελικά εξάγονται συμπεράσματα για τη λειτουργία των λαβυρίνθων πχ αν ένας λαβύρινθος είναι υποτονικός, αν οι δύο λαβύρινθοι συνεργάζονται καλά μεταξύ τους, αν το πρόβλημα δεν είναι από τους λαβύρινθους αλλά από το νευρικό σύστημα κλπ.
Πώς αντιμετωπίζεται 

Η αντιμετώπιση της πάθησης εξαρτάται από τα αίτια:

-Αν πρόκειται για πάθηση του λαβύρινθου με την κατάλληλη αγωγή και με ειδικές ασκήσεις που θα υποδείξει ο ωτορινολαρυγγολόγος ο ασθενής θα επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.

-Αν οφείλεται σε επεισόδια υπότασης, καρδιαγγειακά ή προβλήματα του νευρικού συστήματος, αυτά αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και
αν χρειαστεί- με επεμβατική θεραπεία (by pass).
-Αν οφείλεται σε προβλήματα όρασης (μυωπία, πρεσβυωπία κ.τ.λ.) χρειάζεται αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών από οφθαλμίατρο, ιδίως όταν η ζάλη παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης των ματιών (διάβασμα, παρακολούθηση τηλεόρασης, γράψιμο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή).

-Αν οφείλεται σε προβλήματα του αυχένα (στένωση, δισκοπάθεια κ.τ.λ.) τότε η αντιμετώπιση γίνεται με τη χορήγηση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, καθώς και με φυσικοθεραπεία.
Φαρμακευτική αγωγή: σε περιπτώσεις οξείας κρίσης ανακουφίζει από τα συμπτώματα, ενώ ειδικά φάρμακα αποκαθιστούν τη βλάβη στο αιθουσαίο σύστημα.
Συντηρητικά μέσα: ειδικές ασκήσεις, φυσικοθεραπεία, χειροπρακτική, εναλλακτικές θεραπείες (βελονισμός), ψυχολογική υποστήριξη.
Χειρουργική θεραπεία: ενδείκνυται σε ειδικές περιπτώσεις (συρίγγιο του λαβύρινθου, νευρίνωμα αιθουσαίου νεύρου κ.τ.λ.).
Φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση

Σε ασθενείς με έντονα συμπτώματα ζαλάδας και ιλίγγους, που προκαλούνται από αυχενικό – αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο, τα φυσικά θεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιούμε έχουν σαν σκοπό τη μείωση των συμπτωμάτων, καθώς και την αποκατάσταση της μειωμένης λειτουργικότητας της αυχενικής μοίρας και των άνω άκρων. 
Έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπερήχους και Laser χαμηλής ισχύος, ενώ σε οξύ αυχενικό πόνο μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες μορφές ηλεκτροθεραπείας και κυρίως TENS με πολύ καλά αποτελέσματα.
Τα μαλακά περιλαίμια (κολάρα) βοηθούν σε περιπτώσεις που χρειάζεται προσωρινή μείωση της κινητικότητας της αυχενικής μοίρας για να μειωθούν οι ζαλάδες και οι ίλιγγοι.
Οι διαθερμίες βοηθούν στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος για να απομακρυνθούν τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού και τα νεκρά κύτταρα. Τέλος, ο συνδυασμός τεχνικών κινητοποίησης και χειρισμών, οι ασκήσεις αποκατάστασης, καθώς και η εφαρμογή μάλαξης μπορούν να βοηθήσουν άμεσα και αποτελεσματικά τόσο στη μείωση του πόνου, όσο και στην εξάλειψη της ζάλης και των ιλίγγων, που ταλαιπωρούν τον ασθενή, έτσι ώστε να επανέλθει στις καθημερινές φυσιολογικές του δραστηριότητες χωρίς προβλήματα.
Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να αποφεύγετε τις προσβολές του ιλίγγου ή τουλάχιστον να τις κάνετε λιγότερο συχνές και σοβαρές.
Αν υποφέρετε από ίλιγγους θα πρέπει να:
1. Σταματήσετε να καπνίζετε,
2. Μην πίνετε αλκοόλ,
3. Ελαττώστε το αλάτι,
4. Μην τρώτε αλόγιστα,
5. Μην κουράζεστε υπερβολικά,
6. Το άγχος επιδεινώνει τον ίλιγγο,
7. Μην κάνετε απότομες κινήσεις του κεφαλιού,
8. Μην σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι.
Θεραπεία ιλίγγου με αιθουσαία αντιρρόπηση. Τι ακριβώς είναι;
Η θεραπεία του ιλίγγου με αιθουσαία αντιρρόπηση είναι ένα πρόγραμμα ασκήσεων που εφαρμόζουμε στις διάφορες παθήσεις του αυτιού και το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί αντιστάθμισμα, μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος. Έτσι μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες παθήσεις του λαβυρίνθου όπως: καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσεως, μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη υπαισθησία, συνοδευόμενη με νόσο του Meniere, αιθουσαία νευρωνίτιδα, λαβυρινθίτιδα. Μεγάλο ποσοστό ασθενών που συναντούμε με ίλιγγο μεγάλης διάρκειας, δεν βελτιώνονται με την φαρμακευτική αγωγή, αλλά παρουσιάζουν βελτίωση με τις ασκήσεις αιθουσαίας αντιρρόπησης που συστήνουμε.
Οι ασκήσεις αυτές πρέπει να αρχίζουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ακόμα και όσο είσαστε ακόμα στο κρεβάτι. Γίνονται τρεις τουλάχιστον φορές την ημέρα και δεν πρέπει να διαρκούν περισσότερο από 5 λεπτά όλες μαζί. Πρέπει να εκτελούνται κατά ομάδες (Α ή Β ή Γ ή Δ), ανάλογα με τη φάση της ανάρρωσης σας.
Ασκήσεις αντιρροπήσης του ιλίγγου
Α. Αρχικά στο κρεβάτι
Κινήσεις των ματιών
Αρχικά αργά και αργότερα γρήγορα:
α) Προς τα επάνω και μετά προς τα κάτω,
β) Από τη μία πλευρά στην άλλη,
γ) Προσηλώστε το βλέμμα στο δάκτυλο που πλησιάζει το πρόσωπο από το 1 μέτρο.
Κινήσεις του κεφαλιού
Αρχικά αργά και αργότερα γρήγορα.
Αρχικά με ανοικτά τα μάτια, μετά με κλειστά:
α) Κάμψη προς τα εμπρός και μετά έκταση προς τα πίσω,
β) Στροφή από τη μία πλευρά στην άλλη.
Β. Καθισμένος/η
• Επαναλάβατε τις κινήσεις που κάνατε στο κρεβάτι,
• Περιστροφικές κινήσεις όλου του κορμού,
• Σκύψτε προς τα εμπρός ώστε να ακουμπήσετε τα δάκτυλα των ποδιών σας.
Γ. Όρθιος/α
• Επαναλάβατε τις ασκήσεις που κάνατε στο κρεβάτι.
• Εκτελείτε περιστροφικές κινήσεις όλου του κορμού,
• Ξαπλώστε και σηκωθείτε με ανοικτά και μετά με κλειστά τα μάτια,
• Ρίξτε μια μπάλα από το ένα χέρι στο άλλο έχοντας τα χέρια στο ύψος των ματιών και παρακολουθήστε την με τα μάτια.
• Κάντε το ίδιο με τη μπάλα αλλά αυτή τη φορά έχοντας τα χέρια στο ύψος των γονάτων.
Δ. Να κινήστε:
• Κατά μήκος του δωματίου αρχικά με ανοικτά και μετά με κλειστά τα μάτια.
• Πάνω και κάτω σκαλοπάτια,
• Γύρω από ένα άτομο ανταλλάσσοντας μια μπάλα,
• Παίζετε οποιοδήποτε παιχνίδι που σας αναγκάζει να κάνετε διάφορες κινήσεις. Αυτή είναι η καλύτερη άσκηση και προφύλαξη από τυχόν υποτροπές του ιλίγγου.


~ ~** ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βότανο-θεραπείας στη ζωή  μας :  
1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαΐου  2015   :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.  .-  
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-   
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαΐου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-  
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-   
12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-      
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015:
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,
ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-  
18 - ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 :
 http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-  
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
25 ~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
 26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
 ~ 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   : 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :

 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html  .-   
43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   :
 http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html
47.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 
50.- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   
Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
53 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
55.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
56.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .- 
57 .- ΥΓΕΙΑ γιά  ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12  Μαϊου  2016  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/12-2016.html .-                                   
 58.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :
  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-   
59.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22  Ιουνίου  2016  : 
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/22-2016.html  .-            
60 .- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016  :

  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-  
61.-
  Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   :

  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .-  
  62.-~ Υγεία για όλους  μας   Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016  :
 
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μαςhttp://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/19-2016.html  .-

 63.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
64.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 : 

 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/24-2016.html .-    
65.- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
66.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τετάρτη 23-11-2016  : 

http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/2311-2016.html .- 
67.-   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  29  Νοεμβρίου 2016   :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/29-2016-5.html .- 
 68.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .- 

69.- 
 
 
***ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2016  :
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  01 Νοέμβριος 2016  : 
 http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Τρίτη 01  Νοεμβρίου  2016 :

http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-2-01-2016.html .-  
 ~Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2016  :
  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/2112016.html .-  
 65~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 : 
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  19 Νοεμβρίου 2016  : 
 
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-19-2016.html .- 
 ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 19  και 20 Νοεμβρίου 2016 :
 http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/19-20-2016.html .-

 ~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 :   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/news-27-2016.html . -
~  Αθλητικό Σαββάτο-Κύριακο 26  και 27  Νοεμβρίου  2016  : 
 http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/26-27-2016-12-2-0-1-1-3-0.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016   :  
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/news-28-2016.html  .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 29 Νοεμβρίου  2016: 
 http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-29-2016.html .- 
67 ~   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  29  Νοεμβρίου 2016   :  

 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/29-2016-5.html .-  
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 30  Νοεμβρίου 2016  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-30-2016-30-1-62.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 30- Νοεμβρίου  2016 :

  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/11/news-30-2016-video-30112016-httpsyoutu.html .-
-------------------------------------------
~  ** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016:

~  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  , Πέμπτη  01  Δεκεμβρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/12/news-01-2016.html .-
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 02  Δεκεμβρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-02-2016-2.html .- 
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο  03 Δεκεμβρίου  2016 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-03-2016-3.html  .-

~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 04 Δεκεμβρίου  2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-04-2016-3122016-super.html .-   
~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 03 και 04 Δεκεμβρίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/12/03-04-2016-05-2016-1930-04122016-4-0-0-0.html .-  

~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου  2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/12/news-05-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-06-2016.html .-
~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .-  
~*
** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5080 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        
Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3257   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   
Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3254 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11. 591  βίντεο   .-  

 ~* https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ 
~   
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas

@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: