Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Η Εφημερίδα μας Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Η  Εφημερίδα  μας Κυριακή  22  Μαρτίου  2015 :
 Στη Ι.Μ. Αγίου Βλασίου

 Άγιος Βλάσιος στο Τρίκορφο

 ~ Αρχαιολογικό μουσείο Ακροκόρινθος Κορίνθου  22/03/2015 : http://youtu.be/RGPHh3GcqZE ,

~Μονή Αγίου Βλασίου Τρίκορφο Κορινθίας  22/03/2015: http://youtu.be/F6H0paoc1dI ,

~Ακροκόρινθος ανεβαίνοντας αφήγηση  Ι. Κουζής   22/03/2015: http://youtu.be/_JKGhwTnoUw ,

~Ι Μ Αγίου Βλασίου Τρίκορφο Κορινθίας  22/03/2015: http://youtu.be/Pwl-LSEKwhU ,

  ~  Ακροκόρινθος  ενημέρωση  από Ι. Κουζής  22/03/2015  Π.Λ.Μεσσήνης : http://youtu.be/o05AEiP07-E  ,

~Αρχαιολογικό  Μουσείο Κορίνθου Ακροκόρινθος 22 03 2015:   http://youtu.be/RPhHhM1MG98 ,  

~Αρχαιολογικός  χώρος Κορίνθου Αρχαία Κόρινθος 22/03/2015 : http://youtu.be/SsVfuhtx7Kw ,

~Αφήνοντας την Ακροκόρινθο  22/03/2015 : http://youtu.be/iMSeyNPtwEQ ,

22 Μαρτίου 
Βασιλείου πρεσβυτέρου ιερομάρτυρος (1) (†362). Μαρτύρων Καλλινίκου, Βασιλίσσης και Καλλίνικης (†252). Δροσίδος (2) θυγατρός βασιλέως Τραϊανού και των συν αυτη πέντε Παρθένων. Οσιομάρτυρος Ευθυμίου, του εν Κωνσταντινουπόλει (†1814).

(1) Ο άγιος Ιερομάρτυρας Βασίλειος, έζησε στο χρόνια του δυσεβούς αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη. Κάποιοι ειδωλολάτρες τον κατήγγειλαν στον έπαρχο Σατουρνίνο, ότι ειρωνευόταν και κατηγορούσε τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες του Ιουλιανού κατά της Εκκλησίας. Κλήθηκε και διατάχθηκε από τον έπαρχο να αποκηρύξει δημόσια την πίστη του στο Χριστό. Στην επίμονη άρνησή του πιστού πρεσβύτερου, ο Σατουρνίνος τον φυλάκισε και τον βασάνισε. Λίγες ημέρες αργότερα έφθασε στην Άγκυρα ο Ιουλιανός, ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε τη στάση του Βασιλείου, διέταξε να τον φέρουν μπροστά του. Όταν όμως διαπίστωσε το αγωνιστικό φρόνημα, του αγίου και τη βαθύτατη και ακλόνητη πίστη του, διέταξε το θάνατό του με μαρτυρικό τρόπο χαρίζοντάς του την ουράνια γαλήνη και ευδαιμονία.
(2) Η αγία Δροσίδα, ήταν κόρη του αυτοκράτορα Τραϊανού (98-117), ο οποίος βασάνιζε και θανάτωνε πολλούς χριστιανούς, των οποίων τα λείψανα άφηνε άταφα. Όμως πέντε «κανονικές», δηλαδή πέντε παρθένες, έβγαιναν κρυφά τη νύκτα και ενταφίαζαν τα λείψανα των χριστιανών στο ασκητήριό τους. Στο έργο αυτό βοηθούσε και η Δροσίδα, η οποία είχε παραδειγματιστεί από τη ζωή και τη προσφορά των μοναχών. Ο μνηστήρας της όμως, παρακολούθησε την Δροσίδα και τη συνέλαβε την ώρα του ενταφιασμού. Όταν η αγία και οι πέντε μοναχές παρουσιάστηκαν στον Τραϊανό, ο αυτοκράτορας ταραγμένος διέταξε να θανατώσουν αμέσως τις πέντε μοναχές και να φυλάττουν με προσοχή την κόρη του. Η αγία κατόρθωσε κάποιο βράδυ να διαφύγει από τα ανάκτορα και βρήκε καταφύγιο στο σπίτι κάποιων χριστιανών. Εκεί έπειτα από οκτώ ημέρες και ενώ προσευχόταν, εκοιμήθη ειρηνικά.

~ 22/ 03 Απολυτίκιο Αγ. Βασιλείου του Ιερομάρτυρος - 22 ΜΑΡΤΙΟΥ:
  http://youtu.be/mMQF-NvrYlc ,


*** Δεν έγινε η συνάντηση Σαμαρά-Νίκα         
      
 
Στο ξενοδοχείο Elite έχει συναντήσεις με φορείς της πόλης και του νομού ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, που από το μεσημέρι βρίσκεται στην Καλαμάτα.
Τελικά στο ξενοδοχείο δεν έφθασε ποτέ ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας για άγνωστους λόγους.
Στις 9:30 το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς έχει προσκαλέσει σε γεύμα στο εστιατόριο Λιμένι στη μαρίνα της Καλαμάτας φορείς της πόλης και της Μεσσηνίας, υποψηφίους βουλευτές, δημάρχους που πρόσκεινται στην Νέα Δημοκρατία και την Αντιπεριφεριάρχη Ελένη Αλειφέρη
 
*** Στις φυλακές της Τρίπολης ο 54χρονος που ασελγούσε στη 12χρονη
      
Προφυλακιστέος κρίθηκε χθες το πρωί μετά την απολογία του στην ανακρίτρια και με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο 54χρονος δημόσιος υπάλληλος ο οποίος κατηγορείται για τουλάχιστον 10 περιπτώσεις ασέλγειας σε βάρος του 12χρονου κοριτσιού, με την τελευταία να σημειώνεται το βράδυ της Τρίτης.
Ο 54χρονος βαρύνεται με τις κατηγορίες της κατάχρησης ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη σε ασέλγεια τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και υπό την επιβαρυντική περίσταση ότι διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τους γονείς του θύματος, καθώς και της αποπλάνησης ανηλίκου, που δεν έχει υπερβεί το 13ο έτος της ηλικίας του, κατ’ εξακολούθηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο προφυλακιστέος πλέον ομολόγησε τις πράξεις του και αμέσως μετά έγινε η μεταγωγή του στα κρατητήρια του Α.Τ. Τρίπολης, όπου και θα παραμείνει έως και σήμερα, δεδομένου ότι το Σαββατοκύριακο δε γίνεται εισαγωγή στις φυλακές. Το πρωί της Δευτέρας θα ακολουθήσει η εισαγωγή στις φυλακές της Τρίπολης.
Η μεταγωγή στην Τρίπολη ήταν άμεση, καθώς στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, όπου κρατείτο μέχρι την απολογία του, είχε ήδη δεχθεί επιθέσεις από συγκατηγορούμενούς του.
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο επεισόδιο των ειδεχθών αυτών πράξεων παίχτηκε το βράδυ της Τρίτης, όταν αστυνομικοί που είχαν κρυφτεί σε αποθηκευτικό χώρο στο σπίτι του παιδιού βρήκαν το δράστη να έχει γδύσει τη 12χρονη από τη μέση και κάτω, να την έχει βάλει στον καναπέ και αυτός να έχει σκύψει από πάνω της μισόγυμνος.
Η 12χρονη παρακολουθείται από ειδικευμένο προσωπικό, ενώ καταλυτικό ρόλο φέρεται να διαδραμάτισε συγγενής της, η οποία την έπεισε να απευθυνθεί στην Αστυνομία.  Χ.Χ.    
 
***Τα «μπράβο» ανήκουν στον Κώστα...
       
Πολλά τα τηλεφωνήματα που λάβαμε για την εξαιρετική φωτογραφία στην πρώτη σελίδα του «Θάρρους», προχθές Παρασκευή. Οι περισσότεροι γνώριζαν το δημιουργό της. Για τους ελάχιστους που δεν ξέρουν, η εικόνα είναι έμπνευση του Κώστα Λούζη (Skitsofereinis), για την οποία πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού, το 2012, έγραψαν τα καλύτερα λόγια. Σε ένα από αυτά (σ.σ. Reuters) ήταν και η φωτογραφία της χρονιάς. Α.Π.
 
***  75χρονος συνελήφθη επ' αυτοφώρω να ασελγεί σε μικρό κορίτσι
     
Σήμερα Κυριακή 22/3 στην Τρίπολη συνελήφθη άνδρας 75 ετών με την κατηγορία της αποπλάνησης ανηλίκου. Ο άνδρας συνελήφθη επ' αυτοφώρω, την ώρα που μέσα στο αυτοκίνητό του βρισκόταν κορίτσι 12-15 χρόνων, ρουμανικής καταγωγής.
Πολίτες, οι οποίοι περνούσαν από το σημείο, πρόσεξαν το παρκαρισμένο αυτοκίνητο και αντιλήφθηκαν ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε. Κάλεσαν την Αστυνομία, η οποία έσπευσε στο σημείο, και συνέλαβε επ' αυτοφώρω τον 75χρονο, ο οποίος θα ασελγούσε στην ανήλικη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως το κοριτσάκι να εκδίδεται, οπότε η υπόθεση ίσως πάρει νέα τροπή.  www.arcadiaportal.gr  .-
 
*** 1.500 τουρίστες στην “άδεια” Καλαμάτα (φωτογραφίες)
      
 
 
 Δυο κρουαζερόπλοια “έδεσαν” σήμερα νωρίς το πρωί, στο λιμάνι της Καλαμάτας. Πρόκειται για το “Costa Romantica” με 1.200 περίπου επιβάτες και το “Berlin Valleta” με περίπου 350 επιβάτες. Η πόλη γέμισε από νωρίς με τουρίστες , οι οποίοι με ένα χάρτη στο χέρι  αναζητούσαν τα αξιοθέατα  της, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που εξέφραζαν την λύπη τους για το ότι η πλειονότητα των εμπορικών καταστημάτων ήταν κλειστά... Τα δυο κρουαζερόπλοια αναμένεται να αποχωρήσουν, νωρίς απόψε το βράδυ.
 
*** Αυτοκίνητο “καρφώθηκε” σε κολώνα στη Νέα Είσοδο (φωτογραφίες)
       
 
 Ένα ακόμα τροχαίο συνέβη στη Νέα Είσοδο της Καλαμάτας, πιο συγκεκριμένα σήμερα τα ξημερώματα αυτοκίνητο καρφώθηκε σε κολώνα φωτισμού στα φανάρια της Νέας Εισόδου στο ύψος των Ακοβίτικων.
Πέρα από τις υλικές ζημίες δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

***  Δείπνο σε αυτοδιοικητικούς από τον Αντώνη Σαμαρά (φωτογραφίες και βίντεο)
       
 
 
Λίγο μετά τις 9:30 έφθασε στο εστιατόριο “Λιμένι” στη μαρίνα της Καλαμάτας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς όπου παρέθεσε γεύμα σε δημάρχους της Μεσσηνίας, περιφερειακούς συμβούλους αλλά και υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας.
Στο τραπέζι παραβρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, Οιχαλίας Άρης Σταθόπουλος, Πύλου Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο πρώην δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μεσσηνίας και υποψήφιοι βουλευτές Περικλής Μαντάς, Αντωνία Μπούζα, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μαρία Οικονομάκου, ο υποψήφιος βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης και μέλη της Τοπικής Οργάνωσηςτης Νέας Δημοκρατίας.
Τέλος να σημειωθεί ότι στο δείπνο δεν παρέστησαν οι πρώην βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Δημήτρης Σαμπαζίωτης.
Video:  Αντώνης Σαμαράς Δείπνο 2015  , https://youtu.be/nKrGWPd9Xco

*** Ασελγώντας σε μια παιδική ψυχή
     Δίχως καμία απολύτως αμφιβολία, κάθε γνωστοποίηση περιστατικών παιδικής κακοποίησης δημιουργεί ποικίλες αντιδράσεις στο σύνολο της κοινής γνώμης και επηρεάζει το θυμικό των περισσοτέρων, τόσο για τη σκληρότητα αυτής καθεαυτής της πράξης όσο και για τις επιπτώσεις στο θύμα.
Το θύμα, όμως, αυτή η παιδική ψυχή στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να μείνει μακριά απ’ όλα. Να συνεχίσει και να προχωρήσει όσο πιο αλώβητα γίνεται.
Καίρια η παρακάτω δημοσίευση που ανέβασε στο προφίλ της χθες το απόγευμα η κοινωνική λειτουργός Αγγελική Ρουμελιώτη: «Το χωριό που μεγαλώσαμε το διέσχιζε ένα ποτάμι. Έπρεπε να το περάσουμε για να πάμε σχολείο, για να πάμε βόλτα. Καμιά φορά θέλαμε να το περάσουμε για πλάκα, για να κερδίσουμε ένα στοίχημα, για να νιώσουμε αθάνατοι κι ό,τι άλλο μπορούσε να σκαρφιστεί ο αθώος και συνάμα πανούργος νους μας. Δώδεκα χρονών βλέπεις!
Θυμάμαι μια φορά τη Μαρία να φτάνει στη μέση, να πατά στη γλιστερή πέτρα και να σωριάζεται στο νερό, που είχε καμιά δεκαριά πόντους βάθος όλο κι όλο. Αρκετό, όμως, για να την κάνει λούτσα.
Έκλαιγε κανά μισάωρο ασταμάτητα. Όχι για το φόρεμα, όχι για τα παπούτσια. Ούτε καν για τα κοκαλάκια στα μαλλιά που χάθηκαν στη λάσπη, ούτε και για το γόνατο που έτρεχε αίμα. Τι αξία είχε ένα γόνατο, άλλωστε, μπροστά στην προειδοποίηση που μας συνόδευε «έτσι και πέσετε μέσα, βουή σας μαύρη». Το ξύλο που θα έτρωγε τη μαράζωνε τη Μαρία! Το ξύλο που περίμενε να φάει από τη θεια Λενιώ (στα νησιά όλοι είναι θείοι μας...).
Για φαντάσου, να έχεις γδαρμένο γόνατο, να πονάς, να είσαι μούσκεμα και να φοβάσαι να μιλήσεις σε κάποιον για το μαρτύριο που περνάς. Για φαντάσου πόσο φάρμακο είναι μια ανοικτή αγκαλιά ενός γονιού που λέει «Μην κλαις. Μίλα μου. Ό,τι και να σου συμβαίνει. Εγώ είμαι εδώ».
Για φαντάσου τι μπορεί να κάνει μια αγκαλιά, όταν το γδάρσιμο δεν είναι μόνο σε ένα γόνατο, αλλά σε μια παιδική ψυχή που βασανίζεται αλλά φοβάται να μιλήσει;
Αγκαλιά, λοιπόν! Μεγάλη Αγκαλιά στα παιδιά! Κυρίως όταν είναι μούσκεμα...».  Βίκυ Βετουλάκη

 ***  Άφησε τις πίστες και φόρεσε τα χακί στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)
      
 
Στη χθεσινή ορκωμοσία του 9ου Συντάγματος Πεζικού μεταξύ των 330 φαντάρων ήταν και ο τραγουδιστής Σάκης Αρσενιού.
Μάλιστα όταν αυτό έγινε αντιληπτό αρκετοί προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν πράγμα δύσκολο ανάμεσα σε τόσα άτομα.
Καλή θητεία σε όλους από εμάς.

*** Η Τριφυλία τιμά σήμερα τη συμμετοχή της στην Επανάσταση του ’21
       
Με λαμπρές εκδηλώσεις απόψε στο Σιδηρόκαστρο η Τριφυλία τιμά τη συμμετοχή της στην Επανάσταση του ’21! Στις 6.30 μ.μ. θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια θα αναβιώσει το έθιμο – που χρονολογείται προεπαναστατικά – με τις λαμπαδηφορίες, ενώ θα ακολουθήσει συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού με τραγούδια και χορούς και παραδοσιακό γλέντι φιλοξενίας. Θα συμμετέχουν, δε, οι Σύλλογοι «Ελληνομνήμονες» και Φιλοπροόδων Φιλιατρών.
Για τις εκδηλώσεις στο Σιδηρόκαστρο και τη συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του ’21, ο δήμαρχος Τριφυλίας και μέλη της οργανωτικής επιτροπής παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου. Όπως είπε ο κ. Κατσίβελας, «Αρχίζουν οι εκδηλώσεις που αφορούν στην Επανάσταση του ’21 από την ιστορική Κοινότητα του Σιδηροκάστρου, που είναι η διακριτή, η ξεχωριστή στην ιστορία και στο σήμερα Κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας. Αυτό που αλλάζει και από εδώ και στο εξής θα ’ναι έθιμο και στρατηγική του Δήμου μας, είναι ότι η Τριφυλία δε θα γιορτάζει απλά την Επανάσταση του 1821. Η Τριφυλία θα γιορτάζει τη συμμετοχή της στην Εθνική Επανάσταση! Διότι η Τριφυλία είναι παρούσα στον ιστορικό χρόνο και σε όλη τη διαδρομή.
Στην Επανάσταση του ’21, η Τριφυλία δε συμμετείχε απρόσωπα. Συμμετείχε με ηρωικές μορφές, με σπουδαίους αγωνιστές, με εξαίρετους οπλαρχηγούς…
[…] Από τον πληθυσμό της Τριφυλίας δεν επέζησε παρά μόνο το 1/5, όταν στη Μεσσηνία ολόκληρη οι ζημιές και οι θυσίες και η προσφορά αίματος ήταν πολύ λιγότερες.
[…] Διαλέξαμε το Σιδηρόκαστρο να γίνεται η πρώτη γιορτή του Δήμου μας, γιατί πρωτίστως αυτά τα ηρωικά βουνά, είτε της περιοχής Αυλώνος, είτε τα Αητοχώρια, είτε τα Κοντοβούνια, είτε των Ντρέδων, ήταν το απάγκιο μας, ήταν η σιγουριά μας, ήταν ο τόπος που γέννησε επαναστάτες, που κρατήθηκε το πνεύμα της Επανάστασης ελεύθερο».
Με τη σειρά της η ιστορικός και πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, Μαρία Λιακάκη, επισήμανε: «Η Τριφυλία πραγματικά μάτωσε. Η Τριφυλία είναι μια περιοχή απ’ την οποία ξεκίνησε – μπορώ να πω – αγώνας! Όλα αυτά τα ορεινά, ήταν περιοχές ελεύθερες, προστασία των πεδινών περιοχών! Το ότι φέτος η γιορτή στο Σιδηρόκαστρο είναι μία γιορτή για ολόκληρη την Τριφυλία, μια γιορτή η οποία τιμάει όλους τους Τριφύλιους αγωνιστές – και φυσικά μέσα σ’ αυτούς τους αγωνιστές είναι και πολλοί αφανείς ήρωες, ας μην το ξεχνάμε αυτό, είναι και γυναικόπαιδα, που σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, βρέθηκαν μετά ακόμα και στην Αλεξάνδρεια-, το ότι γίνεται φέτος ο εορτασμός της Επανάστασης, εδώ στην Τριφυλία, είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Για τη γιορτή είπε: «Γίνεται στο Σιδηρόκαστρο, που πολλές φορές στην ιστορία είχε αντιμετωπίσει τους Οθωμανούς Τούρκους, αλλά και προεπαναστατικά και κατά την Επανάσταση. Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Σιδηρόκαστρο φυλάσσεται το δισκοπότηρο με το οποίο οι οπλαρχηγοί της περιοχής κοινώνησαν πριν βγουν στη μάχη».
Η ίδια, αναφερόμενη στις λαμπαδηφορίες, σημείωσε πως είναι ένα έθιμο που χρονολογείται προεπαναστατικά και η φωτιά συμβολίζει το πάθος και την Ανάσταση, ενώ τότε το πάθος για ελευθερία και την Ανάσταση του Γένους!
Ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Σιδηρόκαστρο, Τάσος Λιακάκης, ευχαρίστησε που στο Σιδηρόκαστρο γίνεται η αρχή των εκδηλώσεων του Δήμου Τριφυλίας για την Επανάσταση του ’21, δηλώνοντας πως έδωσε το δικό του παρών για την απελευθέρωση, ενώ κάλεσε όλο τον κόσμο στο χωριό για την εκδήλωση.
Ο, δε, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης σημείωσε πως στόχος και σκοπός τους είναι να αναδείξουν τους χώρους αλλά και τους ανθρώπους της ιστορίας, γι’ αυτό, μάλιστα, θα εκδώσουν την ιστορία της Τριφυλίας, ώστε, κυρίως, τα νέα παιδιά να τη μάθουν.  Του Ηλία Γιαννόπουλου 

*** «Η δική μας Κάλλας»: Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα στη Νέα Υόρκη (φωτογραφίες)
      
 
 
 
 
Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ «Η δική μας Κάλλας» στη Νέα Υόρκη.
Συγκεκριμένα, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Μπάμπης Τσόκας με την Καλαματιανή Μυρτώ Καμβυσίδη, που υποδύεται τη Μαρία Κάλλας, γύρισαν σκηνές σε Μανχάταν, Αστόρια, Μετροπόλιταν Όπερα, Άγαλμα της Ελευθερίας, Σέντραλ Παρκ κ.α.
Μέσα σε μόλις 7 ημέρες η μεσσηνιακή καταγωγή της μεγάλης ντίβας απασχόλησε έντονα τα Μέσα Ενημέρωσης των Ελλήνων της Αμερικής, ενώ ήδη έγιναν αφιερώματα στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Cosmos Fm και Hellas Fm. Οι δε συντελεστές έτυχαν σημαντικών συναντήσεων, όπως αυτής με τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών, αλλά και με τον πρόεδρο όλων των Συλλόγων της Ομογένειας της Αμερικής. Δεσμεύτηκαν, μάλιστα, πως θα επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη μέσα στη χρονιά για την προβολή της ταινίας.
Δοθείσης της ευκαιρίας, ο σκηνοθέτης και το επιτελείο του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ, που απόλαυσαν ιδιαίτερα τη φιλοξενία των Ελλήνων της Νέας Υόρκης, ευχαριστούν από καρδιάς την Γκλόρια Κελλαράκος, με την πολύτιμη βοήθεια της οποίας πραγματοποιήθηκε το ταξίδι στην Αμερική, τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσσηνίων «Αριστομένης», Σταύρο Γιαννόπουλο, για την ένθερμη υποστήριξή του και όλα τα μέλη του Συλλόγου που συμμετείχαν με εντυπωσιακή προθυμία.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και προγραμματίζοντας τα γυρίσματα στο Παρίσι, ευχαριστούν θερμά τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Σύλλογο Αποφοίτων ΜΣΚ «Μαρία Κάλλας», ενώ δε λησμονούν ότι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της ταινίας είναι όλοι οι αφανείς ήρωες, που βοήθησαν και πάλι: Θανάσης Ψαρούλης, Παναγιώτης Μπαζίγος, Τάσος Κοκαλιάρης, Παύλος Παύλου, Σοφία Μπομπόνη, Γιώργος Ηλιόπουλος, Παναγιώτης Μίντζιας, Φώτης Κουτρουμπής, Μάρθα Σινάπη, Ιοκάστη Αλοίμονου και Ελένη Βλάσση.

*** Εκδηλώσεις για την 23η και 25η Μαρτίου στο Δήμο Καλαμάτας, όλο το πρόγραμμα
     
Από τη Μονή Μαρδακίου ξεκινούν αύριο οι εκδηλώσεις με τις οποίες θα τιμηθούν οι επέτειοι της 23ης και της 25ης Μαρτίου 1821, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Καλαμάτας.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Π. Νίκας, η Καλαμάτα ζει μεγάλες ημέρες και αναφέρθηκε στην εκδήλωση ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ως επίτιμου δημότη Καλαμάτας, που θα γίνει στις 5.30 το απόγευμα της Δευτέρας. Ο κ. Νίκας ανέφερε πως ο Δήμος καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε η πόλη να είναι ευπρεπισμένη για το διπλό εορτασμό και χαρακτήρισε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις ποιοτικές. Ταυτόχρονα, ανέφερε πως η συμμετοχή συλλόγων, από διάφορα μέρη της Μεσσηνίας, θα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά.
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ο πρόεδρος της «Φάρις», Αθ. Ηλιόπουλος, ανέφερε πως ξεκινούν αύριο στις 11.00 το πρωί από τη Μονή Μαρδακίου και στις 6.30 το απόγευμα συνεχίζονται στο Ελαιοχώρι, με διοργάνωση στη μνήμη των πεσόντων Γιαννιτσάνων.
Τη Δευτέρα, από τις 12.30 το μεσημέρι, θα διακοπεί η κυκλοφορία στην περιοχή της πλατείας 23ης Μαρτίου και στις 3.30 μετά το μεσημέρι θα φτάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα ακολουθήσει δοξολογία στο ναό των Αγίων Αποστόλων και στις 4.30 θα ξεκινήσει η αναπαράσταση με τη συμμετοχή 20 συλλόγων από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία.
Στις 5.30 ο κ. Παυλόπουλος θα φτάσει στο Δημαρχείο, όπου θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαμάτας, ενώ στις 8.00 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο, θα παρουσιαστεί το «…Σαν σήμερα. Κι αξέχαστο το ’21…», μια θεατροποιημένη απόδοση κειμένων και ποιημάτων.
Την Τετάρτη 25 Μαρτίου, στις 8.00 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης από τον Ελληνογαλλικό Σύλλογο Μεσσηνίας, με τίτλο «Γάλλοι ζωγράφοι και Ελληνική Επανάσταση του 1821», διάλεξη από τον Δημήτρη Ηλιόπουλο και προβολή οπτικοακουστικού υλικού. Μισή ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο η εορταστική συναυλία της ∆ημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας με τα «Τα  Ηφαίστεια» από τα «Λυρικά» του Ανδρέα Κάλβου.
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν, επίσης, ο διευθυντής της Φιλαρμονικής, Κ. Νικολέας και εκ μέρους του Ελληνογαλλικού Συλλόγου ο Δ. Ηλιόπουλος. 

*** Η Τριφυλία τίμησε τη συμμετοχή της στην Επανάσταση του '21 με λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο! (φωτογραφίες)
      
 
 
 
 Λαμπρές ήταν οι εορταστικές εκδηλώσεις τιμής στην ιστορική μνήμη, για τη συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του '21, με λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο το βράδυ του Σαββάτου! Η Τριφυλία με γενναίους οπλαρχηγούς και πολεμιστές συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία της Επανάστασης καθώς και σε όλες τις μάχες για την Ελευθερία και στο Σιδηρόκαστρο, τα τελευταία χρόνια, αναβιώνει ξανά το έθιμο με τις λαμπαδηφορίες, το οποίο σύμφωνα με τις ιστορικές έρευνες και πηγές, χρονολογείται προεπαναστατικά, γεγονός που αναδεικνύει τη συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του '21 και την ηρωική δράση και θυσία των Τριφύλιων ηρώων! Μάλιστα από φέτος, το Σιδηρόκαστρο κατέστη το επίκεντρο του εορτασμού και εκεί πραγματοποιήθηκε - και στο εξής θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο - η κεντρική εκδήλωση για το '21 του δήμου Τριφυλίας!   Η.Γ.

*** Παγίδα ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας
      Συγχέουμε οι Έλληνες την αξιοπρέπεια με την περιφάνεια, με την πρώτη να αποτελεί μια εσωτερική υπόθεση του κάθε ανθρώπου και τη δεύτερη να σχετίζεται με την ταπεινοφροσύνη, είπε ο Στέλιος Ράμφος σε μια μεταμεσονύκτια τηλεοπτική εκπομπή.
Συνηθίζει ο σπουδαίος αυτός Έλληνας φιλόσοφος να μιλά ελλειπτικά, δίνοντας έτσι τροφή για σκέψεις.
Πριν από χρόνια είχε εκφραστεί η άποψη ότι κυρίαρχα με το εκπαιδευτικό μας σύστημα η ελληνική γλώσσα, με στόχο την απλοποίηση, φτωχαίνει.
Ας επανέλθουμε, όμως, στην προσέγγιση αξιοπρέπειας – περιφάνειας, μιας και τελευταία πολύ ακούγεται.
Αξιοπρέπεια σημαίνει αυτοσεβασμός, γι’ αυτό και ο Στ. Ράμφος επισήμανε πως αφορά στη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δύο λέξεις, η περιφάνεια και η υπερηφάνεια. Η πρώτη σημαίνει το απολύτως φανερό και, άρα, φωτεινό, καθαρό. Η δεύτερη σημαίνει αλαζονεία, τον υπερφίαλο.
Τα πράγματα μπερδεύτηκαν, όταν η λέξη υπερηφάνεια έχασε το αρχικό υ… και έγινε  περηφάνια, με αποτέλεσμα να ξεχαστεί η λέξη περιφάνεια. Όμως, δεν είναι ένα γράμμα που κάνει τη διαφορά, αλλά μια ολόκληρη πρόθεση.
Οι περίφανοι Έλληνες δεν είναι αλαζόνες, αντίθετα είναι εκείνοι που δεν κρύβουν τις πράξεις τους (έστω και λανθασμένες), που δεν είναι ύπουλοι και ψεύτες.
Έτσι, η περιφάνεια πάει μαζί με την ταπεινοφροσύνη, της οποίας αντίθετο είναι η υπερηφάνεια.
Προχωρώντας λίγο ή αρκετά παραπέρα, είναι αυτή η τροφή για σκέψη που ανέφερα, έφθασα στη γνώση (μάθηση). Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος, γι’ αυτό, σε τελική ανάλυση, πολλές φορές είναι απατηλές.
Δε βλέπουμε την πραγματικότητα, αλλά την αντιλαμβανόμαστε όπως νομίζουμε εμείς πως είναι. Ό,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις, όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και στο πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους… Είναι, τελικά, η παιδεία, οι αρχές, η κουλτούρα του καθενός μας ο γνώμονας που οδηγεί σε κρίσεις και συμπεράσματα.
Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει τα όσα γνωρίζει, απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου»…
Ας ερευνήσουμε, λοιπόν, τον εαυτό μας για να μπορέσουμε με ασφάλεια να κρίνουμε γεγονότα και ανθρώπους.
Τότε, ως κοινωνία, ως κράτος και ως έθνος αφάνταστα θα βοηθηθούμε.
Ας προπορευθούμε εμείς οι πολίτες…
Και οι πολιτικοί θα αναγκαστούν να μας ακολουθήσουν…
Άντα Αποστολάκη

*** FT: Επιστολή Τσίπρα προς Μέρκελ για «αδυναμία» αποπληρωμής χρέους                                                                                                            «Καμπανάκι» για τη ρευστότηταFT: Επιστολή Τσίπρα προς Μέρκελ για «αδυναμία» αποπληρωμής χρέους
Ο πρωθυπουργός με την καγκελάριο στην πρώτη τους συνάντηση στη Σύνοδο Κορυφής           
 ~ Προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις είχε απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ανγκελα Μέρκελ, με επιστολή που της είχε στείλει στις 15 Μαρτίου.
- -Η επιστολή, την οποία αποκαλύπτουν οι Financial Times στο φύλλο της Δευτέρας, εστάλη τέσσερις ημέρες πριν από την επταμερή συνάντηση Κορυφής στις Βρυξέλλες και δυο ημέρες πριν οριστεί το ραντεβού του πρωθυπουργού με την καγκελάριο στο Βερολίνο.
- Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε την Μέρκελ ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψεις τις οικονομικές της υποχρεώσεις, εάν δεν βρεθεί άμεσα μια βραχυχρόνια χρηματοδοτική λύση.
- Ταυτόχρονα, κατήγγειλε την πολιτική της ΕΚΤ για τα όρια που έχει βάλει στην Ελλάδα, καθώς επίσης και τις αρχές διάσωσης της ευρωζώνης που αρνούνται οποιαδήποτε εκταμίευση προτού η Αθήνα υιοθετήσει νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
- Και επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ ή στην καταβολή συντάξεων και μισθών.
- Και επειδή η επιλογή να πληρωθούν χρέη έναντι μισθών αποτελέσει πλήγμα στην ελληνική κοινωνία, άφηνε να εννοηθεί ότι η Αθήνα θα πράξει το αντίθετο.
- Η εξυπηρέτηση των χρεών θα οδηγήσει σε «απότομη οικονομική επιδείνωση της ήδη καταπιεσμένης ελληνικής κοινωνίας -προοπτική που δεν θα ανεχθώ» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.
- Ο πρωθυπουργός ζητά από την καγκελάριο να μην επιτρέψει ένα μικρό θέμα ρευστότητας και κάποια θεσμική αδράνεια να μετατραπεί σε μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
- «Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και λαμβάνοντας υπόψη την απότομη άνοδο στην αποπληρωμή των δανειακών μας υποχρεώσεων αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι… θα έπρεπε να είναι σαφές ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις θα καθιστούσαν αδύνατο για κάθε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τα χρέη της» προσθέτει ο κ. Τσίπρας.

Newsroom ΔΟΛ
 
***   Τόνοι αποκλιμάκωσης στο Βερολίνο πριν την άφιξη Τσίπρα               «Ελπίζουμε σε μία νέα αρχή» Τόνοι αποκλιμάκωσης στο Βερολίνο πριν την άφιξη Τσίπρα 
Η πρώτη επίσκεψη του Τσίπρα στο Βερολίνο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας προσελκύει το ενδιαφέρον όλων των ευρωπαϊκών ΜΜΕ   
~ Τους βαρείς τόνους σε επίπεδο ρητορικής μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας αποκλιμακώνουν οι αναφορές από τα γερμανικά κόμματα πριν την άφιξη του έλληνα πρωθυπουργού. Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) αντικαγκελάριος Γκάμπριελ, που τονίζει σε κάθε περίπτωση ότι η Γερμανία περιμένει λίστα μεταρρυθμίσεων, προσβλέπει σε «μία νέα αρχή» ενώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητά να ξεπεραστεί η ένταση.
Φωνές στα γερμανικά ΜΜΕ, το ενδιάφερον των οποίων μονοπωλεί η επίσκεψη, γράφουν ότι η Μέρκελ έχει αποφασίσει πως «δεν θέλει να γίνει υπεύθυνη για διάσπαση της ευρωζώνης».
Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε, μιλώντας στο ARD, πως «ελπίζω πως θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία πραγματικά νέα αρχή».
Ο Γκάμπριελ υπογράμμισε πως και οι δύο πλευρές πρέπει να είναι «ειλικρινείς» και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει οικονομική βοήθεια χωρίς μεταρρυθμίσεις».
Από την άλλη, είπε ο αντικαγκελάριος, «η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει πως δεν αρκεί να διασώζονται μόνο οι τράπεζες». Στο παρελθόν, είπε, «τα πακέτα βοήθειας εξυπηρετούσαν περισσότερο τις τράπεζες και όχι τους ανθρώπους, κάτι που πρέπει να αλλάξουμε».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επισημαίνει ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το εμποδίσουμε» και τονίζει ότι «δεν έχει νόημα να κάνουμε συνεχώς εικασίες για αυτό».
Νωρίτερα, και ο ΥΠΕΞ Στάινμαϊερ (επίσης του SPD) είχε τονίσει, μετά την συνάντησή του με τον Ν.Κοτζιά, ότι «τα δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε μαζί στην Ευρώπη δεν πρέπει να υποσκάψουν τα βαθιά θεμέλια των ελληνογερμανικών σχέσεων». Ανάλογους τόνους κράτησε και ο έλληνας ΥΠΕΞ.
Παράλληλα, στα κόμματα της γερμανικής αντιπολίτευσης, η συυμποεδρέουσα της ΚΟ των Πράσινων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκχαρτ κάλεσε την καγκελαρία να είναι ανοικτή σε συμβιβμασμό: «Η καγκελάριος πρέπει να δίξει την ετοιμότητά της για έναν δρόμο που μπορεί να μην αντιστοιχεί απολύτως με τις προσδοκίες της» είπε.
Ο δε έλληνας πρωθυπουργός, είπε, «πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις». Ανάλογες ήταν και οι αναφορές του άλλου συμπρόεδρου της ΚΟ των Πρασίνων, Αντόν Χόφραϊτερ, που κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ να «ηρεμήσει τα πνεύματα» και να «αποτρέψει αποτυχία του ευρώ».
Από το κόμμα της Αριστεράς (Linke), o Γκρέγκορ Γκύζι είπε πως η καγκελάριος «πρέπει να σταματήσει να πιστεύει ότι έχει πάντα δίκιο και να αποδεχθεί πως οι προπηγούμενες συμφωνίες μπορούν να αλλάξουν». Θα ήταν καλό, είπε, «να ελαφρύνει το κλίμα και να οικοδομηθεί μία κάποια εμπιστοσύνη».
Η Μέρκελ «δεν θέλει μερίδιο ευθύνης σε διάλυση του ευρώ»
Ανάλογο είναι το κλίμα και στον γερμανικό Τύπο τη Δευτέρα, ο οποίος ασχολείται εκτενώς με την επίσκεψη.
`~ Η FAZ υπογραμμίζει ότι, σε κείμενο με τίτλο «αν καταστραφεί το ευρώ, καταστρέφεται και η Ευρώπη», η καγκελάριος «έχει αποφασίσει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ -αν γίνεται». «Είναι η τρίτη της προσπάθεια» προσθέτει ο αρθρογράφος και τονίζει ότι «μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας φαίνεται να έχει πλησιάσει αισθητά [και]... κανείς δεν ξέρει αν πραγματικά ο Τσίπρας και οι άνθρωποί του αναλογίζονται τις συνέπειες των χειρισμών τους. Τα πράγματα κινδυνεύουν να βγουν εκτός ελέγχου. Αυτή είναι μια εξέλιξη την οποία η Μέρκελ δεν εκτιμά καθόλου» αναφέρεται στο δημοσίευμα.«Λίγη ατμόσφαιρα οικειότητας» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, στο οποίο επισημαίνεται ότι η ρητορική των προκλήσεων των προηγούμενων εβδομάδων έχει για την ώρα τελειώσει και ότι ενόψει της επίσκεψης του κ. Τσίπρα, οι δύο πλευρές προσπαθούν να χρησιμοποιούν τόνους συμφιλίωσης. 
- Η εφημερίδα «Die Zeit», σε άρθρο με τίτλο «Ο Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει λίστα με σχέδια μεταρρυθμίσεων», αναφέρει ότι θα πρόκειται για ένα μείγμα από αυξήσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεων και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να φέρει χρήματα πίσω στα άδεια ταμεία. Επικαλούμενη πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων από την Αθήνα, η εφημερίδα κάνει λόγο για σύνταξη στα 67 ή στα 62 με τουλάχιστον 40 χρόνια εργασίας.
 - Βασικό θέμα της εφημερίδας «Die Welt» είναι η εκτίμηση των πιστωτών της Ελλάδας ότι οι συντάξεις είναι πολύ υψηλές και οι συγκρίσεις με το ύψος των συντάξεων στην Γερμανία. «Οι δανειστές θεωρούν τις συντάξεις στην Ελλάδα πολύ υψηλές» ψφμ είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος. Σε άλλο άρθρο της, με τίτλο «Σύνοδος Κορυφής για δύο», η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες θέλουν επιτέλους να λύσουν τον γόρδιο δεσμό, λέγοντας πως παρά την υποδοχή στην καγκελαρία, «δεν πρόκειται για μια κανονική πρώτη επίσκεψη καθώς απασχολεί πολύ το ελληνικό δράμα χρέους».
 - «Ο Τσίπρας στη Σιδηρά Καγκελάριο» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», στο οποίο τονίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν τελειώσει τα χρήματα, αλλά η στήριξη του λαού στην κυβέρνηση είναι ακόμη μεγάλη. «Δεν θα εμφανιστεί συνεσταλμένος. Κατά την προεκλογική περίοδο την δαιμονοποίησε ξανά και ξανά, χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο επικίνδυνη πολιτικό της Ευρώπης. Αυτό δεν αποτελεί καλή βάση για την πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στην Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ. Αυτή τη Δευτέρα έφτασε η ώρα» αναφέρει.  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
*** Ο Α. Σαμαράς από την Καλαμάτα για το σταμάτημα των έργων και την επιστολή Τσίπρα σε Μέρκελ
     
Μετά τον Μητροπολίτη Μεσσηνία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε στα έργα του περιμετρικού της Καλαμάτας όπου ήθελε να δει την εξέλιξη των έργων. Από εκεί έκανε την εξής δήλωση για την εξέλιξη των έργων στην Ελλάδα και την επιστολή του Α. Τσίπρα στην Α. Μέρκελ
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, για το σταμάτημα των μεγάλων έργων και την επιστολή του κ. Τσίπρα στην κα Μέρκελ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
  «Δυστυχώς, όπως σταμάτησε η περιμετρική γέφυρα στην Καλαμάτα, έτσι σταμάτησαν και τα έργα στην Ιονία, στην  Εγνατία, στην Ολυμπία Οδό, στην Ε65, στο Μετρό, στον αεροδιάδρομο της Θεσσαλονίκης, στο δρόμο της Σπάρτης, στη δημοπράτηση του αεροδρομίου του Καστελίου. Όλα αυτά τα ξαναπηγαίνουν, φαίνεται, σε νέα διαπραγμάτευση. Και ας έχουν ήδη κυρωθεί από τη Βουλή. Και μάλιστα με ένα υπουργείο Δημοσίων Έργων σε απόλυτη παράλυση, με έναν υπουργό που μόλις προχθές ορκίστηκε, μια κατάσταση δηλαδή που βάζει σε ασφυξία τα μεγάλα έργα και που δυναμώνει, αντί να μειώνει, την ανεργία.
Από την άλλη πλευρά, σήμερα, αποκαλύφθηκε το θέατρο της “υπερήφανης” διαπραγμάτευσης. Να ενημερώνεις τους ξένους ηγέτες ότι η κατάσταση της χώρας είναι απελπιστική, την ώρα που διαβεβαίωνες τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ούτε με τη ρευστότητα, ούτε με τα δάνεια, ούτε με τις συντάξεις.
Υπερηφάνεια, όμως, είναι να βγάζεις τη χώρα από την κρίση, να μην έχεις ανάγκη από άλλα δανεικά  και να μην κλαίγεσαι στους ξένους ηγέτες.
Ελπίζω και προτρέπω τον κ. Τσίπρα, πρακτικά, ρεαλιστικά να αντιμετωπίσει τη σημερινή συνάντησή του με την Καγκελάριο και να έχει κριτήριο τις ανάγκες της χώρας και της οικονομίας και όχι τα γνωστά λόγια για εσωτερική κατανάλωση».
  Στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς έφθασε στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας όπου συνομίλησε με αρκετό κόσμο.

*** Οι «Selfies» με τον Αντώνη Σαμαρά (φωτογραφίες και βίντεο)
Τελευταία Ενημέρωση: 23/03/2015 14:07
  Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά κατά την διάρκεια της συνάντησης του με φίλους στο ξενοδοχείο Ελίτ αλλά και σήμερα στην πλατεία της Καλαμάτα.
Πιο συγκεκριμένα  ομάδες νεαρών, που βρίσκονταν στην πόλη μας με σχολικές εκδρομές πλησίασαν δειλά δειλά τον Αντώνη Σαμαρά και του ζήτησαν να βγάλουν μια selfie.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά και έβγαλε τη φωτογραφία με την ομάδα των νεαρών από σχολεία της Αθήνας ,ενώ στους περισσότερους η εικόνα  θύμισε την πρόσφατη προεκλογική διαφήμιση της ΝΔ με τον μικρό Νικόλα και τους φίλους τους...   Video: «Selfies» με Αντώνη Σαμαρά , https://youtu.be/OIGwb3ibri0  ,.
VIDEO : Σαμαράς Σελφι  , https://youtu.be/2pIjGdgOeWU
 
*** Αθλητική  Εφημερίδα  :
 
*** «Σκυλοκαυγάς» στα γήπεδα τένις του Νέδοντα…
     
Ξέφυγε χθες το πρωί η κατάσταση στα γήπεδα του τένις στο Νέδοντα. Κάποιοι θέλησαν να τα μετατρέψουν σε χώρο ψυχαγωγίας των σκύλων τους, πολλοί κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν και το αποτέλεσμα ήταν να προσπαθήσει να επιβάλλει την τάξη η Αστυνομία.
Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι που διαμαρτυρήθηκαν έχουν δίκιο. Ήμουν κι εγώ χρήστης του χώρου στο παρελθόν, όντας κάτοχος πανέμορφου τετράποδου, αλλά όταν διαπίστωσα ότι δεν μπορούσα να ανταπεξέλθω στους κανόνες υγιεινής του, αποχώρησα.
Οι αθλητικοί χώροι είναι για χρήση συγκεκριμένων αναγκών. Για τα σκυλιά μας πρέπει να βρούμε άλλη λύση... Ή να απαιτήσουμε από το Δήμο Καλαμάτας τη διαμόρφωση ενός χώρου...  Α.Π.

*** Απογοήτευσε για ακόμα μια φορά η "Μαύρη Θύελλα" - Ήττα με 2-0 στο Άργος
      
Απογοητευτική για ακόμα μια αναμέτρηση παρουσιάστηκε η Καλαματά στο Πελοποννησιακό ντέρμπι με αντίπαλο τον Παναργειακό. Η Καλαμάτα σε κανένα σημείο δεν μπόρεσε να κάνει αισθητή την παρουσία της και το τελικό 2-0 ήρθε σχετικά εύκολα για τους γηπεδούχους. Τα γκολ της αναμέτρησης πέτυχαν στο 70' ο Κοιλιάρας και στο 86' ο Μπεκατώρος. Πλέον απομακρύνεται και η 2η θέση για την Μαύρη Θύελλα και στόχος είναι να κλείσει τη σεζόν με αξιοπρέπεια και τιμώντας την ιστορική φανέλα της...
* Τελικό Παναργειακό Καλαμάτα 2-0
  • O Μπεκατώρος κάνει το 2-0 για το ¨Αργος στο 86' και δίνει τέλος στην αναμέτρηση 
  • Καλή στιγμή για την Καλαμάτα στο 81' , κεφαλιά του Σαλαπάτα μπλόκαρε ο Κατσιαούνης 
  • Γκοοολ για τον Παναργειακό στο 70' με σουτ του Κοιλιάρα μέσα από την περιοχή 
  • ΤΕΛΟΣ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ με μία καλή στιγμή για τον Παναργειακό. 0-0.
  • Εκτέλεση φάουλ για τον Παναργειακό, προσπάθησε για την κεφαλιά ο Μπριλάκης , έξοδο ο Πάππος και σύγκρουση των δύο παικτών. Δεν δόθηκε κάτι , συνέχεια στο παιχνίδι στο 42'.
  • Σέντρα του Μπελλόν, γύρισμα του Σίμωση στο πέναλτι αλλά δεν ήταν κάποιος παίκτης του Παναργειακού για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα στο 30'
  • Στο 22' ο Σίμωσης δεν μπόρεσε να πιάσει καλά το σουτ μετά από σέντρα από τα αριστερά με αποτέλεσμα να κοπεί από τους αμυντικούς.
  • Στο 20'  χωρίς την μεγάλη φάση πάντα στο 0-0
  • Εκτέλεση φάουλ του Τσάτσου έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ ο Κατσιαουνης στο 15'
  • Τίποτα το ιδιαίτερο στα πρώτα 7 λεπτά του παιχνιδιού
  • Ξεκίνησε το παιχνίδι με την πρώτη επίθεση για τον Παναργειακό, ο αγώνας είναι σε περιγραφή από το parapolitikaargolida.gr
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ: ΚΑΤΣΙΑΟΎΝΗΣ, ΡΟΤΤΑ, ΚΑΛΑΓΚΑΝΗΣ, ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ, ΜΠΡΙΛΑΚΗΣ, ΛΙΤΣΟΣ, ΠΟΥΤΣΙ, ΚΟΙΛΙΑΡΑΣ, ΣΙΜΩΣΗΣ, ΜΠΕΛΛΟΝ, ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
 ΚΑΛΑΜΑΤΑ: ΠΑΠΠΟΣ, ΝΙΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΤΙΝΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑΣ, ΡΟΥΣΣΗΣ, ΧΑΡΙΤΟΣ, ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ, ΛΟΥΜΠΑΡΔΕΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, ΤΣΑΤΣΟΣ, ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ
 
 ***  Έχασε από την Παναχαϊκή η Καλαμάτα ’80, αλλά έκλεισε μια χρονιά επιτυχιών (φωτογραφίες)
      
 
 
 Η παρουσία περίπου 200 φιλάθλων σε ένα αδιάφορο παιχνίδι δείχνει ότι πράγματι κάτι καλό έγινε φέτος στην Καλαμάτα ’80. Τι κι αν η τοπική μας ομάδα δεν ήταν σε θέση να κλείσει νικηφόρα τη σεζόν γνωρίζοντας χθες την ήττα στο Κλειστό της Παραλίας από την Παναχαϊκή, η οποία φύλαξε δυνάμεις για τα μπαράζ ανόδου, αφήνοντας εκτός αποστολής τα μεγάλα αστέρια της όπως ο Μεσσήνιος Στάθης Ντονάς.
Χωρίς ουσιαστικό κίνητρο οι παίκτες του Χρήστο Δημητρακόπουλου ξεκίνησαν νικηφόρα το ματς με 25-21, ενώ κόντραραν τα άλλα δύο, με τους Πατρινούς να τα κερδίζουν όμως διαδοχικά με 23-25 και 22-25. Στο τελευταίο ο ΑΟΚ παραδόθηκε αμαχητί με 14-25 και αποβολή του Μανιατέα από το διαιτητή Πάνο Χανδρινό (είχε συνεργάτη τον Κώστα Σαραβελάκη) για τις διαρκείς διαμαρτυρίες του.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ’80: Μπουσούνης, Μανιατέας, Περπινάκης, Καρράς, Ντάκουρης Π., Κακαλέτρης, Β. Ντάκουρης λ., Εξαρχέας λ., Αποστολόπουλος, Βραχνάς και οι μικροί Γρηγόρης και Δημήτρης Σκαρτσίλης.
 
 Η Μπαρτσελόνα νίκησε τη Ρεάλ στο «clasico» και «βλέπει» τίτλο
*** Στην Ισπανία στο πρωτάθλημα  :
Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης 2-1
(19΄ Ματιέ, 56΄ Σουάρες - 31΄ Ρονάλντο)
 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 28 αγώνες)Μπαρτσελόνα 68
Ρεάλ Μαδρίτης 64
Βαλένθια 60
Ατλέτικο Μαδρίτης 59
Σεβίλη 55
Βιγιαρεάλ 49
Μάλαγα 44
Αθλέτικ Μπιλμπάο 39
Σοσιεδάδ 36
Θέλτα 35
Ράγιο Βαγεκάνο 35   ,.................

*** Στη Βιέννη η Εθνική ξεκινώντας από το... μηδέν
Με τελικό προορισμό την Ουγγαρία
Στη Βιέννη η Εθνική ξεκινώντας από το... μηδέν
~ Tο πρωί της Δευτέρας αναχώρησε η αποστολή της Εθνικής με προορισμό τη Βιέννη, όπου θα γίνει ολιγοήμερη προετοιμασία εν όψει του κρίσιμου αγώνα με την Ουγγαρία την Κυριακή (21:45). Παρόντες ήταν μόνο οι παίκτες που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς οι λεγεωνάριοι θα ενσωματωθούν στην αποστολή επί αυστριακού εδάφους.
~  Και πρόσθεσε: «Θα δουλέψουμε στην τακτική και στην ψυχολογία. Θα κάνουμε 3-4 μίτινγκ σίγουρα, για να μιλήσουμε με τα παιδιά για το στόχο. Στο γήπεδο όμως θα κάνουμε μόνο τακτική».
~ Η αποστολή, με αλλαγή της τελευταίας στιγμής την παρουσία του Γιάννου αντί του τραυματία Μήτρογλου, αποτελείται από τους εξής παίκτες: Καρνέζης (Oυντινέζε), Καπίνο (Μάιντς), Βελλίδης (ΠΑΣ Γιάννινα), Τοροσίδης (Ρόμα), Μπακάκης (ΑΕΚ), Κ. Παπαδόπουλος (Λεβερκούζεν), Μανωλάς (Ρόμα), Μόρας (Ελλάς Βερόνα), Σιόβας (Ολυμπιακός), Παπασταθόπουλος (Ντόρτμουντ), Χολέμπας (Ρόμα), Σταφυλίδης (Φούλαμ), Ταχτσίδης (Ελλάς Βερόνα), Λαγός (Παναθηναϊκός), Κατσουράνης (Ατρόμητος), Σάμαρης (Μπενφίκα), Κονέ (Oυντινέζε), Φορτούνης (Ολυμπιακός), Χριστοδουλόπουλος (Ελλάς Βερόνα), Φετφατζίδης (Κιέβο Βερόνα), Γιαννιώτας (Αστέρας Τρίπολης), Καρέλης (Παναθηναϊκός), Γιάννου (Πανιώνιος), Αθανασιάδης (ΠΑΟΚ).

***  ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ  στο Ελληνικό ποδόσφαιρο  29η  αγωνιστική :
Ο Παναθηναϊκός «πέταξε» τις ελπίδες τίτλου στη Βέροια
~  ΒΕΡΟΙΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  1-0 .- ^
Το  γκολ : Το γκολ που έκρινε το ματς πέτυχε στο 36΄ ο Μπεν.
 Διαιτητής: Αλ.Αρετόπουλος (Τρικάλων)
Κίτρινες: Αμαραντίδης, Καντιμοίρης - Ταυλαρίδης, Σίλντενφελντ, Λαγός
 ΒΕΡΟΙΑ (Στ.Γαιτάνος): Καντιμοίρης, Μαραγκός, Όστοϊτς, Μαλόν, Αμαραντίδης, Βεργώνης, Μπαλάφας, Μπαργκάν (45΄+1 Ντουμίτρου), Γεωργιάδης (64΄ Τάτος), Μπεν, Κάμπορα (76΄ Νέτο)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γ.Αναστασίου): Στιλ, Τριανταφυλλόπουλος, Νάνο, Σίλντενφελντ, Ταυλαρίδης, Μέντες (46΄ Λαγός), Πράνιτς, Νίνης (58΄ Ατζαγκούν), Μαυρίας, Πέτριτς, Καρέλης (69΄ Κλωναρίδης)

Ο Ολυμπιακός άγγιξε τον τίτλο με «3αρα» επί της Κέρκυρας
 ~  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  -ΚΕΡΚΥΡΑ  3-0 .- ^
Τα  γκολ  : Τα γκολ των Πειραιωτών πέτυχαν οι Ντομίνγκες (8΄), Μποτία (26΄), Χάρα (48΄).
 Διαιτητής: Μιχάλης Κουκουλάκης (Ηρακλείου)
Κίτρινες:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Β.Περέιρα): Ρομπέρτο, Μαζουακού, Σιόβας, Μποτία (46΄ Αφελάι), Ελαμπντελαουϊ, Μιλιβόγεβιτς, Εντινγκά, Τσόρι Ντομίνγκες (62΄ Μπενίτες), Ντοσεβί (55΄ Μήτρογλου), Φορτούνης, Χάρα.
ΚΕΡΚΥΡΑ (Μ.Γρηγορίου): Κουτσαβασίλης, Μανωλάς, Βενέτης, Κόντος, Καρντόζο (79΄ Μεντής), Μαρκόβσκι, Γκόμεζ, Κρητικός, Σιόντης, Φάμπιο (46΄ Γεωργακόπουλος), Λεάλ Γκονζάλες (71΄ Καϊκούτ).

Ο Αστέρας εκμεταλλεύτηκε τη «γκέλα» του ΠΑΟΚ και «βλέπει» την 3η θέση
ΑΣΤΕΡΑΣ  Τρίπολης -ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ  2-1 .- ^
Τα  γκολ  : Ο Κουρμπέλης στο 9΄ άνοιξε το σκορ, ενώ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους ο Μπαράλες έδωσε... αέρα δύο τερμάτων στους Αρκάδες. Με αυτογκόλ του Ζησόπουλου στις καθυστερήσεις διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα.
Διαιτητής: Πραξιτέλης Ζαχαριάδης (Μακεδονίας)
Κίτρινες: Λυκογιάννης, Γκοργκς
 ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Στ.Βεργέτης): Θεοδωρόπουλος, Λούι, Παντελιάδης, Γκοιάν (42΄ Ζησόπουλος), Σανκαρέ, Μουνάφο (69΄ Τιε Μπι), Κουρμπέλης, Μάσα (77΄ Λομπάτο), Μπαράλες, Ρόλε, Μπαντιμπανγκά
 ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Γ.Ταουσιάνης): Καβουσάκης, Τζανακάκης, Λυκογιάννης, Γκοργκς, Λουβιόν, Μποέ, Κοζορώνης (64΄ Καζναφέρης), Κάλε, Ουλά (64΄ Χαλκιαδάκης), Ολαϊτάν, Σολάρι (73΄ Τζίλας).

Ο... παλιός, καλός Κλέιτον «οδήγησε» την Ξάνθη κόντρα στον Ατρόμητο
ΞΑΝΘΗ -ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Αθηνών  1-0 .- ^
Τα γκολ : Ο  Κλέϊντον  στο 49ο λεπτό πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης
O διαιτητής του ματς, Ηλίας Σπάθας (Πειραιά), έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Σολτάνι, Καπετάνο - Νάστο.
Ξάνθη (Λουτσέσκου): Κυριακίδης, Μπέρτος, Γουάλας, Σολτάνι (86' Βάλτερ), Λουσέρο, Παπάζογλου, Ομπόντο, Παπαστεριανός (84' Φλίσκας), Κλέιτον, Γούτας, Καπετάνος (90'+ Ράνος).
Ατρόμητος (Νιόπλιας): Γκορμπούνοφ, Κατσουράνης, Φυτανίδης, Ναπολεόνι, Νάστος, Μαρσελίνιο (76' Μπρίτο), Δημούτσος (74' Καράσκο), Ούμπιδες (90'+ Παπάζογλου), Λαζαρίδης, Πίτου Γκαρσία, Κοντοές.

~
 
***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,        4108   video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,     2403    video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =       2 407   video.- 
Σύνολον                                             8920  βίντεο   .-
 Μετέχοντες στην εκδρομή
~ https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 3610.-
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 375. -
~ https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    913/ 1000. –   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook , 
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   315 .- 
** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .- 
 ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 366  ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ  .- www.erroso.gr , .-    
 Στο  αρχαιολογικό μουσείο Κορίνθου
                               
 ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ : https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12.- 
~ ps://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ    
 Ακτές Αγίου Όρους
 ***  ***  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2015  :
   
 ~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  22 Φεβρουαρίου  2015 :
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/02/22-2015.html .- ~ Επικαιρότητα Ενημέρωση Καθαρή Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/23-2015.html .- ~  Το αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  24  Φεβρουαρίου  2015:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/02/24-2015.html?showComment=1424770504047#c437422094868638206 .-

~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Τετάρτη  25  Φεβρουαρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/02/25-2015.html .- ~Αθλητικό επταήμερο 21 έως 28 Φεβρουαρίου 2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/02/21-28-2015.html .- ~ Επικαιρότητα Ενημέρωση  Πέμπτη  26  Φεβρουαρίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/02/26-2015.html .- ~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  27  Φεβρουαρίου  2015  : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/02/27-2015.html .- ~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  28  Φεβρουαρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/28-2015.html .-
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2015  :
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  01  Μαρτίου  2015 : 
http://snsarfara.blogspot.gr/2015/03/01-2015.html .-

~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Δευτέρα  02  Μαρτίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/03/02-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  03  Μαρτίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/03-2015.html .- 
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  04  Μαρτίου  2015   :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/04-2015.html .-

~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/03/05-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/06-2015.html .-
~ Ενημέρωση της Παρασκευής  06  Μαρτίου  2015 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/03/06-2015.html .- 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  07  Μαρτίου  2015 :
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/03/07-2015.html .-
 ~ Ενημέρωση επικαιρότητα Κυριακή 08  και Δευτέρας 09  Μαρτίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/08-09-2015.html .-

~ Επικαιρότητα ενημέρωση Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/10-2015.html .- ~Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 11  Μαρτίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/03/11-2015.html .-
 ~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015  : 
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/03/12-2015.html .-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ- ΔΙΑΛΟΓΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ  12  Μαρτίου  2015  :
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/03/12-2015.html .-  
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  13  Μαρτίου  2015  :
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/03/13-2015.html .-  

~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  14  Μαρτίου  2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/03/14-2015.html .- 
~  Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο 14 και 15 Μαρτίου 2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/…/14-15-2015.html  ,                                               
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  15  Μαρτίου  2015  :
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/03/15-2015.html .-
~  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  16  Μαρτίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/16-2015.html .-

  ~ Επικαιρότητα Ενημέρωση Ειδήσεις Τρίτη  17  Μαρτίου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/03/17-2015.html .-
 ~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  18  Μαρτίου  2015 :
http://snsarfara.blogspot.gr/2015/03/18-2015.html  .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Πέμπτη  19  Μαρτίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/19-2015.html .-
Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου ενδιαφέροντος  Πέμπτη  19  Μαρτίου  2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/03/19-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Πέμπτη  19  Μαρτίου   2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/03/19-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα μας  Παρασκευή  20  Μαρτίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/03/20-2015.html .-

~ Η  Εφημερίδα  μας  Σάββατο  21  Μαρτίου  2015  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/03/21-2015.html .-
~ Αθλητικό  Σαββατο-Κύριακο 21  και  22 Μαρτίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/03/21-22-2015.html .-
Η  Εφημερίδα  μας Κυριακή  22  Μαρτίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/22-2015.html .-
~
 

 Χάρτης Ξυλοκάστρου -Τρικόρφου  ορεινής Κορινθίας
 
Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Κορίνθου
 

Αρχαιολογικό μουσείο Κορίνθου
 
*** Ημερήσια  εκδρομή  Κυριακή  22 Μαρτίου  2015 με Περιηγητική Λέσχη Μεσσήνης
*** ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ  ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ Αρχαιολογικό Μουσείο  Κορίνθου ,   Τρίκαλα  Ορεινής Κορινθίας  και  Ι. Μονή  Αγίου Βλασίου ...Τιμή  συμμετοχής : 20 ευρώ
  Στο  Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου

Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Κορίνθου

 Ψηφιδωτό δάπεδο  στο Αρχαιολογικό  Μουσείο Κορίνθου  ,στον αρχαιολογικό χώρο
Ακροκόρινθος

***  Ο  ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ  :
Ο Ακροκόρινθος, αυτό το φυσικό Μνημείο, από τότε που κάτω από την επιβλητική του προστασία πρωτοδημιουργήθηκε ένας μικρός οικισμός κοντά στον Ακροκόρινθο, η Εφύρα, ο οποίος στη συνέχεια εξελίχθηκε στην πάμπλουτη και περήφανη Κόρινθο, ήταν το φυσικό σημάδι της ύπαρξης της πόλης, και οχυρώθηκε κατά υποδειγματικό τρόπο, αποτελώντας το σημαντικότερο οχυρωματικό έργο της περιοχής από την αρχαιότητα ως τα νεώτερα χρόνια. Οι επιβλητικές του οχυρώσεις θεμελιώθηκαν στα μυκηναϊκά χρόνια και απέκτησαν μεγαλοπρέπεια μεταξύ του 7ου-6ου π.Χ. αιώνα., όταν η δυναστεία των Κυψελιδών (Κύψελος, Περίανδρος κλπ) έφθασε την Κόρινθο στο απόγειο της ακμής της. Το κάστρο του Ακροκορίνθου, σε όλη τη ύπαρξη του ήταν άπαρτο. Με τα 574μ. υψόμετρο, την άγρια μεγαλοπρέπειά του και το μοναδικό δώρο της φύσης (ή του θεού Ασωπού στον Σίσυφο) την πηγή της Άνω Πειρήνης, αντιστάθηκε σε κάθε εχθρό που θέλησε να καταλάβει το «Άστρο των Άστρων», τον «Παντεπόπτη και Κλειδοκράτορα της Πελοποννήσου», το «Κάστρον φοβερόν, το κάλλιον της Ρωμανίας». Είναι το μεγαλύτερο κάστρο της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.
Σήμερα, η είσοδος του κάστρου είναι από τα δυτικά, όπου καταλήγει ο σύγχρονος δρόμος, αλλά κατά τους προϊστορικούς χρόνους η είσοδος ήταν από την βορειοδυτική πλευρά. Στη συνέχεια, μέσα στον περίβολο των τειχών χτίστηκε ο περίφημος ναός της ένοπλης Αφροδίτης, όπου οι ιέρειες της θεάς ασκούσαν την ιερή πορνεία. Ο Ακροκόρινθος αποτελούσε την Ακρόπολη της Κορίνθου – εκεί χρωστά τ΄ όνομά του από το συνδυασμό των λέξεων Άκρο και Κόρινθος- και οχυρώθηκε με εξαιρετική επιμέλεια. Αριστερά της 1ης Πύλης και δεξιά διακρίνονται τμήματα του τείχους των κλασικών χρόνων της αρχαιότητας και ακριβώς πάνω τους οι προσθήκες της βυζαντινής εποχής, της Φραγκοκρατίας, της ενετοκρατίας και της τουρκοκρατίας.
Η 1ηπύλη, όπως και οι άλλες δύο αποτελούν τυπικά δείγματα φράγκικης, φρουριακής αρχιτεκτονικής. Η 2η πύλη όμως δεν είναι εξ’ ολοκλήρου φράγκικη κατασκευή, αλλά βελτίωση της βυζαντινής πύλης του 9ου – 10ου μΧ αιώνα, γι’ αυτό η πύλη είναι διώροφη και ο 2ος όροφος φέρει το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου (εθνόσημο της Βενετίας), ώστε να καταδείξει την ισχύ των νέων κυρίαρχων του κάστρου.
Οι 3 πύλες, πλαισιώνονται από 3 σειρές πανίσχυρων τειχών. Τα τείχη ακολουθούν πολυγωνική διαδρομή, σύμφωνα με την φυσική γραμμή του βράχου και ενισχύονται από πύργους, προμαχώνες, επάλξεις με πολεμίστρες και κανονιοθυρίδες.
Το μέσο πάχος των τειχών είναι 2 μέτρα, το πάχος του στηθαίου κυμαίνεται ανάμεσα στους 60 και 70 πόντους με διαδοχικά ανοίγματα ύψους περί το 1,65.
Μετά την 3η σειρά των τειχών, κατασκευασμένη πάνω στο κλασικό τείχος (δηλ. την βασική οχύρωση των αρχαίων χρόνων), απλώνεται ο χώρος όπου βρίσκονται τα ερείπια του Μεγαλόπρεπου Ναού της Αφροδίτης, ένα Τζαμί του 16ου αιώνα, ένας Μιναρές, μία Δεξαμενή των Βυζαντινών χρόνων, η οποία πιθανόν είναι η Βυζαντινή Μητρόπολη που ισοπέδωσαν οι Ενετοί και τη μετέβαλαν σε δεξαμενή, ο Πύργος του Βιλλαρδουϊνου, η υπόγεια Άνω Πειρήνη Κρήνη (οι ντόπιοι την αποκαλούν Δραγονέρα) και η καλοδιατηρημένη ανατολική σειρά των τειχών.
Ο Ναός της Αφροδίτης είναι στο υψηλότερο σημείο του Ακροκορίνθου. Από κει μπορεί ο επισκέπτης να ατενίσει μία τεράστια περιοχή: Τον Κιθαιρώνα, τη Ζήρεια, το Παναχαϊκό, την Στερεά Ελλάδα, την πεδιάδα του Άργους, ολόκληρο τον Κορινθιακό, τον Σαρωνικό και όταν υπάρχει μεγάλη διαύγεια, διακρίνεται η Ακρόπολη των Αθηνών.
Λίγοι ασφόδελοι φυτρώνουν πάντα στο σημείο αυτό. Είναι πια η μόνη ανάμνηση από τις ολόδροσες ιέρειες της Αφροδίτης που για 700 περίπου χρόνια ατένιζαν τις πατρίδες τους από το ίδιο ακριβώς μέρος, από το μέρος που ήταν διάσημο σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο.
Αλλά η ιστορία του Ακροκορίνθου δεν περιορίζεται εδώ: Όντας υπερασπιστής της ελευθερίας το Κάστρο, είδε στιγμές ηρωισμού και αυτοθυσίας.
Το 1208, Άρχοντας του Κάστρου είναι ο Λέοντας Σγουρός. Μέχρι τότε έχει νικήσει τους Φράγκους εισβολείς, παρά το γεγονός ότι αυτοί κατά την 1η πολιορκία του Κάστρου είχαν χτίσει ένα σωζόμενο έως σήμερα καστράκι ελέγχου (το Πεντεσκούφι) απέναντι από την είσοδο του Ακροκορίνθου. Τώρα όμως, τα τρόφιμα δεν επαρκούν. Ο Σγουρός, εγκαταλελειμμένος απ’ όλους, δένει τα μάτια του αγαπημένου του αλόγου, ανοίγει μία θύρα του τείχους πάνω στον γκρεμό, το σπιρουνίζει και περνά στην Ιστορία, ανυπότακτος στον κατακτητή.
Το Κάστρο περνά τώρα στα χέρια του Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Α΄ που το εμπιστεύεται στον ανιψιό του Θεόδωρο. Αυτός, μετά από πολιορκία 5 ετών, θα το παραδώσει στον Γουλιέλμο Βιλλεαρδουϊνο, που έτσι θα κατακτήσει ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Τον 14ο αιώνα, ο Ακροκόρινθος υποδέχεται στην αγκαλιά του ολόκληρο τον πληθυσμό της Κορίνθου και η πόλη ερημώνει για 3 αιώνες.
Το 1395, το Κάστρο πουλιέται από τον Φλωρεντινό Τραπεζίτη Νέριο Τόκκο στον Θεόδωρο Παλαιολόγο. Το 1397, ο Θεόδωρος το πουλά στους Ιωαννίτες Ιππότες της Μάλτας, φοβούμενος του Τούρκους, αλλά οι Ιωαννίτες του το ξαναεπιστρέφουν το 1404. Το 1458 καταλαμβάνεται από τον Μωάμεθ Β΄. Το 1687 καταλαμβάνεται από τους Ενετούς και το 1715 επανακαταλαμβάνεται από τους Τούρκους. Τότε ξεκινούν και οι καταστροφές των Μνημείων των Αρχαίων Κορινθίων, καθώς οι Τούρκοι προτίμησαν να εγκατασταθούν στο προνομιακό αυτό μέρος του λόφου με την εκπληκτική θέα. Εκεί θα χτιστεί και το Σεράϊ του Τούρκου Διοικητή (Μπέη). Ο πιο ονομαστός από αυτούς, ο Κιαμήλ-Μπέης, που θα είναι και ο τελευταίος Τούρκος Μπέης της Κορίνθου, σώρευσε έναν τεράστιο θησαυρό: 40.000 πουγκιά με χρυσά νομίσματα έδωσε η χήρα του στον Δράμαλη. Στις 14-1-1822 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ελευθερώνει τον Ακροκόρινθο, έχοντας στο χέρι του την γαλανόλευκη. Ήταν η πρώτη φορά στη νεώτερη ελληνική Ιστορία που κυμάτιζε η Ελληνική Σημαία και κυμάτιζε στον Ακροκόρινθο, μία από τις μεγάλες, τις βαθιά συγκινητικές στιγμές της ιστορίας μας, δέθηκε μαζί του.
Η μαγευτική θέα από τον Ακροκόρινθο κόβει πραγματικά την ανάσα. Ολόκληρη η κορινθιακή γη είναι στη διάθεση του επισκέπτη. Από κει μπορεί να δει την ολοζώντανη πόλη της Κορίνθου με τον εκπληκτικής αρχιτεκτονικής Ναό του Απ. Παύλου, το λιμάνι της, με τη μικρή όμορφη μαρίνα και τα δεκάδες δεμένα καΐκια με τα ολόφρεσκα ψάρια, τη υπέροχη παραλία «Καλάμια» με τα άπειρα εστιατόρια, καφέ και κλαμπ, την Αρχαία Κόρινθο με τα λαμπρά απομεινάρια της Δόξας της, το εκπληκτικό τεχνητό λιμάνι του Λεχαίου με την μεγαλύτερη Βασιλική της Ελλάδας, τις Κεγχρεές με την καταγάλανη και κρυστάλλινη θάλασσα, να επιλέξει τη διαμονή του στα πολυτελή ξενοδοχεία και τις εκδρομές του στα καταπράσινα και δροσερά ΔΔ των Εξαμιλίων, της Ξυλοκέριζας του Σολωμού, γεμάτα από παραδοσιακές ταβέρνες.
 
Η Δεύτερη Πύλη, Έργο των Ενετών
~
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: