Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Επιλογές Θεμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος ΚΑΛΑΜΑΤΑ Τρίτη 16/12/2014

Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος ΚΑΛΑΜΑΤΑ    Τρίτη  16/12/2014   :
Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  Παναγιώτης Νίκας
 
 
Η  ΚΑΛΑΜΑΤΑ μέσα από Φωτογραφίες  

***   Η  ΙΣΤΟΡΙΑ  ΜΙΑΣ  ΠΛΑΤΕΙΑΣ :
 Ιστορική αναδρομή στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας (φωτογραφίες)         From :          
             l 
Η κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, η Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της, είναι ένας χώρος που φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου χειμώνα καλοκαίρι. Είναι σημείο αναφοράς, ένας μέρος για διάφορα μικρά και μεγάλα γεγονότα και ένα σημαντικό κοινωνικό και εμπορικό σημείο συνάντησης με σημαντική ιστορία.
Στο πέρασμα των χρόνων έχει πάρει διάφορα ονόματα, ενώ έχει δεχτεί πολλές φορές αναπλάσεις και παρεμβάσεις.
Ας δούμε τις ονομασίες της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας:
- Πλατεία Τζανή: Γνωστή με αυτό το όνομα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι του 1940, σε ανάμνηση του καϊμακλή καφέ που παρασκεύαζε στο καφενείο του ένας συμπαθής επαγγελματίας ονόματι Τζανής Καραμπίνης. Η θέση αυτού του καφενείου τοποθετείται στα δυτικά της οδού Αριστομένους, απέναντι από τη στοά Βαρβουτσή.
- Πλατεία Καπνοκοπτηρίου: Γνωστή με αυτό το όνομα, επειδή εδώ στεγάστηκε για κάποιο διάστημα το δημόσιο καπνεργοστάσιο της πόλης.
- Πλατεία Κωνσταντίνου Διαδόχου: Πήρε αυτό το όνομα το 1912, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως ένδειξη τιμής προς το διάδοχο Κωνσταντίνο «διά τας περιφανείς νίκας του».
- Πλατεία Βενιζέλου, κατά την περίοδο 1926 έως το 1935. Η ονομασία αυτή καταργήθηκε το 1935 επειδή έφερε, σύμφωνα με τα Πρακτικά του δήμου, το όνομα «ενός κακούργου και παράφρονος πολιτικού».
- Πλατεία Βασιλέως Κωνσταντίνου, το 1935, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
- Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β΄, το 1938, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
- Πλατεία Λαϊκής Σχολής: Έτσι αναφέρεται ο χώρος μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο σε καρτ ποστάλ της εποχής.
- Πλατεία Τριανόν: Με την ονομασία αυτή ήταν γνωστός ο χώρος μπροστά από το καφενείο και τον κινηματογράφο «Τριανόν» (δεκαετία 1920 και εξής).
- Πλατεία Ηρώων: Έτσι αναφέρεται στα Πρακτικά του δήμου την περίοδο 1942-1944.
- Πλατεία ΕΛΑΣ: Η αναφορά αυτή επισημαίνεται στα Πρακτικά του δήμου κατά το 1944.
- Πλατεία Εθνικής Αντίστασης: Μετονομάστηκε το 1982, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
- Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β΄: Μετονομάστηκε εκ νέου το 1992, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΑΡΧΕΣ-ΤΟΥ-1900
iukyfvh
 20120314_kenttriki_plateria_small
mm
;jigub
nn
uyhvj
juhb
Η σημερινή κεντρική πλατεία της Καλαμάτας το 19ο αιώνα δεν υφίστατο καν ως πλατεία. Η εικόνα που παρουσίαζε μετά την απελευθέρωση ήταν ένας «απέραντος καλαμών [καλαμιώνας] και ελαιοπερίβολα, όπου γινόταν και κυνήγι διαφόρων πτηνών». Εκεί, μάλιστα, ήταν η κοίτη του Νέδοντα.
Μετά το 1871 (διάνοιξη οδού Αριστομένους), και κυρίως μετά το 1882, οπότε έγινε η μεταβολή της κοίτης του ποταμού και διάνοιξη νέας δυτικότερα, η «παλαιά» κοίτη εγκαταλείφθηκε και κάποιοι παρόχθιοι ιδιοκτήτες άρχισαν να διεκδικούν ιδιοκτησίες πάνω σ” αυτή. Η επιχωμάτωσή της έγινε από το δήμο το 1904. Το Σχέδιο πόλης του 1905, σε αντίθεση προς το Σχέδιο του 1867, πρόβλεπε τη χάραξη πλατείας σε εκείνο το σημείο.   Αρχικά διαμορφώθηκε το βορειότερο τμήμα της, δηλαδή ο χώρος όπου λειτουργούσε ήδη από το 1880 το φημισμένο καφενείο του Τζανή Καραμπίνη.
Το 1912 το βόρειο αυτό τμήμα της πλατείας χαρακτηρίζεται στα Πρακτικά του δήμου ως «νέα» πλατεία, αφού «παλιές» θεωρούνταν οι πλατείες: Άνω, Κάτω και Φραγκόλιμνα. Στη «νέα» πλατεία άρχισε δειλά δειλά να μετατοπίζεται το κέντρο της πόλης. Ενδεικτική είναι η διεξαγωγή εδώ των εθνικών επετείων, σε ανάμνηση των νικηφόρων Βαλκανικών πολέμων. Όμως η κεντρική πλατεία εξακολουθούσε ακόμη και το 1915 να είναι μερικά «απερίφρακτα γήπεδα», τα οποία μετά την άνοιξη μεταβάλλονταν σε «Σαχάρα, εξής εκπέμπονταν νέφη σκόνης».
Μόλις το 1926, επί δημαρχίας Βασίλη Κροντήρη,το Δημοτικό Συμβούλιο άρχισε να συζητεί σοβαρά το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης των οικοπέδων που καταλάμβαναν το χώρο της σημερινής πλατείας, προκειμένου να διανοιγεί το ταχύτερο δυνατό η πλατεία Βενιζέλου, όπως ονομαζόταν τότε, μιας και  αποτελούσε τον κυριότερο πνεύμονα της πόλης και ήταν ζωτικότατης σημασίας.
 Το 1937 άρχισαν οι εργασίες εξωραϊσμού της πλατείας Τζανή, δηλαδή του βορειότερου τμήματος της κεντρικής πλατείας. Ακολούθησαν οι εργασίες διαρρύθμισης και ανακαίνισης του υπόλοιπου τμήματος της πλατείας, συγκεκριμένα από το τότε ξενοδοχείο «Ακταίον» μέχρι την οικία του στρατηγού Παναγόπουλου, δηλαδή από το ύψος του σημερινού ζαχαροπλαστείου Αθανασίου μέχρι τη σημερινή οδό Φραντζή.
kentriki-plateia-2
kentriki plateia-3
kentriki-plateia-4
news-88213082012225614
Και η κεντρική πλατεία όπως είναι σήμερα:
kalamata_2013_680_6_279958_3515K2
40672_normal
iugb
ktucg
m
Περπατήστε στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας από την οθόνη του υπολογιστή σας!"Kalamata IN" .-

***  Παλιά Καλαμάτα: Αρχοντικά σπίτια που στη θέση τους «φύτρωσαν» πολυκατοικίες (φωτογραφίες)   
   
Συνεχίζοντας την ξενάγηση ο φωτογραφικός μας φακός, μας δείχνει πώς ήταν τα αρχοντικά σπίτια πριν κατεδαφιστούν είτε από τους σεισμούς, είτε από τη φθορά του χρόνου, είτε και από την επιθυμία μιας καλύτερης διαβίωσης στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών.
Ο φακός στάθηκε σήμερα στην οδό Κ. Γεωργούλη (η οποία παλαιότερα ονομαζόταν οδός Καναδά) και μας δείχνει μια σειρά από σπίτια που δεν υπάρχουν σήμερα. Στη θέση τους έχουν ξεφυτρώσει πολυκατοικίες, οι οποίες φιλοξενούν επαγγελματικές στέγες (ιατρεία κ.ά.), κατοικίες και στα ισόγεια καταστήματα
 Υ.Γ. Οδός Κ. Γεωργούλη ονομάστηκε προς τιμήν και εις μνήμην του συμπατριώτη μας καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής – γυμνασιάρχου και επιθεωρητού το 1924.


Το σπίτι που εικονίζεται πρώτο αριστερά, στην οδό Φαρών, ήταν το αρχοντικό του γιατρού Βασίλη Γ. Κυβέλου. Είχε σπουδάσει στο Παρίσι. Άσκησε το επάγγελμα του στοματολόγου χειρουργού και πέθανε στην Καλαμάτα το 1947. Απ’ το ωραίο αυτό σπίτι παρήλασαν πολλές οικογένειες προσωπικοτήτων, όπως: ο Νομάρχης Πετράκος, ο Γ. Παγκάρας διευθυντής του «Ζαν και Ρως», η οικογένεια Ευταξόπουλου κ.ά.
Στους σεισμούς του 1986 έπαθε μεγάλες ζημιές. Κατεδαφίστηκε και σήμερα εκεί βρίσκονται δύο καταστήματα, ένα φαρμακείο και μία ψησταριά.


Δεξιά στη γωνία Κ. Γεωργούλη και Σπυροπούλου ήταν το σπίτι των Κονταξόπουλων. Στη συνέχεια αριστερά, το πατρικό σπίτι του Γιώργου Νασόπουλου, ο οποίος είχε παντρευτεί τη Λιάνα Γεωργουλοπούλου και απέκτησαν ένα γιο και μία κόρη. Σήμερα ο γιος Πανάγος είναι πολιτικός μηχανικός και η κόρη Κούλα γιατρός.
Ακολουθεί στη γωνία αριστερά, Κ. Γεωργούλη και Αριστοδήμου, το διώροφο σπίτι της οικογένειας Γιάννη και Μαρίας Τζανετάκη. Στην οικογένεια αυτή περιλαμβάνονται και τα τρία παιδιά. Η Ναδίνα, η Κλαίρη και ο Γιώργος


Η φωτογραφία αυτή έχει παρθεί από τη μεσαία γέφυρα του «Πάνθεον». Δεξιά είναι η οδός Αθηνών και αριστερά η οδός Είρας. Μεταξύ των δύο δρόμων ήταν το ξενοδοχείο ύπνου του Λεωνίδα Κοντοθανάση. Πάνω ξενοδοχείο και κάτω εστιατόριο. Έπαθε μεγάλες ζημιές από τους σεισμούς του 1986 και κατεδαφίστηκε λόγω επικινδυνότητας, επί δημαρχοντίας Γεωργίου Κουτσούλη.
Δεξιά στο βάθος ήταν το ξενοδοχείο ύπνου του Θανάση (Σούλη) Ψώνη και δεξιότερα το σπίτι της οικογενείας Σκουλαρίκου


Το διώροφο αυτό σπίτι βρισκόταν στη γωνία Αναγνωσταρά και Εμπορικής Τραπέζης. Ήταν κτισμένο το 1865 και ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας Στρούμπου.
Ο Νικόλαος Στρούμπος χρημάτισε δήμαρχος της πόλης μας το 1945 – 1946.
 Η φωτογραφία είναι του 1980.
Σήμερα το έχει αντικαταστήσει μεγάλη γωνιακή πολυκατοικία
 Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης

 
*** Ελαιοτριβείο Σπυρίδη: “Πλίνθοι και κέραμοι ένας αιώνας ιστορία…” 

 
 


Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, αλλά και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις, πληροφορήθηκαν τα νέα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ότι πολύ σύντομα το κτήριο Σπυρίδη (παλιό ελαιοτριβείο), δίπλα από την είσοδο του Κάστρου, θα καθαιρεθεί. Η δικαιολογία είναι ότι η συγκεκριμένη διαδικασία επιβάλλεται, διότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στο Κάστρο Καλαμάτας! Δηλαδή, αν καταλαβαίνουμε από το ύφος, θα γίνει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Η υπόθεση απαλλοτρίωσης του ακινήτου Νικολάου Σπυρίδη, επιφάνειας 507,37 τετραγωνικών μέτρων, ανάγεται στο 1996, όταν ο ιδιοκτήτης υπέβαλε αίτηση με την οποία παραχωρούσε οικειοθελώς το ακίνητό του προς αγορά από το υπουργείο Πολιτισμού. Μεταξύ άλλων, το 2002 ομοφώνως γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του ακινήτου, ενώ το 2006 εκδόθηκε ΚΥΑ με την οποία κηρύχθηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση του ακινήτου για αρχαιολογικούς σκοπούς. Το 2009, η Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων προχώρησε στη διαδικασία της απευθείας αγοράς για αρχαιολογικούς σκοπούς, δεδομένου ότι η απαλλοτρίωση δε συντελέστηκε, επειδή δεν κατέστη δυνατή η παρακατάθεση της επιδικασθείσας αποζημίωσης λόγω έλλειψης πιστώσεων. Την ίδια χρονιά, ο ιδιοκτήτης αποδέχθηκε την απευθείας εξαγορά. Το 2010, η Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων ζήτησε από το ΤΑΠΑ τη χορήγηση βεβαίωσης πίστωσης συνολικού ποσού 561.000 ευρώ (550.000 ως τίμημα ακινήτου συν 11.000 για συμβολαιογραφικά έξοδα), προκειμένου να ολοκληρωθεί η απευθείας αγορά και να υπογραφεί το συμβόλαιο. Το 2011, η Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων ζήτησε από το ΤΑΠΑ την έγκριση της εν λόγω δαπάνης και την έκδοση εντάλματος. Και για να μην τα πολυλογούμε, μέσα από ένα γραφειοκρατικό δαίδαλο φτάσαμε στα σημερινά τετελεσμένα. Κι όμως, κανείς δε σκέφτηκε ότι εξαφανίζουμε ένα κομμάτι από την ιστορία της πόλης χωρίς ουσιαστικό λόγο. Κι αυτό, διότι κάλλιστα θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε έναν πολυχώρο πολιτισμού, δίπλα από έναν άλλον ανάλογο. Οι δικαιολογίες για την πρόσβαση είναι αστείες. Με την ευκαιρία, ξεφυλλίζοντας προχθές το καταπληκτικό -από κάθε άποψη- βιβλίο που υπογράφουν η Αναστασία Μηλίτση- Νίκα και η Χριστίνα Θεοφιλοπούλου- Στεφανούρη, με τίτλο "Καλαμάτα 1830-1940", διαπιστώσαμε ότι γύρω από την πλατεία της Υπαπαντής και μέχρι το ύψος του Κάστρου έχει γραφτεί σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της πόλης. Στους χώρους της υπήρξε τζαμί- τυπογραφείο, ο ναός του Αγίου Γεωργίου, πρώτος μητροπολιτικός ναός, φυλακές, στρατώνες, σχολεία, σπίτια προυχόντων της εποχής. Αυτή η ανεκτίμητη κληρονομιά δε θα μπορούσε να φιλοξενηθεί στο κτήριο Σπυρίδη, αντί να γίνει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων ή, απλώς, πλίνθοι και κέραμοι; Ακόμα περισσότερο, το συγκεκριμένο κτήριο θα μπορούσε να φιλοξενήσει την ιστορία του λαδιού και της ελιάς, προϊόντων που καθόρισαν και συνεχίζουν να καθορίζουν την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή. Η ευκολία με την οποία γκρεμίζουμε το παρελθόν μας, μας προκαλεί, τουλάχιστον, ανησυχία.The Art Foundation Σε μια ανάλογη περίπτωση, σε ένα μικροσκοπικό δρομάκι στο Μοναστηράκι, στην Αθήνα, πλάι στην πολύβουη πλατεία της περιοχής και την κοσμοσυρροή των παλιατζίδικων στην πλατεία Αβησσυνίας, σε μια ξεχασμένη από το χρόνο συνοικία, βρίσκεται ο πολυχώρος Taf. Στα δωμάτια του σπιτιού που μετατράπηκε σε bar φιλοξενούνται εκθέσεις εικαστικών, ενώ στην αυλή σερβίρονται υπέροχα ποτά, cocktails και ελαφριά πιάτα με τους ήχους άλλοτε ζωντανής jazz κι άλλοτε soul από τα ηχεία του χώρου. Η αυλή του Taf θυμίζει έντονα παλιά γειτονιά και ταξιδεύει το μυαλό σε άλλες εποχές. του Αντώνη Πετρόγιαννη -  

*** ***Αρχοντικά σπίτια στην παλιά Καλαμάτα... (φωτογραφίες) 

 
 

 Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης Ο φωτογραφικός μας φακός συνεχίζει την ενημερωτική του ξενάγηση στους φίλους αναγνώστες και θιασώτες της παλιάς Καλαμάτας. Σήμερα επέλεξε μια σειρά φωτογραφιών της παλιάς Καλαμάτας που δείχνουν σπίτια αρχοντικών οικογενειών του τόπου μας και που εκτοπίστηκαν ανεπιστρεπτί. Η εξέλιξη και η ελπίδα μιας καλύτερης διαβίωσης παρέδωσαν όλα αυτά τα ωραία κτήρια στα σίδερα και τα τσιμέντα των σημερινών πολυκατοικιών. Τα κτήρια που ζωντανεύει ο φωτογραφικός μας ξεναγός αποτελούν πλέον παρελθόν για την πόλη μας. Όμως, δεν παύουν να είναι μια ιστορική πληροφόρηση – κυρίως στους νεότερους – για την όψη της παλιάς μας Καλαμάτας. Λεωφόρος σιδηροδρομικού σταθμού και Αντωνοπούλου γωνία. Αυτό ήταν ένα υπέροχο αρχοντικό που ανήκε στην οικογένεια Δουράκη. Κάτω ήταν το φωτογραφείο «Αγγελικού» και επάνω έμενε η οικογένεια Καψαλιάρη. Σήμερα εκεί στεγάζονται: κάτω το φαρμακείο Παναγάκη, επάνω τα γραφεία του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου και άλλα πολλά γραφεία (Αρχείο Β. Μανιάτη) Αυτή η πλατεία, πριν από 70 χρόνια, ονομαζόταν πλατεία «Λαϊκής Βιβλιοθήκης». Παραπλεύρως εικονίζεται ο χειμερινός κινηματογράφος «Έσπερος» του Διον. Αγγελόπουλου. Πλάι, το πρακτορείο ταξιδίων Μασουρίδη. Μετά το σπίτι του στρατηγού Φραγγιά. Στη συνέχεια το κτήριο που στέγαζε: κάτω τα κρεβάτια Πολιτάκη και επάνω το ιατρείο του Φασσέα. Ακολουθεί η Τράπεζα Ελλάδος κ.ά. (Αρχείο Β. Μανιάτη) Οδός Σιδηροδρομικού Σταθμού. Ξενοδοχείο Ύπνου «Η Μεγάλη Βρετανία» που κτίστηκε το 1926 από τον Ιωάννη Λίβα, προερχόμενο από την Αμερική. Το ξενοδοχείο γνώρισε μεγάλες δόξες, καθώς και η μπυραρία που είχε στο ισόγειο, με το όνομα «Του Τζίμη». Ο μπάρμπα – Γιάννης Λίβας είχε πέντε παιδιά. Ερχόμενος στην Ελλάδα πάντρεψε τις δύο του κόρες. Την Ισμήνη με το γιατρό καρδιολόγο Κατσίβα και την Αθανασία με τον Θεόδωρο Μουτεβελή, γνωστό σ’ όλους τους Καλαματιανούς μαέστρο της Χορωδίας της Υπαπαντής. Ο Μουτεβελής διατήρησε το ξενοδοχείο μέχρι το 1986, αλλά οι τότε καταστροφικοί σεισμοί προξένησαν μεγάλες ζημιές στο κτήριο. Απέκτησε και ένα γιο τον Ανδρέα. Σήμερα το κτήριο έχει μεταμορφωθεί σε ένα μεγάλο συγκρότημα που αποτελείται από πολλά καταστήματα και ένα πλήθος ιατρείων. Παραπλεύρως του ιστορικού αυτού ξενοδοχείου εικονίζεται κι άλλο μικρό ξενοδοχείο. Αυτό ήταν «Ο Λευκός Οίκος» του Ξανθάκη (Αρχείο Β. Μανιάτη) Ιστορική φωτογραφία της βορινής πλευράς της πλατείας «Τζαννή». Στη γωνία η πολυκατοικία «Γιατζόγλου» και δεξιότερα το βενζινάδικο του Κώστα Τσάκωνα, το κουρείο Κρανιδιώτη και στη γωνία τα παπούτσια «ΕΤΟΥΑΛ». Σήμερα: τηλεφωνία WIND, διάφορα καταστήματα και στη γωνία το «Πι και Φι». Επάνω από τα κτήρια εικονίζεται η διαφήμιση του Κώστα Παπαδημητρίου, για το κρασί “Messina” (Αρχείο Β. Μανιάτη) Μια ιστορική φωτογραφία του 1930. Καλαματιανή συγκέντρωση μπροστά απ’ το χειμερινό «Τριανόν». Προφανώς πρόκειται περί ομιλίας πολιτικού (Αρχείο Β. Μανιάτη) -

***
 
 

 ***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   2014   : 
~ Άρωμα  ενημέρωσης   Δευτέρα  01  Δεκεμβρίου  2014   : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/12/01-2014.html  ,.-
~ Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Δευτέρα 01  Δεκέμβριος  2014 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/12/01-2014.html ,
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  02  Δεκεμβρίου  2014  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/12/02-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  02  Δεκεμβρίου  2014 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/12/02-2014.html ,.-
~ Άρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  03  Δεκεμβρίου  2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/12/03-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  04  Δεκεμβρίου  2014  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/12/04-2014.html ,.-
~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη 04/12/2014    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/12/6-1-0-17-0-0-0-4-38-43-68-61-1-0-14-2-1_4.html ,
~ Άρωμα  στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Παρασκευή  05  Δεκεμβρίου  2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/12/05-2014.html ,.-
~ Επιλογές  Θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή  05/12/2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/12/05122014.html ,.-
~ Άρωμα  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  06/12/2014   ; http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/12/06122014.html ,.-
~ Αθλητικό  Σάββατο-Κύριακο 06 και 07 Δεκεμβρίου    2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/12/06-07-2014.html ,.-
~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  08/12/2014  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/12/08122014.html ,.-
~ Εκδηλώσεις  εκδρομές  Διαδρομές Άρωμα  Ελλάδας  08/12/2014 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/12/08122014.html .-
 ~ Επικαιρότητα  Ειδήσεις  Ενημέρωση  Τρίτη  09/12/2014 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/12/09122014.html ,.-
~ Επικαιρότητα  Ειδήσεις  Ενημέρωση  Τετάρτη  10/12/2014 : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/12/10122014.html ,.-
~ Επιλογές Πλάκα -Θησείο -Αρχαιολογικός χώρος Αθήνα από τα παλιά  Πέμπτη 11/12/2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/12/11122014.html ,
Επιλογές Θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος ΑΘΗΝΑ  11/12/2014 http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/12/11122014.html
~ Επιλογές Πλάκα -Θησείο -Αρχαιολογικός χώρος Αθήνα από τα παλιά  Πέμπτη 11/12/2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/12/11122014.html ,
~ Επικαιρότητα  Ειδήσεις  Ενημέρωση  Πέμπτη  11/12/2014  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/12/11122014.html ,.-
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  12 /12 / 2014  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/12/12-12-2014.html ,.-
~ Επιλογή  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή  12 /12 /2014  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/12/12-12-2014.html ,.-
~ Επικαιρότητα  Ειδήσεις  Ενημέρωση  Σάββατο  13/12/2014 :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/12/13122014.html ,.-
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 13 και 14 Δεκεμβρίου 2014   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/12/13-14.html ,.-
~ Επικαιρότητα Ειδήσεις Ενημέρωση Κυριακή 14/12/2014  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/12/14122014.html ,.-
~  Επικαιρότητα Ειδήσεις Ενημέρωση Δευτέρα  15/12/2014: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/12/15122014.html .-
~ ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ  με Ειδήσεις Δευτέρα  14/12/2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/12/14122014.html .-
~ Επικαιρότητα Ειδήσεις Ενημέρωση   16/12/2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/12/16122014.html ,.-
Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος ΚΑΛΑΜΑΤΑ    Τρίτη  16/12/2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/12/16122014.html ,.-

 * **  ΕΠΙΛΟΓΕΣ- ΔΙΑΛΟΓΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ :
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/06/01-2014.html , Ανθολόγιο Γράφοντας Αντιγράφοντας , Κυριακή 01 Ιουνίου 2014.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/06/02062014.html , Επιλογές  Διαλέγοντας  και  Γράφοντας  02/06/2014 .-   
 ~  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/16-2014.html , ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ  ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ  Δευτέρα  16  Ιουνίου  2014 .-
 ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/2014-23-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ ποδοσφαίρου ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ 2014 23 Ιουνίου 2014.-
~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/06/2014-24-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ 2014 24  Ιουνίου  2014 . 

  ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/2014-25-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ 2014 , Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014.-
 ~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/06/27-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ και οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014 .-
 ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/06/28-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ - Η  Ιστορία Κυπέλλου Παγκοσμίου  Ποδοσφαίρου  Σάββατο 28 Ιουλίου  2014 .-
 ~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html , Επιλογές Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
~ Επιλογές  Τετάρτη  16  Ιουλίου  2014  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/07/16-2014.html 
~  ΕΠΙΛΟΓΕΣ Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 :    http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,.-
~** ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ και  ΜΟΝΑΧΟΙ από το Αρφαρά  Μεσσηνίας  Πέμπτη 24  Ιουλίου  2014  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/24-2014.html
~   Επιλογές  Θεμάτων  Παρασκευή  01  Αυγούστου  2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/08/01-2014.html ,

~ Επιλογές Θεμάτων Κυριακή 03 Αυγούστου 2014 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/03-2014.html , .-
~ Επιλογές Θεμάτων Τρίτη 19 Αυγούστου 2014   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/19-2014.html ,.-   
~  Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.- 
~ Επιλογές - Διαλογές αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014    : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.- 
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τρίτη  09  Σεπτεμβρίου  2014 :  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/09-2014.html ,.- 
~   Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html,.--

~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων  Τετάρτη  10  Σεπτεμβρίου  2014  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html , .-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων  Παρασκευή  12 Σεπτεμβρίου  2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/09/12-2014.html ,.-
~  ΕΠΙΛΟΓΕΣ Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 :    http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,.-
 ~Επιλογές  -Διαλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
~ Επιλογές θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html 
~Επιλογές  Θεμάτων  Δευτέρα  22  Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/22-2014.html ,.-
~ Επιλογές  Θεμάτων  Πέμπτη  25  Σεπτεμβρίου  2014 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/25-2014.html 
Ο  Οδοντίατρος σας  ενημερώνει , Παρασκευή 26  Σεπτεμβρίου  2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/26-2014.html , .-
~Επιλογές αναρτήσεων  Δευτέρα  29 Σεπτεμβρίου  2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/29-2014.html ,.-              
~ Επιλογές   θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος Πέμπτη  02  Οκτωβρίου  2014  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/10/02-2014.html ,.-  
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ   Αναρτήσεων  Σάββατο  04  Οκτωβρίου  2014     : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/04-2014.html .-
~1 ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Αναρτήσεων  θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Κυριακή  05 Οκτωβρίου  2014  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/10/05-2014.html .-
~  Επιλογές  Θεμάτων  , Αυτοάμυνα   Δευτέρα 06  Οκτωβρίου  2014     : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/10/06-2014.html   
~ Επιλογές αναρτήσεων  Τρίτη  07  Οκτωβρίου  2014   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/10/07-2014.html , .-
~ 1 Επιλογές  αναρτήσεων ενδιαφέροντων θεμάτων  Τετάρτη 08  Οκτωβρίου  2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/10/08-2014.html .~
~ Επιλογές αναρτήσεων ποικίλου ενδιαφέροντος Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2014  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/10/09-2014.html .-   
~Επιλογές  Αναρτήσεων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή  10  Οκτωβρίου  2014     :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/10/10-2014.html .-  
~Επιλογές  αναρτήσεων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Σάββατο  11  Οκτωβρίου  2014  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/10/11-2014.html .-
~ Επιλογές  αναρτήσεων Δευτέρα  20  Οκτωβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/20-2014.html ,.-
~Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  21  Οκτωβρίου  2014   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/10/21-2014.html ,.-

 ~  Επιλογές  Θεμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος Πέμπτη 30 Οκτωβρίου  2014  :    http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/10/30-2014.html  .- 
~  Επιλογές  όμορφων θεμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος Παρασκευή 31 Οκτωβρίου  2014  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/10/31-2014.html .-
~  Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  :
Σάββατο  01 Νοεμβρίου  2014
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/11/01-2014.html , .-

~  Επιλογές  Θεμάτων  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Νοεμβρίου  2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/11/04-2014.html ,.-
~ Επιλογές Θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος   Τετάρτη   05  Νοεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/05-2014.html ,.-
~  Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος   Πέμπτη 06  Νοεμβρίου  2014    : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/06-2014.html ,.-
~Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος   Δευτέρα  10  Νοεμβρίου  2014  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/11/10-2014.html .-
~ Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Τρίτη  11 Νοεμβρίου  2014  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/11/11-2014.html .~ 
~ Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου ενδιαφέροντος Πέμπτη  13  Νοεμβρίου  2014 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/13-2014.html ,.-
~Επιλογές   Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος   Παρασκευή  14  Νοεμβρίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/11/14-2014.html ,.- 
~  Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Δευτέρα  17  Νοεμβρίου  2014   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/11/17-2014.html ,.-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  , Τρίτη  18  Νοεμβρίου  2014   :  ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ  ...Ελληνική   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/11/18-2014.html  ,.-
~  Επιλογή  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Τρίτη  18  Νοεμβρίου  2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/18-2014.html ,.-
 ~ Επιλογές Θεμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος  Δευτέρα  24  Νοεμβρίου  2014  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/24-2014.html ,.-
  ~ Επιλογές  Θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή  05/12/2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/12/05122014.html ,.-
~ Επιλογές Πλάκα -Θησείο -Αρχαιολογικός χώρος Αθήνα από τα παλιά  Πέμπτη 11/12/2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/12/11122014.html ,
~ Επιλογές Πλάκα -Θησείο -Αρχαιολογικός χώρος Αθήνα από τα παλιά  Πέμπτη 11/12/2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/12/11122014.html ,
Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος ΚΑΛΑΜΑΤΑ    Τρίτη  16/12/2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/12/16122014.html ,.-

 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: