Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 02 Ιουνίου 2014

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  02  Ιουνίου  2014  :


***  Μεσσηνιακά  και  άλλα  :

***  Η Μεσσήνη πάει… Εκλογοδικείο          
            
Το δρόμο προς το Εκλογοδικείο δείχνει καθαρά πλέον η επανακαταμέτρηση που συνεχίζεται αύριο και την Τρίτη στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας για τα αποτελέσματα στο Δήμο Μεσσήνης.
Με την πρώτη ημέρα να φέρνει περισσότερα χαμόγελα στο στρατόπεδο του δημάρχου Μεσσήνης, Στάθη Αναστασόπουλου και τη χθεσινή να δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στο στρατόπεδο του κ. Τσώνη, η επανακαταμέτρηση έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στα μισά εκλογικά τμήματα του καλλικράτειου Δήμου Μεσσήνης, ενώ απομένουν άλλα τόσα.
Χθες η επανακαταμέτρηση καταλόγισε μία ψήφο υπέρ του κ. Τσώνη και με δήλωσή του αργά το μεσημέρι ζήτησε από το δικαστήριο να τον ανακηρύξει δήμαρχο.
Ειδικότερα, στη δήλωσή του αναφέρει: «Κατά τη δεύτερη μέρα της επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων του Δήμου Μεσσήνης στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, διαπιστώθηκε ότι ένα ψηφοδέλτιο του κ. Γιώργου Τσώνη κακώς είχε προσμετρηθεί στη δύναμη του Στάθη Αναστασόπουλου.
Ειδικότερα, στο 223ο Εκλογικό Τμήμα του Δήμου Μεσσήνης, το υπ’ αριθμ. 33 ψηφοδέλτιο που ανήκε στο συνδυασμό του Γ. Τσώνη, είχε προσμετρηθεί υπέρ του κ. Στάθη Αναστασόπουλου. Ως εκ τούτου -πέρα από τα αιτήματα ακυρώσεων ή προσμετρήσεων ψηφοδελτίων που έχουν ζητηθεί από τους δικηγόρους και των δύο πλευρών κατά τη διήμερη διαδικασία- διαπιστώθηκε ότι έχει αφαιρεθεί ένα ψηφοδέλτιο από το συνδυασμό του κ. Γ. Τσώνη κι έχει προσμετρηθεί σε αυτόν του κ. Αναστασόπουλου. Έτσι, με την αφαίρεση ενός ψηφοδελτίου από το συνδυασμό του κ. Αναστασόπουλου και την κατακύρωσή του υπέρ του κ. Τσώνη, ο τελευταίος προηγείται με ένα ψηφοδέλτιο.
Όπως ο κ. Τσώνης δήλωσε το μεσημέρι, μετά την εξέλιξη της δεύτερης ημέρας της επανακαταμέτρησης, το Δικαστήριο θα πρέπει να τον ανακηρύξει δήμαρχο Μεσσήνης».
  Κυλιόμενο αποτέλεσμα
Επίσης, κατά τη χθεσινή διαδικασία υπήρξε ισχυρή αμφισβήτηση και για ψηφοδέλτια που έχουν χαρακτηρισθεί έγκυρα ή άκυρα, ενώ είναι σίγουρο ότι θα κατατεθούν ενστάσεις και από τις δύο πλευρές. Για παράδειγμα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο είναι αυτό που θα αποφασίσει αν είναι έγκυρο, όπως έχει καταμετρηθεί, ψηφοδέλτιο υπέρ του κ. Τσώνη, που φέρει πάνω από 10 σταυρούς προτίμησης, όταν κατά την εκλογική διαδικασία της β΄ Κυριακής δεν μπαίνει σταυρός.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη ημέρα της επανακαταμέτρησης υπήρξε διαφοροποίηση σε τρία τουλάχιστον ψηφοδέλτια, τα οποία λειτουργούν υπέρ του κ. Αναστασόπουλου.   Β.Β.

*** Όταν η βαρεμάρα ξεπερνά κάθε όριο      
   
Η φωτογραφία είναι από κάδο-πηγάδι στην οδό Σταδίου. Απέξω, όπως φαίνεται, είναι κουτιά και μια σακούλα γεμάτη σκουπίδια. Ανοίγοντας, όμως, το καπάκι του κάδου, βλέπουμε ότι αυτός είναι άδειος.
Τόσο κουραστικό είναι να ανοίξεις ένα καπάκι ή τόσο πολύ σιχαίνεται ο συνδημότης μας;  Π.Μπ. 

 *** Μηχανή προκάλεσε φθορές σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)          
     
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στην οδό Μητρ. Μελετίου λίγο πριν τη διασταύρωση της με την Υπαπαντής. Μηχανάκι που οδηγούσε ένας άνδρας γύρω στα 50 , έφυγε από την πορεία του και έπεσε πάνω σε παρκαρισμένα οχήματα, προκαλώντας σε αυτά αρκετές φθορές. Ο άνδρας που οδηγούσε τη μηχανή έπεσε στην άσφαλτο. Στο σημείο έσπευσε αμέσως ασθενοφόρο , όμως τελικά, δεν χρειάστηκε η διακομιδή του  τραυματία στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Όπως διαπιστώθηκε από έλεγχο της αστυνομίας, ο οδηγός της δικύκλου , τα  είχε «τσούξει» λίγο παραπάνω…

 ***  28 εκατ. άνθρωποι με εμπειρία καρκίνου γιορτάζουν και φωνάζουν σήμερα «Ξαναρχι-ΖΩ»!        
   
Για αρκετούς η σημερινή μέρα μπορεί να μην έχει καμία ιδιαιτερότητα, ενώ η πλειοψηφία σίγουρα δε γνωρίζει – μέσα στις εκατοντάδες που υπάρχουν – ποια Παγκόσμια Ημέρα γιορτάζουμε.
Όμως, 28.000.000 συνάνθρωποί μας γιορτάζουν σήμερα μια πολύ ξεχωριστή ημέρα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Είναι οι επιζώντες του καρκίνου σε όλο τον κόσμο.
Κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου γιορτάζεται σ’ όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου.
Στη Μεσσηνία, ένας δραστήριος Σύλλογος, με μόλις 2,5 χρόνια ενεργής ζωής, τιμά τους ανθρώπους με εμπειρία καρκίνου και τους δίνει ένα ισχυρό μήνυμα με τον τίτλο του: «Ξαναρχι – ΖΩ». Τους δίνει το κίνητρο, ότι ο καρκίνος μπορεί απλώς να μηδενίσει το κοντέρ για ένα νέο και πιο δυνατό ξεκίνημα.
Αναφερόμενη στο Σύλλογο, η πρόεδρός του Ιωάννα Κοντομηνά – Ψαρρέα μιλά για την ξεχωριστή αυτή Παγκόσμια Ημέρα και τις δράσεις του. Ένα από τα βασικά του αιτήματα είναι η ίδρυση Ογκολογικής Μονάδας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ώστε οι άνθρωποι που δίνουν την προσωπική τους μάχη με τον καρκίνο να μην έχουν να αντιμετωπίσουν ταλαιπωρίες με μετακινήσεις και υπέρογκο κόστος.
Η αναγκαιότητα διορισμού ογκολόγου στο νοσοκομείο γίνεται επιτακτικότερη και από το γεγονός ότι τα στοιχεία από το Αιματολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Καλαμάτας δείχνουν μεγάλη αύξηση των συνανθρώπων μας που κάνουν χημειοθεραπείες. Από 1.261 άτομα το 2002, σε 2.337 το 2013.
  -Μια πολύ ξεχωριστή ημέρα η σημερινή για όλους τους ανθρώπους με εμπειρία καρκίνου, είτε τη βίωσαν οι ίδιοι είτε κάποιο δικό τους άτομο.
Η ημέρα αυτή ξεκίνησε ως ετήσια εθνική εορτή στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Στη συνέχεια διαδόθηκε σ' όλο τον κόσμο, με τη συμμετοχή και άλλων χωρών, ως μια γιορτή της Ζωής. 28.000.000 επιζώντες του καρκίνου σ’ όλο τον κόσμο γιορτάζουν αυτή τη μέρα τη δική τους νίκη στη ζωή. Οι συμμετέχοντες σ’ αυτές τις συμβολικές εκδηλώσεις θέλουν να δείξουν στο ευρύ κοινό ότι η ζωή συνεχίζεται μετά τη διάγνωση του καρκίνου, και μπορεί να είναι πιο παραγωγική και δημιουργική.
Στόχος της παγκόσμιας ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τον καρκίνο, η απομυθοποίησή του ως θανατηφόρας νόσου και, τέλος, να είναι μια πηγή έμπνευσης, ελπίδας, αισιοδοξίας, στάσης ζωής, δύναμης για όσους ανθρώπους εμπλέκονται με τον καρκίνο.
Η παγκόσμια ημέρα δεν απευθύνεται μόνο στους ασθενείς, αλλά και στο οικείο περιβάλλον, στους επαγγελματίες υγείας, στους ειδικούς ψυχικής υγείας, αλλά και στο ευρύ κοινό που δεν εμπλέκεται με τον καρκίνο.
Είναι γεγονός ότι η αύξηση της νοσηρότητας από διάφορες μορφές καρκίνου, η έγκαιρη διάγνωση, η θεραπεία με νέες βελτιωμένες μεθόδους και φάρμακα, η αύξηση του προσδοκίμου ορίου ηλικίας και η δημογραφική γήρανση συντελούν στην αύξηση αυτής της πολυπληθούς πληθυσμιακής ομάδας που ονομάζεται επιζώντες από τον καρκίνο.
Η υγεία των ατόμων αυτών μπορεί να έχει περισσότερο ή λιγότερο αποκατασταθεί, μπορεί να θεωρούνται αποθεραπευμένοι ή ακόμα και σε ύφεση, μπορεί να μην έχουν θεραπευτεί τελείως και να αντιμετωπίζουν τον καρκίνο τους ως μια χρόνια ασθένεια, αλλά δεν παύει να είναι μια «ευαίσθητη» από άποψη υγείας ομάδα πληθυσμού, που απαιτεί τακτικούς περιοδικούς επανελέγχους.
  -Είστε ένας μικρός – ηλικιακά - Σύλλογος, που όμως έχει κάνει ήδη έντονη την παρουσία του.
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2009 από την καθηγήτρια Γαλλικών και ψυχοθεραπεύτρια, Εύα Κουτσαβδή. Όταν η Εύα «έφυγε», ο Σύλλογος ατόνησε για λίγο καιρό, για να επιστρέψουμε δυναμικά από τον Ιούλιο του 2012.
Αυτή τη στιγμή τα μέλη μας είναι περίπου 230, τακτικά και αρωγά. Τα τακτικά είμαστε οι άνθρωποι με εμπειρία καρκίνου και τα αρωγά είναι εθελοντές, ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι που θέλουν να μας βοηθήσουν.
Βασικός σκοπός είναι να βοηθήσουμε ανθρώπους που είτε βρίσκονται στη διαδικασία των θεραπειών είτε τις έχουν ξεπεράσει. Μόνιμος στόχος μας, βέβαια, είναι να ξεπερασθεί το ταμπού του καρκίνου. Δεν είναι ούτε κακιά αρρώστια ούτε επάρατη νόσος. Προσωπικά, νιώθω προσβεβλημένη κάποιες φορές όταν χαρακτηρίζουν έτσι τον καρκίνο. Είμαστε άνθρωποι που περάσαμε μέσα από μια εμπειρία και πάμε παρακάτω, βλέποντας τη ζωή με περισσότερη αισιοδοξία. Σύνθημά μας είναι ότι ο καρκίνος δεν αποτελεί απαραίτητα το τέλος, αλλά μπορεί να γίνει η αρχή, για μια πιο αισιόδοξη ματιά της ζωής μας, να αλλάξουμε σελίδα.
  -Τι μπορεί να προσφέρει ο Σύλλογος σε ένα τακτικό μέλος;
Πρώτα απ’ όλα ένα πολύ φιλικό περιβάλλον και ανθρώπους που θα τον αγκαλιάσουν και θα τον ακούσουν. Θα γνωρίσει ανθρώπους που έχουν βγει νικητές μέσα από τον καρκίνο και θα πάρει εμπειρίες από αυτό.
Επίσης, έχουμε δύο εθελοντές ψυχοθεραπευτές, τον Σπύρο Παπατριανταφύλλου και τη Λένα Γιαννακοπούλου, που έρχονται μια φορά το μήνα από την Αθήνα και μιλούν με τις ομάδες μας.
Το Κέντρο Γιόγκα «Namaste» μας έχει παραχωρήσει δωρεάν μαθήματα γιόγκα για τα τακτικά μέλη μια φορά την εβδομάδα, η Χριστίνα Ασημακοπούλου μάς μαθαίνει χορό (σε τακτικά και αρωγά μέλη) και η κα Ποθουλάκη Ελευθερία έχει αναλάβει την ομάδα για γυμναστική.
Τέλος, η κοινωνική μας λειτουργός, η κα Μαρία Κελεπούρη, η οποία λειτουργεί ως «Κέντρο Υποδοχής» του Συλλόγου μας.
  -Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι του «Ξαναρχί-ΖΩ»;
Κατ’ αρχάς θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο όσο γίνεται περισσότερο και να προχωρήσουμε σε όσες περισσότερες συνεργασίες μπορούμε με τους τοπικούς Συλλόγους, για να μας γνωρίσουν καλύτερα.
Ο μεγάλος μας στόχος, όμως, είναι η δημιουργία Ογκολογικής Μονάδας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Έχουμε ήδη συναντηθεί για το θέμα αυτό με το διοικητή του νοσοκομείου κ. Μπέζο. Όπως είπε, υπάρχουν αρκετά κενά ιατρών στο νοσοκομείο, αλλά δεν το απέκλεισε.
Μπορεί κάποιες άλλες ειδικότητες ιατρών που λείπουν από το νοσοκομεία μας να κρίνονται περισσότερο απαραίτητες για την πλειοψηφία του κόσμου, όμως ο ογκολόγος είναι εξίσου σημαντικός για μια μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας που η οικονομική κρίση εξαθλιώνει στη μάχη που έχουν ξεκινήσει με τον καρκίνο και η μετακίνηση σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα πολλές φορές είναι και οικονομικά και σωματικά πολύ επώδυνη.
Επίσης, κι εμείς που έχουμε βγει νικητές από αυτή τη μάχη πρέπει να βρισκόμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση, με τακτικές εξετάσεις από τον ογκολόγο μας. Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Πανελλαδικές εξετάσεις 2014: Με αρχαία και μαθηματικά κατεύθυνσης η συνέχεια (θέματα και απαντήσεις)         
   
Συνέχεια των πανελληνίων σήμερα και οι μαθητές της τρίτης λυκείου έχουν να βρουν απαντήσεις στα μαθηματικά και τα αρχαία.
  Θέματα και απαντήσεις
Αρχαία Ελληνικά ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Μαθηματικά ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 

*** Το Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας κέρδισε το στοίχημα χθες βράδυ (φωτογραφίες και βίντεο)         
     
 
 
Από νωρίς το απόγευμα ο κόσμος ξεκίνησε να φθάνει στο Ιστορικό Κέντρο, την αρχή έκαναν τα καταστήματα του πεζόδρομου της Αμφείας όπου διοργάνωσαν το 1ο φεστιβάλ μπύρας, εκεί ο κόσμος είχε την ευκαιρία να παίξει παιχνίδια και φυσικά να πιεί ατελείωτη μπύρα.
Τη σκυτάλη πήραν λίγο μετά τις 21:30 τα καταστήματα των Παπλωματάδικων όπου η μπάντα Melios Balkana Mama κατάφερε να ξεσηκώσει τον κόσμο, την αγάπη τους για την πόλη μας δεν έκρυψαν και 3 από τα μέλη της μπάντας (Παναγιώτης και Μυρτώ Καμβυσίδη και Γιώργος Κάστανος) που είναι από την πόλη μας.
Το ραντεβού για το επόμενο φεστιβάλ στην Πλατεία Αμφείας είναι για το Σεπτέμβριο
Video:  1ο.- http://youtu.be/RSOfPWorr84  .,
 
***  Bloomberg: Μήνυμα αισιοδοξίας από Μεσσηνιακή επιχείρηση
 Τα προϊόντα Παπαδημητρίου κερδίζουν το στοίχημα Συνέπεια, επιχειρηματικό ήθος, εργασιακή ηθική, έμφαση στην ποιότητα, εξωστρέφεια. Όλα αυτά δε φτάνουν για να πετύχει μια επιχείρηση; Η απάντηση είναι σίγουρα θετική, αν και όλα τα παραπάνω δεν είθισται να παρουσιάζονται σε ελληνικές εταιρείες. Βέβαια, υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις. Μία από αυτές είναι η επιχείρηση «Παπαδημητρίου», πασίγνωστη βέβαια σε μας για τα προϊόντα της, αλλά, όπως φαίνεται, εβδομάδα με την εβδομάδα κερδίζει όλο και περισσότερο την εκτίμηση ξένων καταναλωτών. Μάλιστα, στη σημασία που έχουν τα αγροτικά προϊόντα για τις εξαγωγές και την ανάκαμψη της οικονομίας αναφέρθηκε τελευταία εκτενές ρεπορτάζ του Bloomberg. Σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο, καταγράφεται η κόπωση που παρατηρείται στον τομέα των εξαγωγών, που ως σύνολο σημειώνουν οριακή πτώση το 2013. Αντίθετα, οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων κινήθηκαν ανοδικά με ποσοστό 3,5%, φτάνοντας τα 4,75 δισ. ευρώ ή 17% του συνόλου. Από τις εταιρείες που αναφέρει το παγκόσμιο πρακτορείο ειδήσεων είναι και της οικογένειας Παπαδημητρίου. Παρότι η εγχώρια αγορά έχει επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα, η στόχευση είναι στο εξωτερικό, λέει από την πλευρά του ο Χρήστος Παπαδημητρίου της επιχείρησης, που ειδικεύεται στο βαλσαμικό ξίδι. Η μεσσηνιακή εταιρεία, η πρώτη που παρήγαγε βαλσαμικό ξίδι στην Ελλάδα, όχι μόνο αντέχει στην κρίση, αλλά διευρύνει τις εξαγωγές της. Στην Αυστραλία, αποτελεί το τρίτο σε πωλήσεις βαλσαμικό ξίδι, έχει σταθερούς πελάτες από τον Καναδά ως την Ιαπωνία και τη Νότια Αφρική, ενώ φιγουράρει στα καλύτερα ντελικατέσεν του κόσμου. Η «Παπαδημητρίου», με έδρα την Καλαμάτα, αντιστέκεται στην κρίση, καθώς έχει κυρίως εξαγωγικό προφίλ, διακινώντας τα προϊόντα της (βαλσαμικό ξίδι, μουστάρδα, σταφίδα και αποξηραμένα φρούτα) σε 28 χώρες. Η εταιρεία παράγει ετησίως 2.400.000 φιάλες βαλσαμικού ξιδιού. Στόχος είναι να διεισδύσει περαιτέρω στο αεροπορικό κέτερινγκ και να παράγει νέα προϊόντα. Η αναγνώριση του βαλσαμικού ξιδιού Παπαδημητρίου και στο εξωτερικό, κερδίζοντας μάλιστα μερίδια αγοράς από το ιταλικό, που αποτελεί το μεγάλο ανταγωνιστή, οφείλεται, σύμφωνα με τον επιχειρηματία, στο ότι προέρχεται από την κορινθιακή σταφίδα. Οι αναφορές του Bloomberg είναι μόνον ενδεικτικές μιας συνολικότερης τάσης που ξεκίνησε στα πρώτα χρόνια της κρίσης, μεγεθύνθηκε στη διάρκειά της και, απ’ ό,τι φαίνεται, τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από το γενικότερο ισοπεδωτικό κλίμα που κυριαρχεί στην ελληνική αγορά. Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης - 
 
***   Καταγγελίες για την προεκλογική τακτική της Δημοτικής Αρχής         
           
Ο δήμαρχος Παν. Νίκας κάλεσε όποιον έχει στοιχεία να τα στείλει στον εισαγγελέα
Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στο Δήμο Καλαμάτας δεν ήταν δυνατό να αφήσει ανεπηρέαστη την πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Έτσι, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θόδωρος Μπρεδήμας, προχώρησε σε μια σειρά καταγγελιών για τον τρόπο και το ύφος άσκησης της εξουσίας της Δημοτικής Αρχής, ακόμα και λίγο πριν οι δημότες προσέλθουν στην κάλπη.
Όπως επισήμανε και παρά το γεγονός ότι για τις διάφορες τσιμεντοστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις που γίνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Δήμος έλαβε δάνειο 300.000 ευρώ, δεν ωφελήθηκε κατά κύριο λόγο το σύνολο των δημοτών, αλλά «φίλοι» και «γνωστοί» της Δημοτικής Αρχής. Μάλιστα, ο κ. Μπρεδήμας ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο όλα τα στοιχεία του φακέλου του έργου, προκειμένου να  διερευνηθεί το γεγονός.
Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής της «Αλλαγής για το Δήμο Καλαμάτας» ζήτησε στοιχεία για το σύνολο των μεταδημοτεύσεων που έγιναν, από τη στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες ότι το φαινόμενο έλαβε ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις και χρησιμοποιήθηκε από άτομα προσκείμενα στη Δημοτική Αρχή.
Επίσης, κατήγγειλε ότι στον τοπικό συνδυασμό της πλειοψηφίας στη Θουρία ήταν υποψήφιος στρατιωτικός, γεγονός που παραβαίνει το σχετικό νόμο.
Τέλος, κατήγγειλε τόσο τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας σε τμήμα του Ασπροχώματος όσο και αυτά που συνέβησαν μετεκλογικά στην Οικονομική Επιτροπή, με τη φραστική επίθεση που δέχτηκε μέλος της πλειοψηφίας από νεοεκλεγέντα συνάδελφό του.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παν. Νίκας δε στάθηκε στην ουσία των ερωτήσεων, αλλά αρκέστηκε να απαντήσει ότι, σε περίπτωση που υπάρχει κάτι παράνομο, που είναι σε γνώση της μειοψηφίας, τότε πρέπει να γίνει επίσημη καταγγελία σε αρμόδιο εισαγγελέα και  αρχές, ώστε να χυθεί άπλετο φως στις υποτιθέμενες παραβάσεις.
Ο δε αντιδήμαρχος Αθ. Ηλιόπουλος, δίνοντας νομική εξήγηση στο θέμα του υποψηφίου της Θουρίας, σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία από τη στιγμή που ήταν έφεδρος και όχι αξιωματικός, ενώ ο κ. Μπουζιάνης, αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, θέλησε να υποβαθμίσει το μετεκλογικό επεισόδιο με τον επιχειρηματία και νεοεκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη 
 
***  Αδιαφορία, ατιμωρησία και προβλήματα στο κέντρο της Καλαματας (φωτογραφίες)
 
 
ΗΜΙΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΕΣΤΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΣΤΗ ΣΙΔ. ΣΤΑΘΜΟΥΟργισμένοι οι κάτοικοι ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτραΤου Αντώνη Πετρόγιαννη Οι εκλογές στο Δήμο Καλαμάτας τελείωσαν, νικητές και ηττημένοι ελπίζουμε να πήραν τα μηνύματα που πρέπει και η ζωή μας επέστρεψε σε κανονικούς ρυθμούς. Κοινός παρονομαστής η καθημερινότητά μας, αυτά τα ιδιαίτερα στοιχεία που πιστοποιούν και αναδεικνύουν την παιδεία μας, τον καθρέφτη της κοινωνικής μας συμπεριφοράς. Είναι αδιανόητο να περιμένουμε από τους άλλους να αλλάξουν, όταν εμείς συμπεριφερόμαστε ανεύθυνα, χωρίς σεβασμό στο διπλανό μας, με αγένεια και απρέπεια, χωρίς αισθητική, χωρίς τα στοιχειώδη ψήγματα πολιτισμού. Ένα παράδειγμα από τα πολλά που υπάρχουν και αποδεικνύει τα αμέτρητα κακότροπα που κουβαλάμε, χωρίς να έχουμε διάθεση να τα εκριζώσουμε από τη ζωή μας, είναι αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στη Σιδηροδρομικού Σταθμού, στο κέντρο της Καλαμάτας. Εδώ και χρόνια χτίζεται μια οικοδομή, η οποία, πιθανόν λόγω της κρίσης, έχει μείνει γιαπί. Πλέον, ιδιαίτερα στην οδό Αντωνόπουλου, αποτελεί εστία μόλυνσης, αφού στον περίκλειστο χώρο υπάρχουν σκουπίδια, κουνούπια, έντονη μυρωδιά εξαιτίας «πολιτών» που τον χρησιμοποιούν ως δημόσιο ουρητήριο. Στο γύρω χώρο υπάρχουν καταστήματα τροφίμων, μικροβιολογικά κέντρα και είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος τους κινδύνους που κρύβονται. Πριν από ένα χρόνο οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν στη Δημοτική Αρχή, και κατάφεραν να πάρουν την... υπόσχεση του εργολάβου ότι ο χώρος θα καθαριστεί. Όμως, εις μάτην. Ο κύριος ξέχασε πολύ γρήγορα όσα είχε πει και η κατάσταση επιδεινώθηκε. Σήμερα, οι κάτοικοι συγκεντρώνουν υπογραφές, προκειμένου να σταλεί κείμενο διαμαρτυρίας προς κάθε αρμόδιο και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, αφού η Δημοτική Αρχή ψάχνει δικαιολογίες στους νόμους, δηλώνοντας αναρμόδια, ενώ ο εργολάβος υπόσχεται χωρίς αντίκρισμα. Μάλιστα, οι πολίτες δε ζητούν μόνο καθαρισμό του χώρου, αλλά απομάκρυνση των σκαλωσιών και, ει δυνατόν, την κατασκευή πεζοδρομίου. Τα παραπάνω είναι δείγμα συμπεριφοράς μιας κοινωνίας. Από κάποιους ίσως να εκλαμβάνονται ως «μικρής» πολιτισμικής και κοινωνικής εμβέλειας και σημασίας, φανερώνουν όμως παγιωμένες αντιλήψεις, νοοτροπίες και πρακτικές, οι οποίες, όχι μόνο δεν ανατρέπονται, αλλά ενισχύονται με ανοχή και ατιμωρησία. - 

***  Παραιτείται από τον θρόνο ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος
Παραιτείται από τον θρόνο ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος                                    
Την απόφαση του ισπανού βασιλιά Χουάν Κάρλος να παραιτηθεί από τον θρόνο ανακοίνωσε η Μαδρίτη. Η ισπανική κυβέρνηση αναφέρει ότι για να γίνει αυτό θα χρειαστεί συνταγματική τροποποίηση, μετά την οποία ο ισπανικός θρόνος θα περάσει στον πρίγκιπα Φελίπε. O Χουάν Κάρλος θα προχωρήσει ο ίδιος σε διάγγελμα εντός των επόμενων ωρών.

***  Οι Έλληνες φοιτητές που κατάφεραν να κερδίσουν τους φοιτητές του Χάρβαρντ είχαν άρωμα Καλαμάτας         
              
Μια είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου τις τελευταίες μέρες είναι η πρωτιά που κέρδισαν φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών σε ένα διαγωνισμό στον οποίο έλαβαν μέρος 117 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.
Στην ομάδα αυτή των φοιτητών συμμετείχαν τέσσερα άτομα, μαζί με κάποια ακόμα που βοήθησαν στην προετοιμασία. Ένας, μάλιστα, από τους τέσσερις φοιτητές είναι Καλαματιανός, ο Παναγιώτης Κυριακού.
Το «Θάρρος» μίλησε μαζί του για αυτή την εμπειρία, αλλά και για τα όνειρά του γενικότερα:
  -Μίλησέ μας για τη σχέση σου με την Καλαμάτα.
Η καταγωγή μου από την πλευρά της μητέρας μου είναι μεσσηνιακή: η γιαγιά μου είναι Καλαματιανή και ο παππούς μου κατάγεται από την Αρχαία Μεσσήνη (Μαυρομμάτι Ιθώμης). Από μικρός έρχομαι πάρα πολύ συχνά στην Καλαμάτα και, επομένως, έχω έναν ιδιαίτερο δεσμό με την πόλη.
  -Πώς και αποφασίσατε να συμμετάσχετε σε αυτό το διαγωνισμό;
Η ανακοίνωση του Τομέα Διεθνών Σπουδών της Σχολής μας σχετικά με το διαγωνισμό συνέπεσε με το κλείσιμο των πανεπιστημίων. Εφόσον, λοιπόν, δεν είχαμε κάτι παραγωγικότερο να κάνουμε εκείνο το διάστημα, αποφασίσαμε να δηλώσουμε συμμετοχή.
  -Πες μας λίγα λόγια για το διαγωνισμό,
Έπειτα και από τη σχετική ανακοίνωση, εμφανίστηκαν περίπου 20 ενδιαφερόμενοι φοιτητές στον Τομέα Διεθνών Σπουδών. Σε διάστημα ενός μήνα αποχώρησαν οι 15 λόγω φόρτου εργασίας, με αποτέλεσμα ο επιστημονικός επιβλέπων της ομάδας, κ. Αναστάσιος Γουργουρίνης, να αναγκαστεί να επιλέξει τους 4 από τους 5, που είναι και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός.
Η ομάδα, βοηθούμενη και απ’ τις προπτυχιακές φοιτήτριες - προπονήτριες Μαρία Κώτση, Κατερίνα Χαραρά και Κατερίνα Νικολάου, προετοιμάστηκε επί 4 μήνες, αρχικά για τη συγγραφή και κατάθεση των δικογράφων. Έπειτα διαγωνίστηκε στον ευρωπαϊκό προφορικό γύρο στην Πράγα, όπου και κατέλαβε την τρίτη θέση, προκρινόμενη με αυτό τον τρόπο στον παγκόσμιο γύρο. Εκεί, ανάμεσα σε άλλα 19 πανεπιστήμια και έπειτα από 2 προκριματικούς αγώνες, έναν προημιτελικό, έναν ημιτελικό, καθώς και την τελική αναμέτρηση απέναντι στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, κατέλαβε την πρώτη θέση.
  -Καταφέρατε την πρωτιά ανάμεσα σε 117 πανεπιστήμια, θεωρείς ότι η Νομική Αθηνών είναι πρώτη;
Η Σχολή μας τα τελευταία 4-5 χρόνια έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες σε πολλούς διαγωνισμούς εικονικής δίκης. Φαίνεται πως βγάζει πολύ καλούς δημόσιους ομιλητές, ενώ προάγει σε μεγάλο βαθμό και την ομαδικότητα. Εξοπλίζει, με λίγα λόγια, το φοιτητή με σημαντικά εφόδια, που δίνουν ένα προβάδισμα σε τέτοιους διαγωνισμούς έναντι κάποιων ξένων πανεπιστημίων.
  -Αυτή η νίκη βρήκε την αναγνώριση που της άξιζε;
Βρήκε την αναγνώριση που της άξιζε από τους ανθρώπους που πρέπει. Δηλαδή, οι δικαστές του παγκοσμίου γύρου εντυπωσιάστηκαν απ’ το ύφος μας, την ουσία των επιχειρημάτων, τον τρόπο που ξεφεύγαμε από δύσκολες ερωτήσεις, την ομαδικότητά μας. Κάποιοι απ’ αυτούς, μάλιστα, μας εξέφρασαν την επιθυμία να συνεργαστούν επαγγελματικά μαζί μας στις μεγαλύτερες διεθνείς δικηγορικές εταιρείες του κόσμου.
  -Γενικότερα, ποια η γνώμη σου για τα ελληνικά πανεπιστήμια;
Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις υποδομών που πηγάζουν από την έλλειψη χρηματοδότησης. Παράλληλα, όμως, σπάνια μπορώ να πω πως η ποιότητα των διαλέξεων, του περιεχομένου της διδακτέας ύλης ή των βιβλίων με έχει απογοητεύσει. Με κατάλληλη διαχείριση πόρων και διοίκηση εν γένει, τα πανεπιστήμιά μας θα μπορούσαν να συναγωνιστούν πανεπιστήμια του εξωτερικού.
  -Ένα από τα φαινόμενα που βλέπουμε καθημερινά στη νέα γενιά είναι η μετανάστευση, εσύ έχεις σκεφτεί αυτή τη λύση;
Εκ των πραγμάτων ναι, γιατί το αντικείμενο στο οποίο με ενδιαφέρει να εμβαθύνω, δηλαδή Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο, δεν ανθεί στην Ελλάδα. Βέβαια, είναι πολλοί πλέον οι απόφοιτοι Νομικής που σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν καριέρα στο εξωτερικό, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, που συνεπάγεται μείωση αμοιβών και αύξηση φόρτου εργασίας.
  -Πόσο δύσκολο είναι να επιβιώσει ένας νέος δικηγόρος;
Πλέον λίγος κόσμος έχει το κεφάλαιο για να ανοίξει ένα δικό του δικηγορικό γραφείο. Επίσης, ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, με αποτέλεσμα τα μικρά δικηγορικά γραφεία να απορροφώνται από μεγάλες δικηγορικές εταιρείες. Ο ασκούμενος δικηγόρος αμείβεται με 350 ευρώ το μήνα για 10ωρη τουλάχιστον εργασία. Είναι, πράγματι, δύσκολη η κατάσταση για ένα δικηγόρο που θα βγει στην αγορά εργασίας αυτή τη στιγμή.
  -Τα επόμενά σου βήματα;
Στόχος μου είναι να πάρω πτυχίο τον Σεπτέμβρη και έπειτα να ξεκινήσω την πρακτική μου, παράλληλα με ένα μεταπτυχιακό στη σχολή μου. Του χρόνου θα αναχωρήσω για πανεπιστήμιο του εξωτερικού, ώστε να εξειδικευτώ στο Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο, με σκοπό κάποια στιγμή να εργαστώ σε κάποιον διεθνή οργανισμό ή κάποια διεθνή δικηγορική εταιρεία.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

***  «Αθηνά Νο 2»: Στη… μέγγενη ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου         
          
Συρρίκνωση των πανεπιστημίων της χώρας, κλείσιμο τμημάτων και συγχωνεύσεις ιδρυμάτων περιλαμβάνει η άτυπη «Αθηνά Νο 2», που δε θα εφαρμοστεί τον επόμενο χρόνο με πολιτική απόφαση, αλλά ως συνέπεια όλων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί ήδη. Βέβαια, από την πλευρά του ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας) όσο και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οι επικεφαλής τόνισαν στο «Θ» ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία επίσημη πληροφόρηση, και όλα όσα ακούγονται δεν είναι παρά σενάρια.
Όσο, όμως, κι αν οι δηλώσεις τους είναι καθησυχαστικές, τα μελλούμενα και οι επιταγές της τρόικας αλλά προστάζουν.
«Πάμε σε νέο γύρο συγχωνεύσεων τμημάτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ» ομολογεί με ειλικρίνεια ανώτατο στέλεχος της Αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας που μίλησε το προηγούμενο διάστημα στο «Βήμα». «Και αυτό δε θα το κάνουμε εμείς. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αρχίσει η κατάρρευση πολλών ιδρυμάτων, κυρίως στην περιφέρεια. Η πρώτη του μήνα θα βρει πολλούς με τα χέρια ψηλά. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να κόψει περίπου 1 δισ. ευρώ από τα ταμεία του έως το 2016. Και είναι βέβαιο ότι δε θα τα κόψει από τα σχολεία...» λέει χαρακτηριστικά.
Η παραπάνω κατάσταση περιγράφηκε με σαφή τρόπο στην πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου του ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας), Δ. Βελισσαρίου, στο «Θάρρος». «Επίσημα μας διαβεβαιώνουν ότι ακόμα είναι νωρίς. Το βέβαιο είναι ότι θα εφαρμοστεί. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να γνωρίζω, όμως, τι συνέπειες θα έχει στο ίδρυμά μας.
Σημαντικότερο, όμως, θέμα από τα όποια σχέδια είναι η λειψή έως ανύπαρκτη κρατική επιχορήγηση, αλλά και η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος. Δε φοβόμαστε τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά με δεμένα χέρια δεν μπορούμε να παίξουμε, επί ίσοις όροις, βιολί. Με απαξίωση των δημόσιων τριτοβάθμιων ιδρυμάτων οδηγούμαστε μαθηματικά σε δεδομένες καταστάσεις», είχε τονίσει.
Στα παραπάνω να προστεθεί ότι η ΑΔΙΠ ζήτησε με έγγραφό της την περασμένη εβδομάδα από όλα τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας να προχωρήσουν στο τελικό στάδιο της αξιολόγησής τους: αφού ολοκληρώθηκαν οι εξωτερικές αξιολογήσεις τους, να κάνουν τη συνολική αυτοαξιολόγησή τους και να καταγράψουν τμήματα, προσωπικό, φοιτητές. Τι σημαίνει αυτό; Αναγκαστικά τα ίδια τα ιδρύματα, με βάση τα οικονομικά στοιχεία που θα προκύψουν, θα πρέπει να προχωρήσουν μόνα τους σε γενναίες περικοπές και συγχωνεύσεις τμημάτων. Μάλιστα, όπως εικάζεται, προβλέπεται νέα περικοπή του αριθμού των τμημάτων κατά περίπου 30% έως το 2016 και συγχωνεύσεις ιδρυμάτων στην επαρχία.
  Εμπρός στην πιστοποίηση
Επιπρόσθετα, τα δεδομένα στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας αλλάζουν συνολικά, καθώς ο πρόεδρος και τα μέλη της ΑΔΙΠ θα αποτελούν τους «τσάρους» που θα αποφασίζουν για το μέλλον των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας. Και αυτό, διότι σε τρία χρόνια από σήμερα (την τέταρτη ακαδημαϊκή χρονιά) θα εφαρμοσθεί πλήρως το νέο σύστημα πιστοποίησης της λειτουργίας των τμημάτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
  Η επόμενη ημέρα
Με «κορωνίδα» την πρόσφατη πρόταση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά περί αναθεώρησης, μεταξύ άλλων, του άρθρου 16 του Συντάγματος, τα νέα δεδομένα με την αξιολόγηση βρίσκουν τα δημόσια πανεπιστήμια σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της λειτουργίας τους. Χωρίς να έχουν ξεπεράσει ακόμη τις παρενέργειες που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό τους ο νέος νόμος-πλαίσιο, με την αδυναμία τους να απεμπλακούν από τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους, αλλά και να αναζητήσουν χρηματοδότηση εκτός κρατικών πόρων.
Οι νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση απελευθερώνουν πλήρως την αγορά εργασίας σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων για τα ιδιωτικά κολέγια που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ αίρεται ο περιορισμός που υπήρχε μόνο για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι ενώ η Ελλάδα είχε τυπική υποχρέωση να αναγνωρίσει τα πτυχία πανεπιστημίων που συνεργάζονταν με ελληνικά κολέγια μόνο για τις χώρες της Ε.Ε., όπως της επέβαλλε η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, πλέον το κάνει για όλα!
Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

*** Ξεκινούν έλεγχοι και στις πισίνες της Μεσσηνίας που έχει πρόσβαση το κοινό         
           
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ
 Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Μετά τις παιδικές χαρές και γενικά τους χώρους ψυχαγωγίας παιδιών, στο στόχαστρο των Διευθύνσεων Υγείας, με εντολή του υπουργείου, μπαίνουν και οι πισίνες που χρησιμοποιούνται από το κοινό και ιδιαίτερα τα παιδιά.
Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι φορές που έχουν συμβεί σε πισίνες ατυχήματα, με θύματα παιδιά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Μάλιστα, μέχρι τις 15 Ιουνίου η Διεύθυνση Υγείας πρέπει να γνωστοποιήσει στο υπουργείο τα αποτελέσματα από τους ελέγχους.
  Έλεγχοι
Σκοπός της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας είναι τόσο η προστασία και διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας όσο και η ασφάλεια των λουομένων. Γι’ αυτό θα υπάρξει εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων στις εγκαταστάσεις των κολυμβητικών δεξαμενών για την παρακολούθηση της αποδοτικής και ασφαλούς λειτουργίας τους.
Ειδικότερα, οι πισίνες πρέπει να είναι εφοδιασμένες με την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας και να πληρούν όλους τους όρους υγιεινής και ασφάλειας (υλικά κατασκευής, γενική διάταξη χώρων, στόμια εισροής και εκροής, αύλακες υπερχείλισης, φωτισμός, αερισμός, σύστημα ανακυκλοφορίας, απολύμανση νερού κ.λπ.).
Επίσης, η ποιότητα του νερού θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις υγειονομικές διατάξεις, ενώ το νερό πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της πισίνας, με ρυθμό που εξασφαλίζει την πλήρη ανανέωσή του σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των 4 ωρών και σε ειδικές περιπτώσεις των 6 ωρών.
Η ανανέωση πρέπει να επιτυγχάνεται είτε με συνεχή ροή νέου καθαρού νερού είτε με ανακυκλοφορία.
Το σύστημα ανακυκλοφορίας- καθαρισμού-απολύμανσης πρέπει να λειτουργεί όλες τις ώρες χρησιμοποίησης των κολυμβητικών δεξαμενών  και πέραν αυτών, για τόσο χρόνο όσος απαιτείται για να είναι διαυγές και κατάλληλο το νερό από μικροβιολογική άποψη. Μάλιστα, σε έγγραφο του υπουργείου επισημαίνεται ότι η απολύμανση είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιπτώσεις λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών.
Επίσης, θα γίνουν μετρήσεις για τα υπολείμματα χλωρίου στο νερό και έλεγχος για τη διάθεση των υγρών αποβλήτων.

***   3ήμερο Αγίου Πνεύματος στην Γκαμήλα         
           
Σε μια από τις ωραιότερες περιοχές στον ελληνικό χώρο και μεταξύ αυτών που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ορειβατικό ενδιαφέρον, θα βρεθεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας. Πρόκειται για το ορεινό συγκρότημα της Τύμφης, που είναι, επίσης, γνωστό με το όνομα Γκαμήλα. Γκαμήλα ονομάζεται ακόμη και η ψηλότερη κορυφή (2.495 μ.).
Όπως αναφέρει ο Ορειβατικός: «Όσα και να σημειώσουμε εδώ, δε θα είναι αρκετά για να περιγράψουν την ποικιλία των διαδρομών και την εκπληκτική εναλλαγή των τοπίων που συναντά κανείς σε αυτό το βουνό. Εκτεταμένα αλπικά υψίπεδα, εντυπωσιακές κορυφές, η περίφημη δρακόλιμνη, δύο από τα πιο γνωστά φαράγγια (Βίκος και Αώος), ορθοπλαγιές, βάραθρα, δάση, ποτάμια, πετρόχτιστα γεφύρια, καλντερίμια και χωριά (τα γνωστά Ζαγοροχώρια), είναι μερικά από τα στοιχεία που δίνουν ένα μοναδικό χαρακτήρα στην περιοχή.
Η εξόρμησή μας θα επικεντρωθεί στην ανατολική και κεντρική πλευρά του βουνού, με αναβάσεις στις κορυφές Τσούκα Ρόσσα (2467 μ.) και Γκαμήλα (2.495 μ.)
Βαθμός δυσκολίας: 4+
Ώρες πορείας: πάνω από 10».
Η αναχώρηση θα γίνει την Παρασκευή 6 Ιουνίου, στις 3.00 μετά το μεσημέρι, από τα γραφεία του Ορειβατικού. Επιστροφή τη Δευτέρα 9/6. Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Συλλόγου (κάθε βράδυ μετά τις 9.00, τηλ. 2721097733) και στο τηλ. 6977716580. Δηλώσεις συμμετοχής το αργότερο μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης 4/6. 

***  Χάρτης προστασίας για την καρέτα καρέτα, σε ειδικό καθεστώς μπαίνει ο Κυπαρισσιακός          
           
H Κομισιόν έχει επανειλημμένως ζητήσει μέτρα και η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο Ευρωδικαστήριο
 Υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τεθεί ο Κυπαρισσιακός Κόλπος. Στόχος είναι να διασφαλιστούν οι περιοχές ωοτοκίας της καρέτα καρέτα, αλλά και οι αμμοθίνες της περιοχής, που καταστρέφονται από την κακώς νοούμενη ανάπτυξη. Με δεδομένο ότι η υπόθεση βρίσκεται καθ’ οδόν για το Ευρωδικαστήριο, το υπουργείο Περιβάλλοντος δρομολογεί, έστω και με πολυετή καθυστέρηση, ένα ενιαίο πλαίσιο για την προστασία της ακτής όλης της Δυτικής Πελοποννήσου.
Στον Κόλπο της Κυπαρισσίας βρίσκεται η δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο, καθώς και μια από τις τελευταίες εναπομείνασες περιοχές με αμμοθίνες στην Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια, με τη συστηματική προσπάθεια των περιβαλλοντικών οργανώσεων Αρχέλων και Medasset, έχουν γίνει κάποια βήματα για τη βελτίωση των συνθηκών, όμως οι τοπικές Αρχές δεν έδειξαν ιδιαίτερη ικανότητα στην προστασία της περιοχής. Το αποτέλεσμα ήταν η παραπομπή, στις αρχές του έτους, της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο.
Έστω και με έτη καθυστέρησης, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να λάβει μέτρα. Το κυριότερο ήταν ότι ανέθεσε την κατάρτιση μιας ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για την περιοχή των θινών Κυπαρισσίας και της θαλάσσιας περιοχής της Κυπαρισσίας.
Όπως εξηγεί στην «Καθημερινή» η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος, Νάντια Γιαννακοπούλου, έχουν ήδη εκπονηθεί αντίστοιχες μελέτες για τις θίνες και το παραλιακό δάσος Ζαχάρως, τη λίμνη Καϊάφα, τις περιοχές Στροφυλιάς και Κακόβατου, καθώς και για το βόρειο κομμάτι του Κόλπου της Κυπαρισσίας.
«Με την ολοκλήρωση των μελετών θα θεσπιστεί ένα ενιαίο προεδρικό διάταγμα που θα ορίζει με ενιαίο τρόπο τους όρους προστασίας και τα μέτρα διαχείρισης για όλη την παραλιακή περιοχή που πρέπει να προστατευθεί», αναφέρει η κα Γιαννακοπούλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1998-2002 είχε εκπονηθεί (μέσω του κοινοτικού προγράμματος LIFE, από την οργάνωση Αρχέλων) ειδική μελέτη για τη Νότια Κυπαρισσία, που περιλάμβανε και σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που όμως ουδέποτε θεσπίστηκε, προφανώς κάτω από τις πιέσεις της τοπικής κοινωνίας. Έτσι η κατάσταση παρέμεινε στοιχειωδώς ελεγχόμενη.
  Αναγκαία τα μέτρα
Είναι οι κινήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος αρκετές για να ανακόψουν την παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο; Στην απάντησή της στις 25 Απριλίου η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση. Ωστόσο, σημειώνει ότι «η υποβάθμιση της περιοχής Natura και η έλλειψη κατάλληλων μέτρων προστασίας υφίστανται εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα». Και καταλήγει ότι η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει «να καταλήξει στη δημιουργία ενός καθεστώτος αυστηρής προστασίας».  Πηγή: «Καθημερινή»

*** Λευκή νύχτα στις 30 Αυγούστου στην Καλαμάτα
 
Η περσινή επικοινωνιακή επιτυχία της «λευκής νύχτας» στην Καλαμάτα είχε ως αποτέλεσμα τη διοργάνωσή της και πάλι στις 30 Αυγούστου, όπως ανακοινώθηκε, αλλά και τη μεταφορά της στην Κυπαρισσία. Η δικαιολογία για τη διεξαγωγή της είναι η μεγάλη εμπορική δραστηριότητα των καταστημάτων τη συγκεκριμένη νύχτα… και η ενίσχυση της τοπικής αγοράς. Το θέμα, μάλιστα, συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, όπου η Δημοτική Αρχή επέμεινε στη συνέχεια του εγχειρήματος. Από την πλευρά της, η «Αλλαγή» έθεσε το θέμα της οικονομικής απολαβής των εργαζομένων και την ανάπτυξή της σε παρακείμενους της Αριστομένους δρόμους. Συνηγορώντας δε με τον κ. Κελλαράκο από το συνδυασμό του κ. Φωτέα, ζήτησε, αντί για το τέλος του καλοκαιριού, να διεξάγεται σε άλλη ημερομηνία, τότε που υπάρχουν και ξένοι επισκέπτες στην πόλη. Τέλος, ο σύμβουλος του «Δικτύου», Σπ. Μωρακέας, έθεσε το θέμα της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ωστόσο, αξίζει να δούμε το ζήτημα, όχι από την οπτική του καταναλωτή (που σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον βλέπει την καταναλωτική του δύναμη να εξασθενεί ή αδυνατεί να καταναλώσει καν) και του εργαζομένου, αλλά από αυτοδιοικητική σκοπιά. Και τούτο, διότι οι «λευκές νύχτες» με τον τρόπο που εφαρμόζονται, όπως και κάθε ανάλογη λογική υποστήριξης του κέντρου στις πόλεις, πέρα από όλα τα άλλα, είναι δράσεις αντιαυτοδιοικητικές. Στην ουσία, προάγεται η λογική της ανοιχτής αγοράς του ιστορικού και εμπορικού κέντρου σε βάρος των άλλων συνοικιών και των τοπικών αγορών. Οι δήμαρχοι που τις εφαρμόζουν, όχι μόνο ενδιαφέρονται για ένα αποσπασμένο τμήμα, αλλά αδιαφορούν παντελώς για τη συνολική ανάπτυξη των πόλεων. Οι «λευκές νύχτες» και οι ανάλογες διαφημισμένες δράσεις, ουσιαστικά, καλούν τους καταναλωτές συνοικιών να μην καταναλώνουν στις δικές τους γειτονιές, αλλά να αγοράσουν -όσοι μπορούν- από τα κεντρικά εμπορικά καταστήματα. Τέτοιες ενέργειες στα διασπασμένα αστικά κέντρα λειτουργούν σε βάρος των τοπικών αγορών, αφού λειτουργούν με τη λογική του αθέμιτου ανταγωνισμού. Δε γίνεται κατανοητό ότι πρέπει να γίνονται συντονισμένες ενέργειες των Δήμων, ώστε ομόφωνα να κινούνται υπέρ δράσεων που θα υποστηρίζουν όλες τις συνοικίες. Οι Δήμοι οφείλουν να οργανώνουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε εμπορικά και κεντρικά σημεία των πόλεων με σαφή στόχο μέσα από τη δημιουργία εορταστικού κλίματος να ενισχυθούν και τα εμπορικά καταστήματα. Αντί, όμως, να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένες πολιτικές ανάπτυξης και υποστήριξης των τοπικών αγορών συνολικά, επιχειρούν σε βάρος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων να δείξουν ότι εργάζονται για το καλό της πόλης. Μα η πόλη δεν είναι ένας δρόμος ή μια γειτονιά, αλλά ολόκληρο πολεοδομικό συγκρότημα. Η ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων δεν μπορεί παρά να έρθει ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής με τους ίδιους τους φορείς. Σε συνεργασία μπορούν να βρουν από κοινού, επιχειρηματίες και Δημοτικές Αρχές, τα προτερήματα εκείνα των μικρών επιχειρήσεων απέναντι στις πολυάνθρωπες ανταγωνιστικές εταιρείες που τις απειλούν. Η ανάπτυξη, άλλωστε, σε τοπική κλίμακα μπορεί να έρθει μόνο με ένα συνδυασμό μέτρων, με την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της κάθε περιοχής κι όχι με την εισαγωγή μέτρων και δράσεων που είχαν νόημα σε εποχές ευμάρειας (ακριβές εκδηλώσεις, υπερκατανάλωση, διαθεσιμότητα πόρων κ.τ.λ.). Του Αντώνη Πετρόγιαννη - 

***   Αλλεπάλληλες αφίξεις και ξεναγήσεις tour operators στην Τριφυλία !          
   
Το ενδιαφέρον tour operators από τα μεγαλύτερα γραφεία της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Ουκρανίας συγκεντρώνει η Τριφυλία και γι' αυτό οι αφίξεις, διαμονές και ξεναγήσεις στελεχών αυτών των γραφείων είναι αλλεπάλληλες το τελευταίο διάστημα!
Οι συντονισμένες προσπάθειες της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, η διαρκής βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών των επιχειρηματιών του τουρισμού στην περιοχή και η στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου φέρνουν αποτελέσματα στην προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Τριφυλίας και την προσέλκυση επισκεπτών, καθώς και στις θετικές εντυπώσεις μεγάλων τουριστικών γραφείων της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Ουκρανίας!
Χθες, επισκέφθηκαν την Τριφυλία και τουριστικές - ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής στελέχη μεγάλων τουριστικών γραφείων της Ουκρανίας και της Γερμανίας. Το μεσημέρι τα γκρουπ των τουριστικών πρακτόρων επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, το  Apollo Resort Art Hotel στην Κυπαρισσία, όπου τους υποδέχθηκε θερμά η ιδιοκτήτρια και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Γεωργία Χριστοδούλου, και ο πρόεδρος της Ένωσης, Κώστας Αγγελόπουλος.
Αρχικά, το Apollo Resort Art Hotel επισκέφθηκαν οι τουριστικοί πράκτορες από την Ουκρανία, στους οποίους η κα Χριστοδούλου έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για την περιοχή της Κυπαρισσίας και ευρύτερα της Τριφυλίας. Τους μίλησε για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και τους έδωσε σχετικό έντυπο υλικό. Ακολούθως, ξεναγήθηκαν στους χώρους και τις υποδομές του ξενοδοχείου και ενημερώθηκαν για τις υπηρεσίες και τα πακέτα διαμονής που προσφέρει.
Στη συνέχεια, αφίχθησαν οι τουριστικοί πράκτορες από τη Γερμανία, οι οποίοι βρέθηκαν στην περιοχή με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στους οποίους η κα Χριστοδούλου απευθύνθηκε μιλώντας άπταιστα στη γερμανική γλώσσα.
Μετά την ενημέρωση και την ξενάγηση που τους παρασχέθηκε, στην υπεροχή βεράντα του ξενοδοχείου με θέα το πράσινο των ελαιόδεντρων και το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, οι Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες απόλαυσαν το μεσημεριανό τους με λαχταριστά εδέσματα και φαγητά από την τοπική κουζίνα, καθώς και παραδοσιακά γλυκίσματα της περιοχής!
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Κώστας Αγγελόπουλος, ανέφερε: «Είχαμε δύο γκρουπ, από την Ουκρανία και τη Γερμανία. Αυτούς τους έφερε εδώ η Περιφέρεια και την ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό. Ξεναγήθηκαν σε ξενοδοχεία και στην περιοχή μας, είδαν τις τουριστικές μονάδες και τις ομορφιές της Τριφυλίας και ελπίζουμε, τυχόν κενό να το καλύψουμε από τη Γερμανία.
Τα μηνύματα για τη φετινή χρονιά, από τους Ρώσους, είναι αμφίβολα, γιατί, εκτός από τον πόλεμο, έχει γίνει και υποτίμηση 50% του νομίσματός τους. Προβλήματα υπάρχουν, όπως είναι γνωστό, και στην Ουκρανία. Βέβαια, τυχόν κενά ελπίζουμε να τα καλύψουμε με τους Γερμανούς και γενικότερα τους Ευρωπαίους, τους παραδοσιακούς επισκέπτες που μας επιλέγουν.
Είχαν έρθει και Σουηδοί, για ντοκιμαντέρ στην Costa Navarino, οπότε, πιστεύω, ξεκινά μια άλλη εποχή για τη Μεσσηνία, με καινούργιους επισκέπτες για διακοπές».
Για τον εγχώριο τουρισμό, σημείωσε: «Τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα, γιατί, όπως ξέρετε, ο Έλληνας δεν έχει χρήματα και θα έχουμε μια συρρίκνωση. Δηλαδή, θα έχουμε κίνηση με Έλληνες, κλασικά, τον Αύγουστο και μερικά Σαββατοκύριακα. Ας ελπίσουμε το καλύτερο».

***  Ξενάγηση στη Γιάλοβα μέσα από το φακό του Κωνσταντίνου Φιλιππαίου         
              
 
   
 
 
 
Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής επίσκεψης που πραγματοποίησε το 2ο Γυμνάσιο Αιγίου στη περιοχή της Καλαμάτας (9-11 Μαΐου 2014), επισκέφθηκε και τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Ο προστατευόμενος υγρότοπος (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000) φιλοξενεί περισσότερα από 270 είδη πουλιών (78 από αυτά έχουν αναγνωριστεί ως απειλούμενα), καθώς και έναν εντυπωσιακό αριθμό θηλαστικών, ερπετών, αμφίβιων και ψαριών.
Στόχος ήταν να αναδειχθεί η ιδιαίτερη περιβαλλοντική και οικολογική σημασία της περιοχής και συγχρόνως μέσα από τη βιωματική προσέγγιση να προβληματισθούν και να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τα προβλήματα που δημιουργεί η ανθρώπινη παρέμβαση σε αυτές τις περιοχές.
Η επαφή – γνωριμία με το πεδίο έγινε ιδιαίτερη, χάρις στον έμπειρο φακό του «ξεναγού», Κωνσταντίνου Φιλιππαίου. Με τη γνωστή αγάπη, θέληση, υπομονή, ανιδιοτέλεια και, προπάντων, οικολογική ευαισθησία που τον διακρίνει, κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές, να τους μεταδώσει την εμπειρία του και, κυριολεκτικά, να τους μαγέψει ο ίδιος και, κατά προέκταση, η φύση. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι μαθητές, ακολουθώντας τις οδηγίες του, έτρεχαν πίσω του με τα κυάλια στα χέρια, για να παρατηρήσουν-αναγνωρίσουν ακόμα ένα πουλί του υγροβιότοπου.
Η ξενάγηση περιλάμβανε μικρή πεζοπορία γύρω από τη λίμνη, αλλά και στο περιβαλλοντικό μονοπάτι, καθώς και ενημέρωση για το παλιό αντλιοστάσιο. Εδώ, οι μαθητές εξέφρασαν την απορία τους για τη μη λειτουργία του και για το ρόλο της Πολιτείας.
Η δε διευθύντρια του σχολείου, Αγγελική Αλευρίτου, ως υπεύθυνη του περιβαλλοντικού προγράμματος με τίτλο «Ελληνικοί Υδροβιότοποι Χλωρίδα και Πανίδα της Λίμνης Αλυκής», ολοκλήρωσε την ενημέρωση, ανακαλώντας στη μνήμη των παιδιών τα κοινά στοιχεία των υγροτόπων που μελέτησαν-ερεύνησαν τη φετινή χρονιά.
Με την ευκαιρία, η περιβαλλοντική ομάδα εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της στον Κ. Φιλιππαίο για την πολύτιμη βοήθειά του και ελπίζει σε μελλοντικές συνεργασίες!
Ευχαριστούν θερμά, όμως, και τη διεύθυνση του Costa Navarino και συγκεκριμένα τον κ. Φώτη Σταυριανόπουλο, «για την ευγενική υποδοχή, αλλά και κατατοπιστική ενημέρωση που μας έγινε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα Natura hole.
Ένα μεγάλο ακόμα ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και στον κ. Σπύρο Ψύχα, για τις κατατοπιστικές οδηγίες και το πολύτιμο υλικό που μας παραχώρησε, πράγμα που αποδεικνύει το πραγματικό ενδιαφέρον της για την περιοχή».

***   Περισσότεροι από 1.700 τόνοι καρπούζι Τριφυλίας έχουν εξαχθεί στις αγορές του κόσμου!         
   
Του Ηλία Γιαννόπουλου
 Τις αγορές του κόσμου κατακτά για μια ακόμη χρονιά το καρπούζι Τριφυλίας, καθώς ήδη έχουν εξαχθεί περισσότεροι από 1.700 τόνοι του τοπικού υπερπρώιμου και πρώιμου ποιοτικού προϊόντος της τριφυλιακής γης! Εξαγωγές έχουν γίνει, κυρίως, προς την κεντρική Ευρώπη, σε χώρες όπως Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, Ουγγαρία, σε βαλκανικές χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Ιταλία, αλλά και στη Λευκορωσία, τη Λιθουανία, τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, την Κροατία, τα Σκόπια, τη Σερβία, σε σκανδιναβικές χώρες, τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Αγγλία κ.α.
Τα μηνύματα των εξαγωγών είναι αρκετά αισιόδοξα, ενώ η μοναδική ποιότητα, η ασυναγώνιστη γεύση και τα χαρακτηριστικά που έχει το καρπούζι Τριφυλίας τού δίδουν προστιθέμενη αξία και τιμές, που για την εποχή κρίνονται πολύ καλές.
Οι καρπουζοπαραγωγοί της Τριφυλίας είναι προοδευτικοί αγρότες, με μεράκι για τη γη και τα προϊόντα τους και εφαρμόζουν σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους για να επιτυγχάνουν το βέλτιστο της ποιότητας και συνάμα το μέγιστο της απόδοσης.
Μέρα με τη μέρα, η παραγωγή και η συγκομιδή αυξάνουν και μαζί εντείνονται οι εξαγωγές. Οι, δε, έλεγχοι των προϊόντων είναι καθημερινοί από κλιμάκια ποιοτικών ελεγκτών και οι εξαγωγές γίνονται κανονικά και απρόσκοπτα. Έμφαση, βεβαίως, δίδεται στην ωριμότητα και την ποιότητα, καθώς, επίσης, στη σήμανση και την ταυτότητα των προϊόντων.
Όπως μας είπαν χθες παραγωγοί, οι τιμές κυμαίνονταν γύρω στα 47 λεπτά για τις βαρέλες, για τα υπερπρώιμα τύπου γκάλαξι, σελίν κ.τ.λ. γύρω στα 35 - 37 λεπτά, για τα μικρά 32 - 33 λεπτά και το ίδιο για τα γκρίσμπι. Τιμές που κρίνονται ικανοποιητικές από τους παραγωγούς, οι οποίοι φέτος, μέχρι στιγμής, βλέπουν πως δεν πάει χαμένος ο καθημερινός μόχθος και ο αγώνας τους στο χωράφι.
Μιλώντας στο «Θ» ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισήμανε: «Συνεχίζεται η συγκομιδή και εξαγωγή που άρχισε στις 20 Μαΐου. Τα πρώτα καρπούζια που κόπηκαν ήταν ποιοτικά πολύ καλά και πληρούσαν όλα τα κριτήρια που απαιτούνται, γιατί ήταν καρπούζια κάτω από δίχτυα με κάλυψη και η καρπόδεση είχε γίνει πριν από τις βροχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε στα υπερπρώιμα και στα πρώιμα καρπούζια καλή ποιότητα, ωριμότητα και, κυρίως, υψηλά μπρικς για την περίοδο αυτή. Έχουν συγκομιστεί υβρίδια τύπου γκάλαξι και υπερπρώιμου υβριδίου, και συνεχίζεται σε αυτά η συγκομιδή, ενώ έχει αρχίσει η συγκομιδή και σε βαρέλες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις βαρέλες. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, των εξαγωγικών φορέων, των γεωπόνων - ποιοτικών ελεγκτών και των ίδιων των παραγωγών, να διασφαλίζει την ποιότητα και να φεύγουν όλα τα καρπούζια με σήμανση, με ταυτότητα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει αναγγελίες για συνολικό όγκο καρπουζιών που ξεπερνά τους 1.700 τόνους.
Φέτος, για πρώτη φορά, έχουμε και τον εγκεκριμένο έμπορο, που σημαίνει ότι όσοι εξαγωγείς έχουν χαρακτηριστεί εγκεκριμένοι έμποροι, μπορούν να κόβουν δελτία καταλληλότητας οι ίδιοι. Αυτό είναι μία καινοτομία που εφαρμόζεται φέτος, άρα προωθούνται καρπούζια από την Τριφυλία και στις έδρες αυτών των εμπόρων, που είναι 7 με 8 τον αριθμό. Έρχονται εδώ και δραστηριοποιούνται, ενώ επιπλέον προωθούνται καρπούζια και σε όμορους νομούς, γιατί μπορούν εξαγωγικοί φορείς να τα παίρνουν από εδώ, στις έδρες τους, και να τα επαναπροωθούν. Όλα εξελίσσονται ομαλά και φαίνεται ότι από πλευράς ποιότητας, ωριμότητας και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών όλα είναι καλά και έχουμε μια καλή εξέλιξη.
Ας ελπίσουμε ότι και ο καιρός θα βοηθήσει, γιατί είναι σημαντική παράμετρος. Υπάρχει ζήτηση και φαίνεται ότι θα έχουμε μία καλή χρονιά».
Από την πλευρά της, η εξαγωγέας Σίσσυ Παπαδοπούλου σημείωσε: «Η συγκομιδή ξεκίνησε στις 20 Μαΐου και οι καιρικές συνθήκες αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικές, τόσο εδώ όσο και στην Ευρώπη, και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το καρπούζι μας. Το καρπούζι Τριφυλίας είναι ποιοτικό και φέτος, παρ' όλες τις δυσκολίες των καιρικών συνθηκών μέχρι να φτάσουμε στη συγκομιδή, και κερδίζει τις αγορές χρόνο με το χρόνο για την ποιότητα και την πρωιμότητά του! Η φετινή χρονιά φαίνεται ότι εξελίσσεται σε μια από τις καλύτερες χρονιές που έχουν περάσει για το προϊόν μας. Έχουμε ξεκινήσει με τις ποικιλίες γκρίσμπι και σελίν, πρώιμα καρπούζια και οι δύο ποικιλίες, και τις τελευταίες μέρες ξεκινήσαμε καρπούζια βαρέλα. Οι αγορές που απευθυνόμαστε είναι σε όλη την κεντρική Ευρώπη, η οποία έχει και πολύ μεγάλες θερμοκρασίες, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Πολωνία κ.α.
Οι αποδόσεις είναι καλές, ποιότητες έχουμε καλές και οι τιμές για την εποχή είναι καλές. Συνεχίζουμε και ελπίζουμε πως όλα θα πάνε καλά φέτος».
Σε καρπουζοχώραφα και εξαγωγική επιχείρηση της Τριφυλίας βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, γεωπόνος και νεοεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό του Γιώργου Δέδε, Παναγιώτης Αλευράς, μαζί με το δημοτικό σύμβουλο Τριφυλίας, που ήταν και υποψήφιος με το συνδυασμό Δέδε, Γιάννη Κατσαργύρη και συζήτησαν με καρπουζοπαραγωγούς και εξαγωγείς.
Ο κ. Αλευράς αναφέρθηκε στις δυναμικές καλλιέργειες καρπουζιού, με τις αυξημένες στρεμματικές αποδόσεις και την πολύ καλή ποιότητα, χάρη στις επίπονες προσπάθειες των παραγωγών και την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει από τη συνεργασία τους με τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας και τους ιδιώτες γεωπόνους, ενώ τόνισε την ανάγκη η Πολιτεία να στηρίξει τις προσπάθειες των παραγωγών, όπως με επιδότηση, στα σχέδια βελτίωσης για δίχτυα αντιανεμικής και αντιχαλαζικής προστασίας, κάτι για το οποίο είπε πως θα κάνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

***  Στρουθοκάμηλος…         
   
Όταν πριν από ένα χρόνο περίπου, έπειτα από επώνυμες καταγγελίες γονέων, για φαινόμενα ενδοσχολικής βίας στην πόλη μας, δημοσιεύσαμε ένα ανάλογο ρεπορτάζ στο «Θάρρος», ο Σύλλογος Γονέων μόνο που δε μας έβγαλε τρελούς. Από λίγο ως πολύ, θεώρησε το κείμενο «κατασκευασμένο».
Χθες, στο περιθώριο της ημερίδας με θέμα την ενδοσχολική βία στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, η συντονίστρια Δράσεων Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Γ. Καρούντζου, παραδέχτηκε ότι σαφώς υπάρχει πρόβλημα, το οποίο, όμως, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θέλουν να κρύβουν... κάτω από το χαλί. Εν ολίγοις, στρουθοκαμηλίζουν.
Τέλος, μια και το έφερε ο λόγος, ας ψάξουν οι ίδιοι φορείς επιμελέστερα και το θέμα σχολεία και Χρυσή Αυγή...    Α.Π. 
 
***
 
***Αθλητική  ενημέρωση  :
 
***   Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Ι. Ανδριανός στο «Θ» για τα Παπαφλέσσεια, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τον αθλητισμό…         
   
Με αφορμή το διεθνές μίτινγκ στίβου Παπαφλέσσεια ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός βρέθηκε το Σάββατο στην Καλαμάτα, κηρύσσοντας την έναρξη των αγώνων, ενώ συνοδεία του προέδρου του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, Γιάννη Αδαμόπουλου έκανε «αυτοψία» στην Τέντα, όπου υπάρχει επιτακτική ανάγκη για παρεμβάσεις με προτεραιότητα την αντικατάσταση του πανιού. Επιπλέον, ο κ. Αδαμόπουλος επανέφερε το αίτημα για την κατασκευή ενός σύγχρονου παλαί ντε σπορ.
Το «Θ» είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Ανδριανό, τόσο για τα Παπαφλέσσεια, όσο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού, ενώ θέσαμε και το ζήτημα της ποδοσφαιρικής αναδιάρθωσης στη Γ’ Εθνική, καθώς οι ομάδες ζήτησαν πρόσφατα τη βοήθειά του για να μην ισχύσει.
Αρχίζοντας από τους αγώνες του Σαββάτου ο Υφυπουργός ανέφερε:
«Η διοργάνωση ήταν πάρα πολύ καλή. Τα Παπαφλέσσεια είναι ένας θεσμός αθλητικός με διεθνή ακτινοβολία και γι’ αυτό τον στηρίζουμε και ως Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και με την αιγίδα, αλλά και με οικονομική στήριξη. Το οφείλουμε αυτό γιατί το κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού δίνει διέξοδο και η χαρά μας είναι μεγάλη, ειδικά όταν βλέπουμε στις κερκίδες όλα αυτά τα νέα παιδιά. Θεωρώ λοιπόν ότι τέτοια γεγονότα εκτός του ότι έχουμε τη συμμετοχή των αθλητών που αγωνίζονται, δίνουμε και μια ώθηση στην τοπική κοινωνία στο πλαίσιο του αθλητικού τουρισμού και γι’ αυτό πρέπει να τον δούμε πιο συγκροτημένα αυτόν το θεσμό, ώστε να του δώσουμε την αίγλη και την αξία που πρέπει.
Το Υπουργείο ανταποκρίθηκε σε ό,τι του ζητήθηκε. Η στήριξη είναι δεδομένη. Θα πρέπει μαζί με τους διοργανωτές να καθίσουμε σε ένα τραπέζι ώστε να δούμε πως του χρόνου θ’ αναβαθμιστούν ακόμη περισσότερο».
Στην ερώτηση για το αν μπορούμε να περιμένουμε καλύτερες μέρες για τον αθλητισμό ο Υφυπουργός αρνήθηκε ότι η τελευταία χρηματοδότηση ήταν …προεκλογικού χαρακτήρα επισημαίνοντας τα εξής:
«Ο αθλητισμός στην Ελλάδα έχει μέλλον και λαμπρό μέλλον και η στήριξη είναι δεδομένη. Μάλιστα με τη στήριξη του πρωθυπουργού του κ. Σαμαρά φέτος πήραμε 11 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για την πατρίδα μας. Λόγω της οικονομικής κρίσης από τον τακτικό προϋπολογισμό ήταν πραγματικά μειωμένες οι επιδοτήσεις, όμως με τα 11 εκατομμύρια ήρθαμε στα περυσινά επίπεδα. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν ιδιαίτερα παράπονα από τις Ομοσπονδίες. Επιπλέον, κάναμε μια σημαντική προσπάθεια να στηρίξουμε το κύτταρο του αθλητισμού που είναι τα σωματεία, τα οποία είχαν να πάρουν χρήματα από το 2009. Πέρυσι δώσαμε επιχορήγηση στα σωματεία που δραστηριοποιούνται σε ατομικά αθλήματα και φέτος στα ομαδικά.
Είναι μια κίνηση σημειολογική, ότι στηρίζουμε τον αθλητισμό ως κοινωνικό αγαθό».
Όσο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις:
«Σε όλη την  Ελλάδα υπάρχουν προβλήματα με τις αθλητικές εγκαταστάσεις ακόμα και με τις Ολυμπιακές που οι περισσότερες δε συντηρήθηκαν. Στους δέκα μήνες που είμαι Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κάναμε συντηρήσεις και λύσαμε προβλήματα που ήταν απαραίτητο να γίνουν. Όπως αυτό των αυθαίρετων αθλητικών εγκαταστάσεων που οι περισσότερες ήταν αυθαίρετες.
Βέβαια πολλές εγκαταστάσεις ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, επομένως είναι και ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κι αυτή έχει βέβαια δυσκολίες. Και οι περιφέρειες πλέον, που θα διαχειριστούν πάρα πολλά χρήματα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούν να συμβάλουν στη συντήρηση και τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων.
Συζητήσαμε με το Δήμαρχο, θα επισκεφτώ και την Τέντα και θα κάνουμε μια σύσκεψη στο Υπουργείο και για τη Μεσσηνία».
Τέλος, ρωτήσαμε τον κ. Ανδριανό για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των ομάδων της Γ’ Εθνικής ποδοσφαίρου οι οποίοι ζητούν να μην ισχύσει η αναδιάρθωση, ώστε να αποφύγουν τον υποβιβασμό πολλές ομάδες. Μάλλον δεν είναι αυτό που θα ήθελαν να ακούσουν στον Μεσσηνιακό που είναι μια από αυτές και οι υπόλοιπες:
«Συζητήσαμε το θέμα στο γραφείο μου με εκπροσώπους των ομάδων που ζήτησαν να με δουν. Και με τη ΓΓΑ. Είναι ένα θέμα που αφορά κατά βάση την ΕΠΟ. Θα το συζητήσω κι εγώ με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αν και υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας σε αυτή». Χ.Ε.  

 
*** ΧΘΕΣ  Κυριακή 01/06/2014  : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   65-67 ,(30-43) .- ^
Τα δεκάλεπτα :  16-19, (30-43) ,45-57 , 65-67 .- ^  
~ { Ο 5ος  αγώνας  στα  πλεϊ οφ θα  ανάδειξη  πρωταθλητού Ελλάδας  στο  Μπάσκετ } .-
 ~ Στο  σύνολό τους  οι  αγώνες  είναι  στο  2-2 .-
~ 5ος  και  τελευταίος  τελικός  την  ερχόμενη Τετάρτη  04/06/2014 στο  ΟΑΚΑ που  θα βγάλει τον  Πρωταθλητή  Ελλάδας  στην  Α1  του Ελληνικού Μπάσκετ  .-
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Αναστόπουλος-Καρακατσούνης-Παναγιώτου
 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ, Ντάνστον 15, Σπανούλης 1, Περπέρογλου 4, Σλούκας 11 (1), Κόλινς 5 (1), Σίμονς 4, Λοτζέσκι 14 (2), Πρίντεζης 11, Μάντζαρης.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φραγκίσκος Αλβέρτης): Μπράμος, Κάρι 2, Φώτσης 3 (1), Ούκιτς, Λάσμε 17, Μαυροκεφαλίδης 10, Διαμαντίδης 13 (2), Γκιστ 5 (1), Γιάνκοβιτς 8 (1), Ματσιούλις 9, Ράιτ.

*** Προκριματικά για  Γ΄ Εθνική  στο  ποδόσφαιρο  των Ενώσεων : Κυριακή 01/06/2014 ,
ΑΕ Σπάρτης-Πάμισος Μεσσήνης  4-0 .- ^  : Ευαγγέλου, Γιαννουγλίδης, Δανέζης (Σ.Δ. Αθηνών).
Ερμής Κιβερίου-Πανθυρεατικός  4-1 .- ^ : Σταθόπουλος, Φαρμάκης, Κρετσίμος (Σ.Δ. Δυτ. Αττικής)

*** Αποτελέσματα πλεϊ οφ  Β΄ εθνικής  για  άνοδο στην Σούπερ Λίγκα :
ΑΟΧ - Ολυμπιακός Βόλου 0-0 .-^
Νίκη Βόλου - Ηρακλής 4-0 .-^
Φωστήρας - Ηρακλής Ψαχνών 4-0 .-^
Αιγινιακός - Κέρκυρα  1-0..-^
Ανεβαίνουν  Νίκη  Βόλου  και  Κέρκυρα  και  σε  αγώνα  μπαράζ  ο  Ολυμπιακός  Βόλου   με  Ξάνθη .-








ΔΩΝΗΣ  προπονητής  ΑΠΟΕΛ   Κύπρου !!
***  Στο  ΚΥΠΡΙΑΚΟ  Πρωτάθλημα  στο ποδόσφαιρο :
ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ  0-1  .-  ^
~ Το  ΑΠΟΕΛ  εκτός  από  Κυπελλούχος 2014 , αναδείχνει  και 
Πρωταθλητής  Κύπρου 2013-14.-



***  Σε  φιλικά  στο  ποδόσφαιρο  Εθνικών Συγκροτημάτων  ποδοσφαιρικών ομάδων :
ΚΟΛΟΜΒΙΑ-ΣΕΝΕΓΑΛΗ  2-2  .- ^
ΟΛΛΑΝΔΙΑ -ΓΚΑΝΑ  1-0 .- ^
ΙΤΑΛΙΑ -ΙΡΛΑΝΔΙΑ  0-0 .- ^
ΜΕΞΙΚΟ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ 3-1 .- ^
ΙΣΠΑΝΙΑ -ΒΟΛΙΒΙΑ  2-0 .- ^
ΑΓΓΛΙΑ -ΠΕΡΟΥ  3-0 .- ^
 
 Στην Αμερική η εθνική πριν φτάσει Βραζιλία
***  Η  Εθνική  ομάδα  ποδοσφαίρου  Ελλάδας πριν το  μουντιάλ  της  Βραζιλίας , θα  δώσει  δύο (2) φιλικά  στις Η.Π.Α.  με ΝΙΓΗΡΙΑ  και  ΒΟΛΙΒΙΑ αυτή  την εβδομάδα  ..03/6  και 06/06/2014  .- 

***  H  ΝΕΑ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΣΤΟΝ Α.Π.Σ.ΑΣΤΕΡΑ  ΑΡΦΑΡΩΝ :
~ Και  πάλι  Πρόεδρος  του  Αστέρα  Αρφαρών ο Γ.Χ.Μπούρας !
Νέα ισχυρή διοίκηση με πρόεδρο πάλι Γιώργο Μπούρα στο Αρφαρά! Μένει πλέον ο Νιάρχος…
~  Όπερ και εγένετο καθώς μετά το πέρας αυτής έχουν νέα ισχυρή διοίκηση στους «κυανόλευκους» την κάτωθι: Γιώργος Μπούρας («Χατζής» και λογικά θα είναι και πάλι πρόεδρος), Δημήτρης Σακκάς, Γιάννης Πουλόπουλος, Κώστας Φέστας, Γιάννης Μπούρας («Φούσκας»), Γιάννης Μπούρας («Μπουτσικάς»), Γιώργος Μωραγιάννης («Κρίκας»), Βασίλης Κατσαμπάνης και Ευγένιος Σακκάς.   ~ Αναπληρωματικά μέλη θα είναι οι Νίκος Καραγιάννης, Γιώργος Μπούρας («Γαλήνας»), Αποστόλης Κότσαρης («Λουλάς») και Κώστας Καπόγλης.
~  Άμεσα θα λάβει χώρα και το πρώτο Δ.Σ. του συλλόγου που θα πάρει την απόφασή του για το θέμα του προπονητή, ενώ πλέον όλα δείχνουν – με την νέα αυτή «δυνατή» διοίκηση δηλαδή – ότι θα μείνει ο Γιώργος Νιάρχος (τον θέλουν Απόλλωνας Καλαμάτας και... Μεσσηνιακός) και φέτος στη ομάδα του χωριού του, στον Αστέρα Αρφαρών. Σ.Α.Γ.

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2014 : 
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .-               
~    www.aroma-elladas.gr  ,                            
 ~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/02-2014.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή 02 Μαΐου 2014 , Άρωμα  ενημέρωσης για  όλους  μας ,-
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/05/03-2014.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Σάββατο 03 Μαΐου 2014 .- 
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/05/03-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σαββάτου 03 Μαϊου 2014 .-                                                                
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/18052014.html , Ανακήρυξης Υποψηφίων Δήμων Ν. Μεσσηνίας  για  εκλογές  18/05/2014 , Σάββατο, 3 Μαΐου 2014 .-                                                                             
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/03-05-2014.html , ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ  ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ  , Κυριακή 04 Μαΐου  2014 .-   
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/04-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 04 Μαΐου 2014.-                       
~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/05/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 05 Μαΐου 2014 .-                                                                             ~    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-25-2014.html , Συνδυασμοί και  υποψήφιοι για την Περιφέρεια  Πελοπονήσσου στις  εκλογές  18  και  25  Μαϊου  2014  , Δευτέρα  05 Μαΐου  2014 .    
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-25-2014-18-25-2014-05-2014-83.html  , ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ  ΕΚΛΟΓΕΣ 18 και  25/05 Συνδυασμοί  και όλοι οι υποψήφιοι Ν. Μεσσηνίας  2014 , ΤΡΙΤΗ  06  ΜΑΪΟΥ  2014.-  ~
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/05/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 06 Μαϊου 2014   .-  

~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html  , ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ  ΚΩΝΣ/ΛΕΩΣ διατελέσαντες από  ιδρύσεως Οικ. Πατριαρχείου . Τρίτη  6/5/2014 .-

~  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/07-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 07 Μαΐου 2014  .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/08-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Μαΐου 2014.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , ΚΑΒΑΦΗΣ ,  Άρωμα  Επιλογών  Παρασκευή 09 Μαΐου  2014 .-                                                       

~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , Ενημέρωση - η εφημερίδα μας , Παρασκευή 09 Μαΐου 2014.-         
~    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  09  Μαϊου  2014  .-                                                                                                   
~   http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/10.html  , Άρωμα ειδήσεων και ενημέρωσης Σάββατο 10 Μαΐου 2014 .-   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html , Άρωμα Κυριακάτικης ενημέρωσης με ειδήσεις, Κυριακή 11 Μαΐου 2014,     
 ~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/12-2014.html , Άρωμα ειδήσεων στην ενημέρωση της Δευτέρας 12 Μαΐου 2014  .-                     
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/05/13-2014.html , Άρωμα ειδήσεων  και  ενημέρωσης Τρίτη  13  Μαΐου  2014  .-    
~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/13-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 13 Μαΐου 2014 .-                
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/05/14-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης ειδήσεων Τετάρτη 14 Μαΐου 2014 .-                                                  
~
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 14 Μαΐου 2014  .-                           
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/stamatios-n.html ,   Αυτογραφία 15/05/2014    Αυτογραφία  16 /05/2014                       
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/15-2014.html ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  15  Μαΐου  2014 .-    http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/16-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης από Μεσσηνία και Ελλάδα Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 , .-
~     http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/05/17-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 17 Μαΐου 2014.-
~
 
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/17-2014.html , Άρωμα  ενημέρωσης του  Σαββάτου  17  Μαΐου  2014  

~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-2014.html , Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές Κυριακή 18 Μαϊου 2014.-
~
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/05/18052015-19-2014.html ,  Αυτοδιοικητικές Εκλογές 18/05/2015 Δευτέρα 19 Μαρτίου 2014 .-

~    http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/05/18052014-19-2014.html ,  Δημοτικές Περιφερειακές Εκλογές 18/05/2014 , Δευτέρα 19 Μαΐου 2014 .-
~     http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/20-2014.html ,   Ενημέρωση με ειδήσεις της ημέρας , Τρίτη 20 Μαΐου 2014 .-            
 ~      http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/21-2014.html ,      Ενημέρωση και ειδήσεις Τετάρτη 21 Μαΐου 2014  .-                   
~   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/05/22-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη 22  Μαΐου  2014 .-
~    http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/22-2014.html , Άρωμα  στην  ενημέρωση  Πέμπτη  22  Μαϊου  2014  , .-
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/05/23-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  23  Μαϊου   2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/05/2014-26-2014.html  , ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 Δευτέρα 26 Μαΐου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/05/26-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 26 Μαΐου 2014 .-
 ~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/27-2014.html  , Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  27  Μαΐου  2014  .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/28-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/05/28-2014.html , Άρωμα  ενημέρωσης των  ειδήσεων  Τετάρτη  28  Μαΐου  2014  .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/05/29-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   29  Μαΐου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/29-2014.html , Ενδιαφέροντα Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/05/30-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  30  Μαϊου  2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/31-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  31  Μαΐου  2014 .-

 ***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΙΟΥΝΙΟΥ    2014   :

~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/01-2014.html , Άρωμα Κυριακάτικης ενημέρωσης 01 Ιούνιος 2014,.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/06/01-2014.html , Ανθολόγιο Γράφοντας Αντιγράφοντας , Κυριακή 01 Ιουνίου 2014.-
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/06/02-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  02  Ιουνίου  2014 .-
~

***  Βίντεο  από  Βιντεοθήκη  μας  :
Καλαμάτα  Λιθάρι  Ακρογιάλι 18/05/2014  : http://youtu.be/SfEJj_cRV9Q ,
Σταματάκος Λιθάρι Ακρογιάλι  Καλαμάτας 2014 : http://youtu.be/SQoniA6a50E ,,
http://youtu.be/tEb-2AqMq54 , Aυτό είναι το τηλεοπτικό σποτ δημ.συμβούλου που έκανε τον Κανάκη
~   Καλαμάτα παραλία  Ναυτικός  Όμιλος  παιδική  χαρά  21/05/2014  : http://youtu.be/DaPf9eyWljk ,
~ Η Ελληνική  σημαία  μας  2014 : http://youtu.be/1wNn8UQBOCw ,

***  Ο Σταυρός είναι  το  σημείο  της  σωτηρίας μας και  της  ελευθερίας  μας και  της  συγκαταβατικότητας του  Κυρίου  προς  εμάς .- {Άγιος  Ιωάννης  ο  Χρυσόστομος  } .-

~** Καλός  παιδαγωγός  και  του σώματος  και  της ψυχής  είναι  η αδιάκοπη  μνήμη  του θανάτου .- { Όσιος Ησύχιος  ο Πρεσβύτερος } .-

~*  Ο  κόσμος  είναι  σαν ένα ξενοδοχείο , στο οποίο ο  οδοιπόρος σήμερα κοιμάται και  αύριο  φεύγει .-

***

Δεν υπάρχουν σχόλια: