Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 09 Μαϊου 2014

 
Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  09  Μαϊου  2014   :
Οδοντιατρικές  επαγγελματικές θυμίσεις από  το παρελθόν !!

*** Το  αγιάζι  στην Μεσσηνιακή  ενημέρωση και  όχι μόνο  :
Οδοντίατροι  στα  παλιά  ωραία  χρόνια !
*** Στούπα - Καρδαμύλη: Σαν πίνακας ζωγραφικής          
           
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
   ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΒΑΣΣΑΛΟΥ
   Με τον «Ζορμπά» του Καζαντζάκη ανά χείρας ταξιδεύουμε στην υπέροχη Μεσσηνιακή Μάνη που ενέπνευσε τον Κρητικό συγγραφέα και έχει κερδίσει μέσα στα χρόνια χιλιάδες πιστούς επισκέπτες.
Ένας στενός σχετικά δρόμος ανάμεσα σε ελαιώνες, καθαρούς και περιποιημένους, που τους κοσμούν ασύλληπτες ποσότητες χαμομηλιού, κίτρινες και λευκές μαργαρίτες, κατακόκκινες παπαρούνες και ένα σωρό άλλα αγριολούλουδα, που, άνθρωπος της πόλης γαρ, αγνοώ τα ονόματά τους. Και κάτω αριστερά, η θάλασσα. Και στο βάθος μπροστά, ο Ταΰγετος. Ακόμα χιονισμένος στις ψηλότερες κορυφές του.
Μόνο φύση. Μια εικόνα μαγευτική, για την οποία αξίζει να πηγαίνεις κάθε άνοιξη στη Μάνη και να κάνεις ακριβώς την ίδια διαδρομή. Να ξεκινάς από την άγρια λακωνική μεριά της και να καταλήγεις στην εύφορη μεσσηνιακή, με τα κουκλίστικα χωριά, τη γαληνεμένη θάλασσα, τα υπέροχα χρώματα. «Σαν πίνακας του Μπομπ Ρος είναι το τοπίο», αστειεύεται ο Δημήτρης, οδηγός και φωτογράφος σ’ ετούτο το οδοιπορικό. «Ο Ρος ζωγραφίζει κι εμείς εισβάλλουμε με το αυτοκίνητο στην τέλεια εικόνα του».
Η Μεσσηνιακή Μάνη ή Εξω Μάνη αποτελείται από καμιά εικοσαριά χωριουδάκια, άλλα παραλιακά και άλλα πιο ορεινά. Εμείς, πάλι, κινούμαστε παράλληλα με τη θάλασσα και πραγματοποιούμε μια πρώτη σύντομη στάση στη Στούπα και μια δεύτερη μεγαλύτερη στην Καρδαμύλη, που είναι και το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής.
Στο παρελθόν η Στούπα ήταν ένα ήσυχο ψαροχώρι με λίγους μόνιμους κατοίκους. Οι τρεις πανέμορφες παραλίες που διαθέτει όμως -η κεντρική ακριβώς μπροστά στο χωριό, η Χαλικούρα στο νότιο μέρος του και η μεγάλη και φημισμένη Καλογριά στα βόρεια- ήταν ικανός λόγος για να αναπτυχθεί τουριστικά και να φτάσει να προσφέρει όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη φιλοξενία χιλιάδων τουριστών.
Οι τελευταίοι, βέβαια, δε βρέθηκαν τυχαία σ’ ετούτη τη γωνιά της Μεσσηνίας. Παρά το αδιαμφισβήτητο κάλλος του, το παραλιακό αυτό χωριό, και συγκεκριμένα η παραλία της Καλογριάς, υπήρξε και ο τόπος όπου έζησαν το 1917-1918 ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Αλέξης Ζορμπάς, οι οποίοι δούλευαν στα εγκαταλελειμμένα σήμερα ορυχεία της Πραστοβάς, όπου και γνωρίστηκαν. Εδώ εμπνεύστηκε και έγραψε ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας το αριστούργημα «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», και με αυτό το βιβλίο στο χέρι καταφθάνουν πολλά χρόνια τώρα στη Στούπα χιλιάδες ξένοι επισκέπτες, κυρίως Ευρωπαίοι.
Πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, έρχονται και ξανάρχονται, έχουν αναπτύξει φιλίες και δεσμούς με τον τόπο και τους ανθρώπους του, ενώ ουκ ολίγοι έχουν αγοράσει σπίτια στην περιοχή και μένουν πια μόνιμα. Μια βόλτα στην παιδική χαρά του χωριού μπορεί να παρουσιάσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τα παιδάκια είναι από ολόξανθα μέχρι πολύ καστανά ή μελαχρινά και μιλούν ένα σωρό διαφορετικές γλώσσες!
Συνεχίζοντας προς Καρδαμύλη, σε απόσταση μόλις 7,5 χιλιομέτρων από τη Στούπα, η διαδρομή είναι το ίδιο φανταστική. Η θάλασσα από ψηλά λάμπει και τα πρώτα σπίτια, πέτρινα τα περισσότερα με κεραμιδοσκεπές, κάνουν την εμφάνισή τους ανάμεσα σε πυκνούς ελαιώνες. Και ίσα που διακρίνονται. Ο κεντρικός δρόμος με τα καλόγουστα καταστήματα, που σιγά σιγά ανοίγουν, το ήσυχο λιμανάκι, η γοητευτική Παλιά Καρδαμύλη με τους αναστηλωμένους πύργους και η βοτσαλωτή παραλία πιο πέρα είναι τα σημεία που θα σας τραβήξουν την προσοχή και που θα φωτογραφίσετε ξανά και ξανά.
Οι αυλές των σπιτιών είναι γεμάτες λουλούδια, ο κόσμος κάθεται έξω και... ρουφάει ήλιο ή βολτάρει με τα ποδήλατα. Άνοιξη. Ολόκληρο το χωριό κινείται σε ράθυμους ρυθμούς και καλεί και τους επισκέπτες του να κάνουν το ίδιο. Όσοι το καταφέρουν, είναι βέβαιο ότι σύντομα θα επιστρέψουν.

*** Σήμα κινδύνου για τα «Canadair» για την αντιμετώπιση πυρκαγιών στη Μεσσηνία          
            
  Με γερασμένο στόλο αεροσκαφών και πολύ περιορισμένα μέσα κατάσβεσης πυρκαγιών, τόσο σε επίπεδο έμψυχου όσο και άψυχου υλικού, καλείται η Πυροσβεστική να ανταπεξέλθει και στη φετινή αντιπυρική περίοδο.
Την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο στόλος των καναντέρ παραδέχτηκε και ο Νίκος Δένδιας σε σύσκεψη που έγινε προχθές στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ανάφερε ότι είναι «κακή συγκυρία ότι χειριζόμαστε αυτό το τεράστιο ούτως ή άλλως πρόβλημα υπό συνθήκες μέγιστης οικονομικής στενότητας, που σημαίνει ότι τα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας είναι πάρα πολύ περιορισμένα».
Ο στόλος της Πυροσβεστικής αποτελείται από 20 αεροσκάφη τύπου καναντέρ, εκ των οποίων το ένα βγήκε εκτός μάχης την περασμένη Δευτέρα, μετά την ανατροπή του στη θαλάσσια περιοχή Αγγελοχωρίου Μηχανιώνας την ώρα που πραγματοποιούσε προσθαλάσσωση για υδροληψία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Νικόλαο Τσόγκα, από τα 19 αεροσκάφη που έχουν στη διάθεσή τους, μόλις τα 12-14 μπορούν καθημερινά να σηκωθούν για κατάσβεση πυρκαγιών.
Η Πολεμική Αεροπορία, που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του στόλου, δυσκολεύεται να «βγάλει» καθημερινά «αξιόμαχα» όλα τα αεροσκάφη, λόγω πολύ συχνών βλαβών.
Στο στόλο έχουν απομείνει μόλις 5 καναντέρ νέου τύπου CL4-15 και τα υπόλοιπα είναι πολύ παλιά. Κάθε φορά που επιχειρούν να απογειωθούν, παρουσιάζεται μεγάλο ποσοστό βλαβών λόγω της παλαιότητάς τους, ενώ σε κίνδυνο τίθεται και η ασφάλεια των πιλότων. «Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουμε πόσα αεροπλάνα θα έχουμε κάθε μέρα. Δηλαδή, θεωρητικά στα χαρτιά έχεις Α αριθμό, αλλά η διαθεσιμότητα είναι πολύ πιο περιορισμένη», επισήμανε ο Ν. Δένδιας χτυπώντας καμπανάκι για τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής.
Την ίδια στιγμή, μόλις πέρυσι ρίχθηκαν στη μάχη της κατάσβεσης τα 5 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής, τα οποία παρέμεναν καθηλωμένα στο έδαφος. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός στη σύσκεψη, ο λόγος ήταν ότι δεν είχαν δοθεί 70.000 ευρώ για να υπάρξει πιστοποίηση στους πιλότους για να μπορούν να πετάνε. Αυτές οι δυσκολίες οδήγησαν στην ανεύρεση έξυπνων λύσεων και οριακών βελτιώσεων ασήμαντου κόστους, όπως η διάθεση των χρημάτων που απαιτήθηκαν για να πετάνε και τα ελικόπτερα και χρήση των μοτοσικλετών, οι οποίες επίσης υπήρχαν μεν αλλά δεν είχαν οργανωθεί.
Ωστόσο, η περσινή αντιπυρική περίοδος ήταν πετυχημένη, αφού σημειώθηκε μείωση περίπου 50% στις καμένες εκτάσεις και ίδιο ποσοστό μείωσης στις ζημιές. Τα νούμερα αυτά επιτεύχθηκαν με τα ίδια ακριβώς εναέρια μέσα κατάσβεσης και ανθρώπινου δυναμικού, κι αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον Ν. Δένδια, «στο φιλότιμο, τη συνεργασία, την προσπάθεια, την ευφυΐα, την οργάνωση, την εμπειρία» των ανθρώπων του Πυροσβεστικού Σώματος.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2014 ΤΡΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΙΞΕΙΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ Ούτε ευρώ ακόμα στη
Μεσσηνία για δασικά έργα
 Της Βίκυς Βετουλάκη
 Ούτε ευρώ έχει σταλεί στο Δασαρχείο Καλαμάτας για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου αρμοδιότητάς του και την εκτέλεση δασικών έργων. Ευτυχώς δε, που φέτος ο χειμώνας δεν ήταν τόσο βαρύς και η κατάσταση των δασικών δρόμων δεν είναι τόσο δραματική!
Τουλάχιστον προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση και υλοποίηση τριών σημαντικών έργων, που περιλαμβάνουν διάνοιξη αντιπυρικών δρόμων, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ, και είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα «Μπαλτατζής».
  Ούτε ευρώ για συντήρηση
Αν και η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει, μέχρι σήμερα δεν έχει διατεθεί στο Δασαρχείο Καλαμάτας καμία πίστωση για συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, ενώ, όπως σημείωσε ο δασάρχης Σπύρος Κατσίποδας, δε γνωρίζουν ούτε το ύψος της πίστωσης που θα διατεθεί, ώστε να μπορέσουν να προγραμματίσουν τις μελέτες που πρέπει να συνταχθούν. Κι αυτό, γιατί παλιότερα οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούσαν στη σύνταξη μελετών που μπορεί να είχαν ύψος 100.000 ευρώ και, τελικά, η πίστωση που διατίθετο από το υπουργείο να ήταν 10.000 ευρώ.
Το Δασαρχείο έχει κάνει αυτοψία στο δασικό οδικό δίκτυο και όπως είπε ο κ. Κατσίποδας, ευτυχώς δεν υπάρχουν μεγάλες ζημιές.
Με μηχανήματα του Δασαρχείου ολοκληρώθηκε η συντήρηση του δικτύου στο Δάσος της Βασιλικής, ενώ τώρα έχει ξεκινήσει η συντήρηση στο δίκτυο του Ταϋγέτου.
  Διάνοιξη αντιπυρικών
Ωστόσο, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» τρία σημαντικά έργα που αφορούν στη διάνοιξη αντιπυρικών δρόμων και είναι τα εξής:
-Δήμος Πύλου: Διάνοιξη αντιπυρικών δρόμων σε Πύλο, Λαχανάδα και Σουληνάρι, προϋπολογισμού 240.000 ευρώ. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης των τευχών δημοπράτησης και ύστερα από κάποιες διορθώσεις, τον επόμενο μήνα αναμένεται να δημοπρατηθεί.
-Ταΰγετος: Διάνοιξη αντιπυρικών δρόμων στις περιοχές Βόλιμος - Ρογκοζενίτσα και όρος Καλάθι – Προφήτης Ηλίας – Κοτσιφάλονα, προϋπολογισμού 318.000 ευρώ.
-Δήμος Μεσσήνης: Διάνοιξη αντιπυρικών δρόμων σε Κεφαλόβρυσο, Μαγγανιακό, Μαθία και Πανιπέρι, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.
Για τα έργα σε Ταΰγετο και Δήμο Μεσσήνης έχουν συνταχθεί τα τεύχη δημοπράτησης και έχουν σταλεί στο ΥΠΕΚΑ για προέγκριση, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της δημοπράτησης.
Ο κ. Κατσίποδας τόνισε ότι στόχος είναι και τα τρία έργα να έχουν δημοπρατηθεί εντός του 2014.
Οι μελέτες των εν λόγω έργων έχουν συνταχθεί με τη βοήθεια και των Δήμων από το 2012.

***  Στα επίπεδα της δεκαετίας του ’80 οι τιμές των ακινήτων στην Καλαμάτα          
           
Παλαιά διαμερίσματα ακόμη και από 250 ευρώ το τετραγωνικό στην Καλαμάτα
 Στα επίπεδα της δεκαετίας του '80 έχει γυρίσει η οικονομική κρίση τις τιμές των ακινήτων. Τα στοιχεία για την Καλαμάτα δείχνουν ότι οι προσφορές ξεκινούν από 250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και φτάνουν το ανώτερο, ανάλογα, βέβαια, και με την περιοχή, τα 500 ευρώ.
Σύμφωνα με το «Έθνος», οι ιδιοκτήτες σπιτιών 30-40 ετών ξεπουλούν όσο όσο τα ακίνητα, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τη μόνιμη πλέον φορολόγηση μέσω του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Ακόμη και καινούριες κατοικίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έφτασαν να πωλούνται στο κόστος κατασκευής, ακόμη και κάτω από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Όσον αφορά σε παλιά διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές, πωλούνται μέχρι και 100 ευρώ το τετραγωνικό.
Το δημοσίευμα παρουσιάζει διάφορες περιπτώσεις τις οποίες έχουν καταγράψει ειδικοί της αγοράς, με σπίτια σε κακή κατάσταση να πωλούνται ακόμη και όσο ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο!
Συγκεκριμένα, υπάρχουν περιπτώσεις, όπως στα Χανιά, όπου ένα διαμέρισμα 55 τετραγωνικών, του 1965, πωλείται 5.000 ευρώ, δηλαδή κάτω από 100 ευρώ το τετραγωνικό!

***  Συμβαίνουν και στη Μεσσήνη           
           
Μη νομίζετε ότι και οι οδηγοί της Μεσσήνης υστερούν. Μετά την «κατάργηση» της ελεγχόμενης στάθμευσης, αν και έχουμε ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν με το θέμα, η κατάσταση έχει ξεφύγει κάθε ελέγχου.
Αλλιώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η στάθμευση πάνω στη διάβαση, χωρίς ο οδηγός του αυτοκινήτου να μπει στον κόπο να σκεφτεί αν εκεί που παράτησε το όχημά του εμποδίζει τη διέλευση πεζών, μητέρων με καροτσάκια ή ατόμων με ειδικές ανάγκες. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να παρκάρει και να γράψει έτσι στα… παλιά του τα παπούτσια (για να μη γράψουμε άλλη φράση που θα… «λογοκριθεί») τους υπόλοιπους. Θα υπήρχε, δε, ένα «ελαφρυντικό», αν είχε αφήσει αναμμένα τα αλάρμ, αλλά ούτε κι αυτό συνέβη.   Χ.Χ.  

 ***  Γιατί όχι και στην Τριφυλία…          
   

Τα καρπούζια της φωτογραφίας δεν είναι από την Τριφυλία, αλλά από τη Βραζιλία! Τα δημιούργησαν σεφ, με αφορμή το Μουντιάλ, με τα πρόσωπα διεθνών ποδοσφαιριστών.
Το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν, όμως, και οι παραγωγοί της Τριφυλίας, με τα πρόσωπα των υποψηφίων μας αυτή την περίοδο! Γιατί όχι; Θα είχε ενδιαφέρον.   Β.Β. 

 ***  Γνωριμία με τους υποψήφιους δημάρχους Τριφυλίας είχε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας 

 Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας θέλησαν να γνωρίσουν τους υποψήφιους δημάρχους του Δήμου Τριφυλίας. Συγκέντρωσαν, λοιπόν, τις ερωτήσεις τους από κάθε τμήμα και τις έστειλαν. Με τη σειρά τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, Γεώργιος Θεοδωρακόπουλος, Παναγιώτης Κατσίβελας και Σαράντος Κουκούμης απάντησαν στα παιδιά και οι απαντήσεις τους αναρτήθηκαν στο blog του σχολείου (http://blogs.sch.gr/iolanos). Ειδικότερα, οι μαθητές ζήτησαν ένα σύντομο βιογραφικό των υποψηφίων, καθώς και να συμπληρώσουν, όπως εκείνοι θέλουν, τις εξής φράσεις: Ως μαθητής ήμουν… Το αγαπημένο μου μάθημα ήταν… Το χειρότερό μου μάθημα ήταν… Το αγαπημένο μου παιχνίδι ήταν… Η αγαπημένη μου ομάδα είναι… Το αγαπημένο μου βιβλίο είναι… Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι… Η αγαπημένη μου ταινία είναι… Το αγαπημένο μου χρώμα είναι… Το αγαπημένο μου φαγητό είναι… Ο αγαπημένος μου παιδικός ήρωας είναι… Θέλω να γίνω δήμαρχος γιατί… Για το πρόβλημα με το λιμάνι της Κυπαρισσίας θα… Για το πρόβλημα με το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας θα… Για το πρόβλημα με το κολυμβητήριο της Κυπαρισσίας θα… Για το πρόβλημα με τους ανέργους της Κυπαρισσίας θα… Για το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα της Κυπαρισσίας θα… Για να διαφημίσω την Κυπαρισσία θα… Γράφω 5 επίθετα που με χαρακτηρίζουν… Ευτυχία για μένα είναι… Η αγαπημένη μου φράση είναι… Αν εμείς τα παιδιά ψηφίζαμε, πείτε μας, για ποιο λόγο θα έπρεπε να σας δώσουμε την ψήφο μας; - 

***  Επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε ο Γ. Καρατζαφέρης από την Καλαμάτα         
          
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 Στην Καλαμάτα βρέθηκε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος τους ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, και σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης σχολίασε τα πολιτικά θέματα της επικαιρότητας, αλλά και τη σημασία των ευρωεκλογών.
Ξεκινώντας τη συνέντευξη αναφέρθηκε σε ένα tweet του κυρίου Αντώναρου, που έγραφε πριν από 10 ημέρες «24+1 έμειναν, πάρε μια τσατσάρα». Σχολιάζοντάς το ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι απευθυνόταν στον Αντώνη Σαμαρά, που δεν έχει πάει φαντάρος ούτε μια ημέρα και εξαγόρασε τη θητεία του με το ιλιγγιώδες ποσό των 3 ευρώ το μήνα.
Στη συνέχεια είπε ότι «φθάσαμε στις 14+1 πριν από τις εκλογές και για το διακύβευμα δε μιλά κανείς. Εγώ ακούω για διλήμματα σαν του κυρίου Βενιζέλου, που επανέλαβε και ο κύριος Τσίπρας, αλλά κανείς δεν λέει στον κόσμο ότι το 80% των αποφάσεων λαμβάνονται στις Βρυξέλες, άρα ποιοι θα πάνε πάνω; Μπορούμε να δεχθούμε ότι ο απλός πολίτης μπορεί να μην ξέρει, αλλά αρχηγοί κομμάτων να μην ξέρουν τι σημαίνει Ευρώπη; Και να βάζουν μέσα ποδοσφαιριστές, δηλαδή θα πάει ο άλλος να κάνει τάκλινγκ στον Όλι Ρεν και στον Αλμούνια; Ένας άλλος πάει και μου βάζει έναν τραγουδιστή αμανέδων; Εντάξει, είναι για τα πανηγύρια εκεί πάνω, αλλά όχι να στείλουμε και τον αμανέ.
Εγώ θα ήθελα πολύ να γίνει αυτό το debate που δε γίνεται και αποφεύγει ο κύριος Σαμαράς. Δεν είναι, άλλωστε, ούτε η πρώτη, αλλά ούτε και η τελευταία, όμως ποια Ευρώπη πάμε να αντιμετωπίσουμε; Την Ευρώπη του Λαϊκού Κόμματος; Του Σοσιαλιστικού Κόμματος; Ας μην κοροϊδεύουν, ο ένας είναι ο κύριος Σουλς και μέχρι πέρυσι ήταν ο κύριος Πέτερ, Γερμανοί και οι δύο, άρα και τα δύο αυτά κόμματα υπηρετούν την Ευρώπη της Γερμανίας.
Εγώ προσωπικά ανήκω στους ευρωσκεπτικιστές, που ήμουν και αντιπρόεδρος. Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη των Εθνών. Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση της Γερμανίας που υπάρχει δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτά, όμως, δεν τα λέει το Mega, αφού αυτό πρέπει να στηρίξει τους ανθρώπους που το αβαντάρουν. Έτσι δε βγαίνει η αλήθεια, με μεγάλο κίνδυνο ότι δεν ψηφίζει ο πολίτης, αφού ψηφίζει ο Πρετεντέρης δια των πολιτών, αφού δύο χρόνια του κάνει πλύση, πάει ο άλλος και ψηφίζει με τη σκιά του Πρετεντέρη και αυτό είναι το ολέθριο. Και ο ακριβοπληρωμένος αυτός δημοσιογράφος πληρώνεται για να κάνει το ρόλο του ντοπέρμαν.
[…] Μότο μας είναι η λέξη αφύπνιση, αν δεν φύγει η τσίμπλα από τα μάτια και το κερί από τα αυτιά, τότε πελαγοδρομούμε. Πρέπει ο πολίτης να γίνει συνειδητοποιημένος και να ξέρει τι και γιατί ψηφίζει».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μίλησε για τις δημοσκοπήσεις που, όπως είπε, δεν πιστεύει: «Δίνουν μάξιμουμ 25% σε Σαμαρά και Βενιζέλο. Με αυτό το ποσοστό ποια νομιμοποίηση θα έχει μια κυβέρνηση του 25%; Επομένως, κάτι θα γίνει, άρα να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ήταν ένα κακό αυτό, αλλά αυτό είναι κομμένο στα τρία: είναι ο δεξιούλης κύριος Τσίπρας που πλέον στο πρόγραμμά του δε βλέπω πολλές διαφορές από αυτό του Βενιζέλου- Σαμαρά στα ευρωπαϊκά, είναι όμως και ο σταλινικός κύριος Λαφαζάνης, που λέει τελείως άλλα πράγματα και είναι ο κύριος Δραγασάκης, που λέει άλλα πράγματα. Επομένως, να εμπιστευτούμε ένα κόμμα σπασμένο στα τρία; Το βλέπω πάρα πολύ επικίνδυνο. Έτσι, η υπόθεση πολιτικά οδηγείται ανάμεσα στη Σκύλα και στη Χάρυβδη.
Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετική καμπή για την Ελλάδα και ζούμε τις παραμονές του 1952, δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε την Ελλάδα να παραπατήσει. Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε το μέγεθος εκείνο που θα συστήσουν μια μεγάλη αστική δημοκρατία απέναντι σε όλα αυτά που συμβαίνουν».
  Εθνικές εκλογές
Σε ερώτησή μας για το αν πρέπει να γίνουν εθνικές εκλογές, ο Γ. Καρατζαφέρης απάντησε ότι «πρέπει να γίνουν, όταν συσταθεί αυτό το τόξο της αστικής δημοκρατίας, διαφορετικά κινδυνεύουμε να πέσουμε σε λακκούβες. Σε αυτό το τόξο μπορούν να συμμετέχουν όλοι εκτός από τον κύριο Σαμαρά, που είναι το εμπόδιο, όπως και όσοι έχουν υπογράψει την επιστολή προς την κυρία Λαγκάρντ. Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος, εδώ και το νεκροταφείο της Καλαμάτας γεμάτο αναντικατάστατους είναι».
  Αυτοδιοικητικές εκλογές
Για τη στήριξη των συνδυασμών σε αυτές τις εκλογές, δήλωσε ότι πήραν απόφαση στο ΛΑΟΣ φέτος να βαδίσουν έναν άλλον δρόμο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα: «Συγκεκριμένα, δώσαμε μια οδηγία στα κομματικά στελέχη ο καθένας να επιλέξει όπου πιστεύει, αφού αυτός ξέρει την τοπική κοινωνία και ταυτοχρόνως να μην είναι ακραία, να μην πάει κάποιος με τη Χρυσή Αυγή ή την ΑΝΤΑΡΣΙΑ κ.λπ. Έτσι, λοιπόν, έχουμε 12 φορές περισσότερους υποψηφίους από το 2010. Εγώ θα βγάλω συμβούλους και αν τα καταφέρω, θα μπορώ να επηρεάσω καταστάσεις».
 
***  Μειώθηκε η ποινή κατηγορουμένου για τον ξυλοδαρμό της ιατρού συντρόφου του Τελευταία Ενημέρωση: 09/05/2014 19:34 Για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά της ιατρού συντρόφου του καταδικάσθηκε χθες εργαζόμενος στο χώρο της υγείας, σε υπόθεση που είχε ορισθεί στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας, αλλά εκδικάσθηκε σε βαθμό πλημμελήματος. Ο εργαζόμενος είχε καταδικασθεί σε 4 χρόνια φυλάκισης. Χθες το δικαστήριο του αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του προτέρου έντιμου βίου, αναφέροντας ότι συμπεριφέρθηκε καλά μετά την πράξη του, και έτσι μείωσε την ποινή σε 15 μήνες φυλάκισης με 3ετή αναστολή. Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με όσα κατηγορήθηκε, ξεκίνησε σχέση με την ιατρό ένα χρόνο μετά το θάνατο της γυναίκας του, η οποία, ωστόσο, ήταν αρκετά θυελλώδης με αρκετά διαστήματα χωρισμού. Ο μεν κατηγορούμενος ανέφερε απρεπή και ανάρμοστη συμπεριφορά της συντρόφου του, με επιθέσεις εναντίον του, η δε ιατρός από την πλευρά της μιλούσε για κακοποίησή της και εκβίαση συγγενικών της προσώπων. Επίσης, ισχυρίζεται ότι πολλές φορές τού είχε ζητήσει να χωρίσουν. Το περιστατικό συνέβη στο σπίτι της. Η ιατρός κατήγγειλε ότι έπειτα από λογομαχία τη χτύπησε σε πρόσωπο και θώρακα, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της και να υποστεί απώλεια συνείδησης με επιληπτικές κρίσεις. Τελικά, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και σε δεύτερο βαθμό για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης.Β.Β. 

***  Μανώλης Μάκαρης: Στόχος μας να υπερασπιστούμε τους συνανθρώπους μας         
           
Ο χαιρετισμός του υποψήφιου δημάρχου Καλαμάτας στην προχθεσινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ
 Στην προχθεσινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας και επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες», Μανώλης Μάκαρης
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο συνδυασμός μας είναι μια πλατιά λαϊκή συμμαχία πολιτών, απ’ όλους τους χώρους, που συναντήθηκαν αυτά τα 4 χρόνια των μνημονίων σε κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Ιδίως υπέρ των αδύνατων συμπολιτών μας.
Πλαισιώνεται από πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις, που χρόνια τώρα διατυπώνουν ένα σαφή και συγκροτημένο λόγο. Με γνώση για τα προβλήματα και όραμα για το Δήμο.
Ενεργοποιηθήκαμε, γιατί θέλουμε ν’ αλλάξουμε μια αυταρχική, αλαζονική, "ενός ανδρός αρχή". Που λειτούργησε ως τοποτηρητής της κυβέρνησης, της τρόικας και του Φούχτελ. Εφαρμόζοντας τις πολιτικές τους.
Θέλουμε έναν Ανοιχτό Δήμο με Ενεργούς Πολίτες. Για να αναλάβουν την πόλη τους. Να αποκαταστήσουν την κοινωνική συνοχή. Να κερδίσουν τη μάχη της καθημερινότητας. Να δουλέψουν συλλογικά για το μέλλον, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αναγέννηση του τόπου μας.
Η κρίση και η διαχείρισή της έφεραν και εδώ τα αποτελέσματα που βιώνει και η υπόλοιπη Ελλάδα. Ύφεση, ανεργία, λουκέτα, νέα φτώχεια, φυγή των νέων, κατάρρευση των δομών πρόνοιας.
Επιτρέψτε μου, ως νοσοκομειακός γιατρός και πρόεδρος των συναδέλφων μου, να αναφερθώ σε αυτό που βεβαίως και εσείς γνωρίζετε. Το δημόσιο σύστημα υγείας δέχεται αλλεπάλληλα μεθοδικά πλήγματα με τελικό στόχο τη διάλυσή του. Οι ανασφάλιστοι αλλά και οι ασφαλισμένοι που αδυνατούν να καλύψουν τη συμμετοχή τους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, την ώρα που η πρωτοβάθμια φροντίδα καταργήθηκε και οι ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό κι αναλώσιμα στο νοσοκομείο είναι τραγικές.
Ο κόσμος αφήνεται συνειδητά στην τύχη του. Προωθείται η πλήρης εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού της υγείας. Έχουμε χρέος όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να το αποτρέψουμε. Να υπερασπιστούμε τη ζωή και την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας. Γι’ αυτό η αλληλεγγύη και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αποτελούν την κύρια προγραμματική μας δέσμευση. Το κύριο μέλημά μου προσωπικά».   Α.Π.

 ***  Η αντικομφορμίστρια Μαρία Πολυδούρη         
           
ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ Ο ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
 Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ
   Τι κι αν είναι Καλαματιανές και η Μαρία Πολυδούρη και η Ρούλα Γεωργακοπούλου. Η «Οδός Πολυδούρη», το νέο της θεατρικό που έκανε χθες πρεμιέρα στο θέατρο Βασιλάκου στην Αθήνα, η γνωστή δημοσιογράφος το συνέγραψε μόνο επειδή «ο Θοδωρής Γκόνης μού έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο», αλλά του είναι ευγνώμων γι’ αυτό.
Η Πολυδούρη της Γεωργακοπούλου, που ενσαρκώνει η Ιωάννα Παππά, μπορεί να χορεύει, να τραγουδά, να καπνίζει, να πίνει, να έχει εκρήξεις θυμού και στιγμές τρυφερότητας. Κυρίως, όμως, μέσα από τον πολυφωνικό μονόλογό της, μιλάνε κι άλλα πρόσωπα: από τη γάτα της -που είναι η επίσημη βιογράφος της!- και τη φοβερή μάνα της, παθιασμένη φεμινίστρια και συνδρομήτρια της Εφημερίδας των Κυριών της Καλλιρρόης Παρέν, μέχρι τον Παλαμά, τον Ροΐδη, τον Καμπούρογλου και τον Καρκαβίτσα!
«Βιογραφίες της Πολυδούρη έχουν γίνει πολλές, είναι σχεδόν τελειωμένη ιστορία. Κάποιες είναι συναρπαστικές. Εγώ αγαπώ της Λιλής Ζωγράφου, η οποία, με όσες αυθαιρεσίες και αν έχει, είναι αριστούργημα. Κι εγώ, όμως, κάνω αυθαιρεσίες. Αν δεν έκανα, θα ήμουν επιστήμονας», λέει η συγγραφέας του έργου «Οδός Πολυδούρη», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο: «Δεν έχω ούτε την επιθυμία ούτε τα κότσια να κάνω μια βιογραφία. Αλλά και το θέατρο δεν είναι επιστήμη. Τέχνη είναι».
Την Πολυδούρη όλη της τη ζωή την αισθανόταν ως το καμάρι της γενέτειράς της. «Ούσα Καλαματιανή έλεγα "κάθε πόλη έχει ένα αστέρι, εμείς δεν έχουμε κανένα. Ευτυχώς που έχουμε την Πολυδούρη". Κι επειδή ήταν μονάκριβη, ήταν η μόνη περηφάνια που είχα για την πόλη μου».
Μπορεί η συγγραφή του μονολόγου να μην ήταν μια προσωπική εκκρεμότητα, ο τίτλος του όμως είναι (αν και «κουμπώνει» επιτυχώς στην επιθυμία της να μην είναι ένας τίτλος που «βιογραφίζει»). Μικρή υπήρξε μέλος σε μια επιτροπή ονοματοδοσίας δρόμων του Δήμου, στην οποία, επειδή βαριόταν, δε συμμετείχε ποτέ. «Ο πατέρας μου με έβριζε και μου έλεγε "να πας μόνο και μόνο για να πιέσεις ο δρόμος που περνά από το σπίτι μας να ονομαστεί Πολυδούρη"». Δεν τον άκουσε. «Εξιλεώνεται» έπειτα από χρόνια, γράφοντας ολόκληρο έργο για την «Οδό Πολυδούρη», που πάντως, εκτός από δρόμος, «είναι και ο τρόπος, la maniere Πολυδούρη», εξηγεί. «Πιο πολύ ήθελα, δηλαδή, να ψάξω τον τρόπο της Πολυδούρη, όχι τη ζωή της, που είναι πασίγνωστη».
Άνθρωπος, που παλεύει με τη δημιουργική γραφή, επίσης Καλαματιανή και με μια μάνα αντικομφορμίστρια που ποτέ δε χώρεσε στο ρόλο της νοικοκυράς, δεν κρύβει ότι της ήταν τρομερά οικείο το πλαίσιο που μετέφερε στη θεατρική σκηνή. «Τα κορίτσια επηρεάζονται από τα διαβάσματα της μάνας τους και τις κουβέντες που φέρνει σπίτι. Αλλά αν υπάρχει ταύτιση με την Πολυδούρη, είναι ασυνείδητη».

 ***  Περιοδεία Μανώλη στη Μεσσηνία

 Αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Γιάννης Μανώλης, θα περιοδεύσει στη Μεσσηνία. Στη διήμερη αυτή περιοδεία του θα συνοδεύεται από τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Παναγιώτη Ξεροβάσιλα και κλιμάκιο υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων. - 

***  Περιοδείες Πετράκου-Πατσαρίνου-Τσουλάκου         
           
Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, η υποψήφια ευρωβουλευτής Άλκηστη Τσουλάκου και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Νίκος Πατσαρίνος, συνοδευόμενοι από υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα», θα επισκεφθούν σήμερα το πρωί τα Δικαστήρια, τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, το Δημαρχείο Καλαμάτας και άλλες υπηρεσίες της Καλαμάτας.
Θα καλέσουν, δε, τους πολίτες της Καλαμάτας να πάρουν μέρος στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση-ομιλία που θα γίνει στις 8.00 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, με ομιλητή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. 

***  Επισκέψεις Π. Αλευρά

  Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, συνοδευόμενος από τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού «Πελοποννησιακή Συνεργασία -Πράξη Ανάπτυξης», σήμερα το πρωί θα επισκεφθεί Δημόσιες Υπηρεσίες και καταστήματα στην Καλαμάτα. Το απόγευμα, από τις 6.00, θα επισκεφθεί Αντικάλαμο, Σπερχογεία, Μικρομάνη, Άμμο και Άρι, όπου θα παρουσιάσει τις θέσεις του συνδυασμού και θα ανταλλάξει απόψεις για τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής. - 

***  Περιοδεία Π. Αλευρά         
           
Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, συνοδευόμενος από τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού «Πελοποννησιακή Συνεργασία -Πράξη Ανάπτυξης», θα επισκεφθεί σήμερα το πρωί την Πύλο, τη Μεθώνη και τη Φοινικούντα.
Το απόγευμα, από τις 6.00, θα επισκεφθεί τις εξής Τοπικές Κοινότητες: Αριστομένη, Μηλιώτη, Πελεκανάδα, Κουρτάκι, Δροσιά, Δάρα, Δάφνη, Νεοχώρι, Βελίκα, Ανάληψη, όπου θα παρουσιάσει τις θέσεις του συνδυασμού και θα ανταλλάξει απόψεις για τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής. 

***  Θ. Μπρεδήμας: «Οι δημότες αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον»         
   
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Οι πολίτες του Δήμου Καλαμάτας πρέπει να βάλουν ένα τέλος στους πειραματισμούς της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον, τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού «Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας», Θόδωρος Μπρεδήμας, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος της παράταξής του.
Πλαισιωμένος από τον πρώην δήμαρχο Καλαμάτας και αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρ. Μαλαπάνη, αλλά και το δημοτικό σύμβουλο Γ. Νταγιόπουλο, ο οποίος αποφάσισε, ύστερα από 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα κοινά της πόλης, να αποχωρήσει από την ενεργό τοπική πολιτική σκηνή, ο κ. Μπρεδήμας ανέπτυξε συνοπτικά τους στόχους και τις προτεραιότητες της «Αλλαγής» για τη νέα πενταετία.
Μάλιστα, στον πρόλογο της παρέμβασής του ζήτησε να υπάρξει ένας τηλεοπτικός διάλογος με τον κ. Νίκα, ώστε οι δημότες να ενημερωθούν σε βάθος για τα προβλήματα της περιοχής και να κρίνουν τόσο το έργο της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής όσο κι αυτό της μείζονος αντιπολίτευσης.
Ξεδιπλώνοντας τις πτυχές του προγράμματος, ο κ. Μπρεδήμας υπογράμμισε ότι «δεν αξίζει αυτός ο Δήμος να γίνει ακόμη μια φορά έρμαιο κομματοκρατίας ή ιδεοληψιών. Οι Καλαματιανοί, αλλά και οι κάτοικοι συνολικά του Δήμου, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους άδικα μαστίζονται από την κρίση, χρειάζονται στήριξη και ευκαιρίες προκοπής, όχι πειραματισμούς».
Αναφερόμενος αναλυτικά στις θέσεις της «Αλλαγής», σημείωσε: «Προτείνουμε δραστική μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων, ειδικών συμβούλων, αλλά και του μισθού του δημάρχου. Εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Δήμου Καλαμάτας. Εξάλειψη έργων με απευθείας ανάθεση. Ουσιαστική βελτίωση του αστικού εξοπλισμού της πόλης, ώστε αυτή να γίνει θελκτικότερη τουριστικά».
Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είπε ότι θα ηγηθεί προσπάθειας για «επέκταση των κοινωνικών δομών που ήδη υπάρχουν, αλλά και τη στενή συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες και πρωτοβουλίες. Παρά την κρίση θα διπλασιάσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό του Δήμου. Αυτό είναι προγραμματική δέσμευση και ιδεολογική προτεραιότητα για μας. Δίνουμε κι εδώ έμφαση στην περίθαλψη των πιο αδύναμων. Αυτούς τους οποίους θέλουμε να συνδράμουμε σε μια δύσκολη εποχή είναι αυτοί που έχουν περισσότερη ανάγκη από βοήθεια».
Επίσης, ο κ. Μπρεδήμας μίλησε για παρεμβάσεις περιορισμού της χρήσης του αυτοκινήτου στην πόλη με συγκεκριμένες πολιτικές, προτεραιότητα στους πολίτες με ειδικές ανάγκες, στον πεζό, στον ποδηλάτη, στους ελεύθερους χώρους και τα πάρκα. Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση για καθιέρωση της ΩΡΑΣ του ΔΗΜΟΤΗ στο Δημοτικό Συμβούλιο και τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων όπου χρειάζεται, πολιτικές ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, έργα αντιπλημμυρικά και έμφαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
 
***  Περιοδεία Δ. Καφαντάρη
 Ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτριος Καφαντάρης συνεχίζει τις επισκέψεις του στις Τοπικές Κοινότητες και τους οικισμούς του Δήμου Πύλου-Νέστορος, μαζί με κλιμάκιο υποψήφιων δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού «Δύναμη Ελπίδας». Σήμερα θα επισκεφθεί τις εξής περιοχές: 9.30 Χώρα-Λαϊκή 18.00 Μεσοπόταμος 18.30 Σουληνάρι 19.30 Κρεμμύδια 20.00 Κουκουνάρα 20.30 Στενωσιά 21.00 Χανδρινού. - 

***  Νέα στοιχεία για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας         
          
ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ
 Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες βρίσκεται ήδη ο φάκελος με τα νέα συμπληρωματικά στοιχεία για την επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλο το Νομό Μεσσηνίας.
Οι Βρυξέλλες θεώρησαν ότι ο αρχικός φάκελος – που κατατέθηκε από την Ένωση Μεσσηνίας και περιλάμβανε 96 δείγματα εργαστηριακών δοκιμών – δεν αρκούσε για να βγουν τα τελικά συμπεράσματα. Τα νέα στοιχεία θα ενισχύσουν τις μέχρι σήμερα εργαστηριακές αναλύσεις που είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό φάκελο. Τώρα θα αποφασίσει η Κομισιόν είτε να κάνει αποδεκτή την επέκταση και το θέμα κλείνει οριστικά είτε όχι και το θέμα πάει στις καλένδες.
Ένας μεγάλος αριθμός αναλύσεων (περίπου 231 δείγματα) προέρχεται από τον Α.Σ. Ελαιώνας Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα Γαργαλιάνων, την Ομάδα Παραγωγών Νηλέας και το ΤΕΙ Καλαμάτας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Νηλέας Γιώργος Κόκκινος, «συμμετείχαμε στη συλλογή αυτών των δειγμάτων και εκτιμώ ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στο θέμα τεκμηρίωσης. Απομένει να δούμε το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας επέκτασης που έχει πίσω της μια δωδεκαετία».
Στη συνέχεια ο κ. Κόκκινος, με αφορμή το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., που είχε ως θέμα την ποικιλομορφία στην Ευρωπαϊκή Γεωργία, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της «διαφοροποίησης» που θα πρέπει να αποκτήσει η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, «το ελαιόλαδο είναι σήμερα βασικό αγαθό και αποκτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στη διεθνή αγορά των ελαίων. Όμως αυτό συμβαίνει με μια παράλληλη “ομογενοποίηση”, αλλά και μια συμπίεση των τιμών παραγωγού. Έτσι επιβιώνει η Ισπανία σαν μεγαλοπαραγωγός χώρα που έχει κάνει τις απαραίτητες ποικιλιακές μεταβολές και έχει καταφέρει να μειώσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα. Εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια διαφορετική προσέγγιση της αγοράς, τονίζοντας την καταγωγή του προϊόντος, τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, να το συνδέσουμε με τη μεσογειακή διατροφή και να αναδείξουμε ότι η καλλιέργεια γίνεται με ένα ήπιο τρόπο που δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες δεν είναι δυνατόν να αναγραφούν στην ετικέτα αλλά θα μπορεί να υπάρξει ένα ειδικό σήμα αναγνωρισιμότητας. Έτσι θα γνωρίζει ο καταναλωτής ότι αγοράζει ένα επώνυμο προϊόν από συγκεκριμένο τόπο και από παραγωγούς που καλλιεργούν με σεβασμό προς το περιβάλλον».
  Ιστορικό
Μετά τη δημοσίευση της Αίτησης Τροποποίησης των προδιαγραφών του ελαιολάδου με την ονομασία «Καλαμάτα» και λίγο πριν από την εκπνοή του προβλεπόμενου εξαμήνου για υποβολή ενστάσεων (26/12/2012), υποβλήθηκαν στην Κομισιόν 4 παραδεκτές ενστάσεις, 1 από το Ηνωμένο Βασίλειο και 3 από επιχειρήσεις Τρίτων Χωρών (Αίγυπτος, Νορβηγία και Ελβετία).
Οι ενστάσεις αυτές διαβιβάστηκαν στη χώρα μας το Φεβρουάριο του 2013, με την προτροπή να προβούμε σε διαβούλευση για περίοδο τριών μηνών με τους ενιστάμενους, σύμφωνα με το άρθρο 51, παρ. 3 του Καν. (ΕΕ) 1151/2012. Η χώρα μας όφειλε εντός ενός μηνός από τη λήξη της ανωτέρω τρίμηνης περιόδου να ενημερώσει την Επιτροπή για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων.
Η αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί συμβιβαστική λύση με τους ενιστάμενους, καθώς οι ενστάσεις που υπεβλήθησαν αμφισβητούσαν στο σύνολό της την αίτηση τροποποίησης των προδιαγραφών.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η Κομισιόν εξετάζει τις ενστάσεις και σε μελλοντική Κανονιστική Επιτροπή για τα ΠΟΠ – ΠΓΕ θα φέρει το θέμα προς ψήφιση. Σταύρος Παϊσιάδης    info@agrotypos.gr 

***

*** Αθλητική  ενημέρωση  :
*** Στο Μανώλη έδωσε τη μπλούζα του ο Ζέκα

 Στον Καλαματιανό Μανώλη Γιαννιό, που βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι λόγω ατυχήματος, έδωσε την μπλούζα του ο αρχηγός του Παναθηναϊκού Κάρλος Ζέκα αμέσως μετά τη λήξη του νικηφόρου για τους «Πράσινους» παιχνιδιού στην Τρίπολη. Ο Μανώλης γνωστός για τα φιλο-Παναθηναϊκά του αισθήματα ευχαρίστησε τον αρχηγό του Παναθηναϊκού γι’ αυτή την ξεχωριστή του ενέργεια και έφυγε διπλά χαρούμενος από το γήπεδο του «Αστέρα». - 

***  Καλαμάτα- Εθνική Ενόπλων: Νικήτρια η «γαλανόλευκη» με ξέφρενο δίλεπτο αλλά σε άδειο γήπεδο         
          
Η Εθνική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκε χθες στην Μεσσηνία για να δώσει το φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο τη Μαύρη Θύελλα, ωστόσο η παρουσία της δεν συγκίνησε τους φίλους του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου, που δεν ακολούθησαν το δρόμο για το Δημοτικό Στάδιο. Μπορεί ν’ απουσίαζαν κάποια από τα δυνατά ονόματα (Σιόβας, Μανωλάς κ.ά), ωστόσο μετείχαν στο χθεσινό φιλικό παίκτες με παρουσία στην Super League, όπως οι Δεληζήσης, Τσιλιγκίρης, Γιαννακόπουλος, Λυκογιάννης, Αυλωνίτης και πολλοί ακόμη προερχόμενοι από πρωταθλήματα της Β΄ και της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας, που προσέφεραν αρκετά καλό θέαμα, ωθώντας τη «γαλανόλευκη» στη νίκη με σκορ 2-0. Ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον προπονητή της Εθνικής Ενόπλων Βασίλη Βούζα, αλλά και τον Μίλτο Γκόφα, να τεστάρουν τους ποδοσφαιριστές τους, κάνοντας κάποιες δοκιμές εν όψει της συνέχειας. Ειδικότερα για την Καλαμάτα, ο Αιγιώτης τεχνικός έδωσε χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποίησε και τους πέντε νεαρούς που βρέθηκαν στο στάδιο προκειμένου να δείξουν τις δυνατότητές τους. Ο λόγος για τους Νίκο Κόλλια (Εράνη), Διονύση Γεωργιόπουλο (Δώριο), Παντελή Πανταζή (Φαραί), Νίκο Δημητρίου (Ασπρόχωμα) και Νίκο Νικολόπουλο (Βέργα), που χρησιμοποιήθηκαν για αρκετό χρονικό διάστημα στην επανάληψη.
  Όλα κρίθηκαν στο πρώτο μισάωρο
Μετά το μουδιασμένο και αναγνωριστικό πρώτο τέταρτο, η εθνική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων πήρε τα ηνία και έδειξε μέρος των αρετών της. Έτσι στο 25΄ ύστερα από κόρνερ του Τσιλιγκίρη και κακή εκτίμηση του Ριγανά, ο Δεληζήσης με κοντινή κεφαλιά πέτυχε το 1-0 για την γαλανόλευκη. Πριν κοπάσουν τα χαμόγελα, ήρθε και το δεύτερο γκολ, καθώς στο 26΄ από ωραία προσπάθεια του Αργυρόπουλου, από τα δεξιά, και εξαιρετική σέντρα, ο Πασάς με σουτ στην κίνηση από το ύψος του πέναλτι διαμόρφωσε το τελικό 2-0. Στο υπόλοιπο του πρώτου μέρους (η διάρκεια κάθε ημιχρόνου ήταν 40 λεπτά) τίποτε το αξιοσημείωτο δεν έγινε μπροστά από τις δύο εστίες ενώ και στην επανάληψη ο ρυθμός κινήθηκε στη μετριότητα, κάτι που ήρθε λογικά ως αποτέλεσμα των πολλών και συνεχών αλλαγών αλλά και του κακού αγωνιστικού χώρου.
  Διαιτητής Μεσσήνιος και από Super League
Διαιτητής του φιλικού ήταν ο Γιώργος Δασκαλόπουλος, που κατάγεται ως γνωστόν από το Διαβολίτσι, ωστόσο ο 34χρονος ρέφερι σφυρίζει με τα «χρώματα» της Ένωσης Κορινθίας.
Τα τελευταία τρία χρόνια ακολουθεί τη διαδρομή της Super League, ενώ στο πλευρό του βρέθηκαν οι κ.κ. Καραντίκας και Μπαζακούλας.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Ριγανάς (41΄ Κωνσταντακόπουλος), Σοφός (41΄ Κουντάνης), Τριανταφυλλάκης (20΄ Λιόλιος), Καντούτσης (20΄ Σκαρλάτος), Πούτσης (20΄ Σκόνδρας), Μαρτίνος (20΄ Ζαχαρόπουλος), Καλαντζής (20΄ Ηλιόπουλος), Αθανασόπουλος (20΄ Οντβόνγκ), Κωνσταντόπουλος (41΄ Πανταζής), Μπελεβέτης (41΄ Γεωργιόπουλος), Καραχάλιος (41΄ Κόλλιας), ενώ αγωνίστηκαν ακόμη οι Κακαλής (55΄), Τσιρίλο (57΄), Κουρούπης (57΄), Ν. Δημητρίου (60΄), Οδεμισιώτης (69΄) και Νικολόπουλος (69΄).
ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΠΛΩΝ: Γιαννακόπουλος (32΄ Λυμπερόπουλος), Ρουμπουλάκου, Αυλωνίτης (32΄ Ηρακλής), Τσιλιγκίρης, Λυκογιάννης, Δεληζήσης, Σταθάκης, Αργυρόπουλος, Αρκούδας, Πασάς, Σπανός και στην επανάληψη αγωνίστηκαν ακόμη οι Τσιάνος, Ασωνίτης, Mπελέρης, Σιδηρόπουλος, Μητροφάνης, Μπουγατσιάς, Τζανέτος, Κουρουπάκης, Θάνος, Βεστάκης, Κώφας, Αργάνης.
  Μεσσηνιακό άρωμα στην Εθνική Ενόπλων
Έντονο μεσσηνιακό άρωμα έχει η ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς συμμετέχουν στις υποχρεώσεις της τόσο ο Σωτήρης Λυμπερόπουλο, όσο και ο Νίκος Αργάνης. Βεβαίως δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στην παρουσία του πρώην παίκτη της Καλαμάτας Σίμου Ρουμπουλάκου, που αγωνίστηκε χθες ως βασικός.   Του Νίκου Μπαλόπουλου

***  Φιλικό κατά του ρατσισμού στο «Π. Μπαχράμης»

 Φιλικό ματς μεταξύ του ΠΑΟ Δόξας Καλαμάτας και ομάδας που την απάρτιζαν το τεχνικό τιμ της Δόξας, μέλη της διοίκησης αλλά και φίλοι του Συλλόγου, διεξήχθη το Σάββατο 3 Μαΐου στο Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης», το οποίο ήταν κατά του ρατσισμού. Στις ιδιαιτερότητες της φιλικής συνάντησης, ότι συμμετέχοντες σ’ αυτό, έφαγαν μπανάνες (όπως ο περίφημος Βραζιλιάνος αμυντικός της Μπαρτσελόνα Ντάνι Άλβες). Σημειώνεται πως στη Δόξα Καλαμάτας, προπονούνται δύο έγχρωμοι ποδοσφαιριστές οι Φράνσις, Γκλέτους, και όπως είναι φυσικό υπάρχει μεγάλη ευαισθησία σε θέματα ρατσισμού. Εξάλλου, η Δόξα Καλαμάτας έχει προγραμματίσει νέο φιλικό αγώνα για σήμερα και ώρα 7.00 μ.μ. στο Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης», όπου ο προπονητής Σπύρος Καρούμπαλης, θα μπορέσει να κάνει διάφορες δοκιμές. Οι προπονήσεις της Δόξας Καλαμάτας θα συνεχιστούν μέχρι τα μέσα Ιουνίου. -

*** Πρώτοι στο Ντάιαμοντ Λιγκ της Ντόχα, Τσάτουμας και Κυριακοπούλου   ,  
Εξασφάλισαν το ΕυρωπαϊκόΠρώτοι στο Ντάιαμοντ Λιγκ της Ντόχα, Τσάτουμας και Κυριακοπούλου
www.sfakianakis.gr/Renault-Promo  ,  Ντόχα, Κατάρ
Το «δύο στα δύο» για τα ελληνικά χρώματα επετεύχθη στο Ντάιαμοντ Λιγκ της Ντόχα. Μετά την τεράστια επιτυχία του Λούη Τσάτουμα στα μήκος με 8.06μ, την πρωτιά πανηγύρισε και η Νικόλ Κυριακοπούλου στο επί κοντώ με 4.63μ, στο πρώτο φετινό μίτινγκ της σπουδαίας σειράς αγώνων της IAAF. Έτσι, οι δύο Έλληνες πρωταθλητές σφράγισαν και τα εισιτήρια για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ζυρίχης (8.00μ στο μήκος και 4.50μ στο επί κοντώ αντιστοιχα).
Αρχικά ο Μεσσήνιος άλτης του μήκους, στο ντεμπούτο του στη σεζόν, προσγειώθηκε στα 8.06μ (άν. 0,2 μ/δ) στη δεύτερη προσπάθεια και σημείωσε την πρώτη του νίκη στη σειρά αγώνων. Ο αθλητής του Δημήτρη Βασιλικού ξεκίνησε τον αγώνα του στα 7.93μ, ενώ είχε ακόμη άλμα στα 7.71μ και 7.88μ και δύο άκυρες προσπάθειες. Παράλληλα ο Τσάτουμας μπήκε δυναμικά στο... παιχνίδι διεκδίκησης του διαμαντιού, καθώς με το «καλημέρα» στη σεζόν συγκέντρωσε τέσσερις βαθμούς. Στη δεύτερη θέση του αγωνίσματος βρέθηκε ο Μεξικάνος Αλμπέρτο Ριβέιρα με 8.04μ και στην τρίτη ο Ιγκνίσιους Γκαισά με 8.01 μέτρα.
Στη συνέχεια, η Κυριακοπούλου μπήκε και αυτή με το «δεξί» στη σεζόν και απέσπασε τους πρώτους βαθμούς της, αφού κέρδισε μεγάλα ονόματα του επί κοντώ, υπερέβη αρχικά τα 4.43μ και 4.53μ με την 1η προσπάθεια, τα 4.63μ με την 3η, ενώ δοκίμασε και στα 4.73μ για να καταρρίψει το Πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά απέτυχε δύο φορές (δεν δοκίμασε 3η προσπάθεια).
Στα 4.53μ έμενε η Κουβανή Γιαρεσλέι Σίλβα, το μεγάλο αυτή τη στιγμή όνομα του αγωνίσματος, με 3η τη Γερμανίδα Κριστίνα Γκαντσίεφ η οποία υπερέβη τα 4.43μ, όπως και η Ρωσίδα Αναστασία Σαβτσένκο που κατετάγη 4η.


*** Γ΄  Εθνική  4ος  Όμιλος  τα  τρία  τελευταία  παιχνίδια :
28η Αγωνιστική 11-05-2014 17:00 Δόξα Νέας Μανωλάδας- : - Ένωση Ερμιονίδας
  11-05-2014 17:00 Παναρκαδικός- : - Άρης Αιτωλικού
  11-05-2014 17:00 ΑΕ Καραϊσκάκης- : - Αχαϊκή
  11-05-2014 17:00 Εθνικός Σαγέικων- : - Κόρινθος
  11-05-2014 17:00 ΑΕ Μεσολογγίου- : - Μαύρη Θύελλα
  11-05-2014 17:00 Ατρόμητος Αχαΐας- : - Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλο
  11-05-2014 17:00 Μεσσηνιακός- : - Παναργειακός
  11-05-2014 17:00 Πανναυπλιακός- : - ΠΑΟ Βάρδας

29η Αγωνιστική 14-05-2014 17:00 Άρης Αιτωλικού- : - Ατρόμητος Αχαΐας
  14-05-2014 17:00 Αχαϊκή- : - Μεσσηνιακός
  14-05-2014 17:00 Μαύρη Θύελλα- : - Πανναυπλιακός
  14-05-2014 17:00 ΑΕ Καραϊσκάκης- : - Δόξα Νέας Μανωλάδας
  14-05-2014 17:00 Παναργειακός- : - Παναρκαδικός
  14-05-2014 17:00 Κόρινθος- : - Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλο
  14-05-2014 17:00 Ένωση Ερμιονίδας- : - ΑΕ Μεσολογγίου
  14-05-2014 17:00 ΠΑΟ Βάρδας- : - Εθνικός Σαγέικων

30η Αγωνιστική 21-05-2014 17:00 Εθνικός Σαγέικων- : - Μαύρη Θύελλα
  21-05-2014 17:00 ΑΕ Μεσολογγίου- : - ΑΕ Καραϊσκάκης
  21-05-2014 17:00 Ατρόμητος Αχαΐας- : - Παναργειακός
  21-05-2014 17:00 Μεσσηνιακός- : - Δόξα Νέας Μανωλάδας
  21-05-2014 17:00 ΠΑΟ Βάρδας- : - Κόρινθος
  21-05-2014 17:00 Πανναυπλιακός- : - Ένωση Ερμιονίδας
  21-05-2014 17:00 Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλο- : - Άρης Αιτωλικού
  21-05-2014 17:00 Παναρκαδικός- : - Αχαϊκή

 
 ***  Με κόσμο ο Πάμισος κόντρα στον Ερμή Κιβερίου! Τετάρτη με Α.Ε ΣπάρτηςΠάμισος Μεσσήνης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
17:00 Α.Ε. Σπάρτης-Πανθυρεατικός
Δημητρόπουλος, Κρέτσιμος, Ντζουροπάνος (Σ.Δ. Δυτ. Ατικής)
17:00 Ερμής Κιβερίου-Πάμισος Μεσσήνης
Παπαδόπουλος, Παπαδήμας, Μεϊντάνας (Σ.Δ. Αχαΐας)

*** 
***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :

~  http://www.youtube.com/stamos01 ,     =3318   Video.-^

~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =1785  video.-^

~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =      1777   video.- ^

                                                     Σύνολο  :  6880  βίντεο ανηρτημένα .- ^


   
 
















~** http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home, 2495   . -   Φίλοι. -        
~** https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 269   φίλοι .-    

*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013 . –     566.-

 ***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2014 : 
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .-  
 
~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/02-2014.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή 02 Μαΐου 2014 , Άρωμα  ενημέρωσης για  όλους  μας ,-
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/05/03-2014.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Σάββατο 03 Μαΐου 2014 .-
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/05/03-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σαββάτου 03 Μαϊου 2014 .-                                              
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/18052014.html , Ανακήρυξης Υποψηφίων Δήμων Ν. Μεσσηνίας  για  εκλογές  18/05/2014 , Σάββατο, 3 Μαΐου 2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/03-05-2014.html , ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ  ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ  , Κυριακή 04 Μαΐου  2014 .-
http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/04-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 04 Μαΐου 2014.-                        ~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/05/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 05 Μαϊου 2014 .-                                                            ~ ~    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-25-2014.html , Συνδυασμοί και  υποψήφιοι για την Περιφέρεια  Πελοπονήσσου στις  εκλογές  18  και  25  Μαϊου  2014  , Δευτέρα  05 Μαΐου  2014 .
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-25-2014-18-25-2014-05-2014-83.html  , ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ  ΕΚΛΟΓΕΣ 18 και  25/05 Συνδυασμοί  και όλοι οι υποψήφιοι Ν. Μεσσηνίας  2014 , ΤΡΙΤΗ  06  ΜΑΪΟΥ  2014.-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/05/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 06 Μαϊου 2014  ,.-
~   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html  , ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ  ΚΩΝΣ/ΛΕΩΣ διατελέσαντες από  ιδρύσεως Οικ. Πατριαρχείου . Τρίτη  6/5/2014 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/07-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 07 Μαΐου 2014  .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/08-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Μαΐου 2014.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , ΚΑΒΑΦΗΣ ,  Άρωμα  Επιλογών  Παρασκευή 09 Μαΐου  2014 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , Ενημέρωση - η εφημερίδα μας , Παρασκευή 09 Μαΐου 2014.-         
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  09  Μαϊου  2014  .- 
***
***

Δεν υπάρχουν σχόλια: