Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Άρωμα ενημέρωσης Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Άρωμα   ενημέρωσης  Παρασκευή  11  Απριλίου  2014  :

 


***  Άρωμα  Μεσσηνιακής  ενημέρωσης  και   άλλα  :

***  Σχεδιάζεται επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα- Καλαμάτα

 Η ΕΥΡΩΠΗ «ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΙ» ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΣχεδιάζεται επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα- ΚαλαμάταΕπιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης Μπορεί ο σιδηρόδρομος να έχει εξοβελιστεί ως μέσο μεταφοράς από τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά, ευτυχώς, έστω και σε επίπεδο σχεδιασμού, οι γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαφορετική άποψη. Τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα του μέλλοντος της χώρας σχεδιάζονται ήδη στις Βρυξέλλες και αφορούν και στην περιοχή μας. Σε έναν πίνακα που εξασφάλισε το ypodomes.com φαίνεται ξεκάθαρα πού είναι εκείνα τα έργα που θα δούμε να κατασκευάζονται από το 2020 και μετά. Αν σας φαίνεται πολύ μακρινό το 2020, θα σας υπενθυμίσουμε πως το ΣΕΣ (το νέο ΕΣΠΑ) έχει πολύ περιορισμένους πόρους. Αν και οι περισσότεροι θα πάνε για σιδηροδρομικά έργα, οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για την ολοκλήρωση της υπάρχουσας υποδομής της χώρας θα απορροφήσουν το σύνολο των διατιθέμενων χρημάτων. Σε αυτό το χάρτη αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το δυτικό τμήμα της χώρας, καθώς εκεί συγκεντρώνονται και τα μελλοντικά έργα. Εκεί θα έχουμε τους νέους σιδηροδρομικούς διαδρόμους που θα αλλάξουν τις μελλοντικές μας μετακινήσεις.ΔΥΤΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Το έργο που εδώ και χρόνια έχει απασχολήσει με τη δυνατότητα ή όχι κατασκευής υπάρχει στα σχεδιαζόμενα έργα. Πρόκειται για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής Ιωάννινα-Αγρίνιο-Αντίρριο. Η γραμμή αυτή έχει προταθεί εδώ και δέκα χρόνια, ενώ η σύνδεσή της με την Πελοπόννησο είχε προταθεί να γίνει με rail-ferry, δηλαδή με πλοία που έχουν προσαρμοσμένες σιδηροδρομικές γραμμές. Το τμήμα έχει μήκος 190 χλμ., ενώ σχεδιάζεται ως συμβατικός σιδηρόδρομος (για ταχύτητες έως 120 χλμ./ώρα).ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ Για αυτό το τμήμα ήδη είναι σε εξέλιξη μελέτες. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η υπάρχουσα γραμμή (άρα και μικρότερο κόστος κατασκευής), αλλά και το εύκολο γεωλογικό ανάγλυφο. Το δύσκολο σημείο είναι η εμπορικότητα της γραμμής, η μικρή πυκνότητα πληθυσμού σε συνδυασμό με την έλλειψη κάποιου πολύ μεγάλου αστικού κέντρου, που κάνει το εγχείρημα λίγο «θολό». Το τμήμα έχει μήκος 190 χλμ., ενώ σχεδιάζεται ως συμβατικός σιδηρόδρομος (για ταχύτητες έως 120 χλμ./ώρα). Τα έργα αυτά –ίσως κάποια από αυτά- θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια, καθώς η τάση στην Ευρώπη είναι να δοθεί έμφαση στις σιδηροδρομικές μεταφορές, τόσο αστικές όσο και υπεραστικές. Σε αυτό το πεδίο η χώρα μας έχει πολλά που θα πρέπει να κάνει και, κυρίως, να προωθήσει. - 

***  Η Μεσσηνία της δημιουργίας, της καινοτομίας και της επιτυχίας         
          
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ
 Η Μεσσηνία της δημιουργίας,της καινοτομίας και της επιτυχίας
 Το τελευταίο, ιδιαίτερα, χρονικό διάστημα αποδεικνύεται περίτρανα ότι, παρά τον κόντρα καιρό, υπάρχει και η Μεσσηνία που δημιουργεί. Επιχειρήσεις προς μίμηση. Μέσα στην κρίση είναι κερδοφόρες, επενδύουν, καινοτομούν, δημιουργούν θέσεις εργασίας και δείχνουν το δρόμο για την ανάκαμψη.
Το τελευταίο δεκαπενθήμερο η Μεσσηνία πήρε  έξι (6) βραβεία, χρυσά και αργυρά, στο διεθνή διαγωνισμό βιολογικού ελαιολάδου στην Ιταλία. Επίσης, η εταιρεία «ΚΛΗΜΗΣ», που εδρεύει στην Καλαμάτα, κέρδισε το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο στα EMAS Awards 2014 στην κατηγορία Micro-organisations, ενώ δύο βραβεία δόθηκαν στην ξενοδοχειακή επιχείρηση της Costa Navarino στα Tourism Awards. Παράλληλα, είχαμε τα νέα ενθαρρυντικά στοιχεία για την κίνηση στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, που το πρώτο τρίμηνο του 2014 σημείωσε σημαντική αύξηση τουριστών σε σχέση με την περσινή χρονιά.

***  Ηλικιωμένος κατέληξε μετά από καβγά με νεαρό σε δρόμο της Καλαμάτας!         
   
Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σήμερα το πρωί σε κεντρικό δρόμο της Καλαμάτας. Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι ένα μηχανάκι που οδηγούσε ηλικιωμένος και είχε μαζί του ένα μικρό παιδί βγήκε από την οδό Ψαρών στην Κρήτης , στον κυκλικό κόμβο, εκείνη την ώρα αυτοκίνητο ερχόταν από την οδό Λυκούργου και παρ'ολίγο να συγκρουστούν χωρίς όμως να σημειωθεί ατύχημα. Ο νεαρός που οδηγούσε το αυτοκίνητο , σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες , κατέβηκε από το όχημα του και διαπληκτίστηκε με τον ηλικιωμένο που οδηγούσε το μηχανάκι , ενώ στη συνέχεια τον χτύπησε. Ο ηλικιωμένος έπεσε στο έδαφος ενώ ο νεαρός επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του και εξαφανίστηκε. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο , και ο ηλιωμένος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου και κατέληξε  πριν λίγη ώρα.  Η αστυνομία αναζητά τον νεαρό οδηγό του αυτοκινήτου.

***  Το επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας «αναχώρησε» χθες για Τρίπολη          
            
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ Π.Δ., ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ… ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ 
 Της Βίκυς Βετουλάκη
 Οριστικά για Τρίπολη και «ευτυχώς» τελικά - διότι το μη χείρον βέλτιστον -  όχι για Πάτρα, αναχωρεί η Διεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, σύμφωνα με το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αφορά στην αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν πολλά Προεδρικά Διατάγματα που θα σχετίζονται με τη δομή - διάρθρωση των υπηρεσιών και θα προβλέπουν τις «συμπτύξεις» των τμημάτων, το βαθμολόγιο και άλλα κρίσιμα θέματα για τη νέα λειτουργία της Αστυνομίας.
Οι κρίσεις, που ξεκίνησαν προχθές βράδυ στο Σώμα, παρέσυραν και τα Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία αναμένονταν από τον προηγούμενο μήνα που ψηφίσθηκε ο σχετικός νόμος για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας.
  Στην Τρίπολη
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 51 που δημοσιεύθηκε προχθές στο ΦΕΚ, δημιουργείται (στη θέση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου) η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, η οποία θα υπάγεται στον Κλάδο Τάξης.
Σημειώνεται ότι πλέον στην Ελληνική Αστυνομία θα λειτουργούν 3 κλάδοι: Τάξης, Ασφάλειας και Αλλοδαπών Προστασίας Συνόρων.
Επίσης, δημιουργείται η Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφάλειας Πελοποννήσου, η οποία θα υπάγεται στον Κλάδο Ασφάλειας.
Το Π.Δ. ξεκαθαρίζει ότι η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση έχει ως αποστολή μέσα στα όρια της τοπικής τους δικαιοδοσίας την άσκηση των αρμοδιοτήτων γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας, ενώ συντονίζει, εποπτεύει και ελέγχει τις υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτές.
  Το επιτελείο αναχώρησε
Επίσης, η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση συγκροτείται από την Επιτελική Υπηρεσία και τις Αστυνομικές Υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτές.
Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφάλειας ασκούν τις αρμοδιότητες της δημόσιας και κρατικής ασφάλειας.
Με λίγα λόγια, όπως είχαμε αναφέρει σε ρεπορτάζ μας από το Φεβρουάριο, στην Τρίπολη πλέον θα λειτουργούν 2 Διευθύνσεις: Η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση για θέματα αστυνόμευσης και τάξης και η Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφάλειας. Αμφότερες θα εποπτεύουν και τους 5 νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Φυσικά, η Μεσσηνία αποχαιρετά την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, με τη μορφή που έχει σήμερα, καθώς καταργείται το επιτελείο της και ενοποιείται σε επίπεδο Περιφέρειας.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και τα Προεδρικά Διατάγματα για το ποια θα είναι η δομή της Αστυνομίας συγκεκριμένα στη Μεσσηνία.

***  Περικλής Παπαδόπουλος: «Η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει για τη Διαστημική Πύλη στην Καλαμάτα»          
   
Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ «RELOAD GREECE» ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 
Το «Reload Greece» διοργάνωσε με επιτυχία το δεύτερο συνέδριό του στο Λονδίνο στις 29 Μαρτίου με τίτλο «Η ενδύναμωση της Παγκόσμιας Κοινότητας» και σκοπό να αναδείξει νέους τρόπους όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει αντίκτυπο για την Ελλάδα απ’ όπου βρίσκεται.
Το συνέδριο συγκέντρωσε δεκαπέντε διακεκριμένες προσωπικότητες, άτομα που μίλησαν για το πώς κατάφεραν να δημιουργήσουν οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο για την Ελλάδα μέσα από τις επιχειρήσεις ή τη προσωπική τους δράση. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Μεσσήνιος Περικλής Παπαδόπουλος, αστροφυσικός της ΝΑΣΑ, ο οποίος μετέβη στο Λονδίνο ειδικά για το συνέδριο από την Καλιφόρνια, όπου διαμένει και εργάζεται.
Ο Περικλής Παπαδόπουλος είναι γνωστός για την πρόταση που έχει κάνει να δημιουργηθεί Διαστημική Πύλη στο Αεροδρόμιο της Καλαμάτας, απ’ όπου θα εκτοξεύονται διαστημόπλοια στο διάστημα με τουριστικό σκοπό.
Όπως δήλωσε στην εκδότρια του περιοδικού «THE HELLENIC TIMES INTERNATIONAL», Μάρθα-Μαρία Χρυσομάλλη, έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και τώρα το θέμα της Καλαμάτας βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Θα ήταν καλό να ακουστεί η πρώτη δημιουργία Διαστημικής Πύλης (στην Ευρώπη) στην Καλαμάτα και μετά στην Ισπανία για να πάρει τη δόξα η Καλαμάτα και τα ανάλογα κονδύλια από το εξωτερικό (Ε.Ε.). Οι Ισπανοί έχουν ήδη δημιουργήσει Οργανισμό και προχωρούν το θέμα. Στην Ελλάδα ούτε Οργανισμός έχει δημιουργηθεί για να αναλάβει τη διεκπεραίωση των διαδικασιών για τη δημιουργία Διαστημικής Πύλης, αλλά ούτε και η σχετική άδεια από τα υπουργεία Συγκοινωνιών και Εθνικής Άμυνας έχει δοθεί σε ελβετική εταιρεία, που ενδιαφέρεται να αρχίσει προκαταρτικές εργασίες στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας για το θέμα της Διαστημικής Πύλης».
 
***  Τον Ιούνιο «στο σκαμνί» του Εφετείου οι αγρότες για τα εικονικά τιμολόγια         
          
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ
   Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στον Ανακριτή Καλαμάτας οι απολογίες των 43 αγροτών της ευρύτερης περιοχής της Τριφυλίας, τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στη μεγάλη υπόθεση των εικονικών τιμολογίων και της παράνομης είσπραξης επιστροφής ΦΠΑ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας από πώληση αγροτικών προϊόντων.
Μετά τις απολογίες τους ορισμένοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ οι περισσότεροι χωρίς κανέναν περιορισμό.
Οι αγρότες εμπλέκονται στο δεύτερο μέρος της σχετικής δικογραφίας. Ήδη έχει εκδικασθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας το πρώτο μέρος, και τρία άτομα (δύο Αθηναίοι και ένα Θεσσαλονικιός) καταδικάσθηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Επίσης, ένας Φιλιατρινός, που έδωσε τα ονόματα των αγροτών στα οποία κόπηκαν τα εικονικά τιμολόγια αγοραπωλησίας προϊόντων, καταδικάσθηκε σε 20 χρόνια κάθειρξης, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο άνθρωπος που χρησιμοποιήθηκε, ώστε στο όνομά του να λειτουργήσει η μία εταιρεία – μαϊμού, καταδικάσθηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης.
  Τον Ιούνιο
Η υπόθεση με τους αγρότες αναμένεται να φθάσει στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για να εκδικασθεί πιθανότατα τον Ιούνιο, καθώς πλέον η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελέως Εφετών και από το Σεπτέμβριο λήγουν κάποια 18μηνα προφυλάκισης.
Όσοι παραπεμφθούν με το βούλευμα που θα εκδώσει η εισαγγελέας Εφετών, θα αντιμετωπίσουν την κατηγορία της απάτης και χρήσης πλαστών εγγράφων κατά του Δημοσίου.
Κατηγορούμενος θα είναι και συγγενής του Φιλιατρινού που είχε δώσει τα ονόματα των αγροτών, αλλά και αγρότες που είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και είχαν οδηγηθεί ενώπιον των Ανακριτικών Αρχών, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση.
Η υπόθεση απασχόλησε μήνες ολόκληρους το ΣΔΟΕ και στα τέλη του Μαΐου 2012, έπειτα από συνεργασία με τις Αρχές αγρότη της Τριφυλίας, στήθηκε επιχείρηση.
Στην Κυπαρισσία το ΣΔΟΕ συνέλαβε δύο άτομα για συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια. Στο αυτοκίνητο που επέβαιναν βρέθηκαν μπλοκ πλαστών τιμολογίων, από τα οποία τα πέντε είχαν χρησιμοποιηθεί. Τα τιμολόγια που είχαν κοπεί ξεπερνούσαν σε αξία το 1,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εμφανίζονταν ως έμποροι αγροτικών προϊόντων σε εταιρεία με έδρα τον Ταύρο Αττικής, η οποία, ωστόσο, ποτέ δεν υφίστατο, ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως εμπλέκεται και δεύτερη εταιρεία.
  Δεν εμπλέκονται υπάλληλοι ΕΑΣ
Οι δύο εταιρείες – μαϊμού εκτύπωναν δελτία αποστολής και τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων με στοιχεία τους και τα θεωρούσαν με διάτρηση, κατ’ απομίμηση της γνήσιας θεώρησης των ΔΟΥ Χαϊδαρίου και ΙΑ Αθηνών, προκειμένου αυτά να φαίνονται νόμιμα.
Τα τιμολόγια δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικές συναλλαγές και κατετίθεντο μέσω των Αγροτικών Ενώσεων και Συνεταιρισμών στις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ, για την παράνομη είσπραξη της επιστροφής ΦΠΑ.
Ειδικότερα, είχαν κατατεθεί στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας, Φιλιατρών, Μεσσήνης, Γαργαλιάνων, Άργους, Πύλου και Πύργου Τριφυλίας, ενώ τα δικαιολογητικά για επιστροφή ΦΠΑ στις ΔΟΥ Φιλιατρών, Άργους και Καλαμάτας.
Στο μικροσκόπιο των Αρχών μπήκαν και υπάλληλοι των εμπλεκόμενων ΕΑΣ. Ωστόσο, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εναντίον τους, καθώς η συμμετοχή τους ήταν καθαρά διεκπεραιωτική και προκειμένου να διευκολύνουν αγρότες για την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών στις αρμόδιες εφορίες που έκαναν τον έλεγχο.
Την ποινική δίωξη των εμπλεκομένων έχουν ζητήσει και οι εμπλεκόμενες ΔΟΥ, για την έκδοση και την αποδοχή εικονικών τιμολογίων.
Τέλος, παρόμοια δικογραφία εκκρεμεί και στον Πύργο, στην οποία περιλαμβάνονται τα ίδια πρόσωπα ως κατηγορούμενοι, την ίδια χρονική περίοδο, με τα ίδια εικονικά τιμολόγια, αλλά ως εκδότρια εμφανίζεται εταιρεία με έδρα τη Ζαχάρω.
 
***   Μ. Μάκαρης: “Ο πολιτισμός δεν έχει την υποστήριξη που του αξίζει”         
    
Τη θεατρική παράσταση «Η καταδίωξη και δολοφονία του Ζαν Πωλ Μαρά», που ανεβάζει η «Θεατρική Διαδρομή» σε σκηνοθεσία του Κώστα Χαλκιά, παρακολούθησε προχθές βράδυ ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες».
Σχολιάζοντας στη συνέχεια ο Μ. Μάκαρης επέκρινε την απερχόμενη Δημοτική Αρχή για τη στάση της απέναντι στην καλλιτεχνική δημιουργία και τον πολιτισμό γενικότερα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η πληθώρα δημιουργικών πρωτοβουλιών των δημοτών, που εκφράζεται διαχρονικά και συνεχώς ανανεώνεται, δεν έχει την υποστήριξη που της αξίζει, παρά μόνο αποσπασματικά και κατά κανόνα αντιμετωπίζεται με πρόθεση οικειοποίησής της από τη Δημοτική αρχή».
Όπως τόνισε ο Μ. Μάκαρης, ο «“Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες” έμπρακτα θα στηρίξει τις δημιουργικές πρωτοβουλίες των δημοτών και παράλληλα θα διαφυλάξει και θα αναβαθμίσει το τεράστιο απόθεμα υποδομών, καταξιωμένων θεσμών και  ανθρώπινου δυναμικού».
«Όλα, από τις σχολές και το Φεστιβάλ Χορού, ως τις μαζικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, τις θεατρικές ομάδες και τις νεανικές συλλογικότητες, πρέπει να ενισχυθούν ουσιαστικά και να εξασφαλιστεί η αναβαθμισμένη λειτουργία τους» κατέληξε.
 
***   Ευρωπαϊκή διάκριση σε καλαματιανή εταιρεία          
           
Μπρικέτες μπάρμπεκιου από κουκούτσι ελιάς 
 Η μικρή ελληνική εταιρεία Βασίλης και Αικατερίνη Κοτταρίδη ΟΕ είναι μία από τις έξι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν, στις 8 Απριλίου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ανόβερο της Γερμανίας, ως νικήτριες των φετινών βραβείων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου και συγκεκριμένα στην κατηγορία των «πολύ μικρών οργανισμών».
Η εν λόγω εταιρεία εδρεύει στα περίχωρα της Καλαμάτας και παράγει μπρικέτες για μπάρμπεκιου από ελληνικό πυρηνόξυλο (κουκούτσι ελιάς).
Το προϊόν αυτό, που έχει πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, χωρίς χημικά πρόσθετα. Οι εν λόγω μπρικέτες είναι το πρώτο πράσινο προϊόν στο είδος τους που παράγεται με καινοτομικό και φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο από απόβλητα.
Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1968 με την επωνυμία «Κλήμης Κλημεντίδης- Ασβεστοποιία- Πυρηνόσκονη» στο Ασπρόχωμα, με σκοπό την παραγωγή και εμπορία ασβέστη και ασβεστοπολτού. Με τη σημερινή επωνυμία από το 1992 ξεκίνησε την παραγωγή και διάθεση ενός νέου προϊόντος από το κουκούτσι (πυρήνα) της ελιάς, του πυρηνοκάρβουνου.
Σήμερα πλέον αποτελεί μία μονάδα παραγωγής πυρηνοκάρβουνου υψηλών προδιαγραφών με τη χρήση ως καύσιμης ύλης του πυρηνόξυλου (που διατίθεται εν αφθονία στην περιοχή της Καλαμάτας λόγω των πολλών ελαιόδεντρων) και με ετήσια παραγωγή περίπου 700 τόνων.
Η πρώτη ύλη για την παραγωγή του πυρηνοκάρβουνου, το πυρηνόξυλο, καίγεται ατελώς. Τα υπολείμματα της καύσης δε διατίθενται σαν απόβλητα στο περιβάλλον, αλλά αναμειγνύονται με νερό, πρεσάρονται και μετά ξηραίνονται για την παραγωγή του πυρηνοκάρβουνου (μπρικέτες).
  Τα βραβεία
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ανόβερο βραβεύθηκαν έξι οργανισμοί που επιλέχθηκαν από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων των περιβαλλοντικών τεχνολογιών και της οικολογικής καινοτομίας.
Όλοι οι νικητές εφαρμόζουν καινοτομικές λύσεις με σκοπό τη βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων, καταδεικνύοντας με ποιον τρόπο η σημαντική καινοτομία συνδέεται άρρηκτα με τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία με αποδοτικότερη χρήση των πόρων.
Ο επίτροπος Περιβάλλοντος, κ. Janez Potocnik, δήλωσε σχετικά: «Με μεγάλη ευχαρίστηση βλέπουμε σε ποια επίπεδα δημιουργικότητας, αριστείας και δέσμευσης ανταποκρίνονται οι υποψήφιοι για τα βραβεία EMAS 2014. Η οικολογική καινοτομία, όχι μόνο αποφέρει περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά επίσης συνεπάγεται υγιή οικονομία. Για το λόγο αυτό συγχαίρω όλους τους νικητές των βραβείων EMAS για τα εξαιρετικά επιτεύγματά τους. Συνεχίστε το αξιέπαινο έργο σας!».
Οι φετινοί νικητές, που επελέγησαν μεταξύ 29 υποψηφίων, είναι οι εξής: Βασ. & Αικατερίνη Kοτταρίδη ΟΕ (Ελλάδα), HR Βjorkmans Εntremattor AB (Σουηδία), Sachsische Βildungsgesellschaft Dresden mbH και Umweltbundesamt (Γερμανία), Voestalpine VAE + Weichensysteme + HYTRONICS GmbH (Αυστρία), Aeropuerto de Menorca Aena-Aeropuertos S.A. (Ισπανία).
  Το ιστορικό
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου (EMAS) είναι ένα διαχειριστικό εργαλείο για οργανισμούς με στόχο τη βελτίωση των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιδόσεών τους και τη γνωστοποίηση των περιβαλλοντικών τους επιτευγμάτων.
Το EMAS έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένες επιδόσεις, αξιοπιστία και διαφάνεια των εγγεγραμμένων σε αυτό οργανισμών.
Το 2005 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε τα βραβεία EMAS για να αναδείξει παραδείγματα αριστείας στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης μεταξύ των διαφόρων συμβεβλημένων οργανισμών.
Το θέμα των βραβείων για το 2014 είναι «Αποτελεσματικές οικολογικές καινοτομίες για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων». Φέτος ήταν υποψήφιοι 29 φορείς από 14 ευρωπαϊκές χώρες. Οι νικητές από καθεμία από τις έξι κατηγορίες επελέγησαν από κριτική επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων υπό την προεδρία της Elisa Tonda, προϊσταμένης της μονάδας «Business and Industry» στο Τμήμα Τεχνολογίας, Βιομηχανίας και Οικονομικών του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον.  πηγή: newsit.gr   

 ***  Μιχαήλ – Αλέξανδρος Σ. Μαλαχίας: “Επιστροφή στη Μεσσηνία όχι με το στηθοσκόπιο, αλλά με ένα βιβλίο”          
   
 -Παρουσίαση του «Πικραμύγδαλου»  αύριο  στο «Βιβλιόπολις»
 Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 Στη Μεσσηνία θα βρεθεί ξανά σήμερα ο ιατρός Μιχαήλ-Αλέξανδρος Σ. Μαλαχιάς, τούτη τη φορά όχι με αυτή την ιδιότητα, αλλά ως συγγραφέας, καθώς θα παρουσιάσει το πρώτο του βιβλίο «Το πικραμύγδαλο» αύριο στο βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις».
Ο νεαρός συγγραφέας γεννήθηκε στο Χολαργό Αττικής το 1982 και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Αγία Παρασκευή. Αποφοίτησε αριστούχος από τα Εκπαιδευτήρια «Κωστέα-Γείτονα» το 1999, για να εισαχθεί έπειτα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ορκίστηκε ιατρός το 2005 και εν συνεχεία άσκησε το λειτούργημα ως αγροτικός ιατρός στην Ικαρία, ασκούμενος χειρουργός στην Κυπαρισσία και ορθοπαιδικός στην Τρίπολη. Κατόπιν, υπηρέτησε ως οπλίτης ιατρός στη Βόρειο Δωδεκάνησο και πλέον εργάζεται στην Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου «Αγία Όλγα».
Παράλληλα με τις ιατρικές υποχρεώσεις του, το Δεκέμβριο του 2006 έλαβε, επιτυχώς, μέρος σε κατατακτήριες εξετάσεις για εισαγωγή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής Αθηνών. Αποφοίτησε από το εν λόγω τμήμα το φθινόπωρο του 2011 και εν συνεχεία πέτυχε την εισαγωγή του στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου και συνεχίζει να φοιτά.
Έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση και συγγραφή πολυάριθμων ιατρικών μελετών, σε συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά.
Το «Θάρρος» μίλησε μαζί του για την αποψινή εκδήλωση, αλλά και για την εμπειρία του στη Μεσσηνία:

  -Πώς αποφασίσατε να γράψετε;
Δεν αποφασίζεις κάποια στιγμή και λες, «να, τώρα θα γράψω». Δε λειτουργεί έτσι. Είναι κάτι το εσωτερικό, ένα ρεύμα που μαζεύει, γεμίζει, φουσκώνει μέχρι που κάποια στιγμή ξεχειλίζει. Η εκτόνωση της υδροστατικής μας πίεσης γίνεται ποικιλοτρόπως. Συχνά απαιτείται ένας εξομολογητής με ράσα ή ένας χωρίς ράσα, κατά κόσμον, ψυχαναλυτής. Κάποτε απαιτείται μια πόρτα και μια σπασμένη γροθιά πάνω της. Στη δική μου περίπτωση αρκούσε -ή δεν αρκούσε- μια λευκή σελίδα και ένα στυλό. Tabula rasa. Για να απεικονίσει όλα αυτά που είχα μέσα μου. Με την ψευδαίσθηση ότι μετά από τη γραφή θα επέστρεφα σε αυτό το πολυπόθητο tabula rasa. Ασφαλώς εξαπατήθην.
  -Δεν είναι η πρώτη φορά που θα βρεθείτε στη Μεσσηνία. Μιλήστε μας γι' αυτό.
Ναι, πράγματι, έζησα για ένα χρόνο στο Καλό Νερό, ασκώντας τη Χειρουργική Ειδικότητα στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας. Στη διάρκεια αυτή, συνέχισα τη συγγραφή του «Πικραμύγδαλου», που είχε ήδη ξεκινήσει από την Ικαρία. Επρόκειτο για μια αληθινά ανέμελη περίοδο της ζωής μου, που γνώρισα και τον πλέον αυτοκαταστροφικό έρωτά μου. Όπως, άλλωστε, είναι κάθε τι το αξιόλογο στη ζωή μας. Μια συνεχής αναδημιουργία. Ένα διαρκές γκρέμισμα.
  -Καθημερινά ακούμε για προβλήματα στο ΕΣΥ. Ποια είναι η γνώμη σας;
Σας απαντώ ρεαλιστικά. Η κατάσταση είναι τραγική για τον κόσμο. Μέρα με τη μέρα, ο αριθμός των ανασφάλιστων αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο. Την ίδια στιγμή γιατροί συνταξιοδοτούνται ή βγαίνουν σε διαθεσιμότητα και δεν αντικαθίστανται επ'ουδενί. Ταυτόχρονα, τα κονδύλια από το υπουργείο, για την Υγεία, εξανεμίζονται. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο κατάρρευσης ενός -εκ των προτέρων- δυσλειτουργούντος συστήματος. Εντούτοις, αυτοί που απομένουν, με πετσοκομμένες απολαβές και ηθικό, να έχετε υπ’ όψιν σας ότι φυλάνε Θερμοπύλες. Χωρίς καμία υπερβολή. Για του λόγου το αληθές, να σας ρωτήσω, ποιος εργαζόμενος στη χώρα καλείται να εκτελέσει υψηλή πνευματική και σωματική εργασία -για παράδειγμα ένα χειρουργείο- έπειτα από 56 ώρες συνεχούς αϋπνίας, ελέω εφημεριών; Ποιος;
  -Ανάμεσα στην ιατρική και τη συγγραφή τι προτιμάτε;
Δεν τίθεται θέμα προτίμησης. Γιατί θα πρέπει να είμαστε μονοδιάστατοι; Γιατί να απαντάμε σε μια ταμπέλα; Είναι εύκολη η απάντηση. Επειδή η ζωή είναι πιο τακτοποιημένη εφόσον τιτλοφορείται. Ε, όχι! Προτιμώ να ξυπνώ γιατρός και να κοιμάμαι συγγραφέας. Και ενδιάμεσα, να ονειρεύομαι όλα αυτά που δεν μπαίνουν σε ταμπέλες. Τα ανομολόγητα.
  -Τι είναι για εσάς το γράψιμο;
Μια ανάγκη δίχως πάτο.
  -Πείτε μας λίγα λόγια για την εκδήλωση απόψε  στις 6.30 στο βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις».
Είναι η έκτη εκδήλωση που πραγματοποιείται για το «Πικραμύγδαλο» και εντούτοις διαισθάνομαι ότι θα είναι και η πιο ενδιαφέρουσα. Και να σας εξηγήσω το γιατί. Θα συνδυάσει ήχο και εικόνα σε διαφορετικές εκφάνσεις. Με ένα διαδραστικό τρόπο. Από βιντεοπροβολή μέχρι θεατρική απόδοση διαλόγων του βιβλίου και από έγκριτη ανάλυση έως live μουσική επένδυση. Εξάλλου, η πόλη της Καλαμάτας χαρακτηρίζεται από το υψηλό επίπεδο πολιτισμού, σε τέτοιο βαθμό που να μας επιτρέπει μια «πειραγμένη» παρουσίαση βιβλίου. Εν πάσει περιπτώσει, οψόμεθα.
  «Το πικραμύγδαλο»
   «Είμαι σχιζοφρενής και με τη βούλα. Ναι. Αυτός είμαι για σένα, βρόμικε μπάτσε! Αυτός είμαι για όλο τον κόσμο».
  Έτσι ξεκινά η εξιστόρηση ενός φρενοβλαβούς για ένα φόνο. Μια δραματική εξιστόρηση για να αποδείξει την αθωότητα ενός δυστυχισμένου μυαλού. Ένας πρωτάρης ιατρός φτάνει στην ακριτική πολιτεία Ορεινό με το νυχτερινό τρένο. Στο άγνωστο πουθενά, μια σουρεαλιστική πόλη χωρίς ρολόγια. Μια πόλη όπου όλοι οι δρόμοι καταλήγουν σε βραχώδη αδιέξοδα. Εκεί που το φεγγάρι και τα άστρα έχουν αναποδογυρίσει και η γη καλύπτει τον ουρανό. Όλα ανάποδα. Όπως το διπλοανεστραμμένο είδωλο του αντικειμένου στον αμφιβληστροειδή του οφθαλμού. Όμως, το ανάποδο του ανάποδα είναι το ίσιο.
  «Τώρα μήπως είσαι εσύ ο τρελός, γιατρέ μου;».
  Καθώς ο μίτος ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια ενός παρανοϊκού -του κατηγορουμένου- το παρελθόν μπερδεύεται με το παρόν, η τρέλα με τη λογική, ο ιατρός με τον ασθενή, η κοινωνική ευταξία με την επανάσταση, το πάθος με το μίσος, η φιλία με την προδοσία. Με όχημα το δίδυμο ιατρού-ψυχωσικού, η ιστορία πραγματεύεται με αισθητικό τρόπο την ανθρώπινη απορία στο προαιώνιο ερώτημα «τι αξίζει περισσότερο στον κόσμο;».
Σκοτεινοί πόθοι, απαγορευμένοι έρωτες, θαμμένα μυστικά, απιστίες. Και συνάμα, πηγαία, αγωνιώδης αναζήτηση του σκοπού, ενός σκοπού. Της ανθρώπινης ευτυχίας. Αναζήτηση της ψυχής. Πού; Μα, φυσικά, στις κολάσεις των ηρώων μας. Στα διλήμματα που δίνουν ώθηση. Καταστροφική ή δημιουργική...

***  H «Costa Navarino» και πάλι στην κορυφή         
            
ΔΙΠΛΗ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ TOURISM AWARDS 2014!
    Του Αντώνη Πετρογιάννη
 Το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με έδρα τη Μεσσηνία κερδίζουν το ένα βραβείο μετά το άλλο. Έτσι, μετά τα έξι (6) βραβεία στους διαγωνισμούς «BIOL 2014» στην Ιταλία και το βραβείο στο διαγωνισμό EMAS 2014, χθες ανακοινώθηκαν και τα βραβεία τουρισμού για το 2014.
Στον τελευταίο, η Costa Navarino κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία «Innovative Concept in Tourism», ενώ το Navarino Challenge πήρε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Sports Tourism».
Τα Tourism Awards έρχονται για να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τις κορυφαίες πρακτικές και τις πιο καινοτόμες πρωτοβουλίες επιχειρήσεων ή φορέων του τουρισμού.
Από τις στρατηγικές επενδύσεις και τη συνεισφορά στην εθνική οικονομία μέχρι την αριστεία των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη δημιουργία νέων στοχευμένων προϊόντων, τα Tourism Awards επιβραβεύουν τις πιο αξιόλογες κινήσεις και πρακτικές ξενοδοχείων, εστιατορίων, ταξιδιωτικών γραφείων, tour operators, αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιρειών, Περιφερειών και άλλων επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Travel, Hospitality and Leisure.
Τα φετινά βραβεία διοργανώθηκαν από τo Hotel and Restaurant της Boussias Communications, υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.
Στην τελετή απονομής, στην οποία παρευρέθηκαν περισσότερα από 350 υψηλόβαθμα στελέχη από τις μεγαλύτερες εταιρείες και φορείς τουρισμού της χώρας μας, βραβεύθηκαν οι πρακτικές που διακρίθηκαν από την αρμόδια κριτική επιτροπή, μέσω αδιάβλητης διαδικασίας που θεσμοθέτησε το Hotel and Restaurant της Boussias Communications.
Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Νίκος Ε. Σκουλάς, δήλωσε σχετικά: «Η ανάδειξη και προβολή καινοτόμων δράσεων και καλών πρακτικών, φορέων και επιχειρήσεων, αναμφισβήτητα θα έχει πολύ θετική επίδραση στην αναγκαία αναβάθμιση της ποιότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, σε όλο το φάσμα της τουριστικής μας προσφοράς».

***  Βουδούρης: “Οι παραλίες για τους πολίτες, όχι για τους μαυραγορίτες”          
   
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης με το συνδυασμό «Πελοπόννησος Πρώτα», Οδυσσέας Βουδούρης, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ένταξη δημόσιων χώρων στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση σε ιδιώτες, τόνισε τα εξής:
«Από την Καραθώνα στην Ελαφόνησο κι από τη Γιάλοβα στην Παχειά Άμμο Λακωνίας, οι νεοφιλελεύθεροι “μεσίτες” γεμίζουν τον τόπο με πωλητήρια και εκποιούν έναντι πινακίου φακής τη δημόσια περιουσία.
Η απερχόμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου παρακολουθεί τις σελίδες “αγγελιών” του ΤΑΙΠΕΔ να ανανεώνονται κάθε μέρα, να προστίθενται σε αυτές οι ομορφότερες παραλίες του τόπου μας και επιβραβεύει το νεοφιλελεύθερο “αναπτυξιακό όραμα”.
Οι όμορφες παραλίες, που οι Πελοποννήσιοι απολάμβαναν από γενιά σε γενιά, δωρίζονται τώρα στους σύγχρονους μαυραγορίτες για “επενδύσεις πάνω στο κύμα”. Σύμμαχός τους οι κυβερνητικές ρυθμίσεις για την τουριστική χωροταξία: τσιμέντο, βίλες και υπερπολυτελή συγκροτήματα παντού.
Ενδεικτικά για τη Μεσσηνία στο πωλητήριο του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται: 535 στρέμματα παραλίας στη Γιάλοβα, 44 στρ. παραλιακής έκτασης στη Γιάλοβα-Διβάρι, 220 στρ. παραλία στην Μπούκα-Βελίκα Μεσσήνης, 48 στρ. παραλία στην περιοχή “Κορδία” Καλαμάτας (Γουλιμίδες), 19,5 στρ. παραλιακή έκταση μπροστά στο λιμανάκι στο Πεταλίδι Μεσσήνης.
Οι πολίτες της Πελοποννήσου δε θα επιτρέψουν να ξεπουληθεί ο τόπος τους. Θα ανατρέψουν τους νεοφιλελεύθερους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του “Συστήματος-Τατούλη”. Στις 18 Μαΐου θα γυρίσουν σελίδα, για να ζήσουν οι νέοι στον τόπο μας".  Α.Π. 

 ***  Τατούλης: «Τα αεροδρόμια Καλαμάτας και Τρίπολης απογειώνουν την τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου»         
    
Με απόλυτη ικανοποίηση έγινε δεκτή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η δέσμευση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημητρίου Αβραμόπουλου, στη συνάντησή του με τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου και τους λοιπούς φορείς τουρισμού Πελοποννήσου, για την τάχιστη νομοθετική ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε να παραχωρηθεί το συντομότερο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το αεροδρόμιο της Τρίπολης και να μετατραπεί και σε πολιτικό και εμπορικό.
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε στο συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη στρατηγική αξιοποίηση του αεροδρομίου της Τρίπολης, που γίνεται για πρώτη φορά, «ώστε να δικαιωθεί ένα διαχρονικό αίτημα των τουριστικών και παραγωγικών φορέων της Πελοποννήσου».
«Προσεγγίσαμε το θέμα του αεροδρομίου της Τρίπολης με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα και, χωρίς επικοινωνισμούς, καταρτίσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την εξυπηρέτηση πολιτικών και εμπορικών αναγκών» τόνισε ο περιφερειάρχης και σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που πολεμικό αεροδρόμιο παραχωρείται σε Περιφέρεια για την αξιοποίησή του».
Αναφερόμενος στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας ο κ. Τατούλης, αφού μίλησε για την προσβασιμότητα που ήδη αναβαθμίζεται με την ήδη υλοποίηση του κόμβου, ανακοίνωσε ότι «οι μελέτες για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του αεροδιαδρόμου, του πύργου ελέγχου και των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης των πολιτών έχουν ολοκληρωθεί και άμεσα θα υποβληθούν στη Διαχειριστική μας Αρχή.
Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, είχαμε δεσμεύσει τους απαιτούμενους πόρους από το πρόγραμμά μας, ώστε το αεροδρόμιο της Καλαμάτας να αποτελέσει έναν ανταγωνιστικό διεθνή αερολιμένα».
Ο κ. Τατούλης δήλωσε, τέλος, ότι «με το ολοκληρωμένο σχέδιό μας τα αεροδρόμια της Καλαμάτας και της Τρίπολης θα αποτελέσουν τις βασικές πύλες εισόδου που θα εκτινάξουν την ήδη μεγάλη τουριστική ανάπτυξή της».   

***  «Νοιάζομαι. Εσύ;»… αύριο στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας         
            

Όραμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, από το ξεκίνημά του, ήταν η ενεργή και πρωτοπόρα συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Στις κρίσιμες μέρες που ζούμε, λοιπόν, θα ήταν αδιανόητο οι Οδηγοί να σημείωναν απουσίες.
Έτσι, με σύνθημα «Νοιάζομαι. Εσύ;», το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού πραγματοποιεί πανελλήνια δράση προσφοράς για τα παιδιά, που στην Καλαμάτα θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας αύριο από τις 11.00 το πρωί έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία.
Για το λόγο αυτό προσκαλούνται μικροί και μεγάλοι να προσφέρουν είδη διατροφής, είδη καθαριότητας, σχολικά, όπως τετράδια, βιβλία, μαρκαδόρους, πλαστελίνες, παιχνίδια.
Συμπαραστάτες θα είναι η Κ.Ε. «Φάρις», το Δημοτικό Παντοπωλείο, ο Σύλλογος Τριών Τέκνων Μεσσηνίας, τα σούπερ μάρκετ Μουργής, το Παράθυρο στον Ήλιο- Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης & Έκφρασης Παιδιών, το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, η Ανεμώνη, παιδότοπος -εργαστήρι, και ο Χορευτικός Σύλλογος Salsame.
Τη δράση θα παρουσιάσει η Ηρώ Λυμπέρη. 

*** Τα Μουσικά σχολεία Παλλήνης και Ιλίου σήμερα και αύριο στο Μουσικό Καλαμάτας 

Το μουσικοθεατρικό δρώμενο «Σχέδιο Ελένη» του Μουσικού Πειραματικού Γυμνασίου Παλλήνης, παρουσιάζεται σήμερα Πέμπτη στις 9 το βράδυ και αύριο Παρασκευή την ίδια ώρα στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας. Θα ακουλουθήσει συναυλία με τη μικτή ευρωπαϊκή χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ιλίου. - 

*** 6η Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων Μεσσηνίας

 Οι «Ανώνυμοι Σποροφύλακες» διοργανώνουν στις 13 Απριλίου, μεταξύ των ωρών 10.00 και 14.00, στο αγρόκτημα φυσικής και παραδοσιακής καλλιέργειας Φοίφα στην Καλαμάτα, την 6η Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων Μεσσηνίας. Οι «Ανώνυμοι Σποροφύλακες» είναι μια άτυπη ομάδα που διοργανώνει τις ανταλλαγές σπόρων στη Μεσσηνία και εδρεύει και συνεργάζεται με το αγρόκτημα φυσικής παραδοσιακής καλλιέργειας Φοίφα. Θεωρούν πως ο σπόρος δεν ανήκει σε κανέναν και μέσω των ανταλλαγών διαδίδουν την ανάγκη για διατροφική αυτάρκεια και προστασία των εγχώριων ποικιλιών, ενώ καλούν όλο τον κόσμο να γίνει και αυτός σποροφύλακας της βιοποικιλότητάς μας. Αναφέρουν, δε, σε σχετική ανακοίνωση τα ακόλουθα: «Οι προηγούμενες γιορτές μας πραγματοποιήθηκαν 2 φορές στο Αγρόκτημα Φοίφα, καθώς και στην Αλαγονία, στο Ακριτοχώρι και στο Μαυρομμάτι Ιθώμης. Επίσης, συμμετείχαμε ενεργά στην παμπελοποννησιακή 2η και 3η Γιορτή Σπόρων που έγινε στην Καρδαμύλη το 2013, καθώς και στην Κοκκινόραχη Σπάρτης το 2014, γιορτές που διοργάνωσε, με τη συνεργασία και άλλων τοπικών συλλόγων, o Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης) με τον οποίο συνεργαζόμαστε για τη διοργάνωση της ετήσιας αυτής εκδήλωσης. Περιμένουμε παραδοσιακούς σπόρους από όλους όσοι διαθέτουν πρόσβαση σε παραδοσιακές ποικιλίες, από παππούδες, γιαγιάδες ή άλλες πηγές. Θα δώσουμε σπόρους σε νέους ενδιαφερόμενους, αγρότες, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, πάντα με γνώμονα ότι ο σπόρος δεν είναι κανενός και πρέπει συνεχώς να αναπαράγεται και να μοιράζεται. Θα γίνουν ομιλίες από τον Παναγιώτη Κάτσαρη, γεωπόνο, βιοτεχνολόγο, με θέμα “Οι εξελίξεις στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς σε Ελλάδα και Ε.Ε.”, “Ενημέρωση για την πανευρωπαϊκή προσπάθεια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων” από τον ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης και τη Χριστίνα Καραλέκα, με θέμα “Πώς ξεκινούμε ένα μποστάνι στο μπαλκόνι μας”. Θα ακολουθήσει και εργαστήριο κομποστοποίησης από το project RE:THINK, με τίτλο “Ό,τι χρειάζεται να ξέρουμε για να κομποστοποιούμε τα υπολείμματά μας, εργαλείο-διαδικασία”. Επιπλέον στηρίζουμε και επικοινωνούμε με το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους, που διοργανώνεται από τον Πελίτι στις 26 Απριλίου - 4 Μαΐου 2014. - 

*** 


***  Αθλητική  ενημέρωση :
*** Για  την Γ΄ Εθνική στον  4ο  Όμιλο ,  Κυριακή  13 Απριλίου  2014   :
1.Κόρινθος-Παναρκαδικός
Ζαχαρουδιάκης, Γαρεφαλάκης, Δασκαλάκης (Σ.Δ. Ηρακλείου)
2.Πανναυπλιακός-Α.Ε. Μεσολογγίου
Μάλαμας, Ρούντος, Τσαλίκογλου (Σ.Δ. Αν. Αττικής)
3.Ατρόμητος Αχαΐας-Μεσσηνιακός
Μπλούνας, Καραγιάννη, Μπούνος (Σ.Δ. Φθιώτιδας)
4.Εθνικός Σαγέικων-Δόξα Ν. Μανωλάδας
Δριτσάκης, Γκολές, Γιαννίκος (Σ.Δ. Πειραιάς)
5.ΠΦΟ Πανόπουλου/Αμαλιάδας-ΑΕ Καραϊσκάκης
Παπαδόπουλος, Γκαβέρας, Γκοτσόπουλος (Σ.Δ. Αχαΐας)
6.ΠΑΟ Βάρδας-Αχαϊκή
Σφακιανάκης, Γιαννουγλίδης, Μπαμπάς (Σ.Δ. Αθηνών)
7.Άρης Αιτωλικού-Α.Ε. Ερμιονίδας
Αστερής, Πυργάκης, Μπουρτζουβίτης (Σ.Δ. Κορινθίας)
8.Mαύρη Θύελλα-Παναργειακός
Ευαγγέλου, Νικόπουλος, Δόσης, (Σ.Δ. Αθηνών)

*** Στα  ποδοσφαιρικά  της  ΕΠΣ Μεσσηνίας  :
Α΄ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Παράλληλα αναλυτικά το πρόγραμμα  της 28ης αγωνιστικής έχει ως εξής:
1.Α.Ο. ΦΑΡΑΙ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΓΗΠ. "ΠΑΝ.  ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ Σάββατο  12/04/ 17:00 ΝΙΚΑΣ Δ., ΤΣΙΡΜΠΑΣ Ν., ΖΑΡΑΚΟΒΙΤΗΣ Ε.      
2. ΠΑΜΙΣΟΣ - Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: ΓΗΠ.  ΜΕΣΣΗΝΗΣ Σάββατο 12/04/ 17:00 ΑΛΕΞΕΑΣ Η., ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Κ., ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Σ.    
3.  Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΗΣ - ΕΡΑΝΗ: ΓΗΠ. ΑΝΔΡΟΥΣΗΣ Σάββατο 12/04/ 17:00 ΓΚΟΥΜΑΣ Ν., ΓΙΑΝΝΕΑΣ Β., ΒΡΥΩΝΗΣ Β.       
4. Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - ΑΠΟΛΛΩΝ: ΓΗΠ. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ Σάββατο 12/04/ 17:00 ΜΠΛΑΝΑΣ Γ., ΣΚΟΡΔΟΣ Η., ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ Χ.  
5. Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ: ΓΗΠ. ΜΕΘΩΝΗΣ Σάββατο 12/04/ 17:00 ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ Μ., ΓΙΑΝΝΑΚΛΗΣ Δ., ΤΣΑΟΥΣΗ Σ.        
6.ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ: ΓΗΠ. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ Σάββατο 12/04/ 17:00 ΛΑΜΙΑΣ Σ., ΚΑΣΤΑΝΑΣ Χ., ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.   
7. ΑΣΤΕΡΑΣ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ :ΓΗΠ. ΑΡΦΑΡΩΝ Σάββατο 12/04/ 17:00 ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Η., ΚΟΥΤΣΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Ι., ΤΣΟΥΚΑΛΗ Α.
8. ΟΜΟΝΟΙΑ - Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ: ΓΗΠ. "Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ" Σάββατο 12/04/ 17:00    ΨΗΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ., ΓΙΑΝΝΕΤΣΟΣ Ι., ΚΑΣΚΑΝΗΣ Φ.

***  Ποδόσφαιρο  ΕΠΣΜεσσηνίας  :
Β΄ Κατηγορία - 1ος Όμιλος (26η αγωνιστική)
ΑΠΣ ΑΡΙΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ: ΓΗΠ. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ Σάββατο 12/04/ 17:00 ΤΑΒΟΥΛΑΡΕΑΣ Δ., ΡΕΚΚΑΣ Η., ΜΑΝΙΑΤΕΑΣ Μ.       
ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ: ΓΗΠ. "ΠΑΝ. ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ Σάββατο 12/04/ 20:00 ΟΥΡΛΟΜΟΥΣΗΣ Ν., ΤΣΟΥΛΑΚΟΣ Η., ΜΠΑΣΙΛΑΡΗΣ Ε. 
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΜΦΕΙΑΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: ΓΗΠ. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ Κυριακή 13/04/ 17:00 ΚΟΥΤΣΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Ι., ΤΣΟΥΛΑΚΟΣ Η., ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Π.
ΑΣΤ. ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ - Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ: ΓΗΠ. ΕΠΣΜ Κυριακή 13/04/ 17:00 ΣΚΟΡΔΟΣ Η., ΤΣΑΟΥΣΗ Σ., ΤΣΕΛΟ Α.     
ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ - Α.Ε. ΑΒΙΑΣ: ΓΗΠ. ΑΡΙΟΣ Κυριακή 13/04/ 17:00 ΣΕΡΕΜΕΤΗΣ Π., ΤΣΟΠΑΝΑΚΗΣ Χ., ΤΟΥΡΛΟΜΟΥΣΗΣ Ν.     
Α.Σ. ΜΑΝΕΣΙ - ΑΕ ΚΥΠΑΡΙΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ: ΓΗΠ. ΜΑΝΕΣΙ Κυριακή 13/04/ 17:00 ΚΑΣΤΑΝΑΣ Χ., ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Δ., ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Ε.    
Β΄ Κατηγορία - 2ος Όμιλος  (26η αγωνιστική)
Α.Ο. ΒΕΡΓΑΣ - ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ: ΓΗΠ. "ΠΑΝ. ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ Κυριακή 13/04/ 12:00 ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Χ., ΠΑΛΛΑΔΙΝΟΣ Σ., ΜΠΑΣΙΛΑΡΗΣ Ε.
Π.Α.Ο. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ - ΠΑΟ ΚΑΛ/ΤΑΣ: ΓΗΠ. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Κυριακή 13/04/ 17:00 ΓΚΟΥΜΑΣ Ν., ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Κ., ΓΙΑΝΝΕΤΣΟΣ Ι.
ΠΕΤΑΛΙΔΙ - ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ: ΓΗΠ. ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ  Κυριακή 13/04/ 17:00 ΝΙΚΑΣ Δ., ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Σ., ΛΑΜΠΙΡΗΣ Γ.    
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ: ΓΗΠ. "Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ" Κυριακή 13/04/ 17:00 ΛΑΜΙΑΣ Σ., ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ Χ., ΤΣΙΡΜΠΑΣ Ν.        
ΑΠΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ - ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ: ΓΗΠ. ΚΟΡΩΝΗΣ Κυριακή 13/04/ 17:00 ΖΑΡΑΚΟΒΙΤΗΣ Ε., ΡΕΚΚΑΣ Η., ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Ε.  
Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ - Α.Ε. ΛΟΓΓΑΣ: ΓΗΠ. "ΠΑΝ.  ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ Κυριακή 13/04/ 17:00 ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Η., ΒΡΥΩΝΗΣ Β., ΚΑΣΚΑΝΗΣ Φ.            
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΧΩΡΑΣ - Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ: ΓΗΠ. ΧΩΡΑΣ  Κυριακή  13/04/ 17:00 ΣΕΚΟΥΡΑΣ Π., ΓΙΑΝΝΕΑΣ Β., ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.          
ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΠΑΡΑΖ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ (1η αγωνιστική)
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Π.Α.Ο.Κ. :ΓΗΠ. ΕΠΣΜ Σάββατο 12/04/17:00     ΣΕΡΕΜΕΤΗΣ Π., ΤΣΟΠΑΝΑΚΗΣ Χ., ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ Α.

*** ΕΠΣΜεσσηνίας  :
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
ΠΡΟΤΖΟΥΝΙΟΡ: (1η αγωνιστική)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ: ΓΗΠ. Α.Κ. ΕΠΣΜ (1 Μ. Δευτέρα 14/04/ 16:00                   
ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ(1) - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ: ΓΗΠ. Α.Κ. ΕΠΣΜ (2) Μ. Δευτέρα 14/04/ 16:00                   
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ - ΑΟ ΕΡΜΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: ΓΗΠ. Α.Κ. ΕΠΣΜ (1) Μ. Δευτέρα 14/04/ 17:00                   
ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ - ΠΑΜΙΣΟΣ: ΓΗΠ. Α.Κ. ΕΠΣΜ (2) Μ. Δευτέρα 14/04/ 17:00                   
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΑΕ ΑΙΘΑΙΑΣ: ΓΗΠ.  Α.Κ. ΕΠΣΜ (1)    Μ. Δευτέρα 14/04/ 18:00                   
Α.Ε. ΛΟΓΓΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ: ΓΗΠ. Α.Κ. ΕΠΣΜ (2) Μ. Δευτέρα 14/04/ 18:00                     
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ - ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ Α.Κ. ΕΠΣΜ (1) Μ. Δευτέρα 14/04/ 19:00                   
ΑΕ ΑΙΘΑΙΑΣ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ: ΓΗΠ. Α.Κ. ΕΠΣΜ (1) Μ. Τετάρτη 16/04/ 16:00                   
Α.Ε. ΛΟΓΓΑΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: ΓΗΠ. Α.Κ. ΕΠΣΜ (1)  Μ. Τετάρτη 16/04/ 17:00                   
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΓΗΠ. Α.Κ. ΕΠΣΜ (2) Μ. Τετάρτη 16/04/  17:00                   
ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ: ΓΗΠ. Α.Κ. ΕΠΣΜ (2) Μ. Τετάρτη 16/04/ 18:00                   
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ - ΠΑΜΙΣΣΟΣ: ΓΗΠ. Α.Κ. ΕΠΣΜ (1) Μ. Τετάρτη 16/04/ 18:00                   
Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ - ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ(1): ΓΗΠ. Α.Κ. ΕΠΣΜ (1) Μ. Τετάρτη 16/04/ 19:00                   
ΑΟ ΕΡΜΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ: ΓΗΠ. Α.Κ. ΕΠΣΜ (2) Μ. Τετάρτη 16/04/ 19:00                   
ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ - ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ: ΓΗΠ. Α.Κ. ΕΠΣΜ (1)    Μ. Πέμπτη 17/04/ 16:00                   
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ - ΑΟ ΕΡΜΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: ΓΗΠ. Α.Κ. ΕΠΣΜ (2)    Μ. Πέμπτη 17/04/ 16:00                   
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ - ΑΕ ΑΙΘΑΙΑΣ: ΓΗΠ.Α.Κ. ΕΠΣΜ (1)    Πέμπτη 17/04/ 17:00                   
ΠΑΜΙΣΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ: ΓΗΠ. Α.Κ. ΕΠΣΜ (2) Μ. Πέμπτη 17/04/ 17:00                   
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ: ΓΗΠ.   Α.Κ. ΕΠΣΜ (1) Μ. Πέμπτη 17/04/ 18:00                   
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ε. ΛΟΓΓΑΣ: ΓΗΠ. Α.Κ. ΕΠΣΜ (2) Μ. Πέμπτη 17/04/ 18:00                   
ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ(1) - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ: ΓΗΠ. Α.Κ. ΕΠΣΜ (1)    Μ. Πέμπτη 17/04/ 19:00                   
 ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΟ 1ος ΟΜΙΛΟΣ
(9η αγωνιστική)
Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ: ΓΗΠ.  "ΠΑΝ. ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ Σάββατο 12/04/ 10:00 Αναβλήθηκε
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ - Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ: ΓΗΠ. "ΠΕΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΑΣ"  Σάββατο 12/04/ 12:00 ΓΙΑΝΝΕΑΣ Β.    
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ: ΓΗΠ. "ΠΑΝ. ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ Σάββατο 12/04/ 12:00 ΖΕΡΒΑ Μ.          
ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΟ 2ος ΟΜΙΛΟΣ
(9η αγωνιστική)
Α.Ε. ΑΒΙΑΣ - ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: ΓΗΠ. ΕΠΣΜ Σάββατο 12/04/ 10:00 ΜΑΝΙΑΤΕΑΣ Μ.        
ΑΕ ΑΙΘΑΙΑΣ - Α.Ο. ΦΑΡΑΙ: ΓΗΠ. "ΠΑΝ. ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ Κυριακή 13/04/ 10:00 ΜΠΑΣΙΛΑΡΗΣ Ε.             
ΑΣ ΔΑΝΑΟΣ - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ: ΓΗΠ. ΕΠΣΜ   Κυριακή 13/04/ 12:00 ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ Α.              
ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΟ 3οςΟΜΙΛΟΣ
(9η αγωνιστική)
Α.Ε. ΜΑΝΗΣ - ΠΑΜΙΣΟΣ: ΓΗΠ. ΕΠΣΜ  Σάββατο 12/04/ 12:00 ΜΑΝΙΑΤΕΑΣ Μ.        
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΘΗΣΕΑΣ: ΓΗΠ. "Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ" Σάββατο 12/04/ 12:00 ΜΠΑΣΙΛΑΡΗΣ Ε.             
Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ: ΓΗΠ. ΕΠΣΜ Κυριακή 13/04/ 10:00 ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ Α.         
ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΟ 4ος ΟΜΙΛΟΣ
(9η αγωνιστική)
Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ: ΓΗΠ. ΠΥΡΓΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ Σάββατο 12/04/ 11:30     ΛΑΜΠΙΡΗΣ Γ.           
ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ - Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ : ΓΗΠ. ΜΕΘΩΝΗΣ  Σάββατο 12/04/ 11:30  ΚΑΣΤΑΝΑΣ Χ.   
ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΟ 5ος ΟΜΙΛΟΣ
(9η αγωνιστική)
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: ΓΗΠ. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ   Σάββατο 12/04/ 10:00 ΑΛΙΚΑΪ Α.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ: ΓΗΠ. ΑΡΦΑΡΩΝ Σάββατο 12/04/ 11:30 ΡΕΚΚΑΣ Η.

 

*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- .-    552   . 
~ https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias?filter=1 ,
~ https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias?filter=2 ,
~ https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias?filter=3 ,
~ https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI   , 102.-

***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:

  http://www.youtube.com/stamos01 ,      3240   video.-         
http://www.youtube.com/stamatios01 , = 1720   video .- 
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      1705  video.- 
Σύνολον                                                      6665   βίντεο   .-

 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 2485    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  269  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    552 
~   https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-  102.

*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2014  :  
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/03/27-2014.html  ,  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  27  Μαρτίου  2014 ,-
~  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/03/28-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή 28  Μαρτίου  2014  , Δ΄ Χαιρετισμοί προς  την  Παναγία  μας .-
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/03/29-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/03/30-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/03/31-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 31 Μαρτίου 2014  ,
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/03/31-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014  ,

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2014  :
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/04/01-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 01 Απριλίου 2014  , .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/04/02-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης Τετάρτη 02 Απριλίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/04/03-2014.html , Το αγιάζι ενημέρωσης Πέμπτη 03 Απριλίου 2014  .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/04/04-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  04 Απριλίου 2014  ,
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/04/04-2014.html , Άρωμα  στην  ενημέρωση  Παρασκευή  04  Απριλίου  2014  .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/04/05-2014.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Σάββατο 05 Απριλίου 2014  , .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/04/06-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης Κυριακή 06 Απριλίου 2014 , .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/04/06-2014.html , Ανθολόγιο Ανθολογώντας και γράφοντας Κυριακή 06 Απριλίου 2014 .-
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/04/07-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα    07  Απριλίου  2014 .-
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/04/08-2014.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Τρίτη 08 Απριλίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/04/09-2014.html , Το  αγιάζι  στην  ενημέρωση  Τετάρτη  09  Απριλίου  2014 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/04/blog-post.html , ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 10- Απριλίου  2014 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/04/10-2014.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 , .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/04/11-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 11 Απριλίου 2014 , .-
~




Δεν υπάρχουν σχόλια: