Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Το καναλι της ενημέρωσης Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Το  καναλι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  17 Οκτωβρίου  2013 :
Στο  Σπήλαιο Δράκου Καστοριάς 2013
ΦΛΩΡΙΝΑ κεντρική πλατεία Διοικητηρίου 2013

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :

*** Κρύβει ένα τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ο Κυπαρισσιακός Κόλπος!          
  
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πριν από λίγες μέρες στο δεύτερο συνέδριο «Balkans Οil and Gas Summit» και αφορούν στις γραμμές σεισμικών δεδομένων και τις έρευνες του σκάφους «Nordic Explorer», τις οποίες παρουσίασε ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Αβραάμ Ζελιλίδης.
Ο ίδιος μίλησε στο συνέδριο για τις έρευνες, τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχουν συλλεχθεί και τις πολλά υποσχόμενες περιοχές για εξορύξεις μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα. Μίλησε ακόμη για τις μέχρι τώρα ενδείξεις στη Δυτική Ελλάδα, ενώ ξεκαθαρίζει πως, αν βιαστούμε, μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη της περιοχής μέσω των υδρογονανθράκων.
Ο Αβραάμ Ζελιλίδης δουλεύει πάνω στο θέμα των πετρελαίων εδώ και 20 χρόνια. Οι έρευνές του προκύπτουν από ερευνητικές δραστηριότητες του εργαστηρίου και τα λεγόμενά του, όπως και ο ίδιος φροντίζει από την αρχή της συζήτησης να ξεκαθαρίσει, στηρίζονται σε αποτελέσματα εννέα διδακτορικών διατριβών. Τα δε μοντέλα που προέκυψαν από αυτές τις έρευνες ήταν από εργασίες στην ύπαιθρο.
Βλέποντας την παρουσίαση της PGS, ο κ. Ζελιλίδης ζήτησε να του διατεθούν δύο καινούριες και δύο γραμμές παλιές, τις οποίες επανεπεξεργάστηκε με καινούρια τεχνολογία για την περιοχή γύρω από τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά. Παρατήρησε, λοιπόν, πως οι γραμμές αυτές έχουν πολλές λεπτομέρειες που στο παρελθόν δε φαίνονταν.
Εξήγησε, μάλιστα, στο συνέδριο πως παρατηρήθηκαν δομές τέτοιες που δίνουν την αίσθηση της εύκολης συγκέντρωσης και προστασίας των παραγόμενων υδρογονανθράκων.
«Έχοντας κάνει αναλύσεις, εκτιμώ ότι το μοντέλο που προτείνουμε μπορεί να υποστηριχθεί στις έρευνες. Και περιμένω τα οριστικά αποτελέσματα της PGS για να δούμε πώς θα παντρέψουμε τα γεωλογικά μοντέλα που προκύπτουν από μελέτες στην ύπαιθρο, με αυτά που προκύπτουν από αυτές τις έρευνες. Στο συγκεκριμένο συνέδριο αναλύθηκαν όλες οι δραστηριότητές μας και όλες οι εξελίξεις για την Ελλάδα πάνω στο θέμα των υδρογονανθράκων» σημείωσε.
  Οι «πολλά υποσχόμενες» περιοχές
Ο ίδιος μιλά για τους Παξούς και τα όσα ανέφερε για την περιοχή στο συνέδριο: «Μέσα από τις δικές μας έρευνες και αναλύσεις, για να ξεχωρίζουμε καλύτερα τις περιοχές, οριοθετήσαμε μια περιοχή και είπαμε πως από εδώ και πέρα θα την ονομάζουμε Λεκάνη των Παξών. Για να τη ξεχωρίζουμε από τη Λεκάνη της Πρέβεζας, τα Διαπόντια Νησιά κ.λπ. Μέσα, λοιπόν, από μια ερώτηση που ήρθε από τον κ. Ρήγα για το ποια περιοχή θα πρότεινα σε μία εταιρεία σήμερα, είπα πως η λεκάνη των Παξών είναι η πιο εύκολη, η πιο άμεσα αξιοποιήσιμη. Δεν είπα ότι είναι η καλύτερη, αλλά αυτή που σήμερα μπορεί να αξιοποιήσει άμεσα κανείς.
Μπορούμε να μιλήσουμε για περισσότερο υποσχόμενες περιοχές. Είπα ότι και τα Διαπόντια νησιά είναι άμεσα αξιοποιήσιμα, αλλά πιθανόν τα κοιτάσματα να είναι μικρότερα. Ακόμη πιο βόρεια της Κέρκυρας επίσης, υπάρχουν ενδιαφέρουσες περιοχές και άμεσα αξιοποιήσιμες, όμως θεωρώ ότι δυτικά των Παξών, μέχρι και τα σύνορα με την Ιταλία, Νότια μέχρι την Κεφαλλονιά, και Βόρεια μέχρι τη Δυτική Κέρκυρα, είναι μία από τις καλύτερες λεκάνες, που μπορεί να κρύβει μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Τα νερά δεν είναι βαθιά, άρα μια εταιρεία μεσαίου μεγέθους μπορεί εύκολα να τα αξιοποιήσει. Από εκεί και έπειτα, και η λεκάνη της Πρέβεζας είναι επίσης σημαντική και μπορεί να αξιοποιηθεί, αν και μπορεί να έχει μικρότερα κοιτάσματα.
Ο Κυπαρισσιακός, επίσης, είναι μεγάλη δύναμη. Θεωρείται ισοδύναμη με τους Παξούς. Μάλιστα, σχολιάζοντας με τον κ. Ρήγα στο συνέδριο, του είπα πως, μπορεί να είναι τυχεροί. Να πάρουν μια περιοχή για 3 εκ. και να βγάλουν ένα τρισεκατομμύριο!»
Ο κ. Ζελιλίδης, με βάση τις παρατηρήσεις που έκανε από τις δύο γραμμές της PGS, βλέπει τις θεωρίες του και τα μοντέλα που εισηγείται για την ύπαρξη υδρογονανθράκων μεγάλων ποσοτήτων τόσο στον Κυπαρισσιακό όσο και στο Βόρειο Ιόνιο, να επιβεβαιώνονται: «Αυτό που έχω πει και κατά το παρελθόν και προς το παρόν δε φαίνεται να υπάρχει λόγος να μην το υπερασπιστώ, είναι ότι ο Κυπαρισσιακός μπορεί να κρύβει περισσότερο από ένα τρισ. κυβικά μέτρα μεθανίου. Αυτό το υποστηρίζω μέχρι και σήμερα. Όλο αυτό, όμως, θα φανεί».
  «Ανάπτυξη και Χρήμα: 
Μπορούμε να ελπίζουμε»
Αν όλα τα παραπάνω, τελικά, ισχύουν και αν οι χειρισμοί από το κράτος, το οποίο μόνο να κερδίσει θα έχει από αυτή την ιστορία, κινηθεί άμεσα, η πολυπόθητη ανάπτυξη για τον τόπο θα μπορούσε, σύμφωνα με τον καθηγητή, να έρθει μέσα από αυτές τις επενδύσεις: «Αν όλα αυτά ισχύουν, σημαίνει για την περιοχή ένα πράγμα: Ανάπτυξη. Και πολύ χρήμα. Πολλές θέσεις εργασίας, δίκτυα. Ανάπτυξη και περιφερειακή. Θα στηθούν επιχειρήσεις… Και η τοπική ακόμη αυτοδιοίκηση με το 5% των εσόδων που θα πάρει, αν επαληθευτεί η πρόβλεψη του υπουργείου για 200 εκ. βαρέλια στον Πατραϊκό μόνο, θα έχει τεράστια κέρδη. Τα έσοδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα είναι περισσότερα από αυτά που παίρνει από το ΕΣΠΑ».
Από το να ξεκινήσει μια επένδυση μέχρι να αρχίσει να «τρέχει» το ρευστό θα περάσει βέβαια μια δεκαετία, εξηγεί ο καθηγητής, ενώ σε ερώτηση για το αν τελικά υπάρχει ελπίδα ο ίδιος απαντά, πως ναι.
Μπορούμε να ελπίζουμε; «Να ελπίζουμε, αρκεί η Πολιτεία να κινηθεί λίγο πιο γρήγορα. Αυτό που συζητάμε τώρα εμείς, το συζητάνε σε δεκάδες άλλες χώρες, ιδιαίτερα στο Βαλκάνια. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι χώρες ελπίζουν ότι, αν βρεθούν κοιτάσματα στο σπίτι τους, θα αναπτυχτούν. Είναι τυχαίο ότι οκτώ χώρες των Βαλκανίων ξεκίνησαν σχεδόν μαζί; Πιστεύουν ότι υπάρχει ελπίδα. Αυτό που διαισθάνομαι είναι πως, αν οι μεγάλοι παίκτες ανά τον κόσμο είναι δέκα εταιρείες και βγουν ξαφνικά 100 περιοχές στα Βαλκάνια, δεν μπορούν να πάρουν και τους 100. Θεωρώ ότι θα ξεκινήσουν με αυτούς που θα βγουν πρώτοι στην αγορά. Όποιος τρέξει πιο γρήγορα, ίσως προσελκύσει πιο γρήγορα τους μεγάλους παίκτες…». ΠΗΓΗ:patrisnews

*** ΟΜΟΡΦΕΣ  ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΕΣ στιγμές  μέσα από ερασιτεχνικά  Βίντεο :
~**  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 , =           2784   video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =       1255   video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =           1255   video.-
                                                                  Σύνολο  :  5294     βίντεο ανηρτημένα .-


******  Παναγιώτης Νίκας… κατά πάντων για την ανάπλαση στον προλιμένα         

           Την Κυριακή στην Καλαμάτα ο υπουργός, προκειμένου να πειστεί για την αναγκαιότητα του έργου
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Έντονη ήταν η αντίδραση από πλευράς του δημάρχου Καλαμάτας, Παν. Νίκα, για τη μη έγκριση, για δεύτερη φορά, της μελέτης ανάπλασης στον προλιμένα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Την... οργή του πλήρωσαν, σε χθεσινές του δηλώσεις, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, αλλά και το πρώην Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, το οποίο δεν είχε κάνει δεκτή, με τη σειρά του, τη μελέτη.  «Ας σωπάσουν επιτέλους» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο δήμαρχος ανακοίνωσε την επίσκεψη του υπουργού Μ. Βαρβιτσιώτη στον προλιμένα την Κυριακή, τονίζοντας ότι «θα έρθει ο ίδιος ο υπουργός εδώ, για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία των γραφειοκρατών και εν πάση περιπτώσει αυτών που δε θέλουν να γίνει τίποτα σε αυτό τον τόπο, γιατί ό,τι γίνεται, γίνεται με αίμα και μεγάλη προσπάθεια».
Σχετικά με τους εκπροσώπους του Κρατικού Λιμενικού Ταμείου, ο κ. Νίκας ανέφερε: «Φωνασκούν όλοι αυτοί που άφησαν ένα λιμάνι με υπήνεμο που κινδυνεύει να καταρρεύσει -αναφέρομαι στον κυματοθραύστη-, με προβλήματα όσον αφορά στο βάθος του -είναι αναγκαία η εκβάθυνση για να δέχεται κρουαζιερόπλοια-, με μη ολοκληρωμένο το master plan -το οποίο πλήρωσε η κυβέρνηση ή, καλύτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση-, χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με πλήρη ανικανότητα να εισπράξουν τα τέλη από τα καταστήματα της παραλίας, αυτοί που κατάντησαν μια περιοχή σε... ουρητήριο της πόλης και χώρο συγκέντρωσης μεταναστών, αυτοί που κατάντησαν το λιμάνι φάντασμα, αφού δε δέχεται παραπάνω από 25 πλοία το χρόνο».
Έτσι, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα έλθει την προσεχή Κυριακή στην Καλαμάτα, για να διαμορφώσει ιδία άποψη όσον αφορά στη μελέτη ανάπλασης και δημιουργίας πάρκου στην Παραλία, στο χώρο ανατολικά του «Πανελληνίου» και βόρεια του ΝΟΚ μέχρι το πρώην κέντρο «Κοιλάκου», εκτάσεως περίπου 15 στρεμμάτων.
Ο δήμαρχος επισκέφθηκε προχθές στο υπουργείο τον κ. Βαρβιτσιώτη, προς τον οποίο τόνισε ότι το εν λόγω πάρκο είναι έργο απόλυτης προτεραιότητας για την πόλη και ζήτησε την παρέμβασή του για την αντιμετώπιση γραφειοκρατών και μηχανισμών.
Σε χθεσινές του δηλώσεις υποσχέθηκε ότι σε εύλογο χρόνο ο Δήμος Καλαμάτας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα διορθώσουν την κατάσταση και θα τοποθετήσουν το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας σε αναπτυξιακή πορεία, ξεπερνώντας εμπόδια και υπονομεύσεις.
Βέβαια, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί, αντί για ένα έργο με κόστος 1,5 εκατομμύριο ευρώ, υπερβολικό για τις υπηρεσίες του υπουργείου, ο Δήμος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δε φροντίζουν πρώτα για τα έργα υποδομής που χρειάζονται στο λιμάνι...

 

*** Αληθινά ισόβια για τα εικονικά τιμολόγια!          
   ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΦΠΑ
Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάσθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας οι τρεις (οι δύο Αθηναίοι και ο Θεσσαλονικιός) από τους πέντε κατηγορούμενους στη μεγάλη υπόθεση των εικονικών τιμολογίων και της παράνομης επιστροφής ΦΠΑ.

Ο Φιλιατρινός, που έδωσε τα ονόματα των αγροτών στους οποίους κόπηκαν τα εικονικά τιμολόγια αγοραπωλησίας προϊόντων, καταδικάσθηκε σε 20 χρόνια κάθειρξης, ενώ του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μετάνοιας. Επίσης, επειδή επιδίωξε να μειώσει τις συνέπειες της πράξης του, αφού επέστρεψε το ποσό από την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ.
Αθώος κρίθηκε ο ξάδελφός του.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το πρώτο μέρος της μεγάλης δικογραφίας με την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με αγρότες από την Τριφυλία. Στο στάδιο της ανάκρισης βρίσκεται το δεύτερο μέρος της δικογραφίας, όπου κατηγορούμενοι είναι και αγρότες της περιοχής. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικασθεί το επόμενο διάστημα.
  «Πάγωσαν»
Οι πέντε κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης και της κακουργηματικής πλαστογραφίας.
Το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωση όλων για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης (αυτή την κατηγορία χωρίς την πλαστογραφία αντιμετώπιζε μόνο ο ξάδελφος του Φιλιατρινού). Καταδικάσθηκαν, όμως, και οι τέσσερις για την κακουργηματική πλαστογραφία.
Το δικαστήριο δέχθηκε απόλυτα την πρόταση της εισαγγελέως για το ύψος των ποινών και αυτές έπεσαν σαν βόμβα στην αίθουσα του Τριμελούς, κάνοντας τους κατηγορούμενους να παγώνουν και τους συγγενείς τους να ξεσπούν σε κλάματα και φωνές.
  Έρευνα του ΣΔΟΕ
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το Μάιο στην Κυπαρισσία το ΣΔΟΕ σταμάτησε μια λευκή μερσεντές και συνέλαβε δύο άτομα, τα οποία βρίσκονταν εκεί για συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια.
Τα τιμολόγια δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικές συναλλαγές και κατατίθεντο μέσω των Αγροτικών Ενώσεων και Συνεταιρισμών στις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ, για την παράνομη είσπραξη της επιστροφής ΦΠΑ.
Οι δύο εταιρείες - μαϊμού που συμμετείχαν στο κύκλωμα έκοψαν εικονικά τιμολόγια, ύψους 7.667.826,28 ευρώ. Ο ΦΠΑ που διεκδικήθηκε να επιστραφεί από τα τιμολόγια αυτά είναι 843.460,89 ευρώ.
Σύμφωνα με τις κατηγορίες, από το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ οι εμπλεκόμενοι εισέπρατταν το 4% και οι αγρότες το υπόλοιπο 7%.

***  «Μπατζανάκηδες» μπήκαν σε αυλή σπιτιού για την… ανάγκη τους αλλά οι δικαστές δε τους πίστεψαν                                              
Σε φυλάκιση 3 μηνών έκαστος, με 3ετή αναστολή, καταδικάσθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δύο «μπατζανάκηδες» που συνελήφθησαν σε αυλή σπιτιού στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια του σπιτιού, άκουσε φωνές, βγήκε στη βεράντα και είδε στην αυλή δύο άντρες να τσακώνονται και ο ένας να περνάει χειροπέδες στον άλλον. Όπως έμαθε στη συνέχεια, μια γειτόνισσα είδε δύο άντρες στον κήπο και κάλεσε την Αστυνομία. Αστυνομικός της Ασφάλειας κατέθεσε ότι ειδοποιήθηκαν και όταν πήγαν στο σημείο, είδε δύο ύποπτα άτομα στην αυλή του σπιτιού. Πήδηξε κι αυτός από τα κάγκελα, ήρθε στα χέρια με τον έναν, τον οποίο κατάφερε να συλλάβει, ενώ ο άλλος προσπάθησε να ξεφύγει, αλλά τον έπιασαν οι συνάδελφοί του. Στο σημείο που έπιασε τον πρώτο, βρέθηκε ένα κατσαβίδι, ενώ ένα παράθυρο στο ισόγειο είχε εμφανή σημάδια παραβίασης. Ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων, που παρευρέθη χθες στη δίκη, είπε κατά την απολογία του ότι με τον «μπατζανάκη» του είχαν πάει για καφέ στην παραλία και επέστρεφαν με τα πόδια. Στην αυλή του σπιτιού ισχυρίσθηκε ότι μπήκαν για να… κάνουν την ανάγκη τους, γιατί τους έμοιαζε εγκαταλελειμμένο. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν το δικαστήριο, το οποίο τους καταδίκασε για απόπειρα απλής κλοπής.Β.Β. -
 
*** Και η Μεσσηνία συμμετείχε στην έκφραση αλληλεγγύης στα πεθερικά του κ. Στουρνάρα           
           Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 Ένα βάζο με ελιές, ένα μπουκάλι λάδι και μια συσκευασία με ξερά σύκα είναι το «πεσκέσι» του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ της Μεσσηνίας, το οποίο θα σταλεί, στο πλαίσιο σχετικής καμπάνιας, στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκειμένου να διατεθεί για τη στήριξη της μητέρας, της πεθεράς και του πεθερού του κ. Στουρνάρα, οι οποίοι καλούνται με βάση σχετική δήλωσή του να τα βγάλουν πέρα με μόλις 500 ευρώ το μήνα.
Έτσι, χθες, στο Δημαρχείο της Μεσσήνης έγινε η συγκέντρωση και η αποστολή των παραπάνω προϊόντων, σύμφωνα με τις επιταγές της Ομοσπονδίας.
Θα πρέπει να αναφερθεί, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, «η τεράστια ανταπόκριση εργαζομένων και απολυμένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απ’ όλες τις πόλεις της χώρας, στην έκκληση που απηύθυνε η ΠΟΕ-ΟΤΑ να δείξουν την κοινωνική ευαισθησία τους και να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στη μητέρα, την πεθερά και τον πεθερό του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με μόλις 500 ευρώ το μήνα.
Τα γραφεία της ΠΟΕ- ΟΤΑ γέμισαν από καφάσια και δοχεία με πατάτες, κρεμμύδια, ρύζι, φάβα, μακαρόνια, μουσταλευριά, λάδι, τσίπουρο και πολλά ακόμη ζαρζαβατικά. Επειδή δε, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας αυτές τις μέρες δίνει μία ακόμη… μάχη να υπερασπιστεί στην Ευρώπη τα συμφέροντα της Ελλάδας και τα δικαιώματα των εργαζομένων (φωτιά θα πέσει να μας κάψει αν ισχυριστεί κανείς ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι άνθρωπος των δανειστών και έχει ξεπουλήσει τα πάντα στο βωμό των μνημονίων) και θα χρειαστεί μετά την εξάντληση των διαπραγματεύσεων πρωτεΐνες, εμείς ζητήσαμε να προσφερθούν κοτόπουλα, κουνέλια και αυγά ημέρας.
Η ανταπόκριση ήταν, επίσης, μεγάλη. Εννοείται ότι όλα τα προϊόντα είναι ολόφρεσκα για το καλό της υγείας του κ. Γιάννη Στουρνάρα και της οικογένειάς του. Μην πάθει τίποτα η υγεία της μανούλας και της πεθερούλας του υπουργού Οικονομικών και τρέχουν στα νοσοκομεία. Πού να βρουν οι “φουκαριάρες” με τα 500 ευρώ που παίρνουν τα 25 ευρώ για το εισιτήριο στο νοσοκομείο και τα δεκάδες ευρώ που χρειάζονται για τα φάρμακα τους κάθε μήνα.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους Συλλόγους- μέλη της και φυσικά τους απολυμένους ή υπό απόλυση εργαζόμενους που δεν έμειναν ασυγκίνητοι και απαθείς από τη δήλωση του κ. Γιάννη Στουρνάρα για το δράμα της οικογένειάς του, να σταματήσουν να στέλνουν στα γραφεία της Ομοσπονδίας τα δέματα αλληλεγγύης, καθώς έχουν γεμίσει. Τους καλεί να τα προσφέρουμε όλοι μαζί στον υπουργό Οικονομικών (Νίκης 5-7 – Πλατεία Συντάγματος-Αθήνα) την ΠΕΜΠΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013, στις 11.00 το πρωί, σε μία χειρονομία ανθρωπιάς προς μία δοκιμαζόμενη οικογένεια.
Πιστεύουμε πώς ο κ. Γιάννης Στουρνάρας θα εκτιμήσει την κίνησή μας και δε θα μας ζητήσει απόδειξη…».
 
*** Το Σάββατο τα αποκαλυπτήρια προτομής Γ. Τσαγκάρη 
 Δήμος Καλαμάτας διοργανώνει ειδική εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου συνθέτη Γιώργου Τσαγάρη, στο φουαγιέ της Κεντρικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στις 19.00. -
 
*** Τελετή εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της 361 ΜΕΑ στην 120 ΠΕΑ      
   Η τελετή εορτασμού της επετείου της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από την ίδρυση της 361 ΜΕΑ Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, στις 10.15 το πρωί. Το πρόγραμμα της τελετής περιλαμβάνει: Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αεροπόρους της Μοίρας, ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής του Διοικητή της 361 ΜΕΑ, αεροπορική επίδειξη από την Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους Τα-6Α «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» και ξενάγηση στη στατική έκθεση. - 
  *** Με τη βούλα σε όλη τη Μεσσηνία το ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτας         
          
«ΠΟΠ Επιτραπέζια Ελιά Καλαμάτας»: Το υπουργείο καθυστερεί προς το παρόν την έγκριση του φακέλου και την αποστολή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Άγριο παζάρι για την επέκταση του σήματος «ΠΟΠ Επιτραπέζια Ελιά Καλαμάτας» εκτυλίσσεται τον τελευταίο χρόνο στους διαδρόμους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι μεταποιητές του συγκεκριμένου προϊόντος, που δεν είναι άλλο από τη γνωστή μας ελιά Καλαμών, επιδιώκουν την κατάργηση του σήματος ΠΟΠ, γιατί υποστηρίζουν ότι τους περιορίζει, δημιουργώντας πρόσθετο κόστος, δεδομένου ότι δεν μπορούν να πάρουν προϊόν από άλλες περιοχές.
Η έγκριση του φακέλου καθυστερεί προς το παρόν, με το πρόσχημα ότι απαιτούνται συμπληρωματικά στοιχεία από την ΕΑΣ Μεσσηνίας.
Εξάλλου, παλιότερα είχαν υποστηρίξει την επέκταση του ΠΟΠ για την ελιά Καλαμών σε όλη την Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Φέτας.
Από την άλλη μεριά, το γεγονός ότι μόνο 3.000-3.500 τόνοι αναγνωρισμένου ΠΟΠ προϊόντος φεύγουν για το εξωτερικό, στερεί από τους καλλιεργητές την προστιθέμενη αξία και από την ελιά Καλαμάτας την προστασία της έναντι των ανταγωνιστριών χωρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθυστερεί προς το παρόν την έγκριση του φακέλου και την αποστολή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το πρόσχημα ότι απαιτούνται συμπληρωματικά στοιχεία από την ΕΑΣ Μεσσηνίας, η οποία έχει υποβάλει το φάκελο από πέρυσι, ουσιαστικά το υπουργείο δίνει πίστωση χρόνου σε όσους θέλουν να σφετερίζονται το όνομα «Kalamata Olives» με προϊόν από τις υπόλοιπες περιοχές.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, τελικώς, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η θετική απάντηση του υπουργείου στην πρόταση της ΕΑΣ Μεσσηνίας, αφού είναι επαρκώς τεκμηριωμένη.
Εφόσον υπάρξει θετική γνωμοδότηση σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, θα επεκταθεί το σήμα στους Νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας (μέχρι και τη Ζαχάρω), καλύπτοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των εκτάσεων με επιτραπέζια ελιά. Εξάλλου, όπως καταγράφεται και στο φάκελο, οι περιοχές αυτές έχουν παρόμοιες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες που επικρατούν στη Μεσσηνία, αλλά με πολλαπλάσια παραγωγή, η οποία μέχρι τώρα εξαγόταν χωρίς το ΠΟΠ στο εξωτερικό (Ε.Ε. και Τρίτες Χώρες).
Για το συγκεκριμένο θέμα, υπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) έχει κάνει ένσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το σκεπτικό ότι θα έχει υψηλότερο κόστος για τη συνολική διαχείριση του προϊόντος.
  Προχωρά το ελαιόλαδο
Kαι με τη βούλα πια, καθώς απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναμένεται από μέρα σε μέρα η επέκταση του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας σε όλο το Νομό Μεσσηνίας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda, το όλο θέμα που εκκρεμούσε για περισσότερο από ένα χρόνο, θα κλείσει μέσα στον Οκτώβριο.
Εξέλιξη που επιβεβαιώθηκε πρότινος και από τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποίησε και στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Μεσσηνίας, Κώστας Πέτροβας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων (ΣΥΜΕΠΟΠ), Θανάσης Μαυρούλης.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν πηγές, η επέκταση αυτή θα συνοδεύεται και με αυστηροποίηση των ποιοτικών κριτηρίων που πρέπει να εφαρμόζουν οι παραγωγοί του ΠΟΠ ελαιολάδου. Συγκεκριμένα, μειώνεται ο βαθμός οξύτητας από 0,8 που είναι σήμερα σε 0,5 βαθμούς. Παράλληλα, περιορίζεται ο χρόνος έκθλιψης ελαιοκάρπου από 3 ημέρες που ήταν σε ένα 24ωρο.
ΠΗΓΗ: Από το φύλλο της Agrenda 414
 
***  Διαβάστε το χαρτάκι…         
   Και ο τελευταίος άνθρωπος σε τούτη τη χώρα γνωρίζει ότι τίποτα στη ζωή αυτή δεν είναι δωρεάν. Πόσο μάλλον το πετρέλαιο (που δεν έχει στη σόμπα του).
Διότι αν η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου πήρε «δωρεάν» πετρέλαιο μερικών εκατοντάδων χιλιάδων, εμείς οι υπόλοιποι που είμαστε και καλά μορφωμένα παιδιά και ξέρουμε ανάγνωση και γραφή, θυμόμαστε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου προστατεύει το μονοπώλιο των διυλιστηρίων, που κοστίζει ένα ωραίο δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο.
το καταγγέλλει αυτό; Ο ΣΥΡΙΖΑ; Το ΚΚΕ; Το «άλλο άκρο»; Το Indymedia; Όχι! Το καταγγέλλει το όργανο των αγορών, η βαθιά συντηρητική, δεξιά, καπιταλιστική Wall Street Journal. Φυσικά, το τεράστιο αυτό άρθρο, σε μία από τις πιο μεγάλες εφημερίδες του κόσμου, πέρασε στην Ελλάδα στα ψιλά γράμματα.
Η WSJ είναι μια άκρως συντηρητική εφημερίδα. Είναι, όμως, σοβαρή. Και μια σοβαρή δεξιά εφημερίδα δεν μπορεί να μην καταγγείλει την κατάντια στην Ελλάδα, που, όπως γράφει στην  αρχή το άρθρο, δεν είναι μόνο πανάκριβη, αλλά εμποδίζει την ανάπτυξη στη χώρα.
Γιατί αυτό σημαίνει ακριβά καύσιμα, σημαίνει ακριβό κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, σημαίνει επιχειρήσεις που κλείνουν, επιχειρήσεις που φεύγουν από τη χώρα, σημαίνει επιχειρήσεις που δεν έρχονται στη χώρα. Σημαίνει απολύσεις. Σημαίνει ανεργία. Σημαίνει χαμηλούς μισθούς.
Ποιος θα κερδίσει από αυτό το ντηλ; Γράψτε τα για να μην τα ξεχάσετε. Και βάλτε τα στην άκρη. Δε χρειάζεστε κανένα κόμμα να σας συμβουλεύσει. Δε χρειάζεστε κανέναν μεγαλοτηλεοπτικό αστέρα να σας εξηγήσει. Δε χρειάζεστε καμία συμβουλή. Σε δύο μήνες, σε πέντε, το Μάιο του 2014, διαβάστε το χαρτάκι και πηγαίνοντας στην κάλπη, αποφασίστε εσείς «ποιος θα κερδίσει αυτό το ντηλ». 
 
*** Μεγάλες υποσχέσεις από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας         
           Εξήγγειλε χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας, απαντώντας στην κριτική της μείζονος μειοψηφίας
 Μία από τις συμβουλές, θυμάμαι, που μου έδιναν και οι δύο γιαγιάδες μου, όταν ήμουν μικρός, ήταν: μεγάλη μπουκιά να τρως, μεγάλη κουβέντα να μη λες. Τη σοφία της παραπάνω κουβέντας τη βρήκα πολλές φορές μπροστά μου μεγαλώνοντας. Όπως φαντάζομαι και οι περισσότεροι από εσάς.
Αυτό, πάντως, δε φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα. Συχνά - πυκνά εξαγγέλλει διάφορα μεγαλεπήβολα σχέδια, τα οποία όμως μένουν μετέωρα.
Χθες, για παράδειγμα, απαντώντας εμμέσως στην κριτική της μείζονος μειοψηφίας ότι η Δημοτική Αρχή έχει εγκαταλείψει τις δημοτικές κοινότητες, για χάρη των ψηφοθηρικών έργων βιτρίνας στο κέντρο της πόλης, είπε: «Υπόσχομαι ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής θητείας της Δημοτικής Αρχής δε θα υπάρξει ούτε ένα χωριό ή κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας όπου δε θα εκτελεσθεί κάποιο έργο. Κι αυτό, παρά τη δύσκολη γενικότερη οικονομική κατάσταση και τη δραματική περικοπή πόρων στους Δήμους».
Επομένως, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε...
Υπενθυμίζουμε ότι προχθές η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι στερεί από τους πρώην Δήμους Θουρίας, Άριος και Αρφαρών ακόμη και τα λίγα μικρά έργα που είχαν ενταχθεί στον προγραμματισμό του Δήμου. Αφορμή για την κατηγορία έδωσε η ανάκληση πιστώσεων από τις δημοτικές ενότητες, προκειμένου να πάνε τα χρήματα σε έργα της Καλαμάτας.
Σε δηλώσεις που έκαναν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, και οι σύμβουλοι της παράταξής του, Δημήτρης Φαββατάς και Γιάννης Χριστόπουλος, ανακοίνωσαν ότι προχθές η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας αποφάσισε να ανακαλέσει τις πιστώσεις από εννέα έργα της Δημοτικής Ενότητας Θουρίας. Α.Π.
 
*** Το φυσικό αέριο… πιο κοντά στην Καλαμάτα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η  μελέτη που εκπονεί ο ΔΕΣΦΑ για λογαριασμό της ΔΕΠΑ, όσον αφορά στο βασικό σχεδιασμό του δικτύου φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στην πόλη της Καλαμάτας, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Παν. Νίκας. Ο Δήμος Καλαμάτας συγκεντρώνει τα στοιχεία που ζητεί ο ΔΕΣΦΑ και θα τα προωθήσει τάχιστα. Ο Π. Νίκας χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός της εκπόνησης μελέτης για την έλευση του φυσικού αερίου στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, τονίζοντας πως «μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση», δεδομένων των προσπαθειών του Δήμου ήδη από το 2009, ώστε να έλθει και στον τόπο μας αυτό το καύσιμο μέσω αγωγού και δικτύου στην Καλαμάτα. Το φυσικό αέριο θα αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για τη βιομηχανία και τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής μας, αλλά και για τους πολίτες, ως φθηνότερο από τα άλλα και καθαρό καύσιμο, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης. Από την άλλη πλευρά, συνολική κρατική βοήθεια ύψους 599 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων αερίου στην Πολωνία και την Ελλάδα ενέκριναν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές χθες, στο πλαίσιο των προσπαθειών για άνοιγμα της αγοράς και ενίσχυση του ανταγωνισμού στον κλάδο. Στην Ελλάδα, η βοήθεια ύψους 134 εκατ. ευρώ αφορά τέσσερα έργα του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, της ΔΕΣΦΑ. Παράλληλα, η Κομισιόν είπε ότι η βοήθεια ύψους 465 εκατ. ευρώ που πρότειναν οι πολωνικές αρχές για την κρατική εταιρεία αερίου GAZ-SYSTEM, θα βελτιώσει την πρόσβαση σε σημεία εφοδιασμού στη Νότια Ευρώπη και σε αγορές αερίου στη Γερμανία, την Τσεχία και τη Σλοβακία. Α.Π. - 
 
***  Νέα αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στη Μεσσηνία         
           Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε σήμερα  από το πρωί έως το μεσημέρι, αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας, των Γαργαλιάνων και των Φιλιατρών Μεσσηνίας, η οποία οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον γενικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε διακόσια τριάντα πέντε  άτομα, εκ των οποίων εκατόν δέκα ημεδαποί και εκατόν είκοσι πέντε  αλλοδαποί, καθώς και σε διακόσια δεκαεπτά οχήματα.
  Επιπλέον, προσήχθησαν συνολικά πενήντα πέντε άτομα, από τα οποία είκοσι τρία  ήταν ημεδαποί και τριάντα δύο  ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν εννέα άτομα.
  Τα άτομα που συνελήφθησαν, είναι:
   Ένας  ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσαν χρέη προς το Δημόσιο ύψους -1.025.893,41- ευρώ.
  • Τέσσερις  ημεδαποί, για παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού.
  • Μία  ημεδαπή, για παράβαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.
  • Τρεις  αλλοδαποί, γιατί διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
 Επιπρόσθετα, κατά την επιχείρηση, βεβαιώθηκαν συνολικά είκοσι τέσσερις  παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, πέντε παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού, μία παράβαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, καθώς και δύο παραβάσεις για απασχόληση μη νόμιμων αλλοδαπών.
  Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.
  Οι δράσεις αυτές, είναι στοχευμένες και αποσκοπούν στην πρόληψη, αλλά και στην καταστολή της εγκληματικότητας, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
 
***  Αυτά δε γίνονται πουθενά (φωτογραφία)         
  
Φταίνε και οι Αρχές που δεν κάνουν κάτι για τα διατηρητέα, αλλά όταν, χριστιανή μου, βλέπεις κορδέλα σε σημείο, τη σηκώνεις και περνάς από μέσα, πώς λέγεσαι;
Δυστυχώς το ίδιο είχε γίνει και στην έκρηξη του Μεγάλου Σαββάτου, οπότε είχαν μπει ξανά κορδέλες στην Αριστομένους.   Π.Μπ.   
 
*** Αθηνά Κακούρη: Η συγγραφέας του αστυνομικού και ιστορικού μυθιστορήματος απόψε στην Καλαμάτα         
           Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 Το όνομά της έχει συνδυαστεί με αστυνομικά αλλά και ιστορικά μυθιστορήματα, είναι από τις πιο καταξιωμένες σε αυτό το είδος και, παρά την ηλικία της, δεν αφήνει την πένα της και συνεχίζει γεμάτη όρεξη.
Ο λόγος για τη συγγραφέα Αθηνά Κακούρη, που απόψε στις 7.00 θα βρεθεί στο βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» για την παρουσίαση του βιβλίου της «1821. Η αρχή που δεν ολοκληρώθηκε. Πότε και πώς δημιουργήθηκε το κράτος όπου ζούμε».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο φιλόλογος Αναστάσιος Μανωλάκης και καθηγητής, τ. πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τ. υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
Το «Θάρρος» μίλησε μαζί της και σας την παρουσιάζει:
  -Τι ήταν αυτό που σας έκανε να στραφείτε, κυρίως, στο ιστορικό μυθιστόρημα;
Η τύχη! Και η προτροπή του εξαιρετικού ερευνητή της εποχής του Διαφωτισμού, του Άλκη Αγγέλου.
  -Όποιος διαβάζει ιστορικά μυθιστορήματα, διαβάζει λογοτεχνία ή Ιστορία;
Εξαρτάται από το πόσο καλός είναι ο συγγραφέας. Ο Ουώλτερ Σκοτ, που θεωρείται πατέρας του ιστορικού μυθιστορήματος, είναι και σημαντικός λογοτέχνης. Γενικώς, όμως, οι αρετές του λογοτέχνη είναι απαραίτητες σε όποιον γράφει μυθιστόρημα, είτε ιστορικό είτε οποιουδήποτε άλλου είδους.
   -Σε τι στοχεύει ένας συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων;
Για μένα ο συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων είναι ένα είδος ξεναγού. Πιάνει τον αναγνώστη από το χέρι και τον μπάζει σε μια ορισμένη περασμένη εποχή, ανάμεσα σε πρόσωπα που έζησαν τότε, που θα του γίνουν οικεία και που θα ζήσει μαζί τους τα πάθη και τις περιπέτειές τους.
  -Ποια η άποψή σας για τα αστυνομικά μυθιστορήματα, με τα οποία έχετε επίσης ασχοληθεί και στα οποία τα τελευταία χρόνια δείχνει έντονο ενδιαφέρον το αναγνωστικό κοινό;
Εγώ θέλω το αστυνομικό να με διασκεδάζει και να με ξεκουράζει. Τώρα, όμως, επικρατούν άλλες αντιλήψεις. Το αστυνομικό είναι, λέει, το σύγχρονο κοινωνικό, ή είναι ιστορία τρόμου και φρίκης, ή καταγγελτικό των τρωτών του κόσμου μας…
Οπωσδήποτε εγώ, το μόνο που ξέρω είναι ότι πρέπει να είναι καλογραμμένο, με ζωντανούς χαρακτήρες, με γοργή πλοκή, με πλούσια γλώσσα. Το ότι είναι αστυνομικό δεν αποτελεί δικαιολογία για να είναι προχειρογράφημα.
  -Λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, ποια η γνώμη σας;
Δεν την πιστεύω. Ποτέ, τίποτα δεν είναι ίδιο. Υπάρχουν, βέβαια, τα μεγάλα κρατικά συμφέροντα και οι βλέψεις που ισχύουν και εξελίσσονται επί αιώνες. Π.χ. η ανάγκη της Αγγλίας να προστατεύει τις θαλάσσιες επικοινωνίες με τις αποικίες της, η επιθυμία της Ρωσίας για έξοδο σε θερμές θάλασσες, ο δυναμισμός της Γερμανίας που αναζητά διεξόδους, τέτοια και πολλά άλλα σχετικά που κάνουν προβλέψιμες μερικές κινήσεις των παικτών. Αυτά είναι που ίσως δίνουν την εντύπωση της επανάληψης.
  -Οι στιγμές που ζει η χώρα μας έχουν προηγούμενο;
Βεβαίως, πολλά και χειρότερα. Το χάος που παρέλαβε ο Καποδίστριας με ολόκληρο τον πληθυσμό να λιμοκτονεί, το χάος που δημιουργήθηκε μετά τη δολοφονία του, το χάος μετά την έξωση του Οθωνος, με τον Γρίβα να έχει κατεβάσει τα παλικάρια του για να λεηλατήσουν το Δημόσιο Ταμείο, το χάος που δημιούργησε ο Διχασμός, το ένα εκατομμύριο Έλληνες που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους στη Μικρασία και το ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες στην Ελλάδα, η τριπλή κατοχή – Γερμανοί, Βούλγαροι, Ιταλοί, να σφάζουν και να καίνε… Μήπως θα μας έκανε καλό να τα θυμηθούμε όλα αυτά, ώστε να έχουμε καλό αίσθημα αναλογιών;
  -Οι Έλληνες ήταν επαναστάτες, γιατί πλέον δέχονται τόσα χωρίς να αντιδρούν;
Επαναστάτες ήταν, αλλά πάντοτε για το Έθνος τους και τη Θρησκεία τους. Και τώρα αυτά, κυρίως, μας αγγίζουν. Κατά τ’ άλλα, είμαστε καρτερικοί, καταπιανόμαστε να μηχανευτούμε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα, γι’ αυτό και έχουμε επιζήσει τόσους αιώνες και τόσων κατατρεγμών.
  -Αν σας έδινα ένα βιβλίο ιστορίας της Ελλάδας, ποια σελίδα θα σκίζατε ως μαύρη;
Το Διχασμό.
  -Μετά από πόσα χρόνια πρέπει να γράφεται η Ιστορία για να είναι αντικειμενική;
Η αντικειμενικότης δεν εξαρτάται από το χρόνο – μολονότι παίζει κι αυτός κάποιο ρόλο-, αλλά από το συγγραφέα. Λόγου χάριν, υπάρχουν Ημερολόγια που είναι γραμμένα αντικειμενικά, μολονότι γράφονται συγχρόνως με τα γεγονότα. Υπάρχουν, εξάλλου, και βιβλία Ιστορίας που γράφονται εκατό χρόνια αργότερα, κι όμως εξακολουθούν να παρασιωπούν ό,τι δεν αρέσει στο συγγραφέα και να επαναλαμβάνουν περιστατικά που κάποτε προβλήθηκαν, επειδή εξυπηρετούσαν έναν πολιτικό στόχο, αλλά που είναι καταφανώς ψεύδη.
  -Έχετε βρει ιστορικά λάθη σε σχολικά βιβλία;
Για να απαντήσω υπεύθυνα, θα έπρεπε να έχω μελετήσει όλα τα σχολικά βιβλία Ιστορίας, διότι ένα λάθος σε ένα βιβλίο δε σημαίνει τίποτα. Βεβαίως, οι μερικές εκατοντάδες λάθη που επισήμανε η Ακαδημία Αθηνών, στο διαβόητο εκείνο σ υ ν ω σ τ ι σ μ έ ν ο βιβλίο, πρέπει να μας βάζουν σε σκέψη.
  -Συγγραφείς που ξεχωρίζετε;
Οι δάσκαλοι μου είναι οι κλασσικοί.
  -Μιλήστε μας για την παρουσίαση της Καλαμάτας…
Καμαρώνω πολύ την πόλη σας. Το χάσμα που άνοιξε ο σεισμός - όπως λέει ο ποιητής - το γεμίσατε ευθύς, όχι άνθη, αλλά όμορφα κτήρια, μια καλή ρυμοτομία, μια παραλία χρήσιμη ως λιμάνι, αλλά και ως αναψυχή των πολιτών. Νιώθω στην Καλαμάτα μια ζωντάνια, μια κομψότητα και μια ορμή που με γεμίζουν αισιοδοξία. Είναι σαν μια κατάφαση η πόλη σας. Μας λέει πως ό,τι γκρεμίστηκε, ό,τι ερειπώθηκε, δε μένει αναγκαστικά ρημάδι. Αντιθέτως, η καταστροφή μπορεί να γίνει ευκαιρία για πρόοδο και βελτίωση.
  -Λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο και πότε να περιμένουμε κάτι νέο από εσάς…
Αυτή την εποχή όλοι διερωτώμεθα πώς φθάσαμε ως εδώ και γιατί. Το 1821, η αρχή που δεν ολοκληρώθηκε, είναι μια απόπειρα να βρω την απάντηση. Όσο για το πότε θα έχω νέο βιβλίο να παρουσιάσω, τι να σας πω; Στην ηλικία μου, αυτό το ξέρει μόνον… ο Ύψιστος! 
 
***  Αρχίζουν από το Σάββατο οι εκδηλώσεις για την 186η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου        
            Διήμερες είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στην επέτειο των 186 ετών από τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, στις 20 Οκτωβρίου 1827, τότε που οι συμμαχικές δυνάμεις έστρεψαν το βλέμμα τους στους δοκιμαζόμενους Έλληνες, αναγνωρίζοντας την ανάγκη σύστασης ελεύθερου ελληνικού κράτους.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, με τον εορτασμό υπέρ των θανόντων από θέρμες, την περίοδο 1828-1832 στη Γιάλοβα, με επιμνημόσυνη δέηση στις 16.55 στο ναό του Αγίου Αθανασίου στη Γιάλοβα, καταθέσεις στεφάνων από το δήμαρχο και τον εκπρόσωπο της γαλλικής πρεσβείας, αλλά και τον πανηγυρικό της ημέρας από το διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης, Δ. Ψαλλίδα.
Την επομένη, στις 9.30 το πρωί, οι σημαίες των συμμαχικών δυνάμεων θα μεταφερθούν σε πομπή στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα γίνει έπαρσή τους από το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Δ. Καφαντάρη.
Στις 10.15 θα τελεστεί δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά την οποία θα προστεί ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.
Με τη λήξη της δοξολογίας, κλήρος, αρχές και κοινό θα μεταβούν στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα ψαλθεί επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο Μνημείο Τριών Ναυάρχων. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νικ. Ζαχαριά, με τίτλο: «Η διαχρονικότητα και τα μηνύματα της μάχης του Ναυαρίνου», η ανάκρουση του εθνικού ύμνου, παρέλαση σχολείων και στρατιωτικών τμημάτων προ των επισήμων, συγκέντρωση εκπροσώπων Πρεσβειών, Α/ΓΕΝ και Δήμου Πύλου-Νέστορος στο λιμενοβραχίονα και επιβίβαση σε πλωτά μέσα και μετάβαση χωριστά στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Άγγλων πεσόντων, όπου θα αναπεμφθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα κατατεθούν στεφάνια.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 6.00 το απόγευμα με εθνικούς παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία Τριών Ναυάρχων από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κυριών Πύλου.
Τιμές θα αποδώσει η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ, που θα ναυλοχεί στο λιμάνι της Πύλου από αύριο έως και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου. Θα είναι δε επισκέψιμη στο κοινό αύριο από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 9.00 το βράδυ και το Σαββατοκύριακο από τις 10.00 το πρωί έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι. 
 
***  «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» στο σανίδι του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας         
           Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
  Οι Γερμανοί ξανάρχονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα, μόνο όμως για τις ανάγκες της παράστασης που θα δώσει από την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου, καθημερινά, στις 9.30 το βράδυ, το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του θεατρικού σχήματος, Γ. Παντελόπουλος, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για έργο διαχρονικό και εξαιρετικά επίκαιρο.
Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε πως ένα μέρος από τα έσοδα θα διατεθεί στα παιδικά χωριά SOS, των οποίων τα παιδιά φιλοτέχνησαν τόσο την αφίσα της παράστασης όσο και το εξώφυλλο του προγράμματος, ενώ θα υπάρχει και μία πρωτοτυπία, αφού οι άνεργοι, με κάρτα ανεργίας, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν δωρεάν την πρόβα τζενεράλε, αύριο στις 9.30 το βράδυ, καθώς δε θα διαφέρει σε τίποτε από την κανονική παράσταση. Ειδικά για την πρόβα τζενεράλε, κάλεσε όσους άνεργους θα ήθελαν να την παρακολουθήσουν, να βρίσκονται στο Πνευματικό Κέντρο στις 9.00 αύριο το βράδυ.                   
Όπως ανέφερε στη συνέχεια, το ΜΕΘ είχε την ευτυχή συγκυρία να συνεργαστεί για 7η φορά με τον Ι. Καλατζόπουλο, του οποίου έπλεξε το εγκώμιο.
Ο κ. Παντελόπουλος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Βενετσάνο Μπαλόπουλο για τα σκηνικά και τα κοστούμια, στη Σβετλάνα Ομπρατσόβα για τα χορευτικά, την Π.Ε. Μεσσηνίας και όλους όσοι συνέβαλαν στην παράσταση με τον οποιονδήποτε τρόπο.
Άφησε τελευταίους τους ηθοποιούς, χαρακτηρίζοντας τον παρακείμενο Βασ. Αντωνόπουλο ως το Νέστορα του ΜΕΘ, στον οποίο βασίζεται το θεατρικό σχήμα.
Τέλος, ανέφερε πως το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ το κανονικό και 7 το μειωμένο, ενώ ζήτησε να γίνει προαγορά εισιτηρίων, για να μην υπάρχει πρόβλημα συμπίεσης με τους θεατές.
  Ι. Καλατζόπουλος
Χείμαρρος ήταν ο σκηνοθέτης της παράστασης, Ι. Καλατζόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία με το ΜΕΘ, τους σχεδόν συγγενείς του, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Μίλησε για υπερπαραγωγή, παρά την κρίση, εγκωμιάζοντας έτσι τον πρόεδρο και το Δ.Σ. του ΜΕΘ για τη λειτουργία τους και μίλησε στη συνέχεια για την επαφή και γνωριμία του με τον Αλέκο Σακελλάριο, εκφράζοντας τη μεγάλη του ικανοποίηση, αφού είναι η πρώτη φορά που σκηνοθετεί έργο του αγαπημένου του ανθρώπου.
Επισήμανε δε την προσπάθεια των ερασιτεχνών ηθοποιών, οι οποίοι, παρά την εποχή του άκρατου ατομικισμού, ασχολούνται με το κοινό, ενώ ευχαρίστησε τους αφανείς «ήρωες» της προσπάθειας. Τέλος, είπε πως το έργο θα έχει πρωτότυπη μουσική.  
 
Βασίλης Αντωνόπουλος
Από την πλευρά του, ο ερασιτέχνης ηθοποιός, Βασ. Αντωνόπουλος, γνωστοποίησε πως θα είναι η τελευταία του παράσταση, μετά 35 χρόνια, και την αφιέρωσε τόσο στον κόσμο της Καλαμάτας όσο και στους δημοσιογράφους, οι οποίοι, όπως είπε, αδικήθηκαν τελευταία και χτυπιούνται αλύπητα. Ευχαρίστησε κι αυτός με τη σειρά του τον πρόεδρο και το Δ.Σ. του ΜΕΘ, αλλά και το δάσκαλο Ι. Καλατζόπουλο, καθώς και όλους όσοι συμμετέχουν στο θίασο.    
 
*** Φωτογραφίες από την ξένη ταινία που θα πρωταγωνιστεί η Γιούλικα Σκαφιδά                                            
 
         Στην ταινία A LONELY WOMAN θα πρωταγωνιστεί η Καλαματιανή Γιούλικα Σκαφιδά, πάρτε μια μικρή γεύση από το τι θα δούμε και η συνέχεια στη μεγάλη οθόνη… -

***  ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :
*** Νέος «πονοκέφαλος» με Ρήγα, αλλά μόνο νίκη την Κυριακή θέλει η Καλαμάτα…         
   ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
 Κι εκεί που είπαμε δόξα τω Θεό, ξανά Παναγιά βόηθα… είναι η λαϊκή ρήση που ταιριάζει στην περίπτωση της Καλαμάτας, καθώς εκεί που οι απουσίες μειώνοντας σταδιακά ξαφνικό πρόβλημα προέκυψε με τον Χρήστο Ρήγα. Ο Καλαματιανός ποδοσφαιριστής ταλαιπωρείται από μια κύστη ψηλά στο δικέφαλο, όπου υποβλήθηκε σε μικροεπέμβαση, του χορηγήθηκε αντιβίωση και αναμένεται να απουσιάσει από το παιχνίδι της Κυριακής.
Φυσικά η νέα αυτή κακοτυχία δεν είναι ικανή να ανατρέψει τη βεβαιότητα που υπάρχει στις τάξεις της Μαύρης Θύελλας ότι η εντός έδρας αναμέτρηση (θα ξεκινήσει στις 4 μ.μ. στο Στάδιο) με την ΑΕ Καραϊσκάκη θα αποτελέσει την αφετηρία για την πολυπόθητη αντεπίθεση στο νέο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, όπου το ξεκίνημα ήταν μέχρι τώρα καταστροφικό για την τοπική μας ομάδα.
Άλλωστε οι λύσεις που έχει στα χέρια του ο νέος προπονητής, Μίλτος Γκόφας, αυξάνονται, με την επάνοδο του πανέτοιμου πλέον Γεωργακόπουλου και του Σκαρλάτου, ο οποίος εξέτισε την ποινή του, ενώ όλα καλά και για τον Αλιού, ο οποίος επέστρεψε από τη Γαλλία.
Κατά τ’ άλλα η χθεσινή καταιγίδα ανέτρεψε τα σχέδια και η προπόνηση μεταφέρθηκε από το Στάδιο στο γήπεδο του Ασπροχώματος (εκεί θα γίνει και η σημερινή) προκειμένου να προφυλαχθεί ο αγωνιστικός χώρος εν όψει της κομβικής κυριακάτικης αναμέτρησης.
Εκτός από τον Ρήγα, εκτός του κυρίως προπονητικού προγράμματος παραμένουν και αυτή την εβδομάδα οι Φάνης Κάνιστρας και Γιάννης Καλογερόπουλος, οι οποίοι μετρούν όμως αντίστροφα τον χρόνο επιστροφής τους, ενώ το ίδιο ισχύει για το νεαρό Σπύρο Οδεμισιώτη, ο οποίος θα απαλλαγεί από το νάρθηκα στο χέρι σε δέκα μέρες περίπου.  Χ.Ε.
Γ’ ΕΘΝΙΚΗ
Ο Μαρκαντωνάτος «σφυρίζει» Καλαμάτα, ο Μανούχος ΜΓΣ
 ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ 3ΑΔΑ ΜΕ ΨΗΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ KAI ΚΟΤΣΑΡΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ
 Ανακοινώθηκαν χθες από την ΕΠΟ οι διαιτητές που θα διευθύνουν την προσεχή Κυριακή την 4η αγωνιστική της Γ’ Εθνικής. Όσον αφορά στον 4ο Όμιλο, όπου αγωνίζονται Καλαμάτας και Μεσσηνιακός το πρόγραμμα και οι ορισμοί της ΚΕΔ έχουν ως εξής:
Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, 4 μ.μ.
ΔΗΜ. ΣΤ. ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ: ΑΕ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ-ΠΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Λαμπαδαρίου (Κουτσουμπού-Παπανδριόπουλος) από την ΕΠΣ Πειραιά και παρατηρητής ο Παπαντωνόπουλος (Αχαΐας).
Δ.Α.Κ. ΑΡΓΟΥΣ: ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ-ΑΧΑΙΚΗ: Ιωσηφίδης (Σκούρας-Καραγιαννίδης) από την ΕΠΣ Αθηνών και παρατηρητής ο Σπάθης (Αν. Αττικής).
ΔΗΜ.ΠΑΡΑΛΙΑΣ: Καλαμάτα-ΑΕ Καραϊσκάκης: Μαρκαντωνάτος (Ηλείας) με βοηθούς Σταματάκο-Παυλέρου (Λακωνίας) και παρατηρητή τον Αποστολόπουλο (Αχαΐας).
ΔΗΜ. ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ: ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ-ΔΟΞΑ Ν.ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ: Ρούσσος Μπεκερτζής (Κωνσταντίνου-Τσόγκας) από την ΕΠΣ Πρέβεζας και παρατηρητής ο Τριανταφύλλης (Αχαΐας)
ΔΗΜΟΤ. ΣΤΑΔΙΟ ΒΑΡΔΑΣ: ΠΑΜΒΟΥΠΡΑΣΙΑΚΟΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ: Μανούχος (Νενεκούμης-Ι. Νίκας) από την ΕΠΣ Αρκαδίας και παρατηρητής ο Λαγός (Αχαΐας).
ΔΗΜ.ΑΜΑΛΙΑΔ0Σ: ΠΦΟ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Α.Ε.: Παπαδόπουλος (Αναγνωστόπουλος-Γκοτσόπουλος) από την ΕΠΣ Αχαΐας και παρατηρητής ο Μεσσήνιος Χρήστος Κότσαρης.
ΔΗΜ.ΣΤ.ΣΑΓΕΙΚΩΝ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΑΓΕΙΚΩΝ-ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ: Κέκελος (Μπρεσιακας-Σπυριδόπουλος) από την ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας και παρατηρητής ο Ηλιόπουλος (Ηλείας).
ΣΤ. ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ Γ.Ε.: ΑΣ ΑΧΑΙΑΣ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΑΝΝΑΥΠΛΙΑΚΟΣ 2011: Κώστας Ψηλοπαναγιώτης (Σοφία Αθανασοπούλου-Κώστας Αδαμόπουλος) από την ΕΠΣΜ Μεσσηνίας και παρατηρητής ο Γιαννόπουλος (Ηλείας).
 
*** Χωρίς λάθη θέλει τη νίκη για νέο ξεκίνημα η Καλαμάτα         
           Η ΑΕ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ΜΕΤΡΑ  3 ΣΤΑ 3 ΑΛΛΑ ΔΕΝ «ΦΟΒΙΖΕΙ» ΤΗ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΨΥΧΩΜΕΝΗ ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ
 Του Νίκου Μπαλόπουλου
 Με την ελπίδα ότι η εκτός έδρας νίκη επί του Μεσολογγίου για το θεσμό του Κυπέλλου θα δώσει το έναυσμα για την απόλυτη αγωνιστική αντεπίθεση της ομάδας στο πρωτάθλημα, που είναι άλλωστε και ο μεγάλος της στόχος, ξεκινά σήμερα στο Δημοτικό Στάδιο της Καλαμάτας η προετοιμασία της Μαύρης Θύελλας για το παιχνίδι της Κυριακής με αντίπαλο την ΑΕ Καραϊσκάκης.
Ο προσεχής αντίπαλος της Καλαμάτας μετρά τρεις συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα και βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας, ωστόσο κάθε άλλο παρά φόβητρο μπορεί ν’ αποτελέσει για τη σοβαρή, καλή και ψυχωμένη ομάδα του Μίλτου Γκόφα. Άλλωστε οι τρεις νίκες της στο πρωτάθλημα, ήρθαν πολύ  δύσκολα και με ομάδες που δεν θεωρούνται δυνατά χαρτιά στον 4ο όμιλο. Η ΑΕ Καραϊσκάκης νίκησε πολύ δύσκολα στην πρεμιέρα τον αδύναμο Πανναυπλιακό (2-1), επικράτησε με δόση τύχης στην 2η αγωνιστική του Εθνικού Σαγέικων (0-1), ενώ τέλος ξεπέρασε το εμπόδιο της μαχητικής Βάρδας με σκορ 1-0 στο ματς της 3ης αγωνιστικής. Οι πληροφορίες αλλά και οι αριθμοί δείχνουν μια ομάδα σφιχτή αμυντικά, που επικεντρώνεται στο να ελέγχει το ρυθμό, κρατώντας χαμηλό τέμπο στο παιχνίδι. Δεν διαθέτει μεγάλα ονόματα στο ρόστερ της, αλλά είναι πολύ μαχητική και σκληρή ως σύνολο.
Τα παραπάνω τα γνωρίζει και μάλιστα πολύ καλύτερα ο Μίλτος Γκόφας, που ξέρει, μιας και θεωρείται δάσκαλος στο κομμάτι της ψυχολογίας, τι πρέπει να κάνει για ν’ ανοίξει το δρόμο της επιτυχίας στους παίκτες του.  Το σίγουρου είναι ότι πρέπει να δουλέψει πολύ στον αμυντικό τομέα, προκειμένου να εξαλείψει τις αδυναμίες που έχουν φανεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια για τραγικά λάθη, όπως ήταν αυτά που έγιναν στα τρία πρώτα ματς του πρωταθλήματος. Μάλιστα ίσως  χρειαστεί ο κ. Γκόφας να προβεί  σε αλλαγές προσώπων, αφού κάποιοι από τους αμυντικούς δεν δείχνουν να διανύουν αρκετά καλή περίοδο φόρμας.
Από την άλλη με την ενσωμάτωση του Οντβόνγκ και τη σταδιακή άνοδο του Καλαντζή, αλλά και του Αθανασόπουλου, τη βελτίωση του Καραχάλιου και το «μπάσιμο» του Γεωργακόπουλου, ο οποίος επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς, η ομάδα δείχνει πολύ ισχυρή επιθετικά και το βέβαιο είναι ότι εξαρτάται κυρίως απ’ αυτή το εάν θα βρει το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα.
  Καταλυτικός ο ρόλος του κόσμου
Στην προσπάθεια για κατάκτηση του 1ου τριπόντου, καταλυτικό ρόλο θα παίξει ο φίλαθλος κόσμος της ομάδας. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι παίκτες της Καλαμάτας χρειάζονται τους φιλάθλους στο πλευρό τους και τους θέλουν με πολύ υπομονή και συνεχή παρότρυνση. Βεβαίως το ίδιο θέλει και η διοίκηση, γνωρίζοντας την ώθηση σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και τη βοήθεια στο οικονομικό, κάτι που κρίνεται αναγκαίο για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις.
Στα αγωνιστικά τέλος, οι ποδοσφαιριστές επιστρέφουν μετά το χθεσινό ρεπό στο γήπεδο και η προπόνηση στις 3.30 στο Δημοτικό Στάδιο, θ’ ανοίξει το δρόμο της προετοιμασίας. Αναμένεται η ενσωμάτωση των Γεωργακόπουλου, Κάνιστρα και Αντώνη Καλογερόπουλου, όπως επίσης και του Αλιού, καθώς και του Βασίλη Σκαρλάτου που εξέτισε την  ποινή του.
 
*** Δ΄ Όμιλος  γιά το  Ευρωμπάσκετ-Ευρολίγκα :
Live Λιέτουβος - ΠΑΟ (25-25 10') στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκα
Οι αγώνες της πρεμιέρας για τον Δ΄ Όμιλο:
Ερυθρός Αστέρας-Λοκομοτίβ Κουμπάν   72-82  .- ^

 Λιέτουβος Ρίτας(Λιθουανίας)-Παναθηναϊκός  (25-25) , 42-42 , (  59-60 ),  74-74 .κ.α.παράταση:    84-83  .- ^
Λαμποράλ Κούτσα-Μακάμπι Τελ Αβίβ  84-80 .-  ^
ΝΑΣΤΕΡ - ΤΣΣΚΑ  59-62 .- ^
Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αργύρης Πςδουλάκης ) με τους : Διαμαντίδης , Γκίστ , Λάσμε , Παππάς ,Μαυροκεφαλίδης , Φώτσης , Ούκιτς , Κάρι ,Μάικ  Μπατίστ , Ματσιούλης ,     καί χωρίς τραυματία Μάϊκ Μπράμος ,
Λιέτουβος  : Τέπιτς , Λιρναδάκης , Σεϊμπούτιτς , Παλάσιος , Λιέτουβος , Σονγκάϊλα , Γκετσεβίτσιους , Γιάνκοβιτς , Γέλοβατς , Κούκ,
 

***  ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-

** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-

~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-

~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
   ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.- ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ

~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/05/22-05-2013.html , ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Ιστορικές διαδρομές Αναδημοσίευση Τετάρτη 22-05-2013.-
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/06/17-2013.html , Κυριακή στην Αίγινα , Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013.-
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html  , Διαδρομές μέσα από Βίντεο - ερασιτεχνικά- στην όμορφη Ελλάδα  μας : Πέμπτη 27 Ιουνίου  2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html  , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013.-
~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.-


*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.-
 ~ https://www.facebook.com/ethelosm?hc_location=stream = ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ  ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/09/27-2013.html , Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  27  Σεπτεμβρίου  2013  .- 
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/09/27-2013.html , ΕΠΙΛΟΓΕΣ Παρασκευή  27  Σεπτεμβρίου  2013 , Βρίσκω ,  Επιλέγω , Διαλέγω  ...Γράφω.-
 ~  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/09/28-2013.html  ,  Το  κανάλι  της  ενημέρωσης Σάββατο  28 Σεπτεμβρίου  2013 .-
~ ~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/09/29-2013.html  , Τον   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  29  Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspo,t.gr/2013/09/28-29-30-2013.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ τριήμερο 28 , 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2013.-

~***       ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2013   :
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/10/01-2013.html  , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης Δευ  και  Τρίτη 01  Οκτωβρίου  2013 .-

~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/10/02-2013.html , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης Τετάρτη  02  Οκτωβρίου  2013 .-
~   http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/10/03-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2013.-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/10/04-2013.html , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης   Παρασκευή  04-  Οκτωβρίου  2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/10/04-2013.html , ΕΠΙΛΟΓΕΣ Παρασκευή  04  Οκτωβρίου  2013 , Διαλέγω , ... Επιλέγω   .... , Γράφω ...!!! Συμαντικά  ....ασήμαντα , ...Όμορφα  και  Ωραία ...
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/10/04-2013.html , ΑΝΘΟΛΟΓΟΝΤΑΣ Γράφοντας Παρασκευή  04- Οκτωβρίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/10/04-2013.html , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  04  Οκτωβρίου  2013.-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/10/05-06-10.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ Σαββατο -Κύριακο  Σαββατο  05 Οκτωβρίου  και Κυριακή 06  -10-2013.-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/10/05-2013.html , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  05  Οκτωβρίου  2013 .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2013/10/06-2013.html , Το  κανάλι  της  Ενημέρωσης Κυριακή  06  Οκτωβρίου  2013.-
~  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/10/07-2013.html  , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  07  Σεπτεμβρίου  2013.-
 ~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/10/08-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  08 Οκτωβρίου  2013.-
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/10/09-2013.html  , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης Τετάρτη  09  Οκτωβρίου  2013.-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/10/09-2013.html , ΕΠΙΛΟΓΕΣ  γιά  όλους  μας  Τετάρτη  09  Οκτωβρίου  2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/10/09-2013.html  , ΟΜΟΡΦΑ  και  Ωραία  γιά  όλους  μας επιλέγοντας και  Διαλέγοντας Τετάρτη  09 Οκτωβρίου  2013 .-

 ~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/10/14-2013.html , ΕΚΔΡΟΜΕΣ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Βίντεο-Φωτογραφίες  Δευτέρα  14  Οκτωβρίου  2013.-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/  ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  14  Οκτωβρίου  2013 .- ~
 ~   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/10/15-2013.html , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης Τρίτη  15  Οκτωβρίου  2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/10/16-2013.html , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  16  Οκτωβρίου  2013.-

http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/10/17-2013.html , Το  καναλι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  17 Οκτωβρίου  2013.- ~

 

***ΒΙΝΤΕΟ  ΑΠΟ  4ήμερη  εκδρομή  Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης στην Δυτική  Μακεδονία :

  54~ Ανταλλαγή εκφωνήσεων Εθελοντών και Συλλόγου Καστοριά 2013: http://youtu.be/lt9v5E7Sx6A
  55~Διασκέδαση Εθελοντών στην Καστοριά  2013 :  http://youtu.be/Ux81NTIn_ho   
  56 ΚΑΣΤΟΡΙΑ  διασκέδαση Σωματείου Εθελοντών  2013: http://youtu.be/qko8td7MTA4 ,
  57 ΚΑΣΤΟΡΙΑ  διασκέδαση  εκδρομέων  εθελοντών  2013 : http://youtu.be/5bHGN78FiGU ,
  58 Καστορία  βραδυνή  διασκέδαση  εθελοντών  2013: http://youtu.be/vrihr-GgsS8  ,
  59 Εθελοντές  Μεσσήνης διασκεδάζουν Καστοριά  2013: http://youtu.be/sliOJYiN9Dg  ,
  60 Χορός  και  τραγούδι  βράδυ  Καστοριά  2013: http://youtu.be/qWh4LDNNDPE ,
 61 Χορός διασκέδαση  Καστοριά  2013: http://youtu.be/rd2xOJHfTPI ,
  62 Τραγούδι και  χορός  βράδυ  Καστοριά  2013: http://youtu.be/zvEXDgXu0nw ,
  63 Χορός Ν Αντωνάκου-Γκότση 2013  Kαστοριά  : http://youtu.be/IInqq_yZwGk ,
  64 Χορός Καστοριανής Συλλόγου 2013: http://youtu.be/-TxAqkAH8_M ,
  65 Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης Καστοριά  2013: http://youtu.be/3AfcRGQZ5ig  .
  66 Τραγούδι  και  χορός  Εθελοντών Καστοριά  2013: http://youtu.be/Un0oWpZQYwU ,
67 Χορεύω τραγουδώ Καστοριά  Π.Ι.2013: http://youtu.be/WeEwDEyQnsc ,
  68 Χορός εθελόντριας Μ  2013: http://youtu.be/8WQuKoqpG6Y ,
  69 Χορός τραγούδι  εθελοντών Καστοριά  2013: http://youtu.be/IbxgiJ1bbls ,
*** Γιάννης Λαφαζάνος :
ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΜΠΟΡΑ Εβλεπα το καλοκαίρι κάτι κορμιά[μιαμ-μιαμ] στη παραλία στη Καλαμάτα και αναρωτιόμουνα :Τι στην ευχή μόνο στο δικό μου σπίτι μαγειρεύουν καλά? Αυτά που τρώνε? Στου Νηστικού και Λίγου γωνία?
Σε μια συζήτηση που είχα τις άλλες με ένα διαιτολόγο[παράξενο αλλά αυτοί συνεχίζουν και δουλεύουν μέσα στη δύσκολία που περνάμε] μου είπε ότι για να αδυνατίσω να πίνω πράσινο τσάι.Εγώ πάλι δεν τον πολυπιστεύω.Εαν δεν τρέξω όλο τον Ολυμπο να το μαζέψω μόνος μου , χαίρι δεν πρόκειται να δώ.
Αργούν να έλθουν και τα μηνύματα με <ανήθικες προτάσεις> που υποψιάζομαι ότι μου στέλνουν φίλες μου ,αλλά εγώ να ξέρετε.Μπορώ να περιμένω .Επιμένω ,αυτά δεν έρχονται...!!
Η φθινοπωρινή μπόρα του Οκτώβρη με βρήκε εκεί που πονάω.
Μπόρα είναι θα περάσει. Και θα μου περάσει γιατρέ μου?
<<Δεν νομίζω>> μου είπε ο ντοκτωρ,<< με το PSA[προστάτης] να φλερτάρει στα μεγάλα νούμερα χλωμό το βλέπω>>
Ευτυχώς που δεν ήρθε κανένα μήνυμα.Τυχερέ john!Tη γλύτωσες!


***

Δεν υπάρχουν σχόλια: