Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής ενημέρωσης , Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής ενημέρωσης ,

Αρχαία  Μεσσήνη !
Δευτέρα  5 Μαρτίου  2012 :
Το  ποντικάκι μας στην Μεσσηνιακή  ενημέρωση !
Γεννήθηκα , Ζώ  και θα πεθάνω Έλληνας !

** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/03/blog-post.html , Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης  , Tr;ith  6 /03/2012 .-


Κάλπη, Ν.Δ. & υποψήφιοι
ImageΣτους «δρόμους» η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας με πρόγραμμα δράσης
* Οριστικοποιημένο, όπως όλα δείχνουν, είναι για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, το ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας για τις εθνικές εκλογές.
Εκπλήξεις δε φαίνεται να υπάρχουν, ενώ ακόμα και αν δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία στο πρόσωπο γυναίκας υποψήφιας, το ψηφοδέλτιο θα κλείσει «με ανδροκρατία» και την ποσόστωση να τηρείται σε άλλον νομό. Η δε οργάνωση του κόμματος σε νομαρχιακό επίπεδο κινείται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς και έχει σχεδιασθεί η βάση της δράσης και των κινήσεών της. Βασικό μήνυμα είναι το άνοιγμα στην τοπική κοινωνία και η ενημέρωση όλων των πολιτών για κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητάς τους.

~* ΨηφοδέλτιοΌσον αφορά στο ψηφοδέλτιο, ο κ. Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει πως η μία θέση τού ανήκει. Δικαιωματικά τη θέση τους έχουν σε αυτό ο βουλευτής Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο τέως βουλευτής Δημήτρης  Σαμπαζιώτης. Μια θέση από τις επόμενες τέσσερις που απομένουν κατέχει ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Άγγελος Κωτσιόπουλος. Ωστόσο, θα δεχτεί την όποια απόφαση του προέδρου Αντώνη Σαμαρά, ακόμα και να μείνει εκτός ψηφοδελτίου, αν οι συνθήκες το επιβάλλουν, παραμερίζοντας τις φιλοδοξίες του.
«Δυνατή» για το κόμμα θεωρείται και η υποψηφιότητα του πολιτικού μηχανικού Μίλτου Χρυσομάλλη.
Για τις άλλες δύο θέσεις, ο πρόεδρος του κόμματος φαίνεται να επιλέγει (για τη μία) μεταξύ του περιφερειακού συμβούλου Γιάννη Αδαμόπουλου και του γιατρού Παναγιώτη Κατσίβελα. Αυτό ισχύει στην περίπτωση που, τελικά, το ψηφοδέλτιο κλείσει με μία γυναικεία παρουσία. Η πρώην υποψήφια  Μπέσσυ Πλέτσα φαίνεται να έχει αποσύρει το ενδιαφέρον της, η πρώην νομαρχιακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα θέλει και επιζητά τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας για μια τέτοια θέση, αλλά το κόμμα «γλυκοκοιτάζει» την πρώην δήμαρχο Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη, με την οποία έχουν ήδη γίνει επαφές.
~* ΕξόρμησηΣε προεκλογικούς ρυθμούς, πάντως, όπως προαναφέραμε, έχει μπει η Νομαρχιακή του κόμματος, η οποία αμέσως μετά τη συνάντηση των προέδρων των ΝΟΔΕ τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα ξεκίνησε πρόγραμμα δράσης.
Όπως σημείωσε, ερωτώμενος από το «Θάρρος», ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Περικλής Μαντάς, το πρώτο που έγινε ήταν η οργάνωση συναντήσεων σε επίπεδο δημοτικών τοπικών οργανώσεων. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πύλου - Νέστορος με τις πέντε τοπικές οργανώσεις, ενώ αύριο έχουν προγραμματισθεί ανάλογες συναντήσεις σε Τριφυλία και Μεσσήνη. Την Τετάρτη θα ολοκληρωθούν οι συναντήσεις με τις περιοχές Οιχαλίας, Καλαμάτας και Μάνης
Παράλληλα, άρχισε ο σχεδιασμός εκδηλώσεων. 17 ή 18 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στη Δημοτική Ενότητα Χώρας του Δήμου Πύλου - Νέστορος με θέμα την εγκληματικότητα και την ασφάλεια των πολιτών. Προσκεκλημένος θα είναι ο αρμόδιος τομεάρχης για ζητήματα προστασίας του πολίτη, Θανάσης Νάκος, ενώ θα συμμετάσχει και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου.
Στη διάρκειά της θα γίνει ενημέρωση, αλλά και καταγραφή των προβλημάτων της περιοχής στον τομέα της εγκληματικότητας.
Στις 31 Μαρτίου θα διεξαχθεί η ετήσια εκδήλωση της ΝΟΔΕ, ενώ λίγο πριν ή μετά το Πάσχα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση για τις ΑΟΖ (Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες) και πώς αυτές μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της χώρας για ανάπτυξη.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μετά από αίτημα στελεχών του κόμματος, θα γίνουν 3-4 λαϊκές συνελεύσεις, με στόχο να αναπτυχθ�ί διάλογος, να αναλυθούν οι θέσεις της Ν.Δ. και να καταγραφούν οι απόψεις και προτάσεις του κόσμου.«Το πρόγραμμα είναι αρκετά βαρύ για το επόμενο δίμηνο, αλλά απόφασή μας είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να έρθουμε κοντά στην κοινωνία», σχολίασε ο κ. Μαντάς.
Της Βίκυς Βετουλάκη


Με την πώληση προϊόντων μέσω διαδικτύου
ImageΠροβληματισμένοι οι παραγωγοί της Κεντρικής Αγοράς
* Θέλουν να φύγουν από τη μέση οι μεσάζοντες, αλλά όχι και να πουλάνε σε τιμές κάτω του κόστους. Αυτό μας είπαν χθες οι περισσότεροι παραγωγοί στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας, όταν τους θέσαμε το ερώτημα πώς βλέπουν την πρωτοβουλία της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Ν. Πιερίας, που έχει ξεκινήσει να διαθέτει αγροτικά προϊόντα σε καταναλωτές μέσω Διαδικτύου, κατευθείαν από τους αγρότες, παρακάμπτοντας τους εμπόρους.
Η αρχή έγινε με την πατάτα Δράμας, που πωλείται με 0,25 λεπτά το κιλό. Ωστόσο, οι Μεσσήνιοι παραγωγοί δηλώνουν ότι αυτή η τιμή είναι ίση με το κόστος καλλιέργειας, οπότε δεν υπάρχει κέρδος. Φοβούνται, λοιπόν, μήπως η συγκεκριμένη κίνηση, αντί για καλό τούς κάνει ζημιά.  
~ Γιώργος Καλύβας, Λογγά
«Θα κάνουν ζημιά σε όσους πουλάνε στη λαϊκή»
* «Αν γίνει κάτι τέτοιο στη Μεσσηνία, θα κάνει ζημιά στους παραγωγούς που πουλάνε στη λαϊκή. Εδώ στην αγορά, βρίσκεις και χαμηλές τιμές και καλή ποιότητα. Λένε ότι στη Βόρεια Ελλάδα πουλάνε τις πατάτες 25 λεπτά το κιλό. Μα, τόσο είναι το κόστος καλλιέργειας. Τι θα κερδίσεις; Δεν μπορώ να το καταλάβω. Αυτό είναι ζημιά, γιατί χαλάνε την αγορά. Εγώ το θεωρώ λάθος. Να αγοράσει ο καταναλωτής σε λογικές τιμές, αλλά κι εμείς να μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς, όχι να πουλάμε σε τιμές εξευτελιστικές. Ας πουλήσουν την πατάτα 50 λεπτά, όχι και 25, να μπαίνουν μέσα».
~ Μπάμπης Αλεβίζος, Μαυρομμάτι
«Η τιμή 0,25 δεν καλύπτει το κόστος»
* «Να πάτε να ρωτήσετε αυτούς που πουλάνε την πατάτα με 25 λεπτά, εάν στις αρχές του άλλου μήνα θα μπορέσουν με αυτή την τιμή να καλλιεργήσουν. Η τιμή των 25 λεπτών δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής. Ό,τι πάρουν είναι τώρα, ό,τι μαζέψουν. Βέβαια, το να φύγει ο μεσάζοντας είναι θετικό, αν και εγώ έχω κάψει την καλύβα μου για να μη με τρώνε οι ψύλλοι. Εδώ και χρόνια πουλάω μόνος μου τη δική μου παραγωγή στη λαϊκή».
~ Νίκος Νικολόπουλος, Φιλιατρά
«Να φύγουν οι μεσάζοντες,
όχι να πληγούν οι λαϊκές»
* «Πιστεύω ότι είναι πολύ θετική αυτή κίνηση. Πρέπει να φύγουν οι μεσάζοντες. Είναι κρίμα να φέρνω εγώ τα πράγματά μου σαν παραγωγός με 50 λεπτά στην αγορά και ο άλλος να τα πουλάει με 1,50 ευρώ. Όμως, ακόμη και στην πώληση μέσω Διαδικτύου, πρέπει να υπάρχει ένα πλαφόν. Να μην πουλάνε σε τιμές κάτω του κόστους. Θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια προσπάθεια και στη Μεσσηνία. Να το δοκιμάσουμε. Είναι καλό να βγουν οι μεσάζοντες από τη μέση. Δε γίνεται να φεύγει η πατάτα από το χωράφι 20 λεπτά και ο καταναλωτής να την αγοράζει 100, είναι μεγάλη η διαφορά. Τώρα, εάν η πώληση μέσω ίντερνετ επηρεάσει αρνητικά εμάς στη λαϊκή, δεν το ξέρω. Πρέπει να το δούμε. Όμως, συμφωνώ να φύγουν οι μεσάζοντες».
~ Θανάσης Τσιοτίνας, Αρκαδία
«Χρειάζεται έλεγχος στην ποιότητα»
* «Αν δεν υπάρχει ένας έλεγχος για το τι πωλείται, από θέμα φυτοφαρμάκων, δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα. Να κάνουν πρώτα οι αρμόδιες υπηρεσίες έλεγχο στα προϊόντα, για να δουν εάν είναι καλά, και μετά να πουληθούν μέσω ίντερνετ. Καλό είναι να αποφύγουμε τους μεσάζοντες, αλλά χωρίς έλεγχο είναι επικίνδυνο. Ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει τι καταναλώνει. Γενικά, δε συμφέρει να πουλάς σε εμπόρους, είναι καλύτερα να διαθέτεις τα πράγματά σου στη λαϊκή. Όμως, όταν η πατάτα έχει κόστος καλλιέργειας 23-27 λεπτά, ανάλογα την τοποθεσία, δε σε συμφέρει να την πουλήσεις 25».
~ Γιάννης Αλεξόπουλος,
Κυπαρισσία
«Είναι θετικό, αν γίνει σωστά»
* «Είναι θετικό αυτό που έχει ξεκινήσει, αρκεί να γίνεται με σκοπό να μην πληγούν οι παραγωγοί, αλλά τα μεγάλα πολυκαταστήματα, που έχουν τιμές εξωφρενικές. Εμείς εδώ πουλάμε 80 λεπτά τη ντομάτα και υπάρχουν σούπερ μάρκετ που πουλάνε 1,50 ευρώ. Αν είναι δυνατόν, δηλαδή, τέτοια διαφορά! Αν φύγει από τη μέση ο μεσάζοντας, σίγουρα θα είναι διαφορετικά. Εγώ δίνω την ντομάτα 80 λεπτά και στην ταβέρνα ή τον μανάβη 70. Για να μπορεί να υπάρχει μια ισορροπία. Όταν την παίρνουν 70 από τον παραγωγό και στον καταναλωτή φτάνει 1,50, τι να πεις… Αν μπορεί να γίνει σωστά στη Μεσσηνία πώληση μέσω ίντερντετ, να γίνει».
 ~ Παναγιώτα Μαγουλά, Μεσσήνη
«Με αυτή την τιμή δε βγάζουν
ούτε τα έξοδα»«Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν οι μεσάζοντες. Και με αυτή την τιμή που πουλάνε, δεν μπορούν να βγάλουν ούτε τα έξοδα. Είναι δώρον άδωρον. Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει οργάνωση και να λειτουργήσει σωστά αυτό. Και για να οργανωθεί, και να γίνει όπως πρέπει, θα περάσουν 30 χρόνια. Εδώ χρειάζεται να παίξει ρόλο το κράτος, να βοηθήσει να γίνουν μικροί συνεταιρισμοί, να τους επιδοτήσουν, να φτιάξουν τα απαιτούμενα συσκευαστήρια και να πουλάνε μόνοι τους, είτε σε λαϊκές είτε στην κεντρική αγορά, αλλιώς το πρόβλημα θα υπάρχει πάντα. Συνεταιρισμοί χωρίς τη βοήθεια του κράτους, δε γίνεται να λειτουργήσουν». 
Της Μαρίας Νίκα
 

Συνταγματικό το χαράτσι, αλλά...
ImageΑντισυνταγματική η διακοπή ρεύματος
Αντισυνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο κρίθηκε, πάντως, από τους συμβούλους νόμιμο.
Σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών είναι συνταγματική και νόμιμη.
 
Κι αυτό, γιατί το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος, δηλαδή δε θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά, αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.
Πάντως, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε, σε περίπτωση που το «χαράτσι» από έκτακτο που είναι σήμερα μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση σε πάγιο, να κρίνει και πάλι τη συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του. Κι αυτό, εφόσον, βέβαια, προσβληθεί και πάλι η νέα νομοθετική ρύθμιση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2011 προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η ΑΔΕΔΥ, ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτήτες ακινήτων κ.λπ.
Όλοι στρέφονταν κατά της από 10.10.2011 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του Ν. 4021/2011) με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους και ζητούν να ακυρωθεί. Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν, μεταξύ άλλων, ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου, κάτι που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.
 
***
Τριφυλία
ImageΣε απόγνωση οι επαγγελματίες
* Οι χειμερινές εκπτώσεις δεν μπόρεσαν να «ζεστάνουν» την αγορά της Τριφυλίας και οι έμποροι και επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση. Οι εκπτώσεις άγγιξαν και ξεπέρασαν ακόμη και το 60%, ωστόσο η κίνηση ήταν υποτονική και χειρότερη από κάθε προηγούμενη περίοδο χειμερινών εκπτώσεων.
Οι συνέπειες από τα κάθε είδους και λογής χαράτσια, την αύξηση των φόρων και τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, είναι οδυνηρές και για την τοπική αγορά και οικονομία της Τριφυλίας. Μάλιστα, αρκετά είναι και τα «λουκέτα» που μπήκαν σε καταστήματα και επιχειρήσεις τους δύο πρώτους μήνες του 2012.
 
Οι επαγγελματίες, έμποροι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στα λειτουργικά τους έξοδα και τις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα είτε να κλείνουν τα καταστήματά τους με «διακοπή», είτε να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, είτε να τα θέτουν σε αδράνεια. Κίνηση στην αγορά δεν υπάρχει.
Το δε μέλλον, διαγράφεται δυσοίωνο.
Για την κίνηση στις εκπτώσεις και την τραγική πραγματικότητα που βιώνει ο εμπορικός κόσμος της Τριφυλίας μίλησαν στο «Θ» οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων.
~ Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος,
πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας:
«Η κίνηση στις χειμερινές εκπτώσεις ήταν περιορισμένη και, όπως λένε και πολλοί συνάδελφοι, μη αναμενόμενη. Δεν περίμεναν, βέβαια, μεγάλη κίνηση, αλλά με τόσο μεγάλες εκπτώσεις, σε όλα τα είδη, υπήρχε μια ελπίδα πως θα δουλέψουν κάπως καλύτερα τα καταστήματα. Εμείς, όμως, το περιμέναμε αυτό. Δεν ελπίζαμε σε ιδιαίτερη ανάσα των καταστημάτων, γιατί δεν είχε χρήμα ο κόσμος στην τσέπη του. Συνεχίζουμε με προσφορές και μέχρι το Πάσχα θα περιμένουμε να δούμε πώς θα πάει η κατάσταση. Είναι πολύ δύσκολα. Η αγορά αυτορυθμίζεται, αλλά ο κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα και την αγοραστική ικανότητα που είχε και θα μπορούσε να τονώσει την αγορά. Πάντα ο Μάρτιος είναι μια μεταβατική περίοδος, αλλά φέτος θα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Ευελπιστούμε κάτι να γίνει. Χαράτσια, μνημόνια, μνημόσυνα, έχουν οδηγήσει τον κόσμο και τους επαγγελματίες σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Ας ελπίσουμε κάτι να γίνει, να βγει κάτι από όλα αυτά. Αυτή την περίοδο υπάρχουν προσφορές, τεράστιες προσφορές, σε όλα τα καταστήματα και σε όλα τα είδη».
~ Νίκος Φάμπας,
πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών:
«Το θέμα είναι ότι έτσι όπως είναι ο κόσμος, με τα προβλήματα και χωρίς χρήματα, αυτές οι εκπτώσεις περνάνε απαρατήρητες. Ακόμη και να δει κάποιος στη βιτρίνα ενός καταστήματος έκπτωση 100%, πιθανώς να μη δώσει σημασία! Τι θέλω να πω με αυτό; Ότι έχει λιγοστέψει αρκετά το χρήμα στις τσέπες και αυτές οι εκπτώσεις είναι τίποτα, “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”. Φυσικά, κάτι γίνεται, μην τα κάνουμε και όλα μαύρα, αλλά ελάχιστα. Ο κόσμος κοιτάζει να δώσει ό,τι μπορεί στις υποχρεώσεις του προς το κράτος, τους διάφορους φόρους και τα χαράτσια- όπου δε γίνονται εκπτώσεις, αλλά εκεί θα πιαναν πραγματικά οι εκπτώσεις! Υπάρχει βέβαια και η μόνιμη συνήθεια όλων να προσέχουν τις εκπτώσεις εκτός της πόλης που ζουν. Εκεί δίνουν σημασία, μέσα στην πόλη τους δε δίνουν σημασία, ούτε που κοιτάζουν. Αυτό είναι ένα γενικό “παράπονο” των συναδέλφων της περιοχής. Ο κόσμος αφιερώνει πολύ χρόνο σε αυτά που βλέπει στην τηλεόραση, άσχετα εάν αυτά είναι πλασματικά ή μη… Ας δώσει σημασία ο καταναλωτής και στην πόλη του, στις τοπικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας όπως μπορεί την αγορά και την τοπική οικονομία. Τα χρήματα έτσι δε φεύγουν έξω, επιστρέφουν στην ίδια την πόλη. Ας επιλέξει τα καταστήματα που κάνουν πραγματικές εκπτώσεις! Μην πηγαίνει “τυφλά” σε όλα αυτά τα μεγάλα καταστήματα, τα τραστ, όπου πολλά προϊόντα είναι πολύ ακριβότερα απ’ ό,τι στα τοπικά καταστήματα…».
~ Φώτης Παναγιωτόπουλος,
πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων:
«Η κίνηση ήταν υποτονική, σε γενικές γραμμές, και παρατηρήθηκε πτώση σε σχέση με προηγούμενες περιόδους πάνω από 20% έως και 60%, ανάλογα το είδος. Είμαστε απελπισμένοι οι έμποροι με την κατάσταση και απογοητευμένοι με την πορεία και την εξέλιξη των πραγμάτων. Ο κόσμος ήταν πολύ πιο συγκρατημένος, ίσως και λόγω καιρού, γιατί δε μας ευνόησαν ούτε οι καιρικές συνθήκες. Ήταν πολύ διστακτικός στο να ψωνίσει και στο να αγοράσει οτιδήποτε. Οι εκπτώσεις έφτασαν το 60% σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά ο κόσμος αδυνατούσε να αγοράσει. Μάλιστα, αυτό το δίμηνο παρατηρήσαμε επιχειρήσεις που έκλεισαν στην πόλη μας και ουσιαστικά είναι τρεις οι λόγοι: οι δυσβάσταχτοι φόροι και τα χαράτσια, τα υψηλά λειτουργικά έξοδα και η μειωμένη αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές. Μετά τις εκπτώσεις, υπάρχουν δεκαήμερα προσφορών που οι έμποροι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν για να μπορέσουν να επιβιώσουν κι αυτό το μήνα. Είμαστε πολύ συγκρατημένοι ως προς την αισιοδοξία μας, γιατι τα πράγματα κάθε μήνα είναι και χειρότερα. Παρ’ όλα αυτά, πάντα λέμε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Το λέμε, μάλλον, για να το πιστέψουμε πλέον».
Του Ηλία Γιαννόπουλου
 
***
Δημοτικό Συμβούλιο Δυτ. Μάνης
ImageΛύθηκε το ιδιοκτησιακό της Μάνης, αλλά το πρόβλημα παραμένει   
* Μπορεί να διευθετήθηκε το ζήτημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μάνης, αλλά παραμένουν ανοιχτά δύο σημαντικά θέματα: τι σημαίνει δάσος, αλλά και τι μέλλει γενέσθαι με τη Βέργα και τη Μικρή Μαντίνεια που βρίσκονται εκτός, επειδή έτσι θέλει ο «Καλλικράτης».
Τα παραπάνω προέκυψαν κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης, που είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, λόγω της παρουσίας των βουλευτών οι οποίοι υπέγραψαν τη σχετική τροπολογία και εκπροσώπου της «Ευνομίας», του Συλλόγου που, όπως επισημάνθηκε, κατέβαλλε εξίσου σημαντικές προσπάθειες μέχρι τη δικαίωση του αγώνα.

Το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές Μεσσηνίας Δημ. Κουσελάς και Ι. Λαμπρόπουλος, ενώ δεν κατάφεραν να παραστούν οι συνάδελφοί τους Λεων. Γρηγοράκος, Γρηγ. Νιώτης, Αθαν. Δαβάκης, Γρηγ. Αποστολάκος και Π. Μαρκάκης.
~ Δημ. Γιαννημάρας Καλωσορίζοντας τους βουλευτές ο δήμαρχος Δημ. Γιαννημάρας έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή για τη Μάνη, υπογραμμίζοντας ότι το κυριότερο είναι πως αποκαταστάθηκε η αξιοπρέπειά της, επειδή κάποιοι ισχυρίζονταν ότι υπήρχαν οθωμανικές ιδιοκτησίες.
Ωστόσο, συνέχισε, το θέμα δε λύθηκε απόλυτα, καθώς υπάρχουν ιδιοκτησίες που, λόγω της εκκρεμότητας που υπήρχε, έχουν καλυφθεί όλα αυτά τα χρόνια από βλάστηση. Επισήμανε πως θα πρέπει να διευκρινιστεί και η έννοια του δάσους, προβλέποντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει πρόβλημα, ενώ καταλήγοντας ζήτησε ήπια ανάπτυξη στη Δυτική Μάνη.
~* Οι βουλευτές Σύμφωνα με τον Δ. Κουσελά, τακτοποιήθηκε ένα ζήτημα που για πολλές δεκαετίες απασχολούσε την περιοχή. Χαρακτήρισε ως σημαντική ημέρα για τη Μάνη τη 2α Φεβρουαρίου (ημέρα που ψηφίστηκε η σχετική τροπολογία στη Βουλή), καθώς δικαιώθηκαν αγώνες χρόνων πολιτών, φορέων και συλλόγων, όπως η «Ευνομία», ενώ μίλησε και για ιστορική δικαίωση.
Υπογράμμισε πως η προσπάθεια δεν κομματικοποιήθηκε, αφού προτεραιότητα ήταν το συμφέρον της Μάνης κι για αυτό συνυπέγραψαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι υπήρχαν χιλιάδες προσφυγές στα Δικαστήρια για το αυτονόητο, ενώ με την τροπολογία δεν ισχύει το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου.
Πρόσθεσε δε, πως όσες αγωγές πρόκειται να συζητηθούν, θα εξεταστούν με τη νέα ρύθμιση. Όσες έχουν αρνητικό αποτέλεσμα μπορούν να ξανασυζητηθούν με νέα αίτηση στο Δασαρχείο, ενώ για όποιες υποθέσεις είναι σε καθεστώς αναδάσωσης, θα πρέπει να λυθεί το ιδιοκτησιακό στα πολιτικά δικαστήρια και να ξεκινήσει μετά η διαδικασία.
Όσον αφορά σε Βέργα και Μικρή Μαντίνεια, παρατήρησε πως στην τροπολογία δεν μπορούσαν να προσδιοριστούν τα όρια της Μάνης, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να μην εγκριθεί. Δήλωσε, πάντως, τη συμπαράστασή του στους Μανιάτες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και τα υπόλοιπα προβλήματα.
Από την πλευρά του, ο κ. Λαμπρόπουλος εστίασε την τοποθέτησή του στο γεγονός ότι υπήρξε διακομματική συνεργασία και συναίνεση και για το λόγο αυτό εγκρίθηκε η τροπολογία. «Όταν το παλεύουμε μαζί, καταφέρνουμε πολλά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε κι αυτός με τη σειρά του τον αγώνα της «Ευνομίας».
Αναρωτήθηκε με ποιο δικαίωμα μπορεί το κράτος να θεωρεί δική του την περιουσία κάποιου άλλου, «επειδή έμεινε ακαλλιέργητη και λόγγωσε», ενώ σημείωσε ότι απομένει ο αγώνας να χαρακτηριστεί η έννοια του δάσους. «Θα έχουμε πολλούς απέναντί μας», προειδοποίησε και καταλήγοντας ανέφερε ότι «θα παλέψουμε. Αν το καταφέρουμε, λύσαμε οριστικά το πρόβλημα».
~* Η «Ευνομία»Από την πλευρά του, ο γραμματέας της «Ευνομίας», Χρ. Κοτσωνής, μίλησε για «μια μεγάλη ημέρα, ημέρα που γιορτάζουμε μια μεγάλη νίκη». Μεταξύ άλλων, ανέγνωσε μήνυμα του προέδρου της «Ευνομίας» Νικ. Μαντάγαρη, «που πλήρωσε τον αγώνα του με αίμα», προσθέτοντας όμως ότι ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, καθώς συνεχίζεται. Στην προσπάθεια να καθοριστεί ο όρος δάσος, ο σύλλογος θα έχει τη συνδρομή του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Απόστ. Γεωργιάδη, τον οποίο ευχαρίστησε για την προσφορά του. Σημείωσε ότι η Ελλάδα διεκδικεί παγκόσμια πατέντα, καθώς είναι η μοναδική στην οποία ισχύει ο όρος δασική έκταση, τη στιγμή που το πραγματικό δάσος μειώνεται. Καταλήγοντας, συνέστησε να μην ξεκινήσει ο καθαρισμός των χωραφιών, καθώς το Δασαρχείο θα τα κηρύξει αναδασωτέα.  
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

***
Δημόσιοι χώροι


ImageΠώς αντιλαμβάνονται οι Καλαματιανοί την έννοια
* Συγκεχυμένη παραμένει για τον Καλαματιανό η έννοια του δημόσιου χώρου. Χρειάστηκε να το εξηγήσω στους περισσότερους, προτού μου απαντήσουν. Ρωτούσαν: Τι εννοείς; Ποιος δημόσιος χώρος; Οι δημόσιοι χώροι; Εννοείς τα πάρκα, τις παιδικές χαρές; Είναι η πλατεία δημόσιος χώρος; Ενώ το θεωρούν δεδομένο, δεν είναι, παράλληλα, σε θέση να το ορίσουν.
Τα τελευταία χρόνια, η αλήθεια είναι ότι καταβάλλεται προσπάθεια, ειδικά από τις νεότερες γενιές, επαναπροσδιορισμού και διεκδίκησης της ελευθερίας στο δημόσιο χώρο.

Κινήσεις, όπως ο ποδηλατόδρομος και οι πεζοδρομήσεις, κατέστησαν το περιβάλλον της πόλης πιο φιλικό στους δημότες της. Πρωτοβουλίες –με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διαδικτυακή πλατφόρμα «Ονειρεύομαι την πόλη μου», η οποία ξεκίνησε από την καλαματιανή ΜΚΟ «Sea Level» και ενθαρρύνει το διάλογο και την ανταλλαγή προτάσεων για μια πόλη για τους πολίτες της- έχουν αρχίσει να «εκπαιδεύουν» τους δημότες και να «παιδεύουν» την έννοια του δημόσιου χώρου. Λίγες ιδέες, όμως, στάθηκαν –ακόμη και στο «Ονειρεύομαι»- στο πώς θέλουν την Καλαμάτα οι κάτοικοί της. Γρήγορα η προσπάθεια άρχισε να ξεθωριάζει.
Από την άλλη, η κρίση, έστω εξ ανακλάσεως ή από ανάγκη, στρέφει όλο και περισσότερους Καλαματιανούς σε ανέξοδες εξόδους σε όμορφα σημεία της πόλης, όπως το πάρκο, η παραλία, το κάστρο.
«Δεν ξέρω ακριβώς πώς το εννοείς, αλλά πάντα επιδίωκα να βγαίνω στην πόλη», μου είπε η Μαρίκα Τασσοπούλου, 50 ετών. «Ειδικά τώρα, που δεν υπάρχουν χρήματα για να πάμε στα μαγαζιά, έχουμε αρχίσει να εκτιμάμε τις παροχές της πόλης. Βγαίνουμε με την οικογένεια στο πάρκο, παίρνουμε το κολατσιό μας στη θάλασσα, πάμε και πιο έξω, για περιπάτους στο βουνό ή σε μοναστήρια της περιοχής».
Στο Πάρκο ΟΣΕ, απέναντι από την παιδική χαρά, που, λόγω και της ηλιόλουστης μέρας, έσφυζε χθες από ζωή, συνάντησα τους τρεις φίλους, Θεοδώρα, Θεοδώρα και Ευθύμιο.
• Εμείς χρησιμοποιούμε την παιδική χαρά, το πάρκο, μου είπε η μία από τις γυναίκες. Δεν αισθανόμαστε φιλοξενούμενοι στην πόλη μας. Είναι ωραίο που υπάρχουν ακόμα πράγματα που μπορείς να κάνεις δωρεάν. Παλιά, βέβαια, νομίζω ότι ήταν πιο πολλά αυτά που μπορούσες να κάνεις. Υπήρχαν πιο πολλές δραστηριότητες.
• Απλά, δεν υπάρχουν αρκετά και δεν είναι επαρκείς και καλές οι υποδομές, λέει η φίλη της. Π.χ. το κολυμβητήριο, που έχει και κόσμο και ευνοείται από τις συνθήκες στην Καλαμάτα. Πρέπει να είναι δωρεάν για όλους και να φτιαχτεί και ένα κλειστό για όλο τον κόσμο. Ή η ΔΕΠΑΚ. Έπρεπε να είναι αγαθό. Γιατί να πληρώνεις στο Δήμο; Γίνονται κάποια έργα και είναι καλό που γίνονται, αλλά… να, έφτιαξαν τον ποδηλατόδρομο και τον πέρασαν μέσα από την πλατεία. Μπορούν να παίξουν τα παιδιά μας άνετα εκεί;
Την ανάπλαση της πλατείας πώς τη βλέπετε; τις ρωτάω.
• Δεν έχουμε δει τι θέλουν να κάνουν. Αν κάνουν κάτι καλύτερο, εντάξει. Αλλά δεν έχουμε ιδέα για τα σχέδια του Δήμου.
• Αυτό που θα ήθελα εγώ, λέει ο Ευθύμιος, είναι περισσότερο πράσινο. Και, αν είναι δυνατό, να πεζοδρομηθεί όλο το κέντρο της πόλης. Έτσι, πράγματι, θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής.
Τι σκέφτεστε όταν ακούτε τη φράση «δημόσιος χώρος»; ρώτησα τον κ. Τάκη, συνταξιούχο, στην κεντρική πλατεία.
• Δημόσιος χώρος είναι αυτός που δεν ανήκει σε ιδιώτες και υπάρχει για να τον χαίρονται όλοι οι άνθρωποι, απαντά.
• Το θέμα είναι, συνεχίζει, ότι, παρότι ο δημόσιος χώρος ανήκει, υποτίθεται, σε όλους τους πολίτες, κανείς δε μας ρωτάει ποτέ για τίποτα. Το ότι ψηφίσαμε κάποιον στη θέση του δημάρχου ή του δημοτικού συμβούλου, δεν προεξοφλεί ότι μπορούν να κάνουν ό,τι τους κατέβει. Θα ήθελα, προτού προχωρά σε υλοποίηση οποιαδήποτε απόφαση, να περνάει πρώτα από την κρίση των πολιτών. Αυτοί να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Ας πούμε, αποφάσισαν να χαλάσουν την πλατεία και να την ξαναφτιάξουν. Μας ρώτησαν; Μας έδειξαν τα σχέδια, τις μελέτες τους; Θαρρούν ότι ξέρουν καλύτερα; Αυτά δεν είναι δημοκρατικά πράγματα…
Τι είναι δημόσιος χώρος; ρώτησα δυο νεαρούς στην παραλία.
• Είναι αυτός που ανήκει σε όλους και μπορείς να εκφράζεσαι ελεύθερα.
• Ε, καμιά φορά, πατάς και κανένα γκράφιτι με σπρέι, λέει μισοαστεία-μισοσοβαρά ο φίλος.
Τι θα θέλατε να δείτε στους δημόσιους χώρους της πόλης;
• Χαμόγελα, δραστηριότητες, μουσικές, παραστάσεις. Εμείς βγαίνουμε από τους τέσσερις τοίχους, αυτοί που μπορούν να μας δείξουν πράγματα πότε θα το αποφασίσουν να βγουν;
«Νομίζω ότι θεωρούν πως είναι δικό τους και το εκμεταλλεύεται κάποιος άλλος. Αυτός ο άλλος που το εκμεταλλεύεται –το κράτος- δεν του συμπεριφέρεται σωστά και θέλουν να το σπάσουν. Έτσι θεωρώ ότι αντιλαμβάνεται το δημόσιο χώρο ο Έλληνας, όχι μόνο ο Καλαματιανός», αναφέρει η Αναστασία Φλώρου. «Δεν υπάρχει σεβασμός για το δημόσιο χώρο, στα στοιχειώδη. Ας ξεκινήσουμε από τα απλά: Όλοι ρίχνουν τα σκουπίδια, τα χαρτάκια τους, στο δρόμο. Δεν υπάρχει οικολογική συνείδηση. Δεν υπάρχει σεβασμός για το δημόσιο χώρο. Αυτή βέβαια κερδίζεται. Μέχρι τώρα, ο Έλληνας νιώθει ότι αδικείται». «Εγώ πάντως», συνεχίζει, «όποτε μπορώ, βγαίνω στην πόλη, κάνω περιπάτους, ειδικά στη θάλασσα, και μου αρέσει πάρα πολύ. Και πιστεύω ότι η κρίση έχει αρχίσει ήδη να στρέφει περισσότερους Καλαματιανούς στους δημόσιους χώρους. Σε χώρους όπου μπορούν να περάσουν καλά, χωρίς να πληρώσουν, χωρίς έξοδα».  
Της Γεωργίας Οικονομοπούλου

***
Ρύθμιση οφειλών για ελεύθερους επαγγελματίες
 
Δυνατότητα εξόφλησης των καθυστερούμενων οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές με δόσεις, δίνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών στους οφειλέτες που θα υποβάλουν αίτηση ένταξης στη ρύθμιση μέχρι 31 Μαρτίου 2012.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το ασφαλιστικό ταμείο, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών εφάπαξ ή μέχρι έξι διμηνιαίες δόσεις, με έκπτωση κατά 100% των πρόσθετων τελών. Επίσης, μέχρι 10 διμηνιαίες δόσεις (δηλαδή εντός 20 μηνών) με έκπτωση 75% των πρόσθετων τελών.
 
Στη ρύθμιση - που προβλέπεται στο νόμο 4038/2012 - μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλόμενες εισφορές μέχρι 13/3/2012. Το ελάχιστο οφειλόμενο ποσό πρέπει να φθάνει τα 2.500 ευρώ, ενώ η κάθε δόση θα είναι – κατ’ ελάχιστο - 250 ευρώ.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται: 1. Υποβολή αίτησης έως 31/3/2012. 2. Κεφαλαιοποίηση οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών έως 31/12/2011. 3. Ελάχιστο οφειλόμενο ποσό 2.500 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται κάθε είδους εισφορές χωρίς τα τέλη καθυστέρησης. 4. Εξόφληση με: Εφάπαξ καταβολή ή έως έξι (6) διμηνιαίες δόσεις και έκπτωση 100% επί των πρόσθετων τελών. Σε επτά (7) έως δέκα (10) διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 75% επί των τελών καθυστέρησης. 5. Ελάχιστο ποσό διμηνιαίας δόσης διακόσια πενήντα (250) ευρώ. 6. Καταβολή των από 1/1/2012 και μετά ασφαλιστικών εισφορών. 7. Καταβολή του εφάπαξ ποσού ή της πρώτης δόσης έως το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή έως 30/4/2012. 8. Εξόφληση της ρύθμισης έως την τελευταία μέρα εμπρόθεσμης πληρωμής της τελευταίας δόσης.
Πηγή  εφημερίδα Θάρρος 

***
Σπορ
~ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Την Παναχαϊκή υποδέχεται σήμερα ο Ακρίτας
Την Παναχαϊκή θα υποδεχθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Κλειστό της Παραλίας ο Ακρίτας και παρά την αποχώρηση των αδελφών Γκομούλκα που μετακόμισαν πριν λίγες μέρες με την οικογένειά τους στη χώρα καταγωγής τους, την Πολωνία, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες στην προσπάθεια κατάκτησης του 3ποντου που θα τον διατηρήσει στην κορυφή του περιφερειακού πρωταθλήματος βόλεϊ των γυναικών της Α’ κατηγορίας.
Ο προπονητής Γιάννης Σκαρτσίλης δεν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα απουσιών και ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα θα έχει την ευκαιρία να δώσει χρόνο συμμετοχής σε όλες τις παίκτριες που θα έχει στη διάθεσή του.
Διαιτητής της συνάντησης Ακρίτας-Παναχαϊκή θα είναι ο Κώστας Σαραβελάκης, με βοηθό τον Πάνο Χανδρινό και τη Βενετία Λιακουνάκου στη γραμματεία.
~ Στην Πάτρα ο Μεσσηνιακός
Ο Μεσσηνιακός που είναι ο έτερος εκπρόσωπος του νομού μας στην κατηγορία θα τεθεί επίσης αντιμέτωπος με αντίπαλο από την Αχαΐα. Η ομάδα του Δημήτρη Καθάρειου θα φιλοξενηθεί στις 5 μ.μ. στην Πάτρα από την Ολυμπιάδα. Σημαντική είναι η απουσία της Ουρουμίδη, αλλά υπάρχει αισιοδοξία για τη νίκη στο «πράσινο στρατόπεδο», με την οποία θα συντηρηθούν οι ελπίδες ανόδου στην Α2 βόλεϊ των γυναικών.
~ Δύο ματς κορασίδων στο Κλειστό
Τέλος, στο σημερινό πρόγραμμα υπάρχουν δύο συναντήσεις κορασίδων που θα διεξαχθούν στο Κλειστό της Παραλίας. Ειδικότερα:
3.30 μ.μ.: Πήγασος-Καλαμάτα ’80: Ανδρέας Χριστοδουλόπουλος (Γεωργία Αναστασοπούλου)
6 μ.μ.: Ακρίτας-Μεσσηνιακός: Πάνος Χανδρινός (Βίκυ Καραφώτη).
 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ
Ήττα του Άργη στη Ναύπακτο
Μετά από τέσσερις εβδομάδες απραξίας, λόγω διακοπής και «κενών» στο πρόγραμμα ο Άργης επέστρεψε χθες στην ενεργό δράση και τις υποχρεώσεις του στο περιφερειακό πρωτάθλημα βόλεϊ της Β’ κατηγορίας. Η καλαματιανή ομάδα ηττήθηκε στη Ναύπακτο με 3-1 σετ, παρ΄ότι κατάφερε να κάνει την έκπληξη και το 0-1 με 22-25.
Στην αποστολή του Άργη συμμετείχαν οι εξής βολεϊμπολίστες: Κόλλιας, Τζαμουράνης, Μπελογιάννης, Χιώτης, Πουλουπάτης, Μαυρούλης, Τσολάκος, Νικολάου και Μπεκυράς.
 ΤΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ Η ΕΟΠΕ ΚΑΙ Ο Σ.Ε.Π.ΠΕ.
Μικρή συμμετοχή στο σεμινάριο προπονητών βόλεϊ
Αρκετά απογοητευτική ήταν η ανταπόκριση από πλευράς προπονητών και παραγόντων του βόλεϊ που βρέθηκαν χθες το απόγευμα στο κλειστό της παραλίας για να παρακολουθήσουν την ημερίδα που διοργάνωσαν το τμήμα ανάπτυξης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος προπονητών του αθλήματος.
Για όσους συμμετείχαν πάντως ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και σίγουρα τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλουν στην ανάπτυξη του (κάθε) αθλήματος, αρκεί όμως να υπάρχει το ανάλογο ακροατήριο. 
Το θέμα που παρουσιάστηκε χθες ήταν «Μίνι Βόλεϊ: Παράγοντας βιωσιμότητας, ανάπτυξης, αθλητικής αριστείας», με ομιλητή τον Τεχνικό Σύμβουλο Ανάπτυξης της ΕΟΠΕ, Λεωνίδα Καραΐσκο.
~ ΤΕΝΙΣ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ
Με Τουρκία σήμερα Λαζαρίδης/Σταμάτης για την 3η θέση
Μετά τις δύο νίκες σε βάρος του Ισραήλ και της Λιθουανίας, η προσπάθεια του Γιώργου Λαζαρίδη και του Μίνου Σταμάτη για πρόκριση στον τελικό της Αττάλειας «σταμάτησε» χθες στον …τοίχο της Ελβετίας. Οι Ελβετοί θα παίξουν σήμερα με την Ιταλία για την 1η θέση, ενώ το ελληνικό δίδυμο θα διεκδικήσει σήμερα το χάλκινο μετάλλιο, κόντρα στην «οικοδέσποινα» Τουρκία.
Οι αγώνες εντάσσονται στο πλαίσιο των προκριματικών του παγκόσμιου πρωταθλήματος τένις με αμαξίδο, ενώ αποτελούν επίσης κριτήριο για τη συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου.
Στη διοργάνωση της Αττάλειας συμμετέχουν συνολικά 10 ευρωπαϊκές χώρες και σίγουρα η παρουσία του Καλαματιανού πρωταθλητή και του συμπαίκτη του είναι ιδιαίτερα θετική και φυσικά έχουν τις ευχές όλων για μια ακόμη νίκη στο σημερινό μικρό τελικό.
~ Β’ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ
Δεύτερη ήττα για το ΝΟΚ και κρίσιμη αναμέτρηση με Άγιο Νικόλαο
Μετά την ήττα στην πρεμιέρα της Παρασκευής από το Νηρέα Χαλανδρίου (11-6) ο ΝΟΚ έχασε χθες νωρίς το απόγευμα με οδυνηρό τρόπο και από τον ΟΕΑΝΑ Βόλου. Η καλαματιανή ομάδα που παλεύει για την παραμονή της στη Β’ Εθνική πόλο των ανδρών αν και βρέθηκε να προηγείται με δύο γκολ στο πρώτο 8λεπτο, πλήρωσε τα λάθη της και υπέκυψε στο τέλος με το οριακό 6-5. Τα γκολ του ΝΟΚ σημείωσαν οι Παναγόπουλος, Κρέστας, Κουνάδης και 2 ο Τζούβελης. Τα 8λεπτα, με φιλοξενούμενο το ΝΟΚ, έχουν ως εξής: 2-4, 2-0, 0-0, 2-1.
Το καλαματιανό συγκρότημα που προπονούν και συνοδεύουν στο Χαλάνδρι, όπου διεξάγονται οι αγώνες α’ φάσης του 2ου Ομίλου της Β’ Εθνικής, οι Νίκος Ηλιόπουλος και Στάθης Μπακολιάς, επρόκειτο να δώσει αργά χθες το βράδυ τον πιο κρίσιμο αγώνα, κόντρα στον Άγιο Νικόλαο.
Η τοπική μας ομάδα θα ολοκληρώσει την παρουσία της στη φετινή διοργάνωση με τον, προγραμματισμένο για σήμερα στις 11 το πρωί, αγώνα με τη Λαμία, που είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη και εκ των φαβορί για την άνοδο.
Την προσπάθεια του ΝΟΚ στο Χαλάνδρι στηρίζουν οι Στέλιος Θεοδωρακόπουλος, Δημήτρης Βέργος, Μιχάλης Παναγόπουλος, Σπύρος και Κώστας Αγγελής, Κώστας Δημόπουλος, Γιώργος Σάτλας, Χρήστος Χρονόπουλος, Χρήστος Γιανέλος, Θοδωρής Βασιλόγιαννης, Χριστόφορος Κουνάδης, Κώστας Τζούβελης, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Γιώργος Κρέστας.
Ολόκληρο το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:
Κυριακή, 4/3: 10.00 ΝΟ Αγίου Νικολάου – Νηρέας Χαλανδρίου, 11.00 Νηρέας Λαμίας – ΝΟ Καλαμάτας, 16.30 ΟΕΑΝΑ Βόλου – ΝΟ Αγίου Νικολάου, 17.30 Νηρέας Χαλανδρίου – Νηρέας Λαμίας.
~ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
Δυναμικό «παρών» ο Μεσσηνιακός
Στις εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου διεξάγεται σήμερα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σε Ανώμαλο Έδαφος. Ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος θα συμμετέχει στην διοργάνωση αυτή με τους παρακάτω αθλητές και αθλήτριες στα αντίστοιχα αγωνίσματα:
Χαμόδρακας Γιάννης 10.000μ. Ανδρών
Αριδάς Λυκάων-Κωνσταντίνος 4.000μ. Παίδων
Τριανταφυλλόπουλος Κωνσταντίνος 3.000μ. ΠΠ Α΄
Καλογερόπουλος Γιώργος 3.000μ. ΠΠ Α΄
Καλογερόπουλος Γιάννης 3.000μ. ΠΠ Α΄
Ρούτσης Παναγιώτης 3.000μ. ΠΠ Α΄
Καλογεροπούλου Βασιλική-Κυριακή 3.000μ. Κορασίδων
Καλογεροπούλου Δήμητρα 2.000μ. ΠΚ Α΄

***
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας βόλεϊ στο «Θάρρος»
ImageΣπουδαίο αναμφισβήτητα γεγονός η φιλοξενία της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης στην Καλαμάτας και το «Θ» δεν έχασε την ευκαιρία να συναντήσει τον πρόεδρό της, Αχιλλέα Μαυρομάτη. Το ραντεβού κλείστηκε στο λιμάνι της πόλης και ο νέος ισχυρός άνδρας του ελληνικού βόλεϊ από τη Θεσσαλονίκη -αλλά και με διπλές μεσσηνιακές ρίζες, όπως …ανακαλύψαμε, αφού ο παππούς του (από τη μητέρα του) Κυριάκος Κυριακόπουλος καταγόταν από την Κορώνη, ενώ ο πεθερός του από την Αγαλιανή Τριφυλίας- μας είπε πολλά και ενδιαφέροντα (δυστυχώς το κομμάτι με την εθνική ομάδα, λόγω χώρου και χρόνου θα δημοσιευθεί τις προσεχείς ημέρες).
 -Και πρώτα απ’ όλα για την επιλογή της Καλαμάτας για το σημερινό μεγάλο ραντεβού:
- «Πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΟΠΕ γίνεται μια Γενική Συνέλευση εκτός Αθήνας και αν θέλετε συμβολικά στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου, που αν εξαιρέσεις τις τρεις Ενώσεις του κέντρου (Αθήνα, Πειραιά Θεσσαλονίκη) έχει από το μεγαλύτερο αριθμό σωματείων. Τιμούμε λοιπόν όλους αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά, αλλά προκειμένου να συμμετάσχουν στη λήξη αποφάσεων έπρεπε κάθε φορά να μετακινηθούν στην Αθήνα.
- Η απόφασή μας να βγει η Γενική Συνέλευση εκτός Αθήνας –και όχι τόσο για την επιλογή της Καλαμάτας- είναι γεγονός ότι επικρίθηκε. Στο τέλος όμως όλοι καταλαβαίνουν ότι ήταν μια πάρα πολύ σωστή απόφαση και προς την κατεύθυνση της πραγματικής ανάπτυξης του αθλήματός μας στην περιφέρεια».
-Για τους τρεις νέους άξονες στη λειτουργίας  της ΕΟΠΕ:
- «Η πολιτική της Ομοσπονδίας από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση το 2010 ήταν βασισμένη σε τρεις άξονες. Ο πρώτος είναι να συμμαζέψουμε τα οικονομικά της Ομοσπονδίας που βρέθηκε σε δυσχερέστατη θέση. Γεγονός είναι όμως ότι τα σημάδια είναι καλά. Το 2011 έγινε μια πολύ συμμαζεμένη διαχείριση των οικονομικών, με αποτέλεσμα και τα χρέη να κατέβουν, παρά το γεγονός ότι τα έσοδά μας ήταν αισθητά λιγότερα απ’ ότι περιμέναμε και οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες- δεν μπορούμε λόγω των συνθηκών να προσδοκούμε έσοδα από τον ιδιωτικό τομέα (χορηγίες). Η αγορά είναι σε πολύ δυσχερή θέση σε όλη τη χώρα.
- Εδώ θα πρέπει να πω ότι για πρώτη φορά –όσο κι αν αυτό έπρεπε να είναι αυτονόητο- δεν ξεφύγαμε από τα προϋπολογισθέντα. Προσπαθήσαμε να αναλάβουμε δαπάνες λιγότερες από τα έσοδά μας προκειμένου να περισσέψει και κάποιο ποσό για τα παλιά χρέη.
- Δυστυχώς δεν ήρθαν τα “σίγουρα” χρήματα και αυτό δημιούργησε επιπλέον πρόβλημα, αλλά παρ’ όλα αυτά η σημερινή οικονομική κατάσταση της Ομοσπονδίας είναι καλύτερη από πέρυσι τέτοια εποχή.
- Ο δεύτερος άξονας ήταν να θέσουμε την Ομοσπονδία σε νέες βάσεις λειτουργίας. Είχαμε κάνει κάποιες προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου, για τον τρόπο συνεργασίας με τις περιφερειακές ενώσεις, για τη συνεργασία με τους φορείς του αθλήματος.
- Παλιότερα υπήρχε ένα προεδροκεντρικό μοντέλο διοίκησης. Δεν μπορεί όμως να υπάρχει ένας παντοδύναμος πρόεδρος, από τη στιγμή μάλιστα που είναι εθελοντής και όχι έμμισθος κι επομένως εργαζόμενος και με άλλες υποχρεώσεις.
- Αντίθετα θέλαμε ένα καλό οργανόγραμμα και στελέχωση με καλά και ικανά στελέχη -πράγμα το οποίο το έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό- και παράλληλα να αναλάβουν όλα τα μέλη του ΔΣ από έναν τομέα ευθύνης και να ενεργούν. Οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά στο Διοικητικό Συμβούλιο, όπου γίνονται 8ωρες και ουσιαστικές συνεδριάσεις.
- Σε αυτό το σημείο η κρίση ίσως και να μας …βοήθησε, καθώς κάποιοι κατάλαβαν ότι μια διαφορετική λειτουργία μπορεί να είναι αναγκαία και ενδεχομένως οι αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης να μην γίνονταν εύκολα δεκτές.
- Μαζί με την οικονομία και τις αλλαγές στη λειτουργία της διοίκησης το τρίτο, και κυριότερο για μένα, είναι το κομμάτι της ανάπτυξη. Και μιλάμε πρώτα απ’ όλα για ανάπτυξη γεωγραφικά, στην περιφέρεια. Το βόλεϊ είχε στο παρελθόν σε μεγάλο βαθμό την παθογένεια του υδροκεφαλισμού -παρ’ ότι υπήρξαν κατά περιόδους ομάδες και από την Καλαμάτα, που έχουν προσφέρει πολλά στο άθλημα και έχουν φτάσει ψηλά, στην Α’ Εθνική, αλλά πλέον άλλες δεν υπάρχουν πια ή παίζουν στο τοπικό.
- Θέλαμε να φέρουμε λοιπόν το βόλεϊ ξανά στην περιφέρεια –και αυτό ήταν μια συνειδητή απόφαση της Ομοσπονδίας. Το κάναμε με το να φέρουμε το 95% των διοργανώσεων στην περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής της Καλαμάτας για τη Γενική Συνέλευση.
- Το δεύτερο κομμάτι της ανάπτυξης αφορά τις μικρές ηλικίες. Εκεί το άθλημά μας στα κορίτσια έχει επαρκή αριθμό αθλητριών, αντίθετα στα αγόρια οι αριθμοί δεν είναι τόσο καλοί.
- Η Ομοσπονδία έχει ετοιμάσει ένα πλάνο που δοκιμάστηκε πιλοτικά. Στόχος είναι να μπούμε στο Δημοτικό Σχολείο και σε νεαρότερη ηλικία από την Ε’ και Στ’ τάξη και δεύτερον να καταστεί σαφές σε όλους ότι η ανάπτυξη είναι κάτι που γίνεται σε συνεργασία της Ομοσπονδίας, που δίνει την κατεύθυνση, με τα σωματεία που πρέπει να έχουν καταρτισμένους τεχνικούς, ειδικά στις μικρές ηλικίες, εξαντλώντας τα περιθώρια προσέλκυσης παιδιών, μέσα από οργανωμένη προσπάθεια.
- Από την άλλη η αναβάθμιση των πρωταθλημάτων μίνι που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, αλλά πρέπει να γίνονται πιο συχνά για να παίρνουν εμπειρίες τα παιδιά, χωρίς όμως κατεύθυνση πρωταθλητισμού.
- Στα πρωταθλήματα παμπαίδων-παγκορασίδων ήδη έχουν καταργηθεί τα πανελλήνια πρωταθλήματα, για να υπάρχει τόσο το ανταγωνιστικό στοιχείο, αλλά τη χαρά του παιχνιδιού για να αγαπήσουν το βόλεϊ τα παιδιά.
- Το αναπτυξιακό πλάνο της Ομοσπονδίας πλέον μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή, αλλά θέλει υπομονή και τα αποτελέσματά του θα τα δούμε μέσα στα επόμενα χρόνια».
-Για τα πρωταθλήματα και το οικονομικό  πρόβλημα των σωματείων:
- «Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τα τοπικά πρωταθλήματα και για λόγους ενδιαφέροντος και για λόγους οικονομίας.
- Ο περιορισμός των κατηγοριών, καθώς από του χρόνου θα έχουμε Α1-Α2 ανδρών και γυναικών- βοηθάει σε αυτό, καθώς και τα έξοδα θα είναι λιγότερα και το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας θα είναι πιο έντονος, επειδή συνήθως ο ανταγωνισμός με τις γειτονικές ομάδες είναι μεγαλύτερος. Θεωρούμε ότι από τη στιγμή που δεν μπορούμε να διαθέσουμε χρήματα σε υψηλό επίπεδο, το ελάχιστο που μπορούμε θα το επενδύσουμε στην τοπική ανάπτυξη και τις μικρές ηλικίες.
- Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αλλάζει πλέον μορφή, καθώς η οικονομική βοήθεια δεν υπάρχει, την ίδια στιγμή που τα έξοδα αυξάνονται.
- Η προσπάθειά των ομάδων γίνεται έτσι πιο δύσκολη. Στο βόλεϊ κλήθηκαν να αναλάβουν ένα ακόμα βάρος –και ευχαριστώ όλα τα σωματεία της Ελλάδας γι’ αυτό- συμμετέχοντας στις δαπάνες των διαιτητών, για να μπορέσει να κατεβάσει η Ομοσπονδία τα έξοδά της και επιπλέον δέχθηκαν να «χαρίσουν» ένα μέρος των παλιών χρεών για τις μετακινήσεις τους.
- Εκτός από τα σωματεία θα ήθελα να ευχαριστήσω πραγματικά, όλους τους φορείς του αθλήματος, σε όλες τις Ενώσεις του βόλεϊ, στην ΕΣΑΠ (σωματεία), το ΠΑΣΑΠ (αθλητές), το ΣΕΠΠΕ (προπονητές) και την ΟΔΒΕ (διαιτητές) που από την πλευρά τους αντιλήφθηκαν τις νέες συνθήκες και στήριξαν με τον τρόπο τους την προσπάθεια που κάνουμε.
- Στόχος μας είναι το άθλημα του βόλεϊ να είναι ενωμένο και να βγει πρώτο από την κρίση που διέπει τον ελληνικό αθλητισμό».
-Για το μεσσηνιακό βόλεϊ:
- «Ο πρόεδρος της Ένωσης Πελοποννήσου, Κώστας Βλάσσης, είναι ένας από τους καλύτερους συνεργάτες μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και έχουμε επαφή συνέχεια. Βέβαια δεν είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω αγώνα τώρα τελευταία, αλλά ενημερώνονται για την πορεία των ομάδων και κυρίως για τον αριθμό των παιδιών που εγγράφονται και είναι ενθαρρυντικός. Ευχή και στόχος όλων μας είναι να καταφέρουμε να κρατήσουμε αυτά τα παιδιά στο άθλημα, να τα διδάξουμε σωστά και να βγουν παίκτες που θα τιμήσουν το καλαματιανό και το ελληνικό βόλεϊ γενικότερα».
 * ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!
~ Σήμερα στην Καλαμάτα η Γενική Συνέλευση της ΕΟΠΕ
- Ξεχωριστή τιμή και πολλαπλά οφέλη για την Καλαμάτα και εν γένει τη Μεσσηνία έχει η φιλοξενία της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης που ξεκινήσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Hotel Elite City Resort» (Ναυαρίνου 2). Εκτός από τα προγραμματισμένα θέματα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ο διοικητικοοικονομικός απολογισμός και η έγκριση του προϋπολογισμού 2012 η παρουσία δεκάδων συνέδρων απ’ όλη την Ελλάδα (υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τους 100) είναι μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων, προτάσεων και προβληματισμού για το χώρο του βόλεϊ.
- Τη διοργάνωση της ΓΣ στην Καλαμάτα στηρίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ κ. Αχιλλέας Μαυρομάτης ευχαριστεί γι’ αυτό τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και τους αντιπεριφερειάρχες (Μεσσηνίας) Τάσο Αποστολόπουλο και (οικονομικών) Ντίνα Νικολάκου.
 ~ Η ΕΟΠΕ θα τιμήσει τη μνήμη των Μισέρου, Κουτέλα, Κασκούτη
- Ο εκπρόσωπος του Μεσσηνιακού στη σημερινή Γενική Συνέλευση της ΕΟΠΕ, Μπάμπης Βακαλόπουλος, θα εισηγηθεί να αφιερωθεί η ΓΣ στη μνήμη τριών ανθρώπων που έχουν σημαδέψει το τοπικό βόλεϊ. Ο λόγος για τους πρώην προέδρους του ΜΓΣ Τάσο Μισέρο και Βασίλη Κουτέλα και τον μέχρι πριν λίγα χρόνια πρόεδρο της Καλαμάτας ’80, Γιάννη Κασκούτη.
- Ο κ. Μαυρομάτης μάλιστα όχι μόνο συμφωνεί με τη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά μετέφερε ότι οι τρεις Μεσσήνιοι παράγοντες θα τιμηθούν από την Ομοσπονδία για την προσφορά τους στο άθλημα.
 ~ Υποψηφιότητα για τουρνουά μπητς βόλεϊ στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚ
Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Ένωσης Πελοποννήσου και μέλος του ΔΣ της ΕΟΠΕ, Κώστα Βλάσσης, ο Αχιλλέας Μαυρομάτης επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Καλαμάτας, στη Δυτική Παραλία. Ο λόγος είναι το αίτημα του ΟΑΚ να διοργανώσει ένα από τα τουρνουά μπητς βόλεϊ της προσεχούς περιόδου στο ανατολικό γήπεδο που είχε φιλοξενήσει το περασμένο Καλοκαίρι τα τελικά του πανελλήνιου πρωταθλήματος μπητς σόκερ και το οποίο έχει διατηρηθεί με αμμοεπίστρωση. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας είδε με καλό …μάτι και την πρόταση και την εγκατάσταση, αλλά το θέμα και η τελική έγκριση θα γίνει από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία της ΕΟΠΕ.
 ~ Ημερίδα …επιβίωσης για τα σωματεία
Τέλος, όπως μας έκανε γνωστό ο κ. Μαυρομάτης, πριν το φετινό καλοκαίρι θα διοργανώσουμε μια ημερίδα για να συζητήσουμε με τα σωματεία και να τους υποδείξουμε τρόπους καλύτερης οργάνωσης για να σταθούν και να επιβιώσουν στις νέες συνθήκες.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη
 


Εθνικός Μελιγαλά-Αστέρας Αρφαρών 2-0

Είχε την ουσία σε ένα κακό ποιοτικά παιχνίδι
Ούτε ως προς την ποιότητα, ούτε ως προς το ενδιαφέρον ήταν τελικά ντέρμπι η χθεσινή αναμέτρηση του Εθνικού Μελιγαλά με τον Αστέρα Αρφαρών που φιλοξενήθηκε στο γήπεδο του Δωρίου στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής της Α’ Τοπική. Εκτός από τον δυνατό αέρα που άλλαζε διαρκώς διεύθυνση και δυσκόλευε τις προσπάθειες των δύο αντιπάλων καταλυτικό ρόλο στο κακό θέαμα φαίνεται ότι έπαιξε το πολύ γρήγορο γκολ που σημείωσε μόλις στο 2ο λεπτό ο Θανόπουλος. Το προβάδισμα που πήρε τόσο νωρίς ο πρωτοπόρος είχε ως αποτέλεσμα οι παίκτες του Σπύρου Τσίκινη να παίξουν στη συνέχεια με μεγαλύτερη σκοπιμότητα και αντεπιθέσεις, απέναντι σε έναν Αστέρα που προσπάθησε, είχε κατοχή μπάλας, όχι όμως και τις λύσεις στην επίθεση.
«Τέλος», στο παιχνίδι έδωσε περίπου 15 λεπτά πριν το σφύριγμα της λήξης από τον διαιτητή Κώστα Ψηλοπαναγιώτη (Αθανασοπούλου-Γιαννέτσος οι βοηθοί του) ο Φώτης Διακουμής που «έκλεισε» το σκορ στο 2-0.
Με τη νίκη αυτή ο Εθνικός Μελιγαλά έκανε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατάκτηση του φετινού τίτλου, διαψεύδοντας τις ελπίδες των ομάδων που ακολουθούν για «στραβοπάτημα».
Αναλυτικότερα οι σημαντικότερες στιγμές του αγώνα στο Δώριο, που δεν ήταν και πολλές, έχουν ως εξής:
Στο 2ο λεπτό ο Στάθης Θανόπουλος με ένα δυνατό, όσο και τεχνικό φάουλ έξω από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στο «παραθυράκι» του Λίβα, χτίζοντας με το «καλημέρα» τις βάσεις της επικράτησης για τον Εθνικό. Στο 45’ ο ίδιος παίκτης απείλησε και από το κόρνερ, αλλά ο τερματοφύλακας του Αστέρα έδιωξε αυτή τη φορά με γροθιές.
Στο δεκάλεπτο της επανάληψης ο Καρατζούλιας έπιασε ένα καλό σουτ, που μπλόκαρε όμως χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα ο Λίβας.
Στο 65’ ο Κεράνης επιχείρησε ένα γέμισμα, ο Γιαννακόπουλος έπιασε την κεφαλιά, που ήταν όμως εύκολη λεία για τον νεαρό γκολκήπερ του Μελιγαλά, Χριστόπουλο.
Στο 71’ καταγράφηκε η σημαντικότερη ευκαιρία του β’ μέρους με τον νεαρό Ντονά να βγάζει τη σέντρα, βρίσκοντας στο 2ο δοκάρι τον Θανόπουλο, ο οποίος πρόλαβε και να κοντρολάρει, αλλά το σουτ που έκανε ήταν κακό και πέρασε ψηλά άουτ.
Ο έμπειρος μέσος του Εθνικού …επανόρθωσε «σερβίροντας» ένα φαλτσαριστό κόρνερ στον Διακουμή, που απλώς έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα για να διαμορφώσει το τελικό 2-0.
Στην τελευταία φάση του αγώνα, στο 85’ ένα καλοχτυπημένο φάουλ του Κεράνη έξω από την περιοχή, έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ ο Χριστόπουλος.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ: Χριστόπουλος, Ντονάς, Δέδες, Κανελλόπουλος, Βιδάκης, Θανόπουλος (81’ Μακρής), Μακρυνιώτης, Μουρούσιας (87’ Αλεξανδρόπουλος), Διακουμής (92’ Γεωργόπουλος), Τσώνης, Καρατζούλιας.  
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: Ματθαίος-Λίβας, Χριστόπουλος (70’ Αντωναίος), Χαραλαμπόπουλος, Γιαννακούντζος (78’ Σταθόπουλος), Γιαννακόπουλος, Τσιλίκος (44’ λ. τρ. Κοτταρίδης), Καπόγλης, Κεράνης, Φωτεινάκης, Στ. Φέστας.  
-Περίπου 200 φίλαθλοι βρέθηκαν χθες στις κερκίδες του Δωρίου, ένα μεγάλος μέρος εκ των οποίων ήταν Αρφαραίοι και έφυγαν απογοητευμένοι όχι μόνο από την ήττα της ομάδας του, αλλά και από το προσφερόμενο θέαμα.


** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/02/28-2012.html , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Τρίτη  28 Φεβρουαρίου  2012.-

** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/02/29-2012.html , ΘΕΣΕΙΣ ..ΣΚΕΨΕΙΣ ..ΑΠΟΨΕΙΣ Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 .-

** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/02/29-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 .-

**
~** ΜΑΡΤΙΟΣ  2012 …ΟΙ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ !!! :

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/blog-post.html ,  Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας , Πέμπτη 1 Μαρτίου  2012.

 ~**   http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/1-m-2012.html , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη  1 Mαρτίου 2012  .-

 ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/2-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 .-

~**  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/03/3-2012.html , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΣΕΛΙΔΕΣ ενημέρωση - Εδήσεις -Σχόλια κ.α  : Κυριακή 4 Μαρτίου  2012 .-

~**
Πριν 94 χρόνια
- ΥΠΟ μεγάλης επιτυχίας εστέφθη και η χθεσινή χορευτική εσπερίς, η διοργανωθείσα εις την αίθουσαν του Εμπορικού Συλλόγου υπέρ του οικονομικού συσσιτίου. Από ενωρίς ήρχισεν η προσέλευσις των προσκεκλημένων. Την όλην εποπτείαν επί της διεξαγωγής της χοροεσπερίδος είχε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θ. Κουτσομητόπουλος.
- ΤΗΝ . ακριβώς δίδεται το σύνθημα της ενάρξεως των χορών και αμέσως ήρχισαν οι στροβιλισμοί εις την επί τούτω ωρισμένην αίθουσαν του Συλλόγου. Αι κυρίαι και δεσποινίδες ακούραστοι πάντοτε εστροβιλίζοντο μετά των καβαλιέρων των συνοδευόμενοι και υπό της ορχήστρας.
- ΚΑΤΑ τα διαλείμματα εγίνοντο άγριαι επιθέσεις κατά των εις την αίθουσαν του κυλικείου γλυκισμάτων. Εν γένει δε εγένετο μία θαυμασία και εξαιρετική κοσμική συγκέντρωσις με την χορευτικήν εσπερίδα εις τον Εμπορικόν Σύλλογο.
- ΟΙ χοροί και η ευθυμία διήρκεσαν μέχρι των πρωινών ωρών, οπότε οι προσκεκλημένοι ήρχισαν να απέρχωνται αποκομίζοντες τας καλυτέρας των εντυπώσεων εκ της λαμπράς ταύτης φιλανθρωπικής εορτής.
- ΑΙ εισπράξεις εκ της χοροεσπερίδος ανήλθον εις αρκετόν ποσόν, θα διατεθούν δε και αύται υπέρ του οικονομικού συσσιτίου.

 
~* Y/H and Stamatakos 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=FgcsbY-yIGQ ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: